GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris033

#5826 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris033 »

Previše zaposlenih sa visokim ličnim dohodcima!!! Uzmite KJKP RAD za primjer... Ljudi imaju najniže plate od svih komunalnih preduzeća i kao jedino komunalno preduzeće rade u pozitivi... Kupuju se nove mašine, redovno servisiraju vozila, redovno se isplaćuju plate i doprinosi i niko se ne žali. Dobro građanima, dobro radnicima.

Zato GRAS-ovci, smanjite plate sa 1500 KM na 800 KM, pošaljite trećinu radnika u penziju, višak otpustite i gotova priča, ili proglasite stečaj! :dance:
Last edited by Haris033 on 04/04/2013 11:24, edited 2 times in total.
zvrk

#5827 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Haris033 wrote:Previše zaposlenih sa visokim ličnim dohodcima!!! Uzmite KJKP RAD za primjer... Ljudi imaju najniže plate od svih komunalnih preduzeća i rade u pozitivi.
Zato, smanjite plate sa 1500 KM na 800 KM, pošaljite trećinu radnika u penziju, višak otpustite i gotova priča, ili proglasite stečaj! :dance:

jos samo da neko stisne pa da to i uradi

ali joooooooooook
eksperti su to
Nisrin

#5828 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nisrin »

A sta je onda rjesenje??? Da se sad preko 300 000 guzva u 20ak autobusa u cijelom gradu??? Dok oni traze svoja prava!!!

Normalno da ni GRASovcima nije idealno, i treba da se bore za sebe, imaju pravo na strajk, ali u legalnim okvirima- da rade sa 70% kapaciteta od postojeceg, pa 50 vozila-50, a ne NIKAKO, nije im babovina kao sto rekoh!

Kako bi bilo da sad svako od nas blokira grad i ugorzi ostale gradjane jer smo nezadovoljni zbog neisplacenih plata!

Sta bi se desilo da pocnu strajkovati ljekari kao GRASovci, da prestanu obavljati svoju djelatnost totalno, sta sa vatrogascima, policijom,obicnim narodom?! Nikome nije idealno, strajkovati se moze i treba, ali ne preko ledja gradjana, jer nisu gradjani krivi, kriva je VLADA, sto znaci pRED VLadu i trazi svoja prava!

I ja mislim da nam JAKO BRZO prijeti kolaps cijelog sistema, ovo je neodrzivo stanje, nema vise ni donacija, nemamo u ovom jadu od drzave nista gdje bismo sami stvarali pare...opet ce sve udariti po narodu, a politicari ce na ovaj ili onaj nacin ostaviti svoje plate!

I ne znam zatso, ali mi se cini da ce ovaj put GRAS definitivno pasti, da ce alternativni prevoznici ostati tu TRAJNO da prevoze gradjane, a GRASu ovaj put Vlada nece popustiti, dobili su plate, nije im dovoljno, sad nek trose taj novac do sljedeceg mjeseca kad nece dobiti nista jer nisu ni radili i sta ocekuju?!
Dr. Kuca

#5829 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Gras ne zaradi svoju platu, dnevni prihod je od 10-15 hiljada na cjeeelu firmu? U najboljem slucaju 20 hiljada. A plata u grasu je oko 2.500 miliona do 2.800 zavisi kakav je mjesec itd. A o zeljeznicama da ne pricam.
sorcerer

#5830 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

Haris033 wrote:Previše zaposlenih sa visokim ličnim dohodcima!!! Uzmite KJKP RAD za primjer... Ljudi imaju najniže plate od svih komunalnih preduzeća i rade u pozitivi.
Zato, smanjite plate sa 1500 KM na 800 KM, pošaljite trećinu radnika u penziju, višak otpustite i gotova priča, ili proglasite stečaj! :dance:
evo vec se radi na tome, hvala na sugestijama LP
DaffyDuck

#5831 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DaffyDuck »

