Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5851 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

:mrgreen:

jednoavatarje :oops:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5852 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote::mrgreen:

i ti bi tog azraila mogao skloniti iz avatara
Pedja Kojovic

#5853 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Mislim da je ovo jedna od onih situacija u kojima stranacke interese treba staviti u drugi plan.
Ovdje se radi o tome ko je vlast u ovoj zemlj, demokratski izabrani predstavnici gradjana ili....

Zbog toga predlazem da oni koji zele da izraze podrsku mojoj stranci na podrsci Suljagicu ili bilo cemu ...ostave to za neku drugu priliku a da se sada bavimo onim sto je ovdje u pitanju.

p.k.
vox-populi

#5854 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vox-populi »

plain vanilla wrote: sdp ce na ovaj nacin zadrzati glasove nacionalista, a izgubiti ljude koji su istinski za multieticnu sekularnu BiH
Sto je najgore nece zadrzati glasove.

Scenario 1: SDP nije nista poduzela po pitanju vjeronauke.
Rezultat: Podrska ostaje tu negdje ista, mozda neznatni pad jer su neki ipak ocekivali rjesavanje ovog problema.

Scenario 2: SDP donosi odluku i istrajava na istoj
Rezultat: Podrska onih desnije orijentisanih se gubi, ali se dobija odredjen broj glasaca, uglavnom neodlucnih ali centralno ili centralno-desno orijentisanih

Scenario 3: SDP donosi odluku i onda je povlaci
Rezultat: Podrska desnije orijentisanih se gubi zbog samog donosenja odluke, plus gubi se podrska nestalnih glasaca koji su na proslim izborima dali svoj glas SDP-u, plus gubi se podrska i nekih stalnih glasaca.

I dodatno, u slucaju 1 i 3, veliki gubitnik je demokratija.
I jos jedno dodatno, u slucaju 3 je samo jos jednom potvrdjen sablon po kojem reis uz malo retorike gospodari i politickim prostorom u BIH.

Da ne bude totalno off topic, NS ako pametno odigra, bi mogla imati znacajan priliv glasaca na slijedecim izborima.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5855 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

plain vanilla wrote:
Chmoljo wrote::mrgreen:

i ti bi tog azraila mogao skloniti iz avatara
jok ba on je moderni Bošnjo, političko.vjerska simbioza, crvena petokrakica i zelena kapica, a majorizira :lol:
Control panel

#5856 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

Ridjobrki wrote:@libero: ja politiku pratim sa izrazitom emotivnom distancom a zbivanja nakon izbora mi daju za pravo kada sam prije izbora podržavao i SDA i SDP sa jednakim intenzitetom zagovaranja i podjednakom ekvidistancom jer nisam ni član ni simpatizer nijedne od njih. To ne znači da ja po svom svjetonazoru nisam liberal i dalje jer postoji razlika između političkog svjetonazora i stranačkog opredjeljenja. :wink:

@control panel: da li bi ti igrao za WHU na lošijoj poziciji za 400k a ManU ti daje 2m i bolju poziciju (stranačka lojalnost se ne pika kao ni odanost ideji - NS je iovako SDP light a u SDP postoji kapacitet i potencijal koji NS nikad neće imati)
ja covjeka ne osudjujem. nego samo kazem da i on mora od necega zivjeti.
kamen spoticanja

#5857 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kamen spoticanja »

Chmoljo wrote:
plain vanilla wrote:
JoseMujica wrote:Peđa izvini, žao mi je što tebe nisam zaokružio na kantonalnoj listi nego Nenada Markovića i Hanku Vajzović...iduće kolo imaš moj glas :thumbup:
rekoh ja da ce oni dobiti izbjeglice iz SDP-a

sdp ce na ovaj nacin zadrzati glasove nacionalista, a izgubiti ljude koji su istinski za multieticnu sekularnu BiH
ja mislim da precjenjujete memoriju jednog Bosančerosa :oops: izbori su tek za godinu i po :wink:
ne sekiraj se...bice avaz tu da ih podsjeti...a za godinu i pol citat ces ovakve naslove " boljsevicka SDP i kriminalna SDA zeljela da zatre trag islamu u BiH zato glasajte za SBB"
moj emire koji si ti konj...al tjesi se ,rejs je veca konjina od tebe
StupskaBitanga

