Kineski mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Jaha79

#5876 Re: RE: Re: Kineski mobiteli

Post by Jaha79 »

Running wrote:
Daj jbt nisam balavac, neke stvari skontas, ne moram nesto imati da bih uvidjeo, dovoljno je otici na XDA i vidjeti o cemu se radi.
Nisu svi ni isti korisnici imas i naprednije korisnike koji traze vise od telefona, koji traze telefon sa jakom podrskom i zajednicom, koji traze open source telefon, kojima telefon nije samo skup dobrih specifikacija na papiru.

Uporedi te sve mocne kineze sa mocnim SoCevima i kamera chipovima ostalih poznatih proizvodjaca i vidjeces o cemu pricam i sta je bitno. Dzaba kinezu i najnoviji sony camera modul kad ga ne znaju implementirati kao recimo samsung, google, sony, kako je uradjena implementacija brzog punjenja, kakav je ram managment (sigirno krsina jer je i sam sw upravo to)...

Sent from my Gphone
Ima istine, problem je npr. kod.kineza i Xiaomija koji se spomunje što MIUI ima loš image processing, previše denoisea. Ali su svjesni oni toga i rješavaju.
Dodatnu prašinu stvara i Google koji ne želi dati Camera 2 API access 3rd party developerima.

U svemu ne uzimaš ono glavno u svoju kalkulaciju, povoljnu cijenu kineza koja je najmanje duplo a vrlo često i troduplo i više jeftinji od poznatih brendova
Evo lično naručio Lenovo ZUK Z2 na gearbestu za 170 €
http://m.gearbest.com/cell-phones/pp_364275.html
Ima li snapdragon 820 u nekom poznatom brandu za te pare
I čik nađi zamjerku tom mobu
jahac96

#5877 Re: Kineski mobiteli

Post by jahac96 »

Running wrote:Zato najcesce koristim i strane forume, em su pametniji od nas, em vise znaju, em su kulturniji i parlamentarniji u razgovoru/pisanju.
Odes recimo na gsmarenu vjerovatno stranicu koju ljudi najcesce koriste za provjeru specifikacija mobitela.
Tu ces vidjeti top 10 by fans a evo da ne bi ulazio ja cu ovdje staviti. Moras uzeti u obzir da su ovi kineski telefonu puno puno jeftiniji od ovih sa poznatim brendovima dobije se puno vise za manje pare, ako neko ima recimo 200$ moze uzeti jako jako dobar mobitel nov kineske proizvodnje dok recimo ne moze naci ni polovan samsung koji bi valjao necemu. I da evo ti lista
Image
Sarajevski-Seljak

#5878 Re: Kineski mobiteli

Post by Sarajevski-Seljak »

Running wrote:Oneplus (3/3T) odskace tu jedino, najvise zbog otvorenog codea i podrske, sto sumnjam da ostali imaju. Ostalo nit #ebi nit kuci vodi, skup nebitnih specifikacija na papiru, slozicete se kad se uzme sve u obzir. :D

Nemam te kineze, ali citam po netu, iskustva, iglavnom mogu izvesti zakljucke samo blijede kopije vodecih brendova.

Citirate te neke telefone koji kostaju po 400-500-600$ sta je tu povoljno Sunce ti kalajisano da bih razmislio o njima jos sa upitnim garancijama.

Radije cu uzeti (i dodati jos malo €) iPhone ili Pixel i sl. i biti miran u svakom pogledu.

Spominjes Iphone i Pixel, ok, postujem tvoje razmisljanje, ali koliko ljudi nema ili ne zeli da izdvoji 1500KM za telefon ?

Ja spadam u ovu drugu kategoriju, ne pada mi na pamet da vise sebi kupim telefon koji kosta 800 USD ili vise. Da se razumijemo, zena koristi Iphone 7.

Navodis MIUI kao nesto negativno, a MIUI je po meni daleko iznad onog sto radi Samsung. Npr. Opcija Dual App, ne znam da se potrudio neki drugi proizvodjac da napravi nesto slicno, ali ispravi me ako grijesim, a ja u Xiaomiu imam dvije kartice, i dva Vibera i WhatApp-a. Dok sam sa Samsungom, kojeg takodjer posjedujem, ogranicen ko balkon.

