SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- JThomas
#5851 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
vala ne znam, ja više ništa ne znam. nema tog suda koji bi ga osudio da je uzvratio na vatru iz automata. al' eto, nije uzvratio, samo on zna zašto, lako je zamišljati takve situacije, ali drugo je kad se nađeš u njima...
- Država
#5852 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Kakva je razlika između "policije" i "milicije"?
Policijsko saopštenje glasi:"Uhapšena osoba koja je pucala na policajce".
Milicijsko saopštenje bi glasilo:"Napadač poginuo u obračunu sa milicijom".

- minjonja
#5853 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
joj moram danas na sajam, ali ne smijem na skenderiju 
- Vragolan
#5854 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Država wrote:Kakva je razlika između "policije" i "milicije"?
![]()
![]()
![]()
![]()
ili pao niz stepenice i nazalsot preminuo jer je nezgodno pao
ili poginuo u pokusaju bijega
joj ljepa milicija
- Vragolan
#5855 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
sad nesto kontam mozda ce policija sada konacno krenuti u obracun sa ovim banditima, bossovima wannabe
posto je njihov nastradao,
mozda ce sada i oni skontati da nisu nedodirljivi da i oni mogu zaplatiti kao i mi obicni smrtnici
posto je njihov nastradao,
mozda ce sada i oni skontati da nisu nedodirljivi da i oni mogu zaplatiti kao i mi obicni smrtnici
-
mahalas505
#5856 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Problem je sto nece dobiti ni cetvrtinu od ovih 12 godina. Vec zamisljam sliku Omara Mjesecara i pored njega ovog lika, moj klijent je pusten da se brani sa slobode, nije on opasan, vidi ga kako je fin rodila ga majka.Creasy wrote:Mali magarac sa Alipasina je zavrsio karijeru. Mislim da bi mu jedno 12 god. u Zenici bilo sasvim dovoljno da razmisli sta je uradio, a nadam se i vise...
Mislim u centru grada sa kalasnjikovim (kalibar 7,62mm koji probija 10mm celika, gdje metak ima ubojni domet i do 1000m), gdje prolazi veliki broj ljudi, auta, trolejbusa, tramvaja...
Mislim koja je poenta sto ga je policija uhapsila, mogao je posluziti kao fin primjer, ali ne, sada ce svaka bagra reci sto ne bih i ja malo zapucao na policiji, a o obicnim gradjanim da i ne pricamo.
Last edited by mahalas505 on 17/12/2010 09:28, edited 1 time in total.
- JThomas
#5857 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
dobiće 100%, vidjećete.
-
mahalas505
#5858 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Dosadasnja sudska praksa je pokazala drugacije i nimalo nisam opimistican po ovom pitanju.JThomas wrote:dobiće 100%, vidjećete.
-
photo
#5859 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ja to gledam ovako, policajac bi morao da pravda pucnjavu (znam za slucaj kada je policajac u bugojnu prilikom pljacke jedne benziske stanice, uzvratio na vatru kada je pljackas pucao na njega pa je policajac bio mjesec dana pod suspenzijom dok nisu utvrdili da je opravdano pucao i oslobodili ga. nakon toga niko vise u bugojnu nije pucao na policiju) ali bi bio oslobodjen. dva-tri takva slucaja gdje bi par policajaca bilo pod istragom i oslobodjeni, garantujem ti da vise ne bi bilo pucnjave jer bi svi wannabe revolverasi znali da bi fasovali metak. garantujem ti da bi i ostatku stanovnistva bilo lakse jer bi znali da se policija ne libi upotrijebiti oruzje KADA TREBA I MORA. sada, slazem se s tobom da je bila zeznuta situacija da li pucati na skenderiji koja je puna ljudi ali zamisli da je jos neko od policajaca poginuo ili da je ovaj "heroj" trceci preko mosta na skenderiji opet pucao pa pogodio nekog od prolaznika ili ne daj boze dijete? sta milis koliko bi se ljudi onda pitalo zasto policija nije pucala na njega?Vragolan wrote:jeste ako je ovaj prvi pucao sto i jeste, ali ja mislim da tu ima jedna zackoljica, policajac mora biti 100% siguran da ce ga pogoditi ili nesta slicno ne mogu se sjetiti, i ovdje policije pa ce to malo bolje objasnitiphoto wrote:ono sto ne kontam zasto policija nije "na vatru uzvratila vatrom?" Imali su svako i zakonsko (na napad se moze uzvratiti silom koja je primjenjena prema onome ko uzvraca - neko puca na tebe i ti mozes pucati na njega i to se zakonski tumaci kao nuzna odbrana) i pravo po sluzbenoj duznosti (policijski sluzbenik ima pravo i obavezu da stiti svoj i zivot gradjana i tom prilikom upotrijebi silu primjerenu kako bi se sprijecilo daljnje ugrozavanje zivota - ukratko, da pucaju na njega)
Da jesu, sumnjam da bi bilo ko ikada vise pokusao da puca na policiju jer bi znao da bi ovi uradili isto.
