Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
lesinar_banjaluka

#5852 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by lesinar_banjaluka »

kao prvo...amerikanci nisu NICIJI PRIJATELJI,PA NI BOSNJACIMA(trenutni lider u svetu,koji gleda da se sto duze odrzi na toj poziciji--al posto se kraj zna...morace pasti,kad tad)

ovo ne pisem,zato sto nesto MRZIM ameriku,smatram da bi se svako ponasao na slican nacin u toj liderskoj poziciji...al samo hocu reci da se manite te zablude,o AMERICKM PRIJATELJSTVU!

nesto slicno..kao sto i srbi imaju zabludu o RUSIMA! a zbog tog prijateljstva su najebali vise puta...jedinu pravu stvar koju su rusi uradili,jeste protivljenje stvaranju kraljevine SHS,al tu ih srbi nisu posusali..

ovo je ipak prostor nad kojem najveci uticaj ima EU,tako da ce se americki(ruski) uticaj morati smanjivati...

*ako neko do sada nije skontao,jaka EU,znaci SLABIJU AMERIKU..zbog toga ,konstatno se koci razvoj EU...na sve moguce nacine!

**nama bi najpametnije bilo da se okrenomo KINI i INDIJI..pa sta nam buducnost donese :)
1gorstak

#5853 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

lesinar_banjaluka wrote:kao prvo...amerikanci nisu NICIJI PRIJATELJI
Nisam ni mislio da jesu. Oni brane svoje interese, kao i Rusi uostalom. Ali ako naoruzavaju ARBiH, bombarduju polozaje VRS, podrzavaju cjelovitost BiH, i sve to kako bi sprijecili islamsku radikalizaciju Bosnjaka + koristili ih kao primjer uzornih muslimana u PR kampanji kojom pokrivaju ratove u Iraku i Afganistanu, mislim da je to fer trampa. Sve je interes.
Vis vitalis

#5854 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Vis vitalis »

Pokušavam shvatiti šta je bilo danas na sastanku Dodika i Mujezinovića?
1gorstak

#5855 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Vis vitalis wrote:Pokušavam shvatiti šta je bilo danas na sastanku Dodika i Mujezinovića?
http://www.pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=70363

Sastanak premijera Federacije BiH i Republike Srpske Mustafe Mujezinovića i Milorada Dodika u Doboju je "propao jer je Dodik ovaj današnji susret namjeravo iskoristiti kako bi oslabio pritisak međunarodne zajednice i odgodio eventualne sankcije, a kasnije nastaviti sa opstrukcijama u rješavanju tekućih problema i antidejtonskim djelovanjem", priopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

"Pod krinkom tzv. zaštite etničkih i entitetskih interesa, Milorad Dodik ima samo dva cilja: po svaku cijenu izbjeći krivičnu odgovornost i očuvati zločinačke projekte Radovana Karadžića i Ratka Mladića! SDA ostaje pri svojim stavovima – odluke visokog predstavnika moraju se provoditi i ukoliko nema pune implementacije Daytonskog sporazuma, onda nema ni entiteta Republika Srpska i Federacija BiH",
lesinar_banjaluka

#5856 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

1gorstak wrote:
Nisam ni mislio da jesu. Oni brane svoje interese, kao i Rusi uostalom. Ali ako naoruzavaju ARBiH, bombarduju polozaje VRS, podrzavaju cjelovitost BiH, i sve to kako bi sprijecili islamsku radikalizaciju Bosnjaka + koristili ih kao primjer uzornih muslimana u PR kampanji kojom pokrivaju ratove u Iraku i Afganistanu, mislim da je to fer trampa. Sve je interes.

pazi..njima i jeste cilj gurati muslimane u EU(zanimljivo koliko je sam islam,"nepopularan' na americkom tlu)...sta mislis ko najvise lobira za ulazak turske u EU? zasto to rade..jer su svesni razlika,te da covek jos nije dosegao taj nivo svesti...kad vera nece imati toliki uticaj(preciznije receno,vecina ljudi nije na tom nivou)... ulaskom turske u eU,hteli ili ne,doci ce to raznih neshvacanja i mimolizenja...sto moze itekako uticati na sam razvoj EU!

sa druge strane,po meni to je mac sa 2 ostrice....jer ko prvi nadje "formulu" za uspesan suzivot bez obzira na veru i ostalo...taj ce imati ogromnu prednost u buducnosti(tj.bice potencijalni lider) ! mozda tu mozemo traziti neku nasu perpsektivu,kao poligon za TESTIRANJE...

