Kineski mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
valjuga

#5851 Re: Kineski mobiteli

Post by valjuga »

hrasno38 wrote:
valjuga wrote:
Čitao sam do onog Elephone :lol:
I sta je sega??? Sto nema ime da bi se moglo kurcit pred rajom sa markicama?
Ako imalo pratiš kineske telefone ali ono imalo,onda znaš sta je šega.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#5852 Re: Kineski mobiteli

Post by hrasno38 »

valjuga wrote:Ako imalo pratiš kineske telefone ali ono imalo,onda znaš sta je šega.
Imam kineski telefon i zato i pitam sta je sega????

http://www.poslovni.hr/tehnologija/inov ... a-6-283520

Kineska kompanija Xiaomi je na ovogodišnjem Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni predstavila novi model telefona, Mi 5. Ono što je privuklo veliku pažnju svetske javnosti je činjenica da je ovaj model, prema rezultatima benchmark aplikacije AnTuTu, zabeležio veći broj poena od Samsung Galaxy S7 i LG G5 telefona.

Naime, Xiaomi Mi Note 5 je na AnTuTu-ovom testu osvojio neverovatnih 142.084 poena, dok je LG G5 zabeležio nešto više od 130.000, a Samsung Galaxy S7 oko 120.000 poena.

Interesantna je činjenica da sva tri telefona pokreće isti čipset, a to je Snapdragon 820. Galaxy S7 takođe dolazi i sa Samsungovim Exynos čipom.

Xiaomi Mi 5 ima Full HD ekran od 5,15 inča sa prilično tankim ivicama, senzor za otisak prsta, 4 GB RAM memorije, NFC, kao i brzo punjenje zahvaljujući Qualcomm Quick Charge tehnologiji.

Na pozadini se nalazi kamera od 16 megapiksela sa Sony IMX298 senzorom. Telefon podržava snimanje videa u 4K rezoluciji, a tu je i optička stabilizacija slike sa “4 axis” tehnologijom koja će drastično smanjiti podrhtavanje. Prednja kamera ima 4 megapiksela.
Mi 5 pokreće Android Marshmallow sa sedmom verzijom MIUI interfejsa za koji je zaslužan sam Xiaomi.
Postojaće tri verzije Xiaomi Mi 5 telefona: Standard edition sa procesorom na 1,8 GHz i 3 GB RAM memorije (cena oko 306 dolara), High edition sa procesorom na 2,15 GHz i 3 GB RAM-a (oko 352 dolara) i Ceramic exclusive verzija koja će imati procesor na 2,15 GHz i 4 GB RAM memorije i koštaće oko 413 dolara
beni-bu-man

#5853 Re: Kineski mobiteli

Post by beni-bu-man »

hrasno38 wrote:
valjuga wrote:Ako imalo pratiš kineske telefone ali ono imalo,onda znaš sta je šega.

Ma haj koji Telefon danas nije iz Kine :D

Sam koristim cubot Note S
hrasno38

#5854 Re: Kineski mobiteli

Post by hrasno38 »

beni-bu-man wrote:
hrasno38 wrote:

Ma haj koji Telefon danas nije iz Kine :D

Sam koristim cubot Note S
E jebaji ga kako ces pred trebom biti jebac ako na stol ne izvadis Samsunga ili IPhone ili neki drugi od jebackih telefona koji su gori od ovoh kineskih ali imaju zvucnije ime. Sminka je to........
beni-bu-man

#5855 Re: Kineski mobiteli

Post by beni-bu-man »

hrasno38 wrote:E jebaji ga kako ces pred trebom biti jebac ako na stol ne izvadis Samsunga ili IPhone ili neki drugi od jebackih telefona koji su gori od ovoh kineskih ali imaju zvucnije ime. Sminka je to........

