Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

VjecitiStudent

#5851 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

S druge strane, palitelji su bili odlično organizovani i sa vrlo jasnim ciljevima, od samog početka. U Sarajevu se jučer nije desila nikakva eskalacija, već nakon pola sata je krenulo kamenovanje policije i građana koji su stajali ispred njih.
Nakon toga policija ih je uspjela gurnuti na mostove, sa policijskim pojačanjima iza leđa.
A onda je stigla naredba o povlačenju, kamenovanje zgrade i paljevina.
Slučajnost?
Panzer_Daddy

#5852 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Panzer_Daddy »

kakavdanakneiskustvu wrote:uote]

zato će privedeni huligani snositi posljedice
..a sta mislis da tortura u podrumu policije nece rasplamsati strasti?

Krv i modrice mogu imat suprotni efekt...kod roditelja,brace,sestara itd.
Creasy

#5853 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Creasy »

Opetja033 wrote:
Creasy wrote:
matematicar_teski wrote:pitanje za policajca sa nickom c, halali zaboravio sam tacno kako ide . Da li MUP KS ima vodene topeve, i zasto ih niste koristli?

Nemamo nijedan vodeni top. MUP KS je više puta upozorio Vladu KS da je vodeni top neophodan, međutim nikad nisu pronađena sredstva za kupovinu istog...
Jesu li ti se bubrezi barem djelomicno oporavili? Posto vidim da prozivas bubrege kod BBI Centra. Kako su ti kolege? Oni koji su svoje bubrege i kicmu ostavili po obali, kod apoteke, tramvajske stanice?
Mislim da po prvi put u zivotu ne mozete spavati mirno. Samo sto vas ne jebe psihicko nego fizicko zdravlje. Valja se okrenuti sa jedne strane kreveta na drugu.

:lol:
Da ti pravo kažem, malo mi je desna šaka otekla, ali nije strašno. Hvala ti što brineš. :D
kakavdanakneiskustvu

#5854 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by kakavdanakneiskustvu »

VjecitiStudent wrote:S druge strane, palitelji su bili odlično organizovani i sa vrlo jasnim ciljevima, od samog početka. U Sarajevu se jučer nije desila nikakva eskalacija, već nakon pola sata je krenulo kamenovanje policije i građana koji su stajali ispred njih.
Nakon toga policija ih je uspjela gurnuti na mostove, sa policijskim pojačanjima iza leđa.
Slučajnost?

sinhronizovano,organizovano,u zenici su došli pred zgradu kantona sa kamenjem i ciglama,znači nisu imali namjeru mirno protestovati nego paliti,uništavati,pljačkati,ubijati
Drvosjeca iz Dejcica

#5855 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Genije wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ti mi znaš kako su četnici govorili. Haj ne rise majke ti.
pričaš sa borcem armije bih balavče
koji je više četnika ubio nego što si ih ti uživo vidio
Evo da se ne povlačimo po forumu poslao sam ti PP.
kakavdanakneiskustvu

#5856 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Panzer_Daddy wrote:

prvo su policajci zaradili modrice,lomove,potres mozga,infarkt,trovanje plinom,bar u zenici
guber90

#5857 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

neregistrovani wrote:
Opetja033 wrote:
crni_DZo wrote:Znaci nije izgorio arhiv nego "samo" jedan de.p.o arhiva...
A ni to nije sigurno, nakon sto je ugasen pozar nisu uspjeli uci dole od dima (info od sinoc, javio se lik iz Arhiva Al Jazeeri) ali su mogli vidjeti veliki broj sanduka i kutija koji su netaknuti. Prema njemu najveci dio tog depoa je sacuvan. Znace se sve danas nakon sto im bude omoguceno da udju unutra.

Realno jebem ga kome je bilo drago gledati kako gori zgrada Vlade/opcina i zgrada Predsjednistva. Bio sam dole, gledao ih kako gore. U jednom trenutku su mi i suze na oci krenule jer sam se sjetio rata i maja '92 ali sam se onda u istom momentu sjetio suza covjeka iz Tuzle koji je placuci govorio kako nema nikakvih primanja, kako sa svojom zenom i svoje dvoje djece 15 godina zivi od nekih 50-70 KM mjesecno koje dobiva kao naknadu jer je RVI.

