Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vaučer

#5826 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vaučer »

n+1 wrote: 19/10/2023 08:46Pčela
Ozbiljno?
Neočekivano i vrlo zanimljivo.
Ako ti se da baci mi neki link ili citat pls.
John Cleese

#5827 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

vaučer wrote: 19/10/2023 08:51
Ozbiljno?
Pa jedna kuranska sura je tako nazvana (tacnije, u mnozini - pcele), a isto vrijedi i za nabrojano u mom prethodnom komentaru :D
skafiskafsnjak

#5828 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

vaučer wrote: 19/10/2023 08:43 Pitanje, pošto imam površno poznavanje Islama. Postoje li u Islamu određene životinje koje su, hm kako da ovo formuliram, recimo istaknute na neki način? Ne kao obožavanje životinja naravno, više kao neke koje imaju posebnije mjesto kroz narativ i /ili metafore Kurana.
Npr. Najduza sura Kur'ana je El-Bekare - Krava.
zigson

#5829 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zigson »

vaučer wrote: 19/10/2023 08:43 Pitanje, pošto imam površno poznavanje Islama. Postoje li u Islamu određene životinje koje su, hm kako da ovo formuliram, recimo istaknute na neki način? Ne kao obožavanje životinja naravno, više kao neke koje imaju posebnije mjesto kroz narativ i /ili metafore Kurana.
Macka, kroz hadise doduse.
n+1

#5830 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by n+1 »

vaučer wrote: 19/10/2023 08:51
Ozbiljno?
Nemam link. :D Dosta životinja ima "svoju" suru, odnosno po njima je nazvano poglavlje Kur'ana: krava, pčela, mrav, stoka, pauk, slon. Spominju se i druge životinje, koje nemaju svoju suru, naravno, ali gore navedene su dobro poznati kur'anski motivi. Nijedna od pomenutih životinja nema negativnu konotaciju sama po sebi, kao što ima svinja, recimo, ali su krava, pauk i slon korišteni kao narativna tehnika da se demonstrira zabluda. Stoka je spomenuta u legalističkom smislu - pravila i naredbe vezane za istu, ali u drugim surama također se koristi kao metafora za zabludu.

Pčela i mrav su, s druge strane, istaknuti u visoko pozitivnom svjetlu, i smatraju se, kako si i pitao, životinjama kojima Kur'an daje posebno mjesto. Što je zanimljivo ako znamo da su pčele i mravi visoko socijalne životinje. Pčelinje nastambe upoređene su s ljudskim, a med ljekovitim. U Kur'anu mrav "priča" što su određena tumačenja iskoristila da naglase komunikacijske sposobnosti mrava.
vaučer

#5831 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vaučer »

Hvala na odgovorima. :thumbup:
Karikaturist

#5832 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Karikaturist »

Ne zaboraviti i macke, nisu spomenute u Knjizi ali u hadisima jesu..
Hajvan

#5833 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Hajvan »

Zašto muhadžiri uglavnom iseljavaju u dominanto ne-muslimanske zemlje?!
Gotovo kao da sam islam stvara mjesta od kojih ljudi žele pobjeći.
intro

#5834 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by intro »

Hajvan wrote: 19/10/2023 11:56 Zašto muhadžiri uglavnom iseljavaju u dominanto ne-muslimanske zemlje?!
Šire islam :D

Za zadnju tezu se ne bih složio, islam ne stvara takva mjesta nego se proširio na takva mjesta, koja su kakva jesu. Niko iz SA ili UAE ne iseljava, a i što bi. S druge strane, evo u BiH iseljavaju svi, jer je takva država.
Hajvan

#5835 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Hajvan »

intro wrote: 19/10/2023 12:04
Hajvan wrote: 19/10/2023 11:56 Zašto muhadžiri uglavnom iseljavaju u dominanto ne-muslimanske zemlje?!
Šire islam :D

Za zadnju tezu se ne bih složio, islam ne stvara takva mjesta nego se proširio na takva mjesta, koja su kakva jesu. Niko iz SA ili UAE ne iseljava, a i što bi. S druge strane, evo u BiH iseljavaju svi, jer je takva država.
:)

nisam se referisao na Bosnu, nego na drzave koje sebe ponosno nazivaju islamskim.
i pitanje nije postvaljenio iz niskih pobuda, a misao koja ga slijedi je denotanta, bez ikakvih negativnih prensenih znacenja.
sumirprimus

