I jos me je pitala može li da dobije i za covid jer svo njeno društvo se vakcinise. Kad sam joj rekao da joj ne treba za sada, pitala me jesam li antivakser.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
breba
#58151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moja kćerka je neki dan primila četri vakcine za jedan dan. Redovne dječije.
I jos me je pitala može li da dobije i za covid jer svo njeno društvo se vakcinise. Kad sam joj rekao da joj ne treba za sada, pitala me jesam li antivakser.
-
Dead Man Walking
#58152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gdje, sta, kako? Ne mozes primiti ni booster ako nije proslo 6 mjeseci od druge doze prve vakcine. Za prvu se reklo da ide u dvije doze, kakav se bauk oko toga dize kao da se nije znalo yebote. Buaaa dvije doze, run for your life.
Znaci vecina je primila jednu vakcinu u dvije doze kao sto je i receno, i minimalno 6 mjeseci nakon toga moze ici booster, koji najveci broj ovih sa prve dvije doze svakako nije ni primio (evo ni ja licno, jedva sam se stavio na listu jer ne daju svima).
- Koshpa
#58153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U pitanju je strani drzavljanin iz jedne od blisko istocnih zemalja.Dead Man Walking wrote: ↑23/12/2021 00:18Gdje, sta, kako? Ne mozes primiti ni booster ako nije proslo 6 mjeseci od druge doze prve vakcine. Za prvu se reklo da ide u dvije doze, kakav se bauk oko toga dize kao da se nije znalo yebote. Buaaa dvije doze, run for your life.![]()
Znaci vecina je primila jednu vakcinu u dvije doze kao sto je i receno, i minimalno 6 mjeseci nakon toga moze ici booster, koji najveci broj ovih sa prve dvije doze svakako nije ni primio (evo ni ja licno, jedva sam se stavio na listu jer ne daju svima).
- jeza u ledja
#58154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima onaj jedan ludak sto ih je primio desetak.
Govorimo o onome sto je do sada preporucivano.
-
Dead Man Walking
- jeza u ledja
#58156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima to smisla sto govoris, osim ovog zadnjeg. Sta znaci to “najbolja nam je sansa pustiti virus”? Kome nama? Sta cemo sa onima koji u medjuvremenu umru jer su “pustili virus” umjesto da se vakcinisu?sabanss wrote: ↑23/12/2021 00:03Jeste Hepatitis, ostale nisu. Ali za te vakcine smo sigurni da koliko-toliko rade i imaju svrhu. Polio je zaustavljen, difterija, hepatitis... Za tetanus ima i revakcinacija po potrebi jer se imunitet vjerovatno gubi.gamer4ever wrote: ↑22/12/2021 22:57
Ma kakve 4, najbolje da navedem 10 u roku 15 dana.
Ako hoces normalnu diskusiju, ima ih mnogo od tri doze u roku pola godine. DTP, Polio,Hepatitis B
Ove za Covid su možda imale smisla da je vakcinisano ravnomjerno većina stanovništva na zemaljskoj kugli u kratkom vremenskom roku. Ovako pušten je virus da mutira, vakcinisani da šire zarazu a proizvođači su vidjeli svoju šansu za extra profit. Sada meni lično izgleda da nam je najbolja šansa pustiti virus da normalno cirkuliše i nadati se njegovoj prirodnoj evoluciji ka virusu koji izaziva prehladu.
A ovo sto si gore napisao je tacno ono sto se desava sa gripom. Igramo se ganje svake godine sa novim mutacijama koje izmedju ostalog nastaju i zbog vakcina. Ali ima ljudi koje ta vakcina spasava i sta ces onda osim da je prime, a da neko od toga profitira.
-
sabanss
#58157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa cijelom svijetujeza u ledja wrote: ↑23/12/2021 00:41 Ima to smisla sto govoris, osim ovog zadnjeg. Sta znaci to “najbolja nam je sansa pustiti virus”? Kome nama? Sta cemo sa onima koji u medjuvremenu umru jer su “pustili virus” umjesto da se vakcinisu?![]()
A ovo sto si gore napisao je tacno ono sto se desava sa gripom. Igramo se ganje svake godine sa novim mutacijama koje izmedju ostalog nastaju i zbog vakcina. Ali ima ljudi koje ta vakcina spasava i sta ces onda osim da je prime, a da neko od toga profitira.
