Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#5826 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Radio Sarajevo wrote:
moonca wrote:
svaka budala zna da je bolje imati stan ili kucu u vlasnistvu..
Budala nekada ne vidi -opasnost-... :-)
А шта је тачно опасност? Да ти одузму кућу коју свакако немаш ако нешто ренташ? :)
Plus kamata koju si do tada platio kao jos jedan dodatni gubitak. Po struktuti anuiteta mescini do polovice isplacenog kredita vecina anuiteta cini kamata jer banka hoce da sto prije pokupi svoj profit, manjina anuiteta je glavnica.
mirsek

#5827 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Tomahawk11 wrote:
konjislav wrote: Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.
Veći je i rizik.
Da si nekom prije 10 godina rekao da proda dionice FDS, kamenom bi te gađao.
Danas ne vrijede ni 100- dio tadašnje vrijednosti što će reći da je mnogi izgubio veći dio uloga.

Uostalom, kriza od 2008. godine je pokazatelj da su mnogi istu iskoristili i kupovinom nekretnina ozbiljne novce zaradili, dok je većina krvarila i imala ogromne gubitke.
Tako je Hilton stvorio carstvo. Ali i on je rizikovao, i dobio na kraju.
muha_sa

#5828 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

konjislav wrote:
muha_sa wrote:
konjislav wrote:Ja bih da se ispravim. Bolje je ulagati u dionice i druge finansijske instrumente, ali ne licno, nego putem investicionih fondova. Ovo ja licno planiram da radim umjesto da ja licno trgujem.
I tu naci neke od najboljih, ja sam vec 2 naveo u prethodnim postovima.
konjislave :D

jebo li te nik :-) :lol: nešto mi muka kad procitam konjislav :-)

jeNNa zamolba od moje malenkosti :D kad odeš i kad nam se javiš na forum nemoj da te cujem da kažeš KOD NAS U NJEMACKOJ :lol:
Moze li "Kod nas u Nemacku?" :lol: :lol:
:-)

ne mere :-) mere vako--U naske gore u Njemacku :D u vaske dole u Bosni :D
animals

#5829 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Jel vec Pferdislav ili je jos Konjislav.. :D
Radio Sarajevo

#5830 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

mirsek wrote: Plus kamata koju si do tada platio kao jos jedan dodatni gubitak. Po struktuti anuiteta mescini do polovice isplacenog kredita vecina anuiteta cini kamata jer banka hoce da sto prije pokupi svoj profit, manjina anuiteta je glavnica.
Чекај мало, хоћеш рећи да ће ти остати дуг? А како ће ти га наплатити ако немаш ништа друго?

Уосталом, и за то постоје осигурања.
moonca

#5831 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

mirsek wrote: Plus kamata koju si do tada platio kao jos jedan dodatni gubitak. Po struktuti anuiteta mescini do polovice isplacenog kredita vecina anuiteta cini kamata jer banka hoce da sto prije pokupi svoj profit, manjina anuiteta je glavnica.
Naravno - pocetak otplate -sve ide banci -- nakon 20 godina i nije savjet da se isplati kredit- radije nastaviti do kraja.
muha_sa

#5832 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

animals wrote:Jel vec Pferdislav ili je jos Konjislav.. :D
nek mjenja nik ako misli da mu se ubuduce obracam :lol:

fino sam odgojen-gdje cu se cojku sa konjislav obracat :-) :D
mirsek

#5833 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Radio Sarajevo wrote:
Чекај мало, хоћеш рећи да ће ти остати дуг? А како ће ти га наплатити ако немаш ништа друго?