Jbg ja ozenjen a zena ima puno bolji telefon od mene :D

jebi ga buraz za tzv. jebace postoji izraz PACENIK :D
hrasno38

#5856 Re: Kineski mobiteli

Post by hrasno38 »

beni-bu-man wrote:
hrasno38 wrote:E jebaji ga kako ces pred trebom biti jebac ako na stol ne izvadis Samsunga ili IPhone ili neki drugi od jebackih telefona koji su gori od ovoh kineskih ali imaju zvucnije ime. Sminka je to........

hahahah pa to i kazem drug znas ako nemas telefon marku onda si nikakav jebac......ali i taj je odlican naziv!!!! Naravno ja ovdje apsolutno ne govorim o kineskim telefonima koji se prodaju po 50$ nego o ozbiljnim markama o kojima mobilni svijet vrlo ozbiljno i pohvalno prica.
beni-bu-man

#5857 Re: Kineski mobiteli

Post by beni-bu-man »

hrasno38 wrote:
beni-bu-man wrote:

hahahah pa to i kazem drug znas ako nemas telefon marku onda si nikakav jebac......ali i taj je odlican naziv!!!! Naravno ja ovdje apsolutno ne govorim o kineskim telefonima koji se prodaju po 50$ nego o ozbiljnim markama o kojima mobilni svijet vrlo ozbiljno i pohvalno prica.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Sarajevski-Seljak

#5858 Re: Kineski mobiteli

Post by Sarajevski-Seljak »

hrasno38 wrote:

Kineska kompanija Xiaomi je na ovogodišnjem Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni predstavila novi model telefona, Mi 5. Ono što je privuklo veliku pažnju svetske javnosti je činjenica da je ovaj model, prema rezultatima benchmark aplikacije AnTuTu, zabeležio veći broj poena od Samsung Galaxy S7 i LG G5 telefona.

Naime, Xiaomi Mi Note 5 je na AnTuTu-ovom testu osvojio neverovatnih 142.084 poena, dok je LG G5 zabeležio nešto više od 130.000, a Samsung Galaxy S7 oko 120.000 poena.

Interesantna je činjenica da sva tri telefona pokreće isti čipset, a to je Snapdragon 820. Galaxy S7 takođe dolazi i sa Samsungovim Exynos čipom.

Xiaomi Mi 5 ima Full HD ekran od 5,15 inča sa prilično tankim ivicama, senzor za otisak prsta, 4 GB RAM memorije, NFC, kao i brzo punjenje zahvaljujući Qualcomm Quick Charge tehnologiji.

Na pozadini se nalazi kamera od 16 megapiksela sa Sony IMX298 senzorom. Telefon podržava snimanje videa u 4K rezoluciji, a tu je i optička stabilizacija slike sa “4 axis” tehnologijom koja će drastično smanjiti podrhtavanje. Prednja kamera ima 4 megapiksela.
Mi 5 pokreće Android Marshmallow sa sedmom verzijom MIUI interfejsa za koji je zaslužan sam Xiaomi.
Postojaće tri verzije Xiaomi Mi 5 telefona: Standard edition sa procesorom na 1,8 GHz i 3 GB RAM memorije (cena oko 306 dolara), High edition sa procesorom na 2,15 GHz i 3 GB RAM-a (oko 352 dolara) i Ceramic exclusive verzija koja će imati procesor na 2,15 GHz i 4 GB RAM memorije i koštaće oko 413 dolara

Mi note 5 ?!

Ne mogu elphone i Xiaomi u istu recenicu nikao.
hrasno38

#5859 Re: Kineski mobiteli

Post by hrasno38 »

Sarajevski-Seljak wrote:
hrasno38 wrote:

Mi note 5 ?!

Ne mogu elphone i Xiaomi u istu recenicu nikao.
Elephone S7.......
Sarajevski-Seljak

#5860 Re: Kineski mobiteli

Post by Sarajevski-Seljak »

Elephone S7, preljep telefon, sa dobrim procesorom i svim sto treba, za te novce i vise nego dobar.

