Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
GospodinBG wrote:Rekoh ti ja da nisi update-ovan, pogledaj kad je to bilo, pre godinu ipo dana, odmah posle odvajanja Kosova...
Sada radikali nemaju preko 10%, cika Toma ce dobiti sansu 2012 da se ponovo okusa, a posto ga je popusio 4 puta do sada, malo je neukusno da se opet kandiduje.
ja pricam o oficijelnim podacima od prije godinu dana..ti pricas o nagadjanju anketnih agencija koje rade za BT...sad reci da se u srbiji tih preko 2 miliona glasaca promijenilo....mi u BIH osjecamo te promjene u srbiji najbolje..nema promjene radikalizam u srbiji sve je jaci...a vrijeme ce pokazati..
drugo..Toma popusio sa preko 2 miliona glasaca..tebi dva miliona srba koji podrzaju najveci fasizam je `nista`...
volio bi bolan i ja da u srbiji pobedjuju demokrate i da srbija postane demokratska i normalna drzava...ALI ima sveti trojac(SANU,SPC,DB) oni kroje sudbinu tebi a i meni u BIH otezaju zivot....umotaji ti srbiju u lijepe celofane,ali je srbija u ustav stavila cetnike kao nesto opsteprihvatljivo i legalno...a to je u prevodu srbija se ne odrice velike srbije i srbija cuva koljace na cekanju za nove 90-te...uzdravlje kolega ..
GospodinBG wrote:Rekoh ti ja da nisi update-ovan, pogledaj kad je to bilo, pre godinu ipo dana, odmah posle odvajanja Kosova...
Sada radikali nemaju preko 10%, cika Toma ce dobiti sansu 2012 da se ponovo okusa, a posto ga je popusio 4 puta do sada, malo je neukusno da se opet kandiduje.
Nije cika Toma jedini cetnik. Dovoljno je usmjeriti pogled na Tadica pa ces vidjeti jos jednog.
Tadic je ipak salonac, Toma je pravi cetnik, sumadijski, bio i na ratistu...to je za mene ljudina.
A ne ova pickica Tadic, em iz Sarajeva, em psiholog, radio u skoli, pravi igracke, prodavao novine...jel to predsednik
pici wrote:Iz Šapca za Moskvu: Putinova stranka u Srbiji
Pravoslavna majka i kolevka
Pripremile: e-Novine
Direktna veza s Moskvom: Zbunjeni voditelj i zaljubljeni Isaković
Photo: russiatoday.com
Početkom avgusta u glavnoj ulici u Šapcu (ime ulice nepoznato) počelo je svečano ali organizovano prikupljanje prvih od deset hiljada potpisa neophodnih za registraciju stranke pod izrazito ljubavnim imenom: Moja Rusija. Osnivač, idejni vođa i politički komesar ove putinovske ćelije – zove se Ivan Isaković, poznatiji pod nadmikom Tanda (47), nekadašnji šabački kajakaš. Ovaj najveći zaljubljenik u Veliku Rusiju – čitave 22 godine živeo je u neprijateljsko-otuđenom Sijetlu (SAD) gde je za tužni život zarađivao iznajmljući luksuzne automobile a hobi su mu bile nekretnine. Po povratku u šabački zavičaj, Isaković je započeo Veliki Plan Pripajanja Srbije Majci Rusiji: po njegovim rečima već prvog dana potpisivanja primetio se “veliki i pozitivan odziv građana na inicijativu naše partije” čime se “potvrđuju naše procene i želje kako nije daleko dan kada će se ispuniti naša programska stremljenja o ujedinjenju sa našom sveslovenskom kolevkom tj. Ruskom Federacijom”.
Kako bi svim potencijalnim simpatizerima i budućim članovima stranke približio plemenete ideje – Isaković je u devet tačaka minimalistički pismeno sažeo čitav Program koji prenosimo u originalu:
1. Moja Rusija je stranka u osnivanju na teritoriji Republike Srbije.
2. Borimo se za ujedinjenje sa svojom Pravoslavnom Majkom i Kolevkom - Rusijom.
3. Naš cilj je Internacionalan i odnosi se na sve zemlje gde žive Srbi i drugi bratski Slovenski Narodi.
4. Ponosimo se Rusijom i Ruskim Narodom i želimo da se odmah, i što pre, ujedinimo.
5. Divimo se junačkom stradanju Ruskoga Naroda kroz istoriju i duboko poštujemo njegovu Biblijsku žrtvu, poput Hristove, od preko 22 Miliona u Drugom Svetskom Ratu.
6. Želimo da postanemo deo Ruske Federacije, odnosno Rusije i da su na našem čelu Ruski Predsednik i Premijer, što je i prirodno za jedan isti Narod.
7. Želimo da promenimo način na koji se vodi politika na ovim prostorima, gde se političari bogate tokom svoga mandata a narod brutalno pljačka i osiromašuje.
8. Želimo da iskorenimo pohlepu i korupciju u svim strukturama što podrazumeva jaku policiju i pravosuđe.
9. Želimo da budemo otvoreni prema Evropi u ekonomskom smislu. To znači da podržavamo Evropske integracije ali samo iz okvira Ruske Federacije.
Impresija da se Ivan Isaković Tanda zadovoljio potpisima na šabačkoj ulici i da je time završena njegova politička karijera – pokazala se sasvim pogrešnom; u četvrtak 27. avgusta, Ivan Isaković bio je gost televizije Russia Today koja svoj program emituje na engleskom jeziku. Uzbudljivi dijalog između ruskog voditelja i šabačkog kajakaša zabeležen je na video-clipu, ali, ako nekim slučajem ne znate tako dobro engleski kao Ivan Isaković – bili smo slobodni da doslovno prevedemo ovaj razgovor.
VODITELJ (u neverici): U Srbiji je osnovana nova partija sa ciljem pripajanja Srbije Rusiji pod nazivom “Moja Rusija”. Sada ćemo razgovarati o tome, iz Beograda će nam se pridružiti Ivan Isaković, osnivač partije. Dobar dan, gospodine Isakoviću. Koliko veliku podršku imate na vašem terenu, za vašu ideju i vašu partiju? (postavlja pitanje uz visoko podignute obrve)
ISAKOVIĆ (radosni osmijeh i poetski pogled ka pravoslavnim tundrama): Mogu vam reći da je podrška ogromna, usudio bih se reći čak i totalna. Nevjerovatno je koliko ljudi vole Rusiju, Ruse, rusku kulturu...
VODITELJ (nepovjerljivo, oprezno, uz podsmijeh): Moram vas ovdje prekinuti, reći da imate potpunu podršku je malo pretjerana izjava. Možete li nam to pojasniti?
