Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
annoy

#5851 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

MarlboroGold wrote:Kako pristalice drugog i trećeg vala tretiraju žene koje se ne žele identificirati sa feminizmom? Postoje li kakva istraživanja? Koliko sam vidio (najviše yt klipovi) uglavnom osuđuju takve žene.
Meni je receno da zasluzujem da mi se oduzmu sva prava koja imam
hAZNADAR

#5852 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Velkoski wrote:Marksizam bi bio idealan da je primjenjiv na homo sapiensa :mrgreen:
Marksizam je primjenjiv samo u razvijenim drustvima. Problem je samo sto treba da demokratski bude izabran.
Poveznica sa feminizmom je takodjer razvijeno drustvo u svakom pogledu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5853 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

hAZNADAR wrote:
Velkoski wrote:Marksizam bi bio idealan da je primjenjiv na homo sapiensa :mrgreen:
Marksizam je primjenjiv samo u razvijenim drustvima. Problem je samo sto treba da demokratski bude izabran.
Koja su to današnja razvijena društva? To je sve utopijski ako se mene pita. U prirodi homo sapiensa je da bude egoista i nikakva "nametnuta" pravila to ne mogu promijeniti.

Neko će uvijek željeti da bude "on top of the chain" koliko god društvo napredovalo.

tl; dr

Apsolutna jednakost je nemoguća, nismo tako programirani :D
triconja

#5854 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Velkoski wrote:
hAZNADAR wrote:
Koja su to današnja razvijena društva? To je sve utopijski ako se mene pita. U prirodi homo sapiensa je da bude egoista i nikakva "nametnuta" pravila to ne mogu promijeniti.

Neko će uvijek željeti da bude "on top of the chain" koliko god društvo napredovalo.

tl; dr

Jes u tebe slaba masta jaro moi, cuj nemere.

More sve samo treba bit dovoljno radikalan, ha ja :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5855 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Radikalnost nije nikad ništa dobro donijela :mrgreen:
hAZNADAR

#5856 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Velkoski wrote:
hAZNADAR wrote:
tl; dr
Jednakost je nemoguca u uslovima opasnosti, konkurencije, prezivljavanja, odbrane,... sto je nazalost najveci dio historije ljudskog roda pa samim tim se iz tih razloga i stvarala hijerarhija i piramida moci. Sto vise Homo Sapiensi imaju uslove normalnog zivota bez bojazni od nestasice, rata, ugrozenosti, nepravde, ... tim vise jaca i jednakost.

Skandinavske drzave su za sada najrazvijenije po tom pitanju. Na temi o feminizmu recimo - tu zene nisu ekonomski zavisne od muskarca.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5857 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Ne možemo ni ti ni ja dokazati koliko bi stvari bile "idealne" čak i da je sve utopijski na kompletnoj planeti. Naprosto zamisli da sam imaš recimo milijarde, perfektno si zdrav, praktično imaš sve, misliš da ti to ne bi dosadilo? :mrgreen:

I u Šveckoj su nemiri, desničari se bude i ostale stvari. Čitava poenta je da je marksizam previše idealan da bi zapravo postojao, tačnije nemoguć je.
madner

#5858 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Problem s tim je da kada nema opasnosti i pritiska okoline, jedina razlika koja ostane je: bioloska. Pa dolazi do diferenciranja po bioloskim preferencijama.
hAZNADAR

#5859 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Velkoski wrote:Ne možemo ni ti ni ja dokazati koliko bi stvari bile "idealne" čak i da je sve utopijski na kompletnoj planeti. Naprosto zamisli da sam imaš recimo milijarde, perfektno si zdrav, praktično imaš sve, misliš da ti to ne bi dosadilo? :mrgreen:

I u Šveckoj su nemiri, desničari se bude i ostale stvari. Čitava poenta je da je marksizam previše idealan da bi zapravo postojao, tačnije nemoguć je.
Skandinavske zemlje su najblize dobroj podlozi za marksizam ali nisam rekao da su spremne. Osim tehnoloske, industrijske,.. razvijenosti treba imati i vece obrazovne stope. Marksizam nije nikada dobio svoju pravu sansu,.. bilo je pokusaja u nerazvijenim i porusenim zemljama sa mentalitetom jami samo sebi, i to diktatorski,.. to nije vidjelo ni marksizma ni komunizma.

