Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ultima_palabra

#5826 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ultima_palabra »

Barack Obama potvrdio
"Izrael se nalazi pred međunarodnom izolacijom"
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da će se Izrael suočiti sa sve većom izolacijom bez uvjerljivog mirovnog procesa na Bliskom istoku i ponovio da osnova za takve pregovore treba biti stvaranje palestinske države u granicama iz 1967., uz dogovorenu razmjenu teritorija.
Barack Obama (Foto: AP)“Ne možemo sebi dozvoliti još jedno, još dvije ili tri decenije da bismo postigli mir“, rekao je Obama u govoru pred najjačom proizraelskom lobističkom organizacijom AIPAC.

Prema njegovim riječima, međunarodna izolacija Izraela i poticaj da Palestinci napuste pregovore nastavit će rasti u odsutnosti uvjerljivog mirovnog procesa i alternative. "Da bismo imali utjecaja na Palestince, arapske države i međunarodnu zajednicu, osnova za pregovore mora imati perspektivu uspjeha", dodao je američki predsjednik.

On je istakao da u njegovom prijedlogu nema ničega originalnog, jer je taj osnovni okvir za pregovore već dugo osnova za razgovore među stranama.

"Granice Izraela i Palestine treba da budu zasnovane na linijama iz 1967. godine, uz uzajamno dogovorene razmjene, kako bi sigurne i priznate granice bile uspostavljene za obje države", ponovio je Obama.

Napomenuvši da je takvo njegovo zalaganje, koje je iznio u govoru u četvrtak, bilo pogrešno protumačeno, on je precizirao da to znači da je linija iz 1967. osnova za pregovore o granici koja je drugačija od one koja je postojala 1967.

"To omogućava stranama da se pozabave promjenama do kojih je došlo u protekle 44 godine, uključujući nove demografske realnosti na terenu", rekao je američki predsjednik i dodao da je to samo javni izraz onoga što se već dugo prihvata u privatnim razgovorima.

Te izjave izazvale su negodovanje u Izraelu, čiji je premijer Benjamin Netanyahu u petak u Washingtonu, u prisutnosti Obame, odbacio ideju da granična linija iz vremena prije junskog rata 1967. godine bude osnova za pregovore.

Obama je pred predstavnicima AIPAC-a ponovio da krupne korake mora načiniti i palestinska strana. Rekao je da ulazak Hamasa u palestinsku vladu predstavlja prepreku za mir, jer ta radikalna islamistička organizacija ne priznaje Izrael.

"Nastavit ćemo zahtijevati da Hamas prihvati osnovne odgovornosti mira: priznanje prava Izraela na postojanje, odricanje od nasilja i pridržavanje svih dosadašnjih sporazuma", naveo je Obama.

Američki predsjednik je ukazao na neke ključne činjenice: bez mirovnog sporazuma demografske realnosti učinit će težim da se Izrael održi kao židovska i demokratska država, zatim, tehnologija će u budućnosti otežati izraelsku odbranu, a treće, nova generacija Arapa počela je preoblikovati regiju.

Pravedan i trajan mir više ne može biti postignut s jednim ili dva arapska čelnika. Milioni arapskih građana vidjeli su da je mir moguć, i to mir koji će biti održiv, istakao je Obama.

On je istakao da je pred svoju evropsku turneju, tokom koje će jedna od glavnih tema biti i događaji na Bliskom istoku, odlučio govoriti o onome što će za mir u toj regiji biti potrebno.

Obama je također rekao da su veze SAD-a i Izraela neuništive, a privrženost SAD-a sigurnosti Izraela nepokolebljiva, iako je dodao da se dvije zemlje, kao prijatelji, ponekad razilaze.

Ponovio je da je snažan i siguran Izrael u interesu američke nacionalne sigurnosti i kazao da je njihova vojna saradnja dosegnula nezabilježeni nivo.

Kao primjer takve saradnje naveo je odnos prema Iranu. Podsjećajući da je SAD u Ujedinjenim narodima osigurao međunarodne sankcije Teheranu, Obama je istaknuo da Washington ostaje odlučan spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja.

