BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
ing-ecc

#58876 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

DA :)
Dr_Help
BHTelecom podrška

#58877 Re: BHTelecom All About

Post by Dr_Help »

mulderm wrote:BHT masovno prebacuje korisnike na dual stack :(

Zna li neko koja je procedura da se korisnik skine sa dual stack ?

insajderi iz BHT ! Da li se svi korisnici prebacuju na dual stack ?
Pokušati na modemu ugasiti ipv6 ali izgleda da masovno se to prelazi !!????
irconbih

#58878 Re: BHTelecom All About

Post by irconbih »

Imam jedan problem sa WiFi-jem. MojaTV je u pitanju. Nedavno kada je grmilo, spržen mi je TV i modem. TV popravljen i modem zamijenjen u rekordnom vremenu, ali od tada WiFi nije kao što je bio prije. Kada nema nikoga na mreži, na njemu je upaljena crvena lampica za Wireless, čini mi se, uređaji se teško kače na isti i kao da je brzina nešto manja. Kako to riješiti? Samo nemojte reći da moram zvati 1444.

:sax:
arnes_king

#58879 Re: BHTelecom All About

Post by arnes_king »

Dr_Help wrote:

a sta je taj dual stack i sta to nama korisnicima znaci? Zar mozemo dobiti nesto losije od ovog sto sada imamo? :D
Cossack

#58880 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

arnes_king wrote:
Dr_Help wrote:

a sta je taj dual stack i sta to nama korisnicima znaci? Zar mozemo dobiti nesto losije od ovog sto sada imamo? :D
https://whatismyipaddress.com/dual-stack
arnes_king

#58881 Re: BHTelecom All About

Post by arnes_king »

Hvala, a zasto je to sad lose?
mirza_15

#58882 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

A zašto ne želiš da budeš u dualstack-u?
mirza_15

#58883 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

arnes_king wrote:Hvala, a zasto je to sad lose?
Nije loše, ali neke stvari ne rade u dualstack-u. Tačnije, nije problem u dualstack-u nego u CGNAT-u za IPv4 dio. Ovo se odnosi na korisnike koji imaju "posebne potrebe" :mrgreen: Obični korisnici triple play usluga nemaju nikakvih problema.
ado_sar

#58884 Re: BHTelecom All About

Post by ado_sar »

Dr_Help wrote:

Ipv6 je dobra stvar, ja je ne bih nikad gasio. Youtube, facebook, sve bolje radi preko ipv6
kakaljin

#58885 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

mirza_15 wrote:
Nije loše, ali neke stvari ne rade u dualstack-u. Tačnije, nije problem u dualstack-u nego u CGNAT-u za IPv4 dio. Ovo se odnosi na korisnike koji imaju "posebne potrebe" :mrgreen: Obični korisnici triple play usluga nemaju nikakvih problema.

Ako su te posebne potrebe da se zaradjuje onda imaju zakup ip adrese pa ako se zaradjuje neka se i plati.
mirza_15

#58886 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

kakaljin wrote:
mirza_15 wrote:

Ako su te posebne potrebe da se zaradjuje onda imaju zakup ip adrese pa ako se zaradjuje neka se i plati.
Ne mora nužno biti zarada, a izađe se u susret korisniku pa se izbaci iz dualstack-a ako mu je to baš potrebno (problem je, kao što sam već napisao cgnat kod ipv4 dijela u dualstack-u). Port forwarding ne radi zbog duplog nat-a i korisnicima kojima je potrebno dodjeli se javna ipv4 adresa. Svakako je za profesionalne potrebe bolje uzeti priključak sa statičkom ip adresom.

P.S. gašenje ipv6 na modemu ne pomaže u ovakvim slučajevima. Cgnat na ipv4 dijelu i dalje ostaje samo ipv6 više ne radi.
AmiĐa_Idriz

#58887 Re: BHTelecom All About

Post by AmiĐa_Idriz »

irconbih wrote:Imam jedan problem sa WiFi-jem. MojaTV je u pitanju. Nedavno kada je grmilo, spržen mi je TV i modem. TV popravljen i modem zamijenjen u rekordnom vremenu, ali od tada WiFi nije kao što je bio prije. Kada nema nikoga na mreži, na njemu je upaljena crvena lampica za Wireless, čini mi se, uređaji se teško kače na isti i kao da je brzina nešto manja. Kako to riješiti? Samo nemojte reći da moram zvati 1444.

:sax:
Probaj nazvat 1444
Tesla Edison

#58888 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

arnes_king wrote:
Dr_Help wrote:

Dual stack ili NAT kako ga još zovu nije IPv6. Dual stack je kada korisnik dijeli svoju IP adresu (IPv4 a ne IPv6) sa više korisnika zbog nedostatka istih kod operatera. Obični i prosječan korisnik ne osjeti razliku međutim VoIP servisi (skype, BBM,...) neće raditi, bankarske aplikacije koje imaju posebnu enkripciju također neće raditi (m-banking, e-banking,..), VPN neće raditi kao ni remote control i wake on LAN, port forwarding...

