Je l' tu biješe ono skandiranje ''mi smo hodžini, hodža je naš''?Dozer wrote: A sjecamo se jos i Gluhe Bukovice i ondasnjeg hodze pedofila.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- irac300
#5851 Re: Ateizam
- grayburn
#5852 Re: Ateizam
Pogresno sam formulisao, hvala sto si intervenisao.Dope_Man wrote:To je to, samo nacin na koji je ranije napisano da zakljuciti da je ateizam taj koji direktno diktira sta ce neko raditi, zato se i ovaj iz zeljezare uhvatio za to.grayburn wrote: Ne mislim da ateisti rade ono sto rade jer moraju.
Da se zivotni stil ateista i vjernika razlikuje je posljedica drugacijeg svjetonazora.
Zivim svoja pravila, ne tudja. Ne sto mi to ateizam namece (ateizam ne moze nista nametati), vec jer to zelim. Pronalazim sebe bez straha od nekih kazni, i to se reflektuje na moje zivotne odluke i nacin zivota.
Sloboda koju imam da sebi pravim vlastiti kodeks ima kao posljedicu da mi se zivotni stil razlikuje od stila nekog vjernika.
- HardcoreMX
#5853 Re: Ateizam
Za amatera dobro sam te našao i to tvojim postom, a sa prilogom turskog porijekla je trzaj da skontaš na čemu je akcenat jer si i ovim potvrdio da nemaš veze sa ateizmom, brkaš politiku i religiju i usput rušiš koncept 'ateistima' na pdf, da ateizam nema ništa sa političkim sistemima, a oni se slomiše ovdje to dokazati. Nema sigurice makar neke tipove da imaš, pošto očigledno ne poznaješ ni ateizam, barem ne po definiciji ovi ovdje 'ateista'....irac300 wrote: Nije "djabe", nego "džabe", 'bem ti učiteljicu. :lo: Vadiš rečenice izvan konteksta i k'o biva šukn'o bi nekome. Amater si, ugledaj se na ovu @Karlin, ona bar zna kako se to radi. :wink
A taj pokušaj ironije čuvaj za SDA centralu, vučeš mi na onog kockastoglavog Zahiragića, pogotovu sa miješanjem Đ i Dž.
I da, ideš li nakon džume u kladaru, ima li sigurice "vjerniče"? :
Imaš mahanje, dosta sam ti vremena posvetio iako si troll.
- beni-bu-man
#5854 Re: Ateizam
Allah mu oprostioirac300 wrote:Je l' tu biješe ono skandiranje ''mi smo hodžini, hodža je naš''?Dozer wrote: A sjecamo se jos i Gluhe Bukovice i ondasnjeg hodze pedofila.
- irac300
#5855 Re: Ateizam
Ma jašta će, samo nek' se pokaje.beni-bu-man wrote:Allah mu oprostioirac300 wrote:Je l' tu biješe ono skandiranje ''mi smo hodžini, hodža je naš''?Dozer wrote: A sjecamo se jos i Gluhe Bukovice i ondasnjeg hodze pedofila.
- beni-bu-man
#5856 Re: Ateizam
5 puta dnevno i sve normalairac300 wrote: Ma jašta će, samo nek' se pokaje.
- Dope_Man
#5857 Re: Ateizam
I ako je nas je. Sudera da ne cuju anamoni da je unaske hodza taki.
- Connaisseur Karlin
#5858 Re: Ateizam
aha, ne razumijes poantu mojih postova, i ponovo napises ovakav komantar o meni, i to vac treci putgrayburn wrote:Ja mislim da Karlin nije bas zdrava u glavi... najozbiljnije.Dope_Man wrote:Ma ja sam siguran za nju da trola, kao i tvrdokorni. Smrle ne trola, njemu je to u venama, a Eduard samo pokusava sakriti mrklju koju su religije ostavile na historiju tako sto ce tvrditi po cijeli dan da je ateizam ostaviio jos vecu mrklju. Kao da ce to, sve i da je istina, oprati religiju od njenih grijeha.shbc wrote: Ja evo citam i ne vjerujem kakve gluposti zenska valja. Otprilike u rangu da je rekla: "Kako je onda osoba xy djevica a redovno upraznjava sex?"
Sta bi od ovog podforuma... Ova nova postava teista se izgleda takmici ko ce se vise isprovaljivati.
Neki poremecaj licnosti ima 100%.