Biti bogatas ne znaci nista ako zivis u drustvu gdje se moras distancirati, zastititi, obezbjediti,... jer sit gladnom ne vjeruje.

Homo Sapiens ima potencijal za utopijsko drustvo, marksizam po zamisli,.. ali ne tako sto ces mene ili tebe naviknute na dzunglu tako prevaspitati. Nejednakost i hijerarhija kod ljudi se javila samo u uslovima gladi, rata, prezivljavanja, borbe oko resursa, odbrane,... i to je ste bioloski mehanizam prilagodjavanja i odbrane - ali gubi smisao ako nema potrebe za paljenjem tog mehanizma. Sam egoizam kojeg spominjes je cist instinkt prezivljavanja gdje brines prvenstveno za sebe.

Da stavis sada stotinu malih sirocadi na ostrvo gdje svega ima u izobilju i plus prostora za jos milion dusa - u odrasloj dobi bi mogli zivjeti po ideji marksizma. Ako bi i razvili neku svoju hijerarhiju - prije bi to bio matrijarhat negoli patrijarhat i pravo jacega. Ljudi danas raspolazu tehnologijom koja moze omoguciti osnovno za zivot za sve, planiranu i kontrolisanu demografiju, planirano koristenje resursa i ravnomjernu raspodjelu,.. samo pomisli na silne milijarde za oruzje da se drugacije raspodjele. U uslovima gdje imas dovoljno za zivot, pravdu, bezbjednost, razvijeno drustvo po svim segmentima, kolektiv,.... tu automatski dolazi do vece jednakosti.
MarlboroGold

#5860 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

annoy wrote:
MarlboroGold wrote:Kako pristalice drugog i trećeg vala tretiraju žene koje se ne žele identificirati sa feminizmom? Postoje li kakva istraživanja? Koliko sam vidio (najviše yt klipovi) uglavnom osuđuju takve žene.
Meni je receno da zasluzujem da mi se oduzmu sva prava koja imam
Pretpostavljam da je to treći val...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5861 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Ali uvijek će postojati neki Haso koji će željeti da bude alfa i omega te će imati sljedbenike. Uvijek. Bez obzira na opasnost ili ne.

Čak i u obdaništima imaš djecu koja hoće da budu lideri i upravljaju ostatkom :mrgreen:
triconja

#5862 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Znaci marksizam je jedno jutro se probudis i bidnes mesar, drugo jutro hirurg a trece predsjednik, a ako neš radit ne moras, ha ja.

A kapitalizam je kad ides ckole zavrsavat i specijalizacije i pm da bi bio doktor, dok u marksistickoj drzavi za bit doktor je dovoljno da ti se samo ona stvar nadigne na oto zanimanje :mrgreen:
omar little

#5863 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

paglia se bavi zapadnim feminizmom jer 1) tu ordinira 2) taj feminizam ima primat. paglia je libertarijanac, ne znam da li se i dalje tako izjasnjava, nisam je duze cula, 90-00ih otvoreno jeste, tako da ne vidim zasto bi se od nje ocekivala fleksibilnost i prilagodljivost kapitalizma radnoj snazi. radna snaga se mora biti. ako si to ne mozes priustiti, snosis posljedice, tvoj problem.

zapadne zene koje vriste o diskriminaciji i nepravdi su vecinom segment koji zeli redistribuciju moci za sebe i svoju klasu. boli ih kurac za zene (i ljude) sa ekonomskog i drustvenog dna, osim deklarativno. 4 od 5 ceo najvecih defense firmi (lockheed, boeing, tako to) u americi su zene. na koji nacin je to drukcije i bolje za drustvo i kome to pravi ikakvu razliku u zivotu osim njima osobno i zenama njihove klase i profila?
hAZNADAR

#5864 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Velkoski wrote:Ali uvijek će postojati neki Haso koji će željeti da bude alfa i omega te će imati sljedbenike. Uvijek. Bez obzira na opasnost ili ne.