ISAKOVIĆ (iznenađeno): Ono što ja podrazumevam pod potpunom podrškom je svaka osoba koja dođe i razgovara sa nama. Srećni su što postoji partija poput naše i iznenađeni što niko nije ranije započeo nešto ovako.
VODITELJ (izokola neodređeno): Recite nam nešto više vašoj partiji i idealima koji stoje iza nje. Za kakvu se politiku zalaže vaša nova partija?
ISAKOVIĆ (uzbuđeno): Željeli bismo da vidimo ekonomski rast u našoj zemlji, snažno podržavamo seljake i radnike. Željeli bismo vidjeti socijalne, političke i ekonomske reforme u našoj zemlji, gdje će seljaci i radnici imati primat.
VODITELJ (u maniru: aj' da se sad malo uozbiljimo): Da li imate neke reakcije iz Kremlja, iz Moskve?
ISAKOVIĆ (proročki): U ovom momenu, stvaranje stranke “Moja Rusija” je u ranoj fazi, i nismo imali zvanične reakcije iz Kremlja, ali se svakako nadamo pozitivnim reakcijama.
VODITELJ (direktno): Šta je rekla srpska vlada, da li su oni imali nešto da kažu na ovo, što izgleda, mogli bi da kažu, kao nepatriotski potez sa vaše strane.
ISAKOVIĆ (ponižen i uvređen): 12.000 ruskih vojnika je poginulo za ovaj grad, mnogi drugi su poginuli u drugim dijelovima Jugoslavije oslobađajući je 1945. Svako ko vidi ovaj potez kao nepatriotski, u stvari, nije patriota. Srpski narod, čak i srpska djeca, znaju veoma dobro šta su ruski vojnici, vojnici Crvene armije, uradili za nas i veoma smo zahvalni na tome.
VODITELJ (uz uzdah olakšanja): Ivan Isaković, osnivač nove partije u Srbiji “Moja Rusija”. Hvala što ste bili u programu.
ISAKOVIĆ (uz izmamljen osmijeh): Bilo mi je za... (cut!)
* U pripremi ovog teksta učestvovali polaznici e-školice Vladan Đukanović i Dušan Komarčević.
zamislite ljajica kao predsjednika srbije i tako on da izjavu da je bosanskim srbima sarajevo glavni grad, gdje trebaju okrenuti glavu, a ne kosooko gledati u beograd.
sutradan vijest: "Predsjednik Srbije smaknut jednim metkom u celo", hehehehhe
Nisam gledao film Obični ljudi – niti ću ga gledati. Ovako glasi prva rečenica teksta Kapo iz Omarske Pavla Levija, osim naziva filma. U Levijevom tekstu riječ je o uratku Srđana Dragojevića Sveti Georgije ubiva aždahu (dio ovog filma je sniman u konclogoru Omarska), koji možete pročitati na e-novine.com. Film Obični ljudi Vladimira Perišića je ovogodišnji dobitnik nagrade Srce Sarajeva u konkurenciji regionalnog dugometražnog igranog filma, a nagradu mu je dodijelio ugledni međunarodni žiri na čelu sa proslavljenom glumicom Mirjanom Karanović. Tako bi nekako glasila rečenica iz agencijske vijesti.
KO NAS TO, BRE, ZAVADI? O ovom filmu se pričalo još dok je trajao SFF. Sve što sam čuo o njemu, od ljudi u čiji ukus i um imam povjerenja više nego u filmsku kritičarku iz Oslobođenja, jeste to da nisam ni dobio želju da ga pogledam. Ili da ga pogledam i definitivno se uvjerim kako milo lice bradate Srbije, Boris Tadić, sa slatkorječivom demagogijom, pruža filmsku ruku pomirenja tzv. zaraćenim stranama.
Zatim su, kako je to normalno u demokratskom svijetu, uslijedile i negativne kritike ovog filma, da bi došle i reakcije na negativnu kritiku, te da bi se napravila sasvim lažna dilema oko toga da li je na pomolu novo viđenje ratne i postratne stvarnosti na prostorima bivše Jugoslavije, barem što se tiče filma. To je kritičar E-novina Vladan Petković suptilno i originalno nazvao: „Novi tokovi“, i u istoimenom tekstu ustvrdio kako je odzvonilo previše jasnim, konkretnim filmovima tipa Ničija zemlja, Lepa sela, Snijeg, donekle Buick Riviera, i, posebno Grbavica, jer ti filmovi, po njemu, nisu mogli nanovo sagraditi famozne mostove među ljudima, jer su neobjektivni, manipulativni, ili optužuju drugu stranu, u ovom slučaju srpsku, ako izuzmemo Lepa sela lepo gore. U Običnim ljudima se pojavljuju samo dva nadimka, takođe gledalac ne zna ni vrijeme ni mjesto radnje, kada skupinu mladih bezimenih vojnika negdje odvedu, i oni izvrše neke masovne likvidacije nekih takođe bezimenih zatvorenika.
Film Lepa sela lepo gore spada u red najciničnijih filmova srpske produkcije devedesetih godina. Cinizam se odnosi na činjenicu da je sniman na zgarištima nesrpskih (ergo bošnjačkih) sela u okolini Višegrada, kojim su tada gospodarili braća Milan i Sredoje Lukić, poznati, između ostalog, po performansu za koji im je bilo potrebno stotinjak staraca, žena i djece Bošnjaka, i jedna kuća. Ostatak priče je poznat. Njen najbolji svjedok je, tada djevojka, Zehra Turjačanin, koja je gledala kako gore ljudska tijela. O zločinima braće iz Višegrada i o filmu koji je snimljen u njihovoj zoni genocida ne bi bilo dovoljno pola internetskog beskraja. Isto tako neko bi trebao Zehri sada objasniti, kako ona, zapravo, nije žrtva, već da su joj kosa, uši, i ostali dijelovi tijela izgorjeli zbog umjetničkog performansa, koji se desio da bi nastala književnost estetskog utopizma (urbano rečeno: ko nas to, bre, zavadi?) i, sada, novi tokovi filmske umjetnosti oličeni u pobjedničkom filmu Obični ljudi. Ako je i od umjetnika, previše je brate, previše.
Dovoljno se sjetiti etičkog autizma filmova Bure baruta, Rane, Do koske i sličnih urbano-gangsterskih sranja iz srpske produkcije u devedesetim. U knjizi Povijest jednog Nijemca Sebastian Hafner kaže kako se njemačka književnost u periodu od deset godina prije dolaska Hitlera na vlast, a i poslije, bavila poezijom o potocima, travama, lišću i svekolikoj idili prirode. Njemačka umjetnost tada nije imala nikakvog dodira sa stvarnošću. A njemačka stvarnost je bila sve samo ne idilična, sa stalnim previranjima, haosom, iz kojeg će Hitler, istrijebivši ljevičarski politički blok i građansku inteligenciju, mirno doći na vlast.
