Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5876 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

SemirTU wrote:Bosna se nikada vise nemoze vratiti na onu preratnu,postojanje manjeg entiteta koji je skoro etnicki cist i gde zivi 1 500 000 Srba od kojih je 99% sovinista koji mrze Bosnjake i Bosnu je relanost koju mi Bosnjaci tesko mozemo promjeniti
i umjesto sto se vec godinama iscrpljujemo sa Dodikom i drugim Dodicima bolje da se okrenemo sebi,da obezbjedimo ljudima posao,dobre plate da mogu da zive normalnim zivotom.Ovu agoniju treba zaustaviti jer jedini spas je u stvaranju Bosnjacke drzave od teritorije danasnje federacije
jel' se meni čini ili m(ij)ešaš ekavicu i ijekavicu?

hoće to kad se laže...
SemirTU

#5877 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by SemirTU »

pogledaj stanje na terenu iz 2006 dok mi gledamo na Ohr i nase smusene politicare Srbi polako prelaze i u federaciju ,trenutno su se vecinom vratili u Drvar,Glamoc i Grahovo gde su apsolutna vecina dok su u Bos.Petrovcu pola pola sa Bosnjacima ,o ovom vam govorim izgubicemo i ono sto imamo

Image
Chmoljo

#5878 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

ali sad lagano počinješ svoju mantru i pričaš gluposti koje nemaju veze sa temom.

e pa klonu, saznaće se i čiji si klon. ;-)
SemirTU

#5879 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by SemirTU »

Mnogi ne znaju da Dodik radi na natalitetu i da njegova vlada isplacuju za 2 dijete 2 000km za 3 dijete 3000 itd uskoro planira penizije u visini prosjecne plate za sve zene koje rode 4 i vise djece,malo ga je omela ova kriza ali on ce nastaviti sa ovom aktivnocscu,sta ako natalitet bosanskih srba poraste onada bi mogli uzeti cijelu BiH o tome vam govorim,BOLJE VRABAC U RUCI NEGO GOLUB NA GRANI
SemirTU

#5880 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by SemirTU »

Chmoljo wrote:ali sad lagano počinješ svoju mantru i pričaš gluposti koje nemaju veze sa temom.

STA LUPETAS kakav klon, otvori oci i pogledaj oko sebe i suoci se sa cinjenicama
Chmoljo

#5881 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

:lol: :lol: :lol: a moj Vasilije, a što ne davaste pare za natalitet na Kosovu :lol: :lol: :lol:
Chmoljo

#5882 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

SemirTU wrote:
Chmoljo wrote:ali sad lagano počinješ svoju mantru i pričaš gluposti koje nemaju veze sa temom.

STA LUPETAS kakav klon, otvori oci i pogledaj oko sebe i suoci se sa cinjenicama
suoči se ti da si ofiran i da će moderatori primjetiti ovo i pobrisati sve ove tvoje nebuloze i ove moje postove.

eee Vasko, Vasko... znaš se registrovati na forum, a ne znaš se kamuflirati. :lol:
Socijalista

#5883 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Socijalista »

SemirTU wrote:Mnogi ne znaju da Dodik radi na natalitetu i da njegova vlada isplacuju za 2 dijete 2 000km za 3 dijete 3000 itd uskoro planira penizije u visini prosjecne plate za sve zene koje rode 4 i vise djece,malo ga je omela ova kriza ali on ce nastaviti sa ovom aktivnocscu,sta ako natalitet bosanskih srba poraste onada bi mogli uzeti cijelu BiH o tome vam govorim,BOLJE VRABAC U RUCI NEGO GOLUB NA GRANI
Ti vjerusjes u svasta, statistike su jedno, a stvarnost dodje ispred tog "jedno" :D
Chmoljo

#5884 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

Socijalista wrote:
Ti vjerusjes u svasta, statistike su jedno, a stvarnost dodje ispred tog "jedno" :D
ama klon bolan. pogledaj samo ofirne priče. ;-) ovo su ti mokri snovi Dodika & Co. kako bi se kasniji potezi mogli opravdavati "radikalizmom fundamentalista iz Sarajeva".
Chmoljo

#5885 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

zagazaga wrote:
SemirTU wrote: evo malo citam ove vase diskusije i pojedini clanovi pisu takve gluposti kao da su pali sa marsa i kao da zive u nekoj drugoj dimenziji,kome normalnom je do rata,nikad se ne ponovilo vise a sto se tice Dodika i Srba ako im se nesvijda BIH nek idu i da se to jednom zavrsi,mi imao nasu federaciju i trebamo se okrenuti svojim problemima,ekonomskom razvoju i daljnim integracijama prema EU,treba da stvorimo jednu bogatu i prosparitetnu Bosnjacku drzavu koja ce biti clanica EU
ignore him dok zoom ne dođe.........još teba raspravljati s nekim ko piše ovakve gluposti :P
;-) :thumbup:

ma naravno, samo nek' se zna da je ofiran i ljudi na forumu nisu sa grane sišli :)

tebi zagi jedan :kiss: mislim, bar to mogu da uradim poslije svih onih pokradenih jagoda :D
Bosnolog

