BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
probook

#58401 Re: BHTelecom All About

Post by probook »

escobar__ wrote:Da hoće izbacit ono Pinkovo smeće iz sheme rodio bih se.

Znam, niko me ne tjera da to gledam (niti gledam) ali bi i lista dahnula i bila mnogo ljepša bez gomile nepotrebnog sranja koje krši sve moguće propise ove zemlje, u njoj ne plaća poreze, a za koje BH Telekom onom srpskom seljoberu izdvaja poprilična sredstva.
To bi vam haos bio da izbacite, kukalo bi barem 80% korisnika. Pa pogledaj olx.ba oglase i slike iz kuca, na 90% slika se Pink vrti :mrgreen:
EKSER1337

#58402 Re: BHTelecom All About

Post by EKSER1337 »

Je li moguće otključati jedan kanal (Mislim na roditeljsku zabranu > PINK MEDIA BH)?
Heller

#58403 Re: BHTelecom All About

Post by Heller »

EKSER1337 wrote:Je li moguće otključati jedan kanal (Mislim na roditeljsku zabranu > PINK MEDIA BH)?
Zelena puljka pa PIN Kod, a mislim da se u postavkama može skloniti iz zaštićenih kanala.
ing-ecc

#58404 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

ala7 wrote:A mi koji imamo propust do 120mbit u dow. i oko 70mbitu upl preko bakra nemamo promotivne brzine ili?
Vjerovatno je FTTN u pitanju. baš samo ljudi sa FTTH priključkom mogu imati te promotivne?
I ovo je bilo planirano u promociji al ocigledno nisu bash svi FTTb uredjaji obuhvaceni :-) kod mene niti je brzina povecana a mogla bi na prihvatljivih 80/10 Mb niti je user na 100/10 :roll: Mozda i zato jer je za nas potrebno uraditi dvije operacije a kod FTTh-ovaca :D samo jednu u vecini slucajeva
ing-ecc

#58405 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

mulderm wrote:
ing-ecc wrote: Cudno je da i tebi uopdte radi jer i taj FTTB uredjaj ima napajanje pa bi trebalo da i on 'padne' jedino ako i on ima neko auto-napajanje ili je na neki drugi nacin rjeseno +48V :-)
Sto se tice povecanja SNR-a vjerovatno se poveca zbog ukupne snage sa uredjaja koja je onda usmjerena samo tebi. :D
A tebi su onda max. nasharafili brzinu 100/10 (cini mi se da si pisao da vec imash promotivne brzine) ako je tvoj SNR 8 dB u stacionarnom rezimu rada. :)
FTTB se napaja preko starog TT kabla iz glavne centrale. (ne napaja se iz zgrade) .
Govorimo o napajanju elektricnom energijom za koju ti tvrdish da je povremeno nema u zgradi a ja kazem: onda je nema ni na FTTb uredjaju :D
I nema napajanja starim TT kablovima, to zaboravi :roll: onda ne bi bio FTTb uredjaj 8-)
Obicno im je dolazni telekomunikacioni signal preko dva opticka vlakna. :bih:
MTV

#58406 Re: BHTelecom All About

Post by MTV »

EKSER1337

#58407 Re: BHTelecom All About

Post by EKSER1337 »

@Heller

Zelena puljka pa PIN Kod, a mislim da se u postavkama može skloniti iz zaštićenih kanala.

Hvala druze, ali znam za tu opciju, i nasao sam ovo u postavkama ali PINK BH MEDIA ni na mapi, valjda ce se apedejtati :-D .

edit2: Evo nasao sam radi, hvala :)
Last edited by EKSER1337 on 10/09/2018 10:28, edited 1 time in total.
kakaljin

#58408 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

EKSER1337 wrote:@Heller

Hvala druze, ali znam za tu opciju, i nasao sam ovo u postavkama ali PINK BH MEDIA ni na mapi, valjda ce se apedejtati :-D .
na opcijama nije na kraju liste vec negdje u sredini moras prelistati pa ugasiti, tako sam i ja morao
mulderm

