juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
¤ jelena ¤

#5901 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Edin H. wrote:Penzioneri se loze na Jugoslaviju. :D

Naravno... lože se na državu koja je, za njihovog života, najduže trajala...

To ti je isto ko kad kupuješ veš mašinu ili laptop....biraš aparat sa najdužom garancijom.
Edin H.

#5902 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

¤ jelena ¤ wrote:
Edin H. wrote:Penzioneri se loze na Jugoslaviju. :D

Naravno... lože se na državu koja je, za njihovog života, najduže trajala...

To ti je isto ko kad kupuješ veš mašinu ili laptop....biraš aparat sa najdužom garancijom.
Joj kada danasnja omladina ostari, pa kad budu pricali unucima kako su nargile duvali :D
¤ jelena ¤

#5903 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Edin H. wrote:
Joj kada danasnja omladina ostari, pa kad budu pricali unucima kako su nargile duvali :D
Hjooooj ljepote... :D
listopad

#5904 Re: juga 1950.-1990.

Post by listopad »

Jedan ovdje veli da su u Jugoslaviji bili neredi i ekonomska kriza sto valjda treba dokazati da je ista morala propasti, u skladu sa nekim prirodnim zakonom za "neprirodne" drzave. Uzmimo primjer Amerike, jer se isti cesto furaju na nju (netko je jednom za njih pronasao adekvatan nadimak amerikenjci. U Americi je bilo daleko vise nereda, socijalnih i rasnih. Istrijebili su autohtono stanovnistvo, kasnije ih strpali u rezervate, i nakon ukidanja ropstva su vjesali crnce i osporavali im pravo na rad, edukaciju, kulturu itd. Ta Amerika citavo jedno stoljece napada druze drzave, rusi demokratski izabrane vlade, podrzava i naoruzava fasisticke diktatore i klerofasisticke teroriste, imaju najvise gradjana u zatvorima od svih zapadnih zemalja, 30 milijuna Amerikanaca nema zdravstvenu zasitutu, kriminal i ubojstva obaraju rekorde u Detroitu, St. Louisu i drugim metropolama, do zuba naoruzana policija stalno roka neduzne gradjane, ali Jugoslavija je bila zlocinacka tamnica. U slucaju Jugoslavije se trazi svaka dlaka u jajetu.

Naravno da u Jugoslaviji nije bilo sve zlatno. Tokom 80ih je istu zadesila teska ekonomska kriza koja je otvorila vrata ekstremnom nacionalizmu. No mnogi ne znaju koliki su doprinos tome dali MMF i Svjetska banka. Njihovi uvjeti su poslusno ispostovani od strane domacih "komunista" i u finalnoj fazi reformista, a oni su glasili: drasticni rezovi kada je u pitanju socijalna skrb, rezovi plata, penzija, troskova u edukaciji, masovna privatizacija i zatvaranje tvornica. Jugoslavija se nazalost nasla u teskoj situaciji nakon sto su joj Sovjeti i citav Istocni blok okrenuli ledja. Tada je Zapad usetao sa svojom "ispruzenom rukom" i kreditima, a nemas kud, jer moras s nekim trgovati. Jugoslavija je nakon Drugog svjetskog rata izasla potpuno razorena. I ono malo industrije sto je prije imala je unisteno, tako da je tek nakon rata imala svoju "industrijsku revoluciju". Za to se jesu uzimali krediti. Smijesni su mi danas likovi koji cinicno primjecuju da se SFRJ za izfradnju svoje industrije i infrastrukture zaduzivala. Da, gospodo, tada su se jugoslavenski lideri zaduzivali da bi vama gradili fabrike, skole, bolnice i autoceste. Nisu dizali kredite da bi punili svoje dzepove. Nije Jugoslavija bila razvijena industrijska sila nego razorena i slabo razvijena, agrarna drzavica i bez zaduzivanja nije mogla postici sto je postigla, pogotovo nakon sto je izgubila svoje glavne i "prirodne" saveznike, pa je to pokusala nadoknaditi sa Pokretom nesvrstanih da ne bi postala totalni vazal Zapada.

Usprkos svemu je SFRJ bila najvece civilizacijsko dostignuce nasih bijednih naroda. Ne treba nista idealizirati, pa ni Jugoslaviju, ali ne budite naivni.
biscanka2

#5905 Re: juga 1950.-1990.

