Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- BaDa
#5876 Re: Pitamo Mehanicare ?
mehanicari jedno pitanje
golf 5 1.9tdi 77kw prije 4 hiljade km tacnije (15.5) mali servis uradjen. Sinoc krenem u grad upali lampicu da provjerim ulje ostavim auto na parkingu nakon par sati se vratim provjerim ulje ispod minimale na sipci pokazuje
jel moguce da je pozdero toliko ulja za 4k kilometara? sipano je mannol ulje 5w40
- bleee_sa
#5877 Re: Pitamo Mehanicare ?
Možda ti je majstor stavio neki dobro kvalitetan filter pa tu bali, provjeri. 
- BaDa
#5878 Re: Pitamo Mehanicare ?
nazalost nisam bio tu kad je servis radio :/ sutra idem do njega da provjeri sta je problembleee_sa wrote:Možda ti je majstor stavio neki dobro kvalitetan filter pa tu bali, provjeri.
- bleee_sa
#5879 Re: Pitamo Mehanicare ?
Normalno, ne može ti niko pomoć dok ne otvori haubuBaDa wrote:nazalost nisam bio tu kad je servis radio :/ sutra idem do njega da provjeri sta je problembleee_sa wrote:Možda ti je majstor stavio neki dobro kvalitetan filter pa tu bali, provjeri.
-
zdruzdjo
#5880 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Opet isto pitanje kao i gore. Jeli to prvo tvoje mjenjanje ulja u tom autu?BaDa wrote:mehanicari jedno pitanjegolf 5 1.9tdi 77kw prije 4 hiljade km tacnije (15.5) mali servis uradjen. Sinoc krenem u grad upali lampicu da provjerim ulje ostavim auto na parkingu nakon par sati se vratim provjerim ulje ispod minimale na sipci pokazuje
![]()
jel moguce da je pozdero toliko ulja za 4k kilometara? sipano je mannol ulje 5w40
To je pre-previse. Jedino da nije neko curenje, ali primjetio bi "potpise" na parking mjestima.
- BaDa
#5881 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
jeste prvozdruzdjo wrote:Opet isto pitanje kao i gore. Jeli to prvo tvoje mjenjanje ulja u tom autu?BaDa wrote:mehanicari jedno pitanjegolf 5 1.9tdi 77kw prije 4 hiljade km tacnije (15.5) mali servis uradjen. Sinoc krenem u grad upali lampicu da provjerim ulje ostavim auto na parkingu nakon par sati se vratim provjerim ulje ispod minimale na sipci pokazuje
![]()
To je pre-previse. Jedino da nije neko curenje, ali primjetio bi "potpise" na parking mjestima.
-
condy
#5882 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ti se upalila zuta lampica za nivo ulja, dospi malo vise od pola litra ulja, oko sest decilitara, ali istog ulja. Provjeri da li to ulje zadovoljava specifikaciju 505.01. Pise na ambalazi od kantice a ako je nemas provjeri na internetu. Ako ne zadovoljava moras promjeniti to ulje u potpunosti. Ne znam zbog cega je prije tebe sipao prethodni vlasnik gusce ulje jer i ulje 5w40 je gusto ulje. To nije dobro sto je radio. Kad dospes ulje prati potrosnju, mozda ti je mehanicar nasuo manje ulja, a taj senzor nivoau ulja se pali dok zafali pola litra ulja. Taj motor vremenom pocne trositi malo vise ulja narocito ako je prije sipano long life ulje ili jos gore neko neodgovarajuce, moze trositi i do pola litra ulja na predjenih 6 hiljada km. Otprilike na 15 hiljada predjenih km svaki trosi od pola litra do litar ulja. U buduce sipah castrol 5w40, i stavi mann ili mahle uljni filter. Najvjerovatnije da nije sipao dovoljno ulja...
- BaDa
#5883 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne ja sam napisao "momak sigurno nije sipao gusce ulje u njega prije nego sto sam kupio ja" evo ovo ulje je sipao http://mannol.de/en/?action=accessory_c ... me%205W-40 i na stranici pise "VW 502.00/505.00" a sutra svakako idem da dospem ulja da vidim sta ce biti poslije toga... a citao sam da je tesko naci kod nas castrol ulje da na trzistu prodavaju fake kao "original"condy wrote:Ako ti se upalila zuta lampica za nivo ulja, dospi malo vise od pola litra ulja, oko sest decilitara, ali istog ulja. Provjeri da li to ulje zadovoljava specifikaciju 505.01. Pise na ambalazi od kantice a ako je nemas provjeri na internetu. Ako ne zadovoljava moras promjeniti to ulje u potpunosti. Ne znam zbog cega je prije tebe sipao prethodni vlasnik gusce ulje jer i ulje 5w40 je gusto ulje. To nije dobro sto je radio. Kad dospes ulje prati potrosnju, mozda ti je mehanicar nasuo manje ulja, a taj senzor nivoau ulja se pali dok zafali pola litra ulja. Taj motor vremenom pocne trositi malo vise ulja narocito ako je prije sipano long life ulje ili jos gore neko neodgovarajuce, moze trositi i do pola litra ulja na predjenih 6 hiljada km. Otprilike na 15 hiljada predjenih km svaki trosi od pola litra do litar ulja. U buduce sipah castrol 5w40, i stavi mann ili mahle uljni filter. Najvjerovatnije da nije sipao dovoljno ulja...
