JoseMujica wrote:LeonardoAC wrote:apsolutno ne mogu da razumijem kako jedan sekretar suda kao pojedinac, a ne sudsko vijeće, može odlučivati o ovako bitnoj stvari kao što je zahtjev za reviziju za GENOCID jedne suverene države protiv druge.
Nije ovo običan zahtjev tipa arbitražni spor, povreda teritorijalnih voda ili slična glupost... prosto ne mogu da vjerujem da svijet u kojem živimo nema mehanizme utvrđivanja odgovornosti zločina genocida, i da se ovako amaterski odnosi prema jednom narodu koji je preživio najveću patnju nakon II svjetskog rata.
Kako je moguće uopšte da se DOPISOM članu predsjedništva odbije zahtjev za presudu ? Valjda se zahtjev za reviziju odbija PRESUDOM u kojo se konstatuju razlozi odbijanja... ? Sve mi ovo miriše na amaterizam...
Može li neko stručno ovo da pojasni od forumaša koji se bave Međ. krivičnim pravom - siguran sam da ih ima ovdje....
ne treba biti puno stručan...kada pravno nepismen čovjek podnosi tužbu sudu uvijek nešto pogriješi, napravi proceduralnu grešku i sud to odbije.....u ovom slučaju to je tako nepismeno napravljeno da nije ni došlo do suda već je zahtjev odbio šef pisarnice
No nije ni to problematično koliko je problematična činjenica da je Softić prije godinu dana pitao sud da li je pozvan da podnese zahtjev za revizijom tužbe i oni mu fino odgovorili da mora postojati odluka nadležne institucije BiH o tome...dakle, Bakir je čitavo vrijeme svjesno lagao i ložio narod o svemu ovome

Na stranu sve to što ja, ti i mi ovdje i u BiH mislimo o Bakiru, podržavali ga ili ne... sasvim je nebitno i irelevantno u cijeloj ovoj priči. Bakir je ovdje zastupao interes Bošnjačkog naroda da se dokaže istina i pravda i učinio je jedino što je mogao... sve i da je znao za ove dopise - opet je ispravno postupio što je išao u ovaj postupak, pa makar to ostalo na pokušaju (igrač koji puca zabije go - koji ne puca, teško...).
Dosta je ovom narodu generala poslije bitke, ala Nikšića i Radončića - ne trebaju nam takvi lideri koji su u stanju da popljuju nešto što su jučer podržali javno i jednoglasno - drugim riječima, ovo je stvar koja je iznad politike i koja ne može imati personifikaciju ni u Bakiru ni bilo kome drugome. Ne mislim i ne vjerujem (nikad nisam glasao za tu stranku i za njega lično) da je ovo urađeno sa nekim drugim ciljem...
Kako može biti nepismeno napravljeno i sastavljeno kad smo do prije par dana pričali da imamo vrhunski pravni tim ? Ništa mi ovdje nije jasno...
Nije mi jasno, koliko moći može biti u jednoj ličnosti sekretara suda da ovako važno pitanje odbije jednim dopisom ? mislim... who is ju ba ?