juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uglavnomja

#5876 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

vazi wrote:Sjecate li se kad smo nesto morali po noci obilaziti firme u kojima smo radili ? Jel to bilo kad je Tito bio bolestan ?
Mi smo imali nocnog cuvara al dzaba , moralo se oko 2-3 h nocu otici, obici krug, popit kaficu s cuvarom i kuci. Ujutro normala na poso .

:shock: :?

nope, ja se ne sjecam, tacnije starci nisu morali nigdje ici.
listopad

#5877 Re: juga 1950.-1990.

Post by listopad »

Filmski posteri iz SFRJ:

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
listopad

#5878 Re: juga 1950.-1990.

Post by listopad »

Podravka je jos tada predvidjela doba Alijinih zlatnih kasika u BiH:

Image
Edin H.

#5879 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote:
vazi wrote:Sjecate li se kad smo nesto morali po noci obilaziti firme u kojima smo radili ? Jel to bilo kad je Tito bio bolestan ?
Mi smo imali nocnog cuvara al dzaba , moralo se oko 2-3 h nocu otici, obici krug, popit kaficu s cuvarom i kuci. Ujutro normala na poso .

Za Olimpijadu su bile dezure u mjesnoj, bilo super prozivas ljude diljem Jugoslavije telefonom u 3 ujutru. :D
kakavdanakneiskustvu

#5880 Re: juga 1950.-1990.

Post by kakavdanakneiskustvu »

KB9 wrote:
i kaze tito nije bio diktator :lol:

ja bolan
Edin H.

#5881 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

kakavdanakneiskustvu wrote:
KB9 wrote:

ja bolan
Je li vas ne uce u skoli Opstenarodnu odbranu i drustvenu samozastitu? :oops:
kakavdanakneiskustvu

#5882 Re: juga 1950.-1990.

Post by kakavdanakneiskustvu »

Edin H. wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

ja bolan
Je li vas ne uce u skoli Opstenarodnu odbranu i drustvenu samozastitu? :oops:[/quote]

ja sam to učio u školi prije 30-tak godina
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 30/04/2017 21:49, edited 1 time in total.
uglavnomja

#5883 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:
uglavnomja wrote:

Za Olimpijadu su bile dezure u mjesnoj, bilo super prozivas ljude diljem Jugoslavije telefonom u 3 ujutru. :D
dos'o po starog jednom izo iz trase :D
mislim da vise nije dolazio. :oops:
vazi

#5884 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

Edin H. wrote:
uglavnomja wrote:

mozda je to bilo to, ne sjecam se povoda :)
biscanka2

#5885 Re: juga 1950.-1990.

Post by biscanka2 »

Sjecam se dana mladisti kada smo primiti u pionire. :roll:
Taj dan nije bilo nastave.
Svecano smo u pratnji roditelja, sa crvenom trouglastom maramicom i tamno plavim kapicama sa crvenom zvijezdom
na procelju, dosli u skolu.
U skolskom dvoristu poredali su nas u prve redove a iza nas stajali su ucenici starijih razreda pa dalje ucitelji i roditelji - uglavnom
nase veliko skolsko dvoriste bilo je toliko popunjeno da se raja iza ograde na cesti redala. :-)
Skola u nasem kvartu skoro pa svake godine imala je za svaki razred po tri odjeljenja.
Prvo su direktor skole i par nastavnika odrzali svecani govor a zatim su stariji ucenici (kojima su predate nase maramice i kapice) prisli
povezali nam maramice,natakli kapice i onda smo svi novopeceni pioniri u jedan glas za nastavnikom ponavljali pionirsku zakletvu.
Poslije zakletve odrzat je odgojni govor o duznosti i ponasanju pionira.
Bio je to dan ponosnih roditelja I od radosti blistavih lica malih pionircica :happyfamily:
KB9

#5886 Re: juga 1950.-1990.