- Connaisseur Karlin
#5859 Re: Ateizam
prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilaDope_Man wrote:Ala se isfura sad.. al sto je najsmjesnije ego ovakvima ne dozvoljava da se povuku i priznaju svoju gresku nego ce nastaviti lupati. Dakle od ''puno ateista'' koji prakticiraju budizam dodjosmo do jednog koji je zapravo objasnio kako uzima valjda filozofsku stranu budizma, ali ne i religijsku![]()
Ranije je lijepo, i po ko zna koji put, objasnjeno sta je ateizam. Samo umno ogranicenima bi u ovom trenutku bilo tesko shvatiti sta jeste, a sta nije ateizam. Osoba koja pocne vjerovati u bogove automatski prestaje biti ateista po definiciji. A ateizam nema NISTA, nikakvih pravila, uputa i slicnog za zivot jer to nije nikakva organizacija, nikakva dogma i ne bi ni postojala ova tema da vecina ljudi razmislja kao ateisti, kao sto nema teme o nepostojanju Djeda Mraza. Svaki ateista moze za sebe traziti neki zivotni smisao kroz nekakve filozofije, pa pri tom uci i u budizam ili neki spiritualizam. Sve dok je to na nivou filozofije, a ne religije, on je ateista. Cim predje u vjerovanje u neke vise sile, natprirodno, stvaraoca itd.. to je religija i on je vec prestao biti ateista.
Ali dzaba crtati kad neko ne zeli da pogleda.
- aurora313
#5860 Re: Ateizam
Ima tu istine. Vjerovatno nije interesantna društvu koje je lično poznaje, pa joj ovo dobro dođe.grayburn wrote:Ja mislim da Karlin nije bas zdrava u glavi... najozbiljnije.Dope_Man wrote:Ma ja sam siguran za nju da trola, kao i tvrdokorni. Smrle ne trola, njemu je to u venama, a Eduard samo pokusava sakriti mrklju koju su religije ostavile na historiju tako sto ce tvrditi po cijeli dan da je ateizam ostaviio jos vecu mrklju. Kao da ce to, sve i da je istina, oprati religiju od njenih grijeha.shbc wrote: Ja evo citam i ne vjerujem kakve gluposti zenska valja. Otprilike u rangu da je rekla: "Kako je onda osoba xy djevica a redovno upraznjava sex?"
Sta bi od ovog podforuma... Ova nova postava teista se izgleda takmici ko ce se vise isprovaljivati.
Stavljena sa Hardcore na ignore list.
- skupljac_zeljeza
#5861 Re: Ateizam
Ništa te ne kontam. Po tebi su samo monasi, fratri i kaluđerice vjernici mada znam i tih fratara koji se dobro zabavljaju.grayburn wrote:Ti i tvoja historija, nisi dobar ba.skupljac_zeljeza wrote:Neki ateisti u gornjim komentarima tvrde da nije. Ja sam se osvrnuo na te izjave jer bliža historija tvrdi suprotno.grayburn wrote: Pa jeste nacin/stil zivota.
grayburn wrote: Ateisti se u zivotu bave stvarima kojima se ti ne bavis.
Npr.?
Citamo druge knjige, gledamo druge filmove, zanima nas drugacija umjetnost.
Imamo drugaciji humor, krecemo se u drugacijim zajednicama.
Druzimo se intimno sa djevojkama, idemo na lude muzicke festivale i ne zivimo u strahu od neke kazne.
Ima preklapanja, ali govorim o razlikama.
- Connaisseur Karlin
#5862 Re: Ateizam
nevjerovatno ne razumijete budizam, i zato pokusavate cijlu konverzaciju usmjeriti ka analizi mene, no, opet ste ovakvim reakcijama bez argumenata i zannja, potrvidili da se ponasate poput uvrijedjenih vjernikaaurora313 wrote:Ima tu istine. Vjerovatno nije interesantna društvu koje je lično poznaje, pa joj ovo dobro dođe.grayburn wrote:Ja mislim da Karlin nije bas zdrava u glavi... najozbiljnije.Dope_Man wrote: Ma ja sam siguran za nju da trola, kao i tvrdokorni. Smrle ne trola, njemu je to u venama, a Eduard samo pokusava sakriti mrklju koju su religije ostavile na historiju tako sto ce tvrditi po cijeli dan da je ateizam ostaviio jos vecu mrklju. Kao da ce to, sve i da je istina, oprati religiju od njenih grijeha.
Stavljena sa Hardcore na ignore list.
