BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
arnes_king

#58251 Re: BHTelecom All About

Post by arnes_king »

ing-ecc wrote:
arnes_king wrote:Raja da vas pitam nesto.

U proteklih 3 mjeseca kod nas u mjestu je pregorilo zbog nevremena dosta uredjaja. Problem je, sto ima 4-5 osoba kojima je TV pregorio iako je bio iskljucen iz struje, ljudi pogasili sve iz struje ali nisu telefonski kabal iz glavnog modema tako da se desilo to da je struja dosla telefonskim kablom do glavnog modema -> mreznim kablom na MojaTV resiver -> HDMI kablom TV.

Jos je dosta te raje od BHT i kupilo uredjaj, i sad im svima hladno naplacuju popravke. Zar to nije telekomova odgovornost sto oni nemaju zastitu na svojim mrezama? Ako covjek iskljuci TV iz struje i pregori mu direktno radi njihovog kabla, zar iz tog ne proizilazi da bi se ljudi trebali moci zaliti, u krajnjem slucaju ici i na sud pa ih tuziti zbog nastale stete?

Nisam bas upucen ali mi se to cini logicnim pa reko da opet vidim zna li neko nesto vise?
Hajd ti konsultuj nekog specijalca za energetiku i zza ovu vrstu pregorjevanja: telefonski kabal-modem- mrezni kabal- reciver-HDMI kabal-TV :D
Ja cu platiti svima nove TV urwdjaje ako iko kaze DA :lol:
Ma ja, vama iz telekoma je to smijesno, a nije vam smijesno ovo ostalo sto sam napisao, zalosna istina. Nisam ni ja znao da tako moze pregoriti, ali eto sigurno nije carobna vila dosla pa sprzila uredjaj :)
arnes_king

#58252 Re: BHTelecom All About

Post by arnes_king »

Pa da BHT ima imalo normalne usluge i podrsku, gdje se ne ceka 3+ mjeseca da ti zamijene modem koji pregori svako par mjeseci sigurno ljudi ne bi jedva cekali drugu ponudu.
studiorum_tuzlaensis

#58253 Re: BHTelecom All About

Post by studiorum_tuzlaensis »

Prijatelju, pa ti veze nemaš o čemu pričaš, mislim da je sada očigledno.

Doće Telemah i gromovi će utihnuti, nemoj se sikirat. :lol:

A dotad, savjetujem ti gromobransku instalaciju na krov 4x25 FeZn pocinčana traka, oko kuće prsten na pola metra dubine, dobro nabij zemlju i polij vodom, i neće bit frke. :thumbup:
azdralovic

#58254 Re: BHTelecom All About

Post by azdralovic »

studiorum_tuzlaensis wrote:Prijatelju, pa ti veze nemaš o čemu pričaš, mislim da je sada očigledno.

Doće Telemah i gromovi će utihnuti, nemoj se sikirat. :lol:

A dotad, savjetujem ti gromobransku instalaciju na krov 4x25 FeZn pocinčana traka, oko kuće prsten na pola metra dubine, dobro nabij zemlju i polij vodom, i neće bit frke. :thumbup:
ma ne udara njemu u kucu, dodje telefonom
drug_profi

#58255 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

Meni apsolutno nije bitno kako se koja frima zove i ko joj je vlasnik. Meni treba usluga. Ko mi ponudi bolju za manje para, ja biram njega. To treba svako da shvati.
jarobot

#58256 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

arnes_king wrote:Pa da BHT ima imalo normalne usluge i podrsku, gdje se ne ceka 3+ mjeseca da ti zamijene modem koji pregori svako par mjeseci sigurno ljudi ne bi jedva cekali drugu ponudu.
Gdje pregara modem svako malo nije do bilo kog telemoma nego je do elektra.
Meni za 12 godina nikada nije crko modem ,gledao sam tv koristio internet po najvećem kijametu.
I dans baš svratio u centar da bonus plus skine nešto para i čovjek ispred mene donio modem spržit . U nedelju bilo grmljevine.
valjuga

