Btw, kad osude gen. Dudakovica i ostale u kraju najgorih zlocina nad Bosnjacima iz devedesetih bice osudjeno vise Bosnjaka nego Srba. Sve tri strane cinile zlocine i ta prica. I uopste se ne radi o reviziji proslosti i relativizaciji genocida.tempuser wrote:Ne razumije pileci mozak da izmedju njegovog negiranja zlocina i negoranja zlocina cetnika i ustasa nema nikakve razlike, a svako negiranje ide na ruku neprijateljima i njihovoj prici svi smo isti i svaka strana je cinila zlocin.Dozer wrote:
Ali, dzaba ti to pricas. Njemu i slicnima zlocin nije zlocin, i tu je kraj svake price. Imaju ljudi pijetet prema zlocinima "svojih", i tako je na sve 3 strane. Pardon - na svih 9 strana (333). Tu se ne razlikuju ni za milimetar, a dokaze ovoga gledamo vec mjesecima kroz ovog i slicne likove.
Deblokada Sarajeva???
- CPT
#5876 Re: Deblokada Sarajeva???
-
tempuser
#5877 Re: Deblokada Sarajeva???
Vrlo kratko i konkretno pitanje, da li ti negiras da je ARBIH cinila ratne zlocine?CPT wrote:
Btw, kad osude gen. Dudakovica i ostale u kraju najgorih zlocina nad Bosnjacima iz devedesetih bice osudjeno vise Bosnjaka nego Srba. Sve tri strane cinile zlocine i ta prica. I uopste se ne radi o reviziji proslosti i relativizaciji genocida.
-
tempuser
#5878 Re: Deblokada Sarajeva???
Tacno gdje sam ja to boldirao.CPT wrote:Gdje tacno sam ja to napisao? Ili sam napisao da zlocin nije zlocin po 333 metodi. Vidjecemo kako ces pricu okrenuti po presudi gen. Dudakovicutempuser wrote:Znaci po tebi ili zlocina ARBIH nije bilo ili ne treba da bude presuda za zlocine ARBIH? Nisi li upravo postao ortodoksni cetnik koji negira zlocine VRS-a?CPT wrote:
Suprotno. Presudama pripadnicima ARBIH ce cetnici dobiti pravo pricati o zlocinima na sve tri strane. Vidjecemo kako ces pricu okrenuti nakon presude Atifu i hoce li i dalje biti zlocini na sve tri strane.
Uostalom samo jedna strana forsira tu pricu, pogodi koja?![]()
Pa kad padne i pocne redovno serviranje "dokazani zlocini na sve tri strane" onda ce biti kukanje.... Da nesto tako pokusas nakon WWII lincali bi te, cak i da danas to pokusas (nakon 70 godina) ne bi dobro prosao.
Na zalost svih nas zlocini se jesu desili, po jedan je bio dovoljon da se druge dvije strane razmasu pricom kako su sve 3 strane ciline zlocin. Kakvu su medjvedju uslugu napravili svom narodu i kako su se posrali na svu casnu borbu treba da misle oni od onoga ko je zlocin naredio/odobrio/aminovao do onih koji su ga izvrsili.![]()
- Nekako s proljeća
#5879 Re: Deblokada Sarajeva???
Nema ljutnje već samo jedna činjenica, prvi vam je u Dobrinju Lučarević stigao u pomoć 17-tog sa 15-tak boraca. Svi ostali su dan, dva.... poslije.Repetitor wrote:
@NSP nemoj se ljutiti na mene,znam da ti je Kerim bio komadant,ali brate dragi covjek je sebe em unovcio em napisao punu knjigu nebuloza. Nije relevantan izvor informacija nikako.
Zivjeli
- Dozer
#5880 Re: Deblokada Sarajeva???
Niko to ne negira...
- Nekako s proljeća
#5881 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne može ni negirati.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#5882 Re: Deblokada Sarajeva???

to je taj dogadjaj?
- Nekako s proljeća
- Nekako s proljeća
#5884 Re: Deblokada Sarajeva???
Podigao sam ti fotografiju jer se tvoja ne učitava. Nema na čemu. Ako mogu da ti dam savjet on je sljedeći: istraži način pogibije rahmetli Zaima Imamovića i mjesto i ulogu Belih vukova u tome. Onda se javi da ti iznesem svoje mišljenje kao akter u neposrednoj blizini tog događaja. Ovo ovamo u i oko Sarajeva, ostavi drugima da to tabire.parappa wrote:
to je taj dogadjaj?
