Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Yapi Yapo
#5826 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tigar Winter 1 ili Sava Eskimo?
195 60 15
195 60 15
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5827 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Nikoga nisu preveslali, jer je sve po zakonu, a taj bi se mogao zaliti, da ne kazem kome. Ljudi kupuju hranu starog roka, lijekove, al' kad je guma u pitanju, e onda mora biti DOT od tog dana kad si ih dosao kupiti, i jos uz to, moraju biti vruce.[emoji6]Dzontra_Volta wrote:Tako bi trebalo. Uglavnom, ko se odluči za Unitrade, neka dobro obrati pažnju šta mu montiraju, jer su zamalo preveslali jednog mog kolegu, kome su montirali gume iz 2014. godine. Sreća pa je obratio pažnju prije nego što je izašao na ulicu.gidra wrote:Obično to naglase i budu jeftinije 10-20% makar kod ovih provjerenih prodavaoca iz Sarajeva.Dzontra_Volta wrote:Je li prodavac dužan da te upozori ukoliko ti prodaje gume sa DOT-om iz ranijih godina? Ili te smije preveslati, ako se ne razumiješ u to?
Sent from my C6603 using Tapatalk
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5828 Re: Dolazi zima - zimske gume
sumnjam da unitrade to radi... ili je naručio neku marku koja ne ide baš dobro...
- konektovan
#5829 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Posteniji su od najpostenijih trgovaca u kantonu, a i sire.Black swan wrote:sumnjam da unitrade to radi... ili je naručio neku marku koja ne ide baš dobro...
-
ado-šampion
#5830 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovdje gdje ja kupujem kad nazovem da pitam imaju li gume koje me zanimaju i kad mogu dobiti termin, uvijek naglase ako su gume od prethodne kalendarske godine, znaci podrazumijeva se da nisu starije od 6 mjeseci.
Zakonski ti tu nista ne mozes, jer robi nije istekao rok tako da kazem, ali hladno montirati 2 godine stare gume, bez naglasenog popusta jer su gume stare, je bezobrazno u najmanju ruku. Ja bih nakon toga prekrizio tu prodavnicu za sva vremena.
Medjutim, zbog fukaraskog BH mentaliteta, gdje je sve uredu sve dok je marku-dvije jeftinije, takve stvari su normalne. Nazalost, istom formulom postaju normalne i mnoge druge (gore) stvari. Zato stanje i jeste ovakvo kako jeste.
Zakonski ti tu nista ne mozes, jer robi nije istekao rok tako da kazem, ali hladno montirati 2 godine stare gume, bez naglasenog popusta jer su gume stare, je bezobrazno u najmanju ruku. Ja bih nakon toga prekrizio tu prodavnicu za sva vremena.
Medjutim, zbog fukaraskog BH mentaliteta, gdje je sve uredu sve dok je marku-dvije jeftinije, takve stvari su normalne. Nazalost, istom formulom postaju normalne i mnoge druge (gore) stvari. Zato stanje i jeste ovakvo kako jeste.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#5831 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne odoh na termin zakazan za montazu, posto nisam bio u Sarajevu, medjutim doslo je i do promjene odluke.
Zapikao sam druge gume i idem u petak na montazu
Hankook icept rs2, u dimenziji 175/65/14, 80 KM na akciji
Zapikao sam druge gume i idem u petak na montazu
Hankook icept rs2, u dimenziji 175/65/14, 80 KM na akciji
-
Throttle
#5832 Re: Dolazi zima - zimske gume
Otac s terenca skinuo gume, kontali ih bacit al igrom slucaja ostanu u podrumu. Vec 3-4 godine vozi na tim bf goodrich, a te stare koje smo htjeli bacit neki dan lik kupi za 200KM
Lik ih ugledao i kaže ja mogu dat 50 po gumi
Ja bi mu ih vjerovatno dao dzaba da me pitao hahaha
Ovaj ih hoce za sume valjda na nekog dzipa, kaže na kakvim ja vozim ove su ko nove hahah
Lik ih ugledao i kaže ja mogu dat 50 po gumi
Ja bi mu ih vjerovatno dao dzaba da me pitao hahaha
Ovaj ih hoce za sume valjda na nekog dzipa, kaže na kakvim ja vozim ove su ko nove hahah
-
Dzontra_Volta
#5833 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Niko ne kaže da Unitrade to redovno radi, ali su to upravo uradili prije par sati.konektovan wrote:Posteniji su od najpostenijih trgovaca u kantonu, a i sire.Black swan wrote:sumnjam da unitrade to radi... ili je naručio neku marku koja ne ide baš dobro...
I niko nije rekao da je to protuzakonito, ali je u najmanju ruku ne-fer i dobijaš antireklamu zbog sitne zarade. Pogotovo ako ih upitas da li su 2016. godište, oni ti to potvrde, a onda montiraju nešto drugo i poslije se vade da je nestalo ovogodišnjih. I to sve nskon 3 sata čekanja.
I da, marka je Goodyear, nije baš da je neki veliki izbor kod njih.
- golfiista
#5834 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da ne citiram, ali kaze covjek gume stare 2/3 godine nekoristene izgubile 20-40 % voznih karakteristika, ako su koristene nema od njih nista. Jarane, kraj je 2016.g., jel se ti ovo zajebavs ili si ozbiljan?
Ne mogu da vjerujem kakvih likova ima.
Ne mogu da vjerujem kakvih likova ima.
-
Leon16v
#5835 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja bi isao na Savu, vozio proslu sezonu, nisam imao problema nikakvih ni po mokrom ni snijegu, nisam nesto previse "zahtjevan" niti sam vozio po nekim extremnim uvjetima.Yapi Yapo wrote:Tigar Winter 1 ili Sava Eskimo?
195 60 15
Ove godine rezervisao Hankook, 10ak KM skuplje od Save, a kazu raja da su bolje
-
Teufik
#5836 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zadnjih par godina znaju naglasiti da su gume starije i daju popust, sto je pohvalno.Dzontra_Volta wrote:Je li prodavac dužan da te upozori ukoliko ti prodaje gume sa DOT-om iz ranijih godina? Ili te smije preveslati, ako se ne razumiješ u to?
Mada ima slucajeva (cujem od raje) da znaju svasta i uvaliti. Treba pitat za starost, gledat sta se montira.
Ja ako zapikiram neku koju planiram kupiti, a nema je u drugim trgovinama u tom momentu, a ispadne da je starija od godinu, uvijek sam trazim popust. Ako ga ne daju, samo se lagano okrenem i izadjem. Ko ih jebe.To mi se dva puta desilo. Doduse prije 7-8 godina. Sada je ponuda bolja i nemam tih problema.
- konektovan
#5837 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
To je do trgovca, al' u vecini slucajeva daje se popust, pa makar i minimalni.Teufik wrote:Zadnjih par godina znaju naglasiti da su gume starije i daju popust, sto je pohvalno.Dzontra_Volta wrote:Je li prodavac dužan da te upozori ukoliko ti prodaje gume sa DOT-om iz ranijih godina? Ili te smije preveslati, ako se ne razumiješ u to?
Mada ima slucajeva (cujem od raje) da znaju svasta i uvaliti. Treba pitat za starost, gledat sta se montira.
Ja ako zapikiram neku koju planiram kupiti, a nema je u drugim trgovinama u tom momentu, a ispadne da je starija od godinu, uvijek sam trazim popust. Ako ga ne daju, samo se lagano okrenem i izadjem. Ko ih jebe.To mi se dva puta desilo. Doduse prije 7-8 godina. Sada je ponuda bolja i nemam tih problema.
- Rugafet
#5838 Re: Dolazi zima - zimske gume
I ja sam bio u istoj dilemi, (195 65 15) pa sam se ipak na kraju odlucio na eskimo s3+ (73KM) nakon sto me je par znalaca isprepadalo tigrom (prilicno lose kocenje, extremno brzo trosenje i sl)Yapi Yapo wrote:Tigar Winter 1 ili Sava Eskimo?
195 60 15
- Warashii
#5839 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kada su gume na akciji znajte da je u većini slučajeva u pitanju nesto stariji DOT. Mada ljudi kod nas idu u krajnost pa sto rece neko traze se gume sa dot-om tog dana i da su jos vruće, sve ostalo je staro. Vidjela zaba gdje se konji kuju pa i ona digla nogu.
Sljedeca stvar je da guma tesko moze imati 20% popusta, moze ako joj je prva cijena "nabildana" pa onda rahat daju taj popust al si opet preveslan.
Guma ukoliko je dobro skladistena nece imati problema i do dvije godine starijim DOT-om.
Sljedeca stvar je da guma tesko moze imati 20% popusta, moze ako joj je prva cijena "nabildana" pa onda rahat daju taj popust al si opet preveslan.
Guma ukoliko je dobro skladistena nece imati problema i do dvije godine starijim DOT-om.
- golfiista
#5840 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prema propisima EU do 5.g.Warashii wrote:Kada su gume na akciji znajte da je u većini slučajeva u pitanju nesto stariji DOT. Mada ljudi kod nas idu u krajnost pa sto rece neko traze se gume sa dot-om tog dana i da su jos vruće, sve ostalo je staro. Vidjela zaba gdje se konji kuju pa i ona digla nogu.
-
530i
#5841 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zadnji put kad sam kupovao gume, u pitanju su bile zimske i bio je početak novembra, a gume su bile proizvedene u 36 sedmice te iste godine, pa vi računajte. Još sam za četiri gume i plaćanje kešom dobio 10% popusta.
Za starije gume idu ozbiljni popusti 20% ili 30%, a za svoje pare svako i može i mora birati šta će i po kojoj cijeni kupiti. Govoriti da su gume ovogodišnje, a prodavati gume stare godinu ili dvije je neozbiljno, da ne kažem prevara klasična.
Za starije gume idu ozbiljni popusti 20% ili 30%, a za svoje pare svako i može i mora birati šta će i po kojoj cijeni kupiti. Govoriti da su gume ovogodišnje, a prodavati gume stare godinu ili dvije je neozbiljno, da ne kažem prevara klasična.
- konektovan
#5842 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Kazu da neki izmjene datume, ima i toga.530i wrote:Zadnji put kad sam kupovao gume, u pitanju su bile zimske i bio je početak novembra, a gume su bile proizvedene u 36 sedmice te iste godine, pa vi računajte. Još sam za četiri gume i plaćanje kešom dobio 10% popusta.
- amar1994
#5843 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
konektovan wrote:Kazu da neki izmjene datume, ima i toga.530i wrote:Zadnji put kad sam kupovao gume, u pitanju su bile zimske i bio je početak novembra, a gume su bile proizvedene u 36 sedmice te iste godine, pa vi računajte. Još sam za četiri gume i plaćanje kešom dobio 10% popusta.
kako to rade
- Rugafet
#5844 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zigosu gume nanovo...ko kauboji goveda 
- konektovan
#5845 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovi sto protektiraju, to urade sad pa sad.amar1994 wrote:konektovan wrote:Kazu da neki izmjene datume, ima i toga.530i wrote:Zadnji put kad sam kupovao gume, u pitanju su bile zimske i bio je početak novembra, a gume su bile proizvedene u 36 sedmice te iste godine, pa vi računajte. Još sam za četiri gume i plaćanje kešom dobio 10% popusta.
Sent from my C6603 using Tapatalk![]()
kako to rade
- 4m3l
#5846 Re: Dolazi zima - zimske gume
195 65 R15, da li uzeti savu s3 ili ove nove savine PH2 ?
I gdje trenutno ima neki dobar popust ?
I gdje trenutno ima neki dobar popust ?
-
Leon16v
#5847 Re: Dolazi zima - zimske gume
Popust imas u Unitrade, Guma M, majagume
- Rugafet
#5848 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja bih isao na HP2, ako nije bas neka razlika u cijeni u korist s3+.
- Truba
#5849 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
onaj kaže jesuDzontra_Volta wrote:Niko ne kaže da Unitrade to redovno radi, ali su to upravo uradili prije par sati.konektovan wrote:Posteniji su od najpostenijih trgovaca u kantonu, a i sire.Black swan wrote:sumnjam da unitrade to radi... ili je naručio neku marku koja ne ide baš dobro...
I niko nije rekao da je to protuzakonito, ali je u najmanju ruku ne-fer i dobijaš antireklamu zbog sitne zarade. Pogotovo ako ih upitas da li su 2016. godište, oni ti to potvrde, a onda montiraju nešto drugo i poslije se vade da je nestalo ovogodišnjih. I to sve nskon 3 sata čekanja.
I da, marka je Goodyear, nije baš da je neki veliki izbor kod njih.
onaj drugi ugradi prve na redu...
hervegovac je to... vole prevariti
ali kada dosegnu neki nivo i ukradu pri milijun onda su pošteni
a možda je neki ekstra popust bio
- Truba
#5850 Re: Dolazi zima - zimske gume
čista logika ti kaže da nešto što se ne koristi može stajati godinama ako nema neke pokretne dijelove u sebi i tako to,golfiista wrote:Prema propisima EU do 5.g.Warashii wrote:Kada su gume na akciji znajte da je u većini slučajeva u pitanju nesto stariji DOT. Mada ljudi kod nas idu u krajnost pa sto rece neko traze se gume sa dot-om tog dana i da su jos vruće, sve ostalo je staro. Vidjela zaba gdje se konji kuju pa i ona digla nogu.
znači guma kao guma gubi svojstva nakon nekoliko godina korištenja
u unitradeu ih sigurno pravilno skladište što je dodatan plus