Sa-x liga, komentari

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
abondanzieri

#5826 Re: Sa-x liga, komentari

Post by abondanzieri »

dobra ideja,ZA :thumbup:
dingdong066

#5827 Re: Sa-x liga, komentari

Post by dingdong066 »

cyprus wrote:
dingdong066 wrote:Da hoce ko kupit ovaj moj klub, da imam bar nekog haira za vrijeme ne-igranja
Čisto sam radoznao, jel možda navijaš ti za Arsenal? :D
no :-)
Hantraga

#5828 Re: Sa-x liga, komentari

Post by Hantraga »

dingdong066 wrote:naravno, veliki timovi uvijek imaju pomoc sudija staro je to pravilo, al nema veze, ElSaik zna sta sam sve morao da ucinim samo da bi igrao, zelim Vam puno srece bez mene, mada i dalje smatram da se mjesto za jos jednog moglo naci uz malo volje i zelje, al eto, sent luis je sent luis :roll:
Vidi ovog Zvona sto se kofrci...

On seto carsijom, vidio da neko igra lopte na igralistu, i odma bi da uleti da igra...ccccc

Znas ti bolan da sam ja ovu fabriku na noge podigo... :D

vrati se nazad na pocetak ovog foruma, prije 237 stranica da vidis kad sam ja igro...Pa sam proslu sezonu isto ko i ti zakasnio da se prijavim, pa moro da cekam tri kola, da bi na kraju upo u drugu ligu...jedva sam sponzore odrzo da me ne ostave... :D

Ev sad igram u cvaji, jedva sastavljam kraj sa krajem, nema prihoda, pritisak javnosti... :D
dingdong066

#5829 Re: Sa-x liga, komentari

Post by dingdong066 »

Hantraga wrote:
dingdong066 wrote:naravno, veliki timovi uvijek imaju pomoc sudija staro je to pravilo, al nema veze, ElSaik zna sta sam sve morao da ucinim samo da bi igrao, zelim Vam puno srece bez mene, mada i dalje smatram da se mjesto za jos jednog moglo naci uz malo volje i zelje, al eto, sent luis je sent luis :roll:
Vidi ovog Zvona sto se kofrci...

On seto carsijom, vidio da neko igra lopte na igralistu, i odma bi da uleti da igra...ccccc

Znas ti bolan da sam ja ovu fabriku na noge podigo... :D

vrati se nazad na pocetak ovog foruma, prije 237 stranica da vidis kad sam ja igro...Pa sam proslu sezonu isto ko i ti zakasnio da se prijavim, pa moro da cekam tri kola, da bi na kraju upo u drugu ligu...jedva sam sponzore odrzo da me ne ostave... :D

Ev sad igram u cvaji, jedva sastavljam kraj sa krajem, nema prihoda, pritisak javnosti... :D
Znam jarane kako ti je :( Podsjeca me sve na Leeds United :skoljka:
elSaik

#5830 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

Ev, ja uplatih maloprije... ne mnogo, nažalost, 10$, ali... ako može još neko od vas... bilo bi lijepo...

https://www.kintera.org/site/apps/ka/sd ... hIQKWMzFtH
mrtva kokoš

#5831 Re: Sa-x liga, komentari

Post by mrtva kokoš »

elSaik wrote:Ev, ja uplatih maloprije... ne mnogo, nažalost, 10$, ali... ako može još neko od vas... bilo bi lijepo...

https://www.kintera.org/site/apps/ka/sd ... hIQKWMzFtH
jes da je parama saveza ali :thumbup:
cyprus

#5832 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Kalendar takmičenja 1. i 2. SA-X Lige

1. kolo 16. januar
2. kolo 20. januar*
3. kolo 23. januar
4. kolo 30. januar
5. kolo 6. februar*
6. kolo 10. februar
7. kolo 13. februar
8. kolo 20. februar
9. kolo 27. februar
10. kolo 6. mart
11. kolo 13. mart
12. kolo 20. mart
13. kolo 24. mart*
14. kolo 27. mart
15. kolo 3. april
16. kolo 10. april
17. kolo 14. april*
18. kolo 17. april
19. kolo 24. april
20. kolo 1. maj
21. kolo 8. maj
22. kolo 15. maj