Prema njegovim riječima, međutim, nuklearni program je samo jedan izazov koji predstavlja Iran, jer je vlada te zemlje pokazala, kako je rekao, dvoličnost, tvrdeći da podržava pravo na protest, dok svoj narod tretira brutalno.

Iran nastavlja podržavati terorizam diljem regije i finansirati i opskrbljivati oružjem terorističke organizacije. Nastavit ćemo da sprečavamo te akcije, rekao je Obama.

Agencija Tanjug prenosi u nedjelju uvečer da je palestinski pokret Hamas odbio poziv američkog predsjednika Baracka Obame da prizna Izrael, saopćio je glasnogovornik tog pokreta koji kontrolira pojas Gaze.

"Hamas smatra da su Sjedinjene Američke Države griješile u prošlosti i da će griješiti uvijek kada budu pokušavale uvjeriti Hamas da prizna izraelsku okupaciju", rekao je Sami Abu Zuhri.
Hmmm... otkud ovaj nagli zaokret kod Obame. Dvije godine se nije oglasio po pitanju Bliskog istoka...
zonbirile

#5827 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

nema zime,kada se interes poklopi onda su Izrael i Iran najbolji saveznici.Tako je već jednom i bilo.
jeza u ledja

#5828 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Obama wrote:Pravedan i trajan mir više ne može biti postignut s jednim ili dva arapska čelnika. Milioni arapskih građana vidjeli su da je mir moguć, i to mir koji će biti održiv, istakao je Obama.
Sta sam vam rek'o?
Vrag je odnio salu. :dance:
simpozijum delirijum

#5829 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

dobar text ! dok ova nasa planeta gori pod ratovima , radijacijom iz Japana , ekonomskom krizom i pocetkom narodnih pobuna koje se iz Arapskih zemalja sire ka Evropi ( u Barceloni su su policijske snage napale mirne demonstrante , mnogo povrijedjenih )
Sarkozi , Francuski patuljak i krvolok od predsjednika ( sa uzitkom bombarduje Libiju i Afganistan sa najnovijim arsenalom ) raspravljaju o kontroli interneta na samitu G-8
izgleda da bas necemo dugo cekati da nam "zapadne demokrate" uvedu "Kinesku " cenzuru na internetu
srami se Obama , izgubljena nada za promjene ( mada nikada nisam niti previse vjerovao da ce biti bolji od Busha )
jos je i krvolocniji i skloniji cenzuri
link;
http://www.sott.net/articles/show/22918 ... Seriously-
zonbirile

#5830 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

he,he, mali đokica otkrio rupu na saksiji.
ahuseino

#5831 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Ovog momenta mislim da republikanci nisu mogli dobiti pozeljnijeg protivnika nego Obamu.

Cini mi se u mojoj "mladoj" memoriji da nije postojao predsjednik sa meksom kicmom.

http://www.huffingtonpost.com/rj-eskow/ ... =fb&src=sp

Zao mi ga, al' mi vise zao srednje klase.
zonbirile

#5832 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

kratak je put od našeg Huse,Nobelovca do bezkičmenjaka-nepune 2g. :lol: :lol: :lol: :lol:
ahuseino

#5833 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:kratak je put od našeg Huse,Nobelovca do bezkičmenjaka-nepune 2g. :lol: :lol: :lol: :lol:
Mozda je za Nobelovu preduslov neimanje kicme.
zonbirile

#5834 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

prije bih rekao biti predsjednik USA u fatalnom momentu.Sat otkusava Božić 2013 je krajnji rok.
ljubav_aha

#5835 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

e sad ga ljubite jos vise :D :lol:
5okraka

#5836 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 5okraka »

Neke se stvari nikad ne mjenjaju, kolonizacija Zapadnih sila na vrhuncu. Samo sto nosis odjelo i kravatu, ne znaci da si borac za slobodu, ili multikulturni svijet.

Oni su i najveca prijetnja svjetskom miru, a Obama je samo glumac bogatih terrorista sa Wall Street-a. Radi ono sto mu se kaze/naredi.
atko

#5837 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by atko »

zonbirile wrote:kratak je put od našeg Huse,Nobelovca do bezkičmenjaka-nepune 2g. :lol: :lol: :lol: :lol:
Velis nema u njemu ni H od huse :D
ljubav_aha

#5838 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

5okraka wrote:Neke se stvari nikad ne mjenjaju, kolonizacija Zapadnih sila na vrhuncu. Samo sto nosis odjelo i kravatu, ne znaci da si borac za slobodu, ili multikulturni svijet.

