SDP

cyprus

#58976 Re: SDP

Post by cyprus »

palermo wrote: 13/01/2020 15:38
cyprus wrote: 13/01/2020 15:07 Ovo za Srebrenicu je posve jasno... SDP ne bi smio da se hvata u savez sa SDA bilo gdje, a pogotovo ne na području Republike Srpske... Time se zaista svrstava u tzv. bošnjačku reprezentaciju... Drugi razlog je to što je SDA direktno odgovorna za mizerno stanje povratka... Ovim bi SDP praktično priznao da je politika SDA prema Srebrenici bila uredu...

U pogledu date situacije, od SDP-a treba očekivati jedino da ne ističe vlastitog kandidata za načelnika, ukoliko nema realne šanse da isti pobjedi - a znamo da nema... To bi bilo sasvim dovoljan potez, kojim se ni na koji način ne bi pružila pomoć negatorima genocida... To zapravo važi za sve opštine - gdje god nema realne šanse za pobjedu, a gdje postoji nešto što bi se moglo nazvati manjim zlom - ne treba isticati kandidate za načelničku poziciju... Međutim, svrstati se na istu listu sa drugim bošnjačkim strankama - to se ne smije raditi, ukoliko se misli nastavi insistirati na lijevom, multietničkom i građanskom ideološkom identitetu...

Što se tiče Denisa, o njemu sam mnog puta rekao svoje mišljenje... Po meni se njegova retorika nikako ne uklapa u ono što bi trebala biti linija djelovanja jedne multietničke stranke koja djeluje u duboko podijeljenom i rastrzanom društvu... Međutim, tačno je to da je on jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji političar u SDP-u zadnjih godina, zbog čega bi SDP zasigurno izgubio dio podrške među glasačkim tijelom u dominantno bošnjačkim dijelovima države... Dugoročno gledano, možda bi to otvorilo mogućnost da SDP dobije nešto veću podršku u drugim dijelovima zemlje, ali je sigurno da bi se u kratkoročnom pogledu malo šta moglo promjeniti... Dakle, Denisov izlazak iz SDP-a bi sigurno bio značajan udarac za stranku u ovom momentu, ali bi potencijalno (možda, i to veliko možda) dugoročno mogao SDP-u otvoriti horizonte stvarne multietničnosti...
U dobroj bi se mjeri mogao složiti sa tobom. Al samo dva pitanja.....

Je li ovo isto važi i za kanton Sarajevo odnosno sve kantone i opštine sa bošnjačkom većinom.....i šta je u tim kantonima bošnjačka stranka

Može li se ući u neku hrtvasku reprezentaciju u recimo zapadno-hercegovačkom kantonu u kojem neće biti HDZ-a
Odgovor na oba pitanja u jednom:

Pod ovim nisam mislio na bošnjačke stranke, nego bošnjačku reprezentaciju... U kantonima sa bošnjačkom većinom ne postoje bošnjačke reprezentacije... Međutim, ovo u Srebrenici što se planira je tipična bošnjačka reprezentacija na čelu sa SDA, protiv neke srpske reprezentacije... Ukoliko SDP Srebrenice ima bar djelomično multietnički sastav (a prema izbornoj listi sa proteklih izbora, na kojoj ima i nekih šest-sedam 'srpskih' imena, djeluje da ima), ulazak u halku sa SDA i ostalim čisto bošnjačkim strankama bi bio poguban za tu opštinsku organizaciju... Nevezano za to, ja sam stava da se protiv negiranja genocida treba i mora boriti sa multietničke pozicije... Monoetnički karakter iste je vrlo kontraproduktivan...