Ali Xiaomi, OnePlus pa i Meizu su klasa iznad, i po izradi i po softwerskoj podrsci...
hrasno38

#5861 Re: Kineski mobiteli

Post by hrasno38 »

Sarajevski-Seljak wrote:Elephone S7, preljep telefon, sa dobrim procesorom i svim sto treba, za te novce i vise nego dobar.

Ali Xiaomi, OnePlus pa i Meizu su klasa iznad, i po izradi i po softwerskoj podrsci...
Tako je bez daljnjeg samo sto je u Kini pocela utrka izmedju njih tko ce bolji telefon napraviti a to je odlicno za mobilnu industriju i same korisnike.
Running

#5862 Re: Kineski mobiteli

Post by Running »

Oneplus (3/3T) odskace tu jedino, najvise zbog otvorenog codea i podrske, sto sumnjam da ostali imaju. Ostalo nit #ebi nit kuci vodi, skup nebitnih specifikacija na papiru, slozicete se kad se uzme sve u obzir. :D

Nemam te kineze, ali citam po netu, iskustva, iglavnom mogu izvesti zakljucke samo blijede kopije vodecih brendova.

Citirate te neke telefone koji kostaju po 400-500-600$ sta je tu povoljno Sunce ti kalajisano da bih razmislio o njima jos sa upitnim garancijama.

Radije cu uzeti (i dodati jos malo €) iPhone ili Pixel i sl. i biti miran u svakom pogledu.
avaks

#5863 Re: Kineski mobiteli

Post by avaks »

E i naveo si momačke telefone :lol:
Gdje iPhone i Pixel imaju oficijelnu garanciju u BiH :mrgreen: A o cijenama da ne pričamo :run:
valjuga

#5864 Re: Kineski mobiteli

Post by valjuga »

Running wrote:Oneplus (3/3T) odskace tu jedino, najvise zbog otvorenog codea i podrske, sto sumnjam da ostali imaju. Ostalo nit #ebi nit kuci vodi, skup nebitnih specifikacija na papiru, slozicete se kad se uzme sve u obzir. :D

Nemam te kineze, ali citam po netu, iskustva, iglavnom mogu izvesti zakljucke samo blijede kopije vodecih brendova.

Citirate te neke telefone koji kostaju po 400-500-600$ sta je tu povoljno Sunce ti kalajisano da bih razmislio o njima jos sa upitnim garancijama.

Radije cu uzeti (i dodati jos malo €) iPhone ili Pixel i sl. i biti miran u svakom pogledu.
Drug,jes ti vidio bezele u pixela?
irac300

#5865 Re: Kineski mobiteli

Post by irac300 »

Running wrote: Nemam te kineze, ali citam po netu
To se zove argument. :D

Edit:
Probaj tako i sa jebanjem. :lol:
valjuga

#5866 Re: Kineski mobiteli

Post by valjuga »

irac300 wrote:

Edit:
:lol: :lol:
Kažu da je to dobro,pričo mom jaranu ovaj jedan što je gledo :D
A odakle to Irac? Si u Irskoj?
Last edited by valjuga on 23/01/2017 21:44, edited 1 time in total.
Running

#5867 Re: RE: Re: Kineski mobiteli

Post by Running »

avaks wrote:E i naveo si momačke telefone [emoji38]
Gdje iPhone i Pixel imaju oficijelnu garanciju u BiH :mrgreen: A o cijenama da ne pričamo :run:
U pravu si jbg, ali opet imas neke servise ovde za vodece proizvodjace ako legalno uzmes. Uglavnom wc papir garancija. Eno na piku pixel polovnjak 1100KM. :D Pa jeste cijena zara ali snadje se nekako sa kupovinom vani, ili nesto izmajminise ovde sa polovnjakom. Ja sam nexus 6 kupio u USA na rasprodaji prije malo vise od godinu dana za 250$, dok je cijena ovde bila po 1000KM.
irac300 wrote:

Edit:
Probaj tako i sa jebanjem. [emoji38]
Daj jbt nisam balavac, neke stvari skontas, ne moram nesto imati da bih uvidjeo, dovoljno je otici na XDA i vidjeti o cemu se radi.
Nisu svi ni isti korisnici imas i naprednije korisnike koji traze vise od telefona, koji traze telefon sa jakom podrskom i zajednicom, koji traze open source telefon, kojima telefon nije samo skup dobrih specifikacija na papiru.