I čini mi se da se i mi možemo navesti kao primjer. Ljudi više ne obolijevaju toliko, mjera nemamo, vakcinisani nismo, ovi što su zakačili drugi krug kažu da je bilo smiješno simptomima i da je gripa puno gora. Znam da ne treba prosuđivati ovakve stvari po ličnom iskustvu ali čini mi se da smo platili cijenu umrlih (većinom zbog lošeg zdravstvenog sistema i korupcije) i da život ide dalje.
-
KraljicaIzJajca
#58158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Covid cijepivo: Dodatne doze su ponovljena cijepiva, ne novi kokteli cijepiva, a stanicni imunitet je razvijen nakon dvije doze. Dodatne obavezne doze za zdravo stanovništvo su odluka pojedinih država. Odluka mnogih država nije obavezna i preporucujd sa starijim osobama i svim osobama sa narušenim zdravljem.
-
KraljicaIzJajca
#58159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Statistika pokazuje broj necijepljenih, ali nisam sigurna da oduzima istu sumu od istovremeno oboljelih bez cijepiva, i oporavljenih bez cijepiva i umrlih bez cijepiva.sabanss wrote: ↑23/12/2021 07:35Pa cijelom svijetujeza u ledja wrote: ↑23/12/2021 00:41 Ima to smisla sto govoris, osim ovog zadnjeg. Sta znaci to “najbolja nam je sansa pustiti virus”? Kome nama? Sta cemo sa onima koji u medjuvremenu umru jer su “pustili virus” umjesto da se vakcinisu?![]()
A ovo sto si gore napisao je tacno ono sto se desava sa gripom. Igramo se ganje svake godine sa novim mutacijama koje izmedju ostalog nastaju i zbog vakcina. Ali ima ljudi koje ta vakcina spasava i sta ces onda osim da je prime, a da neko od toga profitira.Švedska je imala sličan model za koji mislim da bi funkcionirao i na globalnoj razini. Nisu lošiji od prosjeka Europe, nisu sjebavali psihu ljudima zbog mjera, vakcinisali su se ali ne drame ako ne bude sedam doza. Ne znam tačne brojke ali mislim da ih niko ne smije optuživati da su "ubice starih" ako im prosjek nije lošiji od npr. Austrije ili Italije koji imaju rigidna pravila zaštite.
I čini mi se da se i mi možemo navesti kao primjer. Ljudi više ne obolijevaju toliko, mjera nemamo, vakcinisani nismo, ovi što su zakačili drugi krug kažu da je bilo smiješno simptomima i da je gripa puno gora. Znam da ne treba prosuđivati ovakve stvari po ličnom iskustvu ali čini mi se da smo platili cijenu umrlih (većinom zbog lošeg zdravstvenog sistema i korupcije) i da život ide dalje.
-
cassius
#58160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
a sta cemo povodom ovog ? Psihicke bolesti, ko ce za to odgovarat..
-
Trappist
#58161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Oktobar: "The Toronto Raptors are two weeks away from being fully vaccinated against COVID-19."
Decembar 23: "The NBA has postponed Toronto's game at Chicago tonight because the Raptors do not have the required eight players available.
The announcement from the NBA comes a day after the Raptors added four players to the league's COVID-19 protocols, giving them a total of seven players sidelined for novel coronavirus reasons."
Kako kaze point strucnjak, forumski researcheri jel ono bi? De ti onda veliki strucnjak objasni ovo ?
Decembar 23: "The NBA has postponed Toronto's game at Chicago tonight because the Raptors do not have the required eight players available.
The announcement from the NBA comes a day after the Raptors added four players to the league's COVID-19 protocols, giving them a total of seven players sidelined for novel coronavirus reasons."
Kako kaze point strucnjak, forumski researcheri jel ono bi? De ti onda veliki strucnjak objasni ovo ?
-
KraljicaIzJajca
#58162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@splinter 
SVIJET
WHO: “Docjepljivanje produžuje, umjesto što zaustavlja pandemiju”
Ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da ne treba gajiti iluziju da je docjepljivanje dovoljno kako bi se svijet oslobodio pandemije covida-19.
“Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću docjepljivanja i ono nije ‘zeleno svjetlo’ za proslave kakve se planiraju”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, nekoliko dana prije Božića.
“Programi neselektivnog docjepljivanja imaju sve izglede da produlje pandemiju, a ne da je zaustave, jer se raspoložive doze usmjeravaju u zemlje s ionako visokom stopom procijepljenosti, dajući tako veću mogućnost virusu da se širi i mutira”, istaknuo je Tedros.
