Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Rouhyana

#5826 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rouhyana »

Zanima me gdje se kupuje upisni materijal index i propratni materijal za upis?
Ali-sa

#5827 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ali-sa »

Rouhyana wrote:Zanima me gdje se kupuje upisni materijal index i propratni materijal za upis?
Na fakultetu na kojem upisuješ :D Ako upisuješ kod nas na Filozofskom, a pretpostavljam da jesi čim ovdje pitaš onda kupuješ na portirnici. To ti je čim uđeš na fax pa pravo, ne možeš promašiti :D
Sephora888

#5828 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Sephora888 »

Ljudi imam jedan problem xD Ja sam predala papire i primljena sam kao redovan student, ali ovdje u pdf. fajlu pise da mi treba ovjerena fotokopija svjedodzbe i rodnog lista itd...A moji dokumenti (svjedodzba, diploma) su na FF?? Mogu li ja sutra podici te dokumente i ovjeriti fotokopije i gdje?? Nisam iz Sa. xD
Ali-sa

#5829 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ali-sa »

Sephora888 wrote:Ljudi imam jedan problem xD Ja sam predala papire i primljena sam kao redovan student, ali ovdje u pdf. fajlu pise da mi treba ovjerena fotokopija svjedodzbe i rodnog lista itd...A moji dokumenti (svjedodzba, diploma) su na FF?? Mogu li ja sutra podici te dokumente i ovjeriti fotokopije i gdje?? Nisam iz Sa. xD
Možeš uzeti dokumente, eh sad ne znam plaća li se to :S aa ovjeriti možeš u svakoj općini koliko ja znam bez obzira što nisi iz Sarajeva. I kad uzmeš te dokumete kopiraj ih odmah 2-3 puta nikad ne znaš kad će ti opet trebati za nešto :D
hodža

#5830 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by hodža »

Sephora888 wrote:Ljudi imam jedan problem xD Ja sam predala papire i primljena sam kao redovan student, ali ovdje u pdf. fajlu pise da mi treba ovjerena fotokopija svjedodzbe i rodnog lista itd...A moji dokumenti (svjedodzba, diploma) su na FF?? Mogu li ja sutra podici te dokumente i ovjeriti fotokopije i gdje?? Nisam iz Sa. xD

mogu se podići dokumenti u studentskoj, ne moraš plaćati ništa ;) kad iskopiraš, poplaćaš sve što treba (upisnina, osiguranje, itd), izvadiš ljekarsko, onda opet te orginale predaš na studentsku zajedno sa svim ostalim papirima ;)

brat juče obavio tu cijelu proceduru ;)
krajina333

#5831 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by krajina333 »

kako je bilo na prijemnom? mogu li detalji please, jer iduce godine planiram isto tako.. :)
Klitemnestraaa

#5832 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Klitemnestraaa »

hodža wrote:

mogu se podići dokumenti u studentskoj, ne moraš plaćati ništa ;) kad iskopiraš, poplaćaš sve što treba (upisnina, osiguranje, itd), izvadiš ljekarsko, onda opet te orginale predaš na studentsku zajedno sa svim ostalim papirima ;)

A je li se može ovjeriti negdje u Sa? Inače nisam iz Sa, i sad trebam do faksa po originale pa kući kopirati i ovjeriti i opet za Sa.
Rouhyana

#5833 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rouhyana »

Klitemnestraaa wrote:
hodža wrote:

A je li se može ovjeriti negdje u Sa? Inače nisam iz Sa, i sad trebam do faksa po originale pa kući kopirati i ovjeriti i opet za Sa.

Ovjeriti dokumente mozes u Opstini ,kopiras diplomu i ovjeris u opstini.Nista komplikovano.Sad pa sad. :-D
Faks je zatrvoren do 24.Avgusta kolektivni godisnji odmor.
Klitemnestraaa

#5834 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Klitemnestraaa »

brat juče obavio tu cijelu proceduru ;)[/quote]

A je li se može ovjeriti negdje u Sa? Inače nisam iz Sa, i sad trebam do faksa po originale pa kući kopirati i ovjeriti i opet za Sa.[/quote]

Hvaalaaa. :D

Ovjeriti dokumente mozes u Opstini ,kopiras diplomu i ovjeris u opstini.Nista komplikovano.Sad pa sad. :-D
Faks je zatrvoren do 24.Avgusta kolektivni godisnji odmor.[/quote]
Juliuscezar

#5835 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Juliuscezar »

Ja planiram aBd sljedeće godine upisati vjerovali ili ne historiju. To sam oduvijek volio (i čitao),a brojevi me nikad nisu išli. Šta kažu buduće kolege koliko je teško ?
bull21

#5836 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Dobra ti je historija ako si, kao i svaki drugi studij kod nas, voljan pretrpiti tri godine horora i užasa da bi konačno došao i počeo studirati ono što te zanima.
Zatamnjena stakla

#5837 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Zatamnjena stakla »

Ima li slobodnih mjesta na arheologiji? Šta se gleda pri upisu na arheologiju?