#5858 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by StupskaBitanga »

Ako Suljagic pređe u NS ima moj glas
Hodidid

#5859 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hodidid »

Morate se vi znati profilirati u masi pitanja koja zivot znace prije nego vas biraci u BiH prepoznaju kao potentnu politicku opciju. Pitanje vjeronauke u skolama i njenog ocjenjivanja je trenutno od sekundarnog znacaja za vecinu gradjana BiH. Po meni vjeronauk bi trebalo izbaciti iz skola a ubaciti predmet poznavanje religije gdje bi se djeca na svjetovnoj bazi i iz naucne perspektive upoznala s temeljima svih monoteistickih i politeistickih vjerovanja sirom nam planete.

Poznavanje religije/a bi se ocjenjivalo. I vuk sit i ovce na broju.
Ridjobrki

#5860 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

OK, ljudi, većinom smo svi ovdje liberalni i sekularni i imamo jake simpatije prema onom što je Suljagić htio napraviti i da ćemo bez rezerve stati na njegovu stranu u sukobu sa jednim rigidnim, anahronim, isključivim i vlastohlepnim umom kakav je reis Cerić. Ali, sa političke (podvlačim: POLITIČKE) strane, njegov potez je obična glupost sa potencijalno nesagledivim posljedicama.
Ripicipi

#5861 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ripicipi »

Ridjobrki wrote:OK, ljudi, većinom smo svi ovdje liberalni i sekularni i imamo jake simpatije prema onom što je Suljagić htio napraviti i da ćemo bez rezerve stati na njegovu stranu u sukobu sa jednim rigidnim, anahronim, isključivim i vlastohlepnim umom kakav je reis Cerić. Ali, sa političke (podvlačim: POLITIČKE) strane, njegov potez je obična glupost sa potencijalno nesagledivim posljedicama.
Sto? jer je dirnuo u vjeronauku po skolama?
Cericu se treba stati u kraj, prije ili kasnije, a mislim da je ovo bila idealna prilika :-?
vox-populi

#5862 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vox-populi »

Ridjobrki wrote:OK, ljudi, većinom smo svi ovdje liberalni i sekularni i imamo jake simpatije prema onom što je Suljagić htio napraviti i da ćemo bez rezerve stati na njegovu stranu u sukobu sa jednim rigidnim, anahronim, isključivim i vlastohlepnim umom kakav je reis Cerić. Ali, sa političke (podvlačim: POLITIČKE) strane, njegov potez je obična glupost sa potencijalno nesagledivim posljedicama.
Da je istrajao u odluci, onda bi to bilo daleko od gluposti. Ovako je losu situaciju napravio gorom. A ne mislim da je samo on kriv.
Ridjobrki

#5863 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Pa, koliko se ja razumijem u politiku to je umijeće mogućega a za moguće je potrebno stvoriti neke pretpostavke kao što su podrška, tajming, kvalitet... Ova odluka je bila glupost iz više razloga:
- za početak, loše je koncipirana i manjkava, to su pisali po forumu prosvjetari
- plasirana je u pogrešno vrijeme sa aspekta provođenja (nova pravila u četvrtom trimestru)
- plasirana u pogrešno vrijeme sa aspekta ambijenta (kraj reisova mandata, početak neobične koalicije)
- bez bezrezervne podrške stranke (nije zgoreg podršku osigurati PRIJE poteza)
- bez usaglašavanja koalicije oko nje
- ugrožava stabilnost koalicije i narušava klimu na najbitnijoj osovini uoči jako bitnih događaja koji nam predstoje a koji su daleko bitniji od prosjeka ocjena i statusa ocjene iz vjeronauke u toj priči.
fixer

#5864 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fixer »

Slazem se da je bilo problema u ispravljanju pogreske odnosno diskriminacije, ali ja ovom covjeku dajem bezrezervnu podrsku. Dosta vise politikanstva.
ultima_palabra

#5865 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

Brko je u pravu.
Ridjobrki

#5866 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

@fixer: ja bih, Bože me oprosti, šejtanu dao podršku u sukobu sa Cerićem (uzeti ovo čisto figurativno) ali nije stvar u tome.