“Važno je prisjetiti se da veoma veliku većinu hospitaliziranih i umrlih čine necijepljeni, a ne oni koji nisu primili treću dozu”, istaknuo je, dodajući: “I moramo biti jasni” u vezi s činjenicom da su “cjepiva i dalje djelotvorna i protiv delte i protiv omikron varijante”.
Stručni odbor WHO-a za politiku cijepljenja (SAGE) navodi da je najmanje 126 zemalja već objavilo upute o primanju docjepne (tzv. booster) doze i o dopunskom cijepljenju (primjerice djece) a 120 je već počelo kampanju u tom smislu.
To su uglavnom bogate i zemlje sa srednjim dohotkom a “nijedna siromašna zemlja još nije počela program docjepljivanja”, ističe SAGE u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne.
WHO je također objavio da zasad nema dovoljno podataka o novoj omikron varijanti koronavirusa kako bi rekao je li ona zaraznija od delte.
“Ova varijanta nedovoljno dugo kola među stanovništvom širom svijeta”, rekla je WHO-ova tehnička direktorica za covid-19 Maria van Kerkhove.
Naglasila je da su podaci za novu varijantu, prvi put identificiranu u Južnoafričkoj Republici i u Hong Kongu u studenom, još uvijek “zbrkani”, dok zemlje prijavljuju njezinu prvu pojavu i širenje.
Nacional.hr
SVIJET
WHO: “Docjepljivanje produžuje, umjesto što zaustavlja pandemiju”
Ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da ne treba gajiti iluziju da je docjepljivanje dovoljno kako bi se svijet oslobodio pandemije covida-19.
“Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću docjepljivanja i ono nije ‘zeleno svjetlo’ za proslave kakve se planiraju”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, nekoliko dana prije Božića.
“Programi neselektivnog docjepljivanja imaju sve izglede da produlje pandemiju, a ne da je zaustave, jer se raspoložive doze usmjeravaju u zemlje s ionako visokom stopom procijepljenosti, dajući tako veću mogućnost virusu da se širi i mutira”, istaknuo je Tedros.
“Važno je prisjetiti se da veoma veliku većinu hospitaliziranih i umrlih čine necijepljeni, a ne oni koji nisu primili treću dozu”, istaknuo je, dodajući: “I moramo biti jasni” u vezi s činjenicom da su “cjepiva i dalje djelotvorna i protiv delte i protiv omikron varijante”.
Stručni odbor WHO-a za politiku cijepljenja (SAGE) navodi da je najmanje 126 zemalja već objavilo upute o primanju docjepne (tzv. booster) doze i o dopunskom cijepljenju (primjerice djece) a 120 je već počelo kampanju u tom smislu.
To su uglavnom bogate i zemlje sa srednjim dohotkom a “nijedna siromašna zemlja još nije počela program docjepljivanja”, ističe SAGE u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne.
WHO je također objavio da zasad nema dovoljno podataka o novoj omikron varijanti koronavirusa kako bi rekao je li ona zaraznija od delte.
“Ova varijanta nedovoljno dugo kola među stanovništvom širom svijeta”, rekla je WHO-ova tehnička direktorica za covid-19 Maria van Kerkhove.
Naglasila je da su podaci za novu varijantu, prvi put identificiranu u Južnoafričkoj Republici i u Hong Kongu u studenom, još uvijek “zbrkani”, dok zemlje prijavljuju njezinu prvu pojavu i širenje.
Nacional.hr
- jeza u ledja
#58163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja govorim o vakcinisanju, ti govoris o mjerama. Mjere su bile najvise korisne u ranoj fazi pandemije. Nakon toga mnoge su se pokazale kao bespotrebne ili kontraproduktivne. Svedjani su zajebali stvar na samom pocetku (kad je u vecini slucajeva umrlo najvise ljudi), sto pokazuje njihova stopa smrtnosti u odnosu na zemlje u okruzenju - jer, najlogicnije ih je porediti sa Danskom, Norveskom i Finskom, a ne Italijom i Austrijom, zar ne?sabanss wrote: ↑23/12/2021 07:35Pa cijelom svijetujeza u ledja wrote: ↑23/12/2021 00:41 Ima to smisla sto govoris, osim ovog zadnjeg. Sta znaci to “najbolja nam je sansa pustiti virus”? Kome nama? Sta cemo sa onima koji u medjuvremenu umru jer su “pustili virus” umjesto da se vakcinisu?![]()
A ovo sto si gore napisao je tacno ono sto se desava sa gripom. Igramo se ganje svake godine sa novim mutacijama koje izmedju ostalog nastaju i zbog vakcina. Ali ima ljudi koje ta vakcina spasava i sta ces onda osim da je prime, a da neko od toga profitira.Švedska je imala sličan model za koji mislim da bi funkcionirao i na globalnoj razini. Nisu lošiji od prosjeka Europe, nisu sjebavali psihu ljudima zbog mjera, vakcinisali su se ali ne drame ako ne bude sedam doza. Ne znam tačne brojke ali mislim da ih niko ne smije optuživati da su "ubice starih" ako im prosjek nije lošiji od npr. Austrije ili Italije koji imaju rigidna pravila zaštite.