Opet kazem: nije normalan kome je drago sto su ove dvije grade izgorile i naserem mu se u usta. Ali mora se ovoj bagri stati u kraj. MORA. Zeljkovic nikako da shvati da svakim svojim istupom samo jos vise lozi raju. Ovo su frustracije velikog broja mladih ljudi, ljudi koji su produkt ovog sistema.

Nismo u kurcu, zato i izlazim na demonstracije. Da smo u kurcu sjeo bih na prvi avion i napustio ovu zemlju jer imam priliku i mogucnost. Na pocetku ove teme sam rekao da se u toku jednog mandata, samo jednog mandata od cetiri godine, situacija u ovoj zemlji moze stabilizovati. Nismo u duznickom ropstvu, nije sve otislo u pm. Ali ako se ovako nastavi buducnosti nema.
I upravo zato se MORA izaci na ulice. Jer jos postoji nada i jer jos uvijek postoji sansa. Da nema nade onda ne vidim zasto da izlazimo na ulice. Neka robuje ko mora, neka se pali iz drzave ko moze. Ali nije tako.
upravo tako :thumbup:
Ovo su nekako i moje emocije, koje su se najbolje iskazale u ovih par recenica, govoris neka gori, ali ti opet zao sto gori, sto nije bilo normalnog, ljudskog nacina da se to rijesi, sto bagra na vlasti nije narod uzimala za ozbiljno, sto su doveli do toga da im se ovako mora sve pokazati.
kakavdanakneiskustvu

#5858 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Opetja033 wrote:
Creasy wrote:
matematicar_teski wrote:pitanje za policajca sa nickom c, halali zaboravio sam tacno kako ide . Da li MUP KS ima vodene topeve, i zasto ih niste koristli?

Nemamo nijedan vodeni top. MUP KS je više puta upozorio Vladu KS da je vodeni top neophodan, međutim nikad nisu pronađena sredstva za kupovinu istog...
Jesu li ti se bubrezi barem djelomicno oporavili? Posto vidim da prozivas bubrege kod BBI Centra. Kako su ti kolege? Oni koji su svoje bubrege i kicmu ostavili po obali, kod apoteke, tramvajske stanice?
Mislim da po prvi put u zivotu ne mozete spavati mirno. Samo sto vas ne jebe psihicko nego fizicko zdravlje. Valja se okrenuti sa jedne strane kreveta na drugu.

Da ti pravo kažem, malo mi je desna šaka otekla, ali nije strašno. Hvala ti što brineš. :D[/quote]

:thumbup: meni i lijeva čak
Creasy

#5859 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Creasy »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Creasy wrote:

E moj druže. I ko je kriv za to? Biće opet narod i huligani. Javašluk i vlast u posljednjih 17. godina. Meni je samo krivo što se policija, ili barem dio nje, nije solidarisao sa demonstrantima...vjerujem da bi se masa tada dala kontrolisati. Nadam se da će se kolege brzo oporaviti i tražiti od nekih drugih vlasti bolju opremu i neke moralnije policajce.

Ne možeš se pridružiti demonstrantima koji nemaju jasne i konkretne ciljeve. Demonstranti su juče otišli nakon sat vremena, a ostali su maloumni kreteni, odnosno vandali. Zar s njima da se solidarišemo? :roll:
Creasy

#5860 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Creasy »

VjecitiStudent wrote:S druge strane, palitelji su bili odlično organizovani i sa vrlo jasnim ciljevima, od samog početka. U Sarajevu se jučer nije desila nikakva eskalacija, već nakon pola sata je krenulo kamenovanje policije i građana koji su stajali ispred njih.
Slučajnost?

