Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
didgeridoo wrote:Insajderi ima li vdsl modema u telekomu koji se ugradjuju korisnicima a da imaju gigabitni port?
Uletio sam u testnu fazu ovih brzina ali mi je brzina ogranicena na 100/10.
Ima Innbox-a sa gigabitnim portom A sta je smisao GE na 100/10
didgeridoo wrote:Smisao jer je pustena 200/40
didgeridoo wrote:Kod mene je V44.
1. sumnjam da je pustena 200/40, nemaju ni FTTH korisnici 200/40 a ne zicani V 44
2. A koliko ti moze progurati na 200/40, tj.koja je max. brzina na modemu?
drug_profi wrote:
Mozda ti moze biti interesantan jos jedan postpaid paket, NoLimit M, inace je oko 47 maraka a sad je u akciji 28 mjesecno.
Neograniceni pozivi na mrezu BHT, i 50 minuta prema drugim BH mrezama, neograniceni SMS prema svima, i 8 giga neta (ovo sad konkurise za najbolju ponudu u BiH).
Ne moze konkurisati kada je mtel dao 20 giga za 17 KM, i poziva i beskonacno poruka.
drug_profi wrote:
Mozda ti moze biti interesantan jos jedan postpaid paket, NoLimit M, inace je oko 47 maraka a sad je u akciji 28 mjesecno.
Neograniceni pozivi na mrezu BHT, i 50 minuta prema drugim BH mrezama, neograniceni SMS prema svima, i 8 giga neta (ovo sad konkurise za najbolju ponudu u BiH).
Ne moze konkurisati kada je mtel dao 20 giga za 17 KM, i poziva i beskonacno poruka.
100 min poziva je na tom paketu.
a nolimit m je 1500 minuta i 50 min prema ostalim operaterima
Koja je najbolja i najjeftinija opcija da mjesec dva dobijem veci UL. MojaTV Full je paket, trenutno nismo ugovorom vezani (skoro istekao ugovor, i ne planiram ga jos produziti za 24 mjeseca uz trenutne pogodnosti, smijesne su ponude za postojece korisnike, sto bi trebalo da dobiju neki ozbiljan popust, daju mi 2 mjeseca 50% nizu pretplatu...), ako ista znaci. Potrebno mi je da izvrsim backup podataka (preko 15GB), a sa trenutnom brzinom od 0.50Mbps max, nista bez barem 10 dana non-stop da laptop radi.
MrRango wrote:Koja je najbolja i najjeftinija opcija da mjesec dva dobijem veci UL. MojaTV Full je paket, trenutno nismo ugovorom vezani (skoro istekao ugovor, i ne planiram ga jos produziti za 24 mjeseca uz trenutne pogodnosti, smijesne su ponude za postojece korisnike, sto bi trebalo da dobiju neki ozbiljan popust, daju mi 2 mjeseca 50% nizu pretplatu...), ako ista znaci. Potrebno mi je da izvrsim backup podataka (preko 15GB), a sa trenutnom brzinom od 0.50Mbps max, nista bez barem 10 dana non-stop da laptop radi.
Trazi VDSL modem da ti daju i imas upload oko 2Mbps.
Da, zaboravio sam napomenuti, skoro sam dobio Innbox V44, zbog problema sa internetom. Brzina DL/UL je ostala ista (imao sam 13-14/055-0.8 Mbps), acim ukljucim STB uredjaj brzina pada, ako i drugi ukljucim pada na nekih 7-9Mbps, jos ako su svi kuci i spojeni na mrezu, recept za sporo ucitavanje.
U postavkama rutera stoji :
Line Rate - Upstream (Kbps): 829
Line Rate - Downstream (Kbps): 16379
Od najblize centrale sam udaljen nekih 3.5km najblizom relacijom, obicna telefonska linija, postvljena neke 2003. ili 2005.
MrRango wrote:Da, zaboravio sam napomenuti, skoro sam dobio Innbox V44, zbog problema sa internetom. Brzina DL/UL je ostala ista (imao sam 13-14/055-0.8 Mbps), acim ukljucim STB uredjaj brzina pada, ako i drugi ukljucim pada na nekih 7-9Mbps, jos ako su svi kuci i spojeni na mrezu, recept za sporo ucitavanje.
U postavkama rutera stoji :
Line Rate - Upstream (Kbps): 829
Line Rate - Downstream (Kbps): 16379
Od najblize centrale sam udaljen nekih 3.5km najblizom relacijom, obicna telefonska linija, postvljena neke 2003. ili 2005.
Ovo je ADSL modulacija, VDSL ne moze raditi na 3,5 km
Kako da taj podatak provjerim?
Najblizom rutom da dodjem do centrale ima sigurno 2.5km, a linija ne ide uz cestu cijelom duzinom nego kroz naselje, malo lijebo malo desno, tako da sigurno ima nekih 3km, ovih 500m sam možda malo prebacio, ali možda ima i toliko. Jos kad sam vidio da su telefonske žice u onim crnim razvodnim kutijama samo "svrnute" jedna uz drugu bez ikakve stezaljke ili spojke (zadnji problem sa internetom bio, pa je monter tražio i u kutiji da provjeri spoj zica), možda to ne igra veliku ulogu..