Sad kad je vakcina dostupna svima i kad je gro ljudi vakcinisano (u zemljama poput Svedske) drasticne mjere nisu toliko potrebne. Nisam siguran na sta mislis kada govoris o BiH, gdje je stopa vakcinacije mala, jer je u zadnjih par mjeseci umrlo jako mnogo ljudi.
Od svih smrti od Covida u Svedskoj, samo 3% je umrlo od pocetka septembra 2021 do danas, dok je ta ista brojka za BiH preko 25%.
-
Trappist
#58164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"U NJEMAČKOJ je zabilježen prvi smrtni slučaj nakon zaraze varijantom omikron, objavio je danas Institut Robert Koch, a prenosi DW.
Institut navodi da se radi o osobi između 60 i 79 godina."
Joj cuj raspon od 20 godina napisali u vijesti...
Institut navodi da se radi o osobi između 60 i 79 godina."
Joj cuj raspon od 20 godina napisali u vijesti...
- jeza u ledja
#58165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kazu taj omicron slabiji od prethodnika sto se tice tezine bolesti, al je strahovito zarazan.
-
KraljicaIzJajca
#58166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato dok se Zapad docijepljuje, Afrika ce steci prirodni imunitet krda jer je prosjecna dob 27.

- Dr Kova
#58167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Što bi rek'o moj drug:
"Još 13, 14 boostera i eto novog soja"
"Još 13, 14 boostera i eto novog soja"
-
Trappist
#58168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Katalonija zbog omikrona uvodi policijski sat, Madrid dijeli milijune testova"
Pa dobro, i treba realno, samo se 78% stanovništva tamo vakcinisalo, sram ih bilo!
Pa dobro, i treba realno, samo se 78% stanovništva tamo vakcinisalo, sram ih bilo!
- amidzazeher
#58169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sin isao na dva treninga (fudbal) kasljucao, nismo ni pomislili na koronu. Isao da se testira i pozitivan. Nije ni temperaturu imao. Evo peti dan otkako je krenuo kasljucati, danas prestalo sve.jeza u ledja wrote: ↑23/12/2021 15:02 Kazu taj omicron slabiji od prethodnika sto se tice tezine bolesti, al je strahovito zarazan.
I kao trebao sam ga vakcinisati?!! 14 mu godina
-
BlackRiver
#58170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slusaj struku, vakcinisi dijete. Ne budi terorista...amidzazeher wrote: ↑23/12/2021 19:09Sin isao na dva treninga (fudbal) kasljucao, nismo ni pomislili na koronu. Isao da se testira i pozitivan. Nije ni temperaturu imao. Evo peti dan otkako je krenuo kasljucati, danas prestalo sve.jeza u ledja wrote: ↑23/12/2021 15:02 Kazu taj omicron slabiji od prethodnika sto se tice tezine bolesti, al je strahovito zarazan.
I kao trebao sam ga vakcinisati?!! 14 mu godina
-
adsubzero
- jeza u ledja
#58172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
FDA je odobrio neki lijek za Covid.
Od nase omiljene firme.
Od nase omiljene firme.
-
laik1981
#58173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eto ode i strasni covid na smetljiste istorije..¸
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novo ... /211223151
-
MUNAFIK
#58174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakve ublehe.laik1981 wrote: ↑23/12/2021 21:09 Eto ode i strasni covid na smetljiste istorije..¸
-
cassius
#58175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bager je u leru , za svaki slucaj !MUNAFIK wrote: ↑23/12/2021 21:23Kakve ublehe.laik1981 wrote: ↑23/12/2021 21:09 Eto ode i strasni covid na smetljiste istorije..¸