#58257 Re: BHTelecom All About

Post by valjuga »

jarobot wrote:
arnes_king wrote:Pa da BHT ima imalo normalne usluge i podrsku, gdje se ne ceka 3+ mjeseca da ti zamijene modem koji pregori svako par mjeseci sigurno ljudi ne bi jedva cekali drugu ponudu.
Gdje pregara modem svako malo nije do bilo kog telemoma nego je do elektra.
Meni za 12 godina nikada nije crko modem ,gledao sam tv koristio internet po najvećem kijametu.
I dans baš svratio u centar da bonus plus skine nešto para i čovjek ispred mene donio modem spržit . U nedelju bilo grmljevine.
Tako je druže,i još da kažem da grom ne može tv spržit kroz telefonsku paricu ali može kroz reciever koji je ostao uključen u utičnicu ili u produžni kabal.BTW na produžnom kablu je džaba isključivat onaj prekidač kad je grom u pitanju ,sprži ga grom samo tako.
Dalje,svaki servis može ustanoviti da li je prenapon na tv došao preko utičnice ili preko HDMI kabla ili preko običnog koaksijalnog kabla.
ado_sar

#58258 Re: BHTelecom All About

Post by ado_sar »

arnes_king wrote:Raja da vas pitam nesto.

U proteklih 3 mjeseca kod nas u mjestu je pregorilo zbog nevremena dosta uredjaja. Problem je, sto ima 4-5 osoba kojima je TV pregorio iako je bio iskljucen iz struje, ljudi pogasili sve iz struje ali nisu telefonski kabal iz glavnog modema tako da se desilo to da je struja dosla telefonskim kablom do glavnog modema -> mreznim kablom na MojaTV resiver -> HDMI kablom TV.

Jos je dosta te raje od BHT i kupilo uredjaj, i sad im svima hladno naplacuju popravke. Zar to nije telekomova odgovornost sto oni nemaju zastitu na svojim mrezama? Ako covjek iskljuci TV iz struje i pregori mu direktno radi njihovog kabla, zar iz tog ne proizilazi da bi se ljudi trebali moci zaliti, u krajnjem slucaju ici i na sud pa ih tuziti zbog nastale stete?

Nisam bas upucen ali mi se to cini logicnim pa reko da opet vidim zna li neko nesto vise?
tom logikom bi ti i elektroprivreda morala popraviti televizor kad crkne a prikljucen na struju. dakle, nigdje veze.
smartXL

#58259 Re: BHTelecom All About

Post by smartXL »

ado_sar wrote:
tom logikom bi ti i elektroprivreda morala popraviti televizor kad crkne a prikljucen na struju. dakle, nigdje veze.
Ako te ko bude pitao ili kojim slucajem tebi zatreba...ako ti crknu uredjaji (ne mora bit to samo tv) zbog visokog napona, prethodno obavijestis elektorprivredu o nastaloj steti, a oni ce ti refundirat servis, naravno uz sacuvane racune.

Ako ne vjerujes, nazovi ih i pitaj, dobit ces detaljne instrukcije.
ado_sar

#58260 Re: BHTelecom All About

Post by ado_sar »

smartXL wrote:
ado_sar wrote:
Ako te ko bude pitao ili kojim slucajem tebi zatreba...ako ti crknu uredjaji (ne mora bit to samo tv) zbog visokog napona, prethodno obavijestis elektorprivredu o nastaloj steti, a oni ce ti refundirat servis, naravno uz sacuvane racune.

Ako ne vjerujes, nazovi ih i pitaj, dobit ces detaljne instrukcije.
ovdje se ne govori o visokom naponu nego o udaru groma.
smartXL

#58261 Re: BHTelecom All About

Post by smartXL »

ado_sar wrote:
Pa udar groma stvara visok napon u sistemu i to je uzrok crkavanja uredjaja, logično.