- Nekako s proljeća
#5885 Re: Deblokada Sarajeva???
Nije li 1990-ta prije 1991. ?high_volume wrote:U kontekstu pravosuđa, nije li Kerim Lučarević&Co. trebao odgovarati pred zakonom RBiH još 1991. godine za organizaciju paravojnih formacija naoružanih dugim cijevima?Nekako s proljeća wrote:Ti se možeš Lučareviću pokloniti ili sageti, nema treće.
Bi li bio procesuiran danas, npr. da na sličan način organizira paravojne formacije i naoruža ih, jer mu (im) se ne sviđa politika i političko ustrojstvo Daytonske BiH?

- CPT
#5886 Re: Deblokada Sarajeva???
Vise puta sam to napisao i cak naveo konkretne zlocine. Odbijam relativizaciju i pricu kako su sve tri strane cinile zlocine. Pojedini pripadnici ARBIH su cinili zlocine, dok je kompletna "VRS" zlocinacki projekt od pocetka. Nema tu nikakve casti i postenja. Naguzio si se Mladicu i svjesno bio genocida. Koliko su "fizicki spremni" i "spremni za fajt" za je jako bitno stvar. Pogotovo u onom odnosu snaga... Pogotovo pojedinici koji su dobrovoljno dolazili da se "svete Turcima", tu mislim na Bele vukove i Co. Nije te stvar uopste moguce porediti. To sto su Bosnjaci dozvoli sebi da se prodaje price doci ce na naplatu...tempuser wrote:Vrlo kratko i konkretno pitanje, da li ti negiras da je ARBIH cinila ratne zlocine?CPT wrote:
Btw, kad osude gen. Dudakovica i ostale u kraju najgorih zlocina nad Bosnjacima iz devedesetih bice osudjeno vise Bosnjaka nego Srba. Sve tri strane cinile zlocine i ta prica. I uopste se ne radi o reviziji proslosti i relativizaciji genocida.
Ako vec trazite junacine, moral i postenje onda je to u ljudim koji su odbili biti tog projekta i bjezali od toga. Nekad zbog toga i izgubili glavu.
-
tempuser
#5887 Re: Deblokada Sarajeva???
Objasni svoju Argeta Junior logiku, priznajes da je ARBiH cinila zlocine, i to nisu samo "pojedini pripadnici", R. Delic je osudjen zbog zlocina komplet jedinice REl Mudzahid, ali odbijas priznati da su sve tri strane (ukljucujuci i ARBiH) cinile zlocine?????CPT wrote:Vise puta sam to napisao i cak naveo konkretne zlocine. Odbijam relativizaciju i pricu kako su sve tri strane cinile zlocine. Pojedini pripadnici ARBIH su cinili zlocine, dok je kompletna "VRS" zlocinacki projekt od pocetka. Pogotovo pojedinici koji su dobrovoljno dolazili da se "svete Turcima", tu mislim na Bele vukove i Co. Nije te stvar uopste moguce porediti. To sto su Bosnjaci dozvoli sebi da se prodaje price doci ce na naplatu...tempuser wrote:
Vrlo kratko i konkretno pitanje, da li ti negiras da je ARBIH cinila ratne zlocine?
Politicku pozadinu, sistemticnost, plansko izvrsenje, intenzitet i broj zlocina nije moguce porediti, ali reci da su sve 3 strane cinile zlocine nazalost jeste.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#5888 Re: Deblokada Sarajeva???
hvala. kod mene se ucitava i ova prva.Nekako s proljeća wrote:Podigao sam ti fotografiju jer se tvoja ne učitava. Nema na čemu. Ako mogu da ti dam savjet on je sljedeći: istraži način pogibije rahmetli Zaima Imamovića i mjesto i ulogu Belih vukova u tome. Onda se javi da ti iznesem svoje mišljenje kao akter u neposrednoj blizini tog događaja. Ovo ovamo u i oko Sarajeva, ostavi drugima da to tabire.parappa wrote:
to je taj dogadjaj?
pa upravo zato sto pisete o ulasku Lucarevica pa kasnije i specijalne sam postavio fotografiju uz pitanje da nije to taj dogadjaj u maju 1992.