*po meni,EU je jedna super ideja..ali se tu jos mora raditi na stvaranju EU identiteta!kad se to desi,mislim da ce tada i USA pasti...

da se razumemo,ja niakd nisam imao problem sa samim islamom,postujem tu religiju kao i svoju...meni suzivot nikad ne bi prestvaljoa problem...

**ali zasto mislim da jos nije vreme za TESTIRANJE suzivota u nasoj drzavi(ukidanje RS)...jer su rane jos sveze(tacnije,politicari sa svih strana se trude da nikad ne zarastu)...
lesinar_banjaluka

#5857 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

očuvati zločinačke projekte Radovana Karadžića i Ratka Mladića
u prevodu entitet RS!!!
mO k3

#5858 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mO k3 »

lesinar_banjaluka wrote:
očuvati zločinačke projekte Radovana Karadžića i Ratka Mladića
u prevodu entitet RS!!!
mislis divlji entitet... :)
kv99

#5859 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

1gorstak wrote:
kv99 wrote:Oni ocigledno idu na sukob ( od verbalnih prijetnji pa sve do organizionih/ propagandnih postupaka) i ja sada ne vidim ko bi mogao da se suprostavi ?
Tvoje je da se ti kao pojedinac pripremis za najgore; gerilski oblik ratovanja na tlu manjeg entiteta. Ali o tom ako velikosrpski faktor stvarno krene u secesiju, a Lagumdzija, Tihic, Silajdzic i medjunarodna zajednica to budu mirno gledali i odlucno "izrazavali zabrinutost", sve vazno vrteci palcima. Ipak, treba stati na loptu, niti je velikosrpski faktor konkretnim potezima krenuo putem secesije, niti su Sarajevo i medjunarodna zajednica reagovali (kako vec planiraju reagovati).

Ti se spremi za najgore, a nadaj se najboljem.

Ja kao pojedinac ne znacim nista. Mislim da znas da npr 20 organizovanih ljudi je jace i efikasnije nego 100 pojedinaca i to je ovdje problem , nema organizacije a jos je gore sto nema svijesti kod obicnih ljudi sta se sprema. Ista situacija kao i 92, pojedinci i male grupe su se spremali ali dok je doslo vecini ljudi iz g*zice u glavu sta se dogadza vec je bilo kasno.
I ne mislim da si u pravu za konkretne poteze jer su bas krenuli u ostvarenje svojih planova. Zar se ne sjecas da je prije nekoliko mjeseci zabranjeno djelovanje "zastitarskih " agencija u Brckom jer su se bavili nezakonitim prisluskivanjem i paravojnim djelovanjem. U svakoj drugoj drzavi bi to signaliralo nesto vrlo ozbiljno ali ovdje se preko toga brzo preslo. Pa zar se ne vidi da je u toku scenario kao iz 91 /92. Tada su se prvo organizirale SAO Oblasti gdje su imali apsolutnu politicku/policijsku vlast= danas je to tzv RS. Pa se onda preslo na stvaranje paralelnih institucija na republickom nivou u cilju preuzimanja njihovih funkcija /onemogucavanja djelovanja = danas je to SIPA,Drzavno tuzilastvo/sudstvo , Ministarstvo za bezbjednost, pa evo sad i Elektroprenos. Stvaranje i organizovanje paravojnih organizacija, MUP, "zastitarske "agencije = Crvene Beretke, "lovci/streljacka udruzenja/ravnogorci= "Beli orlovi/ Arkanovci/cetnici . Isti scenario samo drugi glumci i imena. To se konkretno dogadza vec godinama a u zadnjih nekoliko mjeseci se ubrzano desava. Vec su napustili jednu drzavnu agenciju ( Elektroprenos) a otvoreno prijete da ce to da urade i sa ostalim ako se ne udovolji njihov zahtjevima a to je da se de-fakto prizna njihova apsolutna vlast umanjem entitetu bez ikakvog uticaja ne-srba. Pa sta je potrebno vise da se shvati da su sve pripreme vec zavrsene , samo je potrebno da se donese odluka i vec je sve spremno.
Banksy

#5860 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Banksy »

SemirTU wrote:
Dodik je Americki covjek u Bosni to bar svi znamo,sjetite se samo 1998 kad su ga Amerikanci tenkovima SFORa doveli na vlast,zar stvarno mislite da bi se Dodik ovoliko se preseravao da nema podrsku Amerikanaca
:-)