IZ KUĆE NAŠIH PREDAKA: Moram priznati da znam šta su radili mali, fini, smjerni, skrušeni, dobrohotni, za vrijeme mira tihi, nevidljivi porodični, i obični ljudi tokom posljednjih ratova na prostoru bivše zajedničke države. Oni su, obični ljudi, počinili množinu sistematskih zločina i gadosti od 1991. – 1999. Mali običan čovjek je postao zločinac, silovatelj, pljačkaš i palikuća. To je njegova funkcija u svakom ratu, nije to ništa novo na Balkanu. U Hitlerovoj Njemačkoj su upravo takvi ljudi iznijeli „teret“ holokausta na svojim leđima. Tako da mi se gade mali i obični ljudi. Spavači koji se bude jednom u životu da bi izvršili svoju zločinačku funkciju. Kao što mi se i gadi film sa istim nazivom. I kao što mi se gadi ono što je rekao režiser filma: da se radi o time&space laboratorijskom istraživanju zla. Film i režiser dolaze iz Srbije, koja se neće denacifikovati u desetinama narednih godina, a možda i nikad (žarko se nadam da sam u krivu). Samim tim ni stvari sa ove strane Drine neće biti nimalo bliže katarzi, i ponovnoj izgradnji povjerenja i suživota među ljudima. I baš ovakav film će još snažnije zakucati nejasne, nivelisane istine o ratu u BiH, davajući alibi svim gadovima, u njihovom uvjerenju, kako je fizičko tamanjenje Drugog bilo sasvim normalno, poželjno, ljudski obično, kao kad se đonom gnječe mravi.
Gurajući milione neriješenih ljudskih tragedija i neosvijetljenih sudbina iz prošlog rata pod tepih estetske prevlasti nad etičkom sadržinom umjetničkog djela (na planu dnevne politike to je stalna relativizacija zločina, poricanje genocida, zavjet šutnje itd.), stvaraju se uslovi za nove ratove, zločine i genocide. Dokaz u prilog tome jesu stvari koje komunisti nisu riješili nakon 2. svjetskog rata u Jugoslaviji, jer su za sve koristili metod čvrste ruke. A takav metod nikad ništa ne riješava, već akumulira reakciju, koja čeka svoj trenutak. To smo najbolje osjetili na svojoj koži. Sve te povampirene bradonje i ljude u crnom koji nisu izašli iz mitova i legendi, nego iz kuće prvog komšije, prijatelja, pobratima, 1992. u Bosni i Hercegovini. Iz kuće običnih ljudi. Sa licima koja nisu bezimena.
Na ovoj temi 239 stranica. I nista lepo o Srbiji i Srbima.I svi su cetnici i fasisti. I nista dobro se ne desava u toj zemlji. ttakva vrsta opsesije Srbe sigurn ne tangira. Mrznja ustvari najvise skodi njenim kreaotorima. Psiholozi kazu mrznja ubija. Pa bar cuvajte svoje zdravlje, ako nista drugo.
kibic wrote:Na ovoj temi 239 stranica. I nista lepo o Srbiji i Srbima.I svi su cetnici i fasisti. I nista dobro se ne desava u toj zemlji. ttakva vrsta opsesije Srbe sigurn ne tangira. Mrznja ustvari najvise skodi njenim kreaotorima. Psiholozi kazu mrznja ubija. Pa bar cuvajte svoje zdravlje, ako nista drugo.
Jel' se ti to osjecas ugrozenim? Da ti mozda mi ne nanosimo dusevnu bol? Zasto se vrijedjas ako mi ovdje iznosimo cinjenice? Sta smo mi to slagali? Jesmo li mozda slagali da je Boris Tadic cetnik-salonac? De, cire nam!
Nego cudi me kako to da i MMF ne vjeruje "pro-demokratskoj" Vladi Srbije...
Međunarodni monetarni fond dao je rok Vladi Srbije do oktobra da dokaže da će gromoglasno najavljene reforme državne administracije dati rezultate, piše Blic.
Narednih sedmica vlast će imati pune ruke posla jer će morati da pripremi neophodne zakone, a od uvjerljivosti i odlučnosti zavisit će uplata druge i treće tranše stand by aranžmana, vrijednih ukupno oko 1,2 milijarde eura.
Albert Jeger, šef misije MMF za Srbiju, rekao je da je postignut dogovor da se odgodi zaključenje druge revizije aranžmana i da se kombinuje sa trećom, koja je planirana od 20. oktobra, prenosi B92.
On je potvrdio da je Fond tražio povećanje stope PDV od Vlade Srbije kako bi se pokrio deficit budžeta, ali da su dobijena uvjeravanja da za tim nema potrebe pošto će deficit biti pokriven iz drugih izvora.
"Fond je odobrio Srbiji povećanje budžetskog deficita sa tri na 4,5 odsto u 2009. Očekujemo da se proizvodnja u Srbiji stabilizuje u drugoj polovini godine i da pad bruto domaćeg proizvoda bude četiri odsto u 2009. Mi smo više nego spremni da podržimo ideju reformi javnog sektora, ali bismo voljeli da vidimo konkretne planove i akcije", naglasio je Jeger.
On se pohvalno izrazio o monetarnoj politici Srbije, posebno u vezi sa stabilnim deviznim rezervama Narodne banke Srbije i stabilnošću bankarskog sektora, ali je ukazao da je stopa inflacije u Srbiji i dalje visoka u odnosu na druge zemlje regiona.
Plaće u javnom sektoru i penzije u 2009. neće biti smanjivane, niti ima potrebe za povećanjem poreza jer je, kako je rekla Diana Dragutinović, ministrica finansija, budžet do sada "restriktivno izvršavan".
"Postignuta je saglasnost da je u 2010. godini neophodna reforma penzionog sistema, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i državne administracije. Reforma znači manje troškove i efekti su od 20 do 25 milijardi dinara na godišnjem nivou. Sva ministarstva morat će da dostave jasan plan ušteda kako bi spremno dočekali misiju MMF u oktobru ", upozorila je Dragutinovićeva.
Dodala je da se već sada radi na nacrtu budžeta za 2010. i da će njime biti predviđen iznos za otpremnine za višak u državnoj upravi.
kibic wrote:Na ovoj temi 239 stranica. I nista lepo o Srbiji i Srbima.I svi su cetnici i fasisti. I nista dobro se ne desava u toj zemlji. ttakva vrsta opsesije Srbe sigurn ne tangira. Mrznja ustvari najvise skodi njenim kreaotorima. Psiholozi kazu mrznja ubija. Pa bar cuvajte svoje zdravlje, ako nista drugo.
ne zavaravaj (tj. ne tjesi se) se uzalud da je neko na ovoj temi "pun mrznje prema srbiji koja ce ga iznutra pojesti", to je prica za malu djecu - sve stvari iznesene ovdje su cinjenice, druga stvar sto tebi smeta....svi najcesci komentatori na ovoj temi su vise od ove teme aktivni na temi vicevi, poezija i ostalo ...