fakat ne kontam sto oni nisu pucali na njega.
a valja kasnije pravdati taj metak, pa izvjestaje pisati pa unutarnja kontrola itd itd
a mozda su i pokusali da pucaju, ali ako je lik bjezao postoji mogucnost da bi pogodili neduznog prolaznika mozda je bio daleko za "siguran" podgodak
jos uvijek mislim da policija ima pravo, obavezu i treba da puca na onoga ko ima oruzje i puca na bilo koga (civila ili policajca). nisu ga oni tjerali da uzme oruzje i puca okolo. svako treba da snosi posljedice za svoje postupke. ako si uzeo oruzje da pucas, moras biti svjestan da ima neko ko ce pucati na tebe. pa onda dobro razmisli hoces li uzeti oruzje i poceti pucati.
- chuchumbamayumbe
#5860 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Svi koji stanuju u B Fazi znaju gdje je glavno okupljaliste "krimosa" i dilera...to je onaj kafić na Trgu ZAVNOBiH-a.
Tamo se okuplja sav šljam i svi problematični likovi.
I policija to zna, ali ne radi NIŠTA. Dapače, redovni su gosti tog lokala. Znaju da se tamo dila, da je to jedno veliko pranje para, da se sređuju kojekakvi poslovi, ali ništa ne rade. Ne znam zašto, ali pretpostavljam da su u talu.
Mislim da je ona lokacija ima nekakav magnet za problematične...prije rata je bio poznati Borsalino, zna se ko je tu visio, a sada je kao zamjena ona rupčaga.
Pored te rupčage, iza Foto-optika je također nekakva rupa gdje se okupljaju ovi iz crne hronike...tu su redovni "blizanci" od kojih je jedan nedavno preselio na Ahiret, pa ovaj kalašnjikov efendija, i većina onih za koje čujete po crnim hronikama, a da su iz ovog dijela grada.
Dragi Jozo Anđić, kada bi on nekada naišao kroz naselje...
I policija to zna, ali ne radi NIŠTA. Dapače, redovni su gosti tog lokala. Znaju da se tamo dila, da je to jedno veliko pranje para, da se sređuju kojekakvi poslovi, ali ništa ne rade. Ne znam zašto, ali pretpostavljam da su u talu.
Mislim da je ona lokacija ima nekakav magnet za problematične...prije rata je bio poznati Borsalino, zna se ko je tu visio, a sada je kao zamjena ona rupčaga.
Pored te rupčage, iza Foto-optika je također nekakva rupa gdje se okupljaju ovi iz crne hronike...tu su redovni "blizanci" od kojih je jedan nedavno preselio na Ahiret, pa ovaj kalašnjikov efendija, i većina onih za koje čujete po crnim hronikama, a da su iz ovog dijela grada.
- JThomas
#5861 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
za one koji prvi otvore vatru na policiju?mahalas505 wrote:Dosadasnja sudska praksa je pokazala drugacije i nimalo nisam opimistican po ovom pitanju.JThomas wrote:dobiće 100%, vidjećete.
odležaće on fino, vidjećeš.