I Alija je doveo Tihića ... :D
1gorstak

#5861 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

kv99 wrote:
1gorstak wrote:
kv99 wrote:Oni ocigledno idu na sukob ( od verbalnih prijetnji pa sve do organizionih/ propagandnih postupaka) i ja sada ne vidim ko bi mogao da se suprostavi ?
Tvoje je da se ti kao pojedinac pripremis za najgore; gerilski oblik ratovanja na tlu manjeg entiteta. Ali o tom ako velikosrpski faktor stvarno krene u secesiju, a Lagumdzija, Tihic, Silajdzic i medjunarodna zajednica to budu mirno gledali i odlucno "izrazavali zabrinutost", sve vazno vrteci palcima. Ipak, treba stati na loptu, niti je velikosrpski faktor konkretnim potezima krenuo putem secesije, niti su Sarajevo i medjunarodna zajednica reagovali (kako vec planiraju reagovati).

Ja kao pojedinac ne znacim nista.
Ti vrijedis onoliko koliko mislis da vrijedis.
1gorstak

#5862 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

lesinar_banjaluka wrote:
1gorstak wrote:

pazi..njima i jeste cilj gurati muslimane u EU(zanimljivo koliko je sam islam,"nepopularan' na americkom tlu)...sta mislis ko najvise lobira za ulazak turske u EU? zasto to rade..jer su svesni razlika,te da covek jos nije dosegao taj nivo svesti...kad vera nece imati toliki uticaj(preciznije receno,vecina ljudi nije na tom nivou)... ulaskom turske u eU,hteli ili ne,doci ce to raznih neshvacanja i mimolizenja...sto moze itekako uticati na sam razvoj EU!
Amerikanci "guraju" Tursku jer je Turska pouzdan americki saveznik, Turska vojno saradjuje s Izraelom i NATO baze u Turskoj sluze kao odskocna daska Amerikancima. To da hoce da podvale Evropljanima kukavicje jaje podriva vjerodostojnost tvoje navodne vjere u suzivot.
lesinar_banjaluka wrote:ali zasto mislim da jos nije vreme za TESTIRANJE suzivota u nasoj drzavi(ukidanje RS)...jer su rane jos sveze(tacnije,politicari sa svih strana se trude da nikad ne zarastu)...
Testiranje suzivota ? Pa kolega o cemu to ti ? Prvo, mi smo vec imali suzivot, srusili su ga oni elementi koji su pokusali obezbjediti dominaciju jednih nad drugim. Znaci mi koji se nismo rodili devedesetih (i kasnije) znamo da je suzivot moguc, nemas sta testirati. Drugo, o kakvom ukidanju entiteta govoris ? Ja to nisam spominjao, meni smeta naziv i obiljezje tog entiteta, a normalno je da ce Srbi uvijek biti vecina u tom entitetu. Trece, ja sam Hrvat, ako branis entitetsko uredjenje kao nekakvu branu suzivotu, gdje je meni mjesto u toj tvojoj kalkulaciji ?
kv99

#5863 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

1gorstak wrote:
kv99 wrote:
1gorstak wrote:

Ja kao pojedinac ne znacim nista.
Ti vrijedis onoliko koliko mislis da vrijedis.

E jesi ga i objasnio. pa komentarisi sve sto sam napisao. Poenta je da kao pojedinac protiv organizovane grupe imas male sanse. Dodik ne racuna na pojedince vec na organizaciju koja je stvorena.
SemirTU

#5864 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by SemirTU »

kv99 wrote:
1gorstak wrote:

