Kapa dole, majstoreheckler wrote:J
Ali evo da vam krejonima nacrtam
1) VM imenuje direktore drzavnih agencija bez potrvdjivanja u parlamentu
2) SNSD/HDZ kolacija je u zadnjih 5 godina nadglasala Bosnjake u skoro sve i jednom imenovanju i kompletno unistala USTAVOM GARANTOVANI balans
3) SDP zahtjeva ili dogovor oko agencija ili 5 ministarstava da SNSD/HDZ vise nema mogucnost nadglasavanja.
Ali u najboljem Slobodno (herceg)Bosanskom spinu se to zove borbom za fotelje![]()
![]()
![]()
Da podsjetimo, platformi po izbornim rezultatima pripadaju sve federalna ministarstva a ne samo 4 koliko trazi, vec SVIH 6 PLUS PREMIJER. PLUS 2/3 mjesta u agencijama.
Platforma iz samo njima nekih razloga i dalje nudi herceg-cetnickoj koaliciji veci dio kolaca bez ikakve potrebe.
Navrh svega toga biva optuzena za borbu za fotelje![]()
![]()
![]()
SDP
- ultima_palabra
#5851 Re: SDP
- vee-jay
#5852 Re: SDP
Ti razlozi su i nama poznati a SDP ih propagira vec duze vrijeme: Pomirba gradjanskog i nacionalnog. SDP tim potezom ustvari pruza ruku nacionalnim strukturama.heckler wrote: Da podsjetimo, platformi po izbornim rezultatima pripadaju sve federalna ministarstva a ne samo 4 koliko trazi, vec SVIH 6 PLUS PREMIJER. PLUS 2/3 mjesta u agencijama.
Platforma iz samo njima nekih razloga i dalje nudi herceg-cetnickoj koaliciji veci dio kolaca bez ikakve potrebe.
- Corto Maltese
#5853 Re: SDP
Vidim. Ako su odlučili da ispune sve zahtjeve HDZ-a u vijeću ministara, mogli su to i prije godinu dana.madner wrote:Pa valjda brane interese drzave tako sto se zalazu da raspodjela funkcija bude u skladu sa ustavom, naspram koncepta o paritetu. Predpostavljam da bi u interesu drzave bilo da napravimo novi kljuc koji ce legitmnim dati pravo na 2/3 svih funkcija.![]()
Corto, eto izvjestaja i pocetka realizacije plana od jutros.
Kao što se moglo očekivati HDZ-ovi i Dodik su dobili sve što su tražili na tom nivou, sad sljede pregovori oko agencija. Tu nema ideologije, samo pare su u pitanju. Vrijeme je novac, do kraja mandata manje od tri godine, slutim da će se brzo rastaliti.Dodao je da je SDP na stajalištu onoga što je bilo na sastanku u Brčkom, a to je da HDZ BiH i HDZ 1990 dobiju sva hrvatska mjesta, i to predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva, stranke iz RS tri, a stranke platforme četiri ministarstva.
- madner
#5854 Re: SDP
Ne, zapravo SDP ne igra tu igru zbog domace scene nego strane.vee-jay wrote:Ti razlozi su i nama poznati a SDP ih propagira vec duze vrijeme: Pomirba gradjanskog i nacionalnog. SDP tim potezom ustvari pruza ruku nacionalnim strukturama.heckler wrote: Da podsjetimo, platformi po izbornim rezultatima pripadaju sve federalna ministarstva a ne samo 4 koliko trazi, vec SVIH 6 PLUS PREMIJER. PLUS 2/3 mjesta u agencijama.
Treba ispast kao strana koja se zalaze za kompromis i medjusobno uvazavanje. A dobro znaju da je HDZ toliko ispao los na Federalnom nivou da se ne moze izvaditi na drzavnom bez pariteta, a da ce Dodina podrska trajati samo dok HDZ ne ulazi u njegovu kvotu.
- madner
#5855 Re: SDP
Ma daj, pa valjda znas citat. Ako i samo ako se dogovore u istom paketu o drzavnim agencijama mogu dobiti nesto na ministarstvima. No comment za samo lovuCorto Maltese wrote:Vidim. Ako su odlučili da ispune sve zahtjeve HDZ-a u vijeću ministara, mogli su to i prije godinu dana.madner wrote:Pa valjda brane interese drzave tako sto se zalazu da raspodjela funkcija bude u skladu sa ustavom, naspram koncepta o paritetu. Predpostavljam da bi u interesu drzave bilo da napravimo novi kljuc koji ce legitmnim dati pravo na 2/3 svih funkcija.![]()
Corto, eto izvjestaja i pocetka realizacije plana od jutros.Kao što se moglo očekivati HDZ-ovi i Dodik su dobili sve što su tražili na tom nivou, sad sljede pregovori oko agencija. Tu nema ideologije, samo pare su u pitanju. Vrijeme je novac, do kraja mandata manje od tri godine, slutim da će se brzo rastaliti.Dodao je da je SDP na stajalištu onoga što je bilo na sastanku u Brčkom, a to je da HDZ BiH i HDZ 1990 dobiju sva hrvatska mjesta, i to predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva, stranke iz RS tri, a stranke platforme četiri ministarstva.
