BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

ko nudi najbolje usluge po najnižim cijenama ?

bhtelecom
14
20%
eronet
7
10%
mtel
7
10%
haloo
4
6%
Novotel
38
54%

Total votes: 70

Sanjarko

#5876 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Sanjarko »

strongmen wrote:
Vizionar 1985 wrote:Dok ono prethodno u vezi bolesnika sta sam pisao, nije do mene. Pogrijesili su njegovi. Trebali su mu pretplatu uzeti. Po mom nekom misljenju. Jer nije znao nista od kodova itd.
slagalicu bolan, slagalicu su mu trebali uzet
kakva pretplata i bakrači
mogo je imat 10 GB interneta i dokupljivat minute po potrebi
Ma kazem. Ne razumijem se u tehniku. Ali ipak mislim da je bolja pretplata za njega mozda bila jer mu nemogu stalno da dolaze njemu njegovi. On ne zna i bas nemoze zbog bolesti. Upravu si, ali ipak mislim da je bolja za njega pretplata bila. Invalid je, i jos ne zna oko toga skoro nista.

Ja pokusao pomoci i javljao sam vam se iz bolnice sa krsh aparata pa nisam ni mogao puno jos ne znam oko tehnike kako kazem.

Hvala vama na pomoci iako se nismo bas najbolje razumili.
strongmen

#5877 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

kao sto i ovom gore napisah meni ne ide u glavu kako nekom može bit bolje da čeka račun, hoće li ga i kad dobit, pa onda u red sa penzionerima u banku, postu ili bhtelekom da platiš
dok na svakom kiosku imaš dopunu, rokneš 50 ili 100 KM ako te mrzi da stalno dopunjuješ i onda imaš zalihu kredita a vršiš dokup tarifa kako ti čejf, npr. na slagalici svakog mjeseca uplatis po cejnera za minute i cejnera za internet, pa ti tako kredit od 100 KM lijepo potraje 5 mjeseci bez ikakvih zajebancija sa računima i šalterima
nagibSA

#5878 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by nagibSA »

strongmen wrote: obračunska jedinica za internet potpuno nebitna, sve je to u 5 deka
:shock:

Cuj nebitna (10 KB kod Slagalice i 1MB ovde :-) ), vidjeces koliko brze ce se svlaciti podaci. Ovo sam spomenuo iz razloga zato sto dostinja nece ovo primjetiti niti gledati, a jako je bitno.

Npr. svaka up/down sesija (pristizanje poruke kao Viber, WA, sync neki svakih 2-3min) ce otkidati 1MB....

I dalje bolja ponuda slagalice...
Last edited by nagibSA on 12/04/2018 21:41, edited 2 times in total.
strongmen

#5879 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

a možda da sve bolje pročitaš
http://hej.ba/slagalica/aktiviraj-tarifu.asp
Obračunske jedinice po kojima se pozivi i podatkovni promet obračunava nakon potrošnje ili isteka paketa su 60+10 za pozive i 10 kB za podatkovni promet. Cijene i obračunske jedinice nakon potrošnje ili isteka paketa se primjenjuju i u slučaju kada paketi nisu aktivirani.

http://www.haloo.ba/cjenovnik-s69
Sve cijene su u KM. U cijene je uračunat PDV. / Obračunska jedinica 60 sec. /
Obračunska jedinica za mobilni internet 10 kB.
nagibSA

#5880 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by nagibSA »

strongmen wrote:a možda da bolje pročitaš
http://hej.ba/slagalica/aktiviraj-tarifu.asp
Obračunske jedinice po kojima se pozivi i podatkovni promet obračunava nakon potrošnje ili isteka paketa su 60+10 za pozive i 10 kB za podatkovni promet. Cijene i obračunske jedinice nakon potrošnje ili isteka paketa se primjenjuju i u slučaju kada paketi nisu aktivirani.
Ne kontam sta si mi time htjeo reci, kako god okrenes obracunska je 10kB. :D 1MB obracunska kod ovih jedinica za internet je malo reci katastrofalna stvar, to ima da se svuce brzo. Ne bi osjetio neko jedino ko npravi jednu download/upload sesiju bez pauze. U standardnom nacinu koriscenja, duze ce trajati 500MB sa 10kB obracunskom, nego 1+GB /i dosta vise/ sa 1MB obrac.

Dileja, kopiraj mi obracunsku iz jedinica, o tome pricamo, znam o tim standardnim paketima za net.

Kombinovanje standardnih paketa za net i ovih jedinica po meni gubi smisao. Doci ce i skuplje nego slagalica...

