IRAN

alijagoro

#58826 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Dozer wrote: 08/03/2026 23:05
Ludzak wrote: 08/03/2026 22:31
bosanski__ wrote: 08/03/2026 22:26 Tramp šalje specijalce izgleda.

Biće i kopnenih okršaja, ne samo u vazduhu.
Očito im ne ide po planu, pa daj im specijalce.
Tek tad im nece ici po planu.

Realno, sta specijalci mogu uraditi u Iranu?
Sta god da urade, onog momenta kad budu otkriveni to im je i fajront iz zivota.
Koliko ih Zutalj moze poslati? 100? 500? 1000? I nema ih vise od toga.
Za 2 dana ce biti oderani, za 4 potamanjeni.

Ako napravi kopnenu invaziju s hiljadama ljudi, tek ce tu dozivjeti debakl.
Da ne bude novi Mogadisu a nisu se nesto dobro proveli ni u Afganistanu
Haris.ba

#58827 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Rejhana wrote: 08/03/2026 23:02
Sin Sejjida Alija Khameneija, Sayyed Mujtaba, izgubio je suprugu i sina, oca i majku, sve ubijene od strane Izraela. On je savršen kandidat da postane novi vođa revolucije, uprkos očevom zahtjevu da odbije takvu poziciju nakon svoje smrti. Također, duhovni lideri obično ne vole prenositi svoje vodstvo na svoju djecu.
Svaka slicnost je slucajna. :-)
Alija Izetbegović je naime, u jednom intervjuu koji je dao sarajevskom magazinu »Start«, nedugo prije svoje smrti rekao kako svom sinu ne bi savjetovao da ga pokuša naslijediti:

"Kada bi Vam sin Bakir kazao da se želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH, ili u nekoj ljepšoj budućnosti za predsjednika BiH, šta biste mu savjetovali?

- Da to ne čini. Ali, koliko znam, ni Bakirove ambicije ne idu u tom pravcu – rekao je Alija tada
Last edited by Haris.ba on 08/03/2026 23:07, edited 1 time in total.
Sefket007

#58828 Re: IRAN

Post by Sefket007 »

Haris.ba wrote: 08/03/2026 22:37
Sefket007 wrote: 08/03/2026 22:34 Imenovan je u trenutku na poziciju koja je "najtrazenija" na svijetu kao cilj za.sve moguce vrste raketa...

Treba imat celicna muda za ovo jer vrlo lahko mozes da ne docekas.l jutro...
Pa to je sve posljedica pogresne politike mu starog.

I on ce sada nastaviti tu pogresnu politiku izgleda.

A, nekome ko je vec zelio vlast (odakle bas ti izvjestaji prijasnji) daj vlast pa nek je i opasna.
Capajebo wrote: 08/03/2026 22:36 A i vjerovatno jedina osoba za koju mogu svi biti sigurni da nije mossad agent :mrgreen:
A, mozda su bas to u vijecu mosadovci, pa izabrali ga jer znaju da je nesposoban. :mrgreen:
Pa jedina alternativa je bila da postanu cinisticke kujice i onda bi mu politika bila prava...

Kada sam poceo da malo pratim i kontam globalnu politiku taman negdje oko 2001 godine ova agresija na Iran je bila izvjesna i planirana... Jedino je BEZUSLOVNA predaja mogla MOŽDA sprijeciti napad... mada i tada bi ovi zlocinci prvo sravnili i pobili kolko god mogu pa onda preuzeli i opljackali sve.

Mislim da bez obzira na bilo kakvu politiku ovo se nije mkglo izbjeci tako da ne znam bas...

Zapad ocito ima nevjerovatno laznu propagandu o svakome ko nije njihov... lazu vise nego cetnici i mi pusimo tu propagandu jer pripadamo tom dijelu svijeta...

nista nije kako se cini i svaki dan vjerujem da je ova politicka elita u USA skupa sa cionistima ustvari NAJGORA I NAJZLOBNIJA GRUPA LJUDI NA SVIJETU...

A za pitanje Ajatolaha odluku je donjelo veliko vijece niko od kandodata tu nije los to sam sigiran, a stolica je uzarena... vidjet cemo
Haris.ba

#58829 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Sefket007 wrote: 08/03/2026 23:07 Pa jedina alternativa je bila da postanu cinisticke kujice i onda bi mu politika bila prava...
Ne. Alternativa mu je bila da razvije nacin da obezbjedi da mu niko i ne pomisli napasti zemlju, i da odustane od ocito pogresne politike pokusavanja skidanja sankcija.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#58830 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

Da, trebali su postati kujice.