* srijeda

Kalendar takmičenja SA-X Kupa

1. krug 17. februar
osmina finala 25. februar
četvrtfinale 10. mart
polufinale 7. april
finale 22. maj

Dakle, to bi trebao biti kalendar za ovu sezonu. Što se tiče lige, igraće se samo 4 srijede, što će neke takmičare definitivno razveselit :D . U Kupu bi moglo biti deficita velikih parova za četvrtfinale i polufinale, ali takvo je proljeće, nije do nas. Finale će se pak igrat po novoizabranom sistemu, pa ćemo vidjet na šta će ličit taj naš eksperiment :-D
cyprus

#5833 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Lista takmičara

1. SA-X Liga

abondanzieri
campa_xxx
cyprus
danTe
elSaik
Jaguar84
J.P.Montoya
Lakat Jebić
shaqqa
striker
van Basten
Zwanziger

2. SA-X Liga

Admir_1984
and
Hantraga
kurty
lerdi
LongDong
madtv
Magarece_godine
riko-ga
Splinter
srpanj
WizzMerlin
cyprus

#5834 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Najnoviji Pravilnik :)
Pravilnik SA-X Managera

1. Pravilnik SA-X Managera je dokument koji reguliše pravila u SA-X Manageru

2. SA-X Manager je takmičenje u prognoziranju rezultata i tipova pod okriljem Sarajevo-X foruma

3. SA-X Manager podliježe svim pravilima korištenja Sarajevo-X foruma

4. SA-X Manager obuhvata ligaško takmičenje i kup

5. SA-X Managerom upravlja Upravni Odbor (UO)

6. UO sačinjava 5 članova: elSaik, cyprus, aktuelni prvak najvišeg nivoa ligaškog takmičenja, te dva člana koja se izabiru većinom glasova svih aktivnih učesnika SA-X takmičenja koji su prije glasanja učestvovali u nekom SA-X takmičenju

7. Pri glasanju za članove UO ne moraju glasati svi takmičari sa pravom glasa

8. Izbor članova UO se vrši iznova za svaku sezonu, u periodu između dvije sezone, kada je jedino moguće vršiti promjene u Pravilniku SA-X Managera, a to može jedino UO

9. Sezona traje od prvog takmičarskog dana do 7 dana nakon zadnjeg takmičarskog dana

10. Sezona ne može otpočeti bez unaprijed usvojenog kalendara od strane UO

11. Rok za žalbe i prijave nepravilnosti u toku sezone je 7 dana nakon zadnjeg takmičarskog dana, nakon čega svi rezultati postaju službeni i nepromjenljivi

12. U toku sezone, UO donosi odluke samo u situacijama koje su nedefinisane Pravilnikom

13. Odluke u UO se donose na osnovu nadpolovične većine, gdje za neki prijedlog moraju biti najmanje 3 člana da bi se isti usvojio

14. U ligaškom takmičenju SA-X Managera mogu učestvovati svi prijavljeni takmičari (forumaši sa službeno jednim accountom) s tim da u najvišem rangu (službeno: 1. SA-X Manager liga) ne može učestvovati više od 12 takmičara, pa se ostatak prijavljenih takmiči u nižem/nižim rangu/rangovima, ali koji također ne mogu imati više od 12 takmičara

15. Ligaško takmičenje se igra po dvokružnom sistemu "svako sa svakim"

16. Za pobjedu u svakom kolu se dobiva 3 boda, a za nerješen rezultat 1 bod

17. Prvak je onaj takmičar koji na kraju sezone u 1. ligi osvoji najviše bodova

18. U slučaju istog broja bodova kod 2 ili više takmičara, prednost imaju oni sa više postignutih golova, zatim oni sa boljim međusobnim omjerom, nakon toga se gleda ukupna gol-razlika, a ako je sve to izjednačeno gleda se plasman u protekloj sezoni