Nisam gledao film Obični ljudi – niti ću ga gledati. Ovako glasi prva rečenica teksta Kapo iz Omarske Pavla Levija, osim naziva filma. U Levijevom tekstu riječ je o uratku Srđana Dragojevića Sveti Georgije ubiva aždahu (dio ovog filma je sniman u konclogoru Omarska), koji možete pročitati na e-novine.com. Film Obični ljudi Vladimira Perišića je ovogodišnji dobitnik nagrade Srce Sarajeva u konkurenciji regionalnog dugometražnog igranog filma, a nagradu mu je dodijelio ugledni međunarodni žiri na čelu sa proslavljenom glumicom Mirjanom Karanović. Tako bi nekako glasila rečenica iz agencijske vijesti.
KO NAS TO, BRE, ZAVADI? O ovom filmu se pričalo još dok je trajao SFF. Sve što sam čuo o njemu, od ljudi u čiji ukus i um imam povjerenja više nego u filmsku kritičarku iz Oslobođenja, jeste to da nisam ni dobio želju da ga pogledam. Ili da ga pogledam i definitivno se uvjerim kako milo lice bradate Srbije, Boris Tadić, sa slatkorječivom demagogijom, pruža filmsku ruku pomirenja tzv. zaraćenim stranama.
Zatim su, kako je to normalno u demokratskom svijetu, uslijedile i negativne kritike ovog filma, da bi došle i reakcije na negativnu kritiku, te da bi se napravila sasvim lažna dilema oko toga da li je na pomolu novo viđenje ratne i postratne stvarnosti na prostorima bivše Jugoslavije, barem što se tiče filma. To je kritičar E-novina Vladan Petković suptilno i originalno nazvao: „Novi tokovi“, i u istoimenom tekstu ustvrdio kako je odzvonilo previše jasnim, konkretnim filmovima tipa Ničija zemlja, Lepa sela, Snijeg, donekle Buick Riviera, i, posebno Grbavica, jer ti filmovi, po njemu, nisu mogli nanovo sagraditi famozne mostove među ljudima, jer su neobjektivni, manipulativni, ili optužuju drugu stranu, u ovom slučaju srpsku, ako izuzmemo Lepa sela lepo gore. U Običnim ljudima se pojavljuju samo dva nadimka, takođe gledalac ne zna ni vrijeme ni mjesto radnje, kada skupinu mladih bezimenih vojnika negdje odvedu, i oni izvrše neke masovne likvidacije nekih takođe bezimenih zatvorenika.
Film Lepa sela lepo gore spada u red najciničnijih filmova srpske produkcije devedesetih godina. Cinizam se odnosi na činjenicu da je sniman na zgarištima nesrpskih (ergo bošnjačkih) sela u okolini Višegrada, kojim su tada gospodarili braća Milan i Sredoje Lukić, poznati, između ostalog, po performansu za koji im je bilo potrebno stotinjak staraca, žena i djece Bošnjaka, i jedna kuća. Ostatak priče je poznat. Njen najbolji svjedok je, tada djevojka, Zehra Turjačanin, koja je gledala kako gore ljudska tijela. O zločinima braće iz Višegrada i o filmu koji je snimljen u njihovoj zoni genocida ne bi bilo dovoljno pola internetskog beskraja. Isto tako neko bi trebao Zehri sada objasniti, kako ona, zapravo, nije žrtva, već da su joj kosa, uši, i ostali dijelovi tijela izgorjeli zbog umjetničkog performansa, koji se desio da bi nastala književnost estetskog utopizma (urbano rečeno: ko nas to, bre, zavadi?) i, sada, novi tokovi filmske umjetnosti oličeni u pobjedničkom filmu Obični ljudi. Ako je i od umjetnika, previše je brate, previše.
Dovoljno se sjetiti etičkog autizma filmova Bure baruta, Rane, Do koske i sličnih urbano-gangsterskih sranja iz srpske produkcije u devedesetim. U knjizi Povijest jednog Nijemca Sebastian Hafner kaže kako se njemačka književnost u periodu od deset godina prije dolaska Hitlera na vlast, a i poslije, bavila poezijom o potocima, travama, lišću i svekolikoj idili prirode. Njemačka umjetnost tada nije imala nikakvog dodira sa stvarnošću. A njemačka stvarnost je bila sve samo ne idilična, sa stalnim previranjima, haosom, iz kojeg će Hitler, istrijebivši ljevičarski politički blok i građansku inteligenciju, mirno doći na vlast.
IZ KUĆE NAŠIH PREDAKA: Moram priznati da znam šta su radili mali, fini, smjerni, skrušeni, dobrohotni, za vrijeme mira tihi, nevidljivi porodični, i obični ljudi tokom posljednjih ratova na prostoru bivše zajedničke države. Oni su, obični ljudi, počinili množinu sistematskih zločina i gadosti od 1991. – 1999. Mali običan čovjek je postao zločinac, silovatelj, pljačkaš i palikuća. To je njegova funkcija u svakom ratu, nije to ništa novo na Balkanu. U Hitlerovoj Njemačkoj su upravo takvi ljudi iznijeli „teret“ holokausta na svojim leđima. Tako da mi se gade mali i obični ljudi. Spavači koji se bude jednom u životu da bi izvršili svoju zločinačku funkciju. Kao što mi se i gadi film sa istim nazivom. I kao što mi se gadi ono što je rekao režiser filma: da se radi o time&space laboratorijskom istraživanju zla. Film i režiser dolaze iz Srbije, koja se neće denacifikovati u desetinama narednih godina, a možda i nikad (žarko se nadam da sam u krivu). Samim tim ni stvari sa ove strane Drine neće biti nimalo bliže katarzi, i ponovnoj izgradnji povjerenja i suživota među ljudima. I baš ovakav film će još snažnije zakucati nejasne, nivelisane istine o ratu u BiH, davajući alibi svim gadovima, u njihovom uvjerenju, kako je fizičko tamanjenje Drugog bilo sasvim normalno, poželjno, ljudski obično, kao kad se đonom gnječe mravi.