Ne mozes stanom koji kupujes pokriti iznos kredita koji placas, moras imati ili ucesce ili druga sredstva osiguranja.
uglavnomja

#5834 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

konjislav wrote:
animals wrote:Ljudi moji, zene moje...
naravno ako imas mogucnosti..i deset i petnest stanova..
tako da je bezvezno raspravljati sta je bolje..
svak zna sta su mu mogucnosti i po tome se ravna..
Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.
nidje veze, generalno

dionice i ostali fin, instrumenti :-) mogu propasti dok kazes keks ...
ima jedan broj, da ne lupam koliko hiljada firmi na planeti koji sigurno nece propasti, ali sanse da jedan konjo kupi te dionice su :mrgreen: ne samo zbog manjka nula na racunu

i ne kontam, daces pare za dionice da dobijes zaradu da platis rentanje?

ako imas brdo para - kupi zgradu pa izdaju stanove, to sigurno nece propasti

dionicama se igraju, na veliko, u vrijednosti kuca, samo bogati i to profesionalci ili uz pomoc strucnjaka
na sitno kupuju ljudi koji su vec sve obezbijedili, da malo poprave kucni budzet, cekajuci penziju
mirsek

#5835 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

moonca wrote:
Naravno - pocetak otplate -sve ide banci -- nakon 20 godina i nije savjet da se isplati kredit- radije nastaviti do kraja.
Tako nekako :thumbup:
gidra

#5836 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by gidra »

mirsek wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Ne mozes stanom koji kupujes pokriti iznos kredita koji placas, moras imati ili ucesce ili druga sredstva osiguranja.
nije ovo tačno... državni posao + hipoteka na stan koji kupuješ kupit ćeš svaku novogradnju u Sarajevu, makar ove po Otoci, daće ti i viška da ga opremiš ako hoćeš.
konjislav

#5837 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Tomahawk11 wrote:
animals wrote: Na tim dionicama zaradjuju ljudi koji su spremni da te pare i izgube..
Rekao sam već, veća je dobit, ali i neuporediv rizik.
Dakle, jesi li kockar u duši ili igrač na sigurno...
Pa oni fondovi koje sam spomenuo su upravo veoma malo rizicni, sa povratom od 18 - 27% na godisnjem nivou.
Mislim da oni vracaju vece pare od nekretnine bilo gdje.
konjislav

#5838 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Tomahawk11 wrote:
konjislav wrote: Ove nase dionice ili dionice nekih manjih kompanija ne uzimam uopste u obzir. Samo Sjeverno-Americko, Europsko i Azijsko trziste i njihove dionice, sve ostalo ni gledati, a kamoli kupovati i prodavati.
2008. godine su propale kompanije za koje bi ti najveći ekonomski stručnjaci ruku u vatru stavili. Toliko.
Isto se desilo i sa nekretninama, stoga mi reci zasto su nekretnine manje rizicne?
Tomahawk11
Globalni moderator

#5839 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

konjislav wrote:
Tomahawk11 wrote:
konjislav wrote: Ove nase dionice ili dionice nekih manjih kompanija ne uzimam uopste u obzir. Samo Sjeverno-Americko, Europsko i Azijsko trziste i njihove dionice, sve ostalo ni gledati, a kamoli kupovati i prodavati.
2008. godine su propale kompanije za koje bi ti najveći ekonomski stručnjaci ruku u vatru stavili. Toliko.
Isto se desilo i sa nekretninama, stoga mi reci zasto su nekretnine manje rizicne?
Nije se isto desilo.
muha_sa

#5840 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

gidra wrote: nije ovo tačno... državni posao + hipoteka na stan koji kupuješ kupit ćeš svaku novogradnju u Sarajevu, makar ove po Otoci, daće ti i viška da ga opremiš ako hoćeš.
državni posao i stan koji stavljaš pod hipoteku da je vrijedno 1,5 put vece od kredita
konjislav

#5841 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

uglavnomja wrote:
konjislav wrote:
animals wrote:Ljudi moji, zene moje...
naravno ako imas mogucnosti..i deset i petnest stanova..
tako da je bezvezno raspravljati sta je bolje..
svak zna sta su mu mogucnosti i po tome se ravna..
Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.
nidje veze, generalno

dionice i ostali fin, instrumenti :-) mogu propasti dok kazes keks ...
ima jedan broj, da ne lupam koliko hiljada firmi na planeti koji sigurno nece propasti, ali sanse da jedan konjo kupi te dionice su :mrgreen: ne samo zbog manjka nula na racunu

i ne kontam, daces pare za dionice da dobijes zaradu da platis rentanje?