-
popajic
#5856 Re: SDP
Dva dijametralno razlicita koncepta ne mozes pomiriti sve i da hoces , niti mislim da je u tome SDP-ova furka.vee-jay wrote:Ti razlozi su i nama poznati a SDP ih propagira vec duze vrijeme: Pomirba gradjanskog i nacionalnog. SDP tim potezom ustvari pruza ruku nacionalnim strukturama.heckler wrote: Da podsjetimo, platformi po izbornim rezultatima pripadaju sve federalna ministarstva a ne samo 4 koliko trazi, vec SVIH 6 PLUS PREMIJER. PLUS 2/3 mjesta u agencijama.
Prije ce biti da su to "dramaturski potezi" za ove bjelosvjetske VIP-ove sto sjede u lozama i osmatraju nasu politicku farsu. Malo glume spremnosti na kompromis nije zgoreg kad znas da od toga na drzavnom nivou- nema nista
- vee-jay
#5857 Re: SDP
Ne slazem se sa tobom. Misljenja sam da SDP nije Hard Core-stranka. Tj. pokusali su prije par godina sa HC-politikom i narod je nije prihvatio. Na Balkanu a pogotovo u BiH politika reforme je je jedino moguca ako ide puzevom brzinom. Ili da ispravim sebe, ni Evropa nije nesto puno bolja.madner wrote:Ne, zapravo SDP ne igra tu igru zbog domace scene nego strane.vee-jay wrote:Ti razlozi su i nama poznati a SDP ih propagira vec duze vrijeme: Pomirba gradjanskog i nacionalnog. SDP tim potezom ustvari pruza ruku nacionalnim strukturama.heckler wrote: Da podsjetimo, platformi po izbornim rezultatima pripadaju sve federalna ministarstva a ne samo 4 koliko trazi, vec SVIH 6 PLUS PREMIJER. PLUS 2/3 mjesta u agencijama.
Treba ispast kao strana koja se zalaze za kompromis i medjusobno uvazavanje. A dobro znaju da je HDZ toliko ispao los na Federalnom nivou da se ne moze izvaditi na drzavnom bez pariteta, a da ce Dodina podrska trajati samo dok HDZ ne ulazi u njegovu kvotu.
@zavrzlama je prije godinu-dvije postavio post u kojem opisuje kako mu je jedan Srbin izjavio, da Bosnjaci za vrijeme rata nisu unistavali crkve, samo zato jer su htjeli da ispadnu kao bolja strana u ocima Medjunarodne Zajednice. Suludo, za iskrenost traziti takve izgovore.
Dakle ja sam misljenja da je SDP istinski iskrena ovim potezom. Jer ipak iskrenoscu oni puno toga mogu dobiti a malo toga izgubiti.
- vee-jay
#5858 Re: SDP
Nista nije nemoguce. Ljudi sjede u politici, ljudi glasaju za njih. BiH je takva zemlja da ce ljevica uvijek biti gradjanska a konzervativne stranke nacionalne.popajic wrote:Dva dijametralno razlicita koncepta ne mozes pomiriti sve i da hoces , niti mislim da je u tome SDP-ova furka.vee-jay wrote:Ti razlozi su i nama poznati a SDP ih propagira vec duze vrijeme: Pomirba gradjanskog i nacionalnog. SDP tim potezom ustvari pruza ruku nacionalnim strukturama.heckler wrote: Da podsjetimo, platformi po izbornim rezultatima pripadaju sve federalna ministarstva a ne samo 4 koliko trazi, vec SVIH 6 PLUS PREMIJER. PLUS 2/3 mjesta u agencijama.