Gurajući milione neriješenih ljudskih tragedija i neosvijetljenih sudbina iz prošlog rata pod tepih estetske prevlasti nad etičkom sadržinom umjetničkog djela (na planu dnevne politike to je stalna relativizacija zločina, poricanje genocida, zavjet šutnje itd.), stvaraju se uslovi za nove ratove, zločine i genocide. Dokaz u prilog tome jesu stvari koje komunisti nisu riješili nakon 2. svjetskog rata u Jugoslaviji, jer su za sve koristili metod čvrste ruke. A takav metod nikad ništa ne riješava, već akumulira reakciju, koja čeka svoj trenutak. To smo najbolje osjetili na svojoj koži. Sve te povampirene bradonje i ljude u crnom koji nisu izašli iz mitova i legendi, nego iz kuće prvog komšije, prijatelja, pobratima, 1992. u Bosni i Hercegovini. Iz kuće običnih ljudi. Sa licima koja nisu bezimena.
evo da usporedim sa svojim misljenjem
Postao/la dallton dana 17/07/2009 18:53
evo ovako otprilike izgleda lista koju bi ti neko iz pca poslao kao neku vrstu zelja za pomirenje:
1. potpis po mogucnosti svih bosnjaka da je pc "neupitna sad i zauvijek", i po mogucnosti da se i oni nesrbi koji su se vratili odsele i naravno da sa sobom povedu i politicke predstavnike da ne bi smetali razvoju demokratije
2. potpis po mogucnosti svih bosnjaka da ukoliko se mlada pc "demokratija" u neko buducnosti odluci na neovisnost, nece ni posto hvatati oruzja vec ce naprotiv aplaudirati volji srpskog naroda da izadje iz vjekovnog suzzanjstva i vjestacke tvorevine
3. prestati pod hitno pricati o srebrenici, ne upotrebljavati referencu "genocid" vec samo "masakr" ili tragicni dogadjaj, odmah nasera orica zatvoriti, kljujica, ganica, sefera halilovica i ostale poslati u beograd da se utvrdi prava istina i pravda i doprinese procesu pomirenja ...naravno rat vise nije agresija, nego je "tragicni sukob" za koji su najvecim dijelom krivi oni koji su glasali za nezavisnost sa 65 posto... i bosanci koji su bili u sarajevu tokom opsade da se izvinu sto nisu izasli iz sarajeva, i da okrive aliju sto ih je tolike dane drzao zatvorene bez vode i struje
4. ne spominjati nikakve silovane zene, zene u crnom baciti u zatvor, cetnicki pokret proglasiti dijelom folklora
5. zatvoriti spomenike za konclogore ili bar napisati da su ovdje stradali svi a cuvari logora i izvrsioci zlocina su bili opet svi...svi su sve radili 6. iznad sarajeva podignuti veliki krst kao spomen obiljezje nastradalima braniocima sarajeva s pala...
7. i naravno gdje god sta se zove bosansko, da se to samoinicijativno ukine, jer kakve veze ima BiH s prefiksom bosanski / naravno vratiti gradovima njihova prava imena...foca=srbinje, srpska sume, srpske vode, itd...samom cinjenicom da se sve zove srpsko, niko nije diskriminiran, i mirna bosna
8. priznati konacno da je bih u stvari uvijek bila cisto srpska zemlja, a da su bosnjaci srbi koji su skrenuli s pravog puta i koji pate od krize identiteta
9. u slucaju da nema neovisnosti pca, definitivno napraviti federaciju sa srbijom
ima toga jos moze dodati ko zeli
u stvari igranka se vodi oko najnovije srpske "jesmo mi malo srali, ali i drugi su, a i ako nisu toliko koliko smo mi sve je to normalno u ratovima, ma sta su ljudi znali, ne mozes to ocekivati, rat je ludilo ..."
reci da si "malo srao" je forma samo-ekskulpacije po sistemu "pa i ja sam covjek", recenica koja ne znaci nista a i degradira ljude generalno (i ubica je covjek, al nije dobar covjek i nije pozeljan covjek)
da su "i drugi to radili" opet nije nikakav izgovor, jer prvo nije cinjenicno tacno, a kao drugo ako drugi skacu sa zgrade ne znaci da to i tebe opravdava da to cinis, jedino ako nisi idiot ili maloljetnik koji automatski ponavlja ono sto drugi oko njega rade
"sta su ljudi znali" - nikakav izgovor jer su prvo mogli da znaju (sve im se desavalo pred ocima) a kao drugo trebali su da znaju ali nisu - sto ce reci da su iz svojih razloga odlucili da ne znaju, kontajuci da kako god se sve zavrsi to ce im biti kao vadiona - al to nije vadiona nigdje, ni u pravu a ni u zivotu...
"rat je ludilo" - najnetacnija izjava u nasem kontekstu, nije ovo bio ljudski tzunami gdje se sve nasumicno, vec se hiljadu puta potvrdilo da su se stvari desavale organizovano, planski i ciljano (primjer - ako je srebrenica samo "masakr" (sto implicira neku vrstu divljeg sukoba bez smisla), otkud onda tolike sekundarne masovne grobnice gdje su lesevi prebacivani da bi se sakrili - dakle postojao je i plan (prvo ubij, pa sakrij dokaze), organizacija (to nije mogao izvesti jedan covjek, nego su trebale hiljade plus materijal plus neko ko ce sve osmisliti)....ciljano - pa zna se brate sta su bili ciljevi
Last edited by dallton on 05/09/2009 15:11, edited 1 time in total.
Ovde je ugrozen zdrav razum. Da se od silnog pracenja situacije,nije naslo nesto pozitivno .Selekkivnost je problem.
Kazes,iznose se cinjenice.Voleo bih da cujem tu arguementaciju da je ceo narod fasisticki. To jos niko nije uspeo,pokusaj ti.
Ne pada mi na pamet da branim Tadica,a posebno od optuzbi za cetnikovanje. Ne razumem se u tu tematiku,mada deluje neverovatno,ali eto,tako je. Nisam se bavio istorijskim temama,posebno sa aspekta mitolgije. Mada,kako ovde brzo idu kvalifikovanja,ne sumnjam da cete i mene tako okvalifikovati.
Abacija wrote:
Jel' se ti to osjecas ugrozenim? Da ti mozda mi ne nanosimo dusevnu bol? Zasto se vrijedjas ako mi ovdje iznosimo cinjenice? Sta smo mi to slagali? Jesmo li mozda slagali da je Boris Tadic cetnik-salonac? De, cire nam!
kibic wrote:Ovde je ugrozen zdrav razum. Da se od silnog pracenja situacije,nije naslo nesto pozitivno .Selekkivnost je problem. Kazes,iznose se cinjenice.Voleo bih da cujem tu arguementaciju da je ceo narod fasisticki. To jos niko nije uspeo,pokusaj ti.
Ne pada mi na pamet da branim Tadica,a posebno od optuzbi za cetnikovanje. Ne razumem se u tu tematiku,mada deluje neverovatno,ali eto,tako je. Nisam se bavio istorijskim temama,posebno sa aspekta mitolgije. Mada,kako ovde brzo idu kvalifikovanja,ne sumnjam da cete i mene tako okvalifikovati.
