BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

ad0o

#5801 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ad0o »

Iceplayer wrote:
ad0o wrote:Kakva je sansa da su Srbi 1992. prebacili prototip i dokumentaciju te haubice od 122 mm u Srbiju i na osnovu njih napravili SORAu? SORA puno vise lici na BNTovu h-155 nego na NORU.
Da, zato sto ako je taj projekt bio u BNT-u znaci da je osmišljen u beogradu...
Znam da je za dizajnoranje vucne haubice NORA M 84 bio zaduzen Vojnotehnicki institut iz Beograda. Kao i za vecinu oruzja kojeg je proizvodila Jugoslavija. Dobro bi bilo da i Bosna ima nesto slicno VTI, firmu koja ce biti zaduzena samo za dizajniranje novog oruzja.
jao_situacije

#5802 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Kompanija za proizvodnju oružja i municije Igman iz Konjica planira u periodu 2017 – 2019. investirati 10 miliona eura u razvoj novih proizvoda i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta.

U protekle dvije godine, u objekte i opremu, uloženo je više od dva miliona eura vlastitih sredstava, rekao je direktor Igmana Đahid Muratbegović, u intervjuu za posljednje izdanje BH Business magazina.

– U 2016. godini ostvarili smo prihod u iznosu od 60 miliona eura i dobit od 10 miliona eura, koju znalački investiramo u razvoj. Već sada imamo ugovoren znatan plasman proizvodnje za narednu, a intezivno radimo ugovaranje poslova i za 2019. godinu, rekao je Muratbegović.

Dodao je da je cjelokupna proizvodnja ove kompanije namijenjena izvozu. Zahtjevi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su minorni i uglavnom se svode na potrebe pripadnika u mirovnim misijama.

– Oko pedeset posto proizvodnje plasiramo u SAD, koje čuvaju svjetski mir i to je za nas veliko priznanje, a naši kupci su pedesetak država na svih pet kontinenata, istaknuo je direktor Igmana.
heckler

#5803 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

ad0o wrote:
Iceplayer wrote:
ad0o wrote:Kakva je sansa da su Srbi 1992. prebacili prototip i dokumentaciju te haubice od 122 mm u Srbiju i na osnovu njih napravili SORAu? SORA puno vise lici na BNTovu h-155 nego na NORU.
Znam da je za dizajnoranje vucne haubice NORA M 84 bio zaduzen Vojnotehnicki institut iz Beograda. Kao i za vecinu oruzja kojeg je proizvodila Jugoslavija. Dobro bi bilo da i Bosna ima nesto slicno VTI, firmu koja ce biti zaduzena samo za dizajniranje novog oruzja.
Od 1974 i same firme Namjenske Industrije mimo VTIa su mogle (a i jesu) autonomno voditi razvojne projekte bez uplitanja Beograda.

VTI nije firma nego ustanova u sklopu Ministarstva Odbrane. U nasim okolnostima Bosanska verzija VTIa je i nepotrebna i nepozeljna. Nepotrebna iz cistog razloga sto MO tojest OSBiH nisu ni u prvih 10 kupaca namjenske industrije a kamoli najveci a NI seodavno preorjentisala na trzisni koncept poslovanja. A nepozeljna jer bi zbog nacionalnih kljuceva uvalili masu neprijatelja ove zemlje sa beskonacnim mogucnostima opstrukcije.

Ono sto nama treba je vise investicija u razvojne projekte i naucno istrazivacke radove a manje je bitno kroz koju instituciju. Odjeljenje za Odbrambene Tehnologije Univerzieta u Sarajevu, individualnim firmama NI, privatnim firmama ili kombinacijom vise njih.
anelsol

#5804 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Na stranici UNIS Group: http://www.unisgroup.ba/weapons/
upratih da medju proizodima BNT-a, pod stavkom Machine guns stoji pored ostalog 40 mm MGL Mortars ( podcijevni bacac) i 40mm M-2003 (google ga ne poznaje). Jeli poznato ikome o cemu se radi?
mehoxy

#5805 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:20, edited 1 time in total.
anelsol

#5806 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Mala ispravka 40 mm MGL mortars je revolverski bacac granata, a ne podcjevni.Nisam znao da BNT ovo vec proizvodi. Cini mi se da je bilo price da je TRZ tek u fazi razvoja ovog bacaca.
anelsol