Mada, nevezano za ovo sve, ja zapravo smatram da bi trebalo makar pokušati sa potpunom decentralizacijom partije... Bar eto da vidimo da li bi to imalo nekog smisla, ili bi dovelo do potpunog rasula... Pod tim podrazumijevam da se da sloboda svakom kantonalnom i opštinskom odboru da samostalno odlučuje o tome s kim želi ili ne želi sarađivati na svom nivou... Centrala bi tu bila da dadne preporuke i održava generalni kurs, ali njene smjernice prema koalicijskoj politici ne bi imale obavezujući karakter u pogledu nižih nivoa vlasti... Tako si možda zapazio kako sam prije godinu dana zapravo zastupao stav da bi tuzlanski SDP trebao dobiti odobrenje za ulazak u vlast na kantonalnom nivou sa SDA/PDA, ukoliko tamošnje rukovodstvo i članstvo smatra da tako treba... Ne znam, možda bi se sve ovo ispostavilo kao katastrofalna ideja, ali ja sam mišljenja da bi vrijedilo pokušati... Nije da se ima puno šta izgubiti...

Nisam dao baš direktan odgovor, ali nadam se da se ipak razumije šta sam htio reći :)
palermo

#58977 Re: SDP

Post by palermo »

cyprus wrote: 13/01/2020 19:31

Pod ovim nisam mislio na bošnjačke stranke, nego bošnjačku reprezentaciju... U kantonima sa bošnjačkom većinom ne postoje bošnjačke reprezentacije... Međutim, ovo u Srebrenici što se planira je tipična bošnjačka reprezentacija na čelu sa SDA, protiv neke srpske reprezentacije... Ukoliko SDP Srebrenice ima bar djelomično multietnički sastav (a prema izbornoj listi sa proteklih izbora, na kojoj ima i nekih šest-sedam 'srpskih' imena, djeluje da ima), ulazak u halku sa SDA i ostalim čisto bošnjačkim strankama bi bio poguban za tu opštinsku organizaciju... Nevezano za to, ja sam stava da se protiv negiranja genocida treba i mora boriti sa multietničke pozicije... Monoetnički karakter iste je vrlo kontraproduktivan...

Mada, nevezano za ovo sve, ja zapravo smatram da bi trebalo makar pokušati sa potpunom decentralizacijom partije... Bar eto da vidimo da li bi to imalo nekog smisla, ili bi dovelo do potpunog rasula... Pod tim podrazumijevam da se da sloboda svakom kantonalnom i opštinskom odboru da samostalno odlučuje o tome s kim želi ili ne želi sarađivati na svom nivou... Centrala bi tu bila da dadne preporuke i održava generalni kurs, ali njene smjernice prema koalicijskoj politici ne bi imale obavezujući karakter u pogledu nižih nivoa vlasti... Tako si možda zapazio kako sam prije godinu dana zapravo zastupao stav da bi tuzlanski SDP trebao dobiti odobrenje za ulazak u vlast na kantonalnom nivou sa SDA/PDA, ukoliko tamošnje rukovodstvo i članstvo smatra da tako treba... Ne znam, možda bi se sve ovo ispostavilo kao katastrofalna ideja, ali ja sam mišljenja da bi vrijedilo pokušati... Nije da se ima puno šta izgubiti...

Nisam dao baš direktan odgovor, ali nadam se da se ipak razumije šta sam htio reći :)
Valjda jesam.

Ma decentralizacija ima smisla ako postoje jasni opšti principi i kriteriji prihvaćeni od svih koji se unutar lokalnih sredina mogu na razne načine implmentirati ali nikada ne dovodeći njih (tj principe) u pitanje. U suprotnom decenralizacija prerasta u sveopću anarhiju.

A današnji SDP nema nikakve principe, nema kriterije osim onog, sad već pomalo i profanog, nigdje i nikad sa SDA. A bojim se da i taj princip nije izvorno SDP-ovski nego je samo prihvaćen kao trenutna matrica.

