Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#5826 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:Jbg tako je kad hoće što više da se razlikuje od sprskog i/ili bosanskog.
Uglavnom srpskog. Mi smo im nebitni, Srbi su lingvistički arch enemy.
Helem nejse, potrebne su promjene u određenim riječima.
O ovom smo već raspravljali

sekretar - sekretarica

I ako hoćeš da naglasiš rod onda moraš reći ženski sekretar (npr. prva žena sekretar u Njemačkoj) jer sekretarica ima drugu konotaciju.
Ameri su to riješili na elegantan način. Madam secretary i mister secretary. Ili mister president i madam president. :D
Bloo
Globalna šefica

#5827 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: Priča mi drug koji radi u EP da ima šeficu koja je ogorčena jer je svi zovu rukovodilac, a ne rukovoditeljica. Koliko znam to odnedavno postoji i u zakonu gdje već da nema diskriminacije i da to treba koristiti... na kraju išla i do direktora da se žali, a on je nju valjda samo istjerao iz kancelarije i sad hoće da prijavi za mobing. Sa mobingom neće moći proći jer tu baš treba imati dokaze i svjedoke... ali et, to samo pokazuje koliko se ljudi opiru tim banalnim i nebitnim starima koje bi za njih trebale biti banalne i nebitne, a važni za druge - u ovom slučaju tu ženu.
Direktorica, rukovoditeljica, menadžerica...još uvijek nije zaživilo unatoč tome što se sve više koristi u javnom diskursu. Režiserka je uobičajeno.
Pedagogica/pedagoginja...more or less.

Teta iz vrtića...well.. :mrgreen:

Medicinski tehničari/ sestre - zašto ne medicinski brat :mrgreen:

Sekreatr i sekretarica su poseban slučaj.
dezurni_ucenik

#5828 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dezurni_ucenik »

MarlboroGold wrote: To je ta klasična harpija, izrod, monstrum kojeg je stvorio ili kojem je samo dao još veća krila treći val feminizma... nadam se da nema muškarca i da ga nikad neće imati... neka ga poštedi svog bijesa. Treba se liječiti.

Za nadat se da se ovo nece razmnozavat dalje.
MarlboroGold

#5829 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote: Priča mi drug koji radi u EP da ima šeficu koja je ogorčena jer je svi zovu rukovodilac, a ne rukovoditeljica. Koliko znam to odnedavno postoji i u zakonu gdje već da nema diskriminacije i da to treba koristiti... na kraju išla i do direktora da se žali, a on je nju valjda samo istjerao iz kancelarije i sad hoće da prijavi za mobing. Sa mobingom neće moći proći jer tu baš treba imati dokaze i svjedoke... ali et, to samo pokazuje koliko se ljudi opiru tim banalnim i nebitnim starima koje bi za njih trebale biti banalne i nebitne, a važni za druge - u ovom slučaju tu ženu.
Direktorica, rukovoditeljica, menadžerica...još uvijek nije zaživilo unatoč tome što se sve više koristi u javnom diskursu. Režiserka je uobičajeno.
Pedagogica/pedagoginja...more or less.

Teta iz vrtića...well.. :mrgreen:

Medicinski tehničari/ sestre - zašto ne medicinski brat :mrgreen:

Sekreatr i sekretarica su poseban slučaj.
Žali se Chmolji što ti ispod nicka ne piše moderatorica :D
Usput traži i admina kao kompenzaciju :lol:
MarlboroGold

#5830 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dezurni_ucenik wrote:
MarlboroGold wrote: To je ta klasična harpija, izrod, monstrum kojeg je stvorio ili kojem je samo dao još veća krila treći val feminizma... nadam se da nema muškarca i da ga nikad neće imati... neka ga poštedi svog bijesa. Treba se liječiti.

Za nadat se da se ovo nece razmnozavat dalje.
Nećemo više... ispast će da mrzimo žene.

:D
dezurni_ucenik

#5831 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dezurni_ucenik »

:thumbup:
seln

#5832 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

MarlboroGold wrote: Žali se Chmolji što ti ispod nicka ne piše moderatorica :D
Usput traži i admina kao kompenzaciju :lol:
"Adminica", molicu lijepo.
paleoconservative

#5833 Re: Danasnji "feminizam"

Post by paleoconservative »

MarlboroGold wrote:
paleoconservative wrote:Jos u Novembru, kanadski klinicki psiholog Jordan Peterson odrzao je u Ljubljani fenomenalno predavanje o korelaciji treceg vala feminizma i neomarksizma u 21. stoljecu, stvarno je bilo fantasticno da jedna zemlja iz regije dovede takvog intelektualca da vazi.