Uzrok visokok napona u instalacijama ne igra ulogu, jer ces od EP svakako naplatit stetu.
ado_sar

#58262 Re: BHTelecom All About

Post by ado_sar »

smartXL wrote:
ado_sar wrote:
Pa udar groma stvara visok napon u sistemu i to je uzrok crkavanja uredjaja, logično.

Uzrok visokok napona u instalacijama ne igra ulogu, jer ces od EP svakako naplatit stetu.
jasta, sve se lome. ti izgleda svjeze dosao iz njemacke. evo, nek se javi kome je EP priznala stetu i refundirala televizor
smartXL

#58263 Re: BHTelecom All About

Post by smartXL »

ado_sar wrote:
jasta, sve se lome. ti izgleda svjeze dosao iz njemacke. evo, nek se javi kome je EP priznala stetu i refundirala televizor
Pa ako si levat i filozof, nikad neces izganjat sta ti treba, nego ces kukat po forumu.

Ako znas procitat i pitat na pravom mjestu, sve mozes sredit.

I opet ponavljam da ce ti EP namirit stetu za bilo koji uredjaj koji je crko, naravno ako nisi levat i sa unaprijed zauzetim stavom kao sto je tvoj :wink:
kakaljin

#58264 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

ado_sar wrote:
smartXL wrote:
ado_sar wrote:

Moj drug naplatio tv, kompjuter, kucno kino, mikrovalnu, frizider od EP kada je nastao krslus.

Tako da se sve moze kada se hoce
Dr_Help
BHTelecom podrška

#58265 Re: BHTelecom All About

Post by Dr_Help »

Evo vam primjer iz ličnog iskustva-

Odmah da vam kažem da apsolutna zaštita uređaja ne postoji za istu koja je priključena na energetsku mrežu. Ako se desi pražnjenje blizu nekog objekta intereferencija toliko jaka da svi okolni uređaji pregorjevaju.

Lično u Starom Gradu kada se desi takva okolnost sa blizinom udara ( čitaj pražnjenja) ako je korisnik isključio uređaje direktno iz utičnice dešava se da kroz telefonsku paricu preuzme elektromagnetno praženjenj i dolazi prvo do splitera onda prolazi spliter dolazi do telefona gdje pregorjeva baza od telefona. onda kada neko poziva taj broj dešava se zauzeće tj kratki spoj u bazi. ( potrebno isključit telefon da bi se telefonska linija oslobodila) onda pražnjenje ide kroz modem , pražnjenje ide preko mrežnog interfejsa prema resiveru a onda preko HDMI kabla prema televizoru. U najčeščem slučaju njih 20% dešava se da se sprži spliter u 70% slučajeva pregori terminalna oprema tj tu se zaustavi. a 10 % slučajeva dodje do televizora.

Što se tiće telekoma prenaponska zaštita se nalazi u svim razdjeljnicima i izvodnim kutijama ( u ulicama) prenaponska zaštita se sadrži u uzemljenju sa sondom i prenaponskim osiguračima ( zaštitna regleta) za svakog pojedinačnog korisnika .ALI AKO JE PRAŽNJENJE BLIZU NEMA APSOLUTNE ZAŠTITE.

šTO SE TIĆE TELEKOMOVE GARANCIJE MI BESPLATNO MJENJAMO TERMINALNU OPREMU , SPLITERE I SAMONOSIVU MREŽU .

Pretežno strankama kažemo da ugase sve kablove iz el. utičnica i kabal iz tel. utičnice i to je djelotvorno..
ovo je sve iz ličnog iskustva :) :idea: :!:
azdralovic

#58266 Re: BHTelecom All About

Post by azdralovic »

Dr_Help wrote:Evo vam primjer iz ličnog iskustva-

Odmah da vam kažem da apsolutna zaštita uređaja ne postoji za istu koja je priključena na energetsku mrežu. Ako se desi pražnjenje blizu nekog objekta intereferencija toliko jaka da svi okolni uređaji pregorjevaju.