Uporedi te sve mocne kineze sa mocnim SoCevima i kamera chipovima ostalih poznatih proizvodjaca i vidjeces o cemu pricam i sta je bitno. Dzaba kinezu i najnoviji sony camera modul kad ga ne znaju implementirati kao recimo samsung, google, sony, kako je uradjena implementacija brzog punjenja, kakav je ram managment (sigirno krsina jer je i sam sw upravo to)...

Ti kinezi sem 'jakih' baterija nemaju ama bas nista sto bi moglo da bude konkurentno vodecim flagshipovima (i nekim keftinijim modelima).

Ako Vi samo gledate koliko ima rama, koji je snapdragon je l' sa 8 jezgara, koliko MPix itd, potrudite se da razumijete i uvazite i drugu stranu.
Razumijem i ja ljude koji gledaju da kupe jeftinije, i kojima telefon ne predstavlja Bog na sta (nisu neki android entuzijasti), koriste ga onakvim kakvim jeste (bez customizacije sa nekim kineskim sw naznakama :D i pokusajima da lici na izvorni android), ali misliti da su kupili Boga oca za male pare ili slucajno ga porediti sa flagshipovima istih specifikacija 'na papiru' nije OK.

I da, video sam bezele meni to ne predstavlja nista, ne gledam u bezele vec u ekran. :d
D

Nemam namjeru vise pisati na ovu temu, vidim da se ne razumijemo.

Sent from my Gphone
Last edited by Running on 23/01/2017 21:45, edited 5 times in total.
kloniran

#5868 Re: Kineski mobiteli

Post by kloniran »

:lol:
Image
irac300

#5869 Re: Kineski mobiteli

Post by irac300 »

valjuga wrote:
irac300 wrote:

Edit:
:lol: :lol:
Kaću da je to dobro,pričo mom jaranu ovaj jedan što je gledo :D
A odakle to Irac? Si u Irskoj?
Ti si 568594 koji me to pita. :D Haman slabo ljudi poznaju Tuzlu, ima četvrt Irac, nazvana po Ivanu Markoviću Ircu. :D
valjuga

#5870 Re: Kineski mobiteli

Post by valjuga »

irac300 wrote:
Ti si 568594 koji me to pita. :D Haman slabo ljudi poznaju Tuzlu, ima četvrt Irac, nazvana po Ivanu Markoviću Ircu. :D
Da ali sam možda prvi koji je lutao kao turist po Frankfurtu i u 10 AM upanem ja u neki kafić piše Irish Pub,izašao naveče četveronoške a ni eura potrošio nisam,plah narod :thumbup:
irac300

#5871 Re: RE: Re: Kineski mobiteli

Post by irac300 »

Running wrote: Daj jbt nisam balavac, neke stvari skontas, ne moram nesto imati da bih uvidjeo.
Nisu svi ni isti korisnici imas i naprednije korisnike koji traze vise od telefona, koji traze telefon sa jakom podrskom i zajednicom, koji traze open source telefon, kojima telefon nije samo skup dobrih specifikacija na papiru.

Uporedi te sve mocne kineze sa mocnim SoCevima i kamera chipovima ostalih poznatih proizvodjaca i vidjeces o cemu pricam i sta je bitno. Dzaba kinezu i najnoviji sony camera modul kad ga ne znaju implementirati kao recimo samsung, google, sony, kako je uradjena implementacija brzog punjenja, kakav je ram managment (sigirno krsina jer je i sam sw upravo to)...