Oni su i najveca prijetnja svjetskom miru, a Obama je samo glumac bogatih terrorista sa Wall Street-a. Radi ono sto mu se kaze/naredi.
gdje ima fin dobar predjsednik na kugli zemlajskoj :D
jeza u ledja

#5839 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:Ovog momenta mislim da republikanci nisu mogli dobiti pozeljnijeg protivnika nego Obamu.

Cini mi se u mojoj "mladoj" memoriji da nije postojao predsjednik sa meksom kicmom.

A sta je Obama trebao uraditi?
ljubav_aha

#5840 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:Ovog momenta mislim da republikanci nisu mogli dobiti pozeljnijeg protivnika nego Obamu.

da zacepi i prestane sa obecanjima :D
ahuseino

#5841 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:

Pa imao je vise opcija, ali potpisati nije smio. Poslusaj sta ima reci Mr. Paul Krugman i njegove 4 opcije na round table sa nasom prijateljicom Christiane Amanpour:
http://abcnews.go.com/assets/player/wal ... n=facebook

A ovdje 'nako, zabave radi, na najozbiljniem World News programu vidjeti, na kraju videa - kako je situaciju trebalo odraditi:
http://www.hulu.com/site-player/playere ... w.hulu.com

Zao mi je, ali mi je BO UZASNO razocarenje, i NIJE kompromis predizbornih ocekivanja i postizborne realnosti nikakav, nego 180 stepeni suprotno od ocekivanja... Do te mjere da mi izgleda k'o da nije daleko od istine da su ga republikanci postavili na mjesto. :-)

Nista ne bi za Guantanamo, da ne spominjem povlacenje trupa, Health program je frankestajnovo nedonosce, prije par mjeseci je produzio Bush tax cuts, nije progurao sweeping regulaciu finansijskog sistema (nego opet nekakvo nedonosce od aktivnosti), sad ova grozota od 'deal'-a. Dvije etape rollout-a ovog deal-a ce samo povrijediti srednju klasu jer znas da se super-komisuja nece dogovoriti (neg' ce Jope bit kompromic - isti 'vakav) pa ce poceti pravi cuts tamo gdje ne treba. Ponovno se socijalizira rizik a kapitalizira profit.

Slijedeci put necu ni glasati ako mi je on jedini izbor.
jeza u ledja

#5842 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Znaci kompromis ne valja?

Po stoti put, Obama nije liberal kakvim se predstavlja od strane medija. Kada Kongres bude cemu valjao, tada ce se nesto i napraviti.
Health Care deal je bolje nego da se nije napravilo nista, kao i ovo sad.
Guantanamo je irelevantan, a trupe iz dvije zemlje se povlace uveliko.
ljubav_aha

#5843 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

sta je ovo,niko de cestita obami rodjedan :D
ahuseino

#5844 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Znaci kompromis ne valja?

Po stoti put, Obama nije liberal kakvim se predstavlja od strane medija. Kada Kongres bude cemu valjao, tada ce se nesto i napraviti.
Health Care deal je bolje nego da se nije napravilo nista, kao i ovo sad.
Guantanamo je irelevantan, a trupe iz dvije zemlje se povlace uveliko.
Zavisi ko prica o kompromisu.
Ovo NIJE kompromis!!!

Nema revenue increases od onih koji to najvise mogu priustiti (a sto je Obama "obecao"), nije bilo prije par mjeseci, a nece biti ni kad slijedeci put dodju na tapetu. Ne moramo ni nabrajati cega ima, cega nema, sve znas, i ako ti jos uvijek ovo izgleda kao kompromis, onda svaka ti cast.

Za 18 mjeseci ce se opet pregovarati o ovome istom. Vidjeces kako ce tada izgledati "kompromis".
Ne da nije liberal, neg' je i republikanac... Niti ga drzim uz liberalne standarde, ali ga drzim uz ono sto je predstavljao pred izbore.