I ja se slažem sa idejom koju je Suljagić imao ali jednostavno: TO SE TAKO NE RADI i ako to radiš tako onda si politički glup i nekompetentan. A kad smo kod politikantstva, haj'mo ledeno hladne glave: je li Suljagićev rad od početka obilježen sa tim?

Koliko god mi simpatisali otkazivanje pretplate Avazu i otvaranje fronta sa IZ - to je još uvijek populistički i politikantski. Ako sa samo dva poteza (bez krucijalnog benefita!) uspiješ galvanizirati i lijeve i desne, natjerati vjeske institucije da vrište, baciš kost razdora u zlata vrijednu koaliciju onda... :roll:
Corto Maltese

#5867 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

To što je podigo Cerića iz mrtvih mu halalit neću.
poznanik

#5868 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by poznanik »

Corto Maltese wrote:To što je podigo Cerića iz mrtvih mu halalit neću.
Da ga nisu izdale stranačke - interesne kolege, Cerića opet nigdje bilo ne bi...čak bi bio i krivično procesuiran zbog prijetećih izjava na Buni i podrivanja vlasti
Corto Maltese

#5869 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

poznanik wrote:
Corto Maltese wrote:To što je podigo Cerića iz mrtvih mu halalit neću.
Da ga nisu izdale stranačke - interesne kolege, Cerića opet nigdje bilo ne bi...čak bi bio i krivično procesuiran zbog prijetećih izjava na Buni i podrivanja vlasti
Cerića na mapi nije bilo nakon oktobarskih izbora. Jedino ga je ovakvo loše pripremljena, užasno tempirana odluka, koja usput ima i k'o kuća veliku pravnu rupu mogla vratiti među žive. Uostalom, Riđi je već sve to objasnio, par postova iznad.
Adriatic

#5870 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

Nevjerovatno: kriva je loše tempirana odluka !!!!!!!!!!!!!
Ma neka nama Cerića, bolje i ne zaslužujemo.
maher

#5871 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by maher »

Pedja Kojovic wrote:Pitanje koje je isprovociralo vjerske zajednice da pokazu svoje politicko lice je zapravo matematicke, a ne ideoloske prirode i glasi, da li ucenici koji idu na vjeronauk automatski imaju vise bodova za upis u srednju skolu od onih koji ne idu?
Matematicki odgovor je da imaju prednost i da ta prednost iznosi i do 2.5 boda. Uvidom u proslogodisnje upisne spiskove srednjih skola lako se moze vidjeti da je to broj bodova koji je dijelio prvog i zadnjeg na listi i da se ocjena iz vjeronauke pokazala odlucujocom.

Ja, u pogledu SDA ministara u vladi Kantona Sarajevo, nisam ni imao nekih velikih ocekivanja jer se radi o stranci i o ljudima koji su nas i doveli u sadasnju situaciju u kojoj zakone i odluke, kao sto smo imali priliku vidjeti, odobravaju vjerski poglavari, a ne demokratski izabrani predstavnici gradjana BiH.
Promjene, odnosno, novi kurs u politici kantona smo ocekivali od SDP_a , i to upravo od mladih, obrazovanih i energicnih ljudi kao sto je ministar obrazovanja i nauke Suljagic.
Za ocekivati je bilo da ce sprovodjenje proevropskih reformi, u svim oblastima, pa i u obrazovanju, izazvati negodovanje onih kojima je odsustvo vladavine prava i demokracije odgovaralo, na ovaj ili onaj nacin. Ali je isto tako za ocekivati bilo da ce socijaldemokratska partija stati iza odluke svog covjeka da u resoru koji vodi ukine diskriminaciju ucenika koji ne pohadjaju vjeronauk.
Svojim pasivnim drzanjem u proteklih par sedmica i danasnjim, eventualnim, prihvatanjem ostavke ministra Suljagica, vlada kantona Sarajevo porucuje da su centri moci i dalje u dzamijama i crkvama i da su reforme najavljene u ekspozeu premijera Musica, a vjerovatno i cijeli tekst platforme SDP-a , samo lijepe rijeci, odnosno, slova, tacnije, mrtva slova na papiru.