Ja vas nikako ne kontam. Zasto se svi vi koji kupujete kupone ne organizujete i kolektivno tuzite GRAS zbog ko zna kojeg blokiranja saobracaja i zato sto ne mozete zbog njih da koristite ono sto ste platili?!
Trazite pravdu na pravom mjestu. Kako oni vama, tako i vi njima.
Last edited by DaffyDuck on 04/04/2013 11:27, edited 1 time in total.
zvrk

#5832 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Nisrin wrote:

I ne znam zatso, ali mi se cini da ce ovaj put GRAS definitivno pasti, da ce alternativni prevoznici ostati tu TRAJNO da prevoze gradjane, a GRASu ovaj put Vlada nece popustiti, dobili su plate, nije im dovoljno, sad nek trose taj novac do sljedeceg mjeseca kad nece dobiti nista jer nisu ni radili i sta ocekuju?!
opet ti o platama :)

najbolji dokaz onog o cemu pricam
Vlada ne popusta grasu nego samo direktorima koje je sama imenovala i koji su grabili kako sebi, tako i vladi i njenim kadorvima

al to nece niko stisnuti da potegne

a Bog dao ima vas sto samo o plati pricate
NEOPLAN

#5833 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Nisrin wrote: Je li ti znas da je DEZINFORMACIJA da nisu doprinosi uplaceni od 2008.? Imam komsije GRASovce, naravno Sandze, koji normalno idu doktoru iako, ISTINA, ponekad im kasni uplata zdravstvenog ali uglavnom jos uvijek niko nije umro, za penziono iskreno nisam nikad ni pitala...i je li ti jasno da ako im je toliko stalo do doprinosa od te svoje, IONAKO PREVISOKE NETO PLATE, mogu sami sebi platiti doprinose, kao sto rade mnogi ljudi u ovoj drzavi???

JE LI TI JASNO DA KOME SE NE SVIDJA NA RADNOM MJESTU IMA PRAVO NA OTKAZ PA NEK TRAZI BOLJE????

Pun mi je kofer price kako su jadni, kako nemaju plate, doprinose, regresa, toplog obroka dok za isto vrijeme kupuju kuce, auta, idu normalno doktoru, idu na more, cijela familija im se voza besplatno...a ako su toliko nezadovoljni ko im brani da mjesto uspute nekome drugom, nek traze bolje, manje vise svi tako radimo, gdje nam se ne svidja napustimo i trazimo novo radno mjesto!!!

Niko ne osporava pravo na njihov strajk, ali se zna pod kojim uslovima se taj strajk organizuje, oni su JAVNA kompanija, sva ona vozila nisu u njihovom vlasnistvu niti su im babovina!

I normalno da su svi stanovnici Sarajeva gradjani, nigdje nisam rekla da nisu, ali ti isto kazem da se malo informises o samom nastanku Vratnika, prije nego pocnes pljuvati po "makadamskim, padinskim dijelovima grada"...
Ponosim se sto sam rodjena i zivim u SG-u, nema boljeg mjesta na planeti! :)
Pozdrav
Doprinosi nisu uplaćeni od Novembra mjeseca 2008 godine iako su na platnim listama uredno obračunati. Rate kredita su također na tim istim platnim listama obračunate ali nisu uplaćene bankama. Tu je zakašnjeneje od 3 mjeseca do godinu dana, zavisi od banke do banke.
Nisrin

#5834 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nisrin »

Pa sad ce nas muciti jos KO ZNA KOLIKO jer nisu dobili topli obrok i doprinose???!

http://www.zurnal.info/novost/16634/str ... snu-poruku Iz januara...
Last edited by Nisrin on 04/04/2013 11:29, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#5835 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

Zubizareta wrote:Ja vas nikako ne kontam. Zasto se svi vi koji kupujete kupone ne organizujete i kolektivno tuzite GRAS zbog ko zna kojeg blokiranja saobracaja i zato sto ne mozete zbog njih da koristite ono sto ste platili?!
Dobiće ih na sudu i šta onda? Pa ne mogu struju da plate, a kamoli šta drugo :-)

Stečaj je jedino rješenje.
sarajevo63

#5836 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sarajevo63 »

