Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lajkujMe

#5876 Re: Sarajevo Construction

Post by lajkujMe »

nepass1 wrote:
Gray wrote:
nepass1 wrote:Kod mene u zgradi bude po 5-6 auta ugarazi, kad dodje dijaspora mozda i 10. Ali zato oko zgrade moze policija svaki dan 200 do 300KM uzeti sa onim popustom od 50%. Samo da hoce.
Ali valja dati 10k za parking, sto to raditi kad mozes tri auta na ulaz od garaze parkirati, blokirati kontejnere, zauzeti tri invalidska mjesta, dva auta stanu pod terase, jedno na ulaz u zgradu, jedno na cosak zgrade tako da blokira pogled na krivinu (udesi redovni), od dvije trake napraviti jednu, itd itd...
Ma kakvih 300KM.....

Meni samo nije jasno kako ljudima nije žao auta. Znači u Novoj otoci iznajmljivanje garaže 70 maraka mjesečno, mjesta koliko hoćeš, dođeš liftom do garaže, auta ne kisnu, nisu na suncu, a ljudi drže mercedesa cla, bmw 3 coupe, razne SUVove po ulici.
Kod nas 60km, najjace u garazi su auta, golf 4, fabija ali ona prva, ford focus druge generacije, renault laguna, audi a3 stariji i moje auto.
Napolju sve bolja auta
Na zapadu su to fino rijesili.
Na javnim parkingu uveli one satove sto sam namjestas i dozovoljeno ti je parkirati do 3 sata max.
A svi vlasnici vozila da bi registrovali auto moraju pokazati dokaz o obezbjedzenom parkingu. D ali.sopstvena garaza, potvrda o najmu parking mjesta.....
Kod nas bi doduse drzava morala malo poraditi na tome jer nema dovoljno takvih mjesta.
Ali npr uraditi subvencije na izgradnju garaza tipa ukinuti poreze i dadzbine na gradnju i 5 godina oslobodjeni od placanja PDV i garantovati novi zakon..... Garaze ce niknuti ko gljive a ljudi cuvati svoja u garazama....
karanana

#5877 Re: Sarajevo Construction

Post by karanana »

amar1994 wrote:
drugi profil wrote:
Možeš li ukratko red poteza. Šta ste morali prvo odraditi da dođete do skupljanja love?
Firma koja je radila zgrade se ponudila , ne znam ko je predlozio a cini mi se da se nesto i u opstini moralo , Zijo je uzeo love bruku al jebaji ga , sjecam da je daljinski za rampu bio 150KM :lol:

[img]edit: evo sa google eartha

Image[/img]
ne kontam za sta ste ovdje dali po 1000. koliko vidim ovo je parking kao i kod svake druge zgrade u vasem susjedstvu. ne kontam ni sta je ovde bilo prije parkinga. zar nije prirodno bilo da uz ovu novu zgradu i dodje taj zaokruzeni dio kao asfaltirani parking za stanare. to je firma odradila tako da uzme jos i tu hiljadu, a realno je ovaj parking trebao doci sa zgradom. ne kontam ni rampu. ne cini mi se da je bas auto na autu ovde pa da nema mjesta pa da se morate ogradjivati. ili je mozda satelit proso u vrijeme kad nikog nema. jel ovo sip?
pishkota

#5878 Re: Sarajevo Construction

Post by pishkota »

Dejzina Bikića
Haris.ba

#5879 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

karanana wrote:ne kontam za sta ste ovdje dali po 1000. koliko vidim ovo je parking kao i kod svake druge zgrade u vasem susjedstvu. ne kontam ni sta je ovde bilo prije parkinga. zar nije prirodno bilo da uz ovu novu zgradu i dodje taj zaokruzeni dio kao asfaltirani parking za stanare. to je firma odradila tako da uzme jos i tu hiljadu, a realno je ovaj parking trebao doci sa zgradom. ne kontam ni rampu. ne cini mi se da je bas auto na autu ovde pa da nema mjesta pa da se morate ogradjivati. ili je mozda satelit proso u vrijeme kad nikog nema. jel ovo sip?
Ne kontam ni ja skroz kako je to sređeno. Jer zemlja te parcele je i danas na Zavodu za izgradnju KS. Nije barem na zgradi da možeš kao etažni vlasnik imati suvlasništvo. 1000 KM je ok cijena za asfaltiranje i uređenje zemljišta. Da je vlasništvo bilo bi to mnogo skuplje.

