Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5851 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

kB27 wrote:
konektovan wrote: Da update uradim, ne radi ni klima a osigurace sam provjerio, ako je tacna sema, svi su ok?!

poslano sa Sonija Ze
Koliko ja znam, to što ti ne radi klima je čista posljedica toga što ti ne radi ventilator. Zapravo klima radi, ali je ne možeš uključiti sve dok ventilator nije uključen (barem je kod mene tako bilo na svim autima koje sam vozio, a i logično je). Probaj okrenuti ventilator na 4 (kako sam skontao samo na tome ti radi) i onda uključiti klimu - 99% će raditi. :)
Ne radi takodjer, stavim na 4 al' nista, puse toplo. Cuje se kompresor kad upalim dugme AC, al' toplo pa toplo puse?!

poslano sa Sonija Ze
mad_max_ba

#5852 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

konektovan wrote:
kB27 wrote:
konektovan wrote: Da update uradim, ne radi ni klima a osigurace sam provjerio, ako je tacna sema, svi su ok?!

poslano sa Sonija Ze
Koliko ja znam, to što ti ne radi klima je čista posljedica toga što ti ne radi ventilator. Zapravo klima radi, ali je ne možeš uključiti sve dok ventilator nije uključen (barem je kod mene tako bilo na svim autima koje sam vozio, a i logično je). Probaj okrenuti ventilator na 4 (kako sam skontao samo na tome ti radi) i onda uključiti klimu - 99% će raditi. :)
Ne radi takodjer, stavim na 4 al' nista, puse toplo. Cuje se kompresor kad upalim dugme AC, al' toplo pa toplo puse?!

poslano sa Sonija Ze
da li su ti elektronske kontrole ili je ono toplo hladno??
konektovan

#5853 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

mad_max_ba wrote:
konektovan wrote:
kB27 wrote: Koliko ja znam, to što ti ne radi klima je čista posljedica toga što ti ne radi ventilator. Zapravo klima radi, ali je ne možeš uključiti sve dok ventilator nije uključen (barem je kod mene tako bilo na svim autima koje sam vozio, a i logično je). Probaj okrenuti ventilator na 4 (kako sam skontao samo na tome ti radi) i onda uključiti klimu - 99% će raditi. :)

poslano sa Sonija Ze
da li su ti elektronske kontrole ili je ono toplo hladno??
Toplo hladno kontrole, manuelna.[emoji4]

poslano sa Sonija Ze
mad_max_ba

#5854 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

konektovan wrote: da li su ti elektronske kontrole ili je ono toplo hladno??
Toplo hladno kontrole, manuelna.[emoji4]

poslano sa Sonija Ze[/quote]
servis i rastaviti
condy

#5855 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

@konektovan
Reostat ventilatora u kabini otišao. Imao sam isti problem kod Puga 307, popravio mi Dedović. On određuje brzine rada ventilatora. Ni kod mene klima nije radila a kompresor se čuo kad je uključim. Mora se izvaditi ventilator, da bi se reostat zamjenio jer je iza ventilatora. Usput nek malo produvaju i ventilator, nakupi se svega. Ne sjećam se koliko me kostalo. Da su me oderali sjećao bih se, ali mislim da nije ni baš ni jeftino. Pazi kome voziš, nije problem zamjeniti reostat već je problem za mnoge prije toga izvaditi ventilator. Ventilator se koliko se sjećam vadi tako što se skinu plastike više pedala, provuče se ruka i izvuče se. Neki su znali razmontirati tablu da bi ga izvukli jer nisu znali kako se pravilno vadi, što je teška zajebancija.
konektovan

#5856 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

condy wrote:@konektovan
Reostat ventilatora u kabini otišao. Imao sam isti problem kod Puga 307, popravio mi Dedović. On određuje brzine rada ventilatora. Ni kod mene klima nije radila a kompresor se čuo kad je uključim. Mora se izvaditi ventilator, da bi se reostat zamjenio jer je iza ventilatora. Usput nek malo produvaju i ventilator, nakupi se svega. Ne sjećam se koliko me kostalo. Da su me oderali sjećao bih se, ali mislim da nije ni baš ni jeftino. Pazi kome voziš, nije problem zamjeniti reostat već je problem za mnoge prije toga izvaditi ventilator. Ventilator se koliko se sjećam vadi tako što se skinu plastike više pedala, provuče se ruka i izvuče se. Neki su znali razmontirati tablu da bi ga izvukli jer nisu znali kako se pravilno vadi, što je teška zajebancija.
Hvala druze na informaciji, a najvjerovatnije da cu do elektricara sencija, pa nek to provjere, a ako mogu napraviti jos bolje.

