Rukometna reprezentacija BiH

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
red evil

#5876 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by red evil »

SkyLimit wrote:Priča o luzerskom mentalitetu je valjda najveći mit koji postoji među navijačima svih naših reprezentacija i sportista. Valjda je lakše poraze pravdati time nego jednostavno priznati da nemamo kvalitet. To očito zavisi iz ugla posmatrača. Kad naša rukometna reprezentacija u dva uzastopna napada kad se lomi utakmica baci loptu u aut neko tu vidi "luzerski mentalitet" a ja to opet tumačim kao čisti nekvalitet. Istina ni ja ne znam kako nazvati to da naši i nakon odbrane golmana ili stative ne znaju uhvatiti loptu već se ona uvijek odbija u ruke protivnicima, idiotizam, nepažnja, stvarno ne znam dijagnozu.

Najčešće se kao primjer nepostojanja tog famoznog l. mentaliteta spominje naša U16 košarkaška reprezentacija koja je osvojila zlato. I to neko može tako tumačiti, a neko će reći i da su osvojili prije svega jer su jednostavno i bili najbolji, najkvalitetniji, sa najboljim individualcima, nazovite to kako hoćete(Čampara, Musa i Sikiraš, sve redom najbolji igrači na svojoj poziciji čitavog prvenstva, i to se znalo i prije njegovog početka).
Neko ko ne zna on ne zna nikako a ne 50 min zna i onda 10 min ne zna. Damir vodi 5-2 protiv Karlovića i izgubi i reći ne zna, pa kako je znao doći do 5-2 i slično tome? Ovo je do mentaliteta, psihe, prepadnemo se. Odlutaju im misli i to je to. Da smo 55-57 min igrali u kontinuitetu sad bi slavili a ne igrali 45-50 min i ostalo ništa.
KB9

#5877 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by KB9 »

kakvi jadnici od sportasa :lol:
SkyLimit

#5878 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

red evil wrote:
SkyLimit wrote:Priča o luzerskom mentalitetu je valjda najveći mit koji postoji među navijačima svih naših reprezentacija i sportista. Valjda je lakše poraze pravdati time nego jednostavno priznati da nemamo kvalitet. To očito zavisi iz ugla posmatrača. Kad naša rukometna reprezentacija u dva uzastopna napada kad se lomi utakmica baci loptu u aut neko tu vidi "luzerski mentalitet" a ja to opet tumačim kao čisti nekvalitet. Istina ni ja ne znam kako nazvati to da naši i nakon odbrane golmana ili stative ne znaju uhvatiti loptu već se ona uvijek odbija u ruke protivnicima, idiotizam, nepažnja, stvarno ne znam dijagnozu.

Najčešće se kao primjer nepostojanja tog famoznog l. mentaliteta spominje naša U16 košarkaška reprezentacija koja je osvojila zlato. I to neko može tako tumačiti, a neko će reći i da su osvojili prije svega jer su jednostavno i bili najbolji, najkvalitetniji, sa najboljim individualcima, nazovite to kako hoćete(Čampara, Musa i Sikiraš, sve redom najbolji igrači na svojoj poziciji čitavog prvenstva, i to se znalo i prije njegovog početka).
Neko ko ne zna on ne zna nikako a ne 50 min zna i onda 10 min ne zna. Damir vodi 5-2 protiv Karlovića i izgubi i reći ne zna, pa kako je znao doći do 5-2 i slično tome? Ovo je do mentaliteta, psihe, prepadnemo se. Odlutaju im misli i to je to. Da smo 55-57 min igrali u kontinuitetu sad bi slavili a ne igrali 45-50 min i ostalo ništa.
Zar nije i ta psiha kvalitet? Zar nije biti u stanju u ključnim momentima reagovati hladnokrvno, oštro i precizno osobina najboljih sportista? I mentalna snaga u ključnim momentima je podvrsta kvaliteta, a nedostatak iste podvrsta nekvaliteta. Ja to nazivam tako, neko l. mentalitetom, u načelu pričamo o istoj stvari.

