Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dino79 wrote: ↑06/03/2022 22:35
Ako se ovo ne smiri belaj je i ovdje ne treba nam rat.
Vec je nafta 3KM sta ce tek biti sa gasom ?
Ostale nestasice i inflaciju da ne pominjem.
I sve za 10 dana rata u Ukrajini . Ako se ovo produzi na godinu niko ne moze predvidjeti cijene.
Da postoji politicka volja Evropa ne mora da kupi ni litre nafte, ni kubika gasa iz Rusije, ni psenice, ni paladiuma. Nista. A cijene ne bi divljale.
Ali, u trenutcima previranja bogatstva se stvaraju. Nekom rat, nekom brat.
Mapa je beskorisna u ovom ratu, Rusi nista ne kontrolisu a Ukrajinci ih namjerno pustaju pa unistavaju pozadinu dok prednji dio prodora pustaju jacim jedinicama na zapadu.
Cinjenica da Rusi nista ne kontrolisu na tradicionalno pro Ruskoj teritoriji je ogromno.
Mapa upravo suprotno pokazuje ruske namjere.Nebitno da li kontorlisu citav teritorij pod crvenim ili ne, vjerovatno ne. No pokazuje namjeru i kretanje borbenih grupa
A kako ce se tacno odvit vidjecemo.pred nama je.
Pretpostavljam ide napad na kijev i mariupol do kraja. Harkiv černiv ne ide.
To je dobro za Ukrajince, Rusi skoro nikad ne mjenjaju stratwgiju jee ne znaju za drugacije. A i da hoce da promjene organizacijski bi to bio njihov potop.
Mapa je beskorisna u ovom ratu, Rusi nista ne kontrolisu a Ukrajinci ih namjerno pustaju pa unistavaju pozadinu dok prednji dio prodora pustaju jacim jedinicama na zapadu.
Cinjenica da Rusi nista ne kontrolisu na tradicionalno pro Ruskoj teritoriji je ogromno.
Mapa upravo suprotno pokazuje ruske namjere.Nebitno da li kontorlisu citav teritorij pod crvenim ili ne, vjerovatno ne. No pokazuje namjeru i kretanje borbenih grupa
A kako ce se tacno odvit vidjecemo.pred nama je.
Pretpostavljam ide napad na kijev i mariupol do kraja. Harkiv černiv ne ide.
Veza sa Cernivom visi u zraku, ocekuje se presjecanje ovih dana.
Ide napad onda sigurno, cijeli korpus je tamo zaglavio a Putin je vec smjenio metkom prvog komadanta.
Gledam Putina dok se obraca naciji i pored sve suplje o nevjerovatnim uspjesima ruske vojske i na njihovu zalost odredjenih gubitaka, primjecujem tri stvari u njegovom govoru:
1) novcana naknada za poginule i ranjene vojnike. Obecaje da ce biti isplaceno porodicama ubijenih vojnika 7.421.000 rublji. To ti dodje negdje 120.000 KM po ovoj novoj kursnoj razlici. Jedno trecinu svog govora je posvetio nabrajanju koliko ce koja grupa nastradalih dobiti. Cini mi se da je investirao mnogo vremena na ovoj tacki i nekako mi je previse u detalje isao. To se radi samo onda kad imas veliku potrebu za tim. Ocito je vojska demoralisana i isprepadana i ovako ih pokusava "kupiti". A mozda i potencijalne nove vojnike u slucaju mobilizacije
2) Ova tacka je mnogo strasnija. Ostvaruje se ono sto sam pisao jos krajem Februara. Naime, na samom pocetku govora Putin spominje da ukrajinci svoju vojsku mijesaju sa civilima i sad oni kao nemaju izbora nego da pucaju po civilnim metama jer je vojska tu. Civilne mete su postale vojne mete. Zanimljivo da sam ja kao obicni smrtnik, poucen iskustvom cetnika koji su pucali po nama, mogao 6 dana ranije predviditi sta ce se desiti. Ruska vojska je zapela, treba podici nivo ofanzive, to ce podrazumjevati granatiranje i ubijanje civila. Kako to opravdati? Pa oprobanim metodom u Jugoslaviji i Siriji. Vojne mete su civilne mete. Gazi sve sa vbr-ovima. Veoma prljav potez Putina ali istovremeno odraz slabosti. On prica kako njihova vojska trpi ekstra gubitke jer nece pucati po civilima a istovremeno govori kako mora pucati po civilima jer je vojska tu.
3) Naglasavanje da stvari idu po planu na samom kraju. Ovo mi se cini kao ona: "Smjehom strah pokrijem uvijek". Vidi i on da ne ide i osjeca potrebu da naglasi kako ide po planu. Nije receno po kojem planu ali ide po planu. Ocito su onda ovi veliki gubici bili planirani???? Ispade tako. Slaba logistika je bila planirana? Sankcije zapada su bile planirane?