Ja kao pojedinac ne znacim nista. Mislim da znas da npr 20 organizovanih ljudi je jace i efikasnije nego 100 pojedinaca i to je ovdje problem , nema organizacije a jos je gore sto nema svijesti kod obicnih ljudi sta se sprema. Ista situacija kao i 92, pojedinci i male grupe su se spremali ali dok je doslo vecini ljudi iz g*zice u glavu sta se dogadza vec je bilo kasno.
I ne mislim da si u pravu za konkretne poteze jer su bas krenuli u ostvarenje svojih planova. Zar se ne sjecas da je prije nekoliko mjeseci zabranjeno djelovanje "zastitarskih " agencija u Brckom jer su se bavili nezakonitim prisluskivanjem i paravojnim djelovanjem. U svakoj drugoj drzavi bi to signaliralo nesto vrlo ozbiljno ali ovdje se preko toga brzo preslo. Pa zar se ne vidi da je u toku scenario kao iz 91 /92. Tada su se prvo organizirale SAO Oblasti gdje su imali apsolutnu politicku/policijsku vlast= danas je to tzv RS. Pa se onda preslo na stvaranje paralelnih institucija na republickom nivou u cilju preuzimanja njihovih funkcija /onemogucavanja djelovanja = danas je to SIPA,Drzavno tuzilastvo/sudstvo , Ministarstvo za bezbjednost, pa evo sad i Elektroprenos. Stvaranje i organizovanje paravojnih organizacija, MUP, "zastitarske "agencije = Crvene Beretke, "lovci/streljacka udruzenja/ravnogorci= "Beli orlovi/ Arkanovci/cetnici . Isti scenario samo drugi glumci i imena. To se konkretno dogadza vec godinama a u zadnjih nekoliko mjeseci se ubrzano desava. Vec su napustili jednu drzavnu agenciju ( Elektroprenos) a otvoreno prijete da ce to da urade i sa ostalim ako se ne udovolji njihov zahtjevima a to je da se de-fakto prizna njihova apsolutna vlast umanjem entitetu bez ikakvog uticaja ne-srba. Pa sta je potrebno vise da se shvati da su sve pripreme vec zavrsene , samo je potrebno da se donese odluka i vec je sve spremno.
porediti 1992 i 2009 je srvarno velika glupost i nema veze sa mozgom,treba prihvatiti realnost kakv god daje,manji entitet je dans fakticki drzava u drzavi,ima sve sto jedna drzava treba da ima vladu,skupstinu,sudstvo,policiju i sve druge institucije kao i jasno definisane granice znaci oni su fakticki ostvarili svoje planove,ovo je samo lesinarenje i cekanje da MZ prizna manji entitet,nista se bitno nece desiti Dodik ce vladati jos godinama i RS i BIH njegova stranka fakticki drzi u saci sve institucije BiH ...za Bosnjake je najbolje da se okrenu sebi ,podizanju ekonomije i stvaranju Bosnjacke drzave nego da gubimo vrijeme sa Dodikom i Srbima
Vis vitalis

#5865 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Vis vitalis »

SemirTU, to što ti govoriš je tačno ono što je htio Karadžić, Milošević i ostali zločinci iz prošlosti. To sad hoće Dodik i ostali mrzitelji BiH. Zar i ti?
Bosnolog

#5866 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

lesinar_banjaluka wrote:kao prvo...amerikanci nisu NICIJI PRIJATELJI,PA NI BOSNJACIMA(trenutni lider u svetu,koji gleda da se sto duze odrzi na toj poziciji--al posto se kraj zna...morace pasti,kad tad)

ovo ne pisem,zato sto nesto MRZIM ameriku,smatram da bi se svako ponasao na slican nacin u toj liderskoj poziciji...al samo hocu reci da se manite te zablude,o AMERICKM PRIJATELJSTVU!

nesto slicno..kao sto i srbi imaju zabludu o RUSIMA! a zbog tog prijateljstva su najebali vise puta...jedinu pravu stvar koju su rusi uradili,jeste protivljenje stvaranju kraljevine SHS,al tu ih srbi nisu posusali..

ovo je ipak prostor nad kojem najveci uticaj ima EU,tako da ce se americki(ruski) uticaj morati smanjivati...

*ako neko do sada nije skontao,jaka EU,znaci SLABIJU AMERIKU..zbog toga ,konstatno se koci razvoj EU...na sve moguce nacine!

**nama bi najpametnije bilo da se okrenomo KINI i INDIJI..pa sta nam buducnost donese :)
Ma jok mi se trebamo okrenuti Rusiji i Kini a protiv Amerike, ovo nam je neso poznato iz ideologije vaskolikoe zavjere Vatikana,Jenkija i zlocstih Njemacko zdruzenih neprijatelja sto nas posvadase i Srboslaviju pardon Tugoslaviju rasturise.......... :lol: :lol: :lol: :lol:

Problem je sto se interes Amerike i inters BiH poklapa na svjetskoj mapi podjela interesnih sfera.BiH je samo mala figura na polju Evropskog kontinenta razgranicenja i utjecaja velikih sila i njihovih/nasih/zajednickih interesa. :mrgreen:

Biti protiv Amerike je nemati buducnosti za BiH.

Ocito se ceka da USA bankrotira nestane kako bi se ostvarile vaskolike zelje od Urla do Balkana......... :lol: :lol: :lol:

Kakva jaka EU ,ona je truhla iznutra u istoj se preplicu interesi jakih i mocinih ,Njemacke koju Francuzi i Englezi nikada nece prihvatiti kao njajaceg ekonomskog lidera sto su uvijek bili.Americi je u interesu jaka i stabilna EU jer je ista brana od Rusko Kineske dominacije.