Kako je Guantanamo postao irelevantan, kada je jedna od predizbornih reklamnih stavki. Mislis momentalno vjerovatno, a ja govorim u sumi njegovog predsjedovanja.
Richard (RJ) Eskow wrote: http://www.huffingtonpost.com/rj-eskow/ ... =fb&src=sp

Four Myths About the "Deal" -- and Four Ways It Can Hurt You
-Richard (RJ) Eskow - Consultant, Writer, Senior Fellow with The

Today we're watching the end of a brief manufactured crisis -- and the beginning of a long national nightmare. This deal's designed so that"centrist" (right-wing) Democrats and Republicans can finally implement the draconian measures they both want in an indirect way that gives them as little accountability as possible.

There's nothing to celebrate in this deal unless you're either an economic right-winger or very wealthy -- or both. Even the "defense cuts" some Democrats are touting could turn take the form of sharp reductions in veterans benefits or State Department diplomatic activities.

It's a plan they've tried to execute before. It creates a secret extra-democratic process designed to implement highly unpopular and harmful policies, which include "revenue increases" that could further decimate the middle class; pre-timed cost-cutting "triggers" that let politicians hide their role in the process; potentially slashing cuts to Social Security, Medicare, and Medicaid; and a refusal to address the depression-like economy that still binds million of Americans.

And all to protect the rich from additional taxes.
A Three-Stage Plan

The nation's austerity plan is to be rolled out in three stages. The first, which apparently has already been concluded, was to have economic conservatives in both parties agree that they will do nothing more to help the country's devastated economy. As the New York Times reported, "The nation's political leaders agreed on Sunday to spend and invest less money in the American economy, a step that economists said risks the reversal of a faltering recovery." That plan of inaction is an integral, if unspoken, part of this agreement, and it's likely to have as great an impact as their agreed-upon actions.

The second step will take place if and when this deal is passed, and will consist of nearly $1 trillion in mandatory cuts. We're told that half of the cuts will be from "defense spending," but that doesn't mean what you might think it means. As the Democratic Policy and Communications Center explains, "security spending includes defense, state and foreign operations, homeland security, and military construction/veterans affairs." In other words, these cuts could include layoffs for TSA workers, reduction in health care or other veteran spending. and shutdowns of US diplomatic missions around the world.

The other half of the cuts will come from a cap on non-security spending, and the specifics haven't been laid out their either. We're told that Social Security, Medicare, and Medicaid are "off the table" for this round of cuts -- but then comes Step Three.

In Step Three a Super Committee of six Democrats and six Republicans will be empowered with creating $1.5 trillion in additional cuts. Similar groups "bipartisan" groups of Republicans and conservative Democrats have been convened in the past. They've consistently come up with cuts that are widely opposed by most Americans (often including most Republicans), while refusing to raise taxes on the wealthy (widely supported by most Americans).

Four Myths

As might be expected, there's a lot of confusion around the deal -- in fact, it's designed to create confusion. Here are four myths that sprang up overnight:

Myth #1: It "preserves Social Security and Medicare."

False. It only defers the day of reckoning. Social Security and Medicare are exempted from the first and smaller round of cuts, but not from the larger $1.5 trillion in cuts that the unelected "Super Congress" must find.

The likeliest outcome? Unnecessary and drastic benefit cuts to Social Security that probably involve raising the retirement age even more than it's already scheduled to rise, the "chained-CPI" that artificially lowers cost-of-living standards to well below what seniors need for their expenses, and possibly a means-testing system that sounds reasonable but will quickly target middle-income Americans.

Myth #2: Military spending faces deeps cuts under this plan.

Even the eagle-eyed Ezra Klein falls for this myth when he writes that "a year ago, defense spending was supposed to be sacrosanct" but that "The Pentagon" will now be facing deep cuts.

Not necessarily.

As the Democratic Policy and Communications Center explains, "security spending includes defense, state and foreign operations, homeland security, and military construction/veterans affairs." In other words, these cuts could include layoffs for TSA workers, reduction in health care or other veteran spending. and shutdowns of US diplomatic missions around the world.