MIUI ima fenomenalnu podrsku, imas mali milion ROM-ova, pa izaberes onaj koji tebi pase.

Imam Xiaomi router, uz koji sam gratis dobio 1TB HDD, imam Xiaomi PIston Slusalice, koje su beton za nesto preko 10 USD, Xiaomi Power Bank.

Tako da sam jako kompetentan, bar sto se tice Xiaomi uredjaja, i moje skromno misljenje je da je Xiaomi trenutno u top 5 na svijetu, u koje jos spada OnePlus.

I da, kamera mi je najmanje bitna, u zadnjih mjesec dana sam napravio 27 slika, od toga od 20.01. do danas 19, jbg postao tata pa malo cesce okidao.

A evo kolega je postavio i tabelu gore, koja potvrdjuje moju tezu da Xiaomi, OnePlus imaju svoje musterije, i da rade dobar posao. A ako se ne varam, OnePlus 3t je proglasen telefonom godine za 2016, i to od autora GSMArene.

I jos nesto, kazes citas po netu o ovim uredjajima, vjerovatno mislis na forume ? AKo je tako, onda Iphone, Samung i co. su smece od telefona, puni forumi ljudi koji imaju probleme sa onavedenim. Hocu reci, da najcesce pise raja kad im nesto na valja.
jahac96

#5879 Re: Kineski mobiteli

Post by jahac96 »

Sarajevski-Seljak wrote: ja u Xiaomiu imam dvije kartice, i dva Vibera i WhatApp-a.
Imam Xiaomi router, uz koji sam gratis dobio 1TB HDD, imam Xiaomi PIston Slusalice, koje su beton za nesto preko 10 USD, Xiaomi Power Bank.
Tako da sam jako kompetentan, bar sto se tice Xiaomi uredjaja, i moje skromno misljenje je da je Xiaomi trenutno u top 5 na svijetu, u koje jos spada OnePlus.
To sto kazes 2 vibera, meni to bas treba je li Xiaomi ima opciju sam od sebe da ja imam 2 aplikacije vibera, ili cu morati skinuti neku trecu aplikaciju preko koje cu napraviti 2 vibera kao sto sam vidio da mnogi radi??
Koliko imas te slusalice, meni svake traju po mjesec-dva pa me zanima jesu li njihove ikako izdrzljive haha, a i cuo sam puno ljudi fino prica o Xiaomi Power banku puno ima zadovoljnih.
A negdje sam citao da je Xiaomi 4 ili 5 u svijetu po prodaji uređaja u toku 2015 godine ja mislim, vjerujem da su u 2016 sigurno jos samo napredovali :run:
Sarajevski-Seljak

#5880 Re: Kineski mobiteli

http://m.gearbest.com/earphones/pp_169225.html

Ove slusalice imam 3 mjeseca, i na poslu ih haman svakibdan koristim 8h, prezadovoljan sam.

Nadjes u postavkama “dual apps“, izaberes aplikaciju koju hoces da kloniras, i samo kliknes na nju. I eto ga [emoji1]

Power Bank imam tek par dana, ali po dosad vidjenom super stvar, napuni telefon sa ca. 10% na 100% za manje od sat. Sto je meni vise nego dovoljno, doduse kosta malo vise, 10.000mah za 17€.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5881 Re: Kineski mobiteli

Post by konektovan »

jahac96 wrote:
Sarajevski-Seljak wrote: ja u Xiaomiu imam dvije kartice, i dva Vibera i WhatApp-a.
To sto kazes 2 vibera, meni to bas treba je li Xiaomi ima opciju sam od sebe da ja imam 2 aplikacije vibera, ili cu morati skinuti neku trecu aplikaciju preko koje cu napraviti 2 vibera kao sto sam vidio da mnogi radi??
Koliko imas te slusalice, meni svake traju po mjesec-dva pa me zanima jesu li njihove ikako izdrzljive haha, a i cuo sam puno ljudi fino prica o Xiaomi Power banku puno ima zadovoljnih.
A negdje sam citao da je Xiaomi 4 ili 5 u svijetu po prodaji uređaja u toku 2015 godine ja mislim, vjerujem da su u 2016 sigurno jos samo napredovali :run:
Ja koliko znam , mobiteli coolpad imaju opciju za dva vibera I jos ponesto.
rovac13