#5807 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

mehoxy wrote:
anelsol wrote:Na stranici UNIS Group: http://www.unisgroup.ba/weapons/
upratih da medju proizodima BNT-a, pod stavkom Machine guns stoji pored ostalog 40 mm MGL Mortars ( podcijevni bacac) i 40mm M-2003 (google ga ne poznaje). Jeli poznato ikome o cemu se radi?
M 2003 je vjerovatno greska u pisanju/ u pitanju je m203 podcijevni bacac koji je standard za m4/16 puske. Ali uopste mi nije jasno sto je to pod machine guns stavkom.

Edit: Evo sad pogledah stranicu i u pitanju je klasicni amaterizam u izradi stranica namjenske industrije. Ako bolje pogledas vidjeces da je rijec Mortars u 40 mm mgl Mortars zapravo trebao biti odvojena stavka za minobacace obzirom da su odmah ispod navedeni svi kalibri istih : 60, 81 i 120. 40 mm mgl je dakle vjerovatno obicni bacac revolverskog tipa.
Pa stvarno su nevjerovatni. Umjesto mortars stavili machine guns. Ja koji nemam pojma o oruzju poznajem razliku, a oni bi kao trebali da prodaju to sto im je na stranici.
mehoxy

#5808 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:20, edited 1 time in total.
anelsol

#5809 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Ovo bi mogla biti dobra prilika za nasu NI:
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... ojne-snage
Postoje li neke prepreke da ucetvujemo u ovom projektu, u smislu prodaje naoruzanja, obzirom da nismo niti u EU niti u NATO-u.
heckler

#5810 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

mehoxy wrote:Ma sta's, suti i trpi. I ja svaki put dobijem aneurizmu kad gospodin Rekic automatski bacac/lanser granata nazove mitraljezom a onda jope kad 40 mm granate nazove nitroglicerinskim metkom.
:lol: :thumbup: I ja skrgucem zubima dok citam dok me celjust ne zaboli.
ad0o

#5811 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ad0o »

heckler wrote:
ad0o wrote:
Iceplayer wrote:
Od 1974 i same firme Namjenske Industrije mimo VTIa su mogle (a i jesu) autonomno voditi razvojne projekte bez uplitanja Beograda.

VTI nije firma nego ustanova u sklopu Ministarstva Odbrane. U nasim okolnostima Bosanska verzija VTIa je i nepotrebna i nepozeljna. Nepotrebna iz cistog razloga sto MO tojest OSBiH nisu ni u prvih 10 kupaca namjenske industrije a kamoli najveci a NI seodavno preorjentisala na trzisni koncept poslovanja. A nepozeljna jer bi zbog nacionalnih kljuceva uvalili masu neprijatelja ove zemlje sa beskonacnim mogucnostima opstrukcije.

Ono sto nama treba je vise investicija u razvojne projekte i naucno istrazivacke radove a manje je bitno kroz koju instituciju. Odjeljenje za Odbrambene Tehnologije Univerzieta u Sarajevu, individualnim firmama NI, privatnim firmama ili kombinacijom vise njih.
Nisam mislio da mora biti drzavna firma ili institut u sklopu Ministarstva Odbrane. Moze to biti i privatna firma koja ce se baviti isklucivo razvojem oruzja a gotove projekte moze prodavati firmama iz namjenske industrije u BiH a i ostalima. Nesto slicno radi EDePro(razvijaju ALAS za Emirate) samo sto se oni bave i proizvodnjom nekih proizvoda. Mislim da odjeljenje za Odbrambene Tehhnologije UNSA nema kapaciteta za ozbiljne projekte
heckler

#5812 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

ad0o wrote:Mislim da odjeljenje za Odbrambene Tehhnologije UNSA nema kapaciteta za ozbiljne projekte
Na osnovu cega baziras ovo misljenje? DTD je vrhunska katedra a Berko Zecevic koji je vodi je svjetski strucnjak kakvih je malo ili nikako na sirim prostorima. Sva kadrovska buducnost NI u Bosni je na njihovim plecima. Predlazem ti da malo pretrazis ovaj forum i nadjes staru temu gdje @raketas govori o Berki. Ali ne mogu funkcionisati u vakumu i treba im pomoci na sve moguce nacine jer hvata se zadnji voz da se stari kadar zamjeni dok ih jos ima da prenesu znanje na radnom mjestu.
heckler