Prije ce biti da su to "dramaturski potezi" za ove bjelosvjetske VIP-ove sto sjede u lozama i osmatraju nasu politicku farsu. Malo glume spremnosti na kompromis nije zgoreg kad znas da od toga na drzavnom nivou- nema nista
- madner
#5859 Re: SDP
Ja ti gotovo garantujem da SDP ne gaji nikakve iluzije o tome zasta stoji Covic i sta namjerava. Niti ima preveliku zelju da uvazi ove sto bi brojali krvne zrnce. Sve uvazavanje se svodi na broj glasova koji su doticni osvojili i inzistiranje da ne dobiju nista vise. Jer time od istih validiraju sve prijasnje stavove.
-
hercegovac_pravi
#5860 Re: SDP
Naravno da je do tebe...pemanapemani wrote:Do mene je, glasnogovornik.hercegovac_pravi wrote:"Potparol" ...to nisam sigurno..čak i ne znam šta je to. Ako si mislio na portparol...nisam ni to. Statističku grešku ne određujem ja već je određuju izborni rezultati a oni su takvi kakvi jesu i poznati su široj javnosti.pemanapemani wrote: Nisam znao da si ti potparol SDP i da određuješ "statističke greške". Ako se nešto ne promjeni (neki vidljivi i opipljivi rezultati), vidjet ćemo kolika će biti ta "statistička greška" 2014.
Što se tiče izbora u 2014-toj, nemam nikakvog razloga, niti čak indicije da će sadašnje "statističke greške" imalo popraviti svoj izborni rezultat..čak šta više, ukoliko ne kreiraju bar nekakav politički stav, prijeti im opasnost od potpunog nestanka sa političke scene.
Nemojmo se praviti ludi, statistička greška nisu "strančice", nego nezadovoljni pojedinci koji su na prošlim izborima glasali za SDP, a kojima si ti poručio da se na njihove glasove već odavno ne računa. Fino bi bilo da je ta poruka stigla prije općih izbora 2010. Malo je shupački i bezobrazno tako iskoristiti ljude, a onda ih odje.ati, pa taman da su i "statistička greška". Uostalom, vidjet ćemo kolika je statistička greška na izborima 2014.
U mome prijašnjem postu "statistička greška" se odnosi na male strančice, skoro sektaške organizacije, koje su željele i žele nametanje svoje presonalne agende SDP-u. Samo bog dragi zna gdje si ti tu primjetio da govorim o nezadovoljnim individualcima. Ti egocentrični manijaci su ekspresno nabijeni "nogom u zicogu" iz SDP-a i od tada je stranka "prodisala" i zabilježila značajnije izborne rezultate dok su ti pojedinci našli utočište u tim malim strančicama, tamo nametnuli istu onu agendu kojom su godinama "davili" SDP i zabilježili katastrofalan izborni rezultat. Odbijanje SDP-a da prihvati njihove histerične i nakaradne zahtjeve se sada "opanjkava" kao "skretanje u desno" a ne suludost pojedinaca što takvi blentavi zahtjevi u suštini i jesu.
Naravno da ima nezadovoljnih pojedinaca. Uvjek ih je bilo i uvjek će ih biti. Da se može bolje, može se, to nije uopšte upitno.
Ali prodavati tezu da se evaluacija boljitka vrši na skali popuštanja Čoviću i Dodiku je prodavanje "damu pod bubrege" i isključivo lična zlonamjernost malicioznih pojedinaca...
-
hercegovac_pravi
#5861 Re: SDP
Alfons Kauders wrote:liberalni centar dodje nesto ko vehabija agnostik...seln wrote: Bas vala...pravi ljevicari, a Danis sam rekao da je NS stranka liberalnog centra.
- vee-jay
#5862 Re: SDP
Ja ne govorim o konkretnim strankama. Ja govorim o istorijskom kontekstu kojeg nijedna stranka nije svjesna kao sto je SDP.madner wrote:Ja ti gotovo garantujem da SDP ne gaji nikakve iluzije o tome zasta stoji Covic i sta namjerava. Niti ima preveliku zelju da uvazi ove sto bi brojali krvne zrnce. Sve uvazavanje se svodi na broj glasova koji su doticni osvojili i inzistiranje da ne dobiju nista vise. Jer time od istih validiraju sve prijasnje stavove.
-
hercegovac_pravi
#5863 Re: SDP
Opet isto...Banksy wrote:Odbrana do posljednje fotelje.ReD aka Socijalista wrote:Braniti drzavu od onih krokodila znaci skrenuti u desno?Corto Maltese wrote: Ne znam otkud ti da je NS alternativa SDP? Radi se samo o tome da su SNSD i SDP, skrenuvši desno ostavile ogroman prazan prostor na koji pretenduju razne političke stranke.
Nisam znao da sam desnicar
U SDP BiH rekli su da čekaju da predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pošalje prijedlog o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara BiH zajedno s pozicijama u svim državnim agencijama.