- shbc
#5863 Re: Ateizam
I hajmo opet. Gdje sve to o cemu ti govoris stoji kao norma ponasanja ateista?skupljac_zeljeza wrote:Sve bi bilo opet ponavljanje što sam gore napisao, ali rezimirat ću. Komunisti su otišli dalje od odricanja od Boga kao što su četiri jahača otišla dalje od osvrta na religiozne tvrdnje u par knjiga. Može se pokušati relativizirati kao što je pokušano gore, ali su fakti koji se ne mogu pobiti. Još postoje živi svjedoci za obje verzije.shbc wrote:
Super. Haj sad nam objasni gdje si ti vidio skup pravila za ateiste? Smjernice koje bi mi trebali slijediti? To sto neko odluci da promovise ateizam je njegova licna odluka. Mi za razliku od religioznih nemamo nigdje pisanu uputu da to moramo raditi. Nemamo pisanu uputu da moramo raditi bilo sta. Nemamo nigdje napisano ni da moramo biti ateisti. Pocni razlikovati djela pojedinaca od pojma "ateizam".
Dawkinsova knjiga nije nista drugo nego njegov licni i profesionalni osvrt na religiozne tvrdnje. Kakve ona veze ima sa ovim o cemu mi pricamo?
A za komunizam, ako i zanemarimo cinjenicu da pred svaki Bajram i Bozic jedva docekate da pricate ispred kamera kako ste ih slavili u Jugoslaviji, opet ponavljam nije jednak ateizmu. Nije zasnovan na pravilima ateizma jer ista ne postoje. To sto je velika vecina komunista odbacila religiju opet veze nema sa ateizmom kao pojavom i pojmom, vec njihovim licnim ubjedjenjima koja su u tom trenutku postala popularna. Komunizam je u svojoj sustini ekonomsko uredjenje. Socijalna pitanja (ukljucujuci i religiju) su nuspojava. Izjednacavati ateizam i komunizam je jednako izjednacavanju kapitalizma i religije. Nemaju bas dodirnih tacaka kedno sa drugim.![]()
p.s. Frajer inserte iz filmova koristi kao argumente
- skupljac_zeljeza
#5864 Re: Ateizam
Kome smeta crkva? Vjernicima? Ulaganje nevjerovatnog truda u marginalizovanje vjere.Posao vjernika? Ne mora biti iz igranog filma, imaš na stotine dokumentaraca samo na YT. SSSR je bio izvoznik te ideologije u kojoj se normalno podrazumijevao ateizam pa se 'prepisivalo' i perom i krampom, ali i mecima i zatvorima.shbc wrote: I hajmo opet. Gdje sve to o cemu ti govoris stoji kao norma ponasanja ateista?
p.s. Frajer inserte iz filmova koristi kao argumente
-
Nuke
#5865 Re: Ateizam
Reinterpretacija religijskih tekstova nije nista novo. Ne znam kako kategoricki mozes tvrditi da je nemoguce odbaciti dogmu, a zadrzati prakticne elemente. Postoje krscani koji ne vjeruju da je Isus bog. Postoje muslimani koji tvrde da Kur'an nije doslovno bozija rijec. Dakle odbacuju vecinu elemenata mainstream dogme, ali i dalje vjeruju u boga.Connaisseur Karlin wrote: prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilamalo je smijesno da ateista trazi filozofske smijernice u jednoj od dogmi
Primjer koji si navela je covjek koji ne zeli da se odrekne prakticnog aspekta budizma. Bitno je napomenuti da ako je neko ateista, to ga ne cini automatski skeptikom, inteligentnim, imunim na drzanje kontradiktornih stavova itd.
- beni-bu-man
#5866 Re: Ateizam
eh ovo boldirano mi je uvijek bilo fascinantnoNuke wrote:Reinterpretacija religijskih tekstova nije nista novo. Ne znam kako kategoricki mozes tvrditi da je nemoguce odbaciti dogmu, a zadrzati prakticne elemente. Postoje krscani koji ne vjeruju da je Isus bog. Postoje muslimani koji tvrde da Kur'an nije doslovno bozija rijec. Dakle odbacuju vecinu elemenata mainstream dogme, ali i dalje vjeruju u boga.Connaisseur Karlin wrote: prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilamalo je smijesno da ateista trazi filozofske smijernice u jednoj od dogmi
Primjer koji si navela je covjek koji ne zeli da se odrekne prakticnog aspekta budizma. Bitno je napomenuti da ako je neko ateista, to ga ne cini automatski skeptikom, inteligentnim, imunim na drzanje kontradiktornih stavova itd.
