Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#5851 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Svako jutro ustanem i pomislim: "Ok. Prošlo je. Sad ćemo sanirati" i onda čujem da probija nasip u Orašju, Brčkom, Bijeljini... :( Nikad da prođe..

Što se tiče klizišta, u Tuzli ima preko 300 ozbiljnih, velikih klizišta. Formirani su geološki timovi, ali jedino što oni mogu je da posmatraju situaciju, jer je u ovom trenutku sve još uvijek previše trusno da bi se djelovalo.
zeleni xy

#5852 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zeleni xy »

Ima li neko info za Odžak, kakvo je stanje ?
dječak sa šibicama

#5854 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

zeleni xy wrote:Ima li neko info za Odžak, kakvo je stanje ?
Kako sam procitao, grad je spasen, nije bilo vecih poplava, narod se organizovao, ali stradala su sela uz Bosnu, najvise Prud koji je dole pored Samca.

Modrica je najebala, i okolna sela, Jakes, Pecnik, Dobor.
dobor kula

#5855 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dobor kula »

zeleni xy wrote:Ima li neko info za Odžak, kakvo je stanje ?
Imam informaciju da je grad sigurno ali okolna sela su stradala,neke su evakuisali u s.dvoranu
eluna

#5856 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Šunj wrote:
Šunj wrote:https://www.facebook.com/bdc.televizija?fref=nf
Zapadno od Brckog prema Loncarima i Orasju, Krepsic
http://www.brcko.tv/
POTVRĐENO: Rijeka Tinja odnijela most na glavnoj cesti. Situacija u Krepšiću krajnje alarmantna
Bdc Televizija
1 min ·

http://radiobrcko.ba/pocinje-hitna-evak ... -plazulje/

VAŽNO OBAVJEŠTENJE IZ VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH: Krizni štab civilne zaštite Vlade Brčko Distrikta obavještava sve građane koji se nalaze u naseljima Vučilovac, Krepšić I i II, Drenava, Gorice, Marković polje i Plazulje da se odmah organiziraju za evakuaciju. Građani koji su ostali sami u svojim kućama potrebno je da izađu na otvorene terase i krovove sa vidnim materijalima, platnima u bojama i slično da označe svoj položaj kako bi ekipe za spašavanje i drugi mogli da ih evakuiraju iz poplavljene zone. Prednost imaju djeca, žene i bolesni građani.
upravo i moji javise da im je naredjena hitna evakuacija. :(
dječak sa šibicama

#5857 Re: Poplave u cijeloj BiH

Image

Manijaci i danas salju pomoc, u Janju, sa njima je otisao i Musemic, koji je rodom iz Janje.
dječak sa šibicama

#5858 Re: Poplave u cijeloj BiH

Image

500 studenata jutros otisli u pomoc ugrozenim podrucjima.
DaffyDuck

#5859 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by DaffyDuck »

dječak sa šibicama wrote:[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 7796_n.jpg

Manijaci i danas salju pomoc, u Janju, sa njima je otisao i Musemic, koji je rodom iz Janje.
:thumbup:
Herr Flick

#5860 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

Nažalost u Doboju ima puno više od 14 poginulih koliko priča Obren :( :(
Šunj

#5861 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šunj »

eluna wrote:
Šunj wrote:
Šunj wrote:https://www.facebook.com/bdc.televizija?fref=nf
Zapadno od Brckog prema Loncarima i Orasju, Krepsic
http://www.brcko.tv/
POTVRĐENO: Rijeka Tinja odnijela most na glavnoj cesti. Situacija u Krepšiću krajnje alarmantna
Bdc Televizija
1 min ·

http://radiobrcko.ba/pocinje-hitna-evak ... -plazulje/

VAŽNO OBAVJEŠTENJE IZ VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH: Krizni štab civilne zaštite Vlade Brčko Distrikta obavještava sve građane koji se nalaze u naseljima Vučilovac, Krepšić I i II, Drenava, Gorice, Marković polje i Plazulje da se odmah organiziraju za evakuaciju. Građani koji su ostali sami u svojim kućama potrebno je da izađu na otvorene terase i krovove sa vidnim materijalima, platnima u bojama i slično da označe svoj položaj kako bi ekipe za spašavanje i drugi mogli da ih evakuiraju iz poplavljene zone. Prednost imaju djeca, žene i bolesni građani.
upravo i moji javise da im je naredjena hitna evakuacija. :(
http://www.otisak.ba/brcko/22060-tinja- ... kog-f.html
Image
Dogradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić je u izjavi za "otisak.ba" kazao da je situacija u Krepišiću krajnje alarmantna, te da je rijeka Tinja odnijela most na glavnoj cesti.