Zahvaljujem :)
Brkooo

#5838 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Brkooo »

nazalost nema hljeba od arheologije ... inace mi je to uvijek bila zelja da upisem...
thekupus

#5839 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by thekupus »

Brkooo wrote:nazalost nema hljeba od arheologije ... inace mi je to uvijek bila zelja da upisem...
varas se, sve zavisi kako se snadjes :)

mislim da ima jos slobodnih mjesta, a gledaju se historija, bosanski i engleski, tj. ocjene iz srednje se boduju, nema prijemnog
Hamy95

#5840 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Hamy95 »

Drustvo, hvala svima koji su mi pomogli oko ove procedure posto sam prethodnih dana smarao po forumu xD Upisao sam se 18.7 :lol: Historija i Historija umjetnosti!!
thekupus

#5841 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by thekupus »

Hamy95 wrote:Drustvo, hvala svima koji su mi pomogli oko ove procedure posto sam prethodnih dana smarao po forumu xD Upisao sam se 18.7 :lol: Historija i Historija umjetnosti!!
uh, super tesko ali jako zanimljivo, sretno!
Hamy95

#5842 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Hamy95 »

thekupus wrote:
Hamy95 wrote:Drustvo, hvala svima koji su mi pomogli oko ove procedure posto sam prethodnih dana smarao po forumu xD Upisao sam se 18.7 :lol: Historija i Historija umjetnosti!!
uh, super tesko ali jako zanimljivo, sretno!
Hvala :-D
kala

#5843 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by kala »

Zna li neko kada ce biti konkurs za master? Koja je cijena za vanredne studente? Hvala!
Zatamnjena stakla

#5844 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Zatamnjena stakla »

Brkooo wrote:nazalost nema hljeba od arheologije ... inace mi je to uvijek bila zelja da upisem...
Ma to ti je Brko, znaš onaj, ja sam ti avanturističkog duha. Sad bi' ja iš'o da kopam one građevine u Visokom. Ne bi se ja prod'o k'o Osmanagić il' kako se već preziva. Biću ja u arheologiji, nešto kao hobi :mrgreen:
zelmedin

#5845 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by zelmedin »

kala wrote:Zna li neko kada ce biti konkurs za master? Koja je cijena za vanredne studente? Hvala!
Prošle godine upis za master je bio od 28.8 - 27.9., pa se možeš prema tome orijentisati
zelmedin

#5846 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by zelmedin »

kala wrote:Zna li neko kada ce biti konkurs za master? Koja je cijena za vanredne studente? Hvala!
A što se tiče cijene za vanredne, školarina je 1000 KM po godini, s tim da možeš plaćati u dvije rate (2.rata najdalje do 31.12.) plus ostalih troškova (indeks, upisni materijal, ljekarsko, sistemi ovi oni,,,) oko 100 KM. Dekan traži poskupljenje ove godine i master za vanredne bi trebao biti 1600 KM po godini, ali nije to još ništa zvanično. Sve u svemu, prati stranicu, jeste da je zastarjela ali stave važnije informacije.

Još nešto da napomenem, ne znam da li će tebi biti relevantno. Ukoliko si završio četverogodišnji dodiplomski studij bilo po novom ili starom sistemu na bilo kom fakultetu u BiH (osim Filozofskom u Sa), na master ideš 4. i 5. godinu, znači dvije godine. Tako je barem slučaj sa mnom bio. Sretno
Pooll

#5847 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Pooll »

zelmedin wrote:
Prošle godine upis za master je bio od 28.8 - 27.9., pa se možeš prema tome orijentisati
Zvanično, prema akademskom kalendaru, konkurs bi trebao izaći 25.08. Skolarina je 900 KM za vanredne...
zelmedin

#5848 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by zelmedin »

Pooll wrote:
zelmedin wrote:
Zvanično, prema akademskom kalendaru, konkurs bi trebao izaći 25.08. Skolarina je 900 KM za vanredne...

Ja sam ove školske godine, 2013/2014 plaćao školarinu 1000 KM kao vanredni student master studija na Anglistici, dva puta po 500 KM
Pooll

#5849 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Pooll »

zelmedin wrote:

Ja sam ove školske godine, 2013/2014 plaćao školarinu 1000 KM kao vanredni student master studija na Anglistici, dva puta po 500 KM
Tačno, 1000,00 KM, za I ciklus je 900...

p.s Zašto si morao dvije godine drugog ciklusa, ako si zavšio četverogodišnji studij? Ja znam da je ukoliko si završio neki drugi fakultet pravilo da ideš dvije godine... Ali ako nastavljaš u istoj struci, trebalo bi da ti priznaju 240 ECTS i da je master jedna godina?
zelmedin

#5850 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by zelmedin »

Pooll wrote:
zelmedin wrote:

Tačno, 1000,00 KM, za I ciklus je 900...

p.s Zašto si morao dvije godine drugog ciklusa, ako si zavšio četverogodišnji studij? Ja znam da je ukoliko si završio neki drugi fakultet pravilo da ideš dvije godine... Ali ako nastavljaš u istoj struci, trebalo bi da ti priznaju 240 ECTS i da je master jedna godina?
Odlukom Fakulteta, svi studenti koji su završili četverogodišnji studij na nekom drugom fakultetu, makar bio i struka (zenica, mostar, tuzla...), ukoliko žele upisati master na Filozofskom u Sarajevu, moraju ići dvije godine. Ukoliko si završio na FFSA, ideš na petu godinu. Znam, pomalo apsurdno ali donekle imaju pravo. Sve u svemu, ja se nisam pokajao, NPiP za nastavnički smjer je jedan od boljih u BiH, i kad sam poredio sa drugim fakultetima, FF mi je bio najbolji. Na nekim drugim fakultetima, godina je oko 2000 + ostali troškovi (Mostar preko 5000 :-) ), pa mi je nekako laganije bilo razgoditi. p.s. priznali su mi samo 3 predmeta sa dodiplomskog.
Post Reply