Da nije Amerike Evropu bi odavno kontrolisala Rusija i Kina a sto mnogi przeljkuju u buducoj svjetsko prekompoziciji interesnih sfera.
lesinar_banjaluka

#5867 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Stvaranje i organizovanje paravojnih organizacija, MUP, "zastitarske "agencije = Crvene Beretke, "lovci/streljacka udruzenja/ravnogorci= "Beli orlovi/ Arkanovci/cetnici . Isti scenario samo drugi glumci i imena
do sada sam se suzdrzavao,al sad ti moram reci..ti BAS NEMAS DODIRA SA ZIVOTOM(najblaze receno)

lupetas opasno...ako si placen da pravis problem kod naroda,onda shvatam...ali ako STVARNO ovo mislis(nema ti pomoci)

@gorstak

vec ranije sam shvatio,da imam veoma slicne stavove kao i ti..i da nema puno stvari oko kojih bi se nas dvojica mogli svadjati...tako ni sada!mislimo isto,zelimo isto..samo formulisemo na drugaciji nacin..(mozda nesto pisem,da vidim STA TI MISLIS O TOME,a ne da ti namecem svoje misljenje)

@bosnalog

i ti brate,gubis dodira sa realnoscu...citas ono sto zelis procitati...

1)kad sam rekao da se okrenemo rusiji(rekao sam iz sprdnje,na kraju posta,"najbolje da se okrenemo kini i indiji")
2)interes amerike je jedini bitan interes,BIH realno ne igra nikakvu ulogu(ti si kao i ja,jedan obicni mali supcic,kojeg se nista ne pita,niti nekoga zanima KOJI JE TVOJ INTERES)
3)povezivati SAD i BIH u istu recenicu...(Biti protiv Amerike je nemati buducnosti za BiH)...je prilicno glupo...to je isto,kao sto i neki dan slusam neku glupavu novinarku na RTRSu,intervjuise amasadora velike britanije,i kao,ispasce ona pametna(da progura dodikovu pricu o stranim sudijama)..pita coveka,pa recite nasim gledaocima,da li u velikoj britaniji poostoje medjunarodni tuzioci i sudije...na sta se covek samo nasmijao,i rekao ...kako bas nema smisla porediti englesku i bih,u tom pitanju... na kraju,svi pretpostavljate,da je kulturno i diplomatski dao odgovor..
4)nemacka je glavni motor EU,i ona to mora biti...francuzi se slepaju uz njih...po meni,englezi su "trojanski konj" (americki igrac)
Ocito se ceka da USA bankrotira nestane kako bi se ostvarile vaskolike zelje od Urla do Balkana.........
ovo nam je neso poznato iz ideologije vaskolikoe zavjere Vatikana,Jenkija i zlocstih Njemacko zdruzenih neprijatelja sto nas posvadase i Srboslaviju pardon Tugoslaviju rasturise..........
stvarno,bezveze ...
draganbl

#5868 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

komeba wrote:Dragane,kako komentarises saopstenje OHR-a,posebno ovaj dio:
- Uprkos tvrdnjama zvaničnika RS-a brojke pokazuju da je u 2006. godini i 2007. godini, RS imao više ulaganja u prenosnu mrežu (52,4%) nego FBiH (47,6%), iako većina prihoda preduzeća (63,3%) dolazi od potrošača iz FBiH i iako je FBiH većinski vlasnik u kompaniji;
Ti si do sada tvrdio da FBiH hoce samo da se pare ulazu u ovaj entitet,a ja koliko vidim,dosadasnja ulaganja su bila na stetu FBiH.
Čisto da održim kontinuitet, a i postavljeno mi je pitanje, evo da odgovorim.
Generalno, kao osobu koja je potpuno neutralna u ocjeni dešavanja oko ovog i drugih događaja, saopštenje OHR-a bih najradije okarakterisao kao licemjerno. Pošto sada nemam vremena da komentarišem detalje, prokomentarisaću samo posto koji ne napisao i pitao @komeba.
Ja sam postavio pitanje šta je sa 150 miliona KM koje stoje na računu blokirane, a trebaju biti namijenjeni kapitalnim ulaganjima. Problem sa dosadašnjim upravnim odborom je bio u tome što su Bošnjaci taj novac htjeli samo za sebe (ponavljam, ne za BiH, već za federalne opštine gdje su Bošnjaci apsolutna većina).
Znači, direktan odgovor na tvoje pitanje jeste:
U redu, kada se dijeli 100 000, onda neka RS-u pripadne 52 000. Međutim, kada treba da se dijeli 150 000 000, e onda Bošnjaci hoće sve.
kv99