To za Srebrenicu je ok, ja bih se složio sa tim u potpunosti, jer mislim da SDP mora ići sa multietničkom idejom.....ali bojim se da je osnovni motiv odbijanja ne čuvanje multietničke ideje, nego princip nikad i nigdje sa SDA (uostalom, SDP-ovske junoše na ovom forumu to i potvrđuju). A ako je tako ( a jeste tako) , onda se otvaraju pitanja, na koja SDP ne može odgovoriti
Leverage

#58978 Re: SDP

Post by Leverage »

Multietnička ideja (ili bolje ideja bez etničkog naglaska) i saradnja sa SDA su međusobno isključivi pojmovi.
bunk

#58979 Re: SDP

Post by bunk »

Jel sdp nece ni sa hdz/sds/snsd,pitam za prijatelja?
putokaz1

#58980 Re: SDP

Post by putokaz1 »

bunk wrote: 13/01/2020 20:07 Jel sdp nece ni sa hdz/sds/snsd,pitam za prijatelja?
Nalokolalu neće ako nebude mor'o :D
palermo

#58981 Re: SDP

Post by palermo »

Leverage wrote: 13/01/2020 20:02 Multietnička ideja (ili bolje ideja bez etničkog naglaska) i saradnja sa SDA su međusobno isključivi pojmovi.
Ali je multietnička ideja spojiva sa A-SDA ili sa NIP-om.....kao što rekoh, taj princip otvara mnoga pitanja na koja SDP nema odgovor.
putokaz1

#58982 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Sastanak SDP Gracanica
Ulazi N.H.D i kaže:
''Jedini kandidadat za načelnika Gračanice je Helić tj Ja''
Ostališe se pogledaše i klimnuše
Jer moraju radi rezultata inače se SDA vraća :razz: :D
Leverage

#58983 Re: SDP

Post by Leverage »

palermo wrote: 13/01/2020 20:19
Leverage wrote: 13/01/2020 20:02 Multietnička ideja (ili bolje ideja bez etničkog naglaska) i saradnja sa SDA su međusobno isključivi pojmovi.
Ali je multietnička ideja spojiva sa A-SDA ili sa NIP-om.....kao što rekoh, taj princip otvara mnoga pitanja na koja SDP nema odgovor.
Misliš nema odgovor koji bi tebe mogao da zadovolji. To je već više tvoj nego SDP-ov problem.

Koalicija sa nekim strankama koje se mogu okarakterisati kao monoetničke u određenim okolnostima je sasvim prihvatljiva. Te okolnosti uglavnom podrazumijevaju eliminaciju političkog uticaja SDA. Ukoliko bi SDP bio u višestruko jačoj političkoj poziciji nego danas onda ne vidim pomenute stranke u nekoj zajedničkoj priči, tada bi bilo više prostora za implementaciju ideje bez etničkog naglaska. Politički je pragmatično sarađivati u korist političke eliminacije SDA gdje god je to moguće, a s kim će se sarađivati i u kom kapacitetu zavisi od procjene u određenom momentu. Recimo ti si naveo dvije stranke među kojim ja pravim itekakvu razliku. I to je tako sad, vidjet ćemo šta će biti za godinu ili pet godina.
Leverage

#58984 Re: SDP

Post by Leverage »

bunk wrote: 13/01/2020 20:07 Jel sdp nece ni sa hdz/sds/snsd,pitam za prijatelja?
Reci prijatelju da pomenute stranke hoće sa SDA i da SDA hoće s njima.
MaksprotivMarksa

#58985 Re: SDP

Post by MaksprotivMarksa »

Nek odjebu vise rumenog papka, irelevantan lik, neznalica i nacionalista, nikoga on svojom retorikom ne moze privuci, neka ide kod Komsica, to je taj nivo i prica.

Niksic je jedan od najboljih stranackih predsjednika u BiH, pravi Hercegovac i zajeban igrac 🤗

Ko god misli da je Denis neki faktor neka stavi pare na to, ja u deset milja smijem da se kladim da bi ga cekala sudbina Emira sizofrenicara da ostane bez stranke, a mozda je vakat da se i zadnja SDA govna otjeraju iz partije.
hAZNADAR

#58986 Re: SDP

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote: 13/01/2020 21:39 Nek odjebu vise rumenog papka, irelevantan lik, neznalica i nacionalista, nikoga on svojom retorikom ne moze privuci, neka ide kod Komsica, to je taj nivo i prica.