Post by KB9 »

biscanka2 wrote:Sjecam se dana mladisti kada smo primiti u pionire. :roll:
Taj dan nije bilo nastave.
Svecano smo u pratnji roditelja, sa crvenom trouglastom maramicom i tamno plavim kapicama sa crvenom zvijezdom
U skolskom dvoristu poredali su nas u prve redove a iza nas stajali su ucenici starijih razreda pa dalje ucitelji i roditelji - uglavnom
nase veliko skolsko dvoriste bilo je toliko popunjeno da se raja iza ograde na cesti redala. :-)
Skola u nasem kvartu skoro pa svake godine imala je za svaki razred po tri odjeljenja.
Prvo su direktor skole i par nastavnika odrzali svecani govor a zatim su stariji ucenici (kojima su predate nase maramice i kapice) prisli
povezali nam maramice,natakli kapice i onda smo svi novopeceni pioniri u jedan glas za nastavnikom ponavljali pionirsku zakletvu.
Poslije zakletve odrzat je odgojni govor o duznosti i ponasanju pionira.
Bio je to dan ponosnih roditelja I od radosti blistavih lica malih pionircica :happyfamily:
koji poraz od sistema i drzave svega mi

fakat ne kontam kako je ljudima tad bio toliko ispran mozak da je svima to bilo ok
uglavnomja

#5887 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

biscanka2 wrote: Svecano smo u pratnji roditelja, sa crvenom trouglastom maramicom i tamno plavim kapicama sa crvenom zvijezdom
mi smo imali bijele kapice :-D
Laertes

#5888 Re: juga 1950.-1990.

Post by Laertes »

Jedna tehnička ispravka: Dan mladosti je bio 25.5. i tad je bio slet i štafeta. Primanje u pionire bilo za Dan Republike 29.11.
¤ jelena ¤

#5889 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Mda...fakat ispiranje mozga to što te tjeraju da staneš u red i zakuneš se da ćeš:
biti marljiv, dobar; poštovati roditelje i starije; voljeti državu u kojoj si rođen i cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir.

Stvarno, strašno! Fuj, gluho i daleko bilo...

što danas i jeste. :roll:
insomnia78

#5890 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Naravno da jeste. A i desavanja 90-tih debelo demantuju tu ublehu
¤ jelena ¤

#5891 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Dešavanja 90-tih debelo demanutuju i osnovna moralna načela zasnovana na zdravom razumu.

Sva sreća pa pionirska zakletva nije glasila: ne ubij i ne kolji komšiju, ne siluj komšinicu i sahrani dostojanstveno mrtvog čovjeka...

inače bi i to neko danas proglasio ublehom....i komunističkim ispiranjem mozga. :roll:
biscanka2

#5892 Re: juga 1950.-1990.

Post by biscanka2 »

Laertes wrote:Jedna tehnička ispravka: Dan mladosti je bio 25.5. i tad je bio slet i štafeta. Primanje u pionire bilo za Dan Republike 29.11.
Hvala na ispravci! :kiss:
A ne znam tacno al mislim da je to za 1.maj bivalo (ako grijesim ispravite me) - izmedju gradske trznice i kina slobodni prostor.
Tu bi se raja iskupila i uz vecu logorsku vatru igralo bi se Kozoracko kolo.
U kolo bi se uhvatili odrasli i djeca te se iz sveg glasa orila pjesma -" druze Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrecemo". :-)
Nama djeci bilo drago sto nas fino u kolo prihvataju pa bi se zacenili pjevajuci. :lol:
Moram dodai da u tim svecanostima nisi imao pijanih (kako odraslih tako i djece) niti nazbacanih flasa.
U skoli od prvog razreda ucenici bi na pocetku casa svi stavili ispruzene ruke na klupu kako bi uciteljica, iduci od klupe do klupe,
pregledala da li su ruke ciste i nokti porezani.
Neznam da li toga i danas ima ali ponekad pogledam dio one emisije (Neki novi klinci?) . takmicenje djece u pjevanju pa kad
vidim kako neki roditelji 12-13sto godisnje kcerkice stajliraju kosa mi se na glavi podigne. :(
insomnia78

#5893 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

¤ jelena ¤ wrote:Dešavanja 90-tih debelo demanutuju i osnovna moralna načela zasnovana na zdravom razumu.

