Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
P308

#5876 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by P308 »

Ovo za Dzemala Bijedica je super vijest, nisam ocekivao. Samo ima li dovoljno mjesta da se prosiri?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5877 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

mk ultra wrote: 3. Firma se bavi recimo projektovanjem koje zahtjeva 4-5 struka VSS, a on od toga realno nema nikoga, već ima samo u papirima po ugovoru o djelu neke prastare penziće iz 1935-te (ovi primjerci još se po papirima vrte)
4. Firma koja radi poslove za koje nema ovlaštenje da radi
5. Firma koja u svojim magacinima nema 5 lopata a traži poslove da radi (pa dobiju jednu od ulica u Sarajevu da rekonstruišu)
itd. mogu do sutra da nabrajam

A sve ovo postoji, i uglavnom i nisu "nečiji", malo potplate al nisu nečiji. Opet je neka sirotinjska varijanta, neka pa moraju da rade. Ne moraju!!
Ovakve firme spuštaju cijenu ispod ikakve realne tržišne cijene da dobiju posao. Nisu nečiji, već jednostavno rade, otimaju poslove nazor firmama koje bi to uradile kako treba. Inspekcija sjedi i gleda.

Nije normalno da ti tender koji ima procjenjenu vrijednost od 10000 dobiješ za 5000, pogotovo gdje ima opreme, vozanja, rada dosta...
A to gledam svaki dan.
Dok skupiš papire za tender treba i vremena i para. Spuštaju cijene van realnih, i na kraju bukvalno se sklepa nešto da liči na nešto što je zahtjevano, a od para koje je naplatio ne može ni isprintani papir da pokrije (ali je ipak nešto izveo :lol: )

Zato jebalo vas više podilaženje nečemu, prihvatanje sirotinjske varijante "nek imaju da rade" i popuštanje inspekcija, nadzora koje znaju ko šta i kako radi, ali ih boli tuki. Jer izgleda paše državi jeftinoća a i posao ko završen. Da se radi kako treba i da normalne firme dobijaju, pola tendera bi duplo skuplje bilo.
koliko sam se ovoga nagledao.... mislim da onaj delegat sto sam radio nekad kod njega jos moje ime koristi na atestima nekim...
a inzinjera potpisuje nekog sto mu je placao 3 mjeseca da radi u firmi :lol:
Amko80

#5878 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Amko80 »

Nisu ni tenderi problem sami po sebi, već nepismeni uhljebljeni pravnici koji rade u ugovornim organima, koji ne znaju raspisati i provesti kvalitetnu tendersku proceduru, gdje bi i u slučaju žalbe ista bila eskpresno odbačena. Kad se ovom doda navlačenje i štele kod tendera, ovakvi postupci u 90% slučajeva ostavljaju mogućnost uspjeha sa žalbom i ponavljanja postupaka, a firme-punuđači uglavnom imaju kvalitetne advokate koji to uspješno rade.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5879 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Amko80 wrote:Nisu ni tenderi problem sami po sebi, već nepismeni uhljebljeni pravnici koji rade u ugovornim organima, koji ne znaju raspisati i provesti kvalitetnu tendersku proceduru, gdje bi i u slučaju žalbe ista bila eskpresno odbačena. Kad se ovom doda navlačenje i štele kod tendera, ovakvi postupci u 90% slučajeva ostavljaju mogućnost uspjeha sa žalbom i ponavljanja postupaka, a firme-punuđači uglavnom imaju kvalitetne advokate koji to uspješno rade.
pa evo da si ti recimo radnik neke uhljeb državne firme

raspisujes tender za nabavku guma
i naravno najniža cijena da ispunjava da je M+S i zimska guma
i javi ti se recimo sava sa normalnom cijenom 100KM/komadu
i javim ti se ja koji sam tek otvorio neku radnjicu, prodajem Čunga lunga gume za 50KM/komadu

moje prolaze 100% iako ja prodajem odron od proizvoda u odnosu na Savu
i te iste gume kupe recimo Sarajevo šume/BH Telecom na svoju Nivu, i ne mogu po ravnom da voze :run: (ovo je realan primjer koji se desio :mrgreen: )

Da li bi ti naštelio da kupite savu?

Ili vec sam pisao ovdje kako su Doboj putevi dobijali da održavaju ceste u KS... da li je normalno da isti posao ide jeftinije u odnosu na firmu iz Sarajeva + 150km x2 transport i dnevnice radnicima, transport alata i mašina
wewa

#5880 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by wewa »

mk ultra wrote:
Amko80 wrote:Nisu ni tenderi problem sami po sebi, već nepismeni uhljebljeni pravnici koji rade u ugovornim organima, koji ne znaju raspisati i provesti kvalitetnu tendersku proceduru, gdje bi i u slučaju žalbe ista bila eskpresno odbačena. Kad se ovom doda navlačenje i štele kod tendera, ovakvi postupci u 90% slučajeva ostavljaju mogućnost uspjeha sa žalbom i ponavljanja postupaka, a firme-punuđači uglavnom imaju kvalitetne advokate koji to uspješno rade.
pa evo da si ti recimo radnik neke uhljeb državne firme

raspisujes tender za nabavku guma
i naravno najniža cijena da ispunjava da je M+S i zimska guma
i javi ti se recimo sava sa normalnom cijenom 100KM/komadu
i javim ti se ja koji sam tek otvorio neku radnjicu, prodajem Čunga lunga gume za 50KM/komadu

moje prolaze 100% iako ja prodajem odron od proizvoda u odnosu na Savu
i te iste gume kupe recimo Sarajevo šume/BH Telecom na svoju Nivu, i ne mogu po ravnom da voze :run: (ovo je realan primjer koji se desio :mrgreen: )