Myth #3: It's a "compromise."

Do we really need to rebut this again? The word's being used by the President, DNC Chair Debbie Wasserman-Schultz, and some other right-tilting Democrats. Let's review it one more time:

No tax increases for the wealthy.
Massive spending cuts.
A "deficit panel" that will be half Republican, even though Democrats hold both the Senate and the White House and Republicans hold only the House. This panel is likely to mirror others that have recommended deep cuts to Social Security, Medicare, and Medicaid, and have even recommended deeper tax cuts for the wealthy.
If this is a compromise, I'd hate to see what capitulation looks like.

Myth #4: The president and others backing this bill will now "pivot and address the jobs issue."

That Times report only makes explicit what has been understood all along: The Republicans won't agree to tax increases for the wealthy, and they won't spend any money for jobs or rebuilding the economy. Everybody's agreed to stop pretending they intend to do anything more to fix this blighted economy.

More Myths

These aren't the only myths. The deal offers Congress several ways to create another debt ceiling crisis in the future, for example, despite the White House claim that it "removes the cloud of uncertainty over our economy at this critical time." There's still a very real possibility the US government could lose its AAA credit rating even if it's enacted.

Welcome to Your Nightmare

How is this deal likely to affect your household? If you're in the top 1% of earners, there's no need to read any further because it probably won't affect you personally. Here are five ways it's likely to affect the rest of us:

1. You'll be less likely to find a job. If you've got one, you're less likely to earn more money -- and more likely to lose it.

If both parties have agreed not to push for jobs programs or other economic recovery efforts, it's bad news if you or anyone close to you is currently unemployed -- especially if you live an a hard-hit area, have been unemployed for a long time, are African American, or are older. It's equally bad news if you've just graduated from college. This "grand bargain" won't even extend your Federal unemployment insurance.

If you're not working enough hours or haven't seen your salary go up very much, this will hurt you too. And wages are stagnating, even for fully-employed people, too. In other words, of you're one of the 22 to 24 million people in the country who are un- or under-employed, this deal is bad news. And if you're one of the tens of millions of people with stagnant income, it will hurt you too.

Hang in there, and don't give up. Join us in pressuring Washington to address unemployment. That will give you added purpose -- and we sure could use the help.

2. Your housing value is likely to suffer.

The bipartisan coalition that bailed out Wall Street has agreed to exclude any help for suffering homeowners in their "grand bargain." That means that a wave of foreclosures will continue unabated, driving down housing value, ruining millions of households, and depressing the local economy in tens of thousands of cities, towns, and neighborhoods.

The tax provisions we'll describe in a minute are likely to make that problem even worse.

3. Your old age just got scarier.

Benefit cuts are likely to be recommended by the "Super Congress" and implemented by that other body. (What should it be called from now on -- the "Lesser Congress," perhaps?)

A "chained-CPI" benefit cut will reduce Social Security by nearly ten percent by the time you're 80 -- and that's if you retire right away. If you're young the cuts will be even greater. Raising the retirement age is a huge benefit cut, too.

That's likely to mean an old age with more financial insecurity -- unless this deal can be stopped, or the "Super Congress" is staffed with Democrats who believe in the higher good and not a deal for expediency's sake.

4. Your tax bill is likely to go way up.

The phrase "tax increase" is understood to mean raising tax rates, which would discommode the wealthy. That's why they'd rather say "revenue enhancement" instead, because that phrase also covers eliminating tax deductions that benefit the middle class but mean very little to the wealthy. Two of the biggest are the home mortgage interest deduction and the tax deduction for employer-sponsored health care.

If the mortgage deduction goes, even more homes will go into foreclosure, leading to even more severe drops in home prices. Those families who can keep their homes will face a steep increase.

If you get your health benefits through your employer, you'll pay a lot more for coverage if they eliminate or reduce the health benefit deduction . You'll also get a lot less coverage in return -- as your employer shifts even more of the health bill back to you. Many small employers may drop coverage altogether -- which means that more households will be required to purchase it on the individual market. That could cost a middle class family ten thousand dollars or more per year under the current health bill.

But wait. There's less ...