#5836 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sumirprimus »

pitanje da li je ovo zaista po islamu dozovljeno, ili neki ljudi/plemena samo koriste ove djevojcice :-) ?
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#5837 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by W0rM »

sumirprimus wrote: 19/12/2023 12:05
pitanje da li je ovo zaista po islamu dozovljeno, ili neki ljudi/plemena samo koriste ove djevojcice :-) ?
Odgovor ti je u samom naslovu, "ne moze reci 'ne' u njihovoj kulturi"

Nije mi poznato, da Islam dozvoljava udaju/zenidbu ako osoba kaze "ne".
sumirprimus

#5838 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sumirprimus »

pa kako ce dijete reci ne jebte zivot? :-)
zar ovo nije zakonom kaznjivo, ovo su maloljetnice u svakom smislu :-)
swanfilter

#5839 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by swanfilter »

sumirprimus wrote: 19/12/2023 14:40 pa kako ce dijete reci ne jebte zivot? :-)
zar ovo nije zakonom kaznjivo, ovo su maloljetnice u svakom smislu :-)
Nek si ti nasao muslimansku curicu za svoje interpretacije.

Ajd pogledaj koji je zakonski minimum u pojedinim americkim drzavama.

Dijagnoza teska.
sedma_7

#5840 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sedma_7 »

Ima li smisla pokriti se, tj staviti hidzab a ne klanjati? Mislim, vjerovatno bih s vremenom pocela i to ali imam jaku zelju za hidzabom, u smislu neke cednosti i osjecala bih se ljepse u svom tijelu.

Vec duze vrijeme nosim turbane povremeno i kupujem modesty odjecu ali jos nisam spremna na pokrivanje jer je to ipak obaveza a malo zazirem i od porodice tj kako ce reagovati na to narocito zenski dio jer niau u vjeri i ne zanima ih nista oko toga i ako se neka zena i pokrije komentiraju kak ju je muz prisilio na to itd. Mama je ljevicar, odrasla u komunizmu.
sedma_7

#5841 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sedma_7 »

Kako pokrivanje funkcionira unutar kuce?

Zivim sa mamom, ocem, bratom i njegovom suprugom i njihovom djecom... pred njima bih mogla hodati bez marame?
sedma_7

#5842 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sedma_7 »

Ako ima zena koje su pokrivene... kako deustvo reagira na to? Susrecete li se sa negativnim komentarima u gradu, u smislu dobacivanja i sl? Nedavno sam bila sa pokrivenom prijateljicom u jednom gradu u RS i dozivjela je par neprijatnosti u smislu da joj je par momaka iz kafica dobacilo: Jesi ti buuula? Posto zivim na granici sa RS-om i vjerovatno cu ponekad morati otici i dolje, kako hendlujete takve komentare ili da odlazak u taj grad jednostavno prekrizim sto je malo tesko obzirom da sam rodjena u tom gradu i korat cu ako nista otic izvadit rodni list i drzavljanstvo dolje. Kakva je situacija u drugim gradovima?
MujkicHaris

#5843 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MujkicHaris »

sedma_7 wrote: 23/12/2023 03:36 Ima li smisla pokriti se, tj staviti hidzab a ne klanjati?
Pokrivanje je obavezno u islamu ali je namaz za nekoliko kategorija važniji. Namaz je temelj i prvo djelo za koje ćemo biti pitani na Sudnjem danu. Ako namaz bude dobar i ostatak polaganja računa će biti ok. Dakle, ako si trenutno u stanju da biraš, biraj namaz, uvijek.

Najbolje je da počneš klanjati od danas farz namaze, što je 20-30 minuta dnevno, ukupno. Ne postoji niti jedna osoba na planeti sada koja nam može garantovati da ćemo doživjeti sljedeći mjesec i da imamo vremena za promjene. Najbolji trenutak je sada. Obavljanjem namaza Allah dž.š. će ti olakšati i sve druge promjene, poput pokrivanja i sl.
swanfilter

#5844 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by swanfilter »

sedma_7 wrote: 23/12/2023 03:42 Ako ima zena koje su pokrivene... kako deustvo reagira na to? Susrecete li se sa negativnim komentarima u gradu, u smislu dobacivanja i sl? Nedavno sam bila sa pokrivenom prijateljicom u jednom gradu u RS i dozivjela je par neprijatnosti u smislu da joj je par momaka iz kafica dobacilo: Jesi ti buuula? Posto zivim na granici sa RS-om i vjerovatno cu ponekad morati otici i dolje, kako hendlujete takve komentare ili da odlazak u taj grad jednostavno prekrizim sto je malo tesko obzirom da sam rodjena u tom gradu i korat cu ako nista otic izvadit rodni list i drzavljanstvo dolje. Kakva je situacija u drugim gradovima?
Ja nisam mumin za pozeljeti. Al, citajuci tvoje, ne obaziri se na okolinu i misljenje iste.