Da li bi ti naštelio da kupite savu?
mogu se propisati i drugi kriteriji kojim se fakticki onemoguci ucesce u tenderu takvim dobavljacima bofl-robe

u konkretnom slucaju mozes traziti certifikat o performansama, recimo
Haris.ba

#5881 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

P308 wrote:Ovo za Dzemala Bijedica je super vijest, nisam ocekivao. Samo ima li dovoljno mjesta da se prosiri?
Piskarao sam o ovome. I nema mjesta da se uradi - bez velikih problema oko eksproprijacije. Pa koliko je na južnoj bašta restorana blokirala?

Ako budu ukinuli zeleni pojas i smanje trotoare - to će meni biti veliki minus.
P308

#5882 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by P308 »

Haris.ba wrote:
P308 wrote:Ovo za Dzemala Bijedica je super vijest, nisam ocekivao. Samo ima li dovoljno mjesta da se prosiri?
Piskarao sam o ovome. I nema mjesta da se uradi - bez velikih problema oko eksproprijacije. Pa koliko je na južnoj bašta restorana blokirala?

Ako budu ukinuli zeleni pojas i smanje trotoare - to će meni biti veliki minus.
U sustini ce najveci problem biti dio od kruznog toka do Nove Otoke, je li tako? Od Srdjana Aleksica do hotela Sarajevo mi se cini da ima mjesta i da je sve cisto?
Haris.ba

#5883 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

P308 wrote:U sustini ce najveci problem biti dio od kruznog toka do Nove Otoke, je li tako? Od Srdjana Aleksica do hotela Sarajevo mi se cini da ima mjesta i da je sve cisto?
Pa i niže će biti zanimljivo. Jer moraći će uzeti dio Grasove parcele, pa onda i parcele gdje se treba praviti onaj tržni centar. Ali, fizički nema građevina na mogućoj trasi. Ali, ne znam kako misle ovo riješiti kada u prostornoj dokumentaciji je ucrtana dvotračna cesta. Kako su mogli ovo pokrenuti bez prvo ucrtavanja trase sa 4 trake?

Puno pitanja, malo odgovora. Isto ko da je izborna godina. :D
Hajvan

#5884 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

sire ulice, siri plocnici- vise prostora za gradjane da "disu”
stae saaad?!

ah, da
izborna je godina…
laz i obmana, garant.
Naslovnica

#5885 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote:
P308 wrote:U sustini ce najveci problem biti dio od kruznog toka do Nove Otoke, je li tako? Od Srdjana Aleksica do hotela Sarajevo mi se cini da ima mjesta i da je sve cisto?
Pa i niže će biti zanimljivo. Jer moraći će uzeti dio Grasove parcele, pa onda i parcele gdje se treba praviti onaj tržni centar. Ali, fizički nema građevina na mogućoj trasi. Ali, ne znam kako misle ovo riješiti kada u prostornoj dokumentaciji je ucrtana dvotračna cesta. Kako su mogli ovo pokrenuti bez prvo ucrtavanja trase sa 4 trake?

Puno pitanja, malo odgovora. Isto ko da je izborna godina. :D
Meščini da je ona ELPI zgrada na trasi?
Haris.ba

#5886 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Trasa sa 4 trake nije postojala donedavno.

Tesko je reci sta jeste, a sta nije na trasi. Elpi je mislim planiran sa novim objektom. Ali ne znam kako su planirali provuci 4 trake. Niti da li Elpi planira uci u tu investiciju (moguce rusenje objekta i njegovo povlacenje od ceste).
problemnatravunu

#5887 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Samo je žalosno što se zaustavlja rad na juznoj longitudinali, iako je manje više dalje čista trasa do Mojmila, i sada se odjednom pojavljuje OVO, 4 trake u Džemala Bijedića... :? :? :? :-)
Zašto ????
Naslovnica

#5888 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Prilaz budućim zgradurinama kada skrše GRAS?
Haris.ba

#5889 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Plan je bio da se sjeverna longitudinala do Cvile gradi u 4 trake. A dalje 2 trake. Nije sad da je 4 trake lose. Ali to mijenja strategiju.

Sjeverna je trebala da ostane primarno gradska saobracajnica. A gradski autoput da bude tranzit.

A ovim izgleda da pokusavaju da je iskoriste za tranzit. Jer Efendic je nanijetio da ukine projekat gradskog autoputa. I planira od kruznog sa Safet Zajkom praviti 4 trake do planiranog kruznog na 9 transferzali koja ima 4 trake. I onda se spaja sa Dzemom sa 4 trake i ide do Cvile i preko transferzale kod Bosmala se spaja sa juznom longitudinalom.