Čak i u obdaništima imaš djecu koja hoće da budu lideri i upravljaju ostatkom :mrgreen:
Liderstvo u igri, projektu kopanja rupe, prijektu gradnje kule lego kockica, .. je stvar osobnog afiniteta i to nije nikakvo alfa muzjastvo. Osim toga - u samim obdanistima imas i vaspitacice i slikovnice gdje se od malih nogu uci hijerarhija i podjela po standardima danasnjice.
I po marksistickoj zamisli ljudi trose vrijeme na rad i kulturu gdje naravno da neko ima afiniteta za koordinaciju. Ali to ne znaci ni alfa, ni kradju, zloupotrebu,.. ako svi imaju.
Ne mozes jednostavno zaobici cinjenicu da je jednakost veca tamo gdje je veca razvijenost, socijalna i zdravstvena skrb, nema gladi, bezbjednost bolja, pravo i zastita svih kategorija veca,....
triconja

#5865 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

hAZNADAR wrote:
Velkoski wrote:Ali uvijek će postojati neki Haso koji će željeti da bude alfa i omega te će imati sljedbenike. Uvijek. Bez obzira na opasnost ili ne.

Liderstvo u igri, projektu kopanja rupe, prijektu gradnje kule lego kockica, .. je stvar osobnog afiniteta i to nije nikakvo alfa muzjastvo. Osim toga - u samim obdanistima imas i vaspitacice i slikovnice gdje se od malih nogu uci hijerarhija i podjela po standardima danasnjice.
I po marksistickoj zamisli ljudi trose vrijeme na rad i kulturu gdje naravno da neko ima afiniteta za koordinaciju. Ali to ne znaci ni alfa, ni kradju, zloupotrebu,.. ako svi imaju.
Ne mozes jednostavno zaobici cinjenicu da je jednakost veca tamo gdje je veca razvijenost, socijalna i zdravstvena skrb, nema gladi, bezbjednost bolja, pravo i zastita svih kategorija veca,....
Kolko para tolko muzike, nista novo.
hAZNADAR

#5866 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

triconja wrote:
hAZNADAR wrote:

Ljudi su postojali i kada nije bilo novca ili bilo kakvog drugog sredstva kupovine, trampe,...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5867 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Pa postoji, zato i rekoh da je socijalni mir itekako važan za napredak kompletnog društva jer onda nisi opterećen time šta ćeš jesti sutra. Ipak, i u najsavršenijim društvima bi se znalo koliko vrijedi hirurg, koliko vrijedi neko portalsko piskaralo ili neko sa samo osnovnom.

Ni najveća socijalna sigurnost ne može ugasiti attention whoring, to je kompletna poenta.
hAZNADAR wrote:
triconja wrote:
hAZNADAR wrote: Liderstvo u igri, projektu kopanja rupe, prijektu gradnje kule lego kockica, .. je stvar osobnog afiniteta i to nije nikakvo alfa muzjastvo. Osim toga - u samim obdanistima imas i vaspitacice i slikovnice gdje se od malih nogu uci hijerarhija i podjela po standardima danasnjice.
Ljudi su postojali i kada nije bilo novca ili bilo kakvog drugog sredstva kupovine, trampe,...
I Abel navodno ubio Kajna... :mrgreen:
wewa

#5868 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

omar little wrote:paglia se bavi zapadnim feminizmom jer 1) tu ordinira 2) taj feminizam ima primat. paglia je libertarijanac, ne znam da li se i dalje tako izjasnjava, nisam je duze cula, 90-00ih otvoreno jeste, tako da ne vidim zasto bi se od nje ocekivala fleksibilnost i prilagodljivost kapitalizma radnoj snazi. radna snaga se mora biti. ako si to ne mozes priustiti, snosis posljedice, tvoj problem.

zapadne zene koje vriste o diskriminaciji i nepravdi su vecinom segment koji zeli redistribuciju moci za sebe i svoju klasu. boli ih kurac za zene (i ljude) sa ekonomskog i drustvenog dna, osim deklarativno. 4 od 5 ceo najvecih defense firmi (lockheed, boeing, tako to) u americi su zene. na koji nacin je to drukcije i bolje za drustvo i kome to pravi ikakvu razliku u zivotu osim njima osobno i zenama njihove klase i profila?
Zene koje dodju do takvog nivoa vlasti obicno ne krasi empatija, solidarnost i tako ti romanticni koncepti. Nazalost. Jer su u odlicnoj poziciji da krce put drugim zenama, na nacin na koji to, recimo, radi premijerka Novog Zelanda.