Lično u Starom Gradu kada se desi takva okolnost sa blizinom udara ( čitaj pražnjenja) ako je korisnik isključio uređaje direktno iz utičnice dešava se da kroz telefonsku paricu preuzme elektromagnetno praženjenj i dolazi prvo do splitera onda prolazi spliter dolazi do telefona gdje pregorjeva baza od telefona. onda kada neko poziva taj broj dešava se zauzeće tj kratki spoj u bazi. ( potrebno isključit telefon da bi se telefonska linija oslobodila) onda pražnjenje ide kroz modem , pražnjenje ide preko mrežnog interfejsa prema resiveru a onda preko HDMI kabla prema televizoru. U najčeščem slučaju njih 20% dešava se da se sprži spliter u 70% slučajeva pregori terminalna oprema tj tu se zaustavi. a 10 % slučajeva dodje do televizora.

Što se tiće telekoma prenaponska zaštita se nalazi u svim razdjeljnicima i izvodnim kutijama ( u ulicama) prenaponska zaštita se sadrži u uzemljenju sa sondom i prenaponskim osiguračima ( zaštitna regleta) za svakog pojedinačnog korisnika .ALI AKO JE PRAŽNJENJE BLIZU NEMA APSOLUTNE ZAŠTITE.

šTO SE TIĆE TELEKOMOVE GARANCIJE MI BESPLATNO MJENJAMO TERMINALNU OPREMU , SPLITERE I SAMONOSIVU MREŽU .

Pretežno strankama kažemo da ugase sve kablove iz el. utičnica i kabal iz tel. utičnice i to je djelotvorno..
10% slucajeva dodje do televizora... pa zamisli ovih gore baksuza da im je citavo naselje u tih 10% :sad:
Dr_Help
BHTelecom podrška

#58267 Re: BHTelecom All About

Post by Dr_Help »

azdralovic wrote:
Dr_Help wrote:Evo vam primjer iz ličnog iskustva-

10% slucajeva dodje do televizora... pa zamisli ovih gore baksuza da im je citavo naselje u tih 10% :sad:
U Starom Gradu u Sarajevu nama a i telemachu smrt nam je kad dodje GRDONJ gore su velika pražnjenja . Zbog radio relejnih predajnika i ostalih uređaja bas. frižideri , bojleri ma haus , tuga je otići kod korisnika a penzioner a frižider mu pregorio.
hopi

#58268 Re: BHTelecom All About

Post by hopi »

da provjerim
je li fakat ima opcija da odeš u bh telekom i da ti otključaju telefon koji je kod njih kupljen i kojem je istekla garancija i ugovorni period, ili je ipak šuplja?
Filter

#58269 Re: BHTelecom All About

Post by Filter »

hopi wrote:da provjerim
je li fakat ima opcija da odeš u bh telekom i da ti otključaju telefon koji je kod njih kupljen i kojem je istekla garancija i ugovorni period, ili je ipak šuplja?
nije suplja. odes na salter, napises molbu, das podatke uredjaja, svoje podatke i za 10ak dana dobijes papir sa kodom i uputstvom za otkljucavanje
afannedim

#58270 Re: BHTelecom All About

Post by afannedim »

hopi wrote:da provjerim
Podnesi zahtjev i to je to. Meni su u roku od 5 dana otključali
hopi

#58271 Re: BHTelecom All About

Post by hopi »

super, hvala na odgovorima
djama

#58273 Re: BHTelecom All About

Post by djama »

Hoce li biti u ponudi na moja tv paketima ?
sencobih

#58274 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

djama wrote:
Sve je na ponudi u moja tv paketima, a ovaj je na moja tv full 49 KM na 24 mjeseca
Hyperthalamus

#58275 Re: BHTelecom All About

Post by Hyperthalamus »

sencobih wrote:
djama wrote:
Sve je na ponudi u moja tv paketima, a ovaj je na moja tv full 49 KM na 24 mjeseca
Nisi ti to dobro vidio 49 je iznos pretplate za mojatv full, a ne iznos mjesecne rate za uredjaj.
Locked