Niksic je jedan od najboljih stranackih predsjednika u BiH, pravi Hercegovac i zajeban igrac 🤗

Ko god misli da je Denis neki faktor neka stavi pare na to, ja u deset milja smijem da se kladim da bi ga cekala sudbina Emira sizofrenicara da ostane bez stranke, a mozda je vakat da se i zadnja SDA govna otjeraju iz partije.
Valjda su ostvareni rezultati najbolje mjerilo politicara.
palermo

#58987 Re: SDP

Post by palermo »

Leverage wrote: 13/01/2020 21:28
palermo wrote: 13/01/2020 20:19
Misliš nema odgovor koji bi tebe mogao da zadovolji. To je već više tvoj nego SDP-ov problem.

Koalicija sa nekim strankama koje se mogu okarakterisati kao monoetničke u određenim okolnostima je sasvim prihvatljiva. Te okolnosti uglavnom podrazumijevaju eliminaciju političkog uticaja SDA. Ukoliko bi SDP bio u višestruko jačoj političkoj poziciji nego danas onda ne vidim pomenute stranke u nekoj zajedničkoj priči, tada bi bilo više prostora za implementaciju ideje bez etničkog naglaska. Politički je pragmatično sarađivati u korist političke eliminacije SDA gdje god je to moguće, a s kim će se sarađivati i u kom kapacitetu zavisi od procjene u određenom momentu. Recimo ti si naveo dvije stranke među kojim ja pravim itekakvu razliku. I to je tako sad, vidjet ćemo šta će biti za godinu ili pet godina.
:D whatever....
hAZNADAR

#58988 Re: SDP

Post by hAZNADAR »

palermo wrote: 13/01/2020 19:58

Valjda jesam.

Ma decentralizacija ima smisla ako postoje jasni opšti principi i kriteriji prihvaćeni od svih koji se unutar lokalnih sredina mogu na razne načine implmentirati ali nikada ne dovodeći njih (tj principe) u pitanje. U suprotnom decenralizacija prerasta u sveopću anarhiju.

A današnji SDP nema nikakve principe, nema kriterije osim onog, sad već pomalo i profanog, nigdje i nikad sa SDA. A bojim se da i taj princip nije izvorno SDP-ovski nego je samo prihvaćen kao trenutna matrica.

To za Srebrenicu je ok, ja bih se složio sa tim u potpunosti, jer mislim da SDP mora ići sa multietničkom idejom.....ali bojim se da je osnovni motiv odbijanja ne čuvanje multietničke ideje, nego princip nikad i nigdje sa SDA (uostalom, SDP-ovske junoše na ovom forumu to i potvrđuju). A ako je tako ( a jeste tako) , onda se otvaraju pitanja, na koja SDP ne može odgovoriti
Sta je to negativno sa "bosnjackom reprezentacijom" u RS?
MaksprotivMarksa

#58989 Re: SDP

Post by MaksprotivMarksa »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 21:42
MaksprotivMarksa wrote: 13/01/2020 21:39 Nek odjebu vise rumenog papka, irelevantan lik, neznalica i nacionalista, nikoga on svojom retorikom ne moze privuci, neka ide kod Komsica, to je taj nivo i prica.

Valjda su ostvareni rezultati najbolje mjerilo politicara.
Ostvario je rezultat i Emir, pa kada se ostane bez podrske stranke, vidjeli smo na sta je spao sa svojim drugom Reufom, SDA botovska brigada, lijevo krilo SDA sto.bi on rekao napadajuci Jahica, SDP je jos uvijek jaka stranka, nedostatak rumenog SDA ljigavca ne bi ni osjetili.

PS. on je od jednog Dzaferovica izgubio 🤣
palermo

#58990 Re: SDP

Post by palermo »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 21:44

Valjda jesam.

Nema ništa negativno.

Ali SDP bi trebao da ima svoju reprezentaciju. Svugdje.

Sasvim je druga stvar što SDP nema ni sopstveni klub a kamoli reprezentaciju, praktički ulazi u igru kao rezervni igrač
putokaz1

#58991 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Njega je Komsic dobio.
Ed je kao clan KP dobio 500 glasova na TK a jao jandidat SDP DF SDY 10000 na Opcini,pa ti vidi sta stranka donosi
hAZNADAR

#58992 Re: SDP

Post by hAZNADAR »

palermo wrote: 13/01/2020 21:49
hAZNADAR wrote: 13/01/2020 21:44

Valjda jesam.