-
kB27
#5884 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesi li, nakon što je majstor uradio mali servis, odmah u narednih par dana (dok je motor na ravnom i hladan) provjerio nivo ulja - dokle je bilo na šipci?BaDa wrote:jeste prvozdruzdjo wrote:Opet isto pitanje kao i gore. Jeli to prvo tvoje mjenjanje ulja u tom autu?BaDa wrote:mehanicari jedno pitanjegolf 5 1.9tdi 77kw prije 4 hiljade km tacnije (15.5) mali servis uradjen. Sinoc krenem u grad upali lampicu da provjerim ulje ostavim auto na parkingu nakon par sati se vratim provjerim ulje ispod minimale na sipci pokazuje
![]()
To je pre-previse. Jedino da nije neko curenje, ali primjetio bi "potpise" na parking mjestima.a nigdje nista nema na parkingu bas sam gledao jel ostaje neki trag ili sl.. i pratio sam zvuk motora da se sta nije promijenio ali dobar zvuk kao prvog dana kad sam kupio.. evo procitao sam postove iznad i nije sigurno momak od kojeg sam kupio gusce ulje sipao xD radio sam servis 1500km prije nego sto je trebalo
-
condy
#5885 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znaci sipano je mannol extreme 5w40 ?BaDa wrote:Ne ja sam napisao "momak sigurno nije sipao gusce ulje u njega prije nego sto sam kupio ja" evo ovo ulje je sipao http://mannol.de/en/?action=accessory_c ... me%205W-40 i na stranici pise "VW 502.00/505.00" a sutra svakako idem da dospem ulja da vidim sta ce biti poslije toga... a citao sam da je tesko naci kod nas castrol ulje da na trzistu prodavaju fake kao "original"condy wrote:Ako ti se upalila zuta lampica za nivo ulja, dospi malo vise od pola litra ulja, oko sest decilitara, ali istog ulja. Provjeri da li to ulje zadovoljava specifikaciju 505.01. Pise na ambalazi od kantice a ako je nemas provjeri na internetu. Ako ne zadovoljava moras promjeniti to ulje u potpunosti. Ne znam zbog cega je prije tebe sipao prethodni vlasnik gusce ulje jer i ulje 5w40 je gusto ulje. To nije dobro sto je radio. Kad dospes ulje prati potrosnju, mozda ti je mehanicar nasuo manje ulja, a taj senzor nivoau ulja se pali dok zafali pola litra ulja. Taj motor vremenom pocne trositi malo vise ulja narocito ako je prije sipano long life ulje ili jos gore neko neodgovarajuce, moze trositi i do pola litra ulja na predjenih 6 hiljada km. Otprilike na 15 hiljada predjenih km svaki trosi od pola litra do litar ulja. U buduce sipah castrol 5w40, i stavi mann ili mahle uljni filter. Najvjerovatnije da nije sipao dovoljno ulja...
To ulje ne moze ici u tvoj motor jer ne zadovoljava specifikaciju 505.01. I sam si naveo da je specifikacije 505.00 a to ulje ide u dizel auta bez turba kod VW. Moras promjeniti ulje u kompletu kao i uljni filter. Mehanicar ti je zeznuo stvar koja te moze debelo kostati ako nastavis voziti sa tim uljem. Prosto nevjerovatno. Koje ces ulje 5w40 sipati ti izaberi samo neka zadovoljava 505.01 specifikaciju. Shell je isto vrhunsko ulje. Pazi i na uljni filter jako je bitan, trazi mann uljni filter i promjeni mehanicara.
-
530i
#5886 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mannol najjeftinije jebi ga! Shell skupo, 15+ maraka litar.
- BaDa
#5887 Re: Pitamo Mehanicare ?
on je onda po pravilu trebao sipati http://mannol.de/en/?action=accessory_c ... PD%205W-40
ma on mi je govorio da je ovo dobro ulje da bzvz ne bacam pare na neka skupa ulja i ako sam ja mislio uzeti castrol... sutra hitno idem do njega
ma on mi je govorio da je ovo dobro ulje da bzvz ne bacam pare na neka skupa ulja i ako sam ja mislio uzeti castrol... sutra hitno idem do njega
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#5888 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bar nemoj stediti na ulju, ja ne vozim neku makinu, a nije mi zao bar za ulje se malo protegnuti 
-
kB27
#5889 Re: Pitamo Mehanicare ?
@BaDa, jako bitno je ovo što te pitah u postu iznad..
Da bi znao na čemu si zapravo.
-
condy
#5890 Re: Pitamo Mehanicare ?
Uvijek kad idu na jeftinije izadje ih na kraju tri puta skuplje.530i wrote:Mannol najjeftinije jebi ga! Shell skupo, 15+ maraka litar.