Nasa stranka je podrzala odluku ministra Suljagica, ali nas stav o odnosu religije i drzave je sljedeci; Mi se zalazemo za potpunu drzavnu neutralnost naspram ateizma i teizma i smatramo da drzavni obrazovni sistem treba osloboditi svakog ideoloskog, pa i religijskog, uticaja.

p.k.
postovani pedja,

mogu prihvatiti razlicita misljenja koja se ovdje pojavljuju, ali ipak tvoj stav kao zastupnika ima posebnu tezinu...zakljucak da je problem matematicke prirode stvarno me zabrinjava...ako se slazes da bilo koji ministar moze donositi ovakve odluke bez misljenja vlade, konsultacija sa bilo kim, da ne razmislja o mogucim posljedicama...to je stvarno zabrinjavajuce...jos i ako ministarstvo pravde da misljenje da to nije u redu zbog ugovora koje drzava ima sa vatikanom i ostalim vjerskim zajednicama...znaci, samo da je problem iznio na sjednici vlade ne bilo ovog tvog matematickog problema...
da li to znaci da sutra neki ministar iz sda moze na isti nacin donijeti neku odluku vezanu za borce bez obzira je li zakonita ili ne...
vrijeme ce pokazati da li je ministar podnio ostavku zbog vjeronauke ili zbog i nekih drugih stvari koje je poceo cackati...lagumdziji bi zaista bilo tesko biti premijer ili ministar vanjskih poslova sa ovom hipotekom...
sto se tice reisa on ima obicaj da se petlja gdje mu nije mjesto, sto naravno nije dobro, ali ovo je slucaj koji se desio u njegovom resoru...pa tako na kabadahijski postupak usljedila je i kabadahijska reakcija (verbalna, doduse)...
imamo kompetentne ljude koji mogu rijesiti ovaj problem i u ministarstvu, i na fakultetima i na fakultetu islamskih nauka...i njih treba angazovati na ovom poslu...a ministrovo je da obezbjedi da ministarstvo funkcionise na zakonit nacin...jer nije problem sto ce mi proci kroz bastu, nego sto ce mi napraviti put...
Corto Maltese

#5872 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Adriatic wrote:Nevjerovatno: kriva je loše tempirana odluka !!!!!!!!!!!!!
Da ti ponovim:
Ridjobrki wrote:Pa, koliko se ja razumijem u politiku to je umijeće mogućega a za moguće je potrebno stvoriti neke pretpostavke kao što su podrška, tajming, kvalitet... Ova odluka je bila glupost iz više razloga:
- za početak, loše je koncipirana i manjkava, to su pisali po forumu prosvjetari
- plasirana je u pogrešno vrijeme sa aspekta provođenja (nova pravila u četvrtom trimestru)
- plasirana u pogrešno vrijeme sa aspekta ambijenta (kraj reisova mandata, početak neobične koalicije)
- ugrožava stabilnost koalicije i narušava klimu na najbitnijoj osovini uoči jako bitnih događaja koji nam predstoje a koji su daleko bitniji od prosjeka ocjena i statusa ocjene iz vjeronauke u toj priči.
Nejse, da se vratimo naslovu teme, a to je NS. Ni ova podrška NS nije ništa bolje od Suljagićeve odluke. Oboje je tipičan primjer behanskog trčanja na napucanu loptu, jer je ista imala prelijepu putanju, jebeš to što je išla van terena.
Sve drugo na stranu, pravila se ne mijenjaju u toku igre. To što je Suljagić odredio da se odluka primjenjuje i na tekuću školsku godinu je napravilo pravnu rupu koju mu šest platformi nije moglo začepiti. A brzopleti ministar je samo trebao sačekati mjesec dana, navesti da će se odluka primjenjivati od naredne školske godine, i prebaciti lopticu na protivnikov teren. Ovako, odluka je poništena, i, da ne zaboravimo, nije ju poništio ni Cerić ni Puljić ni Kačavenda, nego platformaška vlada Kantona Sarajevo. Jednoglasno. Pa njih pitaj ko je kriv.
Adriatic