Nije losa ideja za privremeno rjesavanje guzvi. Meni je problem sto se zeli ovime pokopati gradski autoput. A to je projekat koji bi od Sarajeva napravio cudo.

Nije problem za naselja popravljati infrastrukturu. Problem je praviti od kasabe i dalje kasabu.
Last edited by Haris.ba on 29/06/2018 21:15, edited 1 time in total.
noviclan

#5890 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

problemnatravunu wrote:Samo je žalosno što se zaustavlja rad na juznoj longitudinali, iako je manje više dalje čista trasa do Mojmila, i sada se odjednom pojavljuje OVO, 4 trake u Džemala Bijedića... :? :? :? :-)
Zašto ????
Politika je cudo a izbori se blize :D
Haris033

#5891 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

Ne znam gdje ste pročiti da će biti 4 trake? Piše PROŠIRENJE, što može značiti da će samo proširiti postojeću ulicu za koji metar..
starii

#5892 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by starii »

gledam renoviraju ulicu sutjeska, opet šahtovi po sred ceste..eno kranjceviceva u uzasnom stanju kao ulica halida kajtaza..sramota..
noviclan

#5893 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Pa evo brate ovo sranje od kruznog toka stobsu napravili u hrasnom pa dole na raskrscu azize sacirbegovic malo jaca kisa izvire voda iz sahta a bude i izbacen poklopac nekada zatosto su degeni ostavili isti fi cijevi a prikopcali jos odvoda
Haris.ba

#5894 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Haris033 wrote:Ne znam gdje ste pročiti da će biti 4 trake? Piše PROŠIRENJE, što može značiti da će samo proširiti postojeću ulicu za koji metar..
Pa nije ulica mimo standarda da joj treba "prosirenje".

Helem. Evo. https://www.akta.ba/investicije/objavlj ... dica/91737
Projektom je planirano da, umjesto sadašnje dvije, nakon rekonstrukcije ova ulica ima četiri saobraćajne trake.
Haris033

#5895 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

Baš me zanima kako su to zamislili odraditi. Pogotovo od kruznog toka do remize. :?
So What!

#5896 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Objavljen tender za rekonstrukciju i proširenje ulice Džemala Bijedića
Image

Općina Novi Grad Sarajevo objavilla je danas tender za izvođenje radova na rekonstrukciji, sanaciji i proširenju ulice Džemala Bijedića u dužini od 2.300 metara, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost radova je 5,5 miliona KM bez PDV-a, a radovi se odnose na dionici od Čengić Vile od IX Transverzale.

Realizacija ovog izuzetno značajnog saobraćajnog infrastrukturnog projekta bit će jedno od važnijih rješenja saobraćajnih gužvi koje su zadnjih godina u Sarajevu sve izraženije.

Projektom je planirano da, umjesto sadašnje dvije, nakon rekonstrukcije ova ulica ima četiri saobraćajne trake.

Rok za dostavljanje ponuda 20.07.2018. godine do 13,30 sati.

Javno otvaranje ponuda će se održati 20.07.2018. godine u 14,00 sati, u prostorijama ugovornog organa, sala vjećnička I sprat.
Akta
So What!

#5897 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Objavljen tender za izgradnju dionice Vlakovo - Mostarsko raskršće
Image

Javno preduzeće Autoceste FBiH objavile su danas tender za izvođenje radova na izgradnji Sarajevske obilaznica (LOT 3b), tačnije dionice Vlakovo - Mostarsko raskršće, saznaje Akta.ba.

Vrijednost radova procjenjena je na 20 miliona KM, bez PDV-a, a ugovor uključuje izvođenje radova na izgradnji gradske ceste LOT 3B između petlje Vlakovo i Mostarskog raskršća.

Predmet nabavke je i izgradnja lokalnih cesta koje će obezbijediti nesmetano kretanje lokalnog stanovništva nakog izgradnje gradske ceste – spoja sa Mostarskog raskršća na petlju Vlakovo, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Dužina sekcije Lot 3B je 1,44 km, na kojoj su projektovana dva vijadukta Rogačići dužine od po 140 metara.

Novac će izdvojiti "Autoceste" iz vlastitih prihoda. Dionica je duga 1,5 kilometara, a eksproprijacija zemljišta za buduću trasu je završena.

LOT 3B je riješen kao gradski put sa dvije saobraćajne trake za svaki put kretanja.

Rok za prijem ponuda je 14.08.2018. godine.
Akta
So What!

#5898 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

So What! wrote:Ovo bi otprilike bio po tim Efendićevim rješenjima bio taj neki tranzit kroz grad:

Image
Naslovnica

#5899 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Po SDA rješenjima.
A željeznicu ukinuti i izgraditi još zgradurina i tržnih centara.
To je ta zamisao.
nj0be

#5900 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nj0be »

Na koje mailove/telefone je moguće izvršiti prijavu rupa i oštećenja na našim gradskim saobraćajnicama, a koje u velikoj mjeri utiču na sigurnost odvijanja saobraćaja?
Post Reply