Pitaj ministra sigurnosti...
Paranoid

#5861 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Paranoid »

Genije wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ti mi znaš kako su četnici govorili. Haj ne rise majke ti.
Malo čudno rezonuješ stvari za jednog bivšeg borca.
_mufljuz_

#5862 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by _mufljuz_ »

BIH su vise unistili bosnjacki korumpirani hohstapleri nego cetnici - cetnicke orgije su trajale 3 godine a SDAovo izasiranje po narodu traje 23.... i s tim u vezi nek gori sve.... nek ide u 3 picke materine - jerbo drzavu zasluzili i nismo kad nas 25 godina karaju u mozak a mi aminamo na izborima, US ambasada im lize guzice citavo vrijeme, sluzbeno to juce i potvrdili da im odgovaraju ovi hadalji na vlasti (a kako i ne bi kad su im dali da izgrade Fort Noks na Balkanu), kome bolan arhivi? kome bolan predsjednistvo? predsjednistvo u kojem je sehidsko dijete sestra mog jarana trebala bit evakuisana iz sarajeva kao inteligentno dijete na skolovanje vani u ratu i u kojem su je lijepo otpremili nazad kuci, predsjednistvo u kojem je aminana podjela BIH? predsjednistvo ispred kojeg su pretuceni momci na pravdi boga prije par godina od policijskih hohstaplera koji misle da su potegli boga za muda jer rade za SIPU i marisu preko milje plate - svakako nikakve koristi narod nije imao - a da budem iskren niko dugo i vise nije dosao u njega od jacih posjetilaca - vec dugi niz godina.......

- nek gori jbo mu ja mater....

jebo mu otac svu familiju - govno naslo pricat o rastrosnosti institucija a kupuje sebi jaci i skuplji auto nego sto ga ima pola predsjednika zemalja EU a on je samo pod-jebeni predsjednik provincije poluseljackog ruralnog siromasnog predjela koji je siromasniji 100 puta od ekvivalentnog broja stanovnika Njujorka, nistarija, uhljup, omrazeno govno....
VjecitiStudent

#5863 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote:Zeljkovic nikako da shvati da svakim svojim istupom samo jos vise lozi raju. Ovo su frustracije velikog broja mladih ljudi, ljudi koji su produkt ovog sistema.
...
Zeljković je tipični proizvod sistema kojeg su stvorili i koji im omogućava da zadnjih 20 godina POTPUNO NEKAŽNJENO kradu, i lažu, bez i najmanjeg truna savjesti. Takvi će se boriti do zadnje kapi policijske krvi da ostanu na vlasti.
Drvosjeca iz Dejcica

#5864 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Creasy wrote:
Ne možeš se pridružiti demonstrantima koji nemaju jasne i konkretne ciljeve. Demonstranti su juče otišli nakon sat vremena, a ostali su maloumni kreteni, odnosno vandali. Zar s njima da se solidarišemo? :roll:
Dopuštam da sam u krivu, ali zar je moguće da su svugdje ostali samo huligani, od Bihaća, Zenice, Tuzle, Mostara i Sarajeva?
VjecitiStudent

#5865 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Creasy wrote:
Slučajnost?

Možda griješim, no čini mi se da kantonalnom policijom ne zapovijeda ministar sigurnosti.
jeretik

#5866 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by jeretik »

Logovan wrote:
Ripicipi wrote:Jos nam samo trebaju neke sankcije pa da ni na prvenstvo ne odemo :shock:
Zamisli stvarno da se to desi... :-) Išli bi u Brazil da protestujemo. :D
Po ovakvim se komentarima vidi koliko je propagandista i agenata po forumima, koji žele obeshrabriti demonstrante. Sad se, kao, niko ne razumije u fudbal. Reprezentacija ne podliježe sankcijama zato što FIFA ne toleriše petljanje politike u fudbal.

Jebala vas zgrada, svaka normalna država je dosad digitalizovala svoje arhive. Da nije izgorila u ovom požaru, izgorila bi u nekom drugom, opet zbog nesposobnosti vlasti.
guber90