Dr. Kuca wrote:Gras ne zaradi svoju platu, dnevni prihod je od 10-15 hiljada na cjeeelu firmu? U najboljem slucaju 20 hiljada. A plata u grasu je oko 2.500 miliona do 2.800 zavisi kakav je mjesec itd. A o zeljeznicama da ne pricam.
GRAS je neprofitabilna firma.
No juče rekoše da su profitablini : :thumbup:
sarajevo63

#5837 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sarajevo63 »

Zubizareta wrote:Ja vas nikako ne kontam. Zasto se svi vi koji kupujete kupone ne organizujete i kolektivno tuzite GRAS zbog ko zna kojeg blokiranja saobracaja i zato sto ne mozete zbog njih da koristite ono sto ste platili?!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ih al ko bi se maltretirao tim?
zvrk

#5838 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Ja vas nikako ne kontam. Zasto se svi vi koji kupujete kupone ne organizujete i kolektivno tuzite GRAS zbog ko zna kojeg blokiranja saobracaja i zato sto ne mozete zbog njih da koristite ono sto ste platili

i to bi bilo super jer je vlasnik vlada pa je vlada pasivno legitimisana u tuzbi
tj kanton

a znas kad ce vlada da isplati te tuzbene zahtjeve ?

odmah nakon doprinosa radnicima :mrgreen:
Last edited by zvrk on 04/04/2013 11:34, edited 1 time in total.
don vito

#5839 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by don vito »

Ne znam koga vise saltaju sa ovim pricama o "neuplacenim doprinosima od 2008. godine". Stvar je jednostavna:
1. Kanton ih finansira.
2. Prebaci im pare za plate, doprinose, TO i sl. (prosjecno po radniku bruto nekih 1.200-1.300 maraka, sto znaci da bi im i nakon sto plate doprinose trebalo ostati sasvim solidna svota neto iznosa)
3. Onda im njihov menadzment sve to podijeli na ruke, a njima nije mrsko niti neko ima zelju da sam sebi od tih para uplati doprinose (ljepse je trositi 1.300 casha)
4. Na kraju kuknjava: Ne mozemo knjizice ovjeriti i otici u penziju

Potpuno ista stvar u Zeljeznicama i svim drugim gubitaskim mastodontima, u situaciji kad se penzije dijele sakom i kapom racunaju da ce se pred izbore zbog kupovine glasova izglasati neka "uredba" za ponistenje dugova fondu PIO i da ce se prikaciti na zajednicki kazan sa onima koji 40 i vise godina uplacuju doprinose ali ne dobivaju vise od 700 maraka neto plate. Privatniku ne daju da isplati neto platu bez uplate svih doprinosa a ovim dzabojedima tolerisu da godinama ne placaju doprinose cak ih motivisu da muljaju.
DaffyDuck

#5840 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DaffyDuck »

ultima_palabra wrote:
Dobiće ih na sudu i šta onda? Pa ne mogu struju da plate, a kamoli šta drugo :-)

Stečaj je jedino rješenje.
Mogu, mogu... Kad sud nalozi isplatu, platit ce je prije nego struju.
Dosta je bilo Grasa, em im placas kupon, em im opet TI (svi mi) placas kroz platu ove famozne uplate od kantona... Bjezi ba vise, dosta vise izvlacenja para i viska radnika :evil:
zvrk

#5841 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

don vito wrote:Ne znam koga vise saltaju sa ovim pricama o "neuplacenim doprinosima od 2008. godine". Stvar je jednostavna:
1. Kanton ih finansira.
2. Prebaci im pare za plate, doprinose, TO i sl. (prosjecno po radniku bruto nekih 1.200-1.300 maraka, sto znaci da bi im i nakon sto plate doprinose trebalo ostati sasvim solidna svota neto iznosa)
3. Onda im njihov menadzment sve to podijeli na ruke, a njima nije mrsko niti neko ima zelju da sam sebi od tih para uplati doprinose (ljepse je trositi 1.300 casha)
4. Na kraju kuknjava: Ne mozemo knjizice ovjeriti i otici u penziju