I za kraj, samo nek ne dovode više reprezentaciju u Tuzlu. Nakon onoga što su Smajo i kompanija uradili u onim kvalifikacijama kad su dovodili Kosovo i slične u Mejdan obmanjujući javnost da će se i baraž protiv Švedske igrati u njemu(iako su od početka znali da Mejdan baš i ne ispunjava uvjete za baraž), sumnjam da su pretjerano poželjni. Ima Cazin i Visoko.
BHF_Manijak

#5879 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by BHF_Manijak »

Brate Skylimit, ako ti smatras da su silni golovi Uniteda, za vrijeme Alexa Fergusona, u 90. minutama bili puka sreca ili uvijek kvalitet, onda bojim se da grijesis i da ne poznajes dovoljno psihologiju sporta. A ona je jako bitna, mentalna snaga.
Oni su je tada imali, to se stice ili gubi.

Mozemo ueti i primjer Nijemaca, Italijana, nacije koje su kroz evolociju sporta sticale naviku da nikad nema predaje i da se igra dok sudija ne svira kraj.

Mentalna snaga je nekad bitnija i od (ne)kvaliteta, a nasi sportisti, sto individualni sto timski, je jako malo imaju.

Zato kazem da nije slucajnost situacija koju sam spomenuo u proslom postu, da mi rijetko kad okrecemo egal utakmicu u svoju korist i da ga u posljednjim napadima/sekundama zabijamo, kao sto nije slucajnost golovi Uniteda, Njemacke ili Italije u zadnjim sekundama.
north

#5880 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by north »

SkyLimit wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
SkyLimit wrote:Priča o luzerskom mentalitetu je valjda najveći mit koji postoji među navijačima svih naših reprezentacija i sportista. Valjda je lakše poraze pravdati time nego jednostavno priznati da nemamo kvalitet. To očito zavisi iz ugla posmatrača. Kad naša rukometna reprezentacija u dva uzastopna napada kad se lomi utakmica baci loptu u aut neko tu vidi "luzerski mentalitet" a ja to opet tumačim kao čisti nekvalitet.

Pa dajte vi meni, poštovani, objasnite kakav je to kvalitet potreban za uhvatiti loptu ?
Ja mislim da vam je to kao kad biste rekli da kvalitetan atletičar zna trčati, a nekvalitetan ne zna.

Amerikanci bi rekli - čouking.
Strašno.
Kad igrač Kipra hoće da centrira na Bilinom Polju a Avdija Vršajević stoji dva metra od njega i ne pada mu na pamet da ga napadne već mu munjevitim okretom okrenuo dupe valjda da mu zasmeta prilikom centrašuta(koji se pretvorio u gol), je li to bio na djelu Avdijin nekvalitet ili luzerski mentalitet?

Gdje tačno završava nekvalitet a počinje l. mentalitet? Biti u stanju u ključnim momentima biti hladne glave i trezvenih poteza, pa i to je kvalitet, a šta je onda nedostatak toga. "Luzerski mentalitet".
Pa ne možeš ako u istoriji našeg kolektivnog sporta imaš bezbroj ključnih utakmica gdje si gubio u zadnjim minutama, sekundama, samo se "tješiti" da je do nekvaliteta i ići na priču ljudi pomirite se preslabi smo....kad si nekvalitetan i kad je protivnik dosta bolji onda te uglavnom razmontira....da je to bila samo jedna-dvije utakmice da ovako gubiš, onda bi se reklo plod nesretnih okolnosti, ili protivnik je svakako puno bolji odigrao malo lošije nego što može pa utakmica otišla u egal, ali kad imaš more i more ovakvih utakmica, onda je jasno da je do nepobjedničkog mentaliteta, luzerstva nazovi kako hoćeš...u ovakvim utakmicama pokazuješ i dokazuješ jesi li rođeni pobjednik ili ćeš vječito biti na nivou "bili smo dobri ili bili smo čak bolji ali eto nije se dalo, biće bolje :roll: "...a da je samo suhi nekvalitet to se pogotovo ne slažem..jeste nekvalitet za Francusku, Hrvatsku, Španiju i druge rukometne velesile, ali Autrija se večeras mogla dobiti i pored "nekvaliteta" koje imaš, kao u brojnim drugim utakmicama koje često ponavljam a gdje si vazda zbog "malo" ostajao suha qrca :oops:
red evil