- Pitar s Kariba
#5862 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
auu .. nisam znao da imamo gradonačelnika herojashuriken wrote:maxell_sarajevo wrote:Hocemo smjenu gradonacelnika.Ocito je kako je SDP na vlasti da kriminal u Sarajevu cvjeta kao nikad prije.
Sva sreca da je policija blagovremeno reagovala i uhvatilo ovog lika i dobro je sto nije bilo vise povrijeđenih.
želiš reći vrijeme je da se gradonačelnik unaprijedi kao što se Semihu unaprijedilo?
nema potrebe, čovjek je već bio federalni premijer.
a i nije utekao nakon pucnjave u Dubai
- biske
#5863 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Isto sam i ja posmislio "na prvu". Ali, postoji opštih nekoliko pravila koja važe za upotrebu vatrenog oružja, a jedno od njih je "budi siguran šta je meta i šta je iza mete". U ovom slučaju lik je bježao preko mosta na Skenderiji, pa možeš pretpostaviti u kojem pravcu bi policajac pucao...photo wrote:ono sto ne kontam zasto policija nije "na vatru uzvratila vatrom?" Imali su svako i zakonsko (na napad se moze uzvratiti silom koja je primjenjena prema onome ko uzvraca - neko puca na tebe i ti mozes pucati na njega i to se zakonski tumaci kao nuzna odbrana) i pravo po sluzbenoj duznosti (policijski sluzbenik ima pravo i obavezu da stiti svoj i zivot gradjana i tom prilikom upotrijebi silu primjerenu kako bi se sprijecilo daljnje ugrozavanje zivota - ukratko, da pucaju na njega)
Da jesu, sumnjam da bi bilo ko ikada vise pokusao da puca na policiju jer bi znao da bi ovi uradili isto.
-
photo
#5864 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Mogli su pucati na njega dok je bio na platou. dok jos nije ni dosao do mosta. uostalom, ako bili specijalci tamo (neko je ranije napisao da je vidio jedinicu za podrsku u trenutku pucnjave), onda je i za ocekivati da je svaki od njih istreniran i sposoban nanisaniti u metu i pogoditi je - pogotovo ovi u sarajevu koji su odlicno uvjezbani i istrenirani.biske wrote:Isto sam i ja posmislio "na prvu". Ali, postoji opštih nekoliko pravila koja važe za upotrebu vatrenog oružja, a jedno od njih je "budi siguran šta je meta i šta je iza mete". U ovom slučaju lik je bježao preko mosta na Skenderiji, pa možeš pretpostaviti u kojem pravcu bi policajac pucao...photo wrote:ono sto ne kontam zasto policija nije "na vatru uzvratila vatrom?" Imali su svako i zakonsko (na napad se moze uzvratiti silom koja je primjenjena prema onome ko uzvraca - neko puca na tebe i ti mozes pucati na njega i to se zakonski tumaci kao nuzna odbrana) i pravo po sluzbenoj duznosti (policijski sluzbenik ima pravo i obavezu da stiti svoj i zivot gradjana i tom prilikom upotrijebi silu primjerenu kako bi se sprijecilo daljnje ugrozavanje zivota - ukratko, da pucaju na njega)
- mrtva kokoš
#5865 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
chuchumbamayumbe wrote:Svi koji stanuju u B Fazi znaju gdje je glavno okupljaliste "krimosa" i dilera...to je onaj kafić na Trgu ZAVNOBiH-a.

oni do mjesne patroliraju, dalje je "zabranjena zona"...
-
mahalas505
#5866 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Najbolje je znaci stati tako da je iza tebe kakav bus,tramvaj, i onda pucati po policijibiske wrote:Isto sam i ja posmislio "na prvu". Ali, postoji opštih nekoliko pravila koja važe za upotrebu vatrenog oružja, a jedno od njih je "budi siguran šta je meta i šta je iza mete". U ovom slučaju lik je bježao preko mosta na Skenderiji, pa možeš pretpostaviti u kojem pravcu bi policajac pucao...photo wrote:ono sto ne kontam zasto policija nije "na vatru uzvratila vatrom?" Imali su svako i zakonsko (na napad se moze uzvratiti silom koja je primjenjena prema onome ko uzvraca - neko puca na tebe i ti mozes pucati na njega i to se zakonski tumaci kao nuzna odbrana) i pravo po sluzbenoj duznosti (policijski sluzbenik ima pravo i obavezu da stiti svoj i zivot gradjana i tom prilikom upotrijebi silu primjerenu kako bi se sprijecilo daljnje ugrozavanje zivota - ukratko, da pucaju na njega)
Nije mi jasno zasto policija nije pucala kasnije, valjda su dobili informaciju preko radio-stanice da je napadac naoruzan i opasan.