Smisao cijele price je sto si govorio da je to NEBITNO i u 5 deka, da i drugi se ne zalijecu i uzmu u obzir obracunsku 1MB... :-) :D

Meni su ove jedinice unutar haloo mreze neupotrebljive (daj Boze da u mom imeniku i mimo njega neko koristi haloo) pa sve da je minut i 0.1 jedinicu, a ne 1. To ne uzimam za ozbiljno, ovo 20 jedinica za minut je najmjerodavnije. :-D
Last edited by nagibSA on 12/04/2018 21:36, edited 3 times in total.
strongmen

#5881 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

ne znam sta ti nije jasno
10 kb je obračunska na slagalici bez koristenja nekog od paketa
odnosno lijepo stoji NAKON isteka nekog od paketa
sta ti nije jasno onda
Sanjarko

#5882 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Sanjarko »

Meni je jasno. Sad ne sve. Normalno je to dok ne vidim u praksi kako ce da ide.
Alkos

#5883 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Alkos »

Koja je razlika između obračunske 1mb i 1kb.? kod 1mb svaki download zaokruzuje na 1mb ili drugacije to funkcionise? :shock:
zanimljiv

#5884 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by zanimljiv »

Alkos wrote:Koja je razlika između obračunske 1mb i 1kb.? kod 1mb svaki download zaokruzuje na 1mb ili drugacije to funkcionise? :shock:
Nije svaki download, sve dok traje sesija sabire se količina podataka. Razlika je u tome ako npr. potrošiš 163.56MB, kod obračunske jedinice od 1MB se računaju 164MB, a kod 1KB imaš obračunato 163MB i 560KB.
Mnogo veći problem je kad operater ima minutu kao obračunsku jedinicu pa ti razgovor od 5 sekundi naplati kao onaj od 59. :-)
Alkos

#5885 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Alkos »

zanimljiv wrote:
Alkos wrote:Koja je razlika između obračunske 1mb i 1kb.? kod 1mb svaki download zaokruzuje na 1mb ili drugacije to funkcionise? :shock:
Nije svaki download, sve dok traje sesija sabire se količina podataka. Razlika je u tome ako npr. potrošiš 163.56MB, kod obračunske jedinice od 1MB se računaju 164MB, a kod 1KB imaš obračunato 163MB i 560KB.
Mnogo veći problem je kad operater ima minutu kao obračunsku jedinicu pa ti razgovor od 5 sekundi naplati kao onaj od 59. :-)
hvala na odgovoru @zanimljivi :) :thumbup: oko sekundi sam shvatio i manje više svi furaju obračunsku od 60 sekundi osim gofree-a. zaokružuju da bi pucali ljude po ušima. pričaš minutu i 2 sekunde, oni ti zaokruži kao 2 minute. :oops: :twisted:

nego me ovo oko interneta zbunjivalo. jos samo jedno pitanje, sta je sesija kod surfanja? kada skidas neki file ili surfas i onda ostavis telefon i ne čačkaš ništa 2 sata npr? ili kada mozda iskljucis internet?

malo laičkih, možda nekom glupih pitanja... :-D
strongmen

#5886 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

sesija je svako pokretanje trosenja mobilnog interneta tj. KB/MB
ne mora to ni biti surfanje, koje u biti prestaje čim zatvoriš browser
i svako pokretanje vibera je sesija trošenja boba (KB ili MB ovisno šta je obračunska)
dođe ti viber poruka ili e.mail, ti otvoriš da pročitaš i potrošio si odma nešto boba
rad npr. aplikacije za vremensku prognozu u pozadini trosi isto bobe
nagibSA

#5887 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by nagibSA »

Alkos wrote: nego me ovo oko interneta zbunjivalo. jos samo jedno pitanje, sta je sesija kod surfanja? kada skidas neki file ili surfas i onda ostavis telefon i ne čačkaš ništa 2 sata npr? ili kada mozda iskljucis internet?

Network session je kontinualni period dok traje download/upload bez prekida. Moze biti i sekund, ne mora 2 sata i sl.

Napravi analogiju sa obracunskom jedinicom poziva. Ako su ti razgovori dugi po par sati, neces osjetiti rqzliku izmedju obracunske 60sec i 1sec. Npr razgoor od 90.5 minuta, po jednoj tarifi 91minut*0,20=18.2KM po drugoj 90.5*0,20KM=18.1KM.

Medjutim ako imas mnogo dnevnih kratkih poziva po minut-dva ta razlika ce biti ogromna. Internet je malo specifican, ne mozes ga kontrolisati kao pozive.

To isto vazi za internet. Ako imas download/upload dnevno aktivan bez prestanka razlike ce biti minorne. Ali u praksi to nema veze sa tim.

Npr. aktivan ti je neki sync za email i sl. svakih par minuta, neki background data, heartbeat alarm, neki widget, notifikacija (Viber, WA, Tapatalk, Skype...) ovo ono itd...iako ta provjera bi mozda bila par KB, tebi ce sa svaku provjeru koja nije u kontinuitetu skidati 1MB, umjsto 10KB. A da ne govorim dok koristis telefon, ovo je sve wake up pa se 'nabere' tolika razlika. Smartphone je i zamisljen da funkcionise tako jbg.

Npr racunaj samo sync za gmail svakih 2 min, 30x npr u toku 1min. Sa obracunskom 1MB, skida 30MB ta sitnica, dok sa obracunskom 10KB, ni bi skinulo ni 0.5MB. A gdje su ostale strvari...