#5886 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

SemirTU wrote:Mnogi ne znaju da Dodik radi na natalitetu i da njegova vlada isplacuju za 2 dijete 2 000km za 3 dijete 3000 itd uskoro planira penizije u visini prosjecne plate za sve zene koje rode 4 i vise djece,malo ga je omela ova kriza ali on ce nastaviti sa ovom aktivnocscu,sta ako natalitet bosanskih srba poraste onada bi mogli uzeti cijelu BiH o tome vam govorim,BOLJE VRABAC U RUCI NEGO GOLUB NA GRANI
Pa sta radis na netu idi na posao da i tebi Dodo isplati koju milju stimulansa.Nego da ne bude navala i da se ne isprazni Dodina kesa ali dok se te nove lovom motivirane bebe rode, bojim se da do tada nece biti Dodija da isplati masovni ucinak pronatalitetske politike :mrgreen:

Nego mene vise muci ovi novokomponovani skracenih nogavice ako oni pocnu masovno imati vise zena ,onda ce Dodin stimulans biti losa utjeha :shock: .

Nego Slavuj-Semir-Tu - emirata kako ide ta kamuflazna skola Galijaseviceve teromudologije i strahovlade spasa od ovih sto hoce cijelu BiH pa i vasu mrsku,samo kako su bezobrazni da nakon svega sto im uciniste zele da se vrate a ono vi se njih taman oslobodili a mnoge pod zemlju zakopali pa vas sad strah docekati one sto su prezivjeli i zato nam savjetujes da se drzimo etnotorovskog blentiteta.

Kazu u strahu su velike oci ,nego kada se ogledas provjeri je li to istina ili je to samo na momente ?????.

Eto vidis , nije lahko zivjeti sa prosloscu i sa onima kojim si pola familije pobio , imovinu opljackao i spalio a prezivjele protjerao i nakon svega sada mislio biti rahat.

Nece moci kamuflazko to proci ,jos ce mo se mi dugo naduravati a ima nas sve vise ,pa hebi ga gore ne moze biti ,ionako ste uprskali i sefa i stanicu sa sludenim DAbicem a sada bi to sa Dodom da jos i ovjerite.

Nego reci ti nama iskreno jeli te hastra toliko da se moras kriti iza Semira,kako bi da nam lakse prodajes uda pod bubrege.

Postajes biti zabavan a i u ubjedljiv u svojim mudrim snovima ,samo nisi ti jedini a neces biti ni posljednji.

Naivna ti je spika ,to nikom vise neces moci prodati osim sebi u svojoj sludenoj.

Nastavi ti sebe spasavati ziv nam bio,nismo ni slutili da ce mocni Dodotresni stimulans spasiti Dabicev brlog sludenih salonaca i kokosara za koje radis :-) :-) .
Nego reci ti nama kada ce Dodo zabraniti prodaju nakurnjaka u cilju veceg nataliteta u genocidnom blentitetu?????. :-) :-) :-) :mrgreen:
Last edited by Bosnolog on 28/09/2009 05:27, edited 3 times in total.
tuzlak-x

#5887 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by tuzlak-x »

SemirTU wrote:Bosna se nikada vise nemoze vratiti na onu preratnu,postojanje manjeg entiteta koji je skoro etnicki cist i gde zivi 1 500 000 Srba od kojih je 99% sovinista koji mrze Bosnjake i Bosnu je relanost koju mi Bosnjaci tesko mozemo promjeniti
i umjesto sto se vec godinama iscrpljujemo sa Dodikom i drugim Dodicima bolje da se okrenemo sebi,da obezbjedimo ljudima posao,dobre plate da mogu da zive normalnim zivotom.Ovu agoniju treba zaustaviti jer jedini spas je u stvaranju Bosnjacke drzave od teritorije danasnje federacije

u pravu si zaista. bosnjaci u sandzaku trebaju da osnuju bosnjacku drzavu.
hercegovac_pravi

#5888 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hercegovac_pravi »