"Nema mogućnosti postizanja konačnog dogovora ako u okviru dogovora o eventualnom sastavu Vijeća ministara ne bude precizirana raspodjela u agencijama", rekao je Damir Hadžić, potpredsjednik SDP BiH.
Dodao je da je SDP na stajalištu onoga što je bilo na sastanku u Brčkom, a to je da HDZ BiH i HDZ 1990 dobiju sva hrvatska mjesta, i to predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva, stranke iz RS tri, a stranke platforme četiri ministarstva.
"Ako ne bude dogovora o svim agencijama, onda tražimo pet ministarstava i predsjedavajućeg Vijeća ministara", poručio je Hadžić.
Odbijanje SDP-a da se deklariše kao isključivo Bošnjačka stranka nije borba za fotelje..možda u očima trezvenjaka iz SB-a jeste..ali to su samo "trezvenjaci"..
Uostalom, ako me sjećanje služi naprdivali ste o "narcisoidnom Zlaji koji mora dobiti mjesto MIP-a"..kad je takva raspodjela odbijena od strane (možeš mislit) upravo SDP-a ušutili ste se jedno 10-tak dana, i onda opet potegli mahalsku priču o foteljaama?..
koliko se još puta mislite izblamirati ko uspaljeni 15-to godišnjaci kad pokušavaju prići nekoj curici pa nakon 2-3 minute "zabale" i ostanu bez riječi?
- quasar
#5864 Re: SDP
U krajnjem zalibo me za visoku politiku. Da me to zanima kupovao bih nekakve novine, gledao politicke emisije.
Zanima me hoce li mi zavuci ruku u dzep, i ako hoce, sto prvo ne pojeftine drzavni aparat, i drugo - kako ce meni od toga i kada biti bolje?
Inace, da obavjestim stovane kolege, da su sve prilike da cu od nove godine i ja postati pravi supak. Eh, sad koliki, to ne znam.
Zanima me hoce li mi zavuci ruku u dzep, i ako hoce, sto prvo ne pojeftine drzavni aparat, i drugo - kako ce meni od toga i kada biti bolje?
Inace, da obavjestim stovane kolege, da su sve prilike da cu od nove godine i ja postati pravi supak. Eh, sad koliki, to ne znam.
-
hercegovac_pravi
#5865 Re: SDP
Ma ko da je to bitno....heckler wrote:...........................
2) SNSD/HDZ kolacija je u zadnjih 5 godina nadglasala Bosnjake u skoro sve i jednom imenovanju i kompletno unistala USTAVOM GARANTOVANI balans
3) SDP zahtjeva ili dogovor oko agencija ili 5 ministarstava da SNSD/HDZ vise nema mogucnost nadglasavanja.
Ali u najboljem Slobodno (herceg)Bosanskom spinu se to zove borbom za fotelje![]()
![]()
![]()
Da podsjetimo, platformi po izbornim rezultatima pripadaju sve federalna ministarstva a ne samo 4 koliko trazi, vec SVIH 6 PLUS PREMIJER. PLUS 2/3 mjesta u agencijama.
![]()
![]()
......................................................
Davno sam ja rekao.."bitno je pljunuti" ...a ako usput možeš ćuknut koju "tranšicu" iz Posušja...još bolje..ionako mahmurluk više ne postoji...da bi bio mahmuran, valjda se prvo moraš otrijezniti ..
- heckler
#5866 Re: SDP
hercegovac_pravi wrote:Ma ko da je to bitno....heckler wrote:...........................
![]()
![]()
![]()
![]()
......................................................![]()
Davno sam ja rekao.."bitno je pljunuti" ...a ako usput možeš ćuknut koju "tranšicu" iz Posušja...još bolje..ionako mahmurluk više ne postoji...da bi bio mahmuran, valjda se prvo moraš otrijezniti ..
Ne mogu ja od ovih stokakvih likova ni svoju kritiku ko covjek da plasiram.
Dosta vise zajebancije sa ovim marginalcima. Nude im vise ministara nego sto imaju poslanika u parlamentu. Za cije babe zdravlje !? Imas onoliko prava koliko ti ustav, zakon i izborni rezultati daju i TACKA. Ranjenu zvijer nekad treba dokrajciti do kraja i slomiti jos siju.
-
popajic
#5867 Re: SDP
masala , moze se - ima sequasar wrote:U krajnjem zalibo me za visoku politiku. Da me to zanima kupovao bih nekakve novine, gledao politicke emisije.