Post by biscanka2 »

1970 godine na zeljeznickoj stanici u Bihacu voz za Minhen, 10-12 vagona.
Svi vagoni puni krcati a na peronima guzva i jecaji.
Ispracaj najmilijih tesko pada. :cry:
Uz jecaje mogle su se razne poruke i dovikivanja cuti.
Jedna mi je urezata ostala a to je - na zapad nam odlaze u bijelo roblje.
Masa tih vozova bila je iz svih republika Jugoslavije.
Na stanici u Minhenu svi smo na peron izasli i tu su nas sa prevodiocom docekali.
Po gradovima, gdje smo imali ugovore sa firmama, su nas grupisali kako bi smo mogli dalje put nastaviti.
Tu sam prvi put (osim na manifestacijama) vidjela toliku masu naroda i svi nesto pricaju a ti skoro nikog
ne razumijes. Kad neku nasu rijec cujes istegnes uho ko jarbol nebili cuo o cemu je rijec. :shock:
Vidjeli su se i krcati vozovi iz Grcke, Turske,... .
Mislim da su u razdoblju 1968 - 1972 njemci imali najmasovniji uvoz radne snage.
Svi su oni namjeravali 3-4 godine,da stogod kuce naprave i malo svoje pomognu pa onda povratak u domovinu.
U tim godinama Jugoslavija je pocela da cvjeta.
Pare su se slale kuce zidale,namjestale mnogi su djecu mogli dalje skolovati.
Ekonomija procvjetala,kupovna moc porasla a stim i proizvodnja kao i radna mjesta.
Da je u Jugoslaviji medju gradjanima blagostanje vladalo nevjerujem da bi se iko u onom dobu za ovaj
korak odlucio.
Pa ja se sjecam u nasoj ulici 3-4 kuce televizor imali a za auta da ne govorim.
Kad bih preko ferja na selo kod tetke ili dajdze otisla, porodice tamo pretezno od poljoprivrede zivjeli.
Malo ko je u preduzecu radio ali moram dodati,narod nije bio proklet i sa ono malo bili su sretniji i
zadovoljniji nego ove generacije danas.
Tito je znao sta radi.Iako nam je zemlja bila u komunistickim okvirima on je uspio sa politicarima zemalja drugcijih ili
demokratskih uredjenja naci modus da nam omoguci odlazak u druge zemlje sto tada nimalo lako nije bilo.
Poslije smrti Tita kada se politika pocela tresti gledam na zurnalu o stranim zemljama, njemacki zurnalist u Srbiji
sa gradjanima pravi intervju o politickom stanju u zemlji pa je vozeci se na njivama ugledao jednog cicu kako zemlju
obradjuje prisao mu je a cica je na njegovo pitanje odgovorio: "Eeeeh moj sinko politika ti je najveca kurva na svijetu".
Iako seoski covjek koji nije (vidjelo se po njemu) nesto posebno skolovan ali pametno zbori.
uglavnomja

#5906 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

tema o politicko-ekonomskim analizama i komparacijama ima na pasja preskakala, ova bi trebala biti o uspomenama, detaljima, sitnicama i krupnicama kojih se sjecamo ... :)

sport, muzika, odjeca, koncerti, pionirske kapice i marame, izvidjaci, gorani, ...

i kafane naravno :D
detroit-mercy

#5907 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

vazi wrote:Sjecate li se kad smo nesto morali po noci obilaziti firme u kojima smo radili ? Jel to bilo kad je Tito bio bolestan ?
Mi smo imali nocnog cuvara al dzaba , moralo se oko 2-3 h nocu otici, obici krug, popit kaficu s cuvarom i kuci. Ujutro normala na poso .
Ne samo u firmama nego i u mjesnim zajednicama :mrgreen: .
piupiu

#5908 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:
Edin H. wrote:
Hjooooj ljepote... :D
:lol: :thumbup:
detroit-mercy

#5909 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:
biscanka2 wrote: Svecano smo u pratnji roditelja, sa crvenom trouglastom maramicom i tamno plavim kapicama sa crvenom zvijezdom
na procelju, dosli u skolu.
mi smo imali bijele kapice :-D
Znaci starohan :mrgreen: plave kapice su dosle kasnije :mrgreen: .
listopad

#5910 Re: juga 1950.-1990.

Post by listopad »

Clint Eastwood u Ljubljani, 1969:

Image
sinuhe

#5911 Re: juga 1950.-1990.