#5867 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Panzer_Daddy wrote:

prvo su policajci zaradili modrice,lomove,potres mozga,infarkt,trovanje plinom,bar u zenici
Oni su porofesionalci, trenirani da cuvaju javni red i mir, koriste onoliko sile koliko je potrebno da se obuzda protestant, osumjeceni ili ko vec, u Tuzli je narod iz dana u dan sve vise da izvines pizdio jer ovi nisu odgovarali proporcionalno silom, nego eksponencijalno, a imas kamaru snimaka gdje se vidi njihovo pretjerivanje. Ja razumijem da su oni ljudi, da ne mozes smireno da podneses kada neko baca kamenje na tebe, ali tacno vidis u ocima nekih od njih da su dosli da lome narod i da ih tuku. Sva sreca u svemu je sto nije pala mrtva glava od strane protestanata ili policajaca, jer bi sve otislo u tri lijepe.
EDIT: Da ponovim jos jednom, evo sta bi im se desilo da su se odlucili skloniti:

Da su se sklonili prvi dan vlada bi istog dana pala, ne bi se desilo niti Sarajevo, niti Zenica, niti Mostar.
Last edited by guber90 on 08/02/2014 08:38, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#5868 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

VjecitiStudent wrote:
Creasy wrote:
Slučajnost?

Možda griješim, no čini mi se da kantonalnom policijom ne zapovijeda ministar sigurnosti.
Naravno da ne. I ovo nije odbrana Fahrudina i on je sličan kao i ostali, proizvod jednog sistema koji mu je dopustio enormno bogaćenje. Ali takav nam je usud i nafaka, da nas vode korumpirani.
Panzer_Daddy

#5869 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Panzer_Daddy »

Creasy wrote:
Da ti pravo kažem, malo mi je desna šaka otekla, ali nije strašno. Hvala ti što brineš. :D
Image
_mufljuz_

#5870 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by _mufljuz_ »

Genije wrote:
juce sam rek'o liku sa nikom hrasno pa cu i tebi rec:
tvoja uloga u ratu je devalvirana...

dje si bio da roknes hohstaplere koji su prodali cistu tuzbu na Medjunarodnom Sudu?
ti su pustili pipke i vise stete nanijeli nego ti tvoji jadni cetnici....
45cents

#5871 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by 45cents »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Creasy wrote: Ne možeš se pridružiti demonstrantima koji nemaju jasne i konkretne ciljeve. Demonstranti su juče otišli nakon sat vremena, a ostali su maloumni kreteni, odnosno vandali. Zar s njima da se solidarišemo? :roll:
Dopuštam da sam u krivu, ali zar je moguće da su svugdje ostali samo huligani, od Bihaća, Zenice, Tuzle, Mostara i Sarajeva?

Ključne kriminalne strukture su oslobođene dokumentacije koja ih je mogla doći glave....
Hiperorganizirani "huligani" su obavili kolosalni dio posla da uljepšaju ostatak karijera političkih elita u bošnjačkom dijelu FBiH.
A i ostavke se u to uklapaju - neka sad neko drugi počinje od nule, 8 mjeseci pred izbore...
salik79

#5872 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by salik79 »

PROGLAS 7. februar 2014. Danas se u Tuzli kreira nova budućnost!

Vlada je podnijela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uslovi za rješavanje postojećih problema. Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju.

Sada, u ovoj, novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti. Pozivamo sve građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.

3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se: ◦ uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; ◦ procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali;
◦ oduzme nelegalno stečena imovina;
◦ ponište privatizacijski ugovori;
◦ uradi revizija privatizacije;
◦ vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.

1. Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

2. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

3. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Ovaj Proglas donose radnici i građani Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.
:thumbup: :bih:
_mufljuz_

#5873 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by _mufljuz_ »

Genije wrote: šta treba
da kao pravi PTSPovac
odem i porafalam ovu lopovsku bagru na vlasti

lahko je biti budala koja ruši i ubija
teško je biti pametan i konstruktivan
to bi bilo najkonstruktivnije sto je neko uradio od ZAVNOBIHa :thumbup:
Creasy

#5874 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Creasy »

VjecitiStudent wrote:
Creasy wrote:
Slučajnost?

Pa i oni nekome odgovaraju za naredbe koje izdaju. A pročitaj izjavu ministra sigurnosti od prekjuče.
madner

#5875 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by madner »

Ovo neki PSTP drma raju, pa su malo u šoku.
Rata od ovog neće biti, biće nam svima samo bolje.

Što se tiče uništavanja dokaza: broj osudjenih za korupciju u zadnje tri godine: 0.
Locked