GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
FreakyStyley
#5851 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Raja, jel se ko vozio ovim Centrotransovim busevima vec? Koliko cesto idu, otprilike? Placa li se karta, student sam, al neam kupon?
- Logovan
#5852 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /130404034FreakyStyley wrote:Raja, jel se ko vozio ovim Centrotransovim busevima vec? Koliko cesto idu, otprilike? Placa li se karta, student sam, al neam kupon?
Plaća se 1.60.
-
hhaarree
#5853 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zar nisu ovi sinoc rekli da ce bit besplatan prevoz za studente i djake 
-
FreakyStyley
#5854 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Haj hvala ti, al jebem ja mame i njima. Zna li neko ovo drugo sto sam pitao?
- travar
#5855 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Komercijala_terminaš_ wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /130404034FreakyStyley wrote:Raja, jel se ko vozio ovim Centrotransovim busevima vec? Koliko cesto idu, otprilike? Placa li se karta, student sam, al neam kupon?
Plaća se 1.60.
- Hajlac
#5856 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dresdener78 wrote:Prije rata je bilo oko 10 posto svercera, dok je oko 70 posto putnika imalo pretplatne karte (mjesecne kupone itd.).goran16v wrote:Jebo majku, pa ovi debili iz GRAS-a fakat misle da su ljudi ovdje retardirani i da pate od amnezije. Kakav ba gubitak od svercanja?????? Danas se raja svera k'o sto su se uvijek sverala. Prije rata Sarajevo je nominalno imalo vise stanovnika, promorcionalno tome i vise onih koji se sveraju, GARS x puta vise vozila pa opet nije bilo minusa!
Skini plate na 1/2, rastjeraj prekobrojna govna i parazite, onda ce prodaja pokrit troskove.
Danas, zbog politickih odluka (s namjerom da se stvara sve vise biraca određenih politicki subjekata), oko 75 posto putnika ima neku od brojnih povlastica. Ove povlastice Kanton GRAS-u subvencionise samo na papiru (vec je ovdje jedan forumas ranije objasnio). Napokon, u vozilima GRAS-a se danas vozi sve do 85 posto putnika bez karte. Znaci vecina raje ne kupuje ni one karte (odnosno kupone) po snizenoj cijeni. Ovaj sokantan podatak je bio jedan od razloga za izgradnju one naplatne kapije na terminalu Ilidza.
Javni saobracaj, ako treba biti itekako civiliziran, NE MOZE biti samoodrzljiv jer troskovi jesu veliki i jako premasuju prihode. Veliki grad kao sto Sarajevo jeste mora imati elektricni saobracaj zbog vise razloga. U najboljem slucaju mogu prevoznici zaraditi za tekuce troskove, plate, struju, naftu, servis, ali kod kupovine vozila, remonta sina i kontaktne mreze su neophodne subvencije iz budzeta lokalne uprave. GRAS je vec u osamdesetim, u "zlatno doba", poslovao sa gubitkom od 55 posto (znaci da je bio sposoban da zaradi samo za 45 posto svojih troskova), taj gubitak je bio pokriven od subvencija. No danas sirom Evrope cak i najbolji i najefikasniji saobracajni sistemi zarade za maks. 67 posto svojih troskova.
Dakle privatizacija na taj nacin, koji bi neki naivni forumasi zeljeli, vodi samo u situaciju tipicnu za Banglades, ili neke od post-sovjetskih republika, gdje je kolabiralo bas, ali bas sve. Samoodrzljiv gradski saobracaj znaci divlju utrku nekoliko prevoznika sa polovnim autobusima do putnika na najblizem stajalistu, nula povlastica, voznje samo na profitabilnim relacijama i u profitabilnim satima dana.
Sa druge strane, objektivno mora biti u autobuski saobracaj ukljucen jos neki prevoznik, kao sto se to moze vidjeti i npr. u Beogradu, Becu, Berlinu, itd. Vaze iste pretplatne karte, ista tarifa, prevoznici imaju cvrste garancije od lokalne uprave i - vjerovali ili ne - dobijaju subvencije od lokalne uprave. Lokalna uprava bira tog prevoznika koji trazi najmanje subvencije za najbolje usluge (najbolja vozila, najvise polazaka)...
GRAS ima danas mnogo ljudi zaposlenih preko stela, jaranskih, stranackih i politickih veza. Ljudi nestrucnih, neobrazovanih, nevaspitanih. To je bila praksa od pocetka devedesetih. Niko od politicara nema muda da izbaci ove ljude, jer bi se odmah stvorio "socijalan problem" i doticni politicar bi izgubio svoju karijeru.