Ovako samo dovode svoj narod u opasnost i ništa više.

Ne kažem da su trebali postati kao Emirati, ali još od početka njihova strategija je previše agresivna bila.

Trebali su igrati igru kao Kina, sve lafo na zapadnoj strani dok nemaju svoje kapacitete, i onda možeš sebe smatrati nezavisnim. A ne ovako.
Rejhana

#58831 Re: IRAN

Post by Rejhana »

:mrgreen:

PreWiBa

#58832 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

[shorts][/shorts]
Haris.ba wrote: 08/03/2026 23:09
Sefket007 wrote: 08/03/2026 23:07 Pa jedina alternativa je bila da postanu cinisticke kujice i onda bi mu politika bila prava...
Ne. Alternativa mu je bila da razvije nacin da obezbjedi da mu niko i ne pomisli napasti zemlju, i da odustane od ocito pogresne politike pokusavanja skidanja sankcija.
I ovo.
Ako su već počeli glumiti regionalnog aktera protiv američkih interesa, trebali su ići sve do kraja.

Na kraju krajeva, šta su oni mislili? Da će im zapad dozvoliti slobodnu trgovinu, skidanje sankcija, a da oni kontrolišu Liban, pola Iraka, Siriju i šta sve ne?
alijagoro

#58833 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Pa i Rusija ima atomsku,pa im redovno Ukrajinci lupaju mornarice,rafinerije,atentate upali su bili i u Kursk i sve to sa zapadnim oruzjem i podatcima ,ista bi bila sudbina i Iranu,cak i da imaju atomsku
Capajebo

#58834 Re: IRAN

Post by Capajebo »

Nafta na marketima ko BitCoin u bullrunu. Ocekujem hljeb na jedno 3 KM :D
alijagoro

#58835 Re: IRAN

Post by alijagoro »

PreWiBa wrote: 08/03/2026 23:10 Da, trebali su postati kujice.

Ne kažem da su trebali postati kao Emirati, ali još od početka njihova strategija je previše agresivna bila.

Trebali su igrati igru kao Kina, sve lafo na zapadnoj strani dok nemaju svoje kapacitete, i onda možeš sebe smatrati nezavisnim. A ne ovako.
Pa realno to su Iranci pokusali da urade,dogovori sa zapadom i kupovina vremena i stancanje raketa kao i jacanje proksija
Rejhana

#58836 Re: IRAN

Post by Rejhana »

U mnogim gradovima Irana ljudi slave izbor novog vođe.

PreWiBa

#58837 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

alijagoro wrote: 08/03/2026 23:15
PreWiBa wrote: 08/03/2026 23:10 Da, trebali su postati kujice.

Pa realno to su Iranci pokusali da urade,dogovori sa zapadom i kupovina vremena i stancanje raketa kao i jacanje proksija
Samo postojanje proksija se kosi sa takvim pristupom.
Haris.ba

#58838 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

alijagoro wrote: 08/03/2026 23:12 Pa i Rusija ima atomsku,pa im redovno Ukrajinci lupaju mornarice,rafinerije,atentate upali su bili i u Kursk i sve to sa zapadnim oruzjem i podatcima ,ista bi bila sudbina i Iranu,cak i da imaju atomsku
Rusija je napala Ukrainu. Nije bilo obratno.

Rezim u Rusiji nije ni u jednom momentu dosao u opasnost.
PreWiBa

#58839 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

alijagoro wrote: 08/03/2026 23:12 Pa i Rusija ima atomsku,pa im redovno Ukrajinci lupaju mornarice,rafinerije,atentate upali su bili i u Kursk i sve to sa zapadnim oruzjem i podatcima ,ista bi bila sudbina i Iranu,cak i da imaju atomsku
To su sve napadi putem proksija. A i u svemu tome, niko se ne usuđuje poslati projektil na Putinov ured.
Nebozemlja