#58409 Re: BHTelecom All About

Post by mulderm »

ing-ecc wrote:
mulderm wrote:
ing-ecc wrote: Cudno je da i tebi uopdte radi jer i taj FTTB uredjaj ima napajanje pa bi trebalo da i on 'padne' jedino ako i on ima neko auto-napajanje ili je na neki drugi nacin rjeseno +48V :-)
Sto se tice povecanja SNR-a vjerovatno se poveca zbog ukupne snage sa uredjaja koja je onda usmjerena samo tebi. :D
A tebi su onda max. nasharafili brzinu 100/10 (cini mi se da si pisao da vec imash promotivne brzine) ako je tvoj SNR 8 dB u stacionarnom rezimu rada. :)
FTTB se napaja preko starog TT kabla iz glavne centrale. (ne napaja se iz zgrade) .
Govorimo o napajanju elektricnom energijom za koju ti tvrdish da je povremeno nema u zgradi a ja kazem: onda je nema ni na FTTb uredjaju :D
I nema napajanja starim TT kablovima, to zaboravi :roll: onda ne bi bio FTTb uredjaj 8-)
Obicno im je dolazni telekomunikacioni signal preko dva opticka vlakna. :bih:
:)

Mozda se nismo razumjeli.

Kad mislim na napajanje to je električno napajanje (+48V) MSAN-a u zgradu, koji ide preko bakreni parica starog telefonskog kabla.
Internet signal dolazi putem optike.
Filter

#58410 Re: BHTelecom All About

Post by Filter »

made_in_sarajevo wrote:Zadnju sedmicu mozda dvije imam problem da mi sporo ucitava poziv, drzi nekoliko sekundi samo biranje pa tek onda krene da zvoni. Imam problem da sam drugim nedostupan,a nisam i puna mi mreza. Ovo mi je djevojka samo rekla, dok ostali nisu prijavili pa nisam 100% siguran. Cak mi ni sms ne dodje za propusten poziv, nego tek kad ja nazovem djevojku onda mi sms dodje. Zvao telekom kazu kod njih sve uredu, da nije do mobitela,a u pitanju je Huawei mate 9 u telekomu kupljen. Iz banke sms izvod zna mi isto kasniti. 3g mi je usporen u zadnje vrijeme, nije da leti kao prije. Jel jos neko ovo devera ili da probam sa restartom mobitela?
nisi jedini, telekom bas stuca u zadnje vrijeme
ing-ecc

#58411 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

mulderm wrote: :)

Kad mislim na napajanje to je električno napajanje (+48V) MSAN-a u zgradu, koji ide preko bakreni parica starog telefonskog kabla.
jesi li siguran da je napajanje 48 V rješeno preko parica? ovo još nisam čuo da se radi na 48 V, manje voltaže da. :-)
zecov

#58412 Re: BHTelecom All About

Post by zecov »

ing-ecc wrote:

jesi li siguran da je napajanje 48 V rješeno preko parica? ovo još nisam čuo da se radi na 48 V, manje voltaže da. :-)
Sva oprema u telekomunikacijama se napaja na 48V, al je ovo riješeno vjerovatno na 24
jarobot

#58413 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

Kad će početi povećavati brzine uplouda sa 1 na 2 Mb/s
made_in_sarajevo

#58414 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

napokon rijesio daljinske za moja tv. samo monterima svaka samara vuce i to im prvo samar opaliti pa ih onda pustiti da pricaju. klasicni papci 1/1 od sefa pa nadalje. zvali me iz telekoma na fiksni, javila se stara kojoj je haman 70 godina i ne zna jel danas sunce ili oblacno :D , eto donesite daljinski kod montera pa da oni vide. ja jutros odem kazem sta je bilo, kaze taj sef kurcevitim nastupom "tebe zvao neko, neko tebe zvao da ti doneses daljinski" i to u fazonu ko si ti da tebe neko zove. drugi pita koja adresa,prezime i mrtav hladan kaze "ma ja znam ovo ima mjesec dana kad je dopis mailom dosao, ali ne znam gdje sad taj mail". nastavlja isti taj monter " ma to mater kod tebe ne zna, ja kad sam bio ona salta kablovsku na jednom daljinskom i kaze evo ovaj nece". eto koliko me ispizdio kad mi je odgovor bio "jebem mu mater jesam li ja lud ili ovo radi ili ne radi, jel svijetli kad pritiscem", pa su tad rekli e vidi ne radi. kaze sef meni daj to da vidim, on nesto gleda,strucnjak veliki, kaze daj mu dva zamjenska univerzalna, eto inace ovo ne radim, jer daljinski su TEHNICKI ISPRAVNI. 80% daljinskog ne radi uopste, ali strucnjaku su ispravni, uze ih i baci u neku kutiju, bukvalno bacio jer mu je mrsko ustati.