Svakako neophodno je izbaciti sve one, koji jesu uposleni protiv svih pravila, smanjiti plate dok se ne poboljsaju radni rezultati, politicarima onemoguciti malverzacije i koristenje GRAS-a kao igralista za privatne interese. Natjerati lokalnu upravu da ispunjava svoje finansijske obaveze i da bude sklopljen jasan ugovor koji sadrzi prava i obaveze kantona i GRAS-a i SANKCIJE. U celije u Zenici smjestiti sve one direktore, Bime i slicne, isto kao lopove iz politickih fotelja, koji GRAS unistavaju vec od 1990. godine. Zapljijeniti njihovu imovinu i vratiti te pare u GRAS. Zacepiti rupe i ukinuti stetne ugovore koje danas opterecivaju GRAS, ugovore potpisane od strane onih lopova u bivsim menadzmentima.
Situacija je danas tako losa i javni prevoz toliko zanemaren, da bi prema stranim analizama bilo potrebno uloziti u javni saobracaj u KS oko 400-600 miliona maraka u narednih 10 godina da bi na kraju bilo moguce govoriti o nekom solidnom i pouzdanom javnom saobracaju (EU bi bila spremna finansirati 60 posto ovih para). Opet rezultat "rada" svih politickih reprezentacija od pocetka devedesetih godina...
EDIT: neka GRAS-ovci idu u parlament i vladu KS i tamo razvale vrata i "rucno" razgovaraju sa odgovornim foteljasima. Tamo ima krivaca za ovu situaciju. Ali nemaju pravo uzimati građane Sarajeva kao taoce!!! To je amoralno i mnogi GRAS-ovci ocigledno nisu shvatili da ovakvim bezobraznim ponasanjem kopaju grob upravo firmi u kojoj (jos) rade.
Bravo dresdener78
Vec 10 godina koristim bicikl kao prevozno sredstvo vecim dijelom godine tako da bih i ja mogao bahato(ko mnogi vozaci auta ovdje) prizivati privatizaciju i raspad javnog gradskog saobracaja ali znam da bi to dovelo do jos veceg beznadja i bezvlasca u gradu; bilo bi kao na nekadasnjem divljem zapadu.
Samo se nadam da ce trolejbuski i tramvajski sistem ostati u vlasnistvu i pod kontrolom grada Sarajeva a ne privatizovan i rasturen od strane hahara Biminog kova.
-
neko_sa_strane
#5857 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Čitao sam da bi mogli štrajkovati do 15. ili čak 17. aprila? Koliko ima istine u tome?
-
FreakyStyley
#5858 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa jest, al nije GRAS nego Centrotrans vozi.travar wrote:Komercijala_terminaš_ wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /130404034FreakyStyley wrote:Raja, jel se ko vozio ovim Centrotransovim busevima vec? Koliko cesto idu, otprilike? Placa li se karta, student sam, al neam kupon?
Plaća se 1.60.
-
FreakyStyley
#5859 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Starjkovace dok im vlada ne popusti, kao i svaki put do sad.neko_sa_strane wrote:Čitao sam da bi mogli štrajkovati do 15. ili čak 17. aprila? Koliko ima istine u tome?
-
hhaarree
#5860 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kolko ja skontah na komercijali se placa to kolko ste rekli, a na ostalim linijama vrijedi grasov kupon. Ja opet pitam zar nisu rekli da ce bit besplatno
-
Bodkin
#5861 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kazu sve je spremno za obiljezavannje rodjendana sarajeva, sve osim prevoza 
- Nisrin
#5862 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Najavili su GENERALNI STRAJK 1., aprila!!! Sta je ovo nego generalni strajk?*
Sve mi se cini da Vlada ne popusta ovaj put...
HELLCOME TO SARAJEVO!
Sve mi se cini da Vlada ne popusta ovaj put...
HELLCOME TO SARAJEVO!
- Hajlac
#5863 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
"Narod je uz nas"emigrazione wrote:Ne vozim se JGP tako da me to plaho i ne zanima, ali ako se zbog ovoga bune i dan danas:cyprus wrote:Zašto se ova bagra ne pohapsi?
mislim fakat da su ljudi u pravu, ovo nema ni u Africi ako cemo realno
"Na sta se narod vozi...Nek vidU"
Postoje li u ovoj drzavi recimo Radne dozvole ili Imigracioni papiri?
Kako objasniti cinjenicu da je vecina uposlenih u jednoj sarajevskoj drzavnoj firmi doseljenika iz druge drzave - Srbije?
Sandzaklije, dakle drzavljani Republike Srbije su mozda rodjeni tj. talentovani bas za sarajevski GRAS?
Ili su ih Bime i Bimici po ortacko-zavicajnoj liniji doveli i uhljebili a sve uz decenijsko aminovanje SDA?