Sto se rahmetli Zaima Imamovica tice mislim da je tu sve receno. Nisam nigdje cuo da su beli vukovi umjesani u tu pricu mada su bili na tom ratistu u to vrijeme. Ako pak postoje neke druge tvrdnje rado cu istraziti kada budem imao vremena.
- CPT
#5889 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne, nisam to napisao. Mozda bi morao crtati? Pojedini pripadnici ARBiH su cinili zlocine, kompletne "VRS" je dio zlocinackog projekta. Nisam govorio o jednonom pripadniku ili jednom zlocinu. Ta ponovimo to? Samo u ovoj temi sam naveo vise zlocine koje su pocinile razlicite jedinice ARBIH.tempuser wrote:Objasni svoju Argeta Junior logiku, priznajes da je ARBiH cinila zlocine, i to nisu samo "pojedini pripadnici", R. Delic je osudjen zbog zlocina komplet jedinice REl Mudzahid, ali odbijas priznati da su sve tri strane (ukljucujuci i ARBiH) cinile zlocine?????![]()
![]()
![]()
Politicku pozadinu, sistemticnost, plansko izvrsenje, intenzitet i broj zlocina nije moguce porediti, ali reci da su sve 3 strane cinile zlocine nazalost jeste.
Svaki pripadnik "VRS" je znao kome sluzi i zasto. A to nije bio moral, pravda ili postenje. Jedinica El Mudzahid nije pala sa nema i nije postojala zbog dosade pojedinaca.
Ili ako hoces jos konkretnije. U neposrednoj blizini gore pomenute starice je '92 sistematski ubijeno nekoliko stotina ljudi od strane "VRS" i komsija.
Prijetnje iz njenog sela su pocela par godina prije rata da bi '95 svi kolektivno spakovali u pravcu Novog Sada prije nego sto je stigla ARBiH.
Staricu neko ubio '95 sumi zbog Bog zna cega. To isto? Slicno? Jes al u qurtzu. Sto je najgore, vecina zlocina '92 nije ni procesuirana jos manje da je neko kaznjen. Kako strancu dokazati ili uvjeriti da je pocinjen genocid nad Bosnjacima ako tom kraju bude vise osudjenih Bosnjaka nego Srba?
- Repetitor
#5890 Re: Deblokada Sarajeva???
Nije, ovo je kasnije.parappa wrote:
to je taj dogadjaj?
Juli na avgust mjesec, kada smo vracali onaj dio naselja.
Na ovom snimku Kemo govori Milanu Trivicu gasi tu kameru
Sa danasnjeg stanovista mora se priznati da je Kemo bio mozak u odnosu na sve nas ostale koji smo bili tu. Desno na slici Miro Katic, Salem Mujezinovic itd...
Doduse Milan je imao masu tih snimaka sa pocetka rata koji nazalost nisu sacuvani. Da neke od tih snimaka danas posjeduje, mnoge neke stvari bi se lakse danas mogle dokazati koje su od velikog znacaja.
-
high_volume
#5891 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja sam pitao za odgovornost Kerima Lučarevića za organizaciju paravojnih formacija, ilegalno naoružavanje i promet oružja u legitimnom i legalnom pravnom poretku RBiH?Nekako s proljeća wrote:Nije li 1990-ta prije 1991. ?high_volume wrote:U kontekstu pravosuđa, nije li Kerim Lučarević&Co. trebao odgovarati pred zakonom RBiH još 1991. godine za organizaciju paravojnih formacija naoružanih dugim cijevima?Nekako s proljeća wrote:Ti se možeš Lučareviću pokloniti ili sageti, nema treće.
Bi li bio procesuiran danas, npr. da na sličan način organizira paravojne formacije i naoruža ih, jer mu (im) se ne sviđa politika i političko ustrojstvo Daytonske BiH?
-
high_volume
#5892 Re: Deblokada Sarajeva???
Bi li opisao tvoju poziciju u odnosu na poziciju Zaima Imamovića u trenutku njegove pogibije, gdje si ti bio tada i s kojom vojnom jedinicom?Nekako s proljeća wrote: Ako mogu da ti dam savjet on je sljedeći: istraži način pogibije rahmetli Zaima Imamovića i mjesto i ulogu Belih vukova u tome. Onda se javi da ti iznesem svoje mišljenje kao akter u neposrednoj blizini tog događaja. Ovo ovamo u i oko Sarajeva, ostavi drugima da to tabire.