- Creasy
#5867 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Vragolan wrote:jeste ako je ovaj prvi pucao sto i jeste, ali ja mislim da tu ima jedna zackoljica, policajac mora biti 100% siguran da ce ga pogoditi ili nesta slicno ne mogu se sjetiti, i ovdje policije pa ce to malo bolje objasnitiphoto wrote:ono sto ne kontam zasto policija nije "na vatru uzvratila vatrom?" Imali su svako i zakonsko (na napad se moze uzvratiti silom koja je primjenjena prema onome ko uzvraca - neko puca na tebe i ti mozes pucati na njega i to se zakonski tumaci kao nuzna odbrana) i pravo po sluzbenoj duznosti (policijski sluzbenik ima pravo i obavezu da stiti svoj i zivot gradjana i tom prilikom upotrijebi silu primjerenu kako bi se sprijecilo daljnje ugrozavanje zivota - ukratko, da pucaju na njega)
a valja kasnije pravdati taj metak, pa izvjestaje pisati pa unutarnja kontrola itd itd
a mozda su i pokusali da pucaju, ali ako je lik bjezao postoji mogucnost da bi pogodili neduznog prolaznika mozda je bio daleko za "siguran" podgodak
4.pravilo: moras biti siguran sta je meta i sta se nalazi iza mete.
- Boom71
#5868 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Trebali su ga roknut'.Za primjer slicnim!
Preventivno!
Preventivno!
- Creasy
#5869 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Boom71 wrote:Trebali su ga roknut'.Za primjer slicnim!
Preventivno!
Bolje je sto ga nisu roknuli, jer bi opet bilo po policiji, zasto su ga morali ubiti... Ovako, idiot je uhvacen, predat nadleznom tuzilastvu i sad da vidimo sta ce oni i dalje sud uraditi u ovom slucaju. Bas me zanima. Ako dobije ispod 10 god. popisam se na ovu drzavu!
- madner
#5870 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Da se zna ko smije glumit silu a ko ne.Boom71 wrote:Trebali su ga roknut'.Za primjer slicnim!
Preventivno!
-
nova_korisnica
#5871 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Creasy wrote:Boom71 wrote:Trebali su ga roknut'.Za primjer slicnim!
Preventivno!
Bolje je sto ga nisu roknuli, jer bi opet bilo po policiji, zasto su ga morali ubiti... Ovako, idiot je uhvacen, predat nadleznom tuzilastvu i sad da vidimo sta ce oni i dalje sud uraditi u ovom slucaju. Bas me zanima. Ako dobije ispod 10 god. popisam se na ovu drzavu!
mozes odmah poceti piskiti...
- Vragolan
#5872 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
10000% si u pravu, ali svi znamo da kod nase policije nije moto to serve and protect nego uzmi za rucka/kladionice/kredita i sakrije se negdje u kafanu ili kakav granap, moras shvatiti da oni u vecini slucajeva mislie samo na sebe jhbe se njima sto je lik moga izrafalati jos 20ak ljudi, kazem ti ko bi pisao izvjestaje i pravdao metakphoto wrote: ja to gledam ovako, policajac bi morao da pravda pucnjavu (znam za slucaj kada je policajac u bugojnu prilikom pljacke jedne benziske stanice, uzvratio na vatru kada je pljackas pucao na njega pa je policajac bio mjesec dana pod suspenzijom dok nisu utvrdili da je opravdano pucao i oslobodili ga. nakon toga niko vise u bugojnu nije pucao na policiju) ali bi bio oslobodjen. dva-tri takva slucaja gdje bi par policajaca bilo pod istragom i oslobodjeni, garantujem ti da vise ne bi bilo pucnjave jer bi svi wannabe revolverasi znali da bi fasovali metak. garantujem ti da bi i ostatku stanovnistva bilo lakse jer bi znali da se policija ne libi upotrijebiti oruzje KADA TREBA I MORA. sada, slazem se s tobom da je bila zeznuta situacija da li pucati na skenderiji koja je puna ljudi ali zamisli da je jos neko od policajaca poginuo ili da je ovaj "heroj" trceci preko mosta na skenderiji opet pucao pa pogodio nekog od prolaznika ili ne daj boze dijete? sta milis koliko bi se ljudi onda pitalo zasto policija nije pucala na njega?
