Odgovor na oba pitanja u jednom:palermo wrote: ↑13/01/2020 15:38U dobroj bi se mjeri mogao složiti sa tobom. Al samo dva pitanja.....cyprus wrote: ↑13/01/2020 15:07 Ovo za Srebrenicu je posve jasno... SDP ne bi smio da se hvata u savez sa SDA bilo gdje, a pogotovo ne na području Republike Srpske... Time se zaista svrstava u tzv. bošnjačku reprezentaciju... Drugi razlog je to što je SDA direktno odgovorna za mizerno stanje povratka... Ovim bi SDP praktično priznao da je politika SDA prema Srebrenici bila uredu...
U pogledu date situacije, od SDP-a treba očekivati jedino da ne ističe vlastitog kandidata za načelnika, ukoliko nema realne šanse da isti pobjedi - a znamo da nema... To bi bilo sasvim dovoljan potez, kojim se ni na koji način ne bi pružila pomoć negatorima genocida... To zapravo važi za sve opštine - gdje god nema realne šanse za pobjedu, a gdje postoji nešto što bi se moglo nazvati manjim zlom - ne treba isticati kandidate za načelničku poziciju... Međutim, svrstati se na istu listu sa drugim bošnjačkim strankama - to se ne smije raditi, ukoliko se misli nastavi insistirati na lijevom, multietničkom i građanskom ideološkom identitetu...
Što se tiče Denisa, o njemu sam mnog puta rekao svoje mišljenje... Po meni se njegova retorika nikako ne uklapa u ono što bi trebala biti linija djelovanja jedne multietničke stranke koja djeluje u duboko podijeljenom i rastrzanom društvu... Međutim, tačno je to da je on jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji političar u SDP-u zadnjih godina, zbog čega bi SDP zasigurno izgubio dio podrške među glasačkim tijelom u dominantno bošnjačkim dijelovima države... Dugoročno gledano, možda bi to otvorilo mogućnost da SDP dobije nešto veću podršku u drugim dijelovima zemlje, ali je sigurno da bi se u kratkoročnom pogledu malo šta moglo promjeniti... Dakle, Denisov izlazak iz SDP-a bi sigurno bio značajan udarac za stranku u ovom momentu, ali bi potencijalno (možda, i to veliko možda) dugoročno mogao SDP-u otvoriti horizonte stvarne multietničnosti...
Je li ovo isto važi i za kanton Sarajevo odnosno sve kantone i opštine sa bošnjačkom većinom.....i šta je u tim kantonima bošnjačka stranka
Može li se ući u neku hrtvasku reprezentaciju u recimo zapadno-hercegovačkom kantonu u kojem neće biti HDZ-a
Pod ovim nisam mislio na bošnjačke stranke, nego bošnjačku reprezentaciju... U kantonima sa bošnjačkom većinom ne postoje bošnjačke reprezentacije... Međutim, ovo u Srebrenici što se planira je tipična bošnjačka reprezentacija na čelu sa SDA, protiv neke srpske reprezentacije... Ukoliko SDP Srebrenice ima bar djelomično multietnički sastav (a prema izbornoj listi sa proteklih izbora, na kojoj ima i nekih šest-sedam 'srpskih' imena, djeluje da ima), ulazak u halku sa SDA i ostalim čisto bošnjačkim strankama bi bio poguban za tu opštinsku organizaciju... Nevezano za to, ja sam stava da se protiv negiranja genocida treba i mora boriti sa multietničke pozicije... Monoetnički karakter iste je vrlo kontraproduktivan...
Mada, nevezano za ovo sve, ja zapravo smatram da bi trebalo makar pokušati sa potpunom decentralizacijom partije... Bar eto da vidimo da li bi to imalo nekog smisla, ili bi dovelo do potpunog rasula... Pod tim podrazumijevam da se da sloboda svakom kantonalnom i opštinskom odboru da samostalno odlučuje o tome s kim želi ili ne želi sarađivati na svom nivou... Centrala bi tu bila da dadne preporuke i održava generalni kurs, ali njene smjernice prema koalicijskoj politici ne bi imale obavezujući karakter u pogledu nižih nivoa vlasti... Tako si možda zapazio kako sam prije godinu dana zapravo zastupao stav da bi tuzlanski SDP trebao dobiti odobrenje za ulazak u vlast na kantonalnom nivou sa SDA/PDA, ukoliko tamošnje rukovodstvo i članstvo smatra da tako treba... Ne znam, možda bi se sve ovo ispostavilo kao katastrofalna ideja, ali ja sam mišljenja da bi vrijedilo pokušati... Nije da se ima puno šta izgubiti...
Nisam dao baš direktan odgovor, ali nadam se da se ipak razumije šta sam htio reći