-
tempuser
#5893 Re: Deblokada Sarajeva???
Prvo, Rasim Delic nije osudjen po komandnoj odogvornosti za zlocin koji je pocinio pojedinac nego jedinica, ispod ti je link pa se malo obrazuj. Za pokolj u Trusini nisu su osudjeni samo pojedinci tj neposredni izvrsioci nego i oficiri koji si izdali naredbe, tako da sav dalji elaborat kako su na nasoj strani bili samo zlocini pojedinaca (pa nasa strana nije cinila zlocine) mozes nabiti na quuuu...CPT wrote:
Ne, nisam to napisao. Mozda bi morao crtati? Pojedini pripadnici ARBiH su cinili zlocine, kompletne "VRS" je dio zlocinackog projekta. Nisam govorio o jednonom pripadniku ili jednom zlocinu. Ta ponovimo to? Samo u ovoj temi sam naveo vise zlocine koje su pocinile razlicite jedinice ARBIH.
Svaki pripadnik "VRS" je znao kome sluzi i zasto. A to nije bio moral, pravda ili postenje. Jedinica El Mudzahid nije pala sa nema i nije postojala zbog dosade pojedinaca.
Ili ako hoces jos konkretnije. U neposrednoj blizini gore pomenute starice je '92 sistematski ubijeno nekoliko stotina ljudi od strane "VRS" i komsija.
Prijetnje iz njenog sela su pocela par godina prije rata da bi '95 svi kolektivno spakovali u pravcu Novog Sada prije nego sto je stigla ARBiH.
Staricu neko ubio '95 sumi zbog Bog zna cega. To isto? Slicno? Jes al u qurtzu. Sto je najgore, vecina zlocina '92 nije ni procesuirana jos manje da je neko kaznjen. Kako strancu dokazati ili uvjeriti da je pocinjen genocid nad Bosnjacima ako tom kraju bude vise osudjenih Bosnjaka nego Srba?
Drugo, sve i da je su zlocine pravili samo pojedini pripadnici zlocini i dalje pripadaju jednoj od strana, osim ako ne pokusavas reci da zlocini koji su napravili pojedini vojnici ARBIH (a to prenesi i ona ostaje dvije strane) ne pripadaju nijednoj strani????
Trece, osim sto zlocin ne moze biti niciji, iza svakog vojnika pojedinca postoji njegov nadredjeni koji je odgovoran po komandnoj odgovornosti tako da ni sa te strane "pojedini pripadnici" ne postoji ali tvoj Argeta Junior mozak to ne moze da upije.
https://www.icty.org/bcs/press/rasim-de ... postupanje
Last edited by tempuser on 23/10/2019 18:38, edited 1 time in total.
- Nekako s proljeća
#5894 Re: Deblokada Sarajeva???
Tako je, pitao si zar ne bi Lučarević i &co trebali odgovarati sto su osjecali 1991. sta se iza brda valja i angazovali se da Bosna šaptom ne padne a da par stotina hiljada vojno sposobnih drzavljana SR BIH ne bude upuceno na ratišta u susjednoj Hrvatskoj i gine za tuđe interese i ciljeve . Vidjeti logo i godinu osnivanja BORS-a.high_volume wrote:
Ja sam pitao za odgovornost Kerima Lučarevića za organizaciju paravojnih formacija, ilegalno naoružavanje i promet oružja u legitimnom i legalnom pravnom poretku RBiH?
Republika Bosna i Hercegovina , kao međunarodno priznata država , se naziva od aprila 1992. Do tada je prefiks SR BiH.
Nije odgovarao i iako ne volim hipotetička pitanja odgovorit cu ti. Mislim da ne treba odgovarati za svoj doprinos pripremama za odbranu u ratu protiv Bosne.
- pirpa
#5895 Re: Deblokada Sarajeva???
Iskreno, ja ne vidim da se vratimo u krugu..Dozer wrote: Sve ti vec objasnih za prethodno, pa da se ne vrtimo u krug.
A za ovo... Opet ti kazem da nisi shvatio poentu tog pisanja. Niko nista nije izjednacio niti to pokusava, niti je to moguce. Svasta...