Sva sreća pa pionirska zakletva nije glasila: ne ubij i ne kolji komšiju, ne siluj komšinicu i sahrani dostojanstveno mrtvog čovjeka...

inače bi i to neko danas proglasio ublehom....i komunističkim ispiranjem mozga. :roll:
Jah. Male svabe, engleze, francuze, spance i ostale ance niko nije tjero da se u redu zaklinju tim idejama pa su ih svi od reda sacuvali i svi od reda vole svoju domovinu za razliku od malih jugoslovena
Doda37

#5894 Re: juga 1950.-1990.

Post by Doda37 »

Laertes wrote:Jedna tehnička ispravka: Dan mladosti je bio 25.5. i tad je bio slet i štafeta. Primanje u pionire bilo za Dan Republike 29.11.
Kad se primalo u SSOJ :), da vas vidim, ja se sjecam u Sarajevu gdje smo primali knjizice
Edin H.

#5895 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Dešavanja 90-tih debelo demanutuju i osnovna moralna načela zasnovana na zdravom razumu.

Jah. Male svabe, engleze, francuze, spance i ostale ance niko nije tjero da se u redu zaklinju tim idejama pa su ih svi od reda sacuvali i svi od reda vole svoju domovinu za razliku od malih jugoslovena
Crvena zvijezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalalaaa...

Ne mislis valjda da je Tito sam skonto fazon, sta je bio Hitlerjugend?

Image

U Engleskoj izvedu djecu iz skola i postroje kada dolazi kraljica, gledao sam svojim ocima, ista sarada kao kada je svojevremeno Tito dolazio, motocikli, nekoliko skupih automobile, glavno auto, pa ponovo automobili i motocikli. Zapada kisa, njoj bilo mrsko da izadje iz auta, samo prodje u automobile uz mahanje, djeca pokisla ko misevi. Takodje se obiljezava Kraljicin rodjendan.

Nasa tadasnja zemlja je izasla iz teskog bratoubilackog rata, ispiranje mozga djeci je bio jedan od pokusaja da zazivi Titova ideja: "Cuvajte mi bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga!" Funkcionisalo je dobrim djelom za Titovog zivota, poslije smo se vratili na busije iz 1941-e godine.

insomnia78

#5896 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Sto b' vojvoda kaz'o. "Jer to i jeste velika stvar prvi na svetu crveni car" :-D
KENJAC

#5897 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Dajte ba , ljudi !
Sva se tema gleda kroz prizmu nacina nestanka Juge. Sad , da bi opravdali sebe (jer su vidili da su govno pojeli) ovi sto su ucini sve da nestane, sebe pravdaju raznim glupostima.
Sad im smetaju sletovi , kapice, marame, kurci palci ! Kad su je rusili , glavna im je prica bila ugrozenost nacionalnog kod raznih naci grupa. Sad kad vide , da je sva ta prica kurac, i da su tek naci ugrozeni , sad im smetaju kapice i maramice !
Jebi ga, nije lako rec " Jest , tacno je, pojeli smo govno " !
Jos par stranica pa ce se naci delegat da kaze kako je prije klima bila kišovitija !
Edin H.

#5898 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

Penzioneri se loze na Jugoslaviju. :D

Edin H.

#5899 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:Sto b' vojvoda kaz'o. "Jer to i jeste velika stvar prvi na svetu crveni car" :-D

¤ jelena ¤

#5900 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

insomnia78 wrote:

Jbg, mali jugosloveni se rode u jednoj državi, pubertet dožive u drugoj i niko ih ništa ne pita, a onda porastu pa na istoj adresi, al u trećoj po redu državi, postanu veliki srbi, bošnjaci, hrvati... i pojma nemaju u kojoj će državi umrijeti. I sve to nabrojano sTanje nikakve veze nema sa pionirskom zakletvom i, priznao ti ili ne, neuporedivo je sa djetinjstvom i životom malih engleza, francuza, španaca...
Locked