poslano sa Sonija Ze
amar1994

#5857 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
Hvala druze na informaciji, a najvjerovatnije da cu do elektricara sencija, pa nek to provjere, a ako mogu napraviti jos bolje.

poslano sa Sonija Ze
evo nesto nadjoh za onaj plavi dim :wink: :D
http://www.peugeotforums.com/forums/mai ... elp-49145/
Image
moze do ovog dozera bit tj. leptira gasa ili kazu senzor temp. pa da baca previse goriva na prvom startu, ulje nije 100% :thumbup:
konektovan

#5858 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:

poslano sa Sonija Ze
Image
moze do ovog dozera bit tj. leptira gasa ili kazu senzor temp. pa da baca previse goriva na prvom startu, ulje nije 100% [emoji106]
Hvala Amare, gdje cuo i necuo, popravio si mi dan.[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji12]

poslano sa Sonija Ze
NediM17

#5859 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

amar1994 wrote: evo nesto nadjoh za onaj plavi dim :wink: :D
Image
moze do ovog dozera bit tj. leptira gasa ili kazu senzor temp. pa da baca previse goriva na prvom startu, ulje nije 100% :thumbup:
Kod dizela plavi dim moze ukazivati na nepravilno sagorijevanje. Recimo na CRDi motorima je cesta pojava plavog dima na prvom startu ako grijaci stekaju, tj. neki od grijaca ili vise njih ne valja.
konektovan

#5860 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

NediM17 wrote:
amar1994 wrote: evo nesto nadjoh za onaj plavi dim :wink: :D
Image
moze do ovog dozera bit tj. leptira gasa ili kazu senzor temp. pa da baca previse goriva na prvom startu, ulje nije 100% [emoji106]
Kod dizela plavi dim moze ukazivati na nepravilno sagorijevanje. Recimo na CRDi motorima je cesta pojava plavog dima na prvom startu ako grijaci stekaju, tj. neki od grijaca ili vise njih ne valja.
Moj Nedime, toliko je torija, da bi trebalo auto minimum mjesec dana ostati u servisu, da bi majstori dosli do nove teorije.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
NediM17

#5861 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ma najbolje ti je prodaj ti to dok jos ide . :D
Ned071

#5862 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

ne moraju biti samo grijaci. moze dimiti zbog podloski dizni. sto je najcesce.
konektovan

#5863 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

NediM17 wrote:Ma najbolje ti je prodaj ti to dok jos ide . :D
Ma jok, dok se ne raspadne, nema mu od mene ić' nigdje, i tačka.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
nookey

#5864 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nookey »

Zar plav dim nije ulje,a siv i crn sagorijevanje?
kB27

#5865 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

nookey wrote:Zar plav dim nije ulje,a siv i crn sagorijevanje?
A bijeli rashladna tečnost ili kondenz..

Odoh stavit oglas 'Gledam u dim iz auspuha, proričem budućnost automobila'. :|
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#5866 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Evo da i ja nesto pitam naše mehanicare, imam godinu dana Clio 1.5 dci, 2003, i sad sam primjetio (možda i umišljam :lol: ) da mi je motor bucniji ili da više "lupa", pogotovo od kako su ove veće temperature, da li je to normalno ili ima neka finta, razlog tog glasnijeg rada motora? :-D
Možda i gorivo naletilo loše ? ž
Hvala
kB27

#5867 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Leon16v wrote:Evo da i ja nesto pitam naše mehanicare, imam godinu dana Clio 1.5 dci, 2003, i sad sam primjetio (možda i umišljam :lol: ) da mi je motor bucniji ili da više "lupa", pogotovo od kako su ove veće temperature, da li je to normalno ili ima neka finta, razlog tog glasnijeg rada motora? :-D
Hvala
Kad si radio mali servis (odnosno mijenjao ulje)?

