Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
weredsf wrote:Erdal Trhulj: Za četiri godine Federacija će dobiti 80 kilometara autoceste
Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije za autoceste iznoseći svoj panel pod nazivom "Izgradnja cestovne infrastrukture - razvojna šansa FBiH“ na 5. Međunarodnoj konferenciji SASE je kazao kako u narednom četverogodišnjem periodu Direkcija autocesta planira izgradnju autoceste u ukupnoj dužni od 80 kilometara, čija vrijednost investicije se procjenjuje na oko 1,3 milijardi KM.
Izgradnja dionice Kakanj-Drivuša u dužini od 16 km već je počela, dok će dionice Počitelj-Bijača u dužini 21 km, Vlakovo-Tarčin u dužini 21 km, Svilaj-Odžak u dužini od 11 km i Drivuša-Donja Gračanica u dužini od 11 km biti relaizovani u četverogodišnjem periodu.
Trhulj kaže, kako razvoj cestovne infrastrukture jeste kapitalna pretpostavka bržeg ukupnog razvoja zemlje i predstavlja razvojnu i privrednu osnovu koja će omogućiti uravnotežen privredni, društveni i demografski razvoj.
"Izgradnja savremenih mreža autoceste i brzih cesta je najveći razvojni projekat u BiH pa se investiranje u njenu izgradnju nameće kao logičan i nužan prioritet u kapitalnim ulaganjima. Izgradnja jeste dugoročan projekat koji zahtijeva ogromna materijalna sredstava te ga treba voditi na način usklađen sa ukupnim privrednim razvojem i realnim projekcijama finansijskih mogućnosti", pojasnio je Trhulj, najavljujući kako će najvjerovatnije iduće sedmice biti raspisan tender za izradu glavnog projekta na dionici Tarčin – Konjic koja spada u najkompleksnije dionice.
On kaže kako su na ovoj dionici od 21,68 kilometara puta samo tri kilometra pravca, dok su sve ostalo objekti ili tuneli, što kako pojašnjava Trhulj diže cijenu izgradnje, a sami tim i rok izgradnje traje duže, jer je to sve finansijski i tehnološki neizvodljivo tako brzo.
Za izgradnju 80 kilometara autoputa Trhulj kaže da je planirano kreditno zaduženje.
"Kredit sa EBRD u visini od 180 miliona eura, sa EIB od 75 miliona eura i KIF od 30 miliona eura već je potpisan, dok će do kraja 2010. godine biti potpisano kreditno zaduženje kod EIB u visini od 180 miliona eura, kao i kredit sa EIB u visini 60 miliona eura koji će se potpisati u martu 2011. godine", ističe Trhulj naglašavajući kako je planirano da se iz vlastitih sredstava (cestarina) za period od 2011. do 2012. godine osigura 25 miliona KM. U 2013. godini planirano je osigurati 35 miliona KM, a u 2015. godini 60 miliona KM. Od akciza na gorivo planirano je 85 miliona KM sa godišnjom stopom rasta od tri posto.
I tu izgubiše izbore haha. Odbilo im se od glavu
Mada ako ćemo iskreno draži mi je Trhulj od sto Karića ali jebiga čovjek je dio jednog većeg sistema.
weredsf wrote:Erdal Trhulj: Za četiri godine Federacija će dobiti 80 kilometara autoceste
Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije za autoceste iznoseći svoj panel pod nazivom "Izgradnja cestovne infrastrukture - razvojna šansa FBiH“ na 5. Međunarodnoj konferenciji SASE je kazao kako u narednom četverogodišnjem periodu Direkcija autocesta planira izgradnju autoceste u ukupnoj dužni od 80 kilometara, čija vrijednost investicije se procjenjuje na oko 1,3 milijardi KM.
Izgradnja dionice Kakanj-Drivuša u dužini od 16 km već je počela, dok će dionice Počitelj-Bijača u dužini 21 km, Vlakovo-Tarčin u dužini 21 km, Svilaj-Odžak u dužini od 11 km i Drivuša-Donja Gračanica u dužini od 11 km biti relaizovani u četverogodišnjem periodu.
Trhulj kaže, kako razvoj cestovne infrastrukture jeste kapitalna pretpostavka bržeg ukupnog razvoja zemlje i predstavlja razvojnu i privrednu osnovu koja će omogućiti uravnotežen privredni, društveni i demografski razvoj.