That's not all, folks. Education will be cut under this plan, which means your children will get less of an education and will have less money for college, closing one more avenue to a better life. And things will get much worse for lower-income Americans, who'll be stripped of health care and educational opportunities. Overall, economic growth is likely to be reduced from its current crawl to a complete standstill, causing spikes in unemployment and other economic hardships.

Is this a done deal?

Pretty close, but there are still things that can be done. First and foremost, people can call today and demand that your Senators and representatives reject this deal. And if the deal does pass, demand that only people who represent you are appointed to the extra-legislative Super Congress that's been empowered with deciding your fate.

And don't forget how your elected officials behave as this deal makes its way through the process. Write it down if you need to, but be sure you remember everything when you vote next November.
Ne mogu da vjerujem da si jos uvijek on the bandwagon; da nema kritike. Ovo sto je uradio je uzas uzasa, kojeg 80% Amerike nije ni svjesno jer ne prati ekonomiju s razumijevanjem (a ideologija se lako siri u crkvi). Tu nema kicme ni k'o slamke. Da je barem muda nac' kakvih - k'o onaj fasista prije njega, pa da uradi sam, pozvan na 14th amendment, pa da poslije brine o PR-u. Paul Krugman kaze da je imao, osim ove, jos barem 3 opcije.

Da sam znao kako ce biti, sigurno mu ne bi dao glas, ni na prajmerisima ni poslije. Ovo je razocarenje da ga nema veceg (politicki naravno). Osjecam se izdat. Nije to vise ni stvar D vs. R, nego jednostavno, njega licno. Mislim da bi Hilda uradila puno bolje, i da bi imala muda do poda, sto se za ovog misa ne moze ni pogrijesiti.

Slijedeci izbori - glasam I.
jeza u ledja

#5845 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Gdje zivis ti? Okreni se oko sebe? Ti si u manjini. Debeloj.
Obama je u manjini, on iza sebe nema Kongres. I demokratski senatori ga zajebavaju.

Kao sto rekoh davno vise puta, ima tome 4 godine, Obama ce biti najvece razocarenje za one koji glasaju za njega.

PS: A kompromis se desio - povecan je debt limit.

PPS: Citaj ozbiljne medije, a ne Huffington Post.
jutarnji

#5846 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jutarnji »

mashala...
11,383.68 -512.76 (-4.31%)
Aug 4 - Close
ahuseino

#5847 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Gdje zivis ti? Okreni se oko sebe? Ti si u manjini. Debeloj.
Obama je u manjini, on iza sebe nema Kongres. I demokratski senatori ga zajebavaju.

Kao sto rekoh davno vise puta, ima tome 4 godine, Obama ce biti najvece razocarenje za one koji glasaju za njega.

PS: A kompromis se desio - povecan je debt limit.

PPS: Citaj ozbiljne medije, a ne Huffington Post.

Ma rekoh i ja - svaka ti cast... kad mozes. Im'o si i pravo prije cetiri godine vec je i pticama jasno, samo da si jos predvidio da ce mu najvise biti zahvalni republikanci onda bi i bilo impresivno.
Interesantno je da pricas o vecini u kongresu s obzirom da je situacija bila APSOLUTNO drugacija prve godine, ne?
Samo ne moras ga kriti iza kongresa jer je imo nekoliko opcija, kao sto bi Bush sasvim sigurno uradio.

Samo sad posmatraj sta se desavalo sa marketom zadnjih par sedmica (DANAS!!), i sta ce se desiti sa ekonomijom u slijedecih 6 - 9 mjeseci. Sve je mogao izbjeci da je potpisao sta se i spremao potpisati da je imao muda.

P.S. Debt limit nije kompromis, jer su ga ulazeci u pregovore i jedni i drugi imali za cilj, samo jedni trazili otmicu a drugi placali.
P.P.S. Nema ozbiljinje medije neg' Huff-Po i Comedy Central (kao i moveon.org), VELIKIH podrzavalaca BO-a.
ahuseino

#5848 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jutarnji wrote:mashala...
11,383.68 -512.76 (-4.31%)
Aug 4 - Close

Najgore je sto to i nece biti kraj.