#5881 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by red evil »

SkyLimit wrote:Zar nije i ta psiha kvalitet? Zar nije biti u stanju u ključnim momentima reagovati hladnokrvno, oštro i precizno osobina najboljih sportista? I mentalna snaga u ključnim momentima je podvrsta kvaliteta, a nedostatak iste podvrsta nekvaliteta. Ja to nazivam tako, neko l. mentalitetom, u načelu pričamo o istoj stvari.

I za kraj, samo nek ne dovode više reprezentaciju u Tuzlu. Nakon onoga što su Smajo i kompanija uradili u onim kvalifikacijama kad su dovodili Kosovo i slične u Mejdan obmanjujući javnost da će se i baraž protiv Švedske igrati u njemu(iako su od početka znali da Mejdan baš i ne ispunjava uvjete za baraž), sumnjam da su pretjerano poželjni. Ima Cazin i Visoko.
S ovim se mogu složiti. I ondje gdje imamo kvalitet mi padamo zbog te psihe. Nismo naučeni da pobjeđujemo.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#5882 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

BHF_Manijak wrote:I generalno mi sm luzerska nacija sto Ultima rece. Jebo mater ja se ne mogu nijedne utakmice, ni u jednom sportu, sjetiti koja je onako bare bare bila, gutava na kraju, a da je otisla u nasu korist. Ono da ga mi u zadnje napadu zabijemo, u zadnjim sekundama utakmice...
Jednom u rukometu, iz neko deveterca ga direktno ugurali, ima tome i 15 godina i vise, onda ono na Islandu, te u fudbalu protiv Turske Custovic za 3:2, sve ostalo - dobili smo po njusci.
E taj gol je dao Suman:)
hrasno38

#5883 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

It_is_a_Leclerc wrote:
BHF_Manijak wrote:I generalno mi sm luzerska nacija sto Ultima rece. Jebo mater ja se ne mogu nijedne utakmice, ni u jednom sportu, sjetiti koja je onako bare bare bila, gutava na kraju, a da je otisla u nasu korist. Ono da ga mi u zadnje napadu zabijemo, u zadnjim sekundama utakmice...
Jednom u rukometu, iz neko deveterca ga direktno ugurali, ima tome i 15 godina i vise, onda ono na Islandu, te u fudbalu protiv Turske Custovic za 3:2, sve ostalo - dobili smo po njusci.
Ovo je istina.

Šuman je za kratak period stvorio dosta dobar tim. Ali ljudi čim povedu krenu bacati lopte u aut ili Ovčini što je jedno te isto.
Nije Ovcina prodao zadnje dvije lopte nego Toromanovic i Terzic.
prof.

#5884 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by prof. »

definitivno imamo problem sa stavom i pristupom, previše je kod nas kalkulisanja a premalo profesionalnog pristupa i davanja svog maksimuma. svi valjda znamo da objektivno nismo sportska velesila, iz objektivnih i manje objektivnih razloga, ali pristup i samo shvatanje sporta nam je definitivno najveći problem. pa kod nas se uvijek na samom početku svakih kvalifikacija stane kalkulisati koga možemo dobit, gdje nemamo šansi itd. to nije to, u svakoj utakmici se mora dati maksimum pa ako je neko bolji pruži mu ruku i čestitaj ALI prvo ga natjeraj da ti dokaže da je bolji. evo konkretno ovaj primjer, izgubili utakmicu i gotove kvalifikacije, piši propalo a do kraja dvije utakmice sa finskom i po jedna sa austrijom i španijom. ali ne, izgubili smo do austrije kući i to valjda znači da nemamo šanse da ih dobijemo u gostima?!
hrasno38