Dosta je bilo rijeci o jednakoj reprezentaciji (50-50 model javnog upravljanja) gdje je uputio jednu skroz konkretnu kritiku. Bilo je negodovanja i gundjanja, ali na Q&A dijelu niko nije postavio pitanje ili kontraargument...

Tek sam sad upratio ovu temu na podforumu, i drago mi je da ljudi diskutuju i ovu tematiku. Razgovor obogacuje, tjera nas na razmisljanje i na razumjevanje, te smanjuje fizicke konflikte :bih:
Nije on toliki intelektualac. Isplivao je jer je bio potreban uglavnom desnici sa svojim stavovima i tako je stekao ogromnu popularnost iako za sebe kaže da je liberalac... šta nam to onda govori o društvu generalno? Mnoge teze u vezi neomarksizma mu ne stoje tj. kulturološkog marksizma...
U pravu je 100% sa "decline of men" retorikom. Fula i u debatama vezano za religiju i ateizam... ne možeš biti stručnjak za sve.
Sa Samom Harrisom je imao bas produktivan razgovor u par navrata, i slozio bih se da je imao racionalniji pristup za religiju. Medjutim, Peterson je "classic liberal" kako zebe zove, sto je blize danasnjem americkom konzervatizmu, koji opet ima svoje dobre a i uzasno lose strane...Definitivno bolje od aktuelne progresivne, nove liberalne ideje.

Jesi li gledao njegov Vice intervju?
Niemand

#5834 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Jel se izjasnio chmoljo vizavi nemira na forumu :meza1:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5835 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

I ovo sa jezikom je cirkus, samo pogledajte šta rade španskom :lol:

amigues :sad: 8-) :lol:
Niemand

#5836 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Nisam u toku, sta je sa spanskim :cekam:
triconja

#5837 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Niemand wrote:Nisam u toku, sta je sa spanskim :cekam:
Spanski propo :D
MarlboroGold

#5838 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

paleoconservative wrote:
MarlboroGold wrote:
paleoconservative wrote:Jos u Novembru, kanadski klinicki psiholog Jordan Peterson odrzao je u Ljubljani fenomenalno predavanje o korelaciji treceg vala feminizma i neomarksizma u 21. stoljecu, stvarno je bilo fantasticno da jedna zemlja iz regije dovede takvog intelektualca da vazi.

Dosta je bilo rijeci o jednakoj reprezentaciji (50-50 model javnog upravljanja) gdje je uputio jednu skroz konkretnu kritiku. Bilo je negodovanja i gundjanja, ali na Q&A dijelu niko nije postavio pitanje ili kontraargument...

Tek sam sad upratio ovu temu na podforumu, i drago mi je da ljudi diskutuju i ovu tematiku. Razgovor obogacuje, tjera nas na razmisljanje i na razumjevanje, te smanjuje fizicke konflikte :bih:
Nije on toliki intelektualac. Isplivao je jer je bio potreban uglavnom desnici sa svojim stavovima i tako je stekao ogromnu popularnost iako za sebe kaže da je liberalac... šta nam to onda govori o društvu generalno? Mnoge teze u vezi neomarksizma mu ne stoje tj. kulturološkog marksizma...
U pravu je 100% sa "decline of men" retorikom. Fula i u debatama vezano za religiju i ateizam... ne možeš biti stručnjak za sve.
Sa Samom Harrisom je imao bas produktivan razgovor u par navrata, i slozio bih se da je imao racionalniji pristup za religiju. Medjutim, Peterson je "classic liberal" kako zebe zove, sto je blize danasnjem americkom konzervatizmu, koji opet ima svoje dobre a i uzasno lose strane...Definitivno bolje od aktuelne progresivne, nove liberalne ideje.

