Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kB27
#5827 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije baš za mehaničare ali eto..
Zna li neko koliko obično goriva još može stati nakon što pištolj pri punjenu do vrha 'izbaci'? Pretpostavljam da nije preporučljivo ali zanima me iz određenih razloga.
Zna li neko koliko obično goriva još može stati nakon što pištolj pri punjenu do vrha 'izbaci'? Pretpostavljam da nije preporučljivo ali zanima me iz određenih razloga.
- MOSALJOZE
#5828 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja kad npr naspem,u haman prazan rezervoar to izadje oko 46-48 litara,a kada "dosipam" 56 je maximalno stalo.
Sad varaju li,jeli tu ima zraka ne znam.
Dakle po mojoj procjeni 6-8 litara
-
kB27
#5829 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala. Već sam nekad ranije pisao, imam problem sa rezervoarom.. Trebalo bi da stane ukupno 42l (po specifikaciji) ali kad točim od rezerve do izbacivanja to je maksimalno cca. 32l. Ne znam jel negdje zarobljen zrak, problem sa senzorom, ili nešto treće.. ali imam osjećaj da se taj limit 'povećao' nakon što mi je na jednoj pumpi radnik poslije izbacivanja dosuo još oko 1.5l.MOSALJOZE wrote:Ja kad npr naspem,u haman prazan rezervoar to izadje oko 46-48 litara,a kada "dosipam" 56 je maximalno stalo.
Šta je najgore što se može desiti ako tako dosipam dokle god može?
Btw. ja smatram da ne varaju 'upumpavanjem' zraka u rezervoar kad se 'pipka' pištolj - jer sama izvedba pištolja (koliko je meni poznato) nema tu mogućnost. Ne mjeri se protok u rezervoaru nego unutar pištolja, a u pištolju (od ventila pa prema rezervoaru) i crijevu nema šanse da uđe zrak - jer bi to pravilo veliki problem pumpama koje pumpaju gorivo iz rezervoara ka pištolju.
Previše smiješan način da se vara i po meni nemoguć. Ekstremno lahko je provjeriti, uzmi kanister od tačno 5l i 'napipkaj' pištoljem 5l goriva pa vidi dokle si natočio u kanisteru.
- MOSALJOZE
#5830 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ja vala onom kazem naspi koliko god može,zato predjem 200 km kazaljka ne mičekB27 wrote: Hvala. Već sam nekad ranije pisao, imam problem sa rezervoarom.. Trebalo bi da stane ukupno 42l (po specifikaciji) ali kad točim od rezerve do izbacivanja to je maksimalno cca. 32l. Ne znam jel negdje zarobljen zrak, problem sa senzorom, ili nešto treće.. ali imam osjećaj da se taj limit 'povećao' nakon što mi je na jednoj pumpi radnik poslije izbacivanja dosuo još oko 1.5l.
Šta je najgore što se može desiti ako tako dosipam dokle god može?![]()
Btw. ja smatram da ne varaju 'upumpavanjem' zraka u rezervoar kad se 'pipka' pištolj - jer sama izvedba pištolja (koliko je meni poznato) nema tu mogućnost. Ne mjeri se protok u rezervoaru nego unutar pištolja, a u pištolju (od ventila pa prema rezervoaru) i crijevu nema šanse da uđe zrak - jer bi to pravilo veliki problem pumpama koje pumpaju gorivo iz rezervoara ka pištolju.
Previše smiješan način da se vara i po meni nemoguć. Ekstremno lahko je provjeriti, uzmi kanister od tačno 5l i 'napipkaj' pištoljem 5l goriva pa vidi dokle si natočio u kanisteru.
Ja mislim da nema nekog štetnog utjecaja,a što se tiče zraka složio bih se sa tobom.
Kad analiziram prosječnu i kilometre to ispadne to.
-
kB27
#5831 Re: Pitamo Mehanicare ?
Upravo to, s tim da je kod mene malo drugačije - kad naspem do izbacivanja pištolja prva 1/4 pokazivanja kazaljke padne jako brzo (recimo nakon 100km) a dalje ide normalno. Kad mi je ovaj dosuo tih 1.5l više nisam primijetio tu pojavu.MOSALJOZE wrote: Ma ja vala onom kazem naspi koliko god može,zato predjem 200 km kazaljka ne miče![]()
Ja mislim da nema nekog štetnog utjecaja,a što se tiče zraka složio bih se sa tobom.
Kad analiziram prosječnu i kilometre to ispadne to.
Također, neki osnovni boardcomputer koji imam - koji samo pokazuje koliko km mogu preći sa ostatkom goriva (koji je veoma tačan na otvorenoj cesti) - mi nakon što punim do izbacivanja uvijek prikaže cca. 800km, a nakon tog dosipanja napisao je čini mi se oko 850km.
Naredni put kad sam nasuo do izbacivanja pištolja opet je prikazao oko 850km - dakle kao da je to dodatno dosipanje omogućilo da naredni put stane malo više goriva prije nego pištolj izbaci. Mislim da nije fora u tome da se boardcomputer 'prilagodio' na manju potrošnju na otvorenoj cesti jer mislim da je neki baš primitivni, tj. osnovni.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5832 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jutros primjetih da mi ne radi puhanje kad je na 1 2 i 3 a na 4 radi?! Moze l' biti kakav osigurac ili neki hepek sa dugmetom? Jucer radilo sve normalno.
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
kB27
#5833 Re: Pitamo Mehanicare ?
Burazu ista situacija bila na Astri, u početku tako.. kasnije neće nikako da upali, pa nekad proradi kad naleti na rupu ili šaht.konektovan wrote:Jutros primjetih da mi ne radi puhanje kad je na 1 2 i 3 a na 4 radi?! Moze l' biti kakav osigurac ili neki hepek sa dugmetom? Jucer radilo sve normalno.
poslano sa Sonija Ze
Čini mi se da je ganjao neki polovan ventilator da zamijeni, da li je trajno riješio nisam siguran - pitat ću ga. Majstor koji mu je mijenjao mu je pokazivao da je ventilator 'pobjegao' iz ose i da se to ne može srediti nego mora zamjena..
- mad_max_ba
#5834 Re: Pitamo Mehanicare ?
reostat ti je rikavela
- saravara
#5835 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koje vozilo.?? Reostat recimo jedan od mogućih kvarova...konektovan wrote:Jutros primjetih da mi ne radi puhanje kad je na 1 2 i 3 a na 4 radi?! Moze l' biti kakav osigurac ili neki hepek sa dugmetom? Jucer radilo sve normalno.
poslano sa Sonija Ze
- supercali
#5836 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod njega je cini mi se 307
- mad_max_ba
#5837 Re: Pitamo Mehanicare ?
kad radi samo na 4-ki reostat 100% jer da je osigurač ne bi radio ni na jednoj brzini
-
kB27
#5838 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ili to, ili je iz nekog razloga ventilator pretrpio neki defekt i tako postao preveliko opterećenje za motor koji vrti 'lopatice' tako da ga ne može pokrenuti na manjim brzinama - nego samo na većoj.mad_max_ba wrote:kad radi samo na 4-ki reostat 100% jer da je osigurač ne bi radio ni na jednoj brzini
- konektovan
#5839 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
C4 2006saravara wrote:Koje vozilo.?? Reostat recimo jedan od mogućih kvarova...konektovan wrote:Jutros primjetih da mi ne radi puhanje kad je na 1 2 i 3 a na 4 radi?! Moze l' biti kakav osigurac ili neki hepek sa dugmetom? Jucer radilo sve normalno.
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
530i
#5840 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako si baš uporan može se desiti da prospeš gorivo po auto ili po sebi (tj. pumpadžiji)...u gorem slučaju može se stvoriti vakuum u rezervoaru pa da uzrokuje probleme sa radom motora...Nisi napisao koje je auto. Rezerva je obično 5 do 7 litara, premda je moguće da ako je neko čačkao ili mijenjao plovak/pumpu da i ne pokazuje tačno, tj. da imaš i do desetak litara u tanku kad se upali rezerva.kB27 wrote:
Hvala. Već sam nekad ranije pisao, imam problem sa rezervoarom.. Trebalo bi da stane ukupno 42l (po specifikaciji) ali kad točim od rezerve do izbacivanja to je maksimalno cca. 32l. Ne znam jel negdje zarobljen zrak, problem sa senzorom, ili nešto treće.. ali imam osjećaj da se taj limit 'povećao' nakon što mi je na jednoj pumpi radnik poslije izbacivanja dosuo još oko 1.5l.
-
kB27
#5841 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ford Fiesta 1.4 TDCi, 2006. godište.530i wrote:Ako si baš uporan može se desiti da prospeš gorivo po auto ili po sebi (tj. pumpadžiji)...u gorem slučaju može se stvoriti vakuum u rezervoaru pa da uzrokuje probleme sa radom motora...Nisi napisao koje je auto. Rezerva je obično 5 do 7 litara, premda je moguće da ako je neko čačkao ili mijenjao plovak/pumpu da i ne pokazuje tačno, tj. da imaš i do desetak litara u tanku kad se upali rezerva.kB27 wrote:
Hvala. Već sam nekad ranije pisao, imam problem sa rezervoarom.. Trebalo bi da stane ukupno 42l (po specifikaciji) ali kad točim od rezerve do izbacivanja to je maksimalno cca. 32l. Ne znam jel negdje zarobljen zrak, problem sa senzorom, ili nešto treće.. ali imam osjećaj da se taj limit 'povećao' nakon što mi je na jednoj pumpi radnik poslije izbacivanja dosuo još oko 1.5l.
Da, to su mi još neki rekli - možda imam 10l ili više u tanku kad on prikazuje da imam još 80km (tad se pali rezerva, 80km je cca. 4-5l).
-
530i
#5842 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam kako je kod te Fieste, ali moguće da imaš više, rezerva je najmanje 5 litara. Ne bi bilo zgoreg da provjeriš koliko imaš goriva kada upali rezervu i da li radi sistem odzrake rezervoara.
-
dgL_
#5843 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koliko je komplikovan zahvat skidanja kartera, ciscenja, odmascivanja i stavljanja novog dihtunga kartera prilikom izmjene ulja i filtera... ? Jel se moze tu nesto zeznut i na sta obratit paznju? Ako neko zna bio bih zahvalan
-
quarterback
#5844 Re: Pitamo Mehanicare ?
nekada na golfu dvojci je to bilo trivijalno, ne znam je li se sta sada promjenilodgL_ wrote:Koliko je komplikovan zahvat skidanja kartera, ciscenja, odmascivanja i stavljanja novog dihtunga kartera prilikom izmjene ulja i filtera... ? Jel se moze tu nesto zeznut i na sta obratit paznju? Ako neko zna bio bih zahvalan
karter je bukvalno limena kada sa dihtungom
- konektovan
#5845 Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Da update uradim, ne radi ni klima a osigurace sam provjerio, ako je tacna sema, svi su ok?!konektovan wrote:C4 2006saravara wrote:Koje vozilo.?? Reostat recimo jedan od mogućih kvarova...konektovan wrote:Jutros primjetih da mi ne radi puhanje kad je na 1 2 i 3 a na 4 radi?! Moze l' biti kakav osigurac ili neki hepek sa dugmetom? Jucer radilo sve normalno.
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
junior3
#5846 Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Ubio si ga totalno.konektovan wrote: Da update uradim, ne radi ni klima a osigurace sam provjerio, ako je tacna sema, svi su ok?!
poslano sa Sonija Ze
- konektovan
#5847 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
A da mu oca hebem, jucer sve funkcionisalo besprijekorno?![emoji1]junior3 wrote:Ubio si ga totalno.konektovan wrote: Da update uradim, ne radi ni klima a osigurace sam provjerio, ako je tacna sema, svi su ok?!
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
junior3
#5848 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod mehaničara a usput i dizne riješi, red je. 
- konektovan
#5849 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemam ja volje vise do majstora, bice prije, da ce se vozití dok se sve ne raspadne, a kako je krenulo, necu na to dugo cekati.[emoji1]junior3 wrote:Kod mehaničara a usput i dizne riješi, red je.
poslano sa Sonija Ze
-
kB27
#5850 Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Koliko ja znam, to što ti ne radi klima je čista posljedica toga što ti ne radi ventilator. Zapravo klima radi, ali je ne možeš uključiti sve dok ventilator nije uključen (barem je kod mene tako bilo na svim autima koje sam vozio, a i logično je). Probaj okrenuti ventilator na 4 (kako sam skontao samo na tome ti radi) i onda uključiti klimu - 99% će raditi.konektovan wrote: Da update uradim, ne radi ni klima a osigurace sam provjerio, ako je tacna sema, svi su ok?!
poslano sa Sonija Ze