19. Iz višeg ranga (lige) ispadaju 2 takmičara sa najmanje skupljenih bodova u niži rang (ligu), dok iz nižeg ranga ulaze umjesto njih 2 takmičara sa najviše skupljenih bodova

20. Treći najlošiji po osvojenim bodovima u višem rangu i trećeplasirani u nižem rangu razigravaju za opstanak/ulazak u ligu višeg ranga u dvije utakmice (kod kuće i na strani)

21. U najnižem rangu (ligi) ispadaju 2 najlošije plasirana takmičara, čime se otvaraju mjesta za prijave novih takmičara

22. Prije svake sezone, svi takmičari koji namjeravaju učestvovati u njoj moraju unaprijed potvrditi svoje učešće, u suprotnom na njihovo mjesto dolaze drugi zainteresirani takmičari, od kojih prednost imaju oni koji su već takmičari u SA-X Manageru, a zatim i novi takmičari koji su se ranije prijavili

23. Primanje svakog novog člana mora odobriti UO

24. Takmičenje u SA-X Manager ligaškim takmičenjima se sastoji od prognoziranja rezultata izabranih fudbalskih utakmica

25. Svaki takmičar u svakom kolu izabire najviše 10 utakmica iz postavljene ponude za to kolo i daje svoju prognozu kroz eventualni rezultat

26. Takmičar koji je domaćin u datom kolu ima pravo i na "bonus par", tj. da izabre iz "bonus ponude" još jednu utakmicu, ali kojoj umjesto rezultata pogađa tip (1, X ili 2)

27. Ponuda za svako kolo sadrži 20 utakmica, od kojih su 4 iz "bonus ponude", a postavlja je uvijek gostujući takmičar u tom kolu

28. Ponuda se mora postaviti najkasnije 2 dana prije datuma odigravanja prve utakmice iz nje, u suprotnom je nevažeća

29. I pogođeni rezultat i pogođeni tip iz "bonus ponude" se računaju kao jedan gol

30. U duelu dva takmičara pobjednik je onaj sa više postignutih golova, dok je u slučaju istog broja postignutih golova rezultat između njih neriješen

31. Da bi prognoze bile važeće moraju se postaviti isključivo na temu "Sa-x liga, utakmice"

32. Da bi prognoze bile važeće mora ih postaviti isključivo registrirani takmičar (sa istog registriranog accounta) sam za sebe

33. Davanje prognoza je moguće samo za utakmice koje još nisu počele, dok editovanje nakon početka prve prognozirane utakmice nije dozovoljeno, a u slučaju kršenja ovog pravila slijedi automatski poraz takmičara koji ga je prekršio u tom kolu

34. Dva protivnika u jednom kolu ne smiju imati više od 3 iste prognoze za utakmice, a u slučaju prekšaja kažnjava se takmičar koji je kasnije postavio svoju prognozu sa automatskim porazom za to kolo

35. Takmičar smije najviše 4 ista prognozirana rezultata staviti u jednom kolu (napomena, 1:0 i 0:1 se ne računaju kao isti rezultati), a u slučaju kršenja ovog pravila slijedi automatski poraz takmičara koji ga je prekršio u tom kolu

36. Takmičar ne smije imati više od 6 istih prognoza kao bilo koji drugi takmičar u jednom kolu, a u slučaju kršenja ovog pravila slijedi slijedi automatski poraz takmičara koji ga je prekršio u tom kolu

37. Utakmica iz ponude koja je pogrešno postavljena (nepostojeća ili zamjenjen domaćin) ili koja je odgođena ili prekinuta, je nevažeća, te ne nikako ne može ispravno prognozirati

38. U slučaju odgađanja ili prekida jedne od utakmica iz ponude ili pogrešno postavljene utakmice u ponudi, takmičar koji je prognozirao rezultat na istu ima pravo da odabere novi par iz ponude, ali ne tako što će editovati svoj post, nego napisati novi i naglasiti da se radi o izmjeni