"Izgradnja savremenih mreža autoceste i brzih cesta je najveći razvojni projekat u BiH pa se investiranje u njenu izgradnju nameće kao logičan i nužan prioritet u kapitalnim ulaganjima. Izgradnja jeste dugoročan projekat koji zahtijeva ogromna materijalna sredstava te ga treba voditi na način usklađen sa ukupnim privrednim razvojem i realnim projekcijama finansijskih mogućnosti", pojasnio je Trhulj, najavljujući kako će najvjerovatnije iduće sedmice biti raspisan tender za izradu glavnog projekta na dionici Tarčin – Konjic koja spada u najkompleksnije dionice.
On kaže kako su na ovoj dionici od 21,68 kilometara puta samo tri kilometra pravca, dok su sve ostalo objekti ili tuneli, što kako pojašnjava Trhulj diže cijenu izgradnje, a sami tim i rok izgradnje traje duže, jer je to sve finansijski i tehnološki neizvodljivo tako brzo.
Za izgradnju 80 kilometara autoputa Trhulj kaže da je planirano kreditno zaduženje.
"Kredit sa EBRD u visini od 180 miliona eura, sa EIB od 75 miliona eura i KIF od 30 miliona eura već je potpisan, dok će do kraja 2010. godine biti potpisano kreditno zaduženje kod EIB u visini od 180 miliona eura, kao i kredit sa EIB u visini 60 miliona eura koji će se potpisati u martu 2011. godine", ističe Trhulj naglašavajući kako je planirano da se iz vlastitih sredstava (cestarina) za period od 2011. do 2012. godine osigura 25 miliona KM. U 2013. godini planirano je osigurati 35 miliona KM, a u 2015. godini 60 miliona KM. Od akciza na gorivo planirano je 85 miliona KM sa godišnjom stopom rasta od tri posto.
I tu izgubiše izbore haha. Odbilo im se od glavu
Mada ako ćemo iskreno draži mi je Trhulj od sto Karića ali jebiga čovjek je dio jednog većeg sistema.
Trhuj je odlican ali bitno je da se gradi, nece to oni nositi sa sobom i ne mogu to stranke privatizirati ali eto kad smo se uhvatili toga lijepo je znati sta je ko uradio i gdje je stao
weredsf wrote:
Nije ti palo na pamet da je 2010 SDP dosao na vlast
recimo pocet je tunel 1 mart
I to je to. Ništa više. A imali su oni 12 godina da urade sve što su ovi uradili za 4 i nisu.
Kojih 12 godina decko
Od 2006. do 2010. godine direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u sklopu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Mostar.
Od januara 2011. godine v.d. direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.
Pa kako je Trhulj došao i jest tad sve živnulo a šta ćemo sa dva prijašnja mandata?
Financirana, Projektovana je Zenička zaobilaznica Drivuša - Banlozi 11km
Financirana, Projektovana je Počitelj - Zvirovići 11km
Zatraženo Financiranje, Projektovano Konjic - Tarčin 20km samo sto zadnjih 5-6 km možda će promjeniti prvih 11 km završena eksproprijacija.
Utvrđena je trasa Zepče - Doboj 38km glavni projekat će raditi onaj ko bude odabran za izgradnju. "Design, finance, build, operate, maintain and transfer"
Sve kad saberes 20 km, a to utvrdjena trasa znaci usvojen prostorni plan i ta dionica je svjetlosnu godinu daleko od izgradnje, bas kao i trasa Tarcin Konjic gdje je dionica utvrdjena jos prije rata i eksproprijacija uradjena tek do pola i to koliko cujem vrlo upitno i nakaradno, jos kad se doda cinjenica da se trasa mora promijeniti dolazimo do zakljucka da nema gradnje narednih godina.
weredsf wrote:Znaci SDP ce na tome graditi kampanju
Jako smiješno, samo što ja nemam nikakve veze ni sa jednom strankom (u prijevodu jebe mi se za svaku) ali vi konstantno potencirate politiku i moram reagovat.
Vidimo po datumu registracije i po ovoj intelektualnoj dvojbi oko glasanja
Ja ti napisah tri nacina na koja se mogao zaobici debilski postupak glavnog baje na opcini Ilidza, a posebno cijeneci mogucnost da recimo drugostepeni organ u postupku eksproprijacine istu zavrsi u potpunosti...vidis nije sve tako crno i bijelo..