ja sam znao da tamo stoka vecinom radi, ali ovolika stoka da oni razumiju samo kad pocnes psovati je vec neki drugi level. sad cu im se jos krvi napiti da mi racun umanje za prosli mjesec. boli gospodu cuna, izjavi covjek mrtav hladan "ima mjesec kad je doslo to ali nemam pojma gdje je".
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#58415 Re: BHTelecom All About

Post by suad-sarajevo »

made_in_sarajevo wrote:napokon rijesio daljinske za moja tv. samo monterima svaka samara vuce i to im prvo samar opaliti pa ih onda pustiti da pricaju. klasicni papci 1/1 od sefa pa nadalje. zvali me iz telekoma na fiksni, javila se stara kojoj je haman 70 godina i ne zna jel danas sunce ili oblacno :D , eto donesite daljinski kod montera pa da oni vide. ja jutros odem kazem sta je bilo, kaze taj sef kurcevitim nastupom "tebe zvao neko, neko tebe zvao da ti doneses daljinski" i to u fazonu ko si ti da tebe neko zove. drugi pita koja adresa,prezime i mrtav hladan kaze "ma ja znam ovo ima mjesec dana kad je dopis mailom dosao, ali ne znam gdje sad taj mail". nastavlja isti taj monter " ma to mater kod tebe ne zna, ja kad sam bio ona salta kablovsku na jednom daljinskom i kaze evo ovaj nece". eto koliko me ispizdio kad mi je odgovor bio "jebem mu mater jesam li ja lud ili ovo radi ili ne radi, jel svijetli kad pritiscem", pa su tad rekli e vidi ne radi. kaze sef meni daj to da vidim, on nesto gleda,strucnjak veliki, kaze daj mu dva zamjenska univerzalna, eto inace ovo ne radim, jer daljinski su TEHNICKI ISPRAVNI. 80% daljinskog ne radi uopste, ali strucnjaku su ispravni, uze ih i baci u neku kutiju, bukvalno bacio jer mu je mrsko ustati.

ja sam znao da tamo stoka vecinom radi, ali ovolika stoka da oni razumiju samo kad pocnes psovati je vec neki drugi level. sad cu im se jos krvi napiti da mi racun umanje za prosli mjesec. boli gospodu cuna, izjavi covjek mrtav hladan "ima mjesec kad je doslo to ali nemam pojma gdje je".
Fakat mi nikada nece biti ovakav odnos prema ljudima od kojih jedu hljeb. Nekada imam osjecaj da se to radi svjesno da se sve sroza do temelja pa onda ode u sake nekom za mizeriju. Nisu vise u pitanju ni pojedinacni slucajevi. Ovakvih je stvari masovno, svakodnevno.

Da se razumijemo nije mi cilj blatiti, cak sam i sam korisnik bhmobile mreze od 98 pa na ovamo i tako ce i ostati ali ovakve stvari su zaista nedopustive.

Boli jbg. :sad:
mulderm

#58416 Re: BHTelecom All About

Post by mulderm »

ing-ecc wrote:

Mislim da je sad to manje vazno je li 48 ili 24 . To je moja predptpostavka . Ja ne radim u BHT . Elektricno napajanje MSAN je iz glavne centrale.

Moje pitanje zasto mi slabi signal kad je opterec msan i moze li su tu sta popraviti ?

Hvala
Quaresma

#58417 Re: BHTelecom All About

Post by Quaresma »

stari davno uzeo onaj bezicni telefon kod njih, ja prikopcao i nisam mogao uspostaviti poziv preko njega

nazovem telefon, kazem u cemu je stvar, sta sam ja uradio, kaze meni zenska ´gospodine provjerite jeste li ustekali punjač´ (ona zove punjač, a ja adapter) reko, adapter za struju, jesam ukljucio sam, unesem broj cim treba da uspostavi poziv, izbaci.