39. U slučaju nepojavljivanja takmičara u jednom kolu, on ne osvaja niti jedan bod u tom kolu, a računa se kao da nije postigao niti jedan gol, dok na njegovog protivnika to nema nikakvog uticaja

40. Ako se takmičar u najnižoj ligi ne pojavi u prva 3 kola, tada ga smije zamjeniti novi takmičar, ali ne nakon odigravanja 5. kola

41. Takmičar može tražiti odgodu najviše 3 utakmice u ligi iz opravdanih razloga, a za šta je da bi se uvažilo potrebna dozvola UO i protivnika u utakmici koju želi odgoditi

42. SA-X Manager Kup je takmičenje u kome mogu učestvovati svi takmičari bilo kog ligaškog ranga

43. SA-X Kup se igra po kup-sistemu sa jednom utakmicom (bez uzvrata) u svakom krugu

44. U slučaju "nepravilnog" broja takmičara za Kup takmičenja (napomena: "pravilni" brojevi su 2, 4, 8, 16, 32, 64...) privilegovani su branilac titule Kupa i oni sa boljom pozicijom u prethodnoj sezoni ligaških takmičenja tako što preskaču prvo kolo takmičenja

45. Dueli u SA-X Manager Kupu, osim finalnog susreta, se odigravaju tako što oba protivnika prognoziraju rezultati najviše 10 parova za regularni tok utakmice, a pobjednik je onaj sa više pogođenih prognoza

46. U slučaju da se regularni tok utakmice završi nerješeno, slijede produžeci, za koje se već ranije izabiru najviše dva para kojima se također pogađaju rezultati, a u slučaju da i nakon toga i dalje bude neriješeno, slijedi izvođenje penala, za koje se izabire najviše 5 parova kojima se ovaj put prognozira tip, a pobjednik je onaj sa više pogođenih tipova, no ako je i dalje nerješeno, prolazi dalje onaj takmičar koji je ranije postavio svoje prognoze (ovo pravilo ne važi za finalni susret)

47. Ponuda za svaki krug, osim finalnog sadrži 20 parova, koje postavlja jedan od takmičara (obično po dogovoru)

48. Finalni susret u SA-X Kupu se odigrava tako što se u ponudu stavlja samo jedan par, kome finalisti pogađaju slijedećih 10 kategorija: konačan rezultat, rezultat 1. poluvremena, zbroj golova, strijelac prvog gola, strijelac bilo kojeg gola, minuta bilo kog gola (npr. 1-10 ili 11-20 ili 21-30...), broj kornera, broj žutih kartona, prvi žuti karton i prvi izmjenjeni igrač (sve ove kategorije važe za regularni tok utakmice iz ponude), a svaki pogodak označava jedan postignuti gol, dok u slučaju nerješenog rezultata, finalisti postavljaju 5 igrača iz te utakmice, gdje se gleda koliko njih je provelo čitavu utakmicu na terenu, a pobjednik je onaj takmičar koji na svoju listu uvrsti više takvih igrača. U slučaju da i tad bude nerješeno, pobjednik je onaj takmičar koji je prvi stavio svoje prognoze. Moguće je podudaranje maksimalno tri prognoze u regularnom toku utakmice

49. Da bi prognoze bile važeće moraju se postaviti isključivo na temu "Sa-x kup, utakmice"

50. Tačke 25, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37 i 38 koje važe za ligaška takmičenja, važe i za Kup, ali samo za regularni tok utakmice, a kršenje pravila iz nekih od ovih tačaka se kažnjava automatskim ispadanjem iz SA-X Manager Kupa

51. U slučaju nepojavljivanja takmičara automatski prolazi njegov protivnik koji je dao svoje prognoze, dok u slučaju nepojavljivanja oba protivnika, niti jedan ne prolazi dalje

52. Takmičar može tražiti odgodu najviše jedne utakmice u kupu iz opravdanih razloga, a za šta je da bi se uvažilo potrebna dozvola UO i protivnika u utakmici koju želi odgoditi