Izgleda da ti nisi baš shvatio hinjale priču @temperusa.. i dokle mu priča može da dobaci...pa rekoh pošto ga podržavaš da postavimo stvari kako bi uvidio da gledanje na sve kao crno,bijelo može da dobije potpuno drukčiju konotaciju...
Ja sad samo idem pravnom logikom i zanemarujem činjenice koje nisu protokolisane i dokazane...
Ti si iznio svoje mišljenje a ja sam ti predočio dio izjava tvojih kolega koje su više nego sumnjive i pune kontradikcija... nadam se da se možemo složiti da su najkraće rečeno ,laž, za lažima..
Sam znaš šta piše u P,S u vezi osoba koje skrivaju dokaze i daju lažne izjave...
Zašto se onda ne bi moglo reći u najmanju ruku da su vikićevciPoenta je u tome, i to bukvalno ovako kako pise:
Zlocin je zlocin, bez obzira ko ga je pocinio i pod kojim okolnostima. Nista vise i nista manje.
Ako neko djelo zakon definise kao zlocin, kakve tu veze ima ko ga je pocinio i u kojim okolnostima, pobogu?
Ako je neko zaklao nenaoruzanog zarobljenika, bilo da je vojnik ili civil, kakve veze ima ko je to pocinio? To je zlocin, i tacka.
njemo gledali izvršenje ratnog zlocina i pri tome nisu ništa poduzeli... Čak su još skrivali istinu..
- Dozer
#5896 Re: Deblokada Sarajeva???
U potpunosti sam ja njega shvatio, kao i tebe koji si shvatio isto, ali to ne zelis prihvatiti. A to si i sam potvrdio nize...pirpa wrote:Iskreno, ja ne vidim da se vratimo u krugu..
Izgleda da ti nisi baš shvatio hinjale priču @temperusa.. i dokle mu priča može da dobaci...pa rekoh pošto ga podržavaš da postavimo stvari kako bi uvidio da gledanje na sve kao crno,bijelo može da dobije potpuno drukčiju konotaciju...
Kao sto smo do sad bezbroj puta utrdili - pirpa trpi sve, i u vijek u zavisnosti od potreba onoga ko pise, zar ne...?Ja sad samo idem pravnom logikom i zanemarujem činjenice koje nisu protokolisane i dokazane...
Vjerovao ili ne, znam ja za sve te izjave. Ali, isto tako znam da se masu njih pitalo o necemu cemu nisu prisustvovali, a morali su se odazvati na poziv suda, inace ide novcana kazna do 5.000, zar ne... Zasto su bas oni pozivani, to zna samo sud. Te izjave nisu bas toliko kontradiktorne kako ti mislis, nego su samo odraz cinjenice koju ti upravo napisah, ali i jos jedne - da se ljude to pita 20+ godina nakon tog desavanja.Ti si iznio svoje mišljenje a ja sam ti predočio dio izjava tvojih kolega koje su više nego sumnjive i pune kontradikcija... nadam se da se možemo složiti da su najkraće rečeno ,laž, za lažima..
Pokusaj se staviti u tu situaciju, da te sad neko pita sta ti je radio jaran u trecem osnovne, na velikom odmoru nekog dana. Sta bi i kako bi ti odgovorio? Da li bi se uopste sjetio tog dan, tog velikog odmora i tog desavanja, pogotovo ako nisi bio tu ili ako nisi licno vidio desavanje? Ako ne bi, i ako bi rekao da zapravo ne znas nista o tome, da li bi to znacilo da lazes?
Zato sto to naprosto nije bilo tako. Ja nisam bio prisutan u Domu tada, ali znam vrlo dobro sta su mi pricali oni koji jesu, a mislim da niko nema razloga da laze. Ukratko, ti vojnici nisu bili unutar Doma policije, nisu se zadrzali ni pored njega duze od 5 minuta, koliko je trajao taj pokusaj onih koji su ih doveli da ih ostave u Domu, nakon cega su ih ti isti koji su ih doveli sveli u park. Niko od nasih ih nije pratio, ni cuvao, ni imao kontakt s njima dok su stajali ispred Doma. Niti je sisao za njima u park, jer niko im nije ni dao takvo naredjenje, pogotovo ne Vikic.pirpa wrote:Zašto se onda ne bi moglo reći u najmanju ruku da su vikićevci njemo gledali izvršenje ratnog zlocina i pri tome nisu ništa poduzeli... Čak su još skrivali istinu..