#5882 Re: Kineski mobiteli

Post by rovac13 »

Znate li mozda jel ok kupit ovaj power bank xiaomi,prodaje se na piku po 20KM,jel neko kupovao,jel to valja cemu.
http://www.olx.ba/artikal/20923504/exte ... 10400-mah/

Kako to radi,jel napuni telefon isto kao i obicni punjac,ili uvijek mora bit spojeno na to da bi radio.
Ako je uredjaj 10 000 mAh......valjda je logicno da moze bar 4 puta napunit telefon od 2500 mAh.

Izvinjavam se jer tema nije prava......ali treba mi to sutra da kupim......a vjerujem da vas puno na ovoj temi ima iskustva sa xiaomi :D
jahac96

#5883 Re: Kineski mobiteli

Post by jahac96 »

rovac13 wrote:Znate li mozda jel ok kupit ovaj power bank xiaomi,prodaje se na piku po 20KM,jel neko kupovao,jel to valja cemu.

Kako to radi,jel napuni telefon isto kao i obicni punjac,ili uvijek mora bit spojeno na to da bi radio.
Ako je uredjaj 10 000 mAh......valjda je logicno da moze bar 4 puta napunit telefon od 2500 mAh.

Izvinjavam se jer tema nije prava......ali treba mi to sutra da kupim......a vjerujem da vas puno na ovoj temi ima iskustva sa xiaomi :D
ja mislim da ti se to racuna u principu da od tih 10 000 mozes iskoristiti 80% dakle 8000mAh jer se dio energije izgubi, međutim ova cijena je po meni preniska za originalan xiaomi power bank ali mozda grijesim
rovac13

#5884 Re: Kineski mobiteli

Post by rovac13 »

Znaci pocelo se kopirat i kineze super :D

Sta znaci ako nije original..........jel slabo puni,slab kapacitet,kvari se ili nesto trece.........bitno je ponijet na put rezerve baterije ako zapne.
Running

#5885 Re: RE: Re: Kineski mobiteli

Post by Running »

rovac13 wrote:
Ako je uredjaj 10 000 mAh......valjda je logicno da moze bar 4 puta napunit telefon od 2500 mAh
Nije logicno. Ima 4 baterije 2500mAh od po 3.7V. USB je 5V, kad se izracuna dodje nesto jace od 7000mAh.

Ja imam neki canyon dobio sam ga, ima svjetlo na sebi LED, vise mi to znaci nego namjena, nisam napunio tel 2x, jbg ne idem nigdje na pusta ostrva bez struje i punjaca :D

Sent from my Gphone
Sarajevski-Seljak

#5886 Re: Kineski mobiteli

rovac13 wrote:Znaci pocelo se kopirat i kineze super :D

Sta znaci ako nije original..........jel slabo puni,slab kapacitet,kvari se ili nesto trece.........bitno je ponijet na put rezerve baterije ako zapne.

100%'losa kopija, iskusio na svojoj kozi, ne bacaj pare.
rovac13

#5887 Re: Kineski mobiteli

Post by rovac13 »

Imate li prijedlog koji uzet.......samo da moze par puta napuniti mobitel.
_Reds_

#5888 Re: Kineski mobiteli

Post by _Reds_ »

Imas original xioami na piku, i nije ispod 40 KM.