Abacija wrote:
vidi pod haski sud, srebrenica i 15 godina opravdavanja, negiranja, minimaliziranja itd itd (ima toga jos koliko hoces)....nije tesko dokazati uopste, a nebitno je da li ti to prihvatas ili ne, jer od tvog prihvatanja ne zavisi validnost dokaza, buduci da se subjektivno misljenje okrivljenog o njegovoj nevinosti ne uzima obzir
nije istina...ovdje se kritikuju zklocinci i oni koji podrzavaju zlocince..sad sto tebi i slicnim je draze da relativizirate zlocine i velikosrpsku politiku,umjesto da se se pridruzite u podrsci Cedomiru Jovanovicu kad mnogi bosnjaci istog i slicne ljude u srbiji velicaju i podrzavaju,ti ipak izaberes da kritikovanje srpske olosi prikazes kao "bosnjaci mrze srbe" ne mrze bosnjaci srbne nego bore se protiv olosa u srpskom narodu, jer taj olos nam radi o glavi konstantno..
borba protiv cetnistva ,zlocinaca i veliokosrpstva je moralnost i odlika postenog i hrabrog covjeka..sad sto se strteski zlocin isplatio (trenutno) vecini srba u BIH i srbiji pa isti podrzavaju je druga prica,kojom se ti trebas baviti..
Last edited by zavrzlama on 05/09/2009 15:49, edited 1 time in total.
Moram se nasmejati. I to da dozivim da me neko optuzi da relativizujem zlocine i velikosrpsku politiku. Toliko je besmisleno da se necu ni braniti. Sta je sledece,da sam salonac i poziv modu da proveri IP.
[quote="zavrzlama
nije istina...ovdje se kritikuju zklocinci i oni koji podrzavaju zlocince..sad sto tebi i slicnim je draze da relativizirate zlocine i velikosrpsku politiku,umjesto da se se pridruzite u podrsci Cedomiru Jovanovicu kad mnogiiosnjaci istog i slicne ljude3 srbiji velicaju i podrzavaju,ti ipak izaberes da kritikovanje srpske olosi prikazes kao "bosnjaci mrze srbe" ne mrze bosnjaci srbne nego bore se protiv olosa u srpskom narodu, jer taj olos nam radi o glavi konstantno..
borba protiv cetnistva ,zlocinaca i veliokosrpstva je moralnost i odlika postenog i hrabrog covjeka..sad sto se strteski zlocin isplatio (trenutno) vecini srba u BIH i srbiji pa isti podrzavaju je druga pricva,kojom se ti trebas baviti..[/quote]
kibic wrote:Moram se nasmejati. I to da dozivim da me neko optuzi da relativizujem zlocine i velikosrpsku politiku. Toliko je besmisleno da se necu ni braniti. Sta je sledece,da sam salonac i poziv modu da proveri IP.
[quote="zavrzlama
nije istina...ovdje se kritikuju zklocinci i oni koji podrzavaju zlocince..sad sto tebi i slicnim je draze da relativizirate zlocine i velikosrpsku politiku,umjesto da se se pridruzite u podrsci Cedomiru Jovanovicu kad mnogiiosnjaci istog i slicne ljude3 srbiji velicaju i podrzavaju,ti ipak izaberes da kritikovanje srpske olosi prikazes kao "bosnjaci mrze srbe" ne mrze bosnjaci srbne nego bore se protiv olosa u srpskom narodu, jer taj olos nam radi o glavi konstantno..
borba protiv cetnistva ,zlocinaca i veliokosrpstva je moralnost i odlika postenog i hrabrog covjeka..sad sto se strteski zlocin isplatio (trenutno) vecini srba u BIH i srbiji pa isti podrzavaju je druga pricva,kojom se ti trebas baviti..
[/quote]
ne treba tebe niko proglasavat saloncem to ti sam odmah u startu uradis ...vjeruj mi da je danas veoma tesko na ovom forumu napisati vise od par postova a da ti ne odrede tacnu krvnu sliku ...malo se promijenila praksa u odnos na salonce..do skora su upadali na forum i trpilo ih se malo duze vrijeme jer se nadalo da ce tokom razgovora doci tobe,dok sad im se skrese u lice odmah ,pa se moraju brzo da demaskiraju ..
Eto doprinos diskusiji. Reagovanja na ovom portalu povodom pogibije 7 radnika,od toga 6 zena , fabrike municije u Uzicu.
Osman
04.09.2009. u 08:09 i ja sam zalostan samo tako, placem ko dijete :):) Višegrad
04.09.2009. u 08:11 Moja "iskrena sućut", da su oni živi, a kompletan užički korpus mrtav, oprali bi dio grijehova za smrt koju su sijali po Bosni. celo
04.09.2009. u 08:25 ma meni zao sto cijelo uzice nije otislo u pm. chata
04.09.2009. u 08:33 ne laprdajte, to su ipak bili samo radnici, ljudi koji su htjeli prehraniti porodice. Sve
04.09.2009. u 08:33 mislim daj Stanojka da zivimo sa njima. Al kad se sve sagleda Stanojka je u pravu. Lijepo je vama u Fildzaanstanu. Komšija
04.09.2009. u 08:56 Žalio bih al da prave odbrambenu municiju. Bosanac
04.09.2009. u 09:04 Sad ce Vekaric i ostali opet optuziti Jurisica da je on izdao naredjenje. Bosanac
04.09.2009. u 09:06 Zar je nisu preimenovali u "Prvi četnik", u skladu s politikom koju vode. savo r.
04.09.2009. u 10:03 Timocka buna je neminovna,inace nam se dobro nepise. savo r.
04.09.2009. u 10:05 MORA SE ZNAT CIJA JE I KOCE DA JE VODI. Nemamo mi 100 Srbija nego 1-dnu. CETO
04.09.2009. u 10:25 NOZ,ZICA...
ZAVRSI ZAPOCETO.
TRECA RIJEC JE NAZIV MJESTA U REPUBLICI SRPSKOJ.
04.09.2009. u 11:02 Žiku ove Čikago Bulse jesu se raspištoljili. Srbin
04.09.2009. u 11:08 Velika šteta što je poginulo tih nekoliko ljudi. Da je bilo sreće, u p.z.u materinu bi otišlo čitavo užice sa bližom i daljom okolinom. kj
04.09.2009. u 11:28 kakva je ovo vijest ba, libo nas racku i za uzice i za komplt smrdiju Dunja
04.09.2009. u 12:45 Kakvi bolesni komenari! Portal Sarajevo x je ocigledan poligon za bolesne soviniste i nacionaliste koji na spomen Srbije ili Srba U BILO KOM KONTEKSTU odmah dobiju primitivni nagon da nesto ogavno komentarisu. Ne razumijem - ako se neko vec raduje tome sto je poginulo 7 ljudi na radnom mjestu BILO GDJE U SVIJETU, zasto ima bolesnu potrebu da to i napise i salje ne razne portale??!! Jeli samo zato sto su izginuli ljudi iz Srbije? Jadno, da ne moze biti jadnije!! FUJ!! CHICHA
04.09.2009. u 17:13 Vidis ti sljama i taloga ovog zelenog!