Meni je to bitnije od obracunske za pozive (iako naravno nije ni ona nebitna). Raja to nece skontati i mislice da je isto, dok ne krene drasticno brze da se trosi. :)
Alkos

#5888 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Alkos »

@nagibSA

Hvala na detaljnom objasnjenju, sve jasno. :thumbup: :thumbup: Ipak su zasrali onda sa ovom obracunakom 1Mb, obzirom da su im internet opcije 10 kb mislim.
nagibSA

#5889 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by nagibSA »

Alkos wrote:@nagibSA

Hvala na detaljnom objasnjenju, sve jasno. :thumbup: :thumbup: Ipak su zasrali onda sa ovom obracunakom 1Mb, obzirom da su im internet opcije 10 kb mislim.
To je samo kad uzimas internet preko jedinica 1MB. U standardnim paketima je 10 kB.

Sta znam, nije meni nesto bas OK ove jedinice (tu bih morao da kombinujem onaj paket od 8KM, 30 dana za net, a jedinice da koristim za pozive, cvaja mjesec dana, prakticno 18KM mora ici mjesecno da budem miran), mnogo vise mi pase slagalica i jeftinije dodje, pogotovo ako si prenio broj. :)

Mnogo korisna opcija na Eronetu mi je i Roaming paket, uzmes 30minuta za 6KM, 7 dana prakticno dodje 0.2KM minut. Vazi i za SR, CG, HR i masu jos drzava (pozivi prema svim operaterima u tim drzavama i prema BiH). To nema ni BHT ni Mtel.
strongmen

#5890 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

i haloo poklanja po 600 MB svaki mjesec godinu dana kod prenosa broja
nagibSA

#5891 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by nagibSA »

Ma znam, nego ne volim nesto te virtuelne operatere. Povoljni su oni unutar BiH, ali nema nekih dodatnih pogodnosti i paketa, kao npr. ovaj Roaming paket na Eronetu. Ide mi na zivce i uzimanje provizije za virtuelne operatere za elektronske dopune, jer nemaju svoj servis bez nadoknade.

Nemam ja dual sim i ostalo da kombinujem, moram u jednom sve ubosti. Eronet mi je povoljniji od mtela cak i u SCG. :D

Mora sledeci telefon dual sim definitivno. :thumbup: :-D
strongmen

#5892 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

kako god, haloo o kojem je bilo riječi, je napravio sa novom ponudom poboljsanje jer je za duplo snizio cijene minuta
za 10 KM se standardno dobijalo 50 minuta po cijeni 0,20 po minuti kao sto je kod bht ultre, mtelfrenda ili hej! eroneta
sa tarifom "za cejnera" sada se može dobiti dakle duplo više, tj. 100 minuta (0,10 KM po minuti) a jeftinije dođu i razgovori unutar haloo mreže
po potrebi može se upotrijebit jedinice i za sms ili čak i internet u nuždi, mada je standardna ponuda interneta od 8 KM za 2 GB bolji izbor
the end
Sanjarko

#5893 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Sanjarko »

nagibSA wrote:Ma znam, nego ne volim nesto te virtuelne operatere. Povoljni su oni unutar BiH, ali nema nekih dodatnih pogodnosti i paketa, kao npr. ovaj Roaming paket na Eronetu. Ide mi na zivce i uzimanje provizije za virtuelne operatere za elektronske dopune, jer nemaju svoj servis bez nadoknade.

Nemam ja dual sim i ostalo da kombinujem, moram u jednom sve ubosti. Eronet mi je povoljniji od mtela cak i u SCG. :D

Mora sledeci telefon dual sim definitivno. :thumbup: :-D
Kakva provizija. Meni na onim bon dopunama nema provizije a Halo daje i bonus na dopunu. Zavisi od dopune. Na cenera daje marku.
Sanjarko

#5894 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Sanjarko »

Slazem se sa Hulkom. Ipak je ovo neki pomak. Valjda ostane i ovo i dupli internet.
strongmen

#5895 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

itekakav pomak
sa tarifom "za cejnera" dobija se 100 minuta prema svim mrežama, a unutar haloo praktično džaba, kao i sms ako zatreba
sa još 8 KM za 2 GB (trenutno uz akciju duplanja, a koju svako malo daju, to je 4 GB) sve izađe 18 KM
za te iste pare bhtelekom i to na pretplati MojMini15 daje 70 tak minuta i pišljivih 500 MB
rovac13

#5896 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by rovac13 »

Slicno kao i eronet na pretplati super 15.
Za 17,5 KM daje 100 min i 500 mb.
strongmen

#5897 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

haloo tih pišljivih 500 MB, tačnije 600 poklanja prilikom prenosa broja svaki mjesec, tokom godinu dana
rovac13

#5898 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by rovac13 »

bh telekom meni poklanja 1000mb svaki mjesec i tako godinu dana :D
strongmen

#5899 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by strongmen »

čik pokaži link na koji način ti to poklanjaju
rovac13

#5900 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by rovac13 »

Isto kao sto i halo zbog prenosa broja daje 500 mb sledecih 12 mjeseci.
Tako meni bht negdje od oktobra/novembra daje 1000mb sledecih 12 mjeseci.

Nemam link,podavno sam ja presao :D
Post Reply