Kako je onda GRAS prije rata mogao funkcionisati bez tih nadarenih i talentovanih imigranata?
Da se razumijemo, ne govorim o SVIM Sandzaklijama ili svim drzavljanima Srbije vec iskljucivo o tom fenomenu sustinskog privatizovanja jedne gradske firme od strane imigranata iz druge zemlje!
Taj nepotizam i korupcija bi morali sami za sebe biti dovoljni za jednu veliku cistku u GRASu od strane inspekcije rada, policije i finansijske policije te imigracione sluzbe, a sve da kulminira radom Kantonalnog tuzilastva.
P.S. noc prije strajka u trolejbusu je vozac odvrnuo ekavske cajke na radiju
Scena kao iz kakvog shund filma.
-
FreakyStyley
#5864 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja vas sve MOLIM da pogledate ovaj klip s proslih protesta, ali ne cijeli, nego prebacite na 2:35 !
Zvuk nakon "...dobrodoslicu".
-
Bodkin
#5865 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hasan neki njihov kanidat?FreakyStyley wrote:Ja vas sve MOLIM da pogledate ovaj klip s proslih protesta, ali ne cijeli, nego prebacite na 2:35 !Zvuk nakon "...dobrodoslicu".
-
FreakyStyley
#5866 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
"...i zazelite mu dobrodoslicu. bwaaaaaaaaaa!"Bodkin wrote:hasan neki njihov kanidat?FreakyStyley wrote:Ja vas sve MOLIM da pogledate ovaj klip s proslih protesta, ali ne cijeli, nego prebacite na 2:35 !Zvuk nakon "...dobrodoslicu".
Ne znam fkt, ko je Hasan, valjda njihov neki.
-
hhaarree
#5867 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma dernek
- Dr. Kuca
#5868 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dok je Bime bilo tamo sve funkcionisalo dobro. Ostavio je 190 autobusa i 2 plate sas vim izmirenim obavezama
. Ovi za 7 godina unistili sve.
-
FreakyStyley
#5869 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mi smo za Hosana !! bwaaaaaaaa!Dr. Kuca wrote:Dok je Bime bilo tamo sve funkcionisalo dobro. Ostavio je 190 autobusa i 2 plate sas vim izmirenim obavezama. Ovi za 7 godina unistili sve.
-
Bodkin
#5870 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
prvi je vise isao na aaaaaaa!FreakyStyley wrote:Mi smo za Hosana !! bwaaaaaaaa!Dr. Kuca wrote:Dok je Bime bilo tamo sve funkcionisalo dobro. Ostavio je 190 autobusa i 2 plate sas vim izmirenim obavezama. Ovi za 7 godina unistili sve.
-
palamuda
#5871 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Samo se nadam da se neće ispuniti zahtjevi ove horde, vlada ovaj put konačno treba da istraje bez ozira na sve, pa makar štrajkovali godinu.
- Hajlac
#5872 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa nije mogao bas SVE donacije sebi u dzep, morao je napraviti privid ulaganja i zdrave firmeDr. Kuca wrote:Dok je Bime bilo tamo sve funkcionisalo dobro. Ostavio je 190 autobusa i 2 plate sas vim izmirenim obavezama. Ovi za 7 godina unistili sve.
- ultima_palabra
#5873 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vidi mu se na čehri da je pošten čovjek.Dr. Kuca wrote:Dok je Bime bilo tamo sve funkcionisalo dobro. Ostavio je 190 autobusa i 2 plate sas vim izmirenim obavezama. Ovi za 7 godina unistili sve.
-
FreakyStyley
#5874 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ko Amarae, Bime? Hosan je bolji!ultima_palabra wrote:Vidi mu se na čehri da je pošten čovjek.Dr. Kuca wrote:Dok je Bime bilo tamo sve funkcionisalo dobro. Ostavio je 190 autobusa i 2 plate sas vim izmirenim obavezama. Ovi za 7 godina unistili sve.
Bwaaaaaaaa! hajde bodkine, podrzi me!
http://www.youtube.com/watch?v=oHUJV8-2u44 staviti na 2:37
-
FreakyStyley
#5875 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Otkud ti wireless na stanici?Lud i ponosan wrote:Cekam na Carsiji alternativni prevoz, kako je to Zeljkovic najavio, ali vec 45 minuta busa nema.
Samo mi je krivo sto GRAS ne protestvuje ispred Vlade, zajedno sa armijom ljudi iz drugih drzavnih kompanija, penzionerima, studentima... Ovako ce privremeno biti ugasen pozar, bez ikakvog trajnog rjesenja.
From phone using Tapatalk 2