#58840 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

PreWiBa wrote: 08/03/2026 23:04
Nebozemlja wrote: 08/03/2026 22:55 Mislim da će uskoro ubiti i novog Vrhovnog Vođu i da će se IRGC totalno potisnuti i raspasti.
Iran će preuzeti Pezeshkian i ekipa okupljena oko njega.
Isposlovat će postepeno ukidanje sankcija Iranu i širu integraciju države u regiju. Amerika više nikad neće vratiti utjecaj koji je imala na BI.
Rat neće potrajati, od kopnene ofanzive nema ništa.
Kako tačno to zamišljaš? Postepena integracija u regiju bukvalno označava potpuno američko-izraelsku nadmoć nad Bliskim istokom, a ne obrnuto.
Ne nužno, mislim da će zaljevske zemlje preuzeti primat. Ovo neće biti pobjeda Amerike, iako će je administracija tako predstaviti. Napad na američke baze i jednim i drugim daje priliku i razlog da se Amerika izvuče iz BI. Uostalom, Trump je sam nagovjestio prelazak sa pozicije svjetskog hegemona i pretvaranje u regionalnu silu. Uništavanje IRGC-a Iranu skida balast i otvara vrata pragmatičarima da preuzmu vlast. Ako se malo pogleda šta Amerika gađa u ovom ratu, to nisu državne institucije poput parlamenta nego ono što IRGC drži pod svojom kontrolom, dakle ostavlja se prostor za konsolidaciju i preuzimanje moći ovih drugih. To nije džaba ni slučajno.

Što se Izraela tiče, mislim da će sva krivica za ovaj rat na kraju pasti na njih i da će se Amerika od njih distancirati i ograditi. Na kraju će biti "nismo mi ništa od ovog htjeli, za sve je kriv Izrael". Naznake ove promjene u narativu se već vide.

Sve ovo pada u vodu ako se desi kopnena invazija, ali ja smatram da do toga neće doći.
Last edited by Nebozemlja on 08/03/2026 23:20, edited 1 time in total.
alijagoro

#58841 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Haris.ba wrote: 08/03/2026 23:16
Rusija je napala Ukrainu. Nije bilo obratno.

Rezim u Rusiji nije ni u jednom momentu dosao u opasnost.
Kakva veza to ima,poenta je da ih atomska nije sacuvala od napada Ukrajinaca i to sve sa uglavnom zapadnim oruzjem i podatcima,mada je putko prijetio,ali se poslije usutio
Rejhana

#58842 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Bahreinska nacionalna naftna kompanija (BAPCO) napadnuta je prije nekoliko trenutaka

PreWiBa

#58843 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

Nebozemlja wrote: 08/03/2026 23:18
Nebozemlja wrote: 08/03/2026 22:55 Mislim da će uskoro ubiti i novog Vrhovnog Vođu i da će se IRGC totalno potisnuti i raspasti.
Iran će preuzeti Pezeshkian i ekipa okupljena oko njega.
Isposlovat će postepeno ukidanje sankcija Iranu i širu integraciju države u regiju. Amerika više nikad neće vratiti utjecaj koji je imala na BI.
Rat neće potrajati, od kopnene ofanzive nema ništa.
Kako tačno to zamišljaš? Postepena integracija u regiju bukvalno označava potpuno američko-izraelsku nadmoć nad Bliskim istokom, a ne obrnuto.
Ne nužno, mislim da će zaljevske zemlje preuzeti primat. Ovo neće biti pobjeda Amerike, iako će je administracija tako predstaviti. Napad na američke baze i jednim i drugim daje priliku i razlog da se Amerika izvuče iz BI. Uostalom, Trump je sam nagovjestio prelazak sa pozicije svjetskog hegemona i pretvaranje u regionalnu silu. Uništavanje IRGC-a Iranu skida balast i otvara vrata pragmatičarima da preuzmu vlast. Ako se malo pogleda šta Amerika gađa u ovom ratu, to nisu državne institucije poput parlamenta nego ono što IRGC drži pod svojom kontrolom, dakle ostavlja se prostor za konsolidaciju i preuzimanje moći ovih drugih. To nije džaba ni slučajno.

Što se Izraela tiče, mislim da će sva krivica za ovaj rat na kraju pasti na njih i da će se Amerika od njih distancirati i ograditi. Na kraju će biti "nismo mi ništa od ovog htjeli, za sve je kriv Izrael". Naznake ove promjene u narativu se već vide.
Čak i da jeste tako, to samo znači Izrael kao glavna sila.

Zaljevske zemlje su obični cirkus, geopolitički. Nemaju nikakvu vojnu industriju, a vojske su im obični cirkusanti.
nusmir

#58844 Re: IRAN

Post by nusmir »

Kako god skontam Americi ovo sve ide u korist . Prodaju Evropi svoj plin koji je sad otisao 100% . Preuzimaju naftu venecuele plus zadnjih 5 god povecavaju svoju proizvodnju. Jos ce na kraju zavrsit i u plusu
Bernardinac

#58845 Re: IRAN

Post by Bernardinac »

Quaresma wrote: 08/03/2026 21:10 Jel istina ovo

100% jer srpski Informer često koristi @Jvnior kao izvor.
:mrgreen:
Nebozemlja

#58846 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

PreWiBa wrote: 08/03/2026 23:20
Nebozemlja wrote: 08/03/2026 23:18

Čak i da jeste tako, to samo znači Izrael kao glavna sila.