Potpuno ista stvar u Zeljeznicama i svim drugim gubitaskim mastodontima, u situaciji kad se penzije dijele sakom i kapom racunaju da ce se pred izbore zbog kupovine glasova izglasati neka "uredba" za ponistenje dugova fondu PIO i da ce se prikaciti na zajednicki kazan sa onima koji 40 i vise godina uplacuju doprinose ali ne dobivaju vise od 700 maraka neto plate. Privatniku ne daju da isplati neto platu bez uplate svih doprinosa a ovim dzabojedima tolerisu da godinama ne placaju doprinose cak ih motivisu da muljaju.
pišeš gluposti
Hajlac

#5842 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajlac »

-LIBERO- wrote:Puno je dublja i slojevitija ova problematika. Godinama i decenijama njegovana korupcija, nepotizam i rasipanje novca. Niko nije odgovarao za serijsku nebrigu i poslovanje tog preduzeca. Niko!!!!

Druga stvar. Vozila GRAS-a su katastrofalna. Zivo je cudo sto nema vise udesa i havarija. Dva puta sam bio u busu kada je bukvalno motor planuo. :oops: :roll: :-) K'o u Kirgistanu.

Neko mora odgovarati sto je ovo preduzece u ovakvo stanju. Neko mora odgovarati sto se vozila katastrofalno servisiraju i odrzavaju.

Razumijem ja, donekle, i radnike. Ali neprihvatljivo je da cijeli grad ostane bez prevoza. Morali su osmisliti svoje negodovanje i strajk na drugi nacin. Ovo je neprihvatljivo ovako. :x

Zato treba uraditi slijedece:

-Finansijska policija i policija od sutra mora uci u GRAS-a. Moraju se istraziti i pojedinci i grupe procesuirati, odgovorni za decenijsku bahatu politiku unutar te firme, korupciju, pljacku i nepotizam.

-Mora se uraditi i radikalnija sistematizacija unutar te firme. Ono radnika sto ima, i sto se treba i moze reorganizovati da se popune pzicije gdje fali uposlenika, to treba odraditi. Ali najbitinije je da se MORA, jednostavno MORA otpustiti visak uposlenika, a pretpostavke su da je to 1/3 trenutno uposlenih.

-Uvesti konkurenciju. Dati linije Centrotransu, ali po principu da se u paketu moraju prihvatiti i one koje mogu donjeti dosta profita, ali i one koje i nisu toliko profitablne. Jer nije zdrava trzisna konkurencija, kao sto to nije ni ovo stanje sada, da recimo Centrotrans dobije samo ove linije kojima se dosta zaradjuje a da odbiju, recimo, voziti za padinska naselja i sl.

Tri sasvim jasne i prezicne tacke, koje Vlada mora od sutra krenuti sa realizacijom. U suprotnom sve je ovo odrzavanje mrtvog organizma na aparatima, do slijedece havarije ili strajka. Uz dodatak, JAKO BITAN, da svaki mjesec GRAS parvi dug od 2,5-3 miliona KM-ova.

Ne vjerujem da ova Vlada ima muda za nesto ovako, ali ovo su hitni i neophodni kraci, barem u prvoj fazi rjesavanja ove problematike.
:thumbup:

Ja bih cak isao na potpuno rasformiranje odjela autobusa i/ili kombija u GRAS-u a da se trolejbuski i tramvajski saobracaj digne na zdrave noge.

Samo, ni za zivu glavu ne dozvoliti haharima da privatizuju bilo Remizu bilo ovaj krucijalni oblik prevoza za grad - tramvaj i trolejbus.
zvrk

#5843 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Zubizareta wrote: Mogu, mogu... Kad sud nalozi isplatu, platit ce je prije nego struju.
Dosta je bilo Grasa, em im placas kupon, em im opet TI (svi mi) placas kroz platu ove famozne uplate od kantona... Bjezi ba vise, dosta vise izvlacenja para i viska radnika :evil:
nije vlada luda - nijedna ;)

u zakon o izvrsnom postupku unesen je clan da nema prinudnog izvrsenja na "imovini drzave"
tj opcina, kantona, bla bla bla
sarajevo63