draganbl wrote:Ja po načinu obraćanja sagovornika biram stil, rječnik i oštrinu komentara. Na tvoje podsmješljivo i nadmeno obraćanje meni, ja odgovaram sarkazmom.
hercegovac_pravi wrote:
dragane@,
U tvome postu ne vidim nikakav argument koji demantuje gore-navedeni citat i moje tvrdnje iz ranijih postova. Nema potrebe da vjerujem novinarima "avaza" niti SDS liderima iz jednostavnog razloga jer imam "solidno" poznavanje energetskih sistema.
Upravo se o tome radi. Ti si naveo citat jednog SDS lidera i na osnovu njega meni govoriš kako si ti ranije bio 100% u pravu. Ja smatram da citat dotičnog banderaša, koji iznosi potpuno isti stav kao i Dnevni avaz (samo iz drugog ugla) nema smisla komentarisati, jer naprosto to nema veze sa životom.
hercegovac_pravi wrote: Dakle dragane@, mozes li ti nas ukratko informisati glede sljedeceg pitanja: Kako energetski sistem RS-a moze biti efikasno ustrojen u jedan funkcionalan sistem bez koristenja infrastrukture u Distriktu Brcko? Bujrum .....raspali.....ali molim te samo argumentovano....bez floskula o naivnosti...i slicnih gluposti.
Evo da odgovorim. Energetski sistem RS-a ne može biti efikasno ustrojen u jedan funkcionalan sistem NI SA NI BEZ INFRASTRUKTURE u Distriktu Brčko. On može biti funkcionalan samo ako bude "ustrojen" onako kako je sada, to jest da bude dio globalne (u ovom slučaju regionalne) elektro energetske mreže. STRUJA NE IDE AUTOMOBILOM, pa joj treba koridor kroz Brčko. Idiotluci o "odvajanju" RS-a iz energetskog sistema BiH i Balkana su dio političke demagogije kojoj si, zarad želje za dokazivanjem "da si u 100% u pravu" nažalost i ti podlegao.
dragane@ vidi ...
Citat koji sam naveo samo potvrdjuje moju tezu i nista drugo.... osim navedenog citata iz predhodnog posta, isto sam citirao i forumase koji dolaze iz pc-a, izvjestaje OHR-a sa konkretnim brojevima koji kompletno demantuju tvoju tvrdnju. Medjutim, ti to jednostavno ne zelis da vidis i odpisujes sve te cinjenice kao irelavantne jer se ne poklapaju sa slikom koju ti zelis da stvoris. Dakle kako onda da ti se obratim ako ne arogantno?
Drugi dio tvog posta je samo djelimicno tacan jer predstavlja konfiguraciju i distribuciju kakva je sada. Sasvim mi je jasno da pc trenutno koristi infrastrukturu Federacije u cilju efikasnog transporta energije. To niko ovdije i ne pokusava osporiti. Medjutim, raspadom (sto Mile zagovara) Elektrodistribucije BiH, formirale bi se dvije distribucione kompanije Elektroprenos pc-a i Elektroprenos Fed. BiH. E vidis tada pocinje nova utakmica....(da se tako izrazim) i stara pravila ne vaze.
Dakle kuda bi se transportovala energija izmedju zapadnog i istocnog dijela pc-a? (znam ti ce s sada reci "pa kroz federaciju, medjutim hajde da predpostavimo bar za momenat da je infrastruktura federacije nedostupna pc-u). Sta tada uraditi? I molim te postedi nas floskula da STRUJA NE IDE AUTOMOBILOM....jer stuja ide tamo gdje je mi usmjerimo odnosno osposobimo infrastrukturu za njen tok. Pa je tako mozemo usmjeriti preko federacije a u slucaju potrebe preko distrikta brcko (jest da ne bi bilo efikasno u prvih nekoliko mjeseci) ali nadogradnjom postojece i izgradnjom nove infrastrukture (onaj dalekovod sto SDS spominje) bi se taj problem rijesio veoma efikasno.
Eto vidis zasto je bitno da infrastruktura u distriktu Brcko ostane (djelimicno) u vlasnistvu pc-a. Jednostavno samo ako zelis vidjeti.
draganbl

#5889 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

hercegovac_pravi wrote: dragane@ vidi ...
Citat koji sam naveo samo potvrdjuje moju tezu i nista drugo.... osim navedenog citata iz predhodnog posta, isto sam citirao i forumase koji dolaze iz pc-a, izvjestaje OHR-a sa konkretnim brojevima koji kompletno demantuju tvoju tvrdnju. Medjutim, ti to jednostavno ne zelis da vidis i odpisujes sve te cinjenice kao irelavantne jer se ne poklapaju sa slikom koju ti zelis da stvoris. Dakle kako onda da ti se obratim ako ne arogantno?
Citiranje SDS-ovaca i forumaša iz PC-a za mene nije relevantno. Izvještaji OHR-a jesu relevantni, jer je OHR relevantna institucija. Između tebe i mene je došlo do sukoba mišljenja u vezi sa elektroprenosom u Brčkom. O stavu koji ti propagiraš (a to je da se RS plaši da će se oduzimanjem imovine RS u Brčkom presjeći protok struje sa istoka na zapad u OHR-ovom izvještaju nema nijednog jedinog slova). Znači, nema tog argumenta koji potvrđuje taj stav. To su samo političke mahinacije i medijska kampanja.
hercegovac_pravi wrote: Drugi dio tvog posta je samo djelimicno tacan jer predstavlja konfiguraciju i distribuciju kakva je sada. Sasvim mi je jasno da pc trenutno koristi infrastrukturu Federacije u cilju efikasnog transporta energije. To niko ovdije i ne pokusava osporiti. Medjutim, raspadom (sto Mile zagovara) Elektrodistribucije BiH, formirale bi se dvije distribucione kompanije Elektroprenos pc-a i Elektroprenos Fed. BiH. E vidis tada pocinje nova utakmica....(da se tako izrazim) i stara pravila ne vaze.
Dakle kuda bi se transportovala energija izmedju zapadnog i istocnog dijela pc-a? (znam ti ce s sada reci "pa kroz federaciju, medjutim hajde da predpostavimo bar za momenat da je infrastruktura federacije nedostupna pc-u). Sta tada uraditi? I molim te postedi nas floskula da STRUJA NE IDE AUTOMOBILOM....jer stuja ide tamo gdje je mi usmjerimo odnosno osposobimo infrastrukturu za njen tok. Pa je tako mozemo usmjeriti preko federacije a u slucaju potrebe preko distrikta brcko (jest da ne bi bilo efikasno u prvih nekoliko mjeseci) ali nadogradnjom postojece i izgradnjom nove infrastrukture (onaj dalekovod sto SDS spominje) bi se taj problem rijesio veoma efikasno.
Eto vidis zasto je bitno da infrastruktura u distriktu Brcko ostane (djelimicno) u vlasnistvu pc-a. Jednostavno samo ako zelis vidjeti.
Logika tvoje rečenice jeste: Ako se kompanija raspadne, pa se formiraju dvije kompanije, pa još usput da se one toliko "posvađaju" da jedna ne dozvoljava protok struje kroz mrežu druge (što je potpuno besmisleno, jer sve DRŽAVE, a ne entiteti imaju uvezane mreže: primjer Sremska Mitrovica - Tuzla - Požega), pa onda još da u današnjem vremenu kompletna Banjaluka i okolina ostanu bez struje dok se ta "mreža" kroz Brčko izgradi, a usput još i ako ostane vlasništvo RS u Brčkom, to je samo nekih 40 %, znači opet ne mogu šta hoće, dok se drugi ne slože itd. itd.
Ono što sam ja napisao i što smatram glavnim problemom jeste 150 000 000 KM (ja mislim da je još više) i zbog toga su nastali problemi. Brčko je samo vrh ledenog brijega, ali to sam već napisao.
draganbl