jos uvijek mislim da policija ima pravo, obavezu i treba da puca na onoga ko ima oruzje i puca na bilo koga (civila ili policajca). nisu ga oni tjerali da uzme oruzje i puca okolo. svako treba da snosi posljedice za svoje postupke. ako si uzeo oruzje da pucas, moras biti svjestan da ima neko ko ce pucati na tebe. pa onda dobro razmisli hoces li uzeti oruzje i poceti pucati.
da je kako treba sad bi ti bili pod istragom zasto nisu zastitili kolegu
ali ipak ima i ona da ni oni ne smiju tek tako potezti oruzje
- Cholina_Lokica
#5873 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Hebo mater... krenes na sajam knjige da se kulturno uzdises, i treba ti pancir i sljem...
- Vragolan
#5874 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
to it je znak da ne treba da ides po sajmovima knjigaCholina_Lokica wrote:Hebo mater... krenes na sajam knjige da se kulturno uzdises, i treba ti pancir i sljem...
- Creasy
#5875 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Vragolan wrote:10000% si u pravu, ali svi znamo da kod nase policije nije moto to serve and protect nego uzmi za rucka/kladionice/kredita i sakrije se negdje u kafanu ili kakav granap, moras shvatiti da oni u vecini slucajeva mislie samo na sebe jhbe se njima sto je lik moga izrafalati jos 20ak ljudi, kazem ti ko bi pisao izvjestaje i pravdao metakphoto wrote: ja to gledam ovako, policajac bi morao da pravda pucnjavu (znam za slucaj kada je policajac u bugojnu prilikom pljacke jedne benziske stanice, uzvratio na vatru kada je pljackas pucao na njega pa je policajac bio mjesec dana pod suspenzijom dok nisu utvrdili da je opravdano pucao i oslobodili ga. nakon toga niko vise u bugojnu nije pucao na policiju) ali bi bio oslobodjen. dva-tri takva slucaja gdje bi par policajaca bilo pod istragom i oslobodjeni, garantujem ti da vise ne bi bilo pucnjave jer bi svi wannabe revolverasi znali da bi fasovali metak. garantujem ti da bi i ostatku stanovnistva bilo lakse jer bi znali da se policija ne libi upotrijebiti oruzje KADA TREBA I MORA. sada, slazem se s tobom da je bila zeznuta situacija da li pucati na skenderiji koja je puna ljudi ali zamisli da je jos neko od policajaca poginuo ili da je ovaj "heroj" trceci preko mosta na skenderiji opet pucao pa pogodio nekog od prolaznika ili ne daj boze dijete? sta milis koliko bi se ljudi onda pitalo zasto policija nije pucala na njega?
da je kako treba sad bi ti bili pod istragom zasto nisu zastitili kolegu
ali ipak ima i ona da ni oni ne smiju tek tako potezti oruzje
Ne mogu da ne citiram... zar je tesko shvatiti da policija nije mogla uzvratiti vatrom u sred bijela dana u centru grada? Da je napadac ostao na platou, pucali bi na njega, ali on je odmah poceo bjezati i oni su ga mogli samo pratiti do trenutka kad su ga lisili slobode. Da je policijac uzvratio vatrom u trenutku dok je napadao bjezao, mogao bi i sam biti optuzen za izazivanje opste opasnosti.