Post by sinuhe »

U to vrijeme je snimao u Istri Kelly's heroes.
detroit-mercy

#5912 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Dešavanja 90-tih debelo demanutuju i osnovna moralna načela zasnovana na zdravom razumu.

Sva sreća pa pionirska zakletva nije glasila: ne ubij i ne kolji komšiju, ne siluj komšinicu i sahrani dostojanstveno mrtvog čovjeka...

inače bi i to neko danas proglasio ublehom....i komunističkim ispiranjem mozga. :roll:
Jah. Male svabe, engleze, francuze, spance i ostale ance niko nije tjero da se u redu zaklinju tim idejama pa su ih svi od reda sacuvali i svi od reda vole svoju domovinu za razliku od malih jugoslovena
Ne mozes porediti ove zemlje sa Jugom. Kao sto vidimo, Velika Britanija je if if zemlja, niko ne zna hoce li opstati u ovim granicama u iducih 20tak godina sto je slucaj i sa Spanijom. Na drugu stranu, Francuska i Njemacka, totalno nacionalne drzave, jedna nacija, jedna religija (dominantno). Na drugu stranu Jugosalveni se nikada nisu afirmisali kao nacija jer proces zaokruzenja nacija je vec bio zavrsen, pa si umjesto Jugoslovena imao Srbe, Hrvate, Slovence i td.
I sve ono cemu se mi smijemo, postrojavanjima, zakletvi domovini i slicne stvari koje pomazu nation building, ja svaki dan gledam ovdje u USA. Moja djeca svako jutro pocinju skolu sa Pledge of Allegiance ("I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.") :mrgreen:. Svaka skolska predstava pocinje sa tim istim sranjem, i to svi su na nogama sa rukom na srcu ( i mlado i staro). Pogledaj svaku utakmicu u USA, pocinje sa himnom i sa zastavom. Sta mislis zbog cega, nisu to gluposti.
¤ jelena ¤

#5913 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Zna li neko koja je bila posljednja generacija pionira?
listopad

#5914 Re: juga 1950.-1990.

Post by listopad »

¤ jelena ¤ wrote:Zna li neko koja je bila posljednja generacija pionira?
1988 ili 1989, ne sjecam se tocno.
¤ jelena ¤

#5915 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

listopad wrote:
Vjerovatno '88. ali ni ja se ne mogu sjetiti.

Hvala. :)
ST11

#5916 Re: juga 1950.-1990.

Post by ST11 »

"Zadnja generacija otrok, ki je bila v Jugoslaviji pred razpadom komunističnega sistema vključena v pionirsko organizacijo, je krenila v šolo šolskega leta 1989/1990."
https://sl.wikipedia.org/wiki/Zveza_pio ... ugoslavije

Znaci poslednja generacija je iz 1989.
¤ jelena ¤

#5917 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

ST11 wrote:"Zadnja generacija otrok, ki je bila v Jugoslaviji pred razpadom komunističnega sistema vključena v pionirsko organizacijo, je krenila v šolo šolskega leta 1989/1990."
https://sl.wikipedia.org/wiki/Zveza_pio ... ugoslavije

Znaci poslednja generacija je iz 1989.
E, hvala i tebi. :-D

Nisam znala da je trajalo do tad.
¤ jelena ¤

#5918 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Asocijacija na ''otrok'' i slovenački jezik..... :D

:srce:
listopad

#5919 Re: juga 1950.-1990.

Post by listopad »

¤ jelena ¤ wrote:Vjerovatno '88. ali ni ja se ne mogu sjetiti.

Sad se sjetih kako mi je tada bilo krivo sto i ja nisam bio pionir kao moji stariji rodjaci. Tek kasnije cu saznati da pionira vise nije bilo kada sam ja krenuo u skolu (1991).
uglavnomja

#5920 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

¤ jelena ¤ wrote:Asocijacija na ''otrok'' i slovenački jezik..... :D

:srce:
:thumbup:
ST11

#5921 Re: juga 1950.-1990.

Post by ST11 »

@¤ jelena ¤ , nema na cemu :)

Zoran je sigurno najveci Slo. pjesnik osamdesetih godina proslog stoljeca (njegovi tekstovi su bili tada puni dvoumnih poruka i cesto ti treba vrijeme, da ih shvatis), ali je poslednjih godina ... kako da kazem, pa da me neko ne napadne ... napustila ga genijalno$t :(
Edin H.

#5922 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

listopad wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Vjerovatno '88. ali ni ja se ne mogu sjetiti.