Rafalanje koje se culo nakon toga je rezultat samo i jedino aktivnosti koje su samoinicijativno (ili po naredjenju nekoga ko nije bio prisutan), poduzeli oni koji su te vojnike doveli. Kasnije se saznalo ko su tacno bili ti ljudi, kao i da su bili pripadnici famoznih Seva.
I taj zlocin niko nikad nije prikrivao, o cemu postoje detaljne sluzbene zabiljeske sacinjene odmah po tom desavanju, i sve su proslijedjene u MUP. A ima ih i sud.
Niko tu nije ni mogao reagovati jer nikome ni na pamet nije palo da ce ti mazlumi pobiti te ljude u parku.
Ako se Vikicu ovdje sudi radi nepostupanja, tj. nehapsenja pocinilaca odmah tad, ja tu zaista ne mogu reci nista jer ne znam kome ili cemu su pripadali ti ljudi koji su doveli te vojnike. U svakom slucaju, ovo kompletno sudjenje je nebuloza.
Ali, posto ja tebi uredno odgovaram na sve, red je da i ti meni odgovoris na prosto pitanje:
Da li je, npr. ubijanje zarobljenog i nenaoruzanog vojnika ili civila zlocin, bez obzira ko ga je pocinio?
- CPT
#5897 Re: Deblokada Sarajeva???
Da malo crtam? Po drugi put da napisemo isto. Radi se o zlocinima pojedinaca, vise pojedinaca, grupa ili vise grupa. Radi se o tome da zlocin nije osnovni i glavni dio postojanja. Kod "VRS" jeste. U S.M. je ratnog zarobljenika mucila i zaklala jedinica ARBIH sto ce reci da je ARBIH zlocinacka jelte.tempuser wrote:Prvo, Rasim Delic nije osudjen po komandnoj odogvornosti za zlocin koji je pocinio pojedinac nego jedinica, ispod ti je link pa se malo obrazuj. Za pokolj u Trusini nisu su osudjeni samo pojedinci tj neposredni izvrsioci nego i oficiri koji si izdali naredbe, tako da sav dalji elaborat kako su na nasoj strani bili samo zlocini pojedinaca (pa nasa strana nije cinila zlocine) mozes nabiti na quuuu...CPT wrote:
Ne, nisam to napisao. Mozda bi morao crtati? Pojedini pripadnici ARBiH su cinili zlocine, kompletne "VRS" je dio zlocinackog projekta. Nisam govorio o jednonom pripadniku ili jednom zlocinu. Ta ponovimo to? Samo u ovoj temi sam naveo vise zlocine koje su pocinile razlicite jedinice ARBIH.
Drugo, sve i da je su zlocine pravili samo pojedini pripadnici zlocini i dalje pripadaju jednoj od strana, osim ako ne pokusavas reci da zlocini koji su napravili pojedini vojnici ARBIH (a to prenesi i ona ostaje dvije strane) ne pripadaju nijednoj strani????![]()
![]()
![]()
Trece, osim sto zlocin ne moze biti niciji, iza svakog vojnika pojedinca postoji njegov nadredjeni koji je odgovoran po komandnoj odgovornosti tako da ni sa te strane "pojedini pripadnici" ne postoji ali tvoj Argeta Junior mozak to ne moze da upije.
https://www.icty.org/bcs/press/rasim-de ... postupanje
Nije, ne zbog toga sto je njegova smrt nesto manje ili vise u odnosu na drugo vec sto je covjek slucajno (doslovce) ubijen. Nekoliko dana prije njega je u neposrednoj blizini pedesetak ljudi zaklano (sistematski i organizovano). Al to poredjenje ce doci na naplatu brzo, ustvari dio je vec dosao. Da se je malo vise istrazivalo i malo manje relativiziralo ne bi genocid kao lokalni projekt.
Btw, kad Atifa osude on ce biti zlocinac a njegove jedinice zlocinacke vjerovatno?! Taman u Ratka Mladica i Co. Sve tri strane nesto radile.
-
dedomraz
#5898 Re: Deblokada Sarajeva???