#5869 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

lesinar_banjaluka wrote:
Stvaranje i organizovanje paravojnih organizacija, MUP, "zastitarske "agencije = Crvene Beretke, "lovci/streljacka udruzenja/ravnogorci= "Beli orlovi/ Arkanovci/cetnici . Isti scenario samo drugi glumci i imena
do sada sam se suzdrzavao,al sad ti moram reci..ti BAS NEMAS DODIRA SA ZIVOTOM(najblaze receno)

lupetas opasno...ako si placen da pravis problem kod naroda,onda shvatam...ali ako STVARNO ovo mislis(nema ti pomoci)
U pravu si ti , ja nemam veze sa zivotom , sve sto sam naveo je laz jer gdje bi to Dodik organizovao paravojne formacije ? A da je OHR zabranio djelovanje "zastitarskih " agencija u Brckom je samo jos jedna od mojih lazi i izmisljotina.

" Višemjesečne sumnje medija da se pojedine zaštitarske agencije u BiH bave ilegalnim praćenjem i prisluškivanjem pojedinih predstavnika domaće i međunarodne vlasti u BiH potvrđene su posljednjom odlukom zamjenika visokog predstavnika i supervizora Distrikta Brčko Raffija Gregoriana da zbog tih radnji zabrani rad zaštitarske agencije Alpha Security na rok od pet godina.

Osim što se spomenuta zaštitarska agencija tereti za djela nezakonitog prisluškivanja, ona je radila ilegalno jer njeno postojanje nije uvedeno u registar suda i policije Distrikta. Brčko Istom odlukom Gregorian je također na rok od pet godina zabranio drugoj povezanoj zaštitarskoj agenciji Centurion Security proširenje bilo kakvih poslova u Distriktu.

U objašnjenju odluke zbog čega je zabranio rad zaštitarskih agencija Raffi Gregorian navodi da se na takav potez odlučio "nakon što je primio nepobitne informacije od međunarodnih obavještajnih izvora u BiH da su pripadnici Alpha Securityja učestvovali u obavještajnim i kontraobavještajnim aktivnostima koje su uperene protiv njega, kao i protiv OHR-a i radnika Ureda za provedbu konačne odluke za Brčko.

Gregorianova odluka o zabrani rada i proširenje djelatnosti dvije agencije, koje su bile bliske vlastima u RS-u i optužbi da su se bavili ilegalnim prisluškivanjem diplomata, neizravan je šamar MUP-u Republike Srpske čiji je ministar Stanislav Čađo nedavno kazao da imaju potpunu kontrolu nad radom zaštitarskih agencija.
"
http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaj ... -OHR-.html

i

"Milorad Dodik je državnim parama organizovao ilegalnu obavještajnu i policijsku službu, koja broji nekoliko stotina ljudi. Njegova pretorijanska garda je do zuba naoružana, čak i dugim cijevima, a prema brojnim informacijama, raspolažu i visokosofisticiranom opremom za prisluškivanje. Angažovana je na zastrašivanju, praćenju i maltretiranju svih onih lica koje je ovdašnji totalitarni režim proglasio nepodobnim i stavio ih na svoje crne liste. Laktaški mafiozo je prvobitno namjeravao da svoju privatnu vojsku institucionalizuje, formirajući vladinu agenciju za obezbjeđenje objekata, ali je od međunarodne zajednice spriječen u tome. Nakon toga okrenuo se zaštitarskim agencijama, neke od njih preuzeo, a neke tokom prošle i ove godine formirao preko svojih ljudi od povjerenja, zapošljavajući u njima isključivo nekadašnje pripadnike vojnih obavještajnih službi, policije i specijalnih vojnih jedinica. Komandant tih snaga je Miloš Čubrilović Čubri, a njegov zamjenik je Velibor Šotra. Šotra je zaslužio to mjesto jer je tokom 2006. godine izmirio Ljubana Ećima, koji je nedavno pušten iz pritvora u Beogradu zbog optužbi za trgovinu narkoticima, i Dodika. Pomirenju je kumovao i Čubrilović, pod čijom supervizijom je cijela akcija i sprovedena. Šotra je i glavni operativac koji je tri zaštitarske agencije uvezao u respektabilnu vojnu jedinicu od oko 400 do zuba naoružanih pripadnika. Učinio je to uz pomoć operativaca obavještajne službe nekadašnje vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske.
Preuzimanje Volfa