53. Za usvajanje ovog pravilnika potrebno je odobrenje UO
cyprus

#5835 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Sada samo treba forme radi da i ostali članovi UO (bar dvojica) potvrde da se slažu sa kalendarom, listom takmičara i pravilnikom za novu sezonu :wink:
cyprus

#5836 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Na press konferenciji najuticajnijeg SA-X kluba, cyprusa, za razliku od proteklih sezona kada je uvijek najavljivan juriš na titulu, a navijači redovno bivali razočarani, ove sezone se ističe da bi plasman u gornji dio tabele bio veoma zadovoljavajući, a ako se uspije ostvariti jedna od tri prve pozicije to će značiti da je cilj upotpunosti ostvaren. Klub nije dovodio značajnija pojačanja te će se sa već oprobanim i solidno uigranim kadrom pokušati ostvariti nešto više. Istaknuto je da čelnici ovog kluba žele fer i korektnu sezonu, sličnu prethodnoj, te da titulu osvoji najbolji. Tome u prilog ide vjerovatno najpozitivnija atmosfera pred početak sezone dosad.

:dance:
cyprus

#5837 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Evo malo podsjećanja na dosadašnja postignuća naših takmičara kroz sezone :D

Image
* nisu aktivni više

Kako vidimo, niko se ne izdvaja jasno kao najuspješniji takmičar. Možda su zasad najzapaženiji elSaik, abondanzieri i J.P.Montoya sa po jednom titulom i jednim trećim mjestom, ali ne treba zanemariti ni nekoliko drugih takmičara koji često znaju bit pri vrhu. Pitanje ostaje da li će ova sezona donijeti prvog takmičara sa dvije titule :D

PS elSaik, prilijepi ovu tabelu u tvoj uvodni post na temi Sa-X lige, statistika :)
shalla

#5838 Re: Sa-x liga, komentari

Post by shalla »

Ma slažem se sa sve tri stavke (kalendar, pravilnik, takmičari), jedino mi je ovo pravilo broj 36 škakljivo ali jebaji ga sad :) Bezze mi je to što će takmičar koji igra npr 17-i po redu morati da provjeri tipove prethodnih 16 takmičara da bi ispravno postavio svoje prognoze...
riko-ga

#5839 Re: Sa-x liga, komentari

Post by riko-ga »

27. Ponuda za svako kolo sadrži 20 utakmica, od kojih su 4 iz "bonus ponude", a postavlja je uvijek gostujući takmičar u tom kolu

Moze malo objasnjenje ovoga pravila a narocito boldiranog.
elSaik

#5840 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

riko-ga wrote:27. Ponuda za svako kolo sadrži 20 utakmica, od kojih su 4 iz "bonus ponude", a postavlja je uvijek gostujući takmičar u tom kolu

Prije svake sezone se odrede dva igrača (ove smo to aby i ja) koji će postavljati parove za prognozu. Koji od nas to postavlja zavisi od toga koji je gost. Tako da je u slučaju njega i mene polu-dirigovani žrijeb, i nikada nećemo biti obojica ili domaćin ili gost, pa će svaki put moći jedan postaviti parove.

edit: Vidi se da je geograf mijenjao pravilo. Moraš se znati dobro snalaziti u prostoru ako bi da skontaš šta je htio reći. :-D
Last edited by elSaik on 16/01/2010 11:31, edited 1 time in total.
elSaik

#5841 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

cyprus wrote:Evo malo podsjećanja na dosadašnja postignuća naših takmičara kroz sezone :D

Image
* nisu aktivni više

Kako vidimo, niko se ne izdvaja jasno kao najuspješniji takmičar. Možda su zasad najzapaženiji elSaik, abondanzieri i J.P.Montoya sa po jednom titulom i jednim trećim mjestom, ali ne treba zanemariti ni nekoliko drugih takmičara koji često znaju bit pri vrhu. Pitanje ostaje da li će ova sezona donijeti prvog takmičara sa dvije titule :D