Nema ništa negativno.

Ali SDP bi trebao da ima svoju reprezentaciju. Svugdje.

Sasvim je druga stvar što SDP nema ni sopstveni klub a kamoli reprezentaciju, praktički ulazi u igru kao rezervni igrač
Koliko ja vidim, SDP nije uopce igrac. Ulazi u tekmu solo znajuci da nema sanse.

Bilo koja stranka iz tkzv bosnjacke reprezentacije ce uvijek imati vise glasova u RS od SDP - jer je povratnika vise od SDP Srba. A povratnicima je bitan bilo ko ima ikakve sanse a da nije cetnik. Medju povratnicima nema trvenja crvenih i zelenih.
Srbima se SDP svakako nece prodati kao multietnicka stranka jer u RS SDP kod Srba vazi za light bosnjacku stranku. Multietnicnost u politici svakako nema sanse.

Tako da je ovaj srebrenicki scenario ustvari samo sarmiranje SDP biraca u bazama poput Sarajeva - ono dokazali su da nece sa SDA i to je to.

Zato i pitam po cemu je tkzv bosnjacka reprezentacija u Srebrenici nesto losije od negatora genocida.
putokaz1

#58993 Re: SDP

Post by putokaz1 »

SDP mora biti drugačiji a samo Odklon od SDA donosi rezultat
Svejedno je da li SDA ovog kandidata podrzao SDP ili Ne,SDP nema koristi od toga
hAZNADAR

#58994 Re: SDP

Post by hAZNADAR »

putokaz1 wrote: 13/01/2020 22:19 SDP mora biti drugačiji a samo Odklon od SDA donosi rezultat
Svejedno je da li SDA ovog kandidata podrzao SDP ili Ne,SDP nema koristi od toga
Mislis svejedno je hoce li na vlasti u Srebrenici biti negator genocida ili ko priznaje genocid? Ono - koja korist SDP-u od toga?
_Reds_

#58995 Re: SDP

Post by _Reds_ »

Jesu li svi ovi koji su nekad bili kandidati za clana Predsjednistva istupili iz SDP-a ili se distancirali ? Onda je logican slijed i sa DB.
putokaz1

#58996 Re: SDP

Post by putokaz1 »

_Reds_ wrote: 13/01/2020 22:25 Jesu li svi ovi koji su nekad bili kandidati za clana Predsjednistva istupili iz SDP-a ili se distancirali ? Onda je logican slijed i sa DB.
Koji?
putokaz1

#58997 Re: SDP

Post by putokaz1 »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 22:23
putokaz1 wrote: 13/01/2020 22:19 SDP mora biti drugačiji a samo Odklon od SDA donosi rezultat
Mislis svejedno je hoce li na vlasti u Srebrenici biti negator genocida ili ko priznaje genocid? Ono - koja korist SDP-u od toga?
Ma kako god,Bit na vlasti onaj ko više ukrade
_Reds_

#58998 Re: SDP

Post by _Reds_ »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 22:23
Kakav SDP i Srebrenica, SDP se sveo na marginalnu stranku u Sarajevu, kamoli u RS-u i Srebrenici. To sto oni glume pa nece da podrze zajednickog kanididata, ustvari samo im steti, ali nadaju se da ce eto ovi sto negiraju genocid za njih da glasaju.

Još malo pa će i jedva prag prelaziti, iovako predsjednik prolazi kompenzacijom.
putokaz1

#58999 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Marginalna stranka a jača od SBB i DF zajedno :lol:
_Reds_

#59000 Re: SDP

Post by _Reds_ »

putokaz1 wrote: 13/01/2020 22:32 Marginalna stranka a jača od SBB i DF zajedno :lol:
I te su marginalne. SDP je 4. stranka u KS, umalo i 5. Po broju zastupnika trenutno 5. Toliko o SDP-u.

Na narednim izborima ako uzmu 3 mandata u SKS to ce biti premija.
Post Reply