#5813 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... j-municiji

Igman Konjic proširuje kapacitete na pištoljskoj municiji

Očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima, kazao je Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge PKFBiH

Metalska industriji BiH bilježi povećanje broja radnika u odnosu na prošlu godinu, veći je i broj firmi koje rade u ovoj branši, kao i ostvareni izvoz, rečeno je na Info-danu metalaca 2017. koji je u organizacije Privredne komore FBiH u utorak održan u Sarajevu.

- Očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima, kazao je Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge PKFBiH.

Namjenska industrija svake godine bilježi sve bolje rezultate, a tome je dokaz i kompanija Igman iz Konjica, koja će prema riječima direktora kompanije Džahida Muratbegovića, ovu godinu završiti na nivou prethodne.

- Prihod nam je trocifren, profit je dvoicifren, primili smo i ove godine nove radnike i sasvim smo zadovoljni, kazao je Muratbegović.

Dobre poslovne rezultate Igman ima zahvaljujući proizvod koji je interesantan širom svijeta, ali i koji je kvalitetan.

- 2018. godina je u potpunosti zatvorena, a idemo i u proširenje proizvodnih linija, te smo sa jednom belgijskom kompanijom napravili ugovor, vrijednost investicije je oko sedam miliona eura, i proširujemo kapacitete na pištoljskoj municiji, istakao je Muratbegović.

Odlične rezultate ima i automobilska industrija, koja je u ovoj godini prema riječima Kenana Nalbantića, potpredsjednika Grupacije automobilske industrije u PKFBiH, ostvarila izvoz od 800 miliona KM.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić naglasio je kako je metalska industrija lider bh. industrije, te ona danas zapošljava između 7 i 8 posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je kazao da ovo ministarstvo prije svega radi na poboljšanju regulatornog okvira i u toku su aktivnosti sa Svjetskom bankom na izradi zakona o poticaju male privrede, gdje bi vjerovatno metalski sektor, koji ima možda najveći razvoj i izvozne šanse, imao poseban tretman.

- Nastojat ćemo kroz taj regulatorni okvir da stvorimo pretpostavke za još brži razvoj metalskog sektora koji i sada čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30 hiljada zaposlenih, kazao je Zukić.
Alema Pendek
ad0o

#5814 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ad0o »

heckler wrote:
ad0o wrote:Mislim da odjeljenje za Odbrambene Tehhnologije UNSA nema kapaciteta za ozbiljne projekte
Na osnovu cega baziras ovo misljenje? DTD je vrhunska katedra a Berko Zecevic koji je vodi je svjetski strucnjak kakvih je malo ili nikako na sirim prostorima. Sva kadrovska buducnost NI u Bosni je na njihovim plecima. Predlazem ti da malo pretrazis ovaj forum i nadjes staru temu gdje @raketas govori o Berki. Ali ne mogu funkcionisati u vakumu i treba im pomoci na sve moguce nacine jer hvata se zadnji voz da se stari kadar zamjeni dok ih jos ima da prenesu znanje na radnom mjestu.
Mislio sam prije svega na finansije. Dobro je poznato koliko drzava ulaze u visoko obrazovanje, ne vjerujem ni da je ova katedra u puno boljoj sitaciji. Bez ulaganja ni svjetski strucnjaci ne mogu nista postici.
anelsol

#5815 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

ad0o wrote:
heckler wrote:
Mislio sam prije svega na finansije. Dobro je poznato koliko drzava ulaze u visoko obrazovanje, ne vjerujem ni da je ova katedra u puno boljoj sitaciji. Bez ulaganja ni svjetski strucnjaci ne mogu nista postici.
Slažem se da je nedostatk finansija glavni problem katedre, međutim zanemarujemo i činjenicu da je rad DTD-a bio u zlatno doba NI, pa i danas, usko povezan sa radom PRETIS-a i BNT-a. Obzirom da su i PRETIS i BNT bili do skoro na rubu stečaja, i bilo je pitanje da li će ova preduzeća uopšte preživiti, ova katedra je, vjerovatno iz navedenih razloga, tretirana jedanko kao i sve ostale. Ja se nadam da će sada, kada su oba preduzeća stala na noge, država uvidjeti priliku, i dati šansu razvojnim projektima, a čiji nosilac može po meni biti jedino DTD.
ad0o