#5885 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

http://sportsport.ba/rukomet/suman-jos- ... eno/213132

Naravno da nije gotovo. Samo je kod pojedinih konjusina od novinara sad sve gotovo. Dakle pobjede nad Finskom i dva gola nad Austrijom i mi smo drugi. Isto tako velike reprezentacije su se znale namuciti na nasem terenu. Gotovo je samo kad ni teoretski nemas sansi.
Opet kazem meni je igra puno bolja, dobili smo dva strasna igraca Vegara i Nuica, nije mi jasno sta je sa Pericem, falio je definitivno malinovic, odbrana je odlicna, golmani u obadvije utakmice losi izuzev drugog poluvremena veceras kad je Grahovac poludio. Nije ovo veceras bila ni losa posjeta kako pojedinci opet seru jer sigirno je bio oko 4000 a iskreno vise nisu ni zasluzili. Kad su zaluzili u Skenderiju se nije moga sibica baciti ali onda su nas guzlie sudije, delegati itd itd. I veceras su nas naguzile sudije vrlo mudro i to u stilu da ti ga stave a ti ne osjetis. Nuicev gol cist ko djecija guza i samo oni znaju sto su ga ponisitili. Nije ovo lose i ova se Austrija moze dobiti u gostima.
svi u napad

#5886 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by svi u napad »

Nista nije izgubljeno. Mora se igrati tj. boriti do kraja. Selektoru svaka cast jer je za kratko vrijeme ucinio dosta na planu igre. Odbrana dosta solidna, u napadu izradimo i koju akciju za razliku od ranijeg perioda gdje smo cekali da Prce osuta ili da bacimo pivotu pa sta bog da. Cek smo u ove dvije tekme odigrali i koju kontru sto je bila misaona imenica ranije. Nuic je najvece otkrice. Bice bolje jer vidi se napredak u igri. Pustiti selektora da na miru radi svoj posao i podmaldi ekipu. Ima li jos kakav golman da se isproba, jer koliko god Grahovac izvukao ekipu i vratio nas u zivot u drugom poluvremenu, sramotno je prvo poluvrijeme kada Buric kao prvi golman ne odbrani ni jedan sut. To se nije nikad desilo ni jednoj repki u svijetu. Nada jos uvijek postoji i treba gledati naprijed tj. boriti se do kraja. Naprijed BiH.
phillie

#5887 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by phillie »

hrasno38 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Ovo je istina.

Šuman je za kratak period stvorio dosta dobar tim. Ali ljudi čim povedu krenu bacati lopte u aut ili Ovčini što je jedno te isto.
Nije Ovcina prodao zadnje dvije lopte nego Toromanovic i Terzic.
Jeba nas Super Brko iz druge galaksije.

Al tehnicke greske su nasa omca oko vrata, x utakmica gubimo, ako je utakmica u egalu, mi u napadu bacamo lopte ko ni sebi ni svom.
Logovan

#5888 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Logovan »

Pa Bože moj, luzeri, pa šta? Bitno je učestvovati. :D
cyprus

#5889 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by cyprus »

ultima_palabra wrote:
Ja mislim bas Suman da ga je uvalio Ukrajini iz deveterca, isteklo vrijeme... ali nije bila odlucujuca utakmica za plasman, da jeste tesko bi to islo.
To je bila utakmica sa najmanje golova ikad... Ako se ne varam, završilo 16-15 :mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#5890 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Jel ima neko ovdje da se bavio suđenjem? Zanima me jel pogledaju sudije utakmicu u kojoj su sudili i bude li im malo neugodno zbog nekih odluka.
Mislim, ja bih u crnu zemlju propao da sam dosudio onakav prijestup kao sto su veceras Nuiću sudili. To je elementarna stvar. Ko da odes kod doktora koji ti dijagnostikuje karcinom, a ispostavi se da imas upaljeno slijepo crijevo. Znači, blam neviđeni
Altsa