-
Nuke
#5867 Re: Ateizam
Vrlo povrsna i lijena analiza. Pretpostavljam da znas da su i ateisti bili zrtve tog istog rezima...skupljac_zeljeza wrote: Kome smeta crkva? Vjernicima? Ulaganje nevjerovatnog truda u marginalizovanje vjere.Posao vjernika? Ne mora biti iz igranog filma, imaš na stotine dokumentaraca samo na YT. SSSR je bio izvoznik te ideologije u kojoj se normalno podrazumijevao ateizam pa se 'prepisivalo' i perom i krampom, ali i mecima i zatvorima.![]()
Mene interesuje ta poveznica da iz ateizma slijedi staljinizam... Ko ovdje propagira ovakav odnos prema vjernicima ili prema ljudima generalno? Ne postoji racionalno uporiste za ovakve postupke.
Anti-teizam se suprostavlja religiji kao ideologiji, a to je borba idejama, sekularizam i demokratija vs. teokratija, i ne implicira zlocinacke sisteme poput staljinizma...
-
Nuke
#5868 Re: Ateizam
Zasto?beni-bu-man wrote:eh ovo boldirano mi je uvijek bilo fascinantnoNuke wrote:Reinterpretacija religijskih tekstova nije nista novo. Ne znam kako kategoricki mozes tvrditi da je nemoguce odbaciti dogmu, a zadrzati prakticne elemente. Postoje krscani koji ne vjeruju da je Isus bog. Postoje muslimani koji tvrde da Kur'an nije doslovno bozija rijec. Dakle odbacuju vecinu elemenata mainstream dogme, ali i dalje vjeruju u boga.Connaisseur Karlin wrote: prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilamalo je smijesno da ateista trazi filozofske smijernice u jednoj od dogmi
- skupljac_zeljeza
#5869 Re: Ateizam
Ali eto dešava se. Pola Evrope od Moskve do Tirane više od pola vijeka praktikovalo je i ateizam i antiteizam. Ne možeš sve svaliti samo na Staljina i staljinizam jer bi bilo nepravedno prema čika Brki. Prije njega je bio Lenjin koji je volio čitati Marksa i Engelsa i ko zna kako ih je shvatio, a ni Lenjin nije bio cvjećka nego se i njemu na dušu stavljaju milioni ljudskih i tijela i duša. Službena ideologija svih ti država je bio komunizam koji je podrazumijevao logično i ateizam i ne znam zašto u istu rečenicu stavljaš demokratiju kada znamo da tako nije bilo. Sekularizam koji spominješ je bio samo maska za ateizam kako to vole i danas neki kolumnisti zloupotrijebiti.Nuke wrote: Anti-teizam se suprostavlja religiji kao ideologiji, a to je borba idejama, sekularizam i demokratija vs. teokratija, i ne implicira zlocinacke sisteme poput staljinizma...
- Connaisseur Karlin
#5870 Re: Ateizam
vjericni monoteistickih religija ne odbacuju dogmatske elmenete , no odbacivanjem istih u monoteizmu i politeizmu sa ciljem zadrzavanja prakaticih elemanta ili iksljucivo filozofskih smijernica je u sustini je kontradiktoran akt, a autor knjige se bori 40 godina da odbije dogmtske elmeneta budizma i njegova misija je nedefinirana, jer ni autor nije postavio konkretan rezultat svojih pokusaja, vec je iskljucivo opisao svoj put , a koji je znatno kompleksan ; naravno da ateisti imaju momente dvomljenja i kontradiktornih stavova, a to je upravo dokaz da vecina atesita je upravo sebe lazno predstavila na temi, jer nigdje nisam , osim tebeNuke wrote:Reinterpretacija religijskih tekstova nije nista novo. Ne znam kako kategoricki mozes tvrditi da je nemoguce odbaciti dogmu, a zadrzati prakticne elemente. Postoje krscani koji ne vjeruju da je Isus bog. Postoje muslimani koji tvrde da Kur'an nije doslovno bozija rijec. Dakle odbacuju vecinu elemenata mainstream dogme, ali i dalje vjeruju u boga.Connaisseur Karlin wrote: prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilamalo je smijesno da ateista trazi filozofske smijernice u jednoj od dogmi
Budizam , ponavljam, se ne moze prakticiarati iskljucivo filozofski
- Connaisseur Karlin
#5871 Re: Ateizam
sto je toliko fasninantnobeni-bu-man wrote:eh ovo boldirano mi je uvijek bilo fascinantnoNuke wrote:Reinterpretacija religijskih tekstova nije nista novo. Ne znam kako kategoricki mozes tvrditi da je nemoguce odbaciti dogmu, a zadrzati prakticne elemente. Postoje krscani koji ne vjeruju da je Isus bog. Postoje muslimani koji tvrde da Kur'an nije doslovno bozija rijec. Dakle odbacuju vecinu elemenata mainstream dogme, ali i dalje vjeruju u boga.Connaisseur Karlin wrote: prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilamalo je smijesno da ateista trazi filozofske smijernice u jednoj od dogmi
- grayburn
#5872 Re: Ateizam
Objasnio sam ti na primjeru jabuka i mrkvi gdje grijesis u razmisljanju...skupljac_zeljeza wrote:Kome smeta crkva? Vjernicima? Ulaganje nevjerovatnog truda u marginalizovanje vjere.Posao vjernika? Ne mora biti iz igranog filma, imaš na stotine dokumentaraca samo na YT. SSSR je bio izvoznik te ideologije u kojoj se normalno podrazumijevao ateizam pa se 'prepisivalo' i perom i krampom, ali i mecima i zatvorima.shbc wrote: I hajmo opet. Gdje sve to o cemu ti govoris stoji kao norma ponasanja ateista?