#5816 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ad0o »

anelsol wrote:
ad0o wrote:
heckler wrote:
Slažem se da je nedostatk finansija glavni problem katedre, međutim zanemarujemo i činjenicu da je rad DTD-a bio u zlatno doba NI, pa i danas, usko povezan sa radom PRETIS-a i BNT-a. Obzirom da su i PRETIS i BNT bili do skoro na rubu stečaja, i bilo je pitanje da li će ova preduzeća uopšte preživiti, ova katedra je, vjerovatno iz navedenih razloga, tretirana jedanko kao i sve ostale. Ja se nadam da će sada, kada su oba preduzeća stala na noge, država uvidjeti priliku, i dati šansu razvojnim projektima, a čiji nosilac može po meni biti jedino DTD.
Znate li da li neka firma iz namjenske industrije stipendira studente sa DTD?
anelsol

#5817 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Vlada FBiH odobrila produzenje roka za konsolidaciju BNT-u, Binasu, Zraku, Vitezitu i TRZ Hadzici do 10.07.2019. godine:

smrdim/vijest/federalna-vlada ... bih-272691

Pretis nije obuhvacen. Izgleda da se definitivno izvukao iz dugovanja.
Drvosjeca iz Dejcica

#5818 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

anelsol wrote:Ovo bi mogla biti dobra prilika za nasu NI:
Postoje li neke prepreke da ucetvujemo u ovom projektu, u smislu prodaje naoruzanja, obzirom da nismo niti u EU niti u NATO-u.
Mislim da da samo je pitanje šta osim municije i opreme još možemo ponuditi? Teško da ćemo mi ikada moći prodati habicu i pušku EU pored Nijemaca.
anelsol

#5819 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Mislim da da samo je pitanje šta osim municije i opreme još možemo ponuditi? Teško da ćemo mi ikada moći prodati habicu i pušku EU pored Nijemaca.
Mislio sam na municiju I granate, mozda uniforme, zastitne prsluke. Cijena ce bit sigurno bolja nego u Africi I Aziji.
Drvosjeca iz Dejcica

#5820 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

anelsol wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Mislio sam na municiju I granate, mozda uniforme, zastitne prsluke. Cijena ce bit sigurno bolja nego u Africi I Aziji.
To svakako!
155_mm

#5821 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ovo sa 9 mm je ekonomski zasiugurno opravdano ali strateski nije bas od velike koristi. u slucaju nekog ponovnog sranja lakse se je braniti sa 5.56 ili 7.62 nego sa 9 mm.

nazalost nista se ne prica o proizvodnji puscanih cijevi u IGMAN-u. onda se postavlja pitanje od kud ACU cijevi kad vec prodaje oruzje. uvozi ih. :?
155_mm

#5822 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

neki prizivaju "bosanski VTI". taj VTI ustvari vise stvara probleme u srbiji nego korist. zbog tih komunistickih principa razvoja koji je i danas jako prisutan u SRB razvoj ide jako sporo. pa BiH ce sa H-122, H-155 i ovim dalekodometnim minobacacom preteci srbiju u tom segmentu a doskora se kasnilo 10 godina za njima.
155_mm

#5823 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

sto se tice one stranice unisgroup, nemojte ici tamo nagazit ce te na sta pa ce te morati hodzi da vam pise.
:D

trenutno najbolja stranica NI

pretis.ba

sve je cito ko suza. jos samo da ono (a) zamjene sa @.

:D
jao_situacije

#5824 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

danas je najbolja vijest ugovor igmana sa belgijancima u vrijednosti 14 miliona
155_mm

#5825 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jao_situacije wrote:danas je najbolja vijest ugovor igmana sa belgijancima u vrijednosti 14 miliona
jos ne kontam sta su ugovorili sa belgijancima. predpostavljam kupovinu te linije za proizvodnju 9 mm. ali jos nema nista konkretno.
Post Reply