Bogu si milija i bices nagrađenija bas zbog pritiska, podsmjeha, zlobe i ogovaranja, a iz razloga jer sve to si spremna podnijeti.

Neka te ne pokoleba sve dok ne odustanu i prihvate tvoj put.
iClass

#5845 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by iClass »

sedma_7 wrote: 23/12/2023 03:37 Kako pokrivanje funkcionira unutar kuce?

Zivim sa mamom, ocem, bratom i njegovom suprugom i njihovom djecom... pred njima bih mogla hodati bez marame?
U osnovi ne moraš imati hidžab pred muškarcima koji su ti mahrami. To je tvoj otac, brat, sin, djed, amidža, dajdža isto tako i otac tvog muža. Ovo je koliko ja znam. Što se tiče nošenje hidžaba pred ženama, nisam siguran oko toga. Najbolje ti je da popričaš sa nekom pokrivenom ženom, ona ti može to sve bolje i ljepše objasniti, nego forumaši.
sedma_7

#5846 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sedma_7 »

Rekla bih da nisam jos sazrela za taj korak. Mislim da se moze nositi pristojno i bez zvanicnog stavljanja marame.

A da nema smisla se pokriti ako ne mislim praktikovati ostale duznosti. :bih:
sedma_7

#5847 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sedma_7 »

swanfilter wrote: 23/12/2023 21:54
sedma_7 wrote: 23/12/2023 03:42 Ako ima zena koje su pokrivene... kako deustvo reagira na to? Susrecete li se sa negativnim komentarima u gradu, u smislu dobacivanja i sl? Nedavno sam bila sa pokrivenom prijateljicom u jednom gradu u RS i dozivjela je par neprijatnosti u smislu da joj je par momaka iz kafica dobacilo: Jesi ti buuula? Posto zivim na granici sa RS-om i vjerovatno cu ponekad morati otici i dolje, kako hendlujete takve komentare ili da odlazak u taj grad jednostavno prekrizim sto je malo tesko obzirom da sam rodjena u tom gradu i korat cu ako nista otic izvadit rodni list i drzavljanstvo dolje. Kakva je situacija u drugim gradovima?
Ja nisam mumin za pozeljeti. Al, citajuci tvoje, ne obaziri se na okolinu i misljenje iste.

Bogu si milija i bices nagrađenija bas zbog pritiska, podsmjeha, zlobe i ogovaranja, a iz razloga jer sve to si spremna podnijeti.

Neka te ne pokoleba sve dok ne odustanu i prihvate tvoj put.
Nisam ja dovoljno jaka za tako nesto. Nailazila bih na otpor konstantan i konstantne prkovokacije. Osjetljiva sam. Ali, osjecam se super kad nosim turban. Mislim da cu se za sada drzati takve prakse.

i ja sam daleko od vjernika, ne klanjam, ne dajem zekat. Jedino sto Ramazan ispostujem i ne konzumiram alkohol i svinjsko meso. I oblacim se koliko toliko po propisu. Najljepai period zivota do sad mi je bio Ramazan, i strasno me raduje klanjanje teravije u dzematu. Ne znam kad sam se ispunjenijom osjecala.
suspect_zero

#5848 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by suspect_zero »

Mislim da je i pauk i mačka.....ako sam fulila oprostite.

Edit: vidim već su ti dali odgovore :thumbup:
Nierika

#5849 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nierika »

Citirani post kao da promoviše socijalizam. :D
toska

#5850 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by toska »

Volio bih da je ovaj post napisao neko bolji, ali kako osjećam jaku potrebu za njim evo...

Na temama Izrael i nešto manje Ukrajina svako malo vlada živa diskusija koga bi Bošnjaci trebali podržavati.

Jedni su da pravda ima prioritet, drugi da bi to trebao biti vlastiti interes u međunarodnim odnosima.

Javlja se problem kad se u toj dilemi koristi samo razum, obje strane tad imaju jake argumente i razum je jednostavno nemoćan pred tom dilemom, svi su u pravu.

Za muslimane je Kur'an ultimativna uputa pa da vidimo šta kaže:

"O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan, ta Allahovo je da se brine o njima! Zato ne slijedite strasti – kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali – pa, Allah zaista zna ono što radite."

"O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!"
Post Reply