Čubrilović i Šotra su, odmah nakon što je Dodik preuzeo vlast prije dvije i po godine, pod svoju kontrolu stavili agenciju VOLF, na čijem čelu je Siniša Vukojičić iz Rogatice, koji živi i radi na Palama.Vukojičić je svojevremeno bio jedan od direktora Centrexa, po zlu čuvene SDS-ove firme. Važno je istaći da Dragomir Andan, smijenjeni direktor policije zbog sumnji da je član mreže podrške haških optuženika, ima veoma bliske odnose sa Volfom, a nije isključeno ni da ima određen procenat vlasništva u njoj. Volf broji oko 90 ljudi, a obezbjeđuju Komercijalnu banku, Balkaninvestment banku, te Novu banjalučku banku na Palama i Vlasenici. Pripadnici Volfaposjeduju pištolje kalibra 9 mm, mahom CZ99, sredstva veze, pancire, pancirne šljemove, vozila i oklopna vozila. Osim Vukojičića, čelni ljudi Volfa listom su nekadašnji specijalci, a bivši pripadnici vojske i policije mahom čine sastav ove parajedinice. Centrala Volfa u Banjaluci smještena je u zgradi Slobodana Stankovića, što i ne čudi, jer se i on nalazi pod njihovom zaštitom. Stankovićevu zgradu, koja je tik uz Vladu, čuva i Dodikova stranačka milicija. Stankovićeve firme su stjecište i utočište vojnih obavještajaca i policajaca, a njihov glavni čovjek je Darko Matijašević, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, koji je trenutno direktor beogradskog Komgrapa. Matijašević je nedavno pred Sudom BiH nepravomoćno osuđen na devet mjeseci zbog sukoba sa Državnom graničnom službom, a trenutno se protiv njega vodi još jedan postupak - za falsifikovanje ličnih isprava.
Širenje trupa

Dodikovi lažni generali, Čubrilović i Šotra, ne zadovoljavaju se samo Volfom, već formiraju novu agenciju, imenom Alfa, čije je sjedište u Zvorniku. Stvarni vlasnici Alfesu Šotra, Čubrilović, Slaviša Pepić Puma, Zoran Stevanović, načelnik Opštine Zvornik i Milan Jolović Legenda, dok se sudski firma vodi na Gojku Mitroviću, bratu Šotrine žene, Dušku Kusmuku i narečenom Pumi. Direktor Banjalučke ispostave je Vlado Žganjac, čovjek Slobodana Župljanina, što znači da i on ima udjela u firmi. Sastav ove jedinice ledi krv u žilama. Alfa broji između 70 ljudi, a svi rukovodioci u Banjaluci su pripadnici zloglasnog 410 vojnoobavještajnog puka.
Specijalci za odstupnicu

Parapolicijskim snagama pripada i firma Centurion, koja je 50 posto u posjedu Nove banke, čiji je suvlasnik Dodik. Centurion broji 130 ljudi, ima 12 blindiranih vozila, a ministar finansija Aleksandar Džombić im sređuje poslove. Najinteresantnija firma je Elit sekjuriti iz Laktaša, čiji pripadnici imaju žestoku i konstantnu obuku, koja nema mnogo veze sa uobičajnom obukom zaštitarskih agencija. Provjereni izvori tvrde da je formirana kako bi, u slučaju nemira i sukoba, štitili isključivo Dodika i njegovu porodicu i obezbijedili im bjekstvo iz BiH. Pripadnici su birani cijelih šest mjeseci, pretežno su specijalci, ima ih od 20 do 30, a od oružja imaju i heklere. Baza im je u firmiFarmalend iz Laktaša.

Elit sekjuriti posjeduju opremu kao najsnažnije specijalne jedinice, a među članovima su bivši vojni specijalci. Interesantno je da ih ne interesuju nikakvi komercijalni poslovi i isključivo obezbjeđuju Farmalend, koji je u neposrednoj blizini Dodikovog imanja,

Ove paravojne jedinice ne finansiraju se isključivo od zaštitarskih poslova, već preko telekomunikacija. Rade to preko firme Telering, iza koje stoje Čubrilović, Šotra, Stevanović, Jolović i Puma. Ta firma se bavi punjenjem kartica mobilnih telefona i ima ugovor sa Telekomom Srpske.
Strane službe