#5844 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sarajevo63 »

zvrk wrote:
Ja vas nikako ne kontam. Zasto se svi vi koji kupujete kupone ne organizujete i kolektivno tuzite GRAS zbog ko zna kojeg blokiranja saobracaja i zato sto ne mozete zbog njih da koristite ono sto ste platili

i to bi bilo super jer je vlasnik vlada pa je vlada pasivno legitimisana u tuzbi
tj kanton

a znas kad ce vlada da isplati te tuzbene zahtjeve ?

odmah nakon doprinosa radnicima :mrgreen:

Pa baš mi ih je žao zbog doprinosa :mrgreen:
A tužbeni zahtjevi.... kako god al da ih se zatrpa istim ne bi moglo proći kako do sad prolazi (ako GRAS-ovci čekaju doprinose !!!??? što ne bi i tužbeni zahtjevi čekali na isplatu?)
adnansax

#5845 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by adnansax »

NEOPLAN wrote:
Nisrin wrote: Je li ti znas da je DEZINFORMACIJA da nisu doprinosi uplaceni od 2008.? Imam komsije GRASovce, naravno Sandze, koji normalno idu doktoru iako, ISTINA, ponekad im kasni uplata zdravstvenog ali uglavnom jos uvijek niko nije umro, za penziono iskreno nisam nikad ni pitala...i je li ti jasno da ako im je toliko stalo do doprinosa od te svoje, IONAKO PREVISOKE NETO PLATE, mogu sami sebi platiti doprinose, kao sto rade mnogi ljudi u ovoj drzavi???

JE LI TI JASNO DA KOME SE NE SVIDJA NA RADNOM MJESTU IMA PRAVO NA OTKAZ PA NEK TRAZI BOLJE????

Pun mi je kofer price kako su jadni, kako nemaju plate, doprinose, regresa, toplog obroka dok za isto vrijeme kupuju kuce, auta, idu normalno doktoru, idu na more, cijela familija im se voza besplatno...a ako su toliko nezadovoljni ko im brani da mjesto uspute nekome drugom, nek traze bolje, manje vise svi tako radimo, gdje nam se ne svidja napustimo i trazimo novo radno mjesto!!!

Niko ne osporava pravo na njihov strajk, ali se zna pod kojim uslovima se taj strajk organizuje, oni su JAVNA kompanija, sva ona vozila nisu u njihovom vlasnistvu niti su im babovina!

I normalno da su svi stanovnici Sarajeva gradjani, nigdje nisam rekla da nisu, ali ti isto kazem da se malo informises o samom nastanku Vratnika, prije nego pocnes pljuvati po "makadamskim, padinskim dijelovima grada"...
Pozdrav
Doprinosi nisu uplaćeni od Novembra mjeseca 2008 godine iako su na platnim listama uredno obračunati. Rate kredita su također na tim istim platnim listama obračunate ali nisu uplaćene bankama. Tu je zakašnjeneje od 3 mjeseca do godinu dana, zavisi od banke do banke.
A tvoj izvor da doprinosi nisu uplaceni su price grasovaca ili to ima negdje napismeno objavljeno kao zvanican podatak neke relevantne institucije..
Dr. Kuca

#5846 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Gras uplacuje doprinose od para kojih zaradi, da zaradjuje dovoljno uz malu pomoc kantona to bi bilo to, ko za vrijeme vladavine Bime. Problem je sto gras ima prevelike place, a premalo se zaradjuje. Ovo sto gras zaradi plata bi im trebala biti od 300-500 KM.
bubi_mama

#5847 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bubi_mama »