-
rahmanjin
#5868 Re: SDP
Jel ovdje mislis na HSP?heckler wrote:hercegovac_pravi wrote:Ma ko da je to bitno....heckler wrote:...........................
![]()
![]()
![]()
![]()
......................................................![]()
Ne mogu ja od ovih stokakvih likova ni svoju kritiku ko covjek da plasiram.Da i ja nekom hebem mame sto se uopste razgovaralo sa HDZom, sto su ih pustili u vlast u SBK i sto pocetna pozicija nije bila 6 ministarstava i premijer.
Dosta vise zajebancije sa ovim marginalcima. Nude im vise ministara nego sto imaju poslanika u parlamentu. Za cije babe zdravlje !? Imas onoliko prava koliko ti ustav, zakon i izborni rezultati daju i TACKA. Ranjenu zvijer nekad treba dokrajciti do kraja i slomiti jos siju.
- Alfons Kauders
#5869 Re: SDP
masala,quasar wrote: Inace, da obavjestim stovane kolege, da su sve prilike da cu od nove godine i ja postati pravi supak. Eh, sad koliki, to ne znam.
- heckler
#5870 Re: SDP
rahmanjin wrote:Jel ovdje mislis na HSP?heckler wrote:hercegovac_pravi wrote: Ma ko da je to bitno....![]()
Ne mogu ja od ovih stokakvih likova ni svoju kritiku ko covjek da plasiram.Da i ja nekom hebem mame sto se uopste razgovaralo sa HDZom, sto su ih pustili u vlast u SBK i sto pocetna pozicija nije bila 6 ministarstava i premijer.
HSP je skupo prodao svoj 1 presudni glas u Domu Naroda. HDZ ne nudi nista a trazi sve. HSP je kazna za lose napravljene izborne liste i za izgubljeni glas iz ZDK kad je HDZ upsio podmititi jednog od NSRZB poslanika.
Sve je to prozvakano do sada bezbroj puta.
- Corto Maltese
#5871 Re: SDP
Sljedbenici Ante Pavelića ispadoše ubjedljivo najbolji trgovci u protekloj sezoni.rahmanjin wrote:Jel ovdje mislis na HSP?heckler wrote:
- heckler
#5872 Re: SDP
Auuuu, Pavelicevi sljededbenici ni manje ni vise ....
strasno, bjezte djeco eto pavelicevaca.
Ja bih ovom "pavelicevcu" pustio da mi cuva ledja bilo koje doba dana i noci

Da ga Hrvatski Vojni Odpad ne smake, sad bi i Hrvati i Bosnjaci imali entitet od Une do Drine i od Save do mora.
Ali nejse, zaigrase na pogresan adut i odose zauvijek na historijsko smece. Zadnji hroptaji mrtvaca

Da ga Hrvatski Vojni Odpad ne smake, sad bi i Hrvati i Bosnjaci imali entitet od Une do Drine i od Save do mora.
Ali nejse, zaigrase na pogresan adut i odose zauvijek na historijsko smece. Zadnji hroptaji mrtvaca
- nosara
#5873 Re: SDP
I ti si za hrvatsku do drine...?heckler wrote:Auuuu, Pavelicevi sljededbenici ni manje ni vise ....![]()
![]()
![]()
strasno, bjezte djeco eto pavelicevaca.
Nemoj se prosipat... hsp je manje zlo od hadezea samo zbog cinjenice da je slab, a ideoloski je potpuno oslonjen na nacela ustastva i naslijedje pavelica i ekipe... Idealan koalicioni partner ovakvom sdp-u koji ne zna jel' dosao ili posao...
- heckler
#5874 Re: SDP
Filozofiraj ti koliko hoces, ali kad je prijedlog bio da Kraljevic postane prvi komandant zajednicke OS BiH niko se od nas nije bunio, a mrva je falila da padne dogovor da i HOS krene sa juga u deblokadu Sarajeva.
Da je vise Kraljevica bilo a manje Bobana, rat bi prestao vec 1993 i cetnitet samo ruzno sjecanje.
Nejse, tu smo gdje jesmo. HSP u ovom momentu neophodno zlo, ko i SDA. A sutra ... o tom po tom.
Da je vise Kraljevica bilo a manje Bobana, rat bi prestao vec 1993 i cetnitet samo ruzno sjecanje.
Nejse, tu smo gdje jesmo. HSP u ovom momentu neophodno zlo, ko i SDA. A sutra ... o tom po tom.
- ultima_palabra
#5875 Re: SDP
quasar wrote:U krajnjem zalibo me za visoku politiku. Da me to zanima kupovao bih nekakve novine, gledao politicke emisije.