#5890 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

Evo da prokomentarišem dio izvještaja koji je pisan za maloumne, kojih nažalost kod nas ima na izvoz.
OHR wrote: Rezultati rada i koristi za RS:

Od početka reforme sektora električne energije 2002. godine i naknadnog stvaranja Elektroprenosa kao temelja ove reforme, međunarodna zajednica je uložila stotine miliona eura u uspostavljanje i poboljšanje elektroenergetske infrastrukture u BiH. Kao rezultat, elektroenergetski sistem BiH je u potpunosti funkcionalan i bolji od sistema susjeda.
Ovo ništa ne govori o kvalitetu poslovanja Elektroprenosa, već o parama koje su stranci dali. Svaka im čast što su neke pare i završile na pravom mjestu. Za razliku od milijardi dolara pomoći koje su završile u rukama federalnih moćnika.
OHR wrote: • U prve dvije godine svog rada, Elektroprenos se dokazao kao profitabilno preduzeće: njegov profit u 2007. godini je iznosio 13,5 miliona KM, a u 2008. godini 21 milion KM.
Ovo je vjerovatno najgluplja rečenica. Nevjerovatno da je neki idiot napisao da je Elektroprenos profitabilno preduzeće. Pa Elektroprenos MORA biti profitabilno preduzeće. Osnova ideja funkcionisanja ovog preduzeća jeste da kupuje struju po nižoj, a prodaje po višoj cijeni, s tim što ima tržište koje na kraju ima oko 5 000 000 konzumenata! Koja glupost. Da rezimiram, nije pitanje da li jeste ili nije profitabilno, već koliki je profit i da li bi on trebao da bude veći. Ove cifre se meni čine katastrofalno malim. Otpilike ispada da je Elektroprenos u čitavoj godini dana zaradio po tri marke od svakog građanina. A prosječno, svaki građanin, računajući i privredu plati po nekoliko stotina maraka računa za struju. A gdje je još i izvoz, kojim se toliko ponosimo?
OHR wrote: • Republika Srpska je stekla direktnu dobit od rezultata rada Elektroprenosa:

- RS je zaradila 3,4 miliona KM u 2007. godini te 2,1 milion KM u 2008. godini na račun poreza na dobit preduzeća, koji se plaća prema sjedištu preduzeća smještenom u Banja Luci (FBiH nije dobila ništa po tom osnovu);
Ovo je užasna rečenica. Znači, firma je smještena u Banjaluci, pa se porez plaća u Banjaluci. Pa hajde onda da pitamo koliko je Federacija zaradila od toga što su sve ostale državne ustanove u Sarajevu, koliko RS dobija po tom osnovu u posljednjih 14 godina. Bože sačuvaj.
Hajde da izračunamo koliko su članovi Upravnog odbora zaradili u posljednjih godinu dana svog nerada (nisu se nijednom sastali). Plata svakog je oko 4000 eura (toliko je plaćen egiptolog, ne sumnjam da su i ostali stručnjaci. Puta sedam - 28000. Puta 12 mjeseci - 336 000. Pa još oko 50 % doprinosa - oko 500 000. Pa još puta dva: MILION. Znači, jedno milionče je od (tih silnih miliona koje je preduzeće profitiralo) je otišlo na plate članova upravnog odbora. Barem su to "proporcionalno" podijelili. Sada tim istim OHR daje novi mandat. Još jednom: Bože sačuvaj.
OHR wrote: - Smještajem sjedišta Elektroprenosa u Banja Luci otvoreno je100 radnih mjesta;
Licemjerno. Pa šta je trebalo, da se otvore u Zenici, pa da narod putuje svaki dan 200 km na posao.
OHR wrote: - Uprkos tvrdnjama zvaničnika RS-a brojke pokazuju da je u 2006. godini i 2007. godini, RS imao više ulaganja u prenosnu mrežu (52,4%) nego FBiH (47,6%), iako većina prihoda preduzeća (63,3%) dolazi od potrošača iz FBiH i iako je FBiH većinski vlasnik u kompaniji;
Ovo je mazanje očiju. Od koliko novca je RS dobila 52.4 %? Procenat je relativan. Novac nije ni trošen (srećom), sem za minorna ulaganja. Znači, imaš 100 000 KM, pa RS dobije 52. A šta je sa 150 000 000? Od svih tih para Bošnjaci hoće da grade hidrocentralu u Federaciji.
Ovdje je zapravo problem jako dubok, a prvenstveno je prouzrokovan preuranjenim ujedinjenjem. Prije ujednjinja, moralo se jasno i tačno definisati na koji način se raspoređuje novac od profita i kako idu kapitalna ulaganja.
OHR wrote:
- U ovom trenutku na računu Elektroprenosa bi se trebalo nalaziti oko 150 miliona KM, koje su namijenjene za ulaganja širom BiH, ali koja se ne mogu koristiti zbog blokade upravljačkih struktura od strane RS. Obnavljanje rada kompanije i njenih tijela bi dozvolilo stvarno korištenje ovog novca i dalja ulaganja u RS (i FBiH).
Evo ovdje je poenta čitave priče. Neka OHR izađe sa prijedlogom kako potrošiti ovaj novac. Po mom mišljenju, trebalo bi ići sistemom "koliko si dao, toliko i uzmi nazad". Znači, vidjeti koliko je prihoda iz Federacije, koliko iz RS, pa onda proporcionalno dijeliti a po ovom sistemu bi bilo otprilike proporcionalno ovim procentima oko vlasništva, znači oko 60:40).
OHR wrote: • Ne postoje argumenti koji bi podržavali tvrdnju da je uticaj Elektroprenosa na RS negativan. Pored gore navedenih činjenica “Analiza statusa RS-a u Elektroprenosu”, koji je pripremio Elektroenergetski koordinacioni centar Beograd u septembru 2008. godine, na zahtjev Vlade RS-a, navodi: “Rezultati analize drugih pitanja, koja se tiču funkcionisanja kompanije (uticaj poreza, prihodi od prenosa električne energije itd.), potvrđuju da, dugoročno, RS, kao manjinski dioničar, neće imati više ili manje štete ili koristi od kompanije nego drugi dioničar, FBiH”.
Šta znači da je "uticaj Elektroprenosa na RS negativan"? Koja je budala ovo pisala?
Ponoviću dio svog prvog posta na ovu temu.
Činjenica jeste da je Elektroprenos RS prije ujedinjenja funkcionisao na zdravim nogama. Po pravilu, elektroprenos i Telekom u svakoj državi MORAJU biti visoko profitabilne institucije, jer imaju gotov proizvod koji direktno prodaju narodu, te "to zdravo funkcionisanje" nije ni neobično.
Nametnutim ili nenametnutim ujedinjenjem došlo se do toga da taj sektor ne funkcioniše. Vlast su preuzeli političari i to isti onakvi kakvi su inače na državnom nivou: upravni odbor je sastavljen od pripadnika konstituivnih naroda, koji se po pravilu (kao preslikani Komšić, Silajdžić i Radmanović) ni oko čega ne mogu dogovoriti. Kao posljedicu toga, imali smo situaciju da glavnu riječ u upravnom odboru vodi tzv. nezavisni član (neka žena) koja je po zanimanju diplomirani egiptolog (valjda zato i jeste ovakvo stanje, jer je žena naučila da radi "u mraku"). Političari će reći ovo ili ono, ali sa terena, u praksi je činjenica da je ona vodila glavnu riječ, sve dok nije počela ne dolaziti na posao (naravno, nije se odrekla plate od 4000 KM, pardon eura). Tada je situacija postala malo bolja.
Dalje, jedan od postavljenih direktora (Hrvat iz Mostara) je na svakom sastanku uslovljavao bilo koju odluku svojim vetom, te donošenje bilo koje praktične, korisne odluke nije zavisilo od realnih potreba, već od raspoloženja dotičnog. Da ne pominjemo da je tražio da ga vozač svaki dan vozi iz Mostara na posao u Banjaluku (oko dva i po sata vožnje ako ne poštuješ ograničenja).
Jedna od najvećih zamjerki federalnih političara jeste to što, od kako je elektroprenosa, nije napravljena nijedna hidrocentrala u Federaciji. To je tačno, ali nije napravljena nijedna ni prije ujedinjenja, iako su od 1995-2005 u Federaciju ušle milijarde dolara pomoći, što za obnovu, što za razvoj. To je zvanični stav, ne moj. Sada se pokušava napraviti situacija kako su samo Federaciji potrebne hidrocentrale, te da sav ostvareni profit (kapital) treba da ide u taj entitet. To Vlada RS ne dozvoljava. Veliki je novac blokiran na računu, ne zbog opstrukcije ljudi iz RS, već zato što Bošnjaci hoće sav novac za sebe (ne za BiH, već za Federaciju).
Od sitnijih stvari sa kojima sam upoznat napomenuću bahatost zaposlenih u Federalnom dijelu preduzeća, jer, iako su, na terenu oprema i instalacije na granici ispravnosti i funkcionisanja, jednostavno se ne radi ništa i sve se prebacuje za Banjaluku. Na primjer, u Zenici zaposleni neće da otklone nijedan kvar, iako im je to u opisu posla, nego traže da dođe ekipa iz BL, jer im se može.
Priča o Brčkom je samo vrh ledenog brijega.