Sad vidim Grasovcima problem direktor, a imaju direktora za kojeg su se borili hahahahah. Njima sve problem,a izgleda da im je najveci sto moraju da rade. Kazu unisteno preduzece,vozila neispravna nemaju djelova itd. Pa majku mu kad su gledali kako im se krcmi preduzece, i znali sta se radi sto se tad ne pobunise? A jok, zato sto su i oni tad mogli da uzimaju iz preduzeca sta je njima trebalo od onog glavesine do sitne buranije. Sto se nisu pobunili kad su vidjeli da ih ima viska oko 1000 i znali su da ih to ne vodi nigdje? Pa zato sto su svi zaposljavali svoje,po stricu i stricevima. Tad su gospoda trebala da strajkuju i da se bune, da im preduzece ne ode u PM jer znali su gdje ih to vodi.
Meni nije jasan vozac koji sjedne da vozi ljude za Vogoscu a zna da mu kocnice ne valjaju, i zna da vrlo lako na dusi moze da nosi 50 ljudi,sto se ne pobuni? Sto se nisu bunili u predizecu da nece da dovode do toga da mogu pobiti gradjane koji su ni krivi ni duzni?
Ma nek prodaju muda za bubrege nekom drugom,jer nisu se bunili na vrijeme kad se nesto moglo uciniti a ne sad kad je preduzece u klincu,a oni su sami svojom sutnjom doprinjeli tome.
Nisrin

#5848 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nisrin »

Uzalud je sve sto mi ovdje pisemo, elaboriramo, zakljucujemo, kad smo mi narod koji je uvijek podijeljen u svemu...

Helem, prijevoza normalnog nemamo, dokad ne zna se...ali nece biti prvi put da se strajkuje na Dan grada Sarajeva, sta njima to uopste i znaci kad vecina njih nema nikakve izvorne veze sa BiH, a ne Sarajevom?!

Zakljucak jeste da je STRAJK NELEGALAN, da imaju pravo na strajk ali u zakonskim, legalnim okvirima i to je sva sustina! Nek jedu govna za kraj!
NEOPLAN

#5849 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

adnansax wrote:
NEOPLAN wrote:

Pozdrav
A tvoj izvor da doprinosi nisu uplaceni su price grasovaca ili to ima negdje napismeno objavljeno kao zvanican podatak neke relevantne institucije..
Pa valjda mi majka ne moze u penziju radi toga, sta ce mi drugi izvor, a ako ti je bas do toga pitaj u revizorskoj kuci "Dzaferovic".
Bodkin

#5850 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Bodkin »

Ne mogu wrote:Ne znam jeste li znali, da je uposlenima sarajevskih vrtića prošli mjesec plata kasnila. Tačnije, februarsku su dobili 28.03. Šta će biti dalje, upitno je. Svaki roditelj plati 140 KM, a novac ide državi, koja bi onda preko trezora isplaćivala radnike. Nema kašnjenja niti može biti da se ne izvrši uplata za boravak djeteta. Sada vi meni objasnite ko pojede ove pare u tom začaranom krugu.
Oni ne smiju obustaviti rad niti štrajkovati.
Siguran sam da Alma Čardžić svoje pare dobije na vrijeme. Jebi ga, da je nije, vlast ne bi mogla funkcionisati.
Ja se samo nadam da će GRAS biti početak revolucije. Svi ti ljudi, GRAS, vrtići, škole, peti, deseti, na naki način doprinose ovom društvu i zarade svoje plate. Alma Č. i slični? Čisto sumnjam.
Ne držim ničiju stranu u ovoj priči, samo mi se čini da polako dolazimo do ivice ponora. Žao mi jeste, ali negdje se mora presjeći. Gore ne može.
ne moze krenuti revolucija zato sto su pogresni ljudi zapoceli. gras svi mrze zato sto su neradnicko leglo korupcije, finansijskih malverzacija i radnika bez radne dozvole. sve da su 100% u pravu svi ce pljunuti na gras a ne na vladu.
ista stvar je i sa policijom samo je malo bolji imidz. korupcija za 20 km, ko ce takve podrzati. pola tih koji su na budzetu imaju previse oraha u dzepu da bi narod stao uz njih.
doktori uzimaju mito kao i policija.
profesori su jos i dobri ali ljudi zadnjih godina ne vole skolu. jebiga, vide papane sa do pupka otkopcanim kosuljama kako imaju firme i voze mercedese, a nemaju 3 razreda osnovne itd.
Post Reply