Sve ove navode eksplicitno potvrđuju i dokumenti jedne strane obavještajne službe, objavljeni u medijima prošle godine, u kojima se navodi da je antidejtonsko djelovanje aktuelne vlasti dostiglo vrhunac konceptom tajnog naoružavanja ovdašnje policije i uspostavljanjem paraobavještajne agencije Alfa. Iz njih je vidljivo da Dodik namjerava primijeniti takozvani slovenački model, kao najefikasniji, jer se Slovenija tokom osamostaljivanja naoružavala upravo preko policije. U tom kontekstu je i podatak da je Stanislav Čađo krajem avgusta prošle godine razgovarao sa slovenačkim ministrom policije Dragutinom Mateom. Mnogo interesantniji je bio Čađin susret sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, upriličen početkom septembra u Banjaluci. U dokumentima strane obavještajne službe se izričito tvrdi da se tom prilikom razgovaralo o o naoružavanju Republike Srpske putem ovdašnjeg MUP-a. Cijela ova aktivnost doživljava se kao najozbiljnije indicije koje upućuju na tajne aktivnosti Republike Srpske u segmentu naoružavanja i priprema za osamostaljivanje."

http://www.startbih.info/Tekst.aspx?id=55
SemirTU

#5870 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by SemirTU »

To su gluposti,Dodiku svakako nebi islo u korist da izaziva bilo kakve sukobe ili da sprema bilo kakve paravojne formacije.Dodik je lisac on ce koristiti demokratska sredstva a ne vojna,a nema ni potrebe sta ce mu vojska kad on vec ima entitet sa definisanim granicama koji ima ovlasti drzave vladu,skupstinu,sudstvo znaci ima i zakonodavnu i izvrsnu i sudsku vlast ,ima policiju itd

Opet ponavljam Bosnjaci treba da se okrenu sebi i da idu ka stvaranju Bosnjacke drazve od federacije jel ako nastavimo voditi ovu suludu politiku desice nam se da cemo izgubiti i federaciju jer ocito je da je HDZ u sprezi sa Dodikom i da ce djlovati sinhronizovano kad Dodik napusti institucije BiH Hrvati ce napustiti institucije Federacije i mi smo tu donji.Ovde treba biti mudar spasavati sta se spasiti moze a ne rizikovati i izgubiti sve.Bosnjacka drzava garantuje buducnost Bosnjackom narodu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5871 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

SemirTU wrote:To su gluposti,Dodiku svakako nebi islo u korist da izaziva bilo kakve sukobe ili da sprema bilo kakve paravojne formacije.Dodik je lisac on ce koristiti demokratska sredstva a ne vojna,a nema ni potrebe sta ce mu vojska kad on vec ima entitet sa definisanim granicama koji ima ovlasti drzave vladu,skupstinu,sudstvo znaci ima i zakonodavnu i izvrsnu i sudsku vlast ,ima policiju itd

Opet ponavljam Bosnjaci treba da se okrenu sebi i da idu ka stvaranju Bosnjacke drazve od federacije jel ako nastavimo voditi ovu suludu politiku desice nam se da cemo izgubiti i federaciju jer ocito je da je HDZ u sprezi sa Dodikom i da ce djlovati sinhronizovano kad Dodik napusti institucije BiH Hrvati ce napustiti institucije Federacije i mi smo tu donji.Ovde treba biti mudar spasavati sta se spasiti moze a ne rizikovati i izgubiti sve.Bosnjacka drzava garantuje buducnost Bosnjackom narodu.
sad sam ubijeđen da si ili Rajko Vasić ili Slavuj. i nemoj da bi mi više pomenuo demokratiju. da je demokratija ono što ti misliš da jeste onda ne bi postojale ustanove za mentalno oboljele.
SemirTU

#5872 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by SemirTU »

neki se trebaju suociti sa realnoscu a ne zivjeti u snovima
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5873 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Chmoljo »

SemirTU wrote:neki se trebaju suociti sa realnoscu a ne zivjeti u snovima
... i to započeti od sebe. ;-) :thumbup:

vidiš kako možeš kad hoćeš.
SemirTU

#5874 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by SemirTU »

Bosna se nikada vise nemoze vratiti na onu preratnu,postojanje manjeg entiteta koji je skoro etnicki cist i gde zivi 1 500 000 Srba od kojih je 99% sovinista koji mrze Bosnjake i Bosnu je relanost koju mi Bosnjaci tesko mozemo promjeniti
i umjesto sto se vec godinama iscrpljujemo sa Dodikom i drugim Dodicima bolje da se okrenemo sebi,da obezbjedimo ljudima posao,dobre plate da mogu da zive normalnim zivotom.Ovu agoniju treba zaustaviti jer jedini spas je u stvaranju Bosnjacke drzave od teritorije danasnje federacije
vee-jay

#5875 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

....Tako je govorio Zaratustra...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked