Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ridjobrki wrote:@libero: ja politiku pratim sa izrazitom emotivnom distancom a zbivanja nakon izbora mi daju za pravo kada sam prije izbora podržavao i SDA i SDP sa jednakim intenzitetom zagovaranja i podjednakom ekvidistancom jer nisam ni član ni simpatizer nijedne od njih. To ne znači da ja po svom svjetonazoru nisam liberal i dalje jer postoji razlika između političkog svjetonazora i stranačkog opredjeljenja.
Liberal po svom svjetonazoru,podrzava i glasa za SDA
OK,OK zaboravi da sam napisao bilo sta...pozdrav i svako dobro
Upravo tako. U biti ''liberalan'' je suprotno od ''zadrt''. Ja sam glasao za određene ljude sa lista SDA i SDP u koje imam povjerenje i odgovorno djelovanje te dvije stranke nakon izbora mi daju za pravo da tvoje simpatične provokacije primam kao kompliment mojoj dobroj procjeni koje stranke svojim načinom djelovanja u ovom momentu mogu mojoj domovini donijeti najbolje efekte.
Moram ti priznati da Wenger i meni više nije drag kao prije ali u platformašima nisam razočaran. Zasada - politika je dinamična i mijenja se za razliku od Le Professoura.
Moram ti priznati da Wenger i meni više nije drag kao prije ali u platformašima nisam razočaran. Zasada - politika je dinamična i mijenja se za razliku od Le Professoura.
Ma nije on meni ni sad mrzak, ali sam ga počeo sažalijevati... a to je uvijek loš znak
A Platforma je najbolja stvar u bh.politici iza rata...a pohvalno je i da se NS počela baviti suštinom, a ne dječijim igrama i sujetama.
Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke, ogorčen je zbog ostavke ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića. U ime stranke istakao je da podržavaju njegovu Odluku da vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena.
"Naša stranka u potpunosti podržava odluku kantonalnog ministra obrazovanja Emira Suljagića i osuđuje necivilizirane napade iz vjerskih zajednica kao reakciju na prvi konkretan politički potez nove kantonalne vlade ka ukidanju diskriminacije među građanima Kantona Sarajevo. Promjene koje su neophodne našoj zemlji da bi postala demokratska i funkcionalna će sasvim sigurno izazivati reakcije onih koji su imali koristi u dosadašnjem etnonacionalističkom, korumpiranom sistemu", naveo je Gratz.
"Naša stranka apeluje na premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića da ne prihvati ostavku ministra Suljagića", saopćeno je.
Bravo za Nasu stranku
Mozda nakon sveg dobiju izbjegle clanove/glasace SDP-a
Pitanje koje je isprovociralo vjerske zajednice da pokazu svoje politicko lice je zapravo matematicke, a ne ideoloske prirode i glasi, da li ucenici koji idu na vjeronauk automatski imaju vise bodova za upis u srednju skolu od onih koji ne idu?
Matematicki odgovor je da imaju prednost i da ta prednost iznosi i do 2.5 boda. Uvidom u proslogodisnje upisne spiskove srednjih skola lako se moze vidjeti da je to broj bodova koji je dijelio prvog i zadnjeg na listi i da se ocjena iz vjeronauke pokazala odlucujocom.
Ja, u pogledu SDA ministara u vladi Kantona Sarajevo, nisam ni imao nekih velikih ocekivanja jer se radi o stranci i o ljudima koji su nas i doveli u sadasnju situaciju u kojoj zakone i odluke, kao sto smo imali priliku vidjeti, odobravaju vjerski poglavari, a ne demokratski izabrani predstavnici gradjana BiH.
Promjene, odnosno, novi kurs u politici kantona smo ocekivali od SDP_a , i to upravo od mladih, obrazovanih i energicnih ljudi kao sto je ministar obrazovanja i nauke Suljagic.
Za ocekivati je bilo da ce sprovodjenje proevropskih reformi, u svim oblastima, pa i u obrazovanju, izazvati negodovanje onih kojima je odsustvo vladavine prava i demokracije odgovaralo, na ovaj ili onaj nacin. Ali je isto tako za ocekivati bilo da ce socijaldemokratska partija stati iza odluke svog covjeka da u resoru koji vodi ukine diskriminaciju ucenika koji ne pohadjaju vjeronauk.
Svojim pasivnim drzanjem u proteklih par sedmica i danasnjim, eventualnim, prihvatanjem ostavke ministra Suljagica, vlada kantona Sarajevo porucuje da su centri moci i dalje u dzamijama i crkvama i da su reforme najavljene u ekspozeu premijera Musica, a vjerovatno i cijeli tekst platforme SDP-a , samo lijepe rijeci, odnosno, slova, tacnije, mrtva slova na papiru.
Nasa stranka je podrzala odluku ministra Suljagica, ali nas stav o odnosu religije i drzave je sljedeci; Mi se zalazemo za potpunu drzavnu neutralnost naspram ateizma i teizma i smatramo da drzavni obrazovni sistem treba osloboditi svakog ideoloskog, pa i religijskog, uticaja.
Pedja Kojovic wrote:
Nasa stranka je podrzala odluku ministra Suljagica, ali nas stav o odnosu religije i drzave je sljedeci; Mi se zalazemo za potpunu drzavnu neutralnost naspram ateizma i teizma i smatramo da drzavni obrazovni sistem treba osloboditi svakog ideoloskog, pa i religijskog, uticaja.
p.k.
Dakle, vi ste za potpuno ukidanje vjeronauke, kao predmeta, ukoliko sam dobro shvatio. Dakle, u slučaju nekog kompromisnog rješenja u smislu drugog ili trećeg izbornog, alternativnog predmeta, čije bi ocjene ulazile u opći prosjek, NS to ne bi podržala?
Kao sto sam rekao ova odluka se bavi ispravljanjem "matematicke nepravde" prema ucenicima koji ne pohadjaju
vjeronauk i mi je zato podrzavamo.
O temi koja je povodom ove odluke "isplivala na povrsinu" nas stav ste pravilno protumacili.
Uvodjenje predmeta Etika odnosno predmeta koji bi svim ucenicima bio obavezan i koji bi prezentirao istorijski pregled
i odnos izmedju razlicitih teistickih i ateistickih svjetonazora je nesto sto bi, mi mislimo, bilo dobro za zemlju kao sto je BiH, ali paralelno odvijanje vjeronauka u drzavnoj skoli bi i dalje narusavalo drzavnu neutralnost naspram religije.
Drzava ne smije propagirati ni religiju niti ateizam smatrati ispravnijim, superiornijim, pogledom na svijet
S druge strane, gradjansko, rekao bih prirodno ljudsko pravo na vjeru )ili ateizam) i iskazivanje vjere ne smiju, kao sto je bilo u komunizmu, biti sankcionirano, derogirano i dovodjeno u pitanje, kao sto je bilo u komunizmu. To mora postati neotudjivo, od strane drzave nedodirljivo, pravo koje se nijednim zakonskim aktom zemlje ne smije derogirati ili dovoditi u pitanje.
Posto smo u proteklih 50 godina zivjeli u politickom sistemu koji je "zatirao" vjeru i vjerske osjecaje i zbog etnickog ciscenja i stvaranja manjina na pojedinim teritorijama drzava bi mozda trebala u nekoj formi afirmativne akcije dopustiti vjerskim zajednicama da vjeronauk organizuje u prostorijama skola u vrijeme kad se ne koriste za redovnu nastavu.
JoseMujica wrote:Peđa izvini, žao mi je što tebe nisam zaokružio na kantonalnoj listi nego Nenada Markovića i Hanku Vajzović...iduće kolo imaš moj glas
JoseMujica wrote:Peđa izvini, žao mi je što tebe nisam zaokružio na kantonalnoj listi nego Nenada Markovića i Hanku Vajzović...iduće kolo imaš moj glas
rekoh ja da ce oni dobiti izbjeglice iz SDP-a
sdp ce na ovaj nacin zadrzati glasove nacionalista, a izgubiti ljude koji su istinski za multieticnu sekularnu BiH
sdp ce na ovaj nacin zadrzati glasove nacionalista, a izgubiti ljude koji su istinski za multieticnu sekularnu BiH
ja mislim da precjenjujete memoriju jednog Bosančerosa izbori su tek za godinu i po
i to stoji al bar imaš s čovjekom direktnu komunikaciju da kažeš šta misliš o njegovom radu, što je normalno npr. u Engleskoj, gdje svaki MP ima ured u izbornoj jedinici i komunicira direktno s ljudima.
jebiga ovdje je jeftinija varijanta (forum) ali sasvim funkcionalna. Na kraju sviđa mi se deideologizacija politike koju furaju, iako su kao stranka, infrastrukturno, još uvijek u fazi inkubacije.
BTW ja uvijek glasam jaranskom linijom za ljude koje direktno znam i zaokružujem imena a ne stranke. Hebiga najviše ih znam u SDP-u....a idem logikom nek neko koga znam uzme taj posrani paušal a ne neki neznani pakaš jer ne vjerujem strankama kao ustanovama i uopće institucijama... i nisam čaln niti jedne stranke niti imam želje da postanem
Last edited by JoseMujica on 20/05/2011 20:07, edited 2 times in total.
ja mislim da precjenjujete memoriju jednog Bosančerosa izbori su tek za godinu i po
jeste da je ovdje off, ali mozda i nije
na mojoj iskaznici SDP je potpis Nijaza Durakovica, pa racunaj otkad sam pristalica SDP-a
danas ozbiljno razmisljam da je njihova prica ubleha..ne mogu ti reci koliko me sve ovo razocaralo
ako nisu uspjeli progurati promjenu nacina ocjenjivanja vjeronauka, nisu stali iza Emira, dopustili mu da da ostavku, kakve onda promjene mozemo ocekivati od njih???
plain vanilla wrote:
na mojoj iskaznici SDP je potpis Nijaza Durakovica, pa racunaj otkad sam pristalica SDP-a
danas ozbiljno razmisljam da je njihova prica ubleha..ne mogu ti reci koliko me sve ovo razocaralo
ako nisu uspjeli progurati promjenu nacina ocjenjivanja vjeronauka, nisu stali iza Emira, dopustili mu da da ostavku, kakve onda promjene mozemo ocekivati od njih???
šta je, tu je. uvijek negdje postoji viši interes. je li to ovdje bio slučaj, ne bih ti znao reći. no suprotno mišljenjima većine, u SDP-u nisu borgovi, a Zlatko nije matica, tako da ako je Emir naumio da da tu ostavku, onda...
plain vanilla wrote:
šta je, tu je. uvijek negdje postoji viši interes. je li to ovdje bio slučaj, ne bih ti znao reći. no suprotno mišljenjima većine, u SDP-u nisu borgovi, a Zlatko nije matica, tako da ako je Emir naumio da da tu ostavku, onda...
pa problem i jeste u tom visem interesu, zadrzati glasove koje su ugrabili od SDA, a halaliti multietnicare
plain vanilla wrote:
pa problem i jeste u tom visem interesu, zadrzati glasove koje su ugrabili od SDA, a halaliti multietnicare
ali evo, stranke poput NS ce time profitirati..
Pa i treba profitirati, kad ima jasno isprofiliran stav. Ne vjerujem da su u stanju žrtvovati "pobjedničko grlo" zbog drugih nižih interesa
poznanik wrote:
Pa i treba profitirati, kad ima jasno isprofiliran stav. Ne vjerujem da su u stanju žrtvovati "pobjedničko grlo" zbog drugih nižih interesa