- BaDa
#5891 Re: Pitamo Mehanicare ?
izvini sam vidio tvoj post... nisam provjeravao nista poslije togakB27 wrote:@BaDa, jako bitno je ovo što te pitah u postu iznad..Da bi znao na čemu si zapravo.
-
kB27
#5892 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovako ne možeš znati koliko ulja ti je nasuo. Vjerovatno znaš, kod većine auta razlika između max i min je oko 1l. Ne možeš znati da li ti je nasuo do max pa ti auto potrošilo litar za 4000km, što je užasno puno, ili ti je nasuo tek malo iznad min pa ti je auto potrošio npr. 0.2l za 4000km, što je prihvatljivo i ok. Na stranu to što ulje nije odgovarajuće, kako neki drugi forumaši zaključiše..BaDa wrote:izvini sam vidio tvoj post... nisam provjeravao nista poslije togakB27 wrote:@BaDa, jako bitno je ovo što te pitah u postu iznad..Da bi znao na čemu si zapravo.
Ako ti to nije majstor od povjerenja, vjeruj mi da ih ima i takvih koji će te zakinuti za 1l ulja (cca. 10-15KM) i svjesno ti potencijalno napraviti strašan problem.
- BaDa
#5893 Re: Pitamo Mehanicare ?
u svakom slucaju hvala vam na savjetima
nema sad tu puno rasprave sutra otici do njega i vidjeti sta je problem.. 
-
kB27
#5894 Re: Pitamo Mehanicare ?
Često da, ali ne nužno. Za moje auto je prva preporuka Ford Formula F 5W30 ulje koje je 12KM/l (a 'vani', npr. u Srbiji i ispod 10KM/l) - što je skoro pa najjeftinije što ima na tržištu.condy wrote:Uvijek kad idu na jeftinije izadje ih na kraju tri puta skuplje.530i wrote:Mannol najjeftinije jebi ga! Shell skupo, 15+ maraka litar.
E sad drugi par cipela je što ga je kod nas gotovo nemoguće naći, ali uspio sam nekim čudom.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#5895 Re: Pitamo Mehanicare ?
Javi nam kako prodje 
-
condy
#5896 Re: Pitamo Mehanicare ?
U auto se sipa ulje koje je proizvodjac predvidio, i to imas u knjizici od auta. Imas mogucnost sipati dva ulja u taj motor, 5w40 specifikacije 505.01 ili skuplje 5w30 specifikacije 507.00 long life III, koje se sipa vani. Trece opcije po fabrickoj preporuci nema. Moras promjeniti to ulje. U svakom slucaju, radi kako ti voljaBaDa wrote:on je onda po pravilu trebao sipati http://mannol.de/en/?action=accessory_c ... PD%205W-40
-
kB27
#5897 Re: Pitamo Mehanicare ?
@BaDa, ja bih promijenio majstora da sam na tvom mjestu - ako nije dovoljno sposoban i ako je lijen da provjeri koje ulje ide u tvoj motor (što je po meni ekvivalentno ne znati sabirati a glumiti inženjera) onda vjeruj da ne želiš da ti održava auto koje si platio 8-10 hiljada.
Ako odeš do njega, 90% ti je da će ti dosuti pola litra tog istog ulja i nastaviti te ubjeđivati kako ono može za tvoj motor, i da 'pustiš šta piše u specifikacijama'.
Ako odeš do njega, 90% ti je da će ti dosuti pola litra tog istog ulja i nastaviti te ubjeđivati kako ono može za tvoj motor, i da 'pustiš šta piše u specifikacijama'.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5898 Re: Pitamo Mehanicare ?
Drug ima audi A3 s tim motorom, i redovno dosipa 1 l izmedju zamjena. Na servisu mu rekli da je to normalno, al' njega lampica istrzala par puta.
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
Nefs-i Mulhima
#5899 Re: Pitamo Mehanicare ?
jednog sam takvog majstora promjenio... po preporuci da ne "bacam" pare sipao mi u stila opelovo GM ulje (10w40). Auto k'o traktor radiloBaDa wrote: ma on mi je govorio da je ovo dobro ulje da bzvz ne bacam pare na neka skupa ulja i ako sam ja mislio uzeti castrol... sutra hitno idem do njega
Zamjenio ulje na 6000, crno istroseno nikakvo, drugi majstor mi nije vjerovao da je tek 6000 preslo.
Seleniu metno 5w40 i miran...
Inace dosta sam se naslusao i prica oko 5w40 i 10w40, te famoznoj predjenoj kilometrazi kad se gusce stavlja. Ev meni ce sad 200.000 (po satu, ako gledamo sto je vracan 250.000+) ne trosi nista ulja. Samo brate po specifikaciji i miran si.
- BaDa
#5900 Re: Pitamo Mehanicare ?
jos gore 12 milja hahhahahkB27 wrote:@BaDa, ja bih promijenio majstora da sam na tvom mjestu - ako nije dovoljno sposoban i ako je lijen da provjeri koje ulje ide u tvoj motor (što je po meni ekvivalentno ne znati sabirati a glumiti inženjera) onda vjeruj da ne želiš da ti održava auto koje si platio 8-10 hiljada.![]()