Zaljevske zemlje su obični cirkus, geopolitički. Nemaju nikakvu vojnu industriju, a vojske su im obični cirkusanti.
Izrael će iz ovoga izaći kao najveći gubitnik, al eto, živi bili pa vidjeli.

EDIT: Šta mislite čije pare će se sliti u razrušeni Izreal nakon što mu Amerika okrene leđa?
Last edited by Nebozemlja on 08/03/2026 23:26, edited 1 time in total.
QSuzi

#58847 Re: IRAN

Post by QSuzi »

Haris.ba wrote: 08/03/2026 22:26
QSuzi wrote: 08/03/2026 22:22 Hamenei nikada javno nije imenovao svog nasljednika.
Godinama prije bili su izvjestaji kako se mali lakta i stari postavlja likove okolo koji bi pomogli da mali bude izabran.
I, evo bas slucajno malog izabrase.

Nadam se da je propaganda. Ali, mislim da je istina.
Ludzak wrote: 08/03/2026 22:26 Čitao sam nekad danas, da u slučaju da se ustanovi da su UAE gađali Iran da bi Iranci mogli krenuti kopnenu ofanzivu na UAE. Mada, tome ne vjerujem i mislim da je ta vijest bila lažna. Al hajd ...
Mozda morski desant. Tesko da kopnom dodju....

Ako ima sansi ko kopneno da zaplati, to je Kuvajt.
Ima ovaj neki članak, vidim da tražiš drugačiji pristup uraniju XD

pa evo

"DOK IRAN pokušava popuniti politički vakuum nastao nakon ubojstva vrhovnog vođe Alija Hameneija u prvoj fazi aktualnog rata koji protiv Islamske Republike vode Sjedinjene Američke Države i Izrael, analitičari smatraju da njegov nasljednik možda neće imati jednaku razinu apsolutne vlasti kakvu su imali njegovi prethodnici, piše Newsweek."

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... 68800.aspx

Newsweek mi nije otključan, mrsko mi baciti link na one remove unlock plaćanje xd
Last edited by QSuzi on 08/03/2026 23:23, edited 1 time in total.
Rejhana

#58848 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Capajebo wrote: 08/03/2026 23:14 Nafta na marketima ko BitCoin u bullrunu. Ocekujem hljeb na jedno 3 KM :D

Neka zahvale svi liderima "slobodnog svijeta"...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#58849 Re: IRAN

Post by sime_cipol »

Haris.ba wrote: 08/03/2026 23:07
Rejhana wrote: 08/03/2026 23:02
Sin Sejjida Alija Khameneija, Sayyed Mujtaba, izgubio je suprugu i sina, oca i majku, sve ubijene od strane Izraela. On je savršen kandidat da postane novi vođa revolucije, uprkos očevom zahtjevu da odbije takvu poziciju nakon svoje smrti. Također, duhovni lideri obično ne vole prenositi svoje vodstvo na svoju djecu.
Svaka slicnost je slucajna. :-)
Alija Izetbegović je naime, u jednom intervjuu koji je dao sarajevskom magazinu »Start«, nedugo prije svoje smrti rekao kako svom sinu ne bi savjetovao da ga pokuša naslijediti:

"Kada bi Vam sin Bakir kazao da se želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH, ili u nekoj ljepšoj budućnosti za predsjednika BiH, šta biste mu savjetovali?

- Da to ne čini. Ali, koliko znam, ni Bakirove ambicije ne idu u tom pravcu – rekao je Alija tada
Šiiti već 1500 godina govore da je Ali r.a. trebao naslijediti Muhammeda kao prvi Halifa jer je jedini bio direktni krvni nasljednik Poslanika saws.
Neće vidjeti ni problem u ovome.
Na kraju, nisu to Bošnjaci :D
ovo_malo_duse

#58850 Re: IRAN

Post by ovo_malo_duse »

Vidi navale. Kabiri opet podijelio sendvice. A vidi nivkova i avtara postali su pravo suptilni od Italije do Nizozemske :run:
Post Reply