A nije da ocekujem od bilo koga bilo sta, ne u ovoj zivotnoj dobi. Samo bi, eto, bilo lijepo... Peace, love, happiness and all that shit.

@Marlboro,
Nije nijedan val feminizma monolitan pa da ima nekakve dogovorene principe i stavove kojih se slijepo pridrzavaju svi feministi i feministkinje. Sto se mene tice, nijedna zena se ne mora identificirati kao feministkinja, ali se dizem na zadnje noge kad god cujem iz zenskih usta da je feminizam nepotreban i prevazidjen. Reci to onoj sto umrije jer je necista od menstruacije.
triconja

#5869 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

wewa wrote:
omar little wrote:paglia se bavi zapadnim feminizmom jer 1) tu ordinira 2) taj feminizam ima primat. paglia je libertarijanac, ne znam da li se i dalje tako izjasnjava, nisam je duze cula, 90-00ih otvoreno jeste, tako da ne vidim zasto bi se od nje ocekivala fleksibilnost i prilagodljivost kapitalizma radnoj snazi. radna snaga se mora biti. ako si to ne mozes priustiti, snosis posljedice, tvoj problem.

Zene koje dodju do takvog nivoa vlasti obicno ne krasi empatija, solidarnost i tako ti romanticni koncepti. Nazalost. Jer su u odlicnoj poziciji da krce put drugim zenama, na nacin na koji to, recimo, radi premijerka Novog Zelanda.

A nije da ocekujem od bilo koga bilo sta, ne u ovoj zivotnoj dobi. Samo bi, eto, bilo lijepo... Peace, love, happiness and all that shit.

@Marlboro,
Nije nijedan val feminizma monolitan pa da ima nekakve dogovorene principe i stavove kojih se slijepo pridrzavaju svi feministi i feministkinje. Sto se mene tice, nijedna zena se ne mora identificirati kao feministkinja, ali se dizem na zadnje noge kad god cujem iz zenskih usta da je feminizam nepotreban i prevazidjen. Reci to onoj sto umrije jer je necista od menstruacije.
Hajd vako, svi znamo da je u nekim drzavama sranje da ne moze bit gore. Svi mozemo pisat i naprdjivat ovdje kako tamo u pakistanu i indiji siluju i kamenuju, sta god hoš al sta cemo tim postic?

Haj korak dalje, eto napravimo neki pokret u sarajevu u vezi nepravde u zemljama treceg scijeta i sta cemo tim postic? To sto ce se nekimujo pocesat po mudima i rec pa jest bogami tesko onima tamo nema nikakvog efekta za one tamo.

Dok se ne ode misionarit dje treba nema efekta nikakvog i ti slucajevi se samo mogu koristiti za poturanje svoje propagande. Sta si ti uradila ikad za neke lijeve zemlje? Isto ko i ja, koristis njihovo stanje u argumentima kad prosipas suplju, ha ja :lol:
Hakiz

#5870 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote:Reci to onoj sto umrije jer je necista od menstruacije.
U Pakistanu ne polijevaju neposlušne djevojke kiselinom samo očevi i braća, to rade i majke i tetke.