Da ponovim, ne smatram da Dodik nije kriv, naprotiv. Međutim, čini mi se da ovdje imamo situaciju da je ujedinjenje elektroprenosa bilo preuranjen potez, nije se na vrijeme vodilo računa o ključnim pitanjima - vođenju preduzeća i strateškim investicijama, a veliki je novac u opticaju. Ipak ovo nije ista situacija kao što je bila sa drugim zajedničkim institucijama, te se stoga nije smjelo ići u preuranjeno i nametnuto ujedinjenje, koje u stvari nikome ne odgovara.
kiky

#5891 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

dodik je pokro elektroprenos bih ( preko 150.000.000,oo km ) i sad pokušava da ga rasturi kako bi prikrio tragove ....
ista dodikova šema več zadnjih par godina ...
pljačkaj a onda diži prašinu i maltrtiraj bih kako bi skrenuo pažnju i zameo trag ( a, bogami i omastio brkove ) ...
rs nikad nije dobila pare od prodaje telekoma, niti rafinerije, niti bilo koje nazovi privatuzacije. to je završilo u srbiji .... ( to če vrijeme pokazat ) ...
dodik ( i rs ) žive uglavnom od pljačke bih resursa ...
tipični paraziti ....( kao što su srbi uvijek živjeli u jugoslaviji ) ...
veljaca

#5892 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by veljaca »

Preuranjeno je ako neko ne vidi sta dodo radi. To je preuranjeno. On rusi sve sto je zajednicko u BiH.
To je PREURANJENO .... Preuranio je sa rusenjem ....

Svako povezivanje sa postom nekog od clanova je - PREURANJENO ...
1gorstak

#5893 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

kiky wrote:tipični paraziti ....( kao što su srbi uvijek živjeli u jugoslaviji ) ...
Kreten
Abacija

#5894 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

Koji si ti Leonardo Fibonacci. :-) (A o pismenosti da i ne govorimo. :roll: )

A koliko ce km dobiti zene sto porode cetvoro djece? Ili je to na osnovu koliko puta budu drzale dijetu? :lol:

P.S. Da bi popravio racun evo ti ajne matematishe probleme: riba i po', marka i po'. Koliko je pet riba? :mrgreen:
dallton

#5895 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

draganbl wrote:Evo da prokomentarišem dio izvještaja koji je pisan za maloumne, kojih nažalost kod nas ima na izvoz.
OHR wrote: Rezultati rada i koristi za RS:

Od početka reforme sektora električne energije 2002. godine i naknadnog stvaranja Elektroprenosa kao temelja ove reforme, međunarodna zajednica je uložila stotine miliona eura u uspostavljanje i poboljšanje elektroenergetske infrastrukture u BiH. Kao rezultat, elektroenergetski sistem BiH je u potpunosti funkcionalan i bolji od sistema susjeda.
Ovo ništa ne govori o kvalitetu poslovanja Elektroprenosa, već o parama koje su stranci dali. Svaka im čast što su neke pare i završile na pravom mjestu. Za razliku od milijardi dolara pomoći koje su završile u rukama federalnih moćnika.
OHR wrote: • U prve dvije godine svog rada, Elektroprenos se dokazao kao profitabilno preduzeće: njegov profit u 2007. godini je iznosio 13,5 miliona KM, a u 2008. godini 21 milion KM.
Ovo je vjerovatno najgluplja rečenica. Nevjerovatno da je neki idiot napisao da je Elektroprenos profitabilno preduzeće. Pa Elektroprenos MORA biti profitabilno preduzeće. Osnova ideja funkcionisanja ovog preduzeća jeste da kupuje struju po nižoj, a prodaje po višoj cijeni, s tim što ima tržište koje na kraju ima oko 5 000 000 konzumenata! Koja glupost. Da rezimiram, nije pitanje da li jeste ili nije profitabilno, već koliki je profit i da li bi on trebao da bude veći. Ove cifre se meni čine katastrofalno malim. Otpilike ispada da je Elektroprenos u čitavoj godini dana zaradio po tri marke od svakog građanina. A prosječno, svaki građanin, računajući i privredu plati po nekoliko stotina maraka računa za struju. A gdje je još i izvoz, kojim se toliko ponosimo?
OHR wrote: • Republika Srpska je stekla direktnu dobit od rezultata rada Elektroprenosa:

- RS je zaradila 3,4 miliona KM u 2007. godini te 2,1 milion KM u 2008. godini na račun poreza na dobit preduzeća, koji se plaća prema sjedištu preduzeća smještenom u Banja Luci (FBiH nije dobila ništa po tom osnovu);
Ovo je užasna rečenica. Znači, firma je smještena u Banjaluci, pa se porez plaća u Banjaluci. Pa hajde onda da pitamo koliko je Federacija zaradila od toga što su sve ostale državne ustanove u Sarajevu, koliko RS dobija po tom osnovu u posljednjih 14 godina. Bože sačuvaj.
Hajde da izračunamo koliko su članovi Upravnog odbora zaradili u posljednjih godinu dana svog nerada (nisu se nijednom sastali). Plata svakog je oko 4000 eura (toliko je plaćen egiptolog, ne sumnjam da su i ostali stručnjaci. Puta sedam - 28000. Puta 12 mjeseci - 336 000. Pa još oko 50 % doprinosa - oko 500 000. Pa još puta dva: MILION. Znači, jedno milionče je od (tih silnih miliona koje je preduzeće profitiralo) je otišlo na plate članova upravnog odbora. Barem su to "proporcionalno" podijelili. Sada tim istim OHR daje novi mandat. Još jednom: Bože sačuvaj.
OHR wrote: - Smještajem sjedišta Elektroprenosa u Banja Luci otvoreno je100 radnih mjesta;
Licemjerno. Pa šta je trebalo, da se otvore u Zenici, pa da narod putuje svaki dan 200 km na posao.
OHR wrote: - Uprkos tvrdnjama zvaničnika RS-a brojke pokazuju da je u 2006. godini i 2007. godini, RS imao više ulaganja u prenosnu mrežu (52,4%) nego FBiH (47,6%), iako većina prihoda preduzeća (63,3%) dolazi od potrošača iz FBiH i iako je FBiH većinski vlasnik u kompaniji;
Ovo je mazanje očiju. Od koliko novca je RS dobila 52.4 %? Procenat je relativan. Novac nije ni trošen (srećom), sem za minorna ulaganja. Znači, imaš 100 000 KM, pa RS dobije 52. A šta je sa 150 000 000? Od svih tih para Bošnjaci hoće da grade hidrocentralu u Federaciji.
Ovdje je zapravo problem jako dubok, a prvenstveno je prouzrokovan preuranjenim ujedinjenjem. Prije ujednjinja, moralo se jasno i tačno definisati na koji način se raspoređuje novac od profita i kako idu kapitalna ulaganja.
OHR wrote:
- U ovom trenutku na računu Elektroprenosa bi se trebalo nalaziti oko 150 miliona KM, koje su namijenjene za ulaganja širom BiH, ali koja se ne mogu koristiti zbog blokade upravljačkih struktura od strane RS. Obnavljanje rada kompanije i njenih tijela bi dozvolilo stvarno korištenje ovog novca i dalja ulaganja u RS (i FBiH).
Evo ovdje je poenta čitave priče. Neka OHR izađe sa prijedlogom kako potrošiti ovaj novac. Po mom mišljenju, trebalo bi ići sistemom "koliko si dao, toliko i uzmi nazad". Znači, vidjeti koliko je prihoda iz Federacije, koliko iz RS, pa onda proporcionalno dijeliti a po ovom sistemu bi bilo otprilike proporcionalno ovim procentima oko vlasništva, znači oko 60:40).
OHR wrote: • Ne postoje argumenti koji bi podržavali tvrdnju da je uticaj Elektroprenosa na RS negativan. Pored gore navedenih činjenica “Analiza statusa RS-a u Elektroprenosu”, koji je pripremio Elektroenergetski koordinacioni centar Beograd u septembru 2008. godine, na zahtjev Vlade RS-a, navodi: “Rezultati analize drugih pitanja, koja se tiču funkcionisanja kompanije (uticaj poreza, prihodi od prenosa električne energije itd.), potvrđuju da, dugoročno, RS, kao manjinski dioničar, neće imati više ili manje štete ili koristi od kompanije nego drugi dioničar, FBiH”.
Šta znači da je "uticaj Elektroprenosa na RS negativan"? Koja je budala ovo pisala?
Ponoviću dio svog prvog posta na ovu temu.
Činjenica jeste da je Elektroprenos RS prije ujedinjenja funkcionisao na zdravim nogama. Po pravilu, elektroprenos i Telekom u svakoj državi MORAJU biti visoko profitabilne institucije, jer imaju gotov proizvod koji direktno prodaju narodu, te "to zdravo funkcionisanje" nije ni neobično.
Nametnutim ili nenametnutim ujedinjenjem došlo se do toga da taj sektor ne funkcioniše. Vlast su preuzeli političari i to isti onakvi kakvi su inače na državnom nivou: upravni odbor je sastavljen od pripadnika konstituivnih naroda, koji se po pravilu (kao preslikani Komšić, Silajdžić i Radmanović) ni oko čega ne mogu dogovoriti. Kao posljedicu toga, imali smo situaciju da glavnu riječ u upravnom odboru vodi tzv. nezavisni član (neka žena) koja je po zanimanju diplomirani egiptolog (valjda zato i jeste ovakvo stanje, jer je žena naučila da radi "u mraku"). Političari će reći ovo ili ono, ali sa terena, u praksi je činjenica da je ona vodila glavnu riječ, sve dok nije počela ne dolaziti na posao (naravno, nije se odrekla plate od 4000 KM, pardon eura). Tada je situacija postala malo bolja.
Dalje, jedan od postavljenih direktora (Hrvat iz Mostara) je na svakom sastanku uslovljavao bilo koju odluku svojim vetom, te donošenje bilo koje praktične, korisne odluke nije zavisilo od realnih potreba, već od raspoloženja dotičnog. Da ne pominjemo da je tražio da ga vozač svaki dan vozi iz Mostara na posao u Banjaluku (oko dva i po sata vožnje ako ne poštuješ ograničenja).
Jedna od najvećih zamjerki federalnih političara jeste to što, od kako je elektroprenosa, nije napravljena nijedna hidrocentrala u Federaciji. To je tačno, ali nije napravljena nijedna ni prije ujedinjenja, iako su od 1995-2005 u Federaciju ušle milijarde dolara pomoći, što za obnovu, što za razvoj. To je zvanični stav, ne moj. Sada se pokušava napraviti situacija kako su samo Federaciji potrebne hidrocentrale, te da sav ostvareni profit (kapital) treba da ide u taj entitet. To Vlada RS ne dozvoljava. Veliki je novac blokiran na računu, ne zbog opstrukcije ljudi iz RS, već zato što Bošnjaci hoće sav novac za sebe (ne za BiH, već za Federaciju).
Od sitnijih stvari sa kojima sam upoznat napomenuću bahatost zaposlenih u Federalnom dijelu preduzeća, jer, iako su, na terenu oprema i instalacije na granici ispravnosti i funkcionisanja, jednostavno se ne radi ništa i sve se prebacuje za Banjaluku. Na primjer, u Zenici zaposleni neće da otklone nijedan kvar, iako im je to u opisu posla, nego traže da dođe ekipa iz BL, jer im se može.
Priča o Brčkom je samo vrh ledenog brijega.