-Voda nadire. Najveći problem trenutno predstavlja rijeka Tinja koja veoma brzo nadolazi. Most je odnešen i prekinuta je putna komunikacija. Policija i Civilna zaštita vrše evakuaciju stanovništva iz Krepšića i Vučilovca- kazao nam je Kadrić u teleofnskom razgovoru.

Od sinoć se, kako je popustio nasip na nekoliko mjesta u Hrvatskoj, situacija u Brčkom sa rijekom Savom normalizira. Sava se povlači. Zatvoren je i granični prijelaz Brčko-Gunja koji je na hrvatskoj strani poplavio. /E.R./
Dino_noDi

#5862 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Dino_noDi »

Ko god ima kontakt sa SPUS-om da se nastava i sve aktivnosti vezane za fakultete odgode za 7 dana tj. da se kraj godine pomjeri za 7 dana. Kako ljudi koji su otamo ne zaostaju (kakvo crno opravdanje kad oni zaostaju sa nastavom i slicnim obavezama) a takodjer dosta ce momaka otici u gradove da pomazu ciscenje. Nadam se da ce tako i biti.
oldtajmer

#5863 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by oldtajmer »

Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH izjavio je za "Avaz" da još uvijek nije dobio nikakvu odluku Vlade FBiH ni Federalnog štaba Civilne zaštite na osnovu kojeg bi robne rezerve bili na raspolaganju građanima u pogođenim područjima.

- Mene niko ništa nije izvjestio ni pitao. Samo su iz Štaba i iz Vlade FBiH raspitivali o količinama rezervi, šta i kako imamo. Koliko je meni poznato, čeka se odluka prema kojoj bi se na razini BiH proglasilo stanje elementare nepogode za cijelu BiH. Ali šta je s tim, ne znam. Očekujem već ujutro (ponedjeljak.op.a) sastanak u Vladi, kako bi već intervenirali - tvrdi Bavrka.

Ustvrdio je da ne zna zbog čega Vlada FBiH nije već zatražila reakciju ove institucije.

- Vjerujem da čekaju da se neke stvari poslože. Mislim prvenstveno na infrastrukturu, jer se do nekih mjesta još uvijek ne može doći. Jer, dok se voda ne povuće, nemoguće je proći kamionima. No, kažem, sve je do Vlade i Štaba FUCZ. Oni donose odluke na osnovu kojih mi djelujemo - rekao je Bavrka.
e tugo moja
DaffyDuck

#5864 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by DaffyDuck »

oldtajmer wrote:
Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH izjavio je za "Avaz" da još uvijek nije dobio nikakvu odluku Vlade FBiH ni Federalnog štaba Civilne zaštite na osnovu kojeg bi robne rezerve bili na raspolaganju građanima u pogođenim područjima.

- Mene niko ništa nije izvjestio ni pitao. Samo su iz Štaba i iz Vlade FBiH raspitivali o količinama rezervi, šta i kako imamo. Koliko je meni poznato, čeka se odluka prema kojoj bi se na razini BiH proglasilo stanje elementare nepogode za cijelu BiH. Ali šta je s tim, ne znam. Očekujem već ujutro (ponedjeljak.op.a) sastanak u Vladi, kako bi već intervenirali - tvrdi Bavrka.

Ustvrdio je da ne zna zbog čega Vlada FBiH nije već zatražila reakciju ove institucije.

- Vjerujem da čekaju da se neke stvari poslože. Mislim prvenstveno na infrastrukturu, jer se do nekih mjesta još uvijek ne može doći. Jer, dok se voda ne povuće, nemoguće je proći kamionima. No, kažem, sve je do Vlade i Štaba FUCZ. Oni donose odluke na osnovu kojih mi djelujemo - rekao je Bavrka.
e tugo moja
Oni cekaju ponedjeljak?!?!?! Sve je to za javnog linca.
A ovo za proglasenje vanrednog stanja na nivou drzave, garant koci Dodo i kompanija jer je jos u Beogradu iskoristio da kaze kako BiH nije drzava. Fuj fuj fuj
Straza

#5865 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

Iz Blagaja

http://www.akos.ba/vijesti-iz-zemlje/ju ... jeke-bosne
Jutros poslije sabah-namaza, u 4h iz Blagaja prema dolini Bosne krenuo je prvi konvoj pomoći. Impresivno je to što se za 12 sati organizovao čitav dzemat Blagaj, i sa svojim članovima napunio ukupno osam kombija i jedan mali automobil potrebnim namirnicama za ugrožene u poplavama.