BiH-Sarajevo-Grad heroj-srce BiH
Bosnia - Child Injured By Grenade In Sarajevo
Sarajevo War 1992 -1995
Last edited by dedomraz on 20/12/2019 00:17, edited 3 times in total.
-
dedomraz
#5899 Re: Deblokada Sarajeva???
Svestrana pomoć Mate Šarlije Daidže
Tako Edo Arnautović i Ibro Hrelja iz Zelenih beretki 05.04.1998. potvrđuju da su „veliku pomoć u vrijeme kad je ona bila najpotrebnija dobili iz Hrvatske, od generala (Mate Šarlije) Dajdže. – Danas se to bagateliše, govori da je oružje stizalo iz ovih ili onih razloga (...) znam i to da bez te pomoći mi ne bismo mogli ništa“
O pomoći koju je bošnjačkom narodu pružio Dajdža piše i Nail Nožić – Pinca 10.12.1996.: „U potrazi za stalnim i pouzdanim izvorom snadbjevanja oružjem i dr. opremom, stupili smo u kontakt 1991. godine sa Dajdžom. Po nalogu Zikrije Đonko i rukovodstva SDA ja, Suad Ćupina i Sejo Čelebić odlazimo na prvi kontakt sa Dajdžom. Preko njega smo obezbjedili kontinuirano naoružavanje našeg naroda koje smo oružje, uz Dajdžino neposredno osiguranje, dostavljali rukovodstvu Reg. Odbora SDA, a oni su, po svom spisku, dijelili na Odbore i pododbore SDA, širom Hercegovine. Pored toga, znatne količine i dr. opreme, proslijedili smo za članove Patriotske lige i SDA BiH.“
Prema svjedočenju Ismeta Hadžiosmanovića u intervjuu za Slobodnu Bosnu od 19.05.1996. potvrđuje da Dajidža nije surađivao samo sa operativcima, nego i najvišim bošnjačkim dužnosnicima. Dr. Hadžiosmanović tako kaže: „Sva je filozofija bila kako dovući oružje iz Hrvatske i tu je ogromna uloga g. Dajdže. Njemu se dolazilo u njegov bunker. Njega su posjećivali svi – od Izetbegovića do Hasana Čengića, sa istim ciljem. Što više oružja, što više informacija, što više obavještajnih podataka. To je bio glavni punkt, najvažnije mjesto snadbjevanja.“
U intervjuu za Slobodnu Bosnu 19.04.1996. izričit je i jedan od osnivača Patriotske lige Kerim Lučarević: „Išli smo po oružje u Split, u Trogir, podijelili smo 3.600 automatskih pušaka, bez ijedne marke. To je bio jedan ogroman, strašan posao. Kad imate u vidu situaciju koja je tada vladala kod nas, da je bilo razbijeno Predsjedništvo, da je bila razbijena Vlada, da su se kadrovi rasuli, da je razbijen MUP“.
Zapovjednik Armije BiH Mirsad Ćatić Čuperak u intervjuu za Slobodnu Bosnu 30.05.1998. potvrđuje da je Dajdžino oružje stiglo i do Sarajeva: „Mate Šarlija (Dajidža) je naoružavao jednim dijelom Fikreta Prevljaka, a drugim dijelom Igman, preko Huseina Alića. (...) neosporno je da je Daidža naoružavao Igman.“
Da je oružje iz Hrvatske stiglo i u najzabačenije kutke Bosne i Hercegovine, potvrđuju i borci Armije BiH Mahir Muftić, Elvir Spahić, Sead Hodžić i Sead Vukas iz Goražda koji za Oslobođenje 19.06.1993. kažu: „A onda ovo sa Hrvatima – kako sad oni, koji su nam u prvim danima dobacivali oružje da bi mogli odbraniti Istočnu Bosnu, npr. HOS-ovci, ispadoše smrtni neprijatelji?“
Da je uloga Hrvatske u naoružavanju bila presudna, direktno potvrđuje i Alija Izetbegović u „Sjećanjima“: „Moj sin Bakir u isto vrijeme (kolovoz 1995.) trebao je krenuti kolima prema jednom vojnom aerodromu kod Pule u Hrvatskoj, odakle će poletjeti za Iran, transportnim avionom koji je dopremao oružje za Bosnu“.