Za raspravu očigledno pa me pokušavaš diskreditovati. Evo već koliko stranica braniš SDA i jesam li ti ja ijednom rekao nešto slično kao ti meni? Bakirov potrčko je prvo što mi pada na pamet :O šalim se
Last edited by edin_the on 01/09/2014 23:30, edited 1 time in total.
golfiista wrote:Ja ti napisah tri nacina na koja se mogao zaobici debilski postupak glavnog baje na opcini Ilidza, a posebno cijeneci mogucnost da recimo drugostepeni organ u postupku eksproprijacine istu zavrsi u potpunosti...vidis nije sve tako crno i bijelo..
Poenta je da su mogli, ali nisu stigli. Cak su eksproposali pojas za brzu cestu, da bi poceli govoriti o izgradnji saobracajnice sa samo dvije saobracajne trake ..toliko o sposobnosti istih.
Za raspravu očigledno pa me pokušavaš diskreditovati. Evo već koliko stranica braniš SDA i jesam li ti ja ijednom rekao nešto slično kao ti meni? Bakirov potrčko je prvo što mi pada na pamet :O šalim se
Ne kontam, iznio sam samo par cinjenica, bez pitanja zbog koga glasati zbog toga???
Most na Savi kod Svilaja koči Evropska banka za obnovu i razvoj, poništili su dosad dva tendera i treći skoro raspisali jer kao 'nisu bili zadovoljni ponuđačima'. A pare su obezbijeđene i sa naše i sa hrvatske strane (finansira se lapo-lapo) tako da se samo čeka odabir izvođača radova.
edin_the wrote:Šta je ovo pustara otkad nas napustiše oni vrli ekonomisti Neka ovo bi moglo izaći u vrlo kvalitenu temu kad već dosad nije
Misliš u vrlo kvaLJ'tetnu predizborno-propagandnu 'platformu' za prepucavanje stranačkih pijuna
trcicu trceci wrote:Zna li neko koliko je autoputa izgradjeno u prethodne 4 godine? Bio bi zahvalan n ainformaciji, jer ozbiljno razmisljam da dam glas SDP-u zbog svega ovoga
Udri na pozitivu; poslije ćemo kukati (kao Španci, Grci, Argentinci...).
Hajlac wrote:
Udri na pozitivu; poslije ćemo kukati (kao Španci, Grci, Argentinci...)
Kukat cemo kako god...bankrot nas ceka ovako ili onako i bolje je da sto prije se desi.
Jedina je razlika da li ce pare od zaduzenja otici u nesto sto ce nam ostati i nakon bankrota (infrastruktura) ili ce otici u guzice neradnika na budzetu..
Shvatam da je budzetlijama krivo kad milijarda od kredita ode u autoput umjesto u napucavanje njihovih ionako nerealno visokih plata...ne znam kad ce vam biti dosta?
edin_the wrote:Objavljen tender za nastavak radova na vijaduktu Briješće Projekat obuhvata još i rekonstrukciju postojeće ceste ispod i izgradnju kružnog toka.
trcicu trceci wrote:Zna li neko koliko je autoputa izgradjeno u prethodne 4 godine? Bio bi zahvalan n ainformaciji, jer ozbiljno razmisljam da dam glas SDP-u zbog svega ovoga
Prihodi od indirektnih poreza u prvih osam mjeseci 2014. godine iznosili su četiri milijarde i devet miliona KM i veći su za 163 miliona KM ili 4,23 posto u odnosu na isti period 2013. kada su iznosili tri milijarde i 846 milliona KM - saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) u Bosni i Hercegovini.
U augustu ove godine prikupljeno je 564 miliona KM indirektnih poreza što je za 50 miliona KM više u odnosu na august 2013., te predstavlja rekordan mjesečni iznos prikupljenih prihoda od uspostave UIO.
Za finansiranje državnih institucija za prvih osam mjeseci 2014. godine raspoređen je iznos od 493 miliona KM.
Iz UIOBiH ponovo naglašavaju da je vanjski dug entiteta značajno porastao za prvih osam mjeseci 2014. godine u odnosu na isti period prošle godine.
Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM) za osam mjeseci 2014. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 40,5 miliona KM, Republika Srpska 26,8 miliona KM i Distrikt Brčko 1,4 miliona KM.
Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,10 KM.
Sta koji klinac rade prijedorputevi na brzoj cesti na zapadu? Dobili su tender za odrzavanje tako daleko od sjedista firme. Kontam neka su, da pokazu i odrze lekciju sarajevoputevuma, ali ocigledno je neka prevara u pitanju. Ni sijalice ne mogu promjeniti. Mracna dionica.
Ensar Karić ima moj glas...
Možda ipak da glasamo za SDA zbog Dr. Jasmina Buče?