#5891 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Altsa »

Sanse su minimalne. Patnja u napadu je toliko evidentna da se nista drugo nije moglo ni ocekivati. Odbrana haj kolko tolko solidna ali napad. Nisam vidio ni jedne osmisljene i uigrane napadacke akcije. Lopta ispada iz ruku, kriva dodavanja, presijeceni nasi napadi itd. Zaboravite EP. KAda se pogleda gdje igraju nasi igraci onda je sasvim jasno da su to sve ekipe iz drugog ili treceg evropskog razreda.Onda je jasno i kakvi su nam igraci a s tim i reprezentacija. bPomalko sumnjam i u sumanov kvalitet kao trenera.
KB9

#5892 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by KB9 »

jesu nam to opet sudije krive sto konstantno ne mozemo meda?
Nadzorna_ploca

#5893 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Spori, tromi, bezidejni. Nista se u odnosu na selektora i kvalifikacije prije nije promijenilo. Sretno im dalje bilo, svakako i nisam ocekivao nista.
Stari_Jarac

#5894 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Stari_Jarac »

Reprezentacija koja očekuje plasman na EP i da tamo ne bude kanta za nabijanje obično angažuje kvalitetnog već afirmisanog trenera, a ne trenera početnika. Šuman ima već 50 godina a faktički nije još nijednom samostalno vodio neku ekipu. Olakšavajuća okolnost mu je što stvarno nije imao nikakvih priprema sa ekipom. Ja ne vidim nikakav napredak kao što neki govore, odigrali smo dvije utakmice i izgubili i pri tome nismo pokazali ništa. Nalazimo se u vrlo teškoj situaciji i svaka naredna utakmica će biti pod imperativom pobjede ali nadajmo se boljem na proljeće, svakako da nije sve izgubljeno.
phillie

#5895 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by phillie »

Ako nista, prezimicemo u Evropi.
It_is_a_Leclerc

#5896 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Inspekcija utvrdila : RS BIH nije legalno registrovana organizacija !
Svi certifikati, takmičenja i reprezentacije pred suspenzijom

http://sport1.ba/rukomet/rs-bih-nelegal ... osti/71634
It_is_a_Leclerc

#5897 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Pozdrav.

Gdje i kako da se gledaju utakmica SP-a u BiH.
RTL se zamrači kod nsa. :roll:
SkyLimit

#5898 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

„Bez oraha u džepu“, Bilal Šuman: Reprezentacija se ne stvara telefonom

Stanje u kakvom se nalazi bosanskohercegovački rukomet teško je opisati rečima. Zemlja u kojoj talenti rastu kao pečurke posle kiše, nije u stanju da ozbiljnije stane iza sporta, a za nerad, javašluk i politikanstvo, rukomet je često zajednički imenitelj. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u poslednjih nekoliko meseci dva puta imala priliku da joj putne troškove plaća selektor – lično! I dok se drugi utrkuju da smanje selektorska primanja i zahteve, u slučaju Bilala Šumana i selekcije BIH, dešava se nešto nezabeleženo u istoriji sporta na ovim prostorima. Da bi se uopšte otišlo u Španiju na meč kvalifikacija za EP 2018 u novembru, selektor je pokrio troškove avio karata, kao i sada, autobusa na relaciji Sarajevo – Skoplje.

I pored svega toga, „Zmajevi“ su pri kraju svog januarskog ciklusa, jedinog pred majske mečeve sa Finskom. Tri poraza od Makedonaca i dve pobede nad Saudijskom Arabijom, bilans je sveden, a poslednjih par dana, radiće se u Sarajevu:

Znači nam mnogo ovaj januar, pet mečeva i 15-16 treninga. Ovaj period je veoma bitan. Poraženi smo u Makedoniji tri puta, ali sam zadovoljan nekim stvarima koje smo radili. Prešli smo granicu od 30 golova, postigli 85 u tri meča, radili mnogo na kontri, polukontri i brzom centru. Dali smo 45 iz te faze igre. Naši napadi su kratko trajali, dok Makedonci nisu trčali mnogo. Nismo kompletni, bili smo bez levorukog igrača na desnom beku zbog povreda Malinovića i Panića. Imamo mnogo prostora za napredak.