PS elSaik, prilijepi ovu tabelu u tvoj uvodni post na temi Sa-X lige, statistika :)
Hoću, kad bude na bosanskom/hrvatskom/srpskom. 8-)
riko-ga

#5842 Re: Sa-x liga, komentari

Post by riko-ga »

elSaik wrote:
riko-ga wrote:27. Ponuda za svako kolo sadrži 20 utakmica, od kojih su 4 iz "bonus ponude", a postavlja je uvijek gostujući takmičar u tom kolu

Prije svake sezone se odrede dva igrača (ove smo to aby i ja) koji će postavljati parove za prognozu. Koji od nas to postavlja zavisi od toga koji je gost. Tako da je u slučaju njega i mene polu-dirigovani žrijeb, i nikada nećemo biti obojica ili domaćin ili gost, pa će svaki put moći jedan postaviti parove.

edit: Vidi se da je geograf mijenjao pravilo. Moraš se znati dobro snalaziti u prostoru ako bi da skontaš šta je htio reći. :-D

OK.Jasno ko dan. :-D
cyprus

#5843 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

shaqqa wrote:Ma slažem se sa sve tri stavke (kalendar, pravilnik, takmičari), jedino mi je ovo pravilo broj 36 škakljivo ali jebaji ga sad :) Bezze mi je to što će takmičar koji igra npr 17-i po redu morati da provjeri tipove prethodnih 16 takmičara da bi ispravno postavio svoje prognoze...
O pravilu 36 se raspravljalo prošle godine :) . Ono ima samo za cilj spriječiti copy/paste nečijih tuđih parova. Šanse da neko slučajno poklopi tuđe prognoze su 1:10000, tako da ne mora niko ništa provjeravat unazad :)
cyprus

#5844 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

elSaik wrote:

Možda sam to trebao formulisati kao: "...neko od gostujućih takmičara u tom kolu", ali eto, bitno je da se razumjemo :D

Da, vas dvojica to postavljate, s tim ako probijete deadline za postavljanje ja sam taj koji onda to uradi (naravno ako sam gost) :-D
cyprus

#5845 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

elSaik wrote:
cyprus wrote:Evo malo podsjećanja na dosadašnja postignuća naših takmičara kroz sezone :D

Image
* nisu aktivni više

Hoću, kad bude na bosanskom/hrvatskom/srpskom. 8-)
Neću, vako mi je fensi :D
-danTe-

#5846 Re: Sa-x liga, komentari

Post by -danTe- »

nego kad se sjetim prve sezone i kako je bilo na polusezoni,ali onda.... :( :roll:
elSaik

#5847 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

-danTe- wrote:nego kad se sjetim prve sezone i kako je bilo na polusezoni,ali onda.... :( :roll:
A onda si dobio PO UŠIMA. :mrgreen: :lol: :mrgreen:
dingdong066

#5848 Re: Sa-x liga, komentari

Post by dingdong066 »

Au, daleko je taj 15.maj brate, a nov sam travnjak iz Angole nabavio, klince talente ko Wenger nabacio, mada ne bi imao nista protiv da mi u vrhu napada doleti koji Milito, al sta ces, mozda odigram prijateljsku sa Iranom do tad, ili mozda sa Zeljom, cisto da igraci ostanu u formi dok i ja ne upadnem u Ligu
lerdi

#5849 Re: Sa-x liga, komentari

Post by lerdi »

2. Sa-x liga

1. kolo

lerdi - kurty 1:0 (Bonus par: Cagliari - Livorno 1) 8-)
lerdi - kurty 1:1 (Lille - PSG 3:1) :thumbup:
Last edited by lerdi on 16/01/2010 23:29, edited 1 time in total.
striker

#5850 Re: Sa-x liga, komentari

Post by striker »

Dresovi za ovu sezonu ekipe "striker" :D

Image

Ima li neko zainteresovan da mu napravim sličan? Boja crna, plava, crvena i zelena.
Post Reply