p.s. Frajer inserte iz filmova koristi kao argumente![]()
Evo ti opet:
Ti pricas o marksisticko-lenjinistickom ateizmu.
Nije svugdje komunizam bio protiv religije, i mnogi marksisti su bili protiv terora prema religijama.
Zamisli ti i tvoji jarani ne jedete jabuke, samo mrkve.
Odete na sijelo gdje se jedu jabuke i vi ponesete vase mrkve. Imate dvije opcije najmanje:
1. Recite ostaloj raji da ne jedu jabuke, inace cete se naljutiti
2. Oni jedu jabuke, a vi mrkve i s vremena na vrijeme im ponudite mrkve ili im opisujete kako su dobre i bolje od jabuka
Jedno zavrsi u tuci, drugo u druzenju.
Razlog eventualne tuce ne bi bilo vase nejedenje jabuka nego vas idiotizam.
Tako da ni sav teror komunizma protiv religije nije uzrokovan pukim nevjerovanjem u Boga, nego pogresnim razumijevanjem drustvenih dinamika.
- grayburn
#5873 Re: Ateizam
1. Zasto je nemoguce?Connaisseur Karlin wrote:prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilaDope_Man wrote:Ala se isfura sad.. al sto je najsmjesnije ego ovakvima ne dozvoljava da se povuku i priznaju svoju gresku nego ce nastaviti lupati. Dakle od ''puno ateista'' koji prakticiraju budizam dodjosmo do jednog koji je zapravo objasnio kako uzima valjda filozofsku stranu budizma, ali ne i religijsku![]()
Ranije je lijepo, i po ko zna koji put, objasnjeno sta je ateizam. Samo umno ogranicenima bi u ovom trenutku bilo tesko shvatiti sta jeste, a sta nije ateizam. Osoba koja pocne vjerovati u bogove automatski prestaje biti ateista po definiciji. A ateizam nema NISTA, nikakvih pravila, uputa i slicnog za zivot jer to nije nikakva organizacija, nikakva dogma i ne bi ni postojala ova tema da vecina ljudi razmislja kao ateisti, kao sto nema teme o nepostojanju Djeda Mraza. Svaki ateista moze za sebe traziti neki zivotni smisao kroz nekakve filozofije, pa pri tom uci i u budizam ili neki spiritualizam. Sve dok je to na nivou filozofije, a ne religije, on je ateista. Cim predje u vjerovanje u neke vise sile, natprirodno, stvaraoca itd.. to je religija i on je vec prestao biti ateista.
Ali dzaba crtati kad neko ne zeli da pogleda.malo je smijesno da ateista trazi filozofske smijernice u jednoj od dogmi
2. Zasto je smijesno?
3. Cekam imena!
- Connaisseur Karlin
#5874 Re: Ateizam
ti ziasta ocekujes imatidaljnju konverzaciju sa mnom nakon sto si ovo napiisao o menigrayburn wrote:1. Zasto je nemoguce?Connaisseur Karlin wrote:
prakticiranje iskljucivo filozofske strane dogme je nemoguce , to sam ranije objasnilamalo je smijesno da ateista trazi filozofske smijernice u jednoj od dogmi
2. Zasto je smijesno?
3. Cekam imena!
grayburn wrote:
Ja mislim da Karlin nije bas zdrava u glavi... najozbiljnije.
- beni-bu-man
#5875 Re: Ateizam
Zato sto masa krscana vjeruj da je Isus BogNuke wrote:
Zasto?