Original imas na sebi zastitnu hologram. Te kopije su smece.
jahac96

#5889 Re: Kineski mobiteli

Post by jahac96 »

rovac13 wrote:Imate li prijedlog koji uzet.......samo da moze par puta napuniti mobitel.
Narucis sebi na Aliexpressu i miran si, racunaj da ces dati 17-20$
Sarajevski-Seljak

#5890 Re: Kineski mobiteli

http://www.gearbest.com/iphone-power-ba ... tml?wid=21

OVaj sam ja uzeo, ali je tad bio 17€, sad je malo poskupljao. Ali je beton :mrgreen:
edys

#5891 Re: Kineski mobiteli

Post by edys »

rovac13 wrote:Znate li mozda jel ok kupit ovaj power bank xiaomi,prodaje se na piku po 20KM,jel neko kupovao,jel to valja cemu.

Sumnjam da je ovo orginal jer sam ja svoj od 5000mah platio ovoliko..Ako nadjes orginalni sigurno ces biti zadovoljan.Ja koristim vec dvije godine xiaomi power bank i extra se pokazao
basicm

#5892 Re: Kineski mobiteli

Post by basicm »

Ja imam 10000 mAh onaj srebreni vec skoro godinu, prava stvar. Vise od 3 puta napunim iphone. Po piku su vecinom kopije, original nije ispod 40-ak KM. Mene zanima jel gearbest salje za bih, meni zadnje 2 posiljke nikad nisu stigle.

Sent from my iPhone using Tapatalk
purgatorio

#5893 Re: Kineski mobiteli

Post by purgatorio »

basicm wrote:Ja imam 10000 mAh onaj srebreni vec skoro godinu, prava stvar. Vise od 3 puta napunim iphone. Po piku su vecinom kopije, original nije ispod 40-ak KM. Mene zanima jel gearbest salje za bih, meni zadnje 2 posiljke nikad nisu stigle.

Šalje. Gearbest je meni u zadnjih par mjeseci se baš popravio, u prosjeku 15 dana čekam pošiljke. Prije je bilo znatno više
edys

#5894 Re: Kineski mobiteli

Post by edys »

basicm wrote:Mene zanima jel gearbest salje za bih, meni zadnje 2 posiljke nikad nisu stigle.

Zadnje dvije posiljke stigle za 17 dana,sve što sam narucio sa te stranice je doslo.
zokislav

#5895 Re: Kineski mobiteli

Post by zokislav »

Ne znam odakle se može naručiti power bank? GearBest i Banggood ih ne šalju više u BiH.

Sent from my MI 4W using Tapatalk
kloniran

#5896 Re: Kineski mobiteli

Post by kloniran »

geekbuying
everbuying
aliexpres
antelife
to2c
...
..
.
_Reds_

#5897 Re: Kineski mobiteli

Post by _Reds_ »

Azrail

#5898 Re: Kineski mobiteli

Post by Azrail »

Running wrote:Ne ljutim se, samo ne volim one kratke odgovore tipa i to sam ocekivao: 'nemas pojma...ovo/ono' ili nekim licnim stvarima/uvredama, koji se najcesce vidjaju po nasim forumima ako se ne slazes na nekim. Zato najcesce koristim i strane forume, em su pametniji od nas, em vise znaju, em su kulturniji i parlamentarniji u razgovoru/pisanju. Ali eto mogu odogovoriti:
Taiwan je vise proamericki orijentisan.
Iskreno za mene su svi isti Huawei/Samsung ovo/ono, ja sam google korisnik izvornog androida od samog starta, kad su jos mnogi symbian koristili.
I da kamera jeste najveci problem na to se svi zale, ali i nije samo to.
Mogu oni vremenom to dotjerati kao i samsung, ali bez otvorenog koda i dostupnih drajvera i dokumentacije, nikad nece napraviti funlcionalan AOSP ROM. Govorim iz razloga sto postoji veliki broj onih koji uzmu neku jeftiniju kinezaru, a zele da se rijese softwarea. Pa eto Xiaomijev EMUI kako li se vec zove najmanje lici na Android, vise na iOS, i sigurno ima nekih bloatovanih kineskih aplikacija. Ja ono ne bih mogao gledati, volim 100%-tnu podrsku za google apps.