Možda si samo počeo voziti sa otvorenim prozorima. :mrgreen: I ja tako u zadnje vrijeme tripujem na neke čudne zvukove iz podvožja (koji su samo meni čudni i novi) ali bit će da su se počeli čuti jer po gradu često vozim sa otvorenim prozorom. :D
Leon16v

#5868 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

kB27 wrote:
Leon16v wrote:Evo da i ja nesto pitam naše mehanicare, imam godinu dana Clio 1.5 dci, 2003, i sad sam primjetio (možda i umišljam :lol: ) da mi je motor bucniji ili da više "lupa", pogotovo od kako su ove veće temperature, da li je to normalno ili ima neka finta, razlog tog glasnijeg rada motora? :-D
Hvala
Kad si radio mali servis (odnosno mijenjao ulje)?

Možda si samo počeo voziti sa otvorenim prozorima. :mrgreen: I ja tako u zadnje vrijeme tripujem na neke čudne zvukove iz podvožja (koji su samo meni čudni i novi) ali bit će da su se počeli čuti jer po gradu često vozim sa otvorenim prozorom. :D
Prije mjesec dana promjenio ulje ELF SXR 5w40, i filtere, ostalo je sve normalno, možda i tripujem nešto :roll:
amar1994

#5869 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:
konektovan wrote: Hvala druze na informaciji, a najvjerovatnije da cu do elektricara sencija, pa nek to provjere, a ako mogu napraviti jos bolje.

poslano sa Sonija Ze
Image
Hvala Amare, gdje cuo i necuo, popravio si mi dan.[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji12]

poslano sa Sonija Ze
[emoji106] [emoji41]

Sent from my C6603 using Tapatalk
kB27

#5870 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Leon16v wrote: Prije mjesec dana promjenio ulje ELF SXR 5w40, i filtere, ostalo je sve normalno, možda i tripujem nešto :roll:
A prije toga ga nisi mijenjao od kupovine, ili? Tj. jel ti to prva zamjena ulja od kad si vlasnik?
Leon16v

#5871 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

kB27 wrote:
Leon16v wrote: Prije mjesec dana promjenio ulje ELF SXR 5w40, i filtere, ostalo je sve normalno, možda i tripujem nešto :roll:
A prije toga ga nisi mijenjao od kupovine, ili? Tj. jel ti to prva zamjena ulja od kad si vlasnik?
Tako je, covjek mijenjao od koga sam uzeo, prosla godina, hajd reko dok sam pri parama da to odradim, i to je to, mada nadam se da nije nista ozbiljno
kB27

#5872 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Leon16v wrote:
kB27 wrote:
Tako je, covjek mijenjao od koga sam uzeo, prosla godina, hajd reko dok sam pri parama da to odradim, i to je to, mada nadam se da nije nista ozbiljno
Možda si pročitao, pisalo se negdje na forumu za slučajeve da pred prodaju automobila prodavači znaju staviti znatno gušće ulje od predviđenog - što naravno rezultira mnogo tišim i mirnijim radom motora - ali je naravno izuzetno loše za auto. Nadam se da to nije slučaj, a ne bi trebao biti ako si od nekog privatno kupio.. mada nikad ne znaš.

Zato pitam jesi tek sad mijenjao - odnosno jesi te stvari počeo primjećivati nakon što si stavio preporučeno ulje.
Leon16v

#5873 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Kupio sam od covjeka kojeg znam, u Renault servisu, kilometrazu, historiju, sve provjerili i sve je korektno, zato sam ga i malo skuplje platio od ovih sto su na piku. Nastavicu pratiti, pa cemo vidjeti dalje, mozda je i gorivo tu malo losije, al sta je tu je.

U svakom slucaju, hvala na savjetima, a eto znam sad i za to sto ubacuju za tisi rad motora :thumbup:
kB27

#5874 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Leon16v wrote:Kupio sam od covjeka kojeg znam, u Renault servisu, kilometrazu, historiju, sve provjerili i sve je korektno, zato sam ga i malo skuplje platio od ovih sto su na piku. Nastavicu pratiti, pa cemo vidjeti dalje, mozda je i gorivo tu malo losije, al sta je tu je.

U svakom slucaju, hvala na savjetima, a eto znam sad i za to sto ubacuju za tisi rad motora :thumbup:
Onda si miran što se toga tiče, to nije 100%. To niko normalan ne bi uradio, a posebno neko koga znaš da ti podvali takvo nešto.
bleee_sa

#5875 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Bučni ventili su sretni ventili :mrgreen:
Post Reply