Device info ----Statistics----xDSL i kada to otvoriš imaš podatak za "attenuation". Tu imaš i "attainable rate". Daj nam te podatke. To što je neka zgrada 3,5 km od tebe ne znači da DSLAM nije negdje bliže tebi. Može da bude i u vanjskom metalnom ormaru, ali sigurno ne bi imao preko 16 Mbps u downstream-u, a vrlo teško i mojatv uslugu uopšte na toj dužini parice.
mirza_15 wrote:Device info ----Statistics----xDSL i kada to otvoriš imaš podatak za "attenuation". Tu imaš i "attainable rate". Daj nam te podatke. To što je neka zgrada 3,5 km od tebe ne znači da DSLAM nije negdje bliže tebi. Može da bude i u vanjskom metalnom ormaru, ali sigurno ne bi imao preko 16 Mbps u downstream-u, a vrlo teško i mojatv uslugu uopšte na toj dužini parice.
Sve postavke rutera sam pregledao i nigdje navedenih podataka. Pod Statistics imam samo LAN, ali nema tih podataka, vec samo za LAN1, LAN2, LAN3, LAN4, WAN i WiFi 2.4Ghz Received i Transmitted podatke. Da li je vazno sto se logujem kao user/user
Vjerovatno je to razlog što ne vidiš ove podatke. Probaj na 1444 zamoliti da provjere može li kod tebe usluga da se pusti po vdsl-u umjesto adsl-a. Naglasi da već imaš vdsl modem i da treba samo provjeriti na dslam-u.
mirza_15 wrote:Device info ----Statistics----xDSL i kada to otvoriš imaš podatak za "attenuation". Tu imaš i "attainable rate". Daj nam te podatke. To što je neka zgrada 3,5 km od tebe ne znači da DSLAM nije negdje bliže tebi. Može da bude i u vanjskom metalnom ormaru, ali sigurno ne bi imao preko 16 Mbps u downstream-u, a vrlo teško i mojatv uslugu uopšte na toj dužini parice.
Sve postavke rutera sam pregledao i nigdje navedenih podataka. Pod Statistics imam samo LAN, ali nema tih podataka, vec samo za LAN1, LAN2, LAN3, LAN4, WAN i WiFi 2.4Ghz Received i Transmitted podatke. Da li je vazno sto se logujem kao user/user
Trebo bi na statistic-----> xDSL i to vidjeti ako se logiras sa user/user.
Al bitno je ovo sto si dojavio da ipak ima blize cvoriste od onih 3,5 km, znaci ipak si u dometu VDSL-a pitanje je jos ima li VDSL portova i zreo si za vecih brzina
Grubo receno, rekao bih da je slab ko sa VDSL signalom u mom mjestu ovdje. Nije velika populacija, a ni korisnici nisu zahtjevni (generalno gledano strukturu stanovnistva). Jedino mi ostaje borba sa tehnickom podrskom. Jos davno zvao da vidim da puste VDSL signal, ona mi govori da ona o tome ne zna nista, da ce me prebaciti na drugu liniju, niko se nije javio nakon prebacivanja, samo muzika...
MrRango wrote:Grubo receno, rekao bih da je slab ko sa VDSL signalom u mom mjestu ovdje. Nije velika populacija, a ni korisnici nisu zahtjevni (generalno gledano strukturu stanovnistva). Jedino mi ostaje borba sa tehnickom podrskom. Jos davno zvao da vidim da puste VDSL signal, ona mi govori da ona o tome ne zna nista, da ce me prebaciti na drugu liniju, niko se nije javio nakon prebacivanja, samo muzika...
pametnjakovic1987 wrote:Dečki,dečki nije valjda da niko ne zna...
username : admin
password : j363pw592D86Ve8
I VDSL jeste jedna od xDSL tehnologija koja se primjenjuje na bakarnoj parici prenos podataka preko optike ide sasvim drugim kodovima iako se u zargonu kaze ADSL na optici ili VDSL itd.
Ne radi ova kombinacija, a pitam iz razloga sto sam danas zvao podrsku vezano prvenstveno za provjeru stanja reklamacije na racun, vec dugo nema odgovora, pa usput pitam i da li mogu pustiti VDSL signal. Odgovor je ako nije optika ne moze...
MrRango wrote:Ne radi ova kombinacija, a pitam iz razloga sto sam danas zvao podrsku vezano prvenstveno za provjeru stanja reklamacije na racun, vec dugo nema odgovora, pa usput pitam i da li mogu pustiti VDSL signal. Odgovor je ako nije optika ne moze...
Pa kod njih će ti dva čovjeka dat dva različita odgovora, nemoj se tome čudit.
MrRango wrote:Ne radi ova kombinacija, a pitam iz razloga sto sam danas zvao podrsku vezano prvenstveno za provjeru stanja reklamacije na racun, vec dugo nema odgovora, pa usput pitam i da li mogu pustiti VDSL signal. Odgovor je ako nije optika ne moze...
Pa kod njih će ti dva čovjeka dat dva različita odgovora, nemoj se tome čudit.
Može VDSL i na bakar.
To me ne čudi, ali eto samo da znam pouzdano da mogu tražiti što me sleduje, da me ne prave budalom.
Dakle jeste i nije optika kako ko shvata i analizira.
Pod pojmom VDSL podrazumjeva se FTTb tehnologija sto je optika do uredjaja koji je obicno smjesten na ulazu u zgradu ili skolu, mjesnu zajednicu, dzamiju, prodavnicu.... od te lokacije ide instalacija bakarnom paricom do modema. Ja imam oko 150 m instalacije bakrom od optike.
Imam i ja otprilike toliko bakra ali nije to tema.
Ne bi bilo prvi put da ljude prave budalama kako šta može i ne može. Ja sam štelu morao ganjat da mi umjesto 30 puste 50 Mbit/s iako tehnički uslovi jesu ispunjeni i bakra nema puno.