I opet ona meni govori, gospodine, niste pravilno ustekali punjac, morate to provjeriti, i ja tako pokusavam ubjediti da jesam to vec uradio, govorio korak po korak, ali dzaba, na kraju kazem, proradilo, i prekinem.

sjecam se kad smo dobili moju tv, i sad kako je modem otisao kod tv-a, ja morao provesti kabal od modema pa nazad u moj sobu, dosao mi monter to odradio pruzio kabal, i kaze, nemam ti ona klijesta za rezanje, pa cu ti to doci sutra i presjeci. - mjesec i pol dana sam ja bio bez interneta, dok nisam otisao u telekom i zaprijetio im iskljucenjem usluge i zalbom za navedeni slucaj. na kraju ne ode taj monter sto mi je trebao odraditi, vec neki skroz drugi lik otisao kuci i to presjekao, kojem uopste to nije posao.

nedavna situacija, prosle godine internet bio karina,kako ja nisam kod kuce, moji se ne razumijo oko toga, stalno mi govorili los internet, reko nazovite pa prijavite problem, sto su i uradili opet nista nije rijeseno. kad sam dosao kuci, pokusavao sa resetom modema, dzaba, samo 1/2Mbs brzina.

zovnem, prijavim, kazu izdat nalog, opet kroz 7 dana zove, kazu izdat nalog, i onda me zove monter, kaze nema opreme, kad dodje oprema,onda ce doci i zamjeniti modem.

i tako prodjose tri mjeseca, u medjuvremenu opet zivkao, bez uspjeha, sve kazu izdat nalog, hvala i tu je kraj poziva, sretnem montera kazem mu kad ces mi doci to zamjeniti, kaze za tebe uopste nema naloga, odem podnesem reklamaciju, da bi je ovi kasnije odbili.
kasnije mi pukne film, odem licno kod montera, trazim od njega da mi smjesta ide vidjeti sta je problem, ili da mi da modem da ja licno zamjenim, ili cu se zaliti nadleznima vezano sto ne radi svoj posao kako treba, a ja zvao toliko puta i toliko vremena proslo.

dade on meni modem, otisao kuci, zamjenio sa starim, sve frcera. a mogli to odmah odraditi.

yebo ti nas ovde, ned´o Bog da je sve fer i korektno i da rade svoj posao, a ne daj Boze da imaju edukovane radnike koji znaju obavljati svoj posao.
ing-ecc

#58418 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

mulderm wrote:
ing-ecc wrote:

Mislim da je sad to manje vazno je li 48 ili 24 . To je moja predptpostavka . Ja ne radim u BHT . Elektricno napajanje MSAN je iz glavne centrale.

Moje pitanje zasto mi slabi signal kad je opterec msan i moze li su tu sta popraviti ?

Hvala
U kupna snaga se rasporedjuje na veci broj korisnika kad je stacionarni rezim rada zato svi imate manje :)
drndalo

#58419 Re: BHTelecom All About

Post by drndalo »

Zna li ko kod Huawei telefona Dual SIM kupljenih u Telecomu, da li je i koji slot zakljucan za njihovu karticu? Jel moguce da su oba? Koga gonjati tamo? Zasad imam nepotpune informacije...
strong69

#58420 Re: BHTelecom All About

Post by strong69 »

Uzimao sam Huawei Mate 10 Pro i nijedan slot nije bio zakljucan. Prijatelj ima Mate 10 Lite i takode nije zakljucan.
kakaljin

#58421 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Ja sam uzeo Huawei p20 lite, ali nisam testirao sa drugim karticama, ali se nadam da nije zakljucano. Provjerim
oldtajmer

#58422 Re: BHTelecom All About

Post by oldtajmer »

P10 lite oba sima zakljucana jbg
r_faruk

#58423 Re: BHTelecom All About

Post by r_faruk »

drndalo wrote:Zna li ko kod Huawei telefona Dual SIM kupljenih u Telecomu, da li je i koji slot zakljucan za njihovu karticu? Jel moguce da su oba? Koga gonjati tamo? Zasad imam nepotpune informacije...
na mom huawei-u, takodjer kupljenom u telekomu, su oba slota bila zakljucana......
drndalo

#58424 Re: BHTelecom All About

Post by drndalo »

Kako to rijesiste ? Ima li procedura ?
drug_profi

#58425 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

Ja ne kontam taj fol.
Prodaje ti telefon po punoj cijeni i zaključa ti ga? I ti na to pristaješ.
I još te sveže ugovorom.
Ne kontam.
Locked