Da ponovim, ne smatram da Dodik nije kriv, naprotiv. Međutim, čini mi se da ovdje imamo situaciju da je ujedinjenje elektroprenosa bilo preuranjen potez, nije se na vrijeme vodilo računa o ključnim pitanjima - vođenju preduzeća i strateškim investicijama, a veliki je novac u opticaju. Ipak ovo nije ista situacija kao što je bila sa drugim zajedničkim institucijama, te se stoga nije smjelo ići u preuranjeno i nametnuto ujedinjenje, koje u stvari nikome ne odgovara.
obicno broj rijeci svjedoci o slabosti argumenata koji se pokusava nadomjestiti viskom retorike = sto vise rijeci to slabiji argumenti ...

inace vec si uveliko presao u fazu "odbrana pca po svaku cijenu"...a najdraze su mi ove gluposti - "pa zar niste svjesni da to ni vama ne odgovara"...
ja.neron

#5896 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ja.neron »

Image

pismeni radni kolektiv škole :D
bijelo_dugme

#5897 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bijelo_dugme »

SemirTU je PC-ovac pravoslavne vjere, ignore...
klixober

#5898 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by klixober »

SemirTU je trollcina Dodikova.
Drvosjeca iz Dejcica

#5899 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Sta kaze Dodik na ovo?
Autoput Banja Luka - Doboj: 'Strabag' odbilo oko 40 banaka

Osiguranje sredstava za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj od koncesionara austrijskog ''Strabaga AG'' ne ide željenim tokom. ''Strabag'' je kontaktirao oko četrdeset komercijalnih banaka te EBRD, EIB, IFE banke i nije naišao na podršku, navodi se u informaciji o trenutnom stanju na realizaciji koncesijskog ugovora sa kompanijom ''Strabag'' koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada Republike Srpske.

Precizira se da su podaci o problemima sa kojima se suočava austrijska kompanija oko osiguravanja kredita dostavljeni pismeno i prilikom zadnjih razgovora vođenih u Beču, 9.i 10. septembra.

U informaciji se detaljno navodi da EBRD nije prihvatio kreditiranje iz razloga što koncesija nije dodijeljena putem tendera, dok se EIB još nije izjasnio ostavivši mogućnost podrške projektu uz uvjet da ''Strabag'' raspiše međunarodni tender za izvođenje radova.

Većina komercijalnih banaka svoju podršku veže za angažiranje ovih multilateralnih banaka, a pojedine banke nisu spremne zbog geopolitičkih razloga.

''Strabag'' je izrazio svoju spremnost na mogućnost izmjene nekih odredbi iz ugovora o koncesiji u smislu izostavljanja pojedinih LOT-ova iz koncesije i promjenu tehničkih rješenja odnosno fazne izgradnje, navedeno je u Vladinoj informaciji.

U Vladinoj informaciji o trenutnom stanju na realizaciji koncesijskog ugovora sa kompanijom ''Strabag'' se još kaže i da se kasni sa usuglašavanjem ugovora o općim uvjetima koncesije, a zbog nemogućnosti usuglašavanja vezanih za pet rizika: zemljišta, projektiranja, konkurentskih putova, financiranja i rizika dodatnih troškova za izradu projekta Banja Luka-Doboj.

Precizira se i da eksproprijacija ide planiranom dinamikom i da je do sada utrošeno oko dvadeset milijuna KM za riješenih 800 predmeta, odnosno isplaćeno je 1.075 vlasnika i u tijeku je obrada za plaćanje 510 ugovora u poduzeću ''Autoputevi RS''.

Po procijeni iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Pravobranilaštva RS-a preostalo je još da se, od ukupno procijenjenih oko 1.700 predmeta, riješi njih oko 400 što se očekuje do 15. listopada ove godine.

Inače, ministar prometa i veza RS-a Nedjeljko Čubrilović prije nekoliko dana je izjavio da ''Strabag'' i dalje ostaje u projektu izgradnje autoputova u RS i pored problema da austrijski građevinski koncern osigura oko 500 milijuna eura za izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj u dužini od 76 km.

Također, on je dodao da je ''Strabag'' nezadovoljan projektom koji radi Projektni biro ''IGH'' iz Hrvatske, jer smatraju da treba pojeftiniti cijenu radova koji su, tvrde, preskupi za ovu investiciju. (fena/comart.ba)
lesinar_banjaluka

#5900 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by lesinar_banjaluka »

bijelo_dugme wrote:SemirTU je PC-ovac pravoslavne vjere, ignore...
a sta sam onda ja?

*za auto put ce biti para..mozda ne sada..ali kasnije..kad se jos neke stvari dogovore!

**dragan je jako dobro prokomentarisao OHR saopstenje...koa sto sam i ranije napisao..pisano za one sa IQ 85 ili nize!(ne zelim braniti dodika i njegove,al OVO NIJE NACIN)
Locked