#5873 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

Corto Maltese wrote:
Adriatic wrote:Nevjerovatno: kriva je loše tempirana odluka !!!!!!!!!!!!!
Da ti ponovim:
Ridjobrki wrote:Pa, koliko se ja razumijem u politiku to je umijeće mogućega a za moguće je potrebno stvoriti neke pretpostavke kao što su podrška, tajming, kvalitet... Ova odluka je bila glupost iz više razloga:
Nejse, da se vratimo naslovu teme, a to je NS. Ni ova podrška NS nije ništa bolje od Suljagićeve odluke. Oboje je tipičan primjer behanskog trčanja na napucanu loptu, jer je ista imala prelijepu putanju, jebeš to što je išla van terena.
Sve drugo na stranu, pravila se ne mijenjaju u toku igre. To što je Suljagić odredio da se odluka primjenjuje i na tekuću školsku godinu je napravilo pravnu rupu koju mu šest platformi nije moglo začepiti. A brzopleti ministar je samo trebao sačekati mjesec dana, navesti da će se odluka primjenjivati od naredne školske godine, i prebaciti lopticu na protivnikov teren. Ovako, odluka je poništena, i, da ne zaboravimo, nije ju poništio ni Cerić ni Puljić ni Kačavenda, nego platformaška vlada Kantona Sarajevo. Jednoglasno. Pa njih pitaj ko je kriv.
Odluka može biti pogrešna ili prava.
Za pravu odluku uvijek je vrijeme.
Samo je pitanje imaš li muda.
Ljudi nisu glasali za SDP (promjene) da bi se išlo linijom manjeg otpora.
Ako ovo ne mogu izgurati, gdje je očita diskriminacija djece, kako li će sutra nešto drugo?
Sa ovom bagrom treba se tući, i za to trebaju fajteri.
Ništa ova bagra neće prepustiti dobrovoljno.
E još ako im se ide niz dlaku, onda......
udrch

#5874 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by udrch »

Gospodine Kojoviću molim Vas da mi kratko kažete, da li je ovom odlukom prekršen ugovor sa vjerskim zajednicama i dali je prekršen zakon?
Corto Maltese

#5875 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Adriatic wrote: Odluka može biti pogrešna ili prava.
Za pravu odluku uvijek je vrijeme.
Samo je pitanje imaš li muda.
Ljudi nisu glasali za SDP (promjene) da bi se išlo linijom manjeg otpora.
Ako ovo ne mogu izgurati, gdje je očita diskriminacija djece, kako li će sutra nešto drugo?
Sa ovom bagrom treba se tući, i za to trebaju fajteri.
Ništa ova bagra neće prepustiti dobrovoljno.
E još ako im se ide niz dlaku, onda......
Ta priča "Uvijek je pravo vrijeme za pravu stvar!" je dobra za spomenare, za stvarni život je nedovoljna. U stvarnom životu nije dovoljno imati dobru namjeru, moraš imati i dobru pamet, znanje i vještinu da tu namjeru provedeš. Ako se ti uslovi ne slože, ode namjera u helać, što se ovom priliko i desilo. Ne bilo primljenjeno, ali posjeća me na naše pokušaje deblokade Sarajeva u ljeto '95-te. Svi uslovi se stekli. Mi napaljeni, srca ko u lavova, jaja ko u bikova i hormona na bacanje... pravo vrijeme za pravu stvar. Jedini problem je bio što su nas levati vodili. Pa je završilo kako je završilo. Tamo gdje akciju nisu pripremali levati, nego npr. Dudaković, završilo je potpuno drukčije.
Dakle, odluka o prmjeni načina ocjenjivanja je pala. Levatski je pripremljena i neće je u život vratiti saopštenja NS, koliko god ona uhu milo zvučala. S tim, da je NS u ugodnoj poziciji, istoj onoj u kojoj je bio SDP do nedavno. Naša Stranka može do mile volje uopšteno podržavati, načelno kuditi, i baviti se svome što opoziciji pristoji. Kad si na vlasti, taj luksuz ti nije dopušten. Umjesto načelnih stavova traže se precizni rezultati. A u ovom slučaju, rezultata nema. Nije zgoreg ponoviti da, koliku god frku digli i Reis i Kardinal, oni nisu poništili Suljagićevu odluku, nit' bi je mogli poništiti da je donesena kako treba i kada treba. Odluku je poništila vlada KS, jednoglasno.
Tako da ta pitanja, uključujući i ona o mudima, trebaju biti postavljena Musiću, kao predsjedniku te vlade.
Locked