Akcija traje i danas, planirano je da jedan kamion u 10:00h krene na sjever.

Sve humanitarne aktivnosti u Blagaju možete pratiti na linku ispod:

https://www.facebook.com/events/8712807 ... 312860384/

Image

Image
Itakoto

#5866 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Itakoto »

oldtajmer wrote:

e tugo moja
Polako danas je neradni dan. Sutra odluka, prekosutra stize naredba za podjelu robnih rezervi (daj Boze da ima ista) i u srijedu stize pomoc. To sto narod vec 2-3 dana nema sta da jede i pije nije vazno. Jebi ga , nedjelja je, valja se i odmoriti od mukotrpnog politickog grijanja fotelje.
amra67

#5867 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by amra67 »

Ratovi i prirodne katasrofe su nam istorija i NIKAD da nesto naucimo iz te istorije !!! Bit ce i ovo i proci ce samo ako opet ne naucimo iz ovoga onda Boga mi nismo normalan narod..Treba napraviti zakon u kojem stoji da za vrijeme ovakvih katastrofa opozove zakon tj. stavi zakon na snagu da bilo koje profiterstvo na osnovu ljudi koji su ovo sve pretrpili STROGO kaznjava jer citam negdje da se( ne znam da li je stvarno to tako?) humanitarna pomoc nasla na pijacama.Koji su to BOLESNI ljudi da tako nesto rade!
dudba

#5868 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dudba »

Brčko je ponovo ugroženo poplavama! Naime, jutros je popustio nasip u kopanicama u općini Orašje i velike kločine vode idu ka Vučilovacu, Krepšiću I i II, Drenavi, Goricama, Marković Polju i Plazuljama u Brčkom gdje Civilna zaštita vrši evakuaciju stanovništva.

-Situacija u Brčkom nikada nije bila gora. Pucanjem nasipa u Kopanicama Sava Brčkom dolazi s leđa- kazao je u telefonskom razgovoru za “otisak.ba” Uroš Vojnović.
Straza

#5869 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

Bekto Precisa d.o.o.[/b

Menandžment naše kompanije i danas je nastavio sa odazivima na apele iz svih krajeva BiH. Od ranih jutarnjih sati nekoliko kamiona sa BP lopatama uputili su se u pravcu Sarajeva kako bi pomogli Općini Stari Grad, Novi Grad i Gorskoj službi spašavanja a potom i u Orašje, Tuzlu, Brčko, Rogaticu, Sokolac. Akcija pomoći biće nastavljena tokom dana i za druge bh gradove čiji su stanovnici ugroženi od poplava.
free_spirit

#5870 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by free_spirit »

Ima li neko pri ruci spisak potrebnih lijekova?
Hell.is.here

#5871 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hell.is.here »

amra67 wrote:Ratovi i prirodne katasrofe su nam istorija i NIKAD da nesto naucimo iz te istorije !!! Bit ce i ovo i proci ce samo ako opet ne naucimo iz ovoga onda Boga mi nismo normalan narod..Treba napraviti zakon u kojem stoji da za vrijeme ovakvih katastrofa opozove zakon tj. stavi zakon na snagu da bilo koje profiterstvo na osnovu ljudi koji su ovo sve pretrpili STROGO kaznjava jer citam negdje da se( ne znam da li je stvarno to tako?) humanitarna pomoc nasla na pijacama.Koji su to BOLESNI ljudi da tako nesto rade!
To je ono sto sam ranije govorio.
Ja sam cuo da pojedinci sa kamionima u nekim mjestima naplacuju prevoz po 20KM da ih izvuku iz vode. To sam cuo ne znam da li je istina , ali vjerovatno jest.

Sent directly from hell!
emmir1

#5872 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Evo sada prilike da oživimo Krivaju .

Neka prave montažne kuće za sve koji su izgubili kuće , sve donacije usmjerit u Krivaju i da se ljudima prave kuće

Da se razumijemo to su jako lijepe i funkcionalne kuće
ivannn

#5873 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ivannn »

emmir1 wrote:Sada sam obišao malo sabirne centre .

Ogromne količine pomoći danas kreču iz Sarajeva .

Samo treba da se dobro rasporedi , da ne ide sve prema Maglaju , ima jako puno ugroženih područja.

Odječu više ne treba donirati , previše je ima.
upravo!

Iz Željeznog Polja je evakuirano oko 3.500 ljudi koji su najvećim dijelom smješteni u Žepču, Begovu Hanu i Golubinju!
Reglan

#5874 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Reglan »

Klavikula

#5875 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

bravo za pilota :thumbup:
Post Reply