Naravno... lože se na državu koja je, za njihovog života, najduže trajala...Edin H. wrote:Penzioneri se loze na Jugoslaviju.![]()
To ti je isto ko kad kupuješ veš mašinu ili laptop....biraš aparat sa najdužom garancijom.
Naravno... lože se na državu koja je, za njihovog života, najduže trajala...Edin H. wrote:Penzioneri se loze na Jugoslaviju.![]()
Joj kada danasnja omladina ostari, pa kad budu pricali unucima kako su nargile duvali¤ jelena ¤ wrote:Naravno... lože se na državu koja je, za njihovog života, najduže trajala...Edin H. wrote:Penzioneri se loze na Jugoslaviju.![]()
To ti je isto ko kad kupuješ veš mašinu ili laptop....biraš aparat sa najdužom garancijom.
Hjooooj ljepote...Edin H. wrote:
Joj kada danasnja omladina ostari, pa kad budu pricali unucima kako su nargile duvali
Ne samo u firmama nego i u mjesnim zajednicamavazi wrote:Sjecate li se kad smo nesto morali po noci obilaziti firme u kojima smo radili ? Jel to bilo kad je Tito bio bolestan ?
Mi smo imali nocnog cuvara al dzaba , moralo se oko 2-3 h nocu otici, obici krug, popit kaficu s cuvarom i kuci. Ujutro normala na poso .
¤ jelena ¤ wrote:Hjooooj ljepote...Edin H. wrote:
Joj kada danasnja omladina ostari, pa kad budu pricali unucima kako su nargile duvali
Znaci starohanuglavnomja wrote:mi smo imali bijele kapicebiscanka2 wrote: Svecano smo u pratnji roditelja, sa crvenom trouglastom maramicom i tamno plavim kapicama sa crvenom zvijezdom
na procelju, dosli u skolu.
Ne mozes porediti ove zemlje sa Jugom. Kao sto vidimo, Velika Britanija je if if zemlja, niko ne zna hoce li opstati u ovim granicama u iducih 20tak godina sto je slucaj i sa Spanijom. Na drugu stranu, Francuska i Njemacka, totalno nacionalne drzave, jedna nacija, jedna religija (dominantno). Na drugu stranu Jugosalveni se nikada nisu afirmisali kao nacija jer proces zaokruzenja nacija je vec bio zavrsen, pa si umjesto Jugoslovena imao Srbe, Hrvate, Slovence i td.insomnia78 wrote:Jah. Male svabe, engleze, francuze, spance i ostale ance niko nije tjero da se u redu zaklinju tim idejama pa su ih svi od reda sacuvali i svi od reda vole svoju domovinu za razliku od malih jugoslovena¤ jelena ¤ wrote:Dešavanja 90-tih debelo demanutuju i osnovna moralna načela zasnovana na zdravom razumu.
Sva sreća pa pionirska zakletva nije glasila: ne ubij i ne kolji komšiju, ne siluj komšinicu i sahrani dostojanstveno mrtvog čovjeka...
inače bi i to neko danas proglasio ublehom....i komunističkim ispiranjem mozga.
1988 ili 1989, ne sjecam se tocno.¤ jelena ¤ wrote:Zna li neko koja je bila posljednja generacija pionira?
Vjerovatno '88. ali ni ja se ne mogu sjetiti.listopad wrote:1988 ili 1989, ne sjecam se tocno.¤ jelena ¤ wrote:Zna li neko koja je bila posljednja generacija pionira?
E, hvala i tebi.ST11 wrote:"Zadnja generacija otrok, ki je bila v Jugoslaviji pred razpadom komunističnega sistema vključena v pionirsko organizacijo, je krenila v šolo šolskega leta 1989/1990."
https://sl.wikipedia.org/wiki/Zveza_pio ... ugoslavije
Znaci poslednja generacija je iz 1989.
Sad se sjetih kako mi je tada bilo krivo sto i ja nisam bio pionir kao moji stariji rodjaci. Tek kasnije cu saznati da pionira vise nije bilo kada sam ja krenuo u skolu (1991).¤ jelena ¤ wrote:Vjerovatno '88. ali ni ja se ne mogu sjetiti.
Hvala.