Šta je bilo dobro, a na čemu mora da se radi?

Na 6-0 moramo naći tih sedam osam golova sa devet metara. Mogu biti zadovoljan kontrom, polukontrom i brzim centrom. Igra sa igračem više i manje je bila dobra. Ostaje boljitak na pozicionom napadu. Posledica može biti i igranje bez levorukih igrača, jer Panić i Malinović imaju ogroman kvalitet. Čekaju nas Finci u maju. Nema kalkulisanja, pobede su pod moranje, ako želimo da sačuvamo šanse za plasman u Hrvatsku.

Na koga još ozbiljno računate u borbi za plasman na EP 2018?

Tu su i Prce, Perić, Toromanović. Taj roster može biti i veći, ima prostora i potencijala. Rotiramo dosta, želimo da tempo bude što jači. Radimo na tome, jedino nam rad preostaje.

Da li ste očekivali baš ovakav start kvalifikacija?

O Špancima ne treba trošiti reči. Igrali smo sa Austrijom kod kuće, izgubili za gol, koji možemo da tražimo svuda. U penalima, zicerima, sve je moglo i na našu stranu. Imali smo taj šut Toromanovića na 22:22, nismo dali gol, iskontrirali su nas i pobedili. Radimo na finesama, koje presuđuju u takvim momentima. Sve je i dalje otvoreno. Imamo i dosta novih igrača. I oni moraju da se naviknu na dva nova trenera. Stari igrači trebaju da se naviknu na novi koncept koji se dosta razlikuje od pet godina rada sa Draganom Markovićem.

Koje su dobre tekovine rada sa Markovićem?

Plasman na veliko takmičenje je značio puno za rukomet u Bosni i Hercegovini. To je veliko iskustvo za igrače. Sa druge strane, sportski deo je koncept drugačiji kod nas. Krenuli smo da radimo sa četiri selekcije plus A. To je ukupno pet. Napravili smo bazu na Ilidži, okupljamo se šest puta godišnje – petak, subota, nedelja, imamo 90 igrača, 10 trenera, četiri profesora Fakulteta. Radimo sa programom Sideline. Napravili smo veliku biblioteku igrača. Pratimo igrača od 16 godina dok ne počnu da kucaju na vrata A tima. Princip je takav da sve selekcije rade sve ono što radi A selekcija. Dobićemo automatizam kod mladih igrača. Svi se žalimo na vreme za pripreme koga nema u reprezentaciji, zato ćemo dobiti za par godina kod mladih igrača automatizam, da mogu nesmetano da uđu u A reprezentaciju i da im sve bude poznato.

Sistem u BIH? Zvuči bajkovito…

Napravili smo ogroman pomak. Drugačije je videti tih 90 igrača, samo kada dođu u hotel, lepo ih je videti, kao vojska jedna. Stvara se novi kult rada. Imamo dobru komunikaciju, naročito putem side-linea, gde imam uvid, bez obzira gde sam, u ono što svaki igrač radi u svakom segmentu. Fizički mogu biti i na Grenlandu, ali sve potrebne informacije su dostupne svakom od trenera. A selekcija je lokomotiva koja vuče mlađe. Za to su potrebni minimalni uslovi za rad, a i sa tim imamo ogromnih problema.

Pročulo se da ste svojim novcem već dva puta finansirali akcije reprezentacije. Svi se pitaju dokle ćete izdržati?