Koliko ste jadni i bijedni sa ovim komentarima a u vezi nesrece koja se desila obicnim ljudima, radnicima i jos neki prizeljkuju citav grad da ode u vazduh, alo?!
Od zivota vi puno nemate, eto brte pitajte ulemu.
Nabijem vas na ovaj moj 21-o kalibarski pravoslavni : )) ARIF
05.09.2009. u 01:50 kako je samo nemoralno praviti municiju i onda je prodavati gladnim plemenima po africi = bad karma
Sve se vraca, na ovaj ili onaj nacin... Arslo
05.09.2009. u 01:51 @Nabijem vas na ovaj moj 21-o kalibarski pravoslavni : ))
Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio da će ukidanje jednog broja razreda sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina ubrzati asimilaciju manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini.
Ministarstvo prosvete je preko Područnog odeljenja u Zrenjaninu pripremilo plan racionalizacije nastave i smanjenja troškova, što podrazumeva spajanje razreda, odnosno ukidanje pojedinih razreda u osnovnim školama u Zrenjaninu i okolini.
CRCD je ocenio da je prethodna "racionalizacija" obrazovnog sistema iz 1991. godine u znatnoj meri oštetila sistem obrazovanja na manjinskim jezicima u onim delovima Vojvodine gde pripadnici nacionalnih manjina ne čine većinu u ukupnom stanovništvu. "Efekti ove 'racionalizacije' nisu i ne mogu da budu popravljeni. Oni su ubrzali asimilaciju nacionalnih manjina u svim lokalnim zajednicama gde njihovi pripadnici nisu većina u ukupnom stanovništvu", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da postoji "bezbroj" primera koji svedoče da spajanje razreda s nastavom na jezicima nacionalnih manjina vodi brzom gašenju nastave na manjinskim jezicima, poput primera osnovnih škola "Drugi oktobar" i "Jovan Cvijić" u Zrenjaninu. "Rezultat je da više od 10.000 Mađara iz grada Zrenjanina može da školuje svoju decu na nivou osnovne škole na maternjem jeziku još samo u Osnovnoj školi 'Sonja Marinković', a sada će i u toj skoli nastava na mađarskom jeziku biti 'racionalizovana', što znači, u vrlo bliskoj pespektivi, i ugašena", upozorava se u saopštenju.
CRCD je ocenio da se novom "racionalizacijom" krši Ustav Srbije, prema kojem se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati. Ta nevladina organizacija je navela da bi, umesto smanjivanja obima nastave na manjinskim jezicima, bilo bolje da prosvetne vlasti primene pozitivnu diskriminaciju u sistemu obrazovanja.
neznam, gdje budu ovi dušebrižnici i humanisti kad se još od juna 1995-te ( a to je skoro 15 godina ) po srbijanskim i inim srpskim "sportskim " ( a sport je kulturna manifestacija, bez obzira koji ) ) maše parolama tipa: nož, žica, srebrenica ... ( one manje uvredljive da ne spominjemo ) ...
ja neviđoh ni jednog da mu zasmeta ...
Naravno da mi je smetalo i da mi smeta takva vrsta bolesnog ,morbidnog navijanja i da je to za svaku osudu. I mislim da je takv stav pretpostavka ljudske normalnosti. Ali isto tako nemam dilema da treba se suprotstavim fasistoidnim teorijama o zlocinackom karakteru celog jednog naroda koja se ne retko zagovara ovde na forumu ili bolesnom likovanju nad smrcu radnika fabrike. Valjda to nije tesko izreci pa makar se radilo o nasima,a li na zalost ,ne procitah tako nesto.
kiky wrote:neznam, gdje budu ovi dušebrižnici i humanisti kad se još od juna 1995-te ( a to je skoro 15 godina ) po srbijanskim i inim srpskim "sportskim " ( a sport je kulturna manifestacija, bez obzira koji ) ) maše parolama tipa: nož, žica, srebrenica ... ( one manje uvredljive da ne spominjemo ) ...
ja neviđoh ni jednog da mu zasmeta ...
kibic wrote:Ovde je ugrozen zdrav razum. Da se od silnog pracenja situacije,nije naslo nesto pozitivno .Selekkivnost je problem.
Kazes,iznose se cinjenice.Voleo bih da cujem tu arguementaciju da je ceo narod fasisticki. To jos niko nije uspeo,pokusaj ti.
Do skora smo mi forumasi pucanstvo u Srbiji dijelili na velikosrbe/cetnike i obicne ljude. Medjutim, poslije ovogodisnjih politickih zbivanja i izjava sa obje strane Drine (vidi pod Tadic, Jeremic, Dodik, Slavuj, Vasic, Davidovic i Kuzmanovic) shvatili smo da su velikosrbi preuzeli monopol na srpstvom (u stvari, oni su ga od pocetka rata i imali). Zato, ako Srbima odgovara da ovi cetnici u njihovo ime odlucuje ko i sta je Srbin onda je to sasvim u redu i za mene.
A usput, mnogi demokratski Srbi/Srbijanci se uopste ne vrijedjaju ovom generalizacijom. Cak sto vise oni je i sami upotrebljavaju (npr. novinari e-novina).
kibic wrote:Ne pada mi na pamet da branim Tadica,a posebno od optuzbi za cetnikovanje. Ne razumem se u tu tematiku,mada deluje neverovatno,ali eto,tako je. Nisam se bavio istorijskim temama,posebno sa aspekta mitolgije. Mada,kako ovde brzo idu kvalifikovanja,ne sumnjam da cete i mene tako okvalifikovati.
Dokazi da je Tadic cetnik postoje na ovoj temi. (Ne brini se, ne moras citati sve od pocetka. Dovoljno je da pretrazis postove iz ove godine.) Ako ne zelis da ih nadjes onda ti slobodno nastavi zivjeti u svom vjestacki stvorenom, izolovanom svijetu, gdje ti sam odredjujes sta su cinjenice a sta mitologija.
Mala srpska zelena knjiga
Nikola Samardžić
04.09.2009.
Biljana i Vlada Gligorov su na dobrom tragu. Spoljna politika se obično prenosi na unutrašnju. Zvanična Srbija je intenzivirala odnose koje je nekad negovala komunistička Jugoslavija. Titov srednji put, između Zapada i Istoka, sa osloncem na trećesvetske diktature, vodio je dezintegraciji najdragocenijih integrativnih i kulturnih vrednosti Jugoslavije. Koja nije nastala u komunizmu, i koja je trebalo da ga nadživi. Vođi srpske turbo-narodnjačko-lopovske kontrarevolucije, antidemokratske i antievropske, ispisuju, od 12. marta 2003, srpsku zelenu knjigu o sklonosti represiji i zločinu.