¤ jelena ¤ wrote:Asocijacija na ''otrok'' i slovenački jezik.....![]()
Nisi imao pionirsku knjiziculistopad wrote:Sad se sjetih kako mi je tada bilo krivo sto i ja nisam bio pionir kao moji stariji rodjaci. Tek kasnije cu saznati da pionira vise nije bilo kada sam ja krenuo u skolu (1991).¤ jelena ¤ wrote:Vjerovatno '88. ali ni ja se ne mogu sjetiti.
Hvala.
89-e ja bio pionirlistopad wrote:1988 ili 1989, ne sjecam se tocno.¤ jelena ¤ wrote:Zna li neko koja je bila posljednja generacija pionira?
a kojim povodomdetroit-mercy wrote:Ne samo u firmama nego i u mjesnim zajednicamavazi wrote:Sjecate li se kad smo nesto morali po noci obilaziti firme u kojima smo radili ? Jel to bilo kad je Tito bio bolestan ?
Mi smo imali nocnog cuvara al dzaba , moralo se oko 2-3 h nocu otici, obici krug, popit kaficu s cuvarom i kuci. Ujutro normala na poso ..
upravo tako, slazem selistopad wrote:Jedan ovdje veli da su u Jugoslaviji bili neredi i ekonomska kriza sto valjda treba dokazati da je ista morala propasti, u skladu sa nekim prirodnim zakonom za "neprirodne" drzave. Uzmimo primjer Amerike, jer se isti cesto furaju na nju (netko je jednom za njih pronasao adekvatan nadimak amerikenjci. U Americi je bilo daleko vise nereda, socijalnih i rasnih. Istrijebili su autohtono stanovnistvo, kasnije ih strpali u rezervate, i nakon ukidanja ropstva su vjesali crnce i osporavali im pravo na rad, edukaciju, kulturu itd. Ta Amerika citavo jedno stoljece napada druze drzave, rusi demokratski izabrane vlade, podrzava i naoruzava fasisticke diktatore i klerofasisticke teroriste, imaju najvise gradjana u zatvorima od svih zapadnih zemalja, 30 milijuna Amerikanaca nema zdravstvenu zasitutu, kriminal i ubojstva obaraju rekorde u Detroitu, St. Louisu i drugim metropolama, do zuba naoruzana policija stalno roka neduzne gradjane, ali Jugoslavija je bila zlocinacka tamnica. U slucaju Jugoslavije se trazi svaka dlaka u jajetu.
Naravno da u Jugoslaviji nije bilo sve zlatno. Tokom 80ih je istu zadesila teska ekonomska kriza koja je otvorila vrata ekstremnom nacionalizmu. No mnogi ne znaju koliki su doprinos tome dali MMF i Svjetska banka. Njihovi uvjeti su poslusno ispostovani od strane domacih "komunista" i u finalnoj fazi reformista, a oni su glasili: drasticni rezovi kada je u pitanju socijalna skrb, rezovi plata, penzija, troskova u edukaciji, masovna privatizacija i zatvaranje tvornica. Jugoslavija se nazalost nasla u teskoj situaciji nakon sto su joj Sovjeti i citav Istocni blok okrenuli ledja. Tada je Zapad usetao sa svojom "ispruzenom rukom" i kreditima, a nemas kud, jer moras s nekim trgovati. Jugoslavija je nakon Drugog svjetskog rata izasla potpuno razorena. I ono malo industrije sto je prije imala je unisteno, tako da je tek nakon rata imala svoju "industrijsku revoluciju". Za to se jesu uzimali krediti. Smijesni su mi danas likovi koji cinicno primjecuju da se SFRJ za izfradnju svoje industrije i infrastrukture zaduzivala. Da, gospodo, tada su se jugoslavenski lideri zaduzivali da bi vama gradili fabrike, skole, bolnice i autoceste. Nisu dizali kredite da bi punili svoje dzepove. Nije Jugoslavija bila razvijena industrijska sila nego razorena i slabo razvijena, agrarna drzavica i bez zaduzivanja nije mogla postici sto je postigla, pogotovo nakon sto je izgubila svoje glavne i "prirodne" saveznike, pa je to pokusala nadoknaditi sa Pokretom nesvrstanih da ne bi postala totalni vazal Zapada.
Usprkos svemu je SFRJ bila najvece civilizacijsko dostignuce nasih bijednih naroda. Ne treba nista idealizirati, pa ni Jugoslaviju, ali ne budite naivni.