Jesi li gledao njegov Vice intervju?
Gledao sam oba... onaj što su isjekli da bi on izgledao smiješan i pravi koji je duži. U prvom su ga ismijavali i pokušali napraviti budalu od njeg... takvi potezi me ne čude od ljevičara.
Niemand

#5839 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Ma ne rade to samo oni, imas toga i na forumu, sa onim tupavim "..dakle, ti tvrdis.." pa napise nesto nidje veze.

Iritantno svakako jeste.
dale cooper

#5840 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Peterson ima neku vrstu čudne opsesije i fobije od marksizma i post modernizma.
MaksprotivMarksa

#5841 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaksprotivMarksa »

Nije to fobija, to je narativ covjeka koji ne poznaje filozofiju, a narocito marksizam. O postmodernizmu je suludo i govoriti, pa sam Jordan je eklatantan primjer postmodernog "mislioca", ali isto tako nije ni ekstremni desnicar kako ga neki ljevicari vide, a desnicari usvajaju odredjene narative koje pomenuti "mislilac" promovira, a nije iskljuceno da to radi zarad provokacije, on se i izdigao na kritici politicke korektnosti, koja je takodjer jako opskurna, prava kritika politicke korektnosti dolazi sa ljevice, a gle cuda, desnicari smatraju to produktom ljevice, to je jednostavno neznanje.

Opskuran lik koji ce uvijek biti ismijavan od strane ozbiljnih mislilaca, a zadrzat ce se na nivou na kojem vec i jeste, pop fenomen i autor knjiga za samopomoc fundamentalnih vjernika u njegovo visocansto KAPITALIZAM.
triconja

#5842 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

dale cooper wrote:Peterson ima neku vrstu čudne opsesije i fobije od marksizma i post modernizma.
Sumnjiv je on meni bio cim je poceo srat i pljuvat po marksizmu :lol:

Cim vidim da neko mrzi marksizam vise od mene na vrijeme se kutarisem te propagande, ha ja :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5843 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Marksizam bi bio idealan da je primjenjiv na homo sapiensa :mrgreen:
triconja

#5844 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Velkoski wrote:Marksizam bi bio idealan da je primjenjiv na homo sapiensa :mrgreen:
Kod mravi i čela odlicno funkcionise :lol:
Hakiz

#5845 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Velkoski wrote:Marksizam bi bio idealan da je primjenjiv na homo sapiensa :mrgreen:

Polako. Nisu ljudi još dostigli taj stepen razvoja.
madner

#5846 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Peterson je uglavnom u pravu, feminizam jeste osveta post marksista prema zapadnom drustvu.
omar little

#5847 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

libertarijanske sracke.
dale cooper

#5848 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

omar little wrote:libertarijanske sracke.
Da...ukratko. :mrgreen:
wewa

#5849 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

u medjuvremenu sam preslusala podosta materijala Camille Paglia. zanimljiva zena, direktna, elokventna, ne bira rijeci a barata velikom kolicinom podataka i referenci.
ono sto meni smeta je iskljucivost kod dijagnosticiranja stanja feminizma - zapadni naucnici bave se samo zapadom i njihovim boljkama. njena je tvrdnja, recimo, da su emancipovane zene nezadovoljne jer zauzimaju ili zele zauzimati neprirodne pozicije koje im je kapitalizam omogucio. pitam se kako ne vide da su zene prisiljene ucestvovati u radnoj snazi i ako to ne zele. recimo, dobar dio majki koje ja poznajem rado bi radile skraceno radno vrijeme kad bi se na taj nacin mogla prehraniti porodica. no, ne lezi vraze, takva mogucnost je dostupna samo u nekim zemljama, a i tamo samo nekim zenama/porodicama.

stalno se ide iz krajnosti u krajnost. niti su zene svetice, niti su muskarci zlostavljaci, ali nisu zene ni zle feministkinje mrziteljice svega muskog, niti je muskarcima dar s neba imati ravnopravnu partnericu. ima nas naprosto raznih.

udaljili smo se od price o pravima, ljudskim, zenskim, kao da su ona Bogom dana. kao da su apsolutno i univerzalno dostupna i zagarantovana.
MarlboroGold

#5850 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Kako pristalice drugog i trećeg vala tretiraju žene koje se ne žele identificirati sa feminizmom? Postoje li kakva istraživanja? Koliko sam vidio (najviše yt klipovi) uglavnom osuđuju takve žene.
Post Reply