U sličnom aranžmanu sam i ja bio. I cijena za vlasništvo uređenog parking mjesta je bila oko 5000 KM. Ali, dobiješ upis u katastar i ZK da je tvoje. Pa općina nije dala. A onda nam se i nije isplatilo plaćati ništa, i na kraju ostao javni parking.
amar1994

#5880 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

Haris.ba wrote:
Ne kontam ni ja skroz kako je to sređeno. Jer zemlja te parcele je i danas na Zavodu za izgradnju KS. Nije barem na zgradi da možeš kao etažni vlasnik imati suvlasništvo. 1000 KM je ok cijena za asfaltiranje i uređenje zemljišta. Da je vlasništvo bilo bi to mnogo skuplje.

U sličnom aranžmanu sam i ja bio. I cijena za vlasništvo uređenog parking mjesta je bila oko 5000 KM. Ali, dobiješ upis u katastar i ZK da je tvoje. Pa općina nije dala. A onda nam se i nije isplatilo plaćati ništa, i na kraju ostao javni parking.
karanana wrote: ne kontam za sta ste ovdje dali po 1000. koliko vidim ovo je parking kao i kod svake druge zgrade u vasem susjedstvu. ne kontam ni sta je ovde bilo prije parkinga. zar nije prirodno bilo da uz ovu novu zgradu i dodje taj zaokruzeni dio kao asfaltirani parking za stanare. to je firma odradila tako da uzme jos i tu hiljadu, a realno je ovaj parking trebao doci sa zgradom. ne kontam ni rampu. ne cini mi se da je bas auto na autu ovde pa da nema mjesta pa da se morate ogradjivati. ili je mozda satelit proso u vrijeme kad nikog nema. jel ovo sip?
Da se asfaltira i uredi, niko nije vlasnik parking mjesta , al je parking od zgrade :thumbup:

Rampa je zbog priljepaka i neka je .

Vjerovatno je prosao usred dana , bude to popunjeno do zadnjeg mjesta :thumbup:
Haris.ba

#5881 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

amar1994 wrote: Da se asfaltira i uredi, niko nije vlasnik parking mjesta , al je parking od zgrade :thumbup:
Ne može biti to da niko nije vlasnik, a da je parking od zgrade. Ako je parking upisan u papirima na zgradu - onda ste suvlasnici tog parkinga. Isto ko što ste suvlasnici stubišta npr.
Ovako na prvu. Pakring je najvjerovatnije u vlasništu Zavoda za izgradnju. A vi samo mislite da je to parking od zgrade. To je parking Zavoda koji vi koristite kao parking. Ali, nije parking od zgrade.

Mada je bruka zemljišta na kojem su izgrađene zgrade ostala na investitorima. NIšta novo.
amar1994

#5882 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

Haris.ba wrote:
amar1994 wrote: Da se asfaltira i uredi, niko nije vlasnik parking mjesta , al je parking od zgrade :thumbup:
Ne može biti to da niko nije vlasnik, a da je parking od zgrade. Ako je parking upisan u papirima na zgradu - onda ste suvlasnici tog parkinga. Isto ko što ste suvlasnici stubišta npr.
Ovako na prvu. Pakring je najvjerovatnije u vlasništu Zavoda za izgradnju. A vi samo mislite da je to parking od zgrade. To je parking Zavoda koji vi koristite kao parking. Ali, nije parking od zgrade.

Mada je bruka zemljišta na kojem su izgrađene zgrade ostala na investitorima. NIšta novo.
ma ne znam , nit me plaho interesuje vala ;-)

Onde vide ne moze stat nijedna zgrada a ni gradjevina .

Daj te nacrte da vidim , cisto informativno 8-)

A mislis li da bi mogli naplacivat nekad , ja mu ga prvi ne bi platio :D
nepass1

#5884 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

amar1994 wrote:
Haris.ba wrote:

ma ne znam , nit me plaho interesuje vala ;-)

Onde vide ne moze stat nijedna zgrada a ni gradjevina .

Daj te nacrte da vidim , cisto informativno 8-)

A mislis li da bi mogli naplacivat nekad , ja mu ga prvi ne bi platio :D
Mislim da vam je ta rampa ilegalna ako niste vlasnici. Ne postoji parking za stanare i za ostale.
amar1994

#5885 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

:thumbup:

sad ispada da je dio uz zgradu parcela zgrade , a ostalo nije :D
amar1994

#5886 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

nepass1 wrote: Mislim da vam je ta rampa ilegalna ako niste vlasnici. Ne postoji parking za stanare i za ostale.
ne znam sta je sta nije , nit se mjesam :) , islo se u postinu toliko znam .

imaju jos 2-3 zgrade tako
Haris.ba

#5887 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: Mislim da vam je ta rampa ilegalna ako niste vlasnici. Ne postoji parking za stanare i za ostale.
Ne nužno. Može općina izdati dozvolu za rampu. Jer po svemu sudeći ni zemlja nije javna. Već se nalazi u posjedu upravne organizacije. I najvjerovatnije u vlasništvu.