U dimu i smradu dreke o medijima, i barutne eksplozije robe namenjene trećesvetskim ubicama, odvija se organizovana pljačka osnovnih resursa, upravo po ruskom ili kineskom modelu. Nova putinizacija vlasti, koja nije uspela Koštunici, ponovo stvara jedinstveni blok nomenklature političkih partija, i vladajućih i opozicionih. Koji je vlast učinio monolitnom, a opoziciju u praksi ukinuo.
Zato su omraženi NATO, Amerika, Zapad i građanska privatna svojina.
Jedina stvarna opozicija Tadiću je demokratska levica. Da li će i nju pridobiti, okupljanjem na proslavi 20. oktobra 44-te? Da li će na istu platformu smestiti i svoj novi JUL, i penzionisane građanske saveze? Da li će Zakon o planiranju i izgradnji uvesti novu, pravednu svojinsku strukturu, koja će zabetonirati prošlost stare kapitalističke, proevropske Jugoslavije? Da li zaista postoji dogovor, koji okuplja svaku vlast i svaku opoziciju, koji dopušta da se Zakon o javnoj svojini donosi pre zakona o restituciji? Koji je trebalo da prethodi privatizacionom ciklusu nakon 2000. Taj dogovor zanemaruje činjenicu da je Srbija jedina evropska država koja odbacuje restituciju. Da li će onda biti svejedno i ko je predsednik Srbije, Tadić, Nikolić ili Putin? Da li i to Tadić želi?
Otpor ulasku u NATO je težnja povratku u Treći svet, ili u neki novi Varšavski pakt. Negacija građanske privatne svojine, „narodnog kapitalizma“ (Z. Đinđić), u dubini je negacija ljudske jednakosti i demokratije. Negacija restitucije je negacija holokausta. Nacionalizacija i konfiskacija su samo nastavak nacifikacije kojim je Srbija trebalo da pripadne konceptu Konačnog rešenja. Takvi koncepti su, nimalo slučajno, u aktuelnoj Srbiji življi nego ikad.
Kad se vodi rasprava o načelima, uvek je dobro otvoriti novčanik. ANEM je podsetio da su se mediji mogli uljuditi na osnovu postojećih zakona, koje nekompetentna administracija nije bila u stanju da primeni. Granice monopola, i medijskih, ovde se inače teško probijaju. Izmene zakona neće nikoga učiniti pametnijim, niti dodatno zaglupeti. Medije neće uništiti, ili upristojiti. Jer je to nemoguće u ovakvom stanju kulture i svojinskih odnosa. Zato i javnost ne postoji. Sem kao neodređen, suvišan pojam.
Srbiju medijski uređuju bliski prijatelji i saradnici predsednika Tadića. (I nekoliko službenika tajne policije, vojske, crkve i poslovne oligarhije.) Isti koji su radili kampanju za JUL 1997-8, i uživali pristup primarnoj emisiji, odakle su razvijali marketinške imperije u zemlji i inostranstvu. I Tadić, i ja, i desetine entuzijasta, tada smo se, očajni i poderani, drndali po ulicama, odborima i izlokanoj, umirućoj Srbiji. Zbog svega ovoga? Putin, Kastro i Gadafi strateški partneri. Šaneri opštinski i gradski sekretari i menadžeri. Kad smo kod šanera, i službenika Luke i Apoteke, neću o LDP-u. Čedomir je pravu, kad je urednike i vlasnike Danas-a opomenuo da su u kolumniste uvrstili organizatora paljevine i pljačke Beograda. Taj, ime mu je nebitno, dobro zna kako se fatiraju Tadićevi drugari. I njegov šef, čiji je on, navodno, bio šef, delio je stanove i monopole, hapsio sudije i suvišne biznismene. Iznosile su se sumnje da je dvadeset vojnika streljano pošto su, verovatno, ugledali omiljenog ratnog komandanta predsednice jednog novinarskog udruženja. Koja bunca o Evropi i demokratiji.
Svejedno, ako je prethodno, relativizacijom i negacijom srebreničkog genocida, nacifikovala srpsku kulturu u celini. A njene novine, sa čituljama, ispisivale, u idiotskim kolumnama i komentarima, političke poternice. Srećom, bez odjeka. Ali je Srbija ostala septička jama ozidana odjecima i reagovanjima. U pravu je Čedomir, ali je ovo i njegov i moj, i ne samo naš politički poraz, i džaba mu Furle i džipovi, i meni moja lična sreća i zadovoljstva, kad deci ništa plemenito nećemo ostaviti. Najbolje da nam ne verujete, ni njemu ni meni.
Tadić je zaboravio, da je prethodni diktator pao, pa je uhapšen, pa je manjkao, pošto je Srbiju ućutkao i zagluveo. To se još uvek nije ponovo desilo. Ali samo što nije. Zasad je lepo na ovom peščanom sprudu. Pokrili ga jorgan-planinom. I taj jorgan je plaćen julovskim parama.
Prioritet je, umesto Peščanog spruda, Grad na vodi.
A slobodnima zavide. I oni koji ih brižno pokrivaju. Ponekad bih se otkrio, i zaplivao.
mnogi kriticki tekstovi koji se pisu na raznima stranama mi stvarno izgledaju kao da autori prate sta se pise na sa-x forumu a ponekad i politicke izjave
tezu o " zločinačkom karakteru cijelog jednog naroda " nisu izmislili bosanci, hrvati, albanci ili neki drugi koje su srbi u crno zavili ...
niti je to pomodarstvo na sa-x-u ...
tu tezu su srbi nametnuli sami, gledajuči šta se radi po komšiluku i po komšijskim kučama i sa komšijskim familijama i pritom ne puštajuči ni glasića u znak protesta ...a kamoli da se odlučno dignu protiv nasilja i zla koje njihovi sugrađani upražnjavaju po okolnim zemljama ...
čak šta više, srbi neče da usvoje kamaru toga što je več i eu usvojila ( zbog savjesti ) u spomen žrtava zločina i genocida a onda četnički pokret, koji je po bosni svojim zvjerstvima prije samo petnestak godina, prevazišao sam sebe, izvlače iz mraka istorije i stavljaju u rang boraca protiv fašizma ...
i tu su srbi složni ...
šta čovjek da misli o jednom takvom narodu ...
iskreno, nisam čitao postove unazad par stranica ( bio sam na odmoru ( da se pohvalim)) ) pa neznam ko se podsmjehivao nesreči u užicama ...