Ti kinezi sem 'jakih' baterija nemaju ama bas nista sto bi moglo da bude konkurentno vodecim flagshipovima (i nekim keftinijim modelima).

Ako Vi samo gledate koliko ima rama, koji je snapdragon je l' sa 8 jezgara, koliko MPix itd, potrudite se da razumijete i uvazite i drugu stranu.
Razumijem i ja ljude koji gledaju da kupe jeftinije, i kojima telefon ne predstavlja Bog na sta (nisu neki android entuzijasti), koriste ga onakvim kakvim jesu, ali misliti da su kupili Boga oca za male pare ili slucajno ga porediti sa flagshipovima istih specifikacija 'na papiru' nije OK.

I da, video sam bezele meni to ne predstavlja nista, ne gledam u bezele vec u ekran. :d
D

Sent from my Gphone
Nemoj se ljutiti. :D Poštujem ja tvoje mišljenje, daleko od toga. Međutim, ne mogu se složiti. Huawei je takođe kineski brend, kao i HTC (doduše sa Tajvana, ali Kinezi su, samo ne komunjare). :D Ovi drugi brendovi kao Xiaomi, Meizu... su se pojavili nedavno u odnosu na ove poznatije marke, a ogroman pomak su napravili. Možda se još ne mogu nositi sa vrhunskim flagshipovima od renomiranih brandova, ali da su blizu, blizu su. I da, jedini argument koji protivnici kineskih telefona uzimaju su ''kamera''. Ispada sve vrhunski fotografi. :D Mislim da će i to vrlo skoro pasti u vodu. Meni lično telefon ne treba zbog vrhunskih fotografija, da to želim kupio bih prosječan fotoaparat digitalac, s kojim se ne može nositi ni najbolja kamera na mobitelu.
irac300

#5872 Re: Kineski mobiteli

Post by irac300 »

valjuga wrote:
irac300 wrote:
Da ali sam možda prvi koji je lutao kao turist po Frankfurtu i u 10 AM upanem ja u neki kafić piše Irish Pub,izašao naveče četveronoške a ni eura potrošio nisam,plah narod :thumbup:
To se slažem, dobar narod, prelijepa kultura. :thumbup:
Running

#5873 Re: Kineski mobiteli

Post by Running »

Ne ljutim se, samo ne volim one kratke odgovore tipa i to sam ocekivao: 'nemas pojma...ovo/ono' ili nekim licnim stvarima/uvredama, koji se najcesce vidjaju po nasim forumima ako se ne slazes na nekim. Zato najcesce koristim i strane forume, em su pametniji od nas, em vise znaju, em su kulturniji i parlamentarniji u razgovoru/pisanju. Ali eto mogu odogovoriti:
Taiwan je vise proamericki orijentisan.
Iskreno za mene su svi isti Huawei/Samsung ovo/ono, ja sam google korisnik izvornog androida od samog starta, kad su jos mnogi symbian koristili.
I da kamera jeste najveci problem na to se svi zale, ali i nije samo to.
Mogu oni vremenom to dotjerati kao i samsung, ali bez otvorenog koda i dostupnih drajvera i dokumentacije, nikad nece napraviti funlcionalan AOSP ROM. Govorim iz razloga sto postoji veliki broj onih koji uzmu neku jeftiniju kinezaru, a zele da se rijese softwarea. Pa eto Xiaomijev EMUI kako li se vec zove najmanje lici na Android, vise na iOS, i sigurno ima nekih bloatovanih kineskih aplikacija. Ja ono ne bih mogao gledati, volim 100%-tnu podrsku za google apps.