I oni (Zavod za izgradnju) mogu tražiti dozvolu od općine da na svom zemljištu postavi rampu. Isto ko što svi mi možemo tražiti od općine da na svom zemljištu postavimo rampu.

A evo za zgradu 808/1:

"BOOC"DRUŠT.ZA POSRED.TRG.I USL.D.O
Kuća i zgrada 283m2
Dvorište 588m2
So What!

#5888 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Kakvo izigravanje sa stanovništvom ovog naselja i opštine ... :roll: :roll:

Investitor poželio dva nova sprata, Općina Centar mijenja regulacioni plan
Zbog zahtjeva firme "Panorama Sole" koja gradi stambenu zgradu u nesposrednoj blizini Medicinskog fakulteta u Sarajevu, u Bolničkoj ulici, Općinsko vijeće Centar donijelo je Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Bjelave-čekaluša'', po skraćenom postupku.

Image

Kompanija "Panorama Sole" ranije je dobila dozvole za izgradnju objekta koji bi pored prizemlja trebao imati još četiri sprata, da bi nedavno zatražila povećanje planiranog objekta za dvije nadzemne etaže, tako da umjesto četiri ima šest spratova.

Iako su se pojedini vijećnici protivili promjenama, na sjednici Općinskog vijeća je bilo dovoljno glasova da se pokrenu izmjene važećeg regulacionog plana u korist ovog investitora.

Vijećnik Samir Fazlić za Faktor kaže da se ovakvim izmjenama protive članovi Naše stranke jer su konsultovali stručnjake, arhitekte i urbaniste, koji ne podržavaju takav način gradnje.

- Mi smo na sjednici dali obrazloženje na osnovu prikupljenih stručnih mišljenja. To zemljište je već dobilo urbanističku i građevinsku dozvolu za gradnju određene visine objekta. Oni sada traže dodatne gabarite koja naprosto nije bila predviđena u prvoj fazi. Upravo tim mikroizmjenama regulacionih planova dovodi se u pitanje čitav regulacioni plan – ističe Fazlić.

Dodaje da je problem to što trenutno ima oko 40 sličnih zahtjeva za izmjene regulacionih planova samo na području općine Centar, što bi moglo izazvati haos u gradnji.

- To se ne odnosi na kompletan obuhvat regulacionog plana, nego su upravo to mikroprocesi koji mijenjajju sliku tako da se može desiti da u nekoj ulici gdje je bilo predviđeno dva, preko noći se pojavi pet spratova. Ovo sada još nije ništa, kako može biti. Sutra će se desiti da će biti više zahtjeva za izmjene jednog regulacionog plana. Ako se ovako bude radilo, bit će da svako dodaje šta hoće - dodaj negdje garažu, tamo sprat, tamo baštu i tako dalje, mijenja se čitav planirani koncept - navodi Fazlić.

Da ne bi došlo do katastrofalnih posljedica kada je u pitanju potpuna izmjena regulacionih planova i konstantnih promjena predviđene gradnje, Fazlić smatra da bi vijećnicima trebalo oduzeti pravo i nadležnost glasanja u ovakvim slučajevima.

Image

- Smatramo da za takve svari treba Kanton, odnosno Kantonalni zavod za izgradnju da preuzme obavezu da daje mišljenje koje jedino može biti validno i da takve mikroizmjene u regulacionim planovima uopće ne dolaze na Općinsko vijeće. Jer u Općinskom vijeću ako imate 16 glasova za, ne možete spriječiti nikakvu vrstu donošenja odluke. Mi u Našoj stranci materijal proslijedimo odmah stručnjacima, urbanistima, arhitektima oni nam daju mišljenje, edukuju nas i po tome radimo, ali ne rade svi tako – zaključuje vijećnik Naše stranke Samir Fazlić.

Kada je u pitanju konkretan slučaj stambene zgrade u Bolničkoj ulici, Zavod za planiranje razvoja KS dao je svoje mišljenje, pojašnjavajući da bi se mogao dići samo još jedan, a ne dva sprata kako to traži kompanija "Panorama Sole".

- Maksimalna visina objekta ne bi trebala preći cca 19 metara, što je otprilike jednako udaljenosti od najbližih susjednih objekata, a što bi odgovaralo spratnosti 2Po+Su+Pr+5 (peta etaža treba biti povučena u odnosu na četvrtu, a odgovara horizontalnom gabaritu prizemlja) – naveli su iz Zavoda za planiranje KS.

U materijalima koji su dobili vijećnici navedeno je da se investitor Panorama Sole na kraju složio sa mišljenjem Zavoda za planiranje razvoja KS te da prihvata pokretanje procedure Izmjena i dopuna Plana, prema uvjetima koje je predložio Zavod.

Shodno tome, u narednom periodu će se pristupiti izmjenama ovog regulacionog plana koje će omogućiti povećanje spratnosti zgrade, nakon čega će na nekoj od narednih sjednica Općinsko vijeće ponovo i konačno dati svoj glas o konkretnim promjenam.