To šta ti kažeš i žene promovišu jer to nije pitanje feminizma nego uglavnom religije.
wewa

#5871 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Trico, moj moto u ovom slučaju je Misli globalno, djeluj lokalno. Pa makar to lokalno bio i vlastiti mikrokosmos. Nastojim tretirati ljude jednako, bez obzira na spol, djecu tako odgajam i ucim ih da zive bez predrasuda, barem on ih koje sam osvijestila. Kupujem (cesce) tamo gdje su radnicka prava zasticenija, posebno zenska ili reproduktivna prava (FIS-ove zaposlenice pocesto su trudnice, kao rijetko gdje), gdje mogu nastojim olaksati drugim zenama zivote kako je nekad meni bilo potrebno. Koliko daleko moja poruka dopire ili bi mogla doprijeti? Ne znam, djeca su mi jos mala.
Ali barem ne sutim pokorno kad vidim nepravdu, zlostavljanje, zanemarivanje. Voljela bih i vise...
Hakiz

#5872 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Svaka čast.

A čovjek može uraditi samo ono šta može uraditi. Koliko god da je, dobro je.
triconja

#5873 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

wewa wrote:Trico, moj moto u ovom slučaju je Misli globalno, djeluj lokalno. Pa makar to lokalno bio i vlastiti mikrokosmos. Nastojim tretirati ljude jednako, bez obzira na spol, djecu tako odgajam i ucim ih da zive bez predrasuda, barem on ih koje sam osvijestila. Kupujem (cesce) tamo gdje su radnicka prava zasticenija, posebno zenska ili reproduktivna prava (FIS-ove zaposlenice pocesto su trudnice, kao rijetko gdje), gdje mogu nastojim olaksati drugim zenama zivote kako je nekad meni bilo potrebno. Koliko daleko moja poruka dopire ili bi mogla doprijeti? Ne znam, djeca su mi jos mala.
Ali barem ne sutim pokorno kad vidim nepravdu, zlostavljanje, zanemarivanje. Voljela bih i vise...
Ne sutim ni ja na nepravdu ali nema smisla govoriti o stvarima koje se desavaju daleko, kae bombarduju civile, nervni gas, one neke muslimane ovo ono. Nema smisla o tome ni pricat. Tamo u brazilu i juznoj americi ubise i musko i zensko i staro i mlado oni narkokarteli, nema smisla ni o tom pricat. U svedskoj kae silovo migrant neku svedjanku, nea ni o tom smisla.

Jedino o cemu ima smisla pricat je lokalna zajednica jer se jedino tu moze uraditi nesto konkretno (nesto sto je acta non verba). Naravno da ces raditi sta je u tvojoj nadleznosti i pokusavati nesto u blizoj okolini, to je valjda nesto normalno da hoces zdravu okolinu za sebe i djecu. To je pohvalno sto odgajas tako djecu ali nemas ti nikakvog uticaja u pakistanu i indiji, ha ja, to sam mislio rec.
wewa

#5874 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Radi se o tome da su jednaki uzroci loseg odnosa prema zenama, ljudima opcenito, a to je neukost, neobrazovanost, slijepa poslusnost tradiciji, kognitivna lijenost. Jednak je onak sto zenu pretuce jer mu tim gubi utakmicu, kao onaj sto je otjera u kolibu dok krvari, kao i ona koja nasilu obrezuje zensku djecu. A promjena pocinje od osvjescivanja.
Niemand

#5875 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Samo sto ogroman broj tih zena dobrovoljno ode u menstruacijsku kolibu. One su hindu i to je njihova interpretacija te religije, ne rade sve hindu zene to.

U nepalu je to zakonom kaznjivo od 2005te, problem je sto ni zene ne odustaju od tog jer im je to dio religije a najveci problem, zbog kojeg i dolazi do smrtnih slucajeva, su uslovi u tim kolibama zbog siromastva u tim regijama.

Netom prije slucaja kojeg pominjes, u januaru ove godine, je umrla majka sa dva djecaka u kolibi za menstruaciju, pa su mjestani razlupali 60 koliba. I oni su se kao i djevojka iz tvog primjera ugusili od dima. Mozda ih ovi zadnji slucajevi ipak prodrmaju. Ja svakako mislim da bi im ostatak hindu zajednice najvise mogao pomoci objasnjavanjem da to u toj ekstremnoj mjeri nije potrebno jer ostali ne idu toliko daleko s tim poput tih zajednica u nepalu.
Post Reply