Ne obazirem se na te stvari. Stvarno mi je stalo da izguramo ovu turneju. Makedonci su izašli u susret, njihova Federacija je platila sve troškove u Skoplju, a posle kontakta sa Nenom Kjaićem, Saudijci su pokrili avionske karte iz Skoplja za Beograd i posle za Sarajevo. Naravno da naš dolazak pod takvim okolnostima ne bi trebalo da bude upitan, ali tako je kako je. Meni je mnogo stalo da mi dođemo ovde. Ne obazirem se na Savez, da li ima novca ili ne, ja znam da ovakve stvari ne smemo da propuštamo. One su od ogromnog značaja za tim, ovo je jedini način da pravimo reprezentaciju. Ne možemo da je pravimo ako igrači sede po raznim zemljama i da pričamo telefonom. Moramo da budemo zajedno i da radimo zajedno. Nadam se da će taj kontinuitet prepoznati u Bosni i Hercegovini, ljudi koji odlučuju, političari ili ko već. Ovde su momci koji dolaze sa velikom željom, za razliku od nekih drugih reprezentacija. Daću sve od sebe da im omogućimo uslove, a koliko će trajati dok se situacija ne sredi, teško je reći.

Stiče se utisak da ste od samog starta bili spremni i za tu borbu koja nema veze sa „40×20″…

Bio sam svestan u šta ulazim. Problem u BIH je struktura Saveza, da se svi Savezi preregistruju, da se ustroje kao država Bosna i Hercegovina. Kod nas Federalni Savez BIH ne postoji, i to je ta papirologija koja nas koči. Imamo mnogo sponzora, velikih firmi sa kojima smo napravili dogovore. Imamo mnogo novca koji nas čeka, da možemo da obezbedimo nesmetani rad, ali te firme ne mogu da nam uplate novac zbog te papirologije.

KONTINUITET JEDINO REŠENJE

U BIH stara priča, juniori nisu igrali u kvalifikacijama za SP, ženska reprezentacija nije odigrala meč osam godina…

Napravili smo ugovor sa danskom kompanijom H20 sa kojom smo obukli sve selekcije naredne četiri godine. To je ogromna stvar i pomoć. Obezbedili smo lopte preko Moltena. Obilazim firme kada igrači nisu tu. Pronašli smo dosta sredstava, ali nas administracija koči. Ljudi ne mogu da nađu izlaz iz svega toga i shvate šta ide na dobrobit rukometa u BIH. Takve stvari, međutim, ne treba da opterećuju igrače. Znam da prate medije, znaju šta se dešava, ali veoma je važno da u saradnji sa trenerima odrede prioritete i fokusiraju se na svoje obaveze. Probaćemo da želju i volju pretvorimo u rezultat. Taj rezultat je plasman na EURO 2018. Bez obzira na sve što se dešava u Savezu. Možda bi neko tada i rekao „hajde da pomognemo ovim momcima“.

Rok trajanja trenerima je kratak na ovim prostorima. Šta u slučaju neuspeha u kvalifikacijama?

Ne plašim se, ljudi mogu da donesu odluke kakve žele. Dolazim posle 20 godina rada u Koldingu, gde sam još uvek zaposlen, iako trenutno ne radim tamo. Hoću slikovito da vam objasnim šta znači „ne biti u klubu“, a primati platu. Znači mi mnogo. Stvorio sam nešto što je i malo Danaca postiglo. Ovo je prvi put u istoriji kluba da se tako nešto dešava. Znam zašto sam ovde, u reprezentaciji, šta radim i siguran sam u svoj rad. Ako postignemo kontinuitet, biće rezultata. Dobićemo na svim poljima, više kvalitetnih igrača i lakši prelaz i generacije u generaciju. Dolazim što kažu „bez oraha u džepu“. Dolazim slobodno, sa elanom i voljom. Dolazim i sa određenim poslovnim kontaktima, donosim novac Savezu i reprezentaciji. Samo me koče te stvari, gde mi ljudi prave malu opstrukciju, ne daju mi da radim na normalan način. Koliki mi je rok trajanja, ne znam. Trenerski posao je takav kakav jeste. To smo videli u milion slučajeva. Ne razmišljam o tome. Veoma mi je bitno da kada se ujutru pogledam u ogledalo kažem „Da, uradio sam sve što sam mogao“. Zadovoljan sam sobom, to kako neko drugi gleda, manje je važno. Ovakav način rada može da donese samo pomak u BH rukometu. Ovde nema ljudi koji su tu zbog interesa, ali imati dvoranu, novac za autobus i lopte, to je nešto osnovno, što bi svaki juniorski klub trebalo da ima, a kamoli državna reprezentacija. Udario sam već puno puta u zid, ali se vraćam i idem dalje. Moj interes ovde je da budemo pravi. Radiću na tome dok god bude ovde…