ako imas brdo para - kupi zgradu pa izdaju stanove, to sigurno nece propasti

dionicama se igraju, na veliko, u vrijednosti kuca, samo bogati i to profesionalci ili uz pomoc strucnjaka
na sitno kupuju ljudi koji su vec sve obezbijedili, da malo poprave kucni budzet, cekajuci penziju
Tacno tako. I dobiti ces jos vise (u slucaju da imas kes za stan, pa umjesto kupovine stana da izbjegnes rentu, kupis dionice a rentas stan) i ostati ce ti na kraju kada platis rentu.
geralt

#5842 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by geralt »

Evo primjer Balkanaca koji su u Australiji postali milijarderi od nekretnina: https://www.theaustralian.com.au/busine ... 82bf6bde27

Ljudi kupovali zemljiste blizu Sidneja drzeci se seoske poslovice "u zemlji je bogatstvo". Kad se Sidnej prosirio i dosao do njihovih farmi, zemljiste ustostrucilo vrijednost.
HAVANA

#5843 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

konjislav wrote:
Tomahawk11 wrote:
Sta se desilo? Prvu nekretninu sam kupio prije 22 godine?Nista mi se nije desilo osim dobrote.
mirsek

#5844 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

gidra wrote: nije ovo tačno... državni posao + hipoteka na stan koji kupuješ kupit ćeš svaku novogradnju u Sarajevu, makar ove po Otoci, daće ti i viška da ga opremiš ako hoćeš.
A jedino ako drzavni posao gledaju kao jako sredstvo osiguranja. Mada mi je nelogicno da je to dovoljno.
mirsek

#5845 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

konjislav wrote:
Tomahawk11 wrote:
animals wrote: Na tim dionicama zaradjuju ljudi koji su spremni da te pare i izgube..
Rekao sam već, veća je dobit, ali i neuporediv rizik.
Dakle, jesi li kockar u duši ili igrač na sigurno...
Pa oni fondovi koje sam spomenuo su upravo veoma malo rizicni, sa povratom od 18 - 27% na godisnjem nivou.
Mislim da oni vracaju vece pare od nekretnine bilo gdje.
Zar imaju fondovi sa tolikim godisnjim povratom a da je nerizican portfolijo ?
muha_sa

#5846 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

mirsek wrote:
A jedino ako drzavni posao gledaju kao jako sredstvo osiguranja. Mada mi je nelogicno da je to dovoljno.
nije to dovoljno--kao što ranije napisah mora stan koji stavljaš pod hipoteku (dal taj koji kupuješ il neki drugi-nebitno) bit 1,5 vrijedniji od visine kredita koji podižeš
mirsek

#5847 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

.
Last edited by mirsek on 12/02/2019 16:32, edited 1 time in total.
mirsek

#5848 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

muha_sa wrote: nije to dovoljno--kao što ranije napisah mora stan koji stavljaš pod hipoteku (dal taj koji kupuješ il neki drugi-nebitno) bit 1,5 vrijedniji od visine kredita koji podižeš
To mi je vec vise logicno. :D
I plus kamatna stopa koja nije fiksna ako je kredit na npr. 20+ godina, nabere se tu puno troskova i rizika.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5849 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Jebo raspravu gdje insomnije nema :mrgreen: da nam nije nešto ljut :?
gidra

#5850 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by gidra »

muha_sa wrote:
mirsek wrote:
nije to dovoljno--kao što ranije napisah mora stan koji stavljaš pod hipoteku (dal taj koji kupuješ il neki drugi-nebitno) bit 1,5 vrijedniji od visine kredita koji podižeš
Nije Muha, x primjera znam i dobrih prijatelja ni KM nisu imali na računu a uzeli stan...
Post Reply