Sad se sjetih kako mi je tada bilo krivo sto i ja nisam bio pionir kao moji stariji rodjaci. Tek kasnije cu saznati da pionira vise nije bilo kada sam ja krenuo u skolu (1991).
Nisi imao pionirsku knjizicu :shock:
supercali

#5923 Re: juga 1950.-1990.

Post by supercali »

listopad wrote:
89-e ja bio pionir
Ja sam mislio da je jos jedna generacija bila al eto ispadoh ja posljednja izgleda
vazi

#5924 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

detroit-mercy wrote:
vazi wrote:Sjecate li se kad smo nesto morali po noci obilaziti firme u kojima smo radili ? Jel to bilo kad je Tito bio bolestan ?
Mi smo imali nocnog cuvara al dzaba , moralo se oko 2-3 h nocu otici, obici krug, popit kaficu s cuvarom i kuci. Ujutro normala na poso .
Ne samo u firmama nego i u mjesnim zajednicama :mrgreen: .
a kojim povodom :D

jel olimpijada il je Tile bio hasta :?
vazi

#5925 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

listopad wrote:Jedan ovdje veli da su u Jugoslaviji bili neredi i ekonomska kriza sto valjda treba dokazati da je ista morala propasti, u skladu sa nekim prirodnim zakonom za "neprirodne" drzave. Uzmimo primjer Amerike, jer se isti cesto furaju na nju (netko je jednom za njih pronasao adekvatan nadimak amerikenjci. U Americi je bilo daleko vise nereda, socijalnih i rasnih. Istrijebili su autohtono stanovnistvo, kasnije ih strpali u rezervate, i nakon ukidanja ropstva su vjesali crnce i osporavali im pravo na rad, edukaciju, kulturu itd. Ta Amerika citavo jedno stoljece napada druze drzave, rusi demokratski izabrane vlade, podrzava i naoruzava fasisticke diktatore i klerofasisticke teroriste, imaju najvise gradjana u zatvorima od svih zapadnih zemalja, 30 milijuna Amerikanaca nema zdravstvenu zasitutu, kriminal i ubojstva obaraju rekorde u Detroitu, St. Louisu i drugim metropolama, do zuba naoruzana policija stalno roka neduzne gradjane, ali Jugoslavija je bila zlocinacka tamnica. U slucaju Jugoslavije se trazi svaka dlaka u jajetu.

Naravno da u Jugoslaviji nije bilo sve zlatno. Tokom 80ih je istu zadesila teska ekonomska kriza koja je otvorila vrata ekstremnom nacionalizmu. No mnogi ne znaju koliki su doprinos tome dali MMF i Svjetska banka. Njihovi uvjeti su poslusno ispostovani od strane domacih "komunista" i u finalnoj fazi reformista, a oni su glasili: drasticni rezovi kada je u pitanju socijalna skrb, rezovi plata, penzija, troskova u edukaciji, masovna privatizacija i zatvaranje tvornica. Jugoslavija se nazalost nasla u teskoj situaciji nakon sto su joj Sovjeti i citav Istocni blok okrenuli ledja. Tada je Zapad usetao sa svojom "ispruzenom rukom" i kreditima, a nemas kud, jer moras s nekim trgovati. Jugoslavija je nakon Drugog svjetskog rata izasla potpuno razorena. I ono malo industrije sto je prije imala je unisteno, tako da je tek nakon rata imala svoju "industrijsku revoluciju". Za to se jesu uzimali krediti. Smijesni su mi danas likovi koji cinicno primjecuju da se SFRJ za izfradnju svoje industrije i infrastrukture zaduzivala. Da, gospodo, tada su se jugoslavenski lideri zaduzivali da bi vama gradili fabrike, skole, bolnice i autoceste. Nisu dizali kredite da bi punili svoje dzepove. Nije Jugoslavija bila razvijena industrijska sila nego razorena i slabo razvijena, agrarna drzavica i bez zaduzivanja nije mogla postici sto je postigla, pogotovo nakon sto je izgubila svoje glavne i "prirodne" saveznike, pa je to pokusala nadoknaditi sa Pokretom nesvrstanih da ne bi postala totalni vazal Zapada.

Usprkos svemu je SFRJ bila najvece civilizacijsko dostignuce nasih bijednih naroda. Ne treba nista idealizirati, pa ni Jugoslaviju, ali ne budite naivni.
upravo tako, slazem se :thumbup:
Locked