Naravno, ako pozovete podršku i obrazložite zbog čega želite izbacivanje, to će i uraditi tj. izbacit će vas iz DS-a.
Kad pozovete 1444 tražite odmah da vas spoje ne drugu liniju jer prvi operater neće znati o čemu govorite. Na drugoj liniji su tehničari i to će uraditi vrlo brzo.

Ovo rješenje sa IP adresama primjenjuje i Telemach. Sve adrese koje počinju sa 100.xxx.xxx.xxx su Dual Stack ili NAT. Kod Telemacha ima jedan dodatni blok IP adresa koje počinju sa 146.xxx.xxx.xxx te su i one Dual Stack ili NAT.

Sve u svemu, to ne može riješiti korisnik niti može bilo ko pomoći ovdje na forumu već se mora pozvati kontakt centar i tehnička podrška.
REDDEVILS

#58889 Re: BHTelecom All About

Post by REDDEVILS »

Mene zanima kako promjeniti DNS na inbox v 50 u modemu jer imam problema kod nekih aplikacija, znam da se može postaviti manualno na kompjuteru i na mobitelima ali me zanima kako postaviti na modemu DNS
Del_Boy1

#58890 Re: BHTelecom All About

Post by Del_Boy1 »

mirza_15 wrote: Ne mora nužno biti zarada, a izađe se u susret korisniku pa se izbaci iz dualstack-a ako mu je to baš potrebno (problem je, kao što sam već napisao cgnat kod ipv4 dijela u dualstack-u). Port forwarding ne radi zbog duplog nat-a i korisnicima kojima je potrebno dodjeli se javna ipv4 adresa. Svakako je za profesionalne potrebe bolje uzeti priključak sa statičkom ip adresom.

P.S. gašenje ipv6 na modemu ne pomaže u ovakvim slučajevima. Cgnat na ipv4 dijelu i dalje ostaje samo ipv6 više ne radi.
Meni su izašli u sustet prije dvije godine, ne znam da li će me sada ponovo prebaciti na dualstack ako su masovno krenuli sa tim.
Tesla Edison

#58891 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

Del_Boy1 wrote:
mirza_15 wrote: Ne mora nužno biti zarada, a izađe se u susret korisniku pa se izbaci iz dualstack-a ako mu je to baš potrebno (problem je, kao što sam već napisao cgnat kod ipv4 dijela u dualstack-u). Port forwarding ne radi zbog duplog nat-a i korisnicima kojima je potrebno dodjeli se javna ipv4 adresa. Svakako je za profesionalne potrebe bolje uzeti priključak sa statičkom ip adresom.

Meni su izašli u sustet prije dvije godine, ne znam da li će me sada ponovo prebaciti na dualstack ako su masovno krenuli sa tim.
Ma ako ti treba, moraju te izbaciti i staviti na black listu za DS. Nas ko god je zvao i imao problema, izbacivali smo iz DS-a. Vjerujem da je i sada ista procedura tako da ne brini :)
mirza_15

#58892 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Dualstack nije isto što i NAT. Dualstack, kao što mu samo ime da naslutiti, znači ipv4+ipv6. Korisnik dobije i ipv4 i ipv6 adresu. Ipv4 dio je u cg-nat-u. Većina gore pobrojanih servisa radi bez ikakvih problema u dualstack-u. Port forwarding ne radi i korisnicima kojima treba za takve i slične potrebe se izlazi u susret. Vodi se posebna evidencija takvih korisnika da se ne bi desilo da ih se ponovo prebaci u dualstack.
Hercegoviina

#58893 Re: BHTelecom All About

Post by Hercegoviina »

kako da napunim ovo 2 km 1gb 2dana.... nema teorije...koji su to mamlazi pa komplikuju
uvijekIInikadI

#58894 Re: BHTelecom All About

Post by uvijekIInikadI »

Hercegoviina wrote:kako da napunim ovo 2 km 1gb 2dana.... nema teorije...koji su to mamlazi pa komplikuju
*110#
uvijekIInikadI

#58895 Re: BHTelecom All About

Post by uvijekIInikadI »

REDDEVILS wrote:Mene zanima kako promjeniti DNS na inbox v 50 u modemu jer imam problema kod nekih aplikacija, znam da se može postaviti manualno na kompjuteru i na mobitelima ali me zanima kako postaviti na modemu DNS
Imas polje da napravis rucnu konfiguraciju i upises DNS--ove koje zelis.
Hercegoviina

#58896 Re: BHTelecom All About

Post by Hercegoviina »

uvijekIInikadI wrote:
Hercegoviina wrote:kako da napunim ovo 2 km 1gb 2dana.... nema teorije...koji su to mamlazi pa komplikuju
*110#
ne mogu d anadjem to u tim opcijama
kakaljin

#58897 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Hercegoviina wrote:
uvijekIInikadI wrote:
*110#
ne mogu d anadjem to u tim opcijama
pise akcija 1 GB 48 sati
Hercegoviina

#58898 Re: BHTelecom All About

Post by Hercegoviina »

nema
Locked