I brate nije isto nositi samo telefon u dzepu itelefon+camera, zaboravi to iako pricas tako, jedno je teorija, drugo je realnost. Da te vidim kako bi nosio aparat...:D
Govorim ovo da se cuje i druga strana, da se ne gleda ograniceno samo na jedno.
Mozda sam i zalutao ovde na temu neplanirano, pojavi mi se u new posts...:D
Zivio. ;)

Sent from my Gphone
valjuga

#5874 Re: Kineski mobiteli

Post by valjuga »

Running wrote:Ne ljutim se, samo ne volim one kratke odgovore tipa i to sam ocekivao: 'nemas pojma...ovo/ono' ili nekim licnim stvarima/uvredama, koji se najcesce vidjaju po nasim forumima ako se ne slazes na nekim. Zato najcesce koristim i strane forume, em su pametniji od nas, em vise znaju, em su kulturniji i parlamentarniji u razgovoru/pisanju. Ali eto mogu odogovoriti:
Iskreno za mene su svi isti Huawei/Samsung ovo/ono, ja sam google korisnik izvornog androida od samog starta, kad su jos mnogi symbian koristili.
Mogu oni vremenom to dotjerati kao i samsung, ali bez otvorenog koda i dostupnih drajvera i dokumentacije, nikad nece napraviti funlcionalan AOSP ROM. Govorim iz razloga sto postoji veliki broj onih koji uzmu neku jeftiniju kinezaru, a zele da se rijese softwarea. Pa eto Xiaomijev EMUI kako li se vec zove najmanje lici na Android, vise na iOS, i sigurno ima nekih bloatovanih kineskih aplikacija. Ja ono ne bih mogao gledati, volim 100%-tnu podrsku za google apps.

I brate nije isto nositi samo telefon u dzepu itelefon+camera, zaboravi to iako pricas tako, jedno je teorija, drugo je realnost. Da te vidim kako bi nosio aparat...:D
Zivio. ;)

Sent from my Gphone
Meni se recimo sviđa ovaj MIUI od Xiaomija prvenstveno zbog mnoštva opcija koje su ugrađene u sam MIUI pa ne moram skida raznorazne aplikacije za razne gluposti,tipa snimanje razgovora onda ugrađen time/date stamp na fotografijama,dijeljenje WiFi šifri sa nekim,putem qr code-a itd itd.Mislim da je MIUI podcijenjen.
Ja, i šta znači 100% podrška za Google apps?
irac300

#5875 Re: Kineski mobiteli

Post by irac300 »

Running wrote:Ne ljutim se, samo ne volim one kratke odgovore tipa i to sam ocekivao: 'nemas pojma...ovo/ono' ili nekim licnim stvarima/uvredama, koji se najcesce vidjaju po nasim forumima ako se ne slazes na nekim. Zato najcesce koristim i strane forume, em su pametniji od nas, em vise znaju, em su kulturniji i parlamentarniji u razgovoru/pisanju. Ali eto mogu odogovoriti:

Zivio. ;)

Sent from my Gphone
Xiaomijeva verzija Androida je MIUI. :D I iskreno, meni jedna od najdražih, a na starom telefonu sam isprobao mali milion različitih android verzija. Jedino što mi se ne sviđa je taj iOS interfejs, koji se vrlo lako riješi sa drugim launcherom. Ne znam za druge, ali meni je došao telefon čist od kineskih aplikacija, čak mi i google play nabacili. :D

Znam da nije isto, ali napisao sam, ko pati za profesionalnom fotografijom, kupit će fotoaparat. Prosječni korisnik neće toliko patiti ako su mu slike lošije pri manjem osvjetljenju, a onom kome je to jako bitno, taj će iskeširat 1000 i kusur KM i kupiti bolji telefon, ha ja.

Uostalom, svako neka kupuje ono što mu je bolje, ja lično sam prezadovoljan sa onim što trenutno nude kineski telefoni s obzirom na cijene. Imam par takvih uređaja, koristim ih i znam im u bocu i vrline i mane.
Post Reply