Drago mi je da je preCjednik dozvolio job creators-ima da se ne odvoje od dinara. Sad' kad navale poslovi i plate, a sve od kreacionizma.

Ko bi i pomislio. :wink: :-)
jeza u ledja

#5849 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Info radi:

The deal requires nearly $1 trillion in cuts right away. The Pentagon's share of that is about $400 billion according to a senior defense official.

Znaci 40% budget cuts otpada na Pentagon.

Sad kad procitam recimo ovaj "Myth 2" koji ti navodis kao argument - pa to je samo puko nagadjanje.

Sa Huff Post je upravo problem sto su balili na Obamu i stvorili javno misljenje van dodira sa realnoscu.

Comedy Central...jezim se od pomisli da ljudi sve vise od Colberta i Stewarta kupe vijesti.

Whatever happened to NY Times, Wash Post, Time, Guardian, Economist...? :-)
ahuseino

#5850 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Info radi:

The deal requires nearly $1 trillion in cuts right away. The Pentagon's share of that is about $400 billion according to a senior defense official.

Znaci 40% budget cuts otpada na Pentagon.

Sad kad procitam recimo ovaj "Myth 2" koji ti navodis kao argument - pa to je samo puko nagadjanje.

Sa Huff Post je upravo problem sto su balili na Obamu i stvorili javno misljenje van dodira sa realnoscu.

Comedy Central...jezim se od pomisli da ljudi sve vise od Colberta i Stewarta kupe vijesti.

Whatever happened to NY Times, Wash Post, Time, Guardian, Economist...? :-)
De ba Jeza uozbilji se (sto se sve i jedne recenice tice u ovom postu).

Jebo informaciju ako je u retrospektivi. A buducnost JEST nagadjanje, da, samo treba biti pametan kako ciljas.

Ja znam licno jednog lobistu za pentagon i druge gov. contractore, pa smo u duboko raspravljali o politickoj struji, klimi, garnituri i uticanu na njegov posao. Da ne ulazim Uduboko - nije bitno, ali stvari JESU kao u filmovima, a NISU kao u novinskim izvjestavanjima. Tako da kad vidis neku spekulaciju koja ti se cini "too far out", po ovom aspektu, bolje ti je vjerovati toj, nego "cinjenici" sa press conf. Kazem posto si pomenuo Pentagon, sasvim sigurno mozes vjerovati da ce cuts osjetiti samo administracija i srednja klasa. Lobisti, gov. contractori, Raytheon-i, Lochkeed-i, Sikorski-i, i brojni drugi vrlo malo - ako ista. A posto imam veze sa tim poljima (samo odbijam da radim za defense :mrgreen: ) da ti velim, to su basnoslovni dugorocni kontrakti u milijardama. Sumama o kojima obicni startups mogu samo sanjati. Ko tu onda gubi? Pa obicni smrtichi.

Valjda mi ne mozes reci da ocekujes da ce se "super komisija" (baska "balansirana" komisija) nesto dogovoriti, prije nego prinesu sjekiru entitlementsima... mislim s obzirom na sve "dogovore" i rezultate do sad.

Nemoj se uvrijediti, ali cini mi se da gledas Obamu malo naivno, u stvari pijes vodu s izvora. Pusti malo da otece pa vidi kako kusi. :P :wink: Mora biti kritike, a od tebe ni jedne. Jesi mu radio na kampanji? :wink:

Mozda i odvagati ove "izvore" i njihove motivacije. Pa protivno normi, i Economist je blast republikance u ovom ordeal-u.
Na kraju "izvori" i novine sto nabrajas imaju prerogative da objavljuju sta hoce i sta ce prodati novinu, tako da su vrlo diskutabilni kao argument. Bolje je, nebitno od novine, obratiti paznju na ljude, pratiti sta ovi pametniji od mene - ljudi kao R. Reich, P. Krugman, R. Shiller, K. Case imaju reci (o politickim dolarim koji zivot znace :-) )

A sad fino moremo sjest' i posmatrati rezultate "kompromisa" i tog bajnog "plafona". Ne znam mogu li drzati dah po godine.

... Samo sad ce se puno stvari skupiti tamo 2013 da Zonbi-aga ima na sta obratit' paznju.
Post Reply