Iako je pokusao biti jak, suosjecajan i dobar lider, u ovom govoru je pokazao niz slabosti. Ovako ne nastupa lider koji pobjedjuje. Lider koji pobjedjuje dolazi na mjesto dogadjaja i odatle se obraca naciji. Sjetimo se generala Mladica kako u Srebrenici predaje pobjedu srpskom narodu. Da je ruska vojska osvojila Ukrajinu, Putin bi sigurno dao intervju direktno iz Kijeva. Ovako ga daje iz Moskve.
Sitnice koje odaju, ali veoma bitne sitnice. Ocito ce potegnuti sada za alternativnim planom...
TDK-90 wrote: ↑06/03/2022 22:49
Ove oznake Z , V , X i sl su da sprijece stardanje Ruskih trupa od "Friendly fire"
To je najlogicnije da se iz aviona vidi ko je ciji, pametno
U 21 vijeku 2 najjaca vojska sviejta koristi jupol za komunikac?
Bjeloruski načelnik Generalštaba Viktor Gulevič podnio ostavku
On se odlučio na takav korak zbog toga što nije bio u mogućnosti da formira nijedan jedini bataljon i da ga pošalje u Ukrajinu, jer su vojnici odbili da učestvuju
TDK-90 wrote: ↑06/03/2022 22:49
Ove oznake Z , V , X i sl su da sprijece stardanje Ruskih trupa od "Friendly fire"
To je najlogicnije da se iz aviona vidi ko je ciji, pametno
Pa jucer su se zapucali izmedju sebe, ja msm u Irpinu, pokolj nastao
Ovo je mapa od britanaca, ovo je sigurno najblize stanje terena, Ukrajina je i dalje u defanzivi svjesni su da nema sanse na otvorenom i na ravnici, lakse se braniti u urbanom, sad koliko mogu izdrzati niko ne zna, trenutno je tu kljucan Mariupolj.
Ne bih rekao da je kljucan Marijupolj iako je nesumnjivo vazan.
Po meni, kljucno su tri grada, Cernjihiv na sjeveru i Zaporozje i Dnipro na rijeci Dnjepar. Ako padnu ta tri grada, cijeli istok je odsjecen, ukljucujuci Harkov i druge gradove.
I ovako je upitno kakve su zalihe oruzja na istoku Ukrajine posto ne vjerujem da su u mogućnosti prebaciti logistiku sa zapada, dok im Rusi konstantno gadjaju skladista oruzja.
sumirprimus wrote: ↑06/03/2022 22:46
Da ali kako se trose madner moras priznat da i rujama ove veze sa gujama vise
Kako oni mogu presjec mogu i ukri njima.
Ja jos uvijek vjerujem u 1.45
Ne bih svoje analize djelio, moral je visok i neka tako ostane. Bilo kakvo bojenje mape nema smisla, ako izmedju dvije tacke imas sumu, ona je nicija, osim ako neko ubaci jedinicu izmedju.
Samo i ta jedinica je onda poslje prvog napada u gabuli. Nije lako biti partizan.
Rusi su sad namjestili artiljeriju, treba biti kreativan da ih ne istope van Kieva.
E tacno ovo ispada smijesno, prvo borel prije par dana, danas blinken kaze dat cemo ukrajini avione mig I sl, I ponovo poljaci sve negiraju
Smijesno, moraju ameri dovesti u red nato, ovako ispada I gore nego da su iskulirali zelenskog
Usa treba I druge igracke poslati, dronovi pogotovu, slabo se vidi njihov rad, a mogli bi dosta pomoci da suzbiju ove prodore putevima, te logistiku za najisturenije jedinice
Uopste ne mogu da uškiljim na ovoj mapi donji dio... jesu li uspjeli povezati Odesu sa Transnistrijom
Odesa je pod ukr kontr. Jugozapadno zuto. Trasnjistrijja na granici. Na mapi dole ruje su desno od nikolaja crveno prema krimu ni blizu jos
Ma loše vidim na mapi, mrskomi traziti neku bolje rezolucije za nas ćorave...anyway mislim da će raditi na tome da povežu Odesu i Transnistriju što znaci skorototalno okruzenje (ako uracunamo povezivanje Odese sa Krimom)
saimidin wrote: ↑06/03/2022 22:56
E tacno ovo ispada smijesno, prvo borel prije par dana, danas blinken kaze dat cemo ukrajini avione mig I sl, I ponovo poljaci sve negiraju
Smijesno, moraju ameri dovesti u red nato, ovako ispada I gore nego da su iskulirali zelenskog
Usa treba I druge igracke poslati, dronovi pogotovu, slabo se vidi njihov rad, a mogli bi dosta pomoci da suzbiju ove prodore putevima, te logistiku za najisturenije jedinice
Rusi su izgleda oborili sve Bajraktare, nema ih ovih dana. Spekulise se da su poslali nove. Vidjet ćemo.
Ukrajincima bi dobro dosao veci broj kamikaza dronova.