I brate nije isto nositi samo telefon u dzepu itelefon+camera, zaboravi to iako pricas tako, jedno je teorija, drugo je realnost. Da te vidim kako bi nosio aparat...:D
Govorim ovo da se cuje i druga strana, da se ne gleda ograniceno samo na jedno.
Mozda sam i zalutao ovde na temu neplanirano, pojavi mi se u new posts...:D
Zivio. ;)

Sent from my Gphone
Kod mene MIUI nema nikakvog bloatware-a, došao mi sa instaliranim google play i mogu ukinuti šta god mi ćejf. Uz sve to mogu promjeniti verziju MIUI-a kad god poželim, redovno se ažurira, a može se nabaciti i cyanogen (koji je nažalost crko) ili neki drugi mod...
Jaha79

#5899 Re: Kineski mobiteli

Post by Jaha79 »

iPhone više nije najprodavaniji smartfon u Kini! Tko je novi kralj?

Bez najmanje dileme Kina je jedno od najvažnijih tržišta na svijetu ako želite povećati broj prodanih primjeraka bilo čega. Unatrag 4-5 godina mogli smo gotovo svakodnevno svjedočiti izjavama raznih glavešina nama poznatih kompanija (kao što su Apple i Samsung) o važnosti ulaska na Kinesko tržište. Od tada se situacija za Samsung znatno pogoršala pa možemo reći da su tamo nepostojeći, dok se Apple pak jedva nekako držao i to uglavnom zahvaljujući statistici da su imali pojedinačno najprodavaniji pametni telefon u Kini. To zapravo i nije toliko iznenađujuće jer Apple svu svoju prodaju i marketing fokusira na jedan ili dva modela dok ostali proizvođači to “razvodne” kroz cijelu liniju proizvoda. Slično je i u ostatku svijeta, ali u Kini je sada došlo do promjene.

Analitička kompanija Counterpoint Research objavila je da je Apple u 2016. godini izgubio i tu gotovo simboličnu prvu poziciju. To jasno pokazuje da kompanija u Kini gubi tlo pod nogama te objašnjava Apple-ov novi fokus na Indiju. Kina je očito puno tvrđi orah nego što su mnogi zapadnjaci mislili, a kao glavni razlog za lošu prodaju navodi se veliki broj uspješnih premium mid-range uređaja koji nude povoljan omjer uloženo-dobiveno. Ono što Apple najviše boli je što su praktički “zapostavljeni” u tržištu koje je opet zabilježilo rast i to od 6% u protekloj godini. Ukupno gledajući u Kini je u 2016. godini prodano čak 465 milijuna pametnih telefona a rast su zabilježili Oppo (109%), Vivo (78%) i Huawei (21%). Apple je pak imao 21% manje isporučenih uređaja nego godinu prije (iPhone 6S prodan je u 12 milijuna primjeraka), a Xiaomi 22% manje.

Tko je novi kralj?

Iz ove gore statistike nije teško zaključiti tko ima najprodavaniji model – Oppo. Cijelu proteklu godinu slušamo o nevjerovatnom rastu Oppo i Vivo brendova, a kompaniji je kao šećer na kraju došla ova “potvrda” da imaju pojedinačno najuspješniji model. U pitanju je naravno Oppo R9 koji je prodan u čak 19 milijuna primjeraka (i koji dizajnom podsjeća na iPhone). Biti će zanimljivo za vidjeti kakvo će stanje biti u 2017. Apple-ov fokus na Indiju govori nam da ne očekuju puno od Kine u ovoj godini. Counterpointovi analitičari tvrde da su 2016. godini glavni aduti za prodaju bili brzo punjenje, veće baterije, dvostruke kamere i OLED zasloni. Zbog ove zadnje stavke očekuju da bi iPhone 8, ako dođe sa OLED zaslonom, mogao imati veći uspjeh od aktualnih modela. Znači li to da će se situacija u Kini u 2017. godini dodatno pogoršati za Apple? Vjerovatno da!

Image

http://www.balkangadgets.com/iphone-vis ... on-u-kini/
geekmanijak

#5900 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Post Reply