IZ SAVEZA NIŠTA NISU URADILI ZA NAS

U kojoj meri ljudi iz Saveza prate to što radite?

Ljudima u Savezu ne dopuštam neke stvari koje oni misle da treba da rade. Videćemo i koliko će to da traje. Tu je i Grba koji me prati (Zdenko Grbavac). Imali smo i tih kombinacija da su pokušali da mi postave uslove u smislu, ko će da radi samnom, ko će mi biti prvi saradnik. Odbio sam to, bez obzira da li ću biti selektor ili ne. Opet se vraćam, kada dolazite bez oraha u džepu, onda ne želite da vam neko drugi postavlja stvari. Bez obzira da li to bio predsednik, potpredsednik, drugi, treći, izvršni odbor. Do dan danas ništa nisu napravili za ove momke, ni omladinske selekcije, ni stručni štab. Ništa. Ne mogu to da respektujem.

Ko se bori mimo vas?

Bori se, mimo nas, generalni sekretar koji odlazi samnom na sastanke. On je čovek koji bi trebalo da izvršava odluke po svojoj funkciji. Niko me ne zove, a kada treba da idemo u Španiju, eto poziva iz predsedništva, žele da idu sa nama. Kažem nikakav problem, platite avio kartu i dobrodošli ste. A, onda se ne dođe. Momcima sam objasnio, što se tiče Saveza BiH, tu smo Grba i ja. Ovo ostalo nema mešanja dok se stvari ne poslože. Onda ćemo videti koliko će to trajati.

Na stranu problematika rukometa u Bosni i Hercegovini, šta vam najviše smeta u rukometu danas, šta biste prvo promenili?

Uveo bih vremenski ograničen napad. Sudije imaju veliku slobodu. Trebalo bi biti kao u košarci, imamo semafor, koji broji svima, svima je jasno, nema nedoumica. Da se nađe model, 30 do 45 sekundi. Svaka ekipa sada ima između 60 i 80 napada po utakmici. Oduzeli bismo moć sudijama, da li je šest dodavanja, četiri, kome je to jasno? Sve bi bilo mnogo jasnije svima, igračima, trenerima, navijačima, medijima. Uprostili bi sport.
SLOVENCI NEZGODNI SVIMA – HRVATI OD MEDALJE DO DEBAKLA

Igrali ste sa Makedoncima. Kakve su im šanse na SP 2017?

Imaće velikih problema. Utakmica sa Tunisom im je ključna na startu. Ako i prođu grupu, nije realno da naprave nešto veliko. To je njihov realan domet. Slovenija je pokazala ogroman kvalitet. Može da budu nezgodna svima. To kod Vuje izgleda veoma dobro. Hrvati mogu ići od medalje do debakla. Babić i Balić postavljaju neke nove stvari, a vreme će pokazati koliko će u tome biti uspešni. Krug favorita je uvek isti za medalje – jasan je selektor BiH, Bilal Šuman.

http://www.balkan-handball.com/intervju ... telefonom/
SkyLimit

#5899 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Smajo podnio ostavku jer se Bošnjac i Hrvati ne mogu dogovoriti kako da konačno reorganizuju Savez na način da bi on bio legalan, odnosno Savez "Herceg - Bosne" kao zasebna organizacija u sklopu Saveza ne bi smio da postoji.
Nadzorna_ploca

#5900 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Oj herceg bosna jebem ti krv i bolesnike.
Post Reply