Da li će se članovi Općinskog vijeća i investitor zaista pridržavati stava Zavoda i dići samo jedan sprat, a ne više, ne narušavajući ambijent i obližnje stanare ostaje da se vidi.
Faktor
amar1994

#5889 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

samo taj rad

Image
Dope_Man

#5890 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

Standardan pricnip rada kod nas. Prijavi se na 4-5, a onda odjendom 10tak spratova na zgradi. :-)
So What!

#5891 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Dope_Man wrote:Standardan pricnip rada kod nas. Prijavi se na 4-5, a onda odjendom 10tak spratova na zgradi. :-)
Građanski aktivizam u ovom slučaju ne smije izostatajati, ne volim Sanelu Prašović očima gledati, ali da je uspjela z...i sistem, uspjela je i na tome joj čestitam.
ing-ecc

#5892 Re: Sarajevo Construction

Post by ing-ecc »

_BataZiv_0809 wrote:70 KM stvarno nije puno. Ja sam placao 120 za garazu do koje sam morao tabanati, kamo srece da me lift mogao spustiti do auta.

I sto je najsmjesnije ja koji vozim auto koje kosta 6-7 hiljada placam garazu, a vlasnik najnovijeg Porse Kajena svaki dan ili kraj kontejnera ili na ulazu u trafo stanicu. :mrgreen:
Nece kajenac u garazu 50 m dalje od zgrade da mu je i dzabe dash. :-) daleko je to tabanati :D
A nema garaza u blizini ni u krugu 500 m. ..........mozda mu u Sarajevo Toweru bude najbliza garaza
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5893 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Samo nek se ne prekoraci magicna granica od 72m :mrgreen:

A inace, ovdje je bilo prodano sve prije nego se zakopalo... Duljevic pravio, investitor ne znam ko je... Zgrada ko zgrada
Cossack

#5895 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... 80409058#1

Imam utisak da nažalost Sarajevo nikada nije bio prljavije. Komunalna preduzeća skoro da i ne postoje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5896 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Ne moze 10 komunalnih preduzeca nacistiti ako se namjerno prlja...

Dovoljno je pogledati oko mosta McCloskey, vjerovatno od neimastinje bacaju smece okolo...
So What!

#5897 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Dom "Boško Buha" u junu otvara vrata
Image

Rekonstrukcija objekta “Boško Buha” na Grbavici trebala bi biti završena u junu, čime će ovaj nekadašnji simbol Sarajeva ponovo biti vraćen omladini. Na objektu se trenutno izvode finalni građevinsko-zanatski i instalaterski radovi i preostalo je još da se izvedu radovi u multifunkcionalnoj sali, odnosno ugrade rasvjetna tijela, vizuelne komunikacije, te projektovana ugradbena oprema.

"Ovi preostali radovi počet će odmah po njihovom ugovaranju, a koje je u toku. Rok da se sve završi je 60 dana", kazali su nam u Općini Novo Sarajevo i dodali da je ukupna vrijednost rekonstrukcije Doma “Boško Buha” oko 2.400.000 KM.

Iz Općine su naveli da se rekonstrukcijom objektu vraća prvobitna namjena, a to je obrazovno-kulturni i društveni sadržaji prvenstveno za djecu do 14 godina, kao i za širu populaciju. U njemu će se moći održavati razni kursevi, promocije i predavanja, sekcije, organizovati izložbe, kao i biblioteka sa čitaonicom, a imat će i multifunkcionalnu salu sa pozornicom u kojoj će biti moguće organizovati priredbe, koncerte, predstave i projekcije filmova.

Dom pionira “Boško Buha” izgrađen je 1963. dobrovoljnim sredstvima Udruženja za socijalističko vaspitanje i brigu.
Akta
Cossack

#5898 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Image

http://www.sa-c.net/news-archive/item/5 ... andar.html

Ljudi rade u 3 smjene :shock: Veceras oko 22h hladno vrti kran, radnici na vrhu zgrade...
man_464

#5900 Re: Sarajevo Construction

Post by man_464 »

Cossack wrote:Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... 80409058#1

Imam utisak da nažalost Sarajevo nikada nije bio prljavije. Komunalna preduzeća skoro da i ne postoje.
Krenulo je i toplije vrijeme, pogledajte na šta liči park na Željezničkoj stanici, malo je reći deponija.
Razlog: odavno poznat, kamp naselje za Rome koji imaju stalno prebivalište u tom parku čim je lijepo vrijeme. Količina smeća i prljavštine koju ostave za sobom je nemjerljiva. Zimi park nikada nije tako prljav, nađe se po koji papir ili kesa, ali deponija ne. :run:
Post Reply