https://www.dailymotion.com/video/x6lr1aa
Tako Edo Arnautović i Ibro Hrelja iz Zelenih beretki 05.04.1998. potvrđuju da su „veliku pomoć u vrijeme kad je ona bila najpotrebnija dobili iz Hrvatske, od generala (Mate Šarlije) Dajdže. – Danas se to bagateliše, govori da je oružje stizalo iz ovih ili onih razloga (...) znam i to da bez te pomoći mi ne bismo mogli ništa“
O pomoći koju je bošnjačkom narodu pružio Dajdža piše i Nail Nožić – Pinca 10.12.1996.: „U potrazi za stalnim i pouzdanim izvorom snadbjevanja oružjem i dr. opremom, stupili smo u kontakt 1991. godine sa Dajdžom. Po nalogu Zikrije Đonko i rukovodstva SDA ja, Suad Ćupina i Sejo Čelebić odlazimo na prvi kontakt sa Dajdžom. Preko njega smo obezbjedili kontinuirano naoružavanje našeg naroda koje smo oružje, uz Dajdžino neposredno osiguranje, dostavljali rukovodstvu Reg. Odbora SDA, a oni su, po svom spisku, dijelili na Odbore i pododbore SDA, širom Hercegovine. Pored toga, znatne količine i dr. opreme, proslijedili smo za članove Patriotske lige i SDA BiH.“
Prema svjedočenju Ismeta Hadžiosmanovića u intervjuu za Slobodnu Bosnu od 19.05.1996. potvrđuje da Dajidža nije surađivao samo sa operativcima, nego i najvišim bošnjačkim dužnosnicima. Dr. Hadžiosmanović tako kaže: „Sva je filozofija bila kako dovući oružje iz Hrvatske i tu je ogromna uloga g. Dajdže. Njemu se dolazilo u njegov bunker. Njega su posjećivali svi – od Izetbegovića do Hasana Čengića, sa istim ciljem. Što više oružja, što više informacija, što više obavještajnih podataka. To je bio glavni punkt, najvažnije mjesto snadbjevanja.“
U intervjuu za Slobodnu Bosnu 19.04.1996. izričit je i jedan od osnivača Patriotske lige Kerim Lučarević: „Išli smo po oružje u Split, u Trogir, podijelili smo 3.600 automatskih pušaka, bez ijedne marke. To je bio jedan ogroman, strašan posao. Kad imate u vidu situaciju koja je tada vladala kod nas, da je bilo razbijeno Predsjedništvo, da je bila razbijena Vlada, da su se kadrovi rasuli, da je razbijen MUP“.
Zapovjednik Armije BiH Mirsad Ćatić Čuperak u intervjuu za Slobodnu Bosnu 30.05.1998. potvrđuje da je Dajdžino oružje stiglo i do Sarajeva: „Mate Šarlija (Dajidža) je naoružavao jednim dijelom Fikreta Prevljaka, a drugim dijelom Igman, preko Huseina Alića. (...) neosporno je da je Daidža naoružavao Igman.“
Da je oružje iz Hrvatske stiglo i u najzabačenije kutke Bosne i Hercegovine, potvrđuju i borci Armije BiH Mahir Muftić, Elvir Spahić, Sead Hodžić i Sead Vukas iz Goražda koji za Oslobođenje 19.06.1993. kažu: „A onda ovo sa Hrvatima – kako sad oni, koji su nam u prvim danima dobacivali oružje da bi mogli odbraniti Istočnu Bosnu, npr. HOS-ovci, ispadoše smrtni neprijatelji?“
Da je uloga Hrvatske u naoružavanju bila presudna, direktno potvrđuje i Alija Izetbegović u „Sjećanjima“: „Moj sin Bakir u isto vrijeme (kolovoz 1995.) trebao je krenuti kolima prema jednom vojnom aerodromu kod Pule u Hrvatskoj, odakle će poletjeti za Iran, transportnim avionom koji je dopremao oružje za Bosnu“.
https://www.dailymotion.com/video/x6lr1aa
Last edited by dedomraz on 25/10/2019 00:26, edited 1 time in total.
-
dedomraz
#5900 Re: Deblokada Sarajeva???
BOSNIA: SARAJEVO: BOSNIAN SERBS CONTINUE TO LEAVE SUBURB
[youtubehttps://www.youtube.com/watch?v=9oDTrwtzvRE][/youtube]
Last edited by dedomraz on 20/12/2019 00:18, edited 3 times in total.