Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sodom1

#5801 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Sodom1 »

Sarajevo1970 wrote:
Hakiz wrote: Vozim se ja taksijem i priča mi lik u stilu, da smo u Sloveniji, relacija koju me vozi bi koštala 90 Eura a ne 10 KM koliko košta ovdje.
Ma laze ba. Hajd da uzmemo neku prosjecnu voznju od5 kilometara i prosjecne plate.
Ja bas isao avionom prije par dana u Ljubljanu pa se tamo morao vozati taksijem.

U Ljubljanu: Pocetna=€1.40 + svaki kilometar=€1.00, znaci €6.40 totalno.
Prosjecna plata im €1000, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.06% od plate.

U Sarajevu: Pocetna=1.50KM + svaki kilometar=1.00KM, znaci 6.50KM totalno.
Prosjecna* plata nam 850KM, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta nam neki 0.07% od plate.
*Govorim o ovima koji radu legalno fulltime, ne huso koji radi na crnom kod fike za 400KM

Znaci na kraju je tamo cak i malo jeftinije nego ovdje.

Jos nekoliko gradova koje znam na pamet:

London: Pocetna=£2.60 + svaki kilometar=£3.90, znaci £22.10 totalno.
Prosjecna plata im £1650, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 1.3% od plate.

Vaduz: Pocetna=sFr6.00 + svaki kilometar=sFr3.50, znaci sFr23.50 totalno.
Prosjecna plata im sFr7000, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.3% od plate.

Frankfurt: Pocetna=€3.50 + svaki kilometar=€1.75, znaci €12.25 totalno.
Prosjecna plata im €2200, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.5% od plate.

Amsterdam: Pocetna=€2.98 + svaki kilometar=€2.19, znaci €13.93 totalno.
Prosjecna plata im €2100, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.6% od plate.

Praha: Pocetna=25CZK + svaki kilometar=19.90CZK, znaci 124.50CZK totalno.
Prosjecna plata im 22.500CZK, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.5% od plate.

Evo me ispade sad keo taxi-rain-man fakat. :lol:
Prosjecna u Frankfurtu 2 200 :-)
Daj Boze
dječak sa šibicama

#5802 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

rumenige_brajtner wrote:u ponedjeljak naveče, oko pola 2, zovem crveni taksi. javlja se onaj dispečer, kojijevećkuac, i ko iz topa kaže "nema vozila"?!! al nije ni probao da prozove nekoga, nego odma on. reko, kako znaš boga ti, nisi nikog ni pitao, ni prozvao, šuti debil i spusti slušalicu. dakle, i crveni su postali govnari.
Crveni ima na ekranu racunara pozicije svih taxija, vjerovatno je odmah vidio da u tvojoj blizini nema nikoga.

Ne mogu oni sa 40 vozila pokriti cijeli grad, nikako.
Alternativac1

#5803 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Alternativac1 »

Strašan problem je u ovom gradu postalo to što ne možeš nazvati jebeni taksi, tj. možeš zvati ali veoma često il nema vozila il se ne javljaju il neki kurac... Ja stvarno ne znam oće li u ovom gradu ikad išta proraditi kako treba? :oops:
Edin H.

#5804 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Alternativac1 wrote:Strašan problem je u ovom gradu postalo to što ne možeš nazvati jebeni taksi, tj. možeš zvati ali veoma često il nema vozila il se ne javljaju il neki kurac... Ja stvarno ne znam oće li u ovom gradu ikad išta proraditi kako treba? :oops:
Zamalo nisam folio avion, morao s torbama izletiti stana na ulicu ko djakalu, upravo kao sto ti kazes niko se ne javlja na fontele.

A nema regulatornog, opstinskog tijela da ih, kao udruzenja opali po usima, povuce dozvole itd., onda bi se javljali. :twisted:
dzeno123

#5805 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

Alternativac1 wrote:Strašan problem je u ovom gradu postalo to što ne možeš nazvati jebeni taksi, tj. možeš zvati ali veoma često il nema vozila il se ne javljaju il neki kurac... Ja stvarno ne znam oće li u ovom gradu ikad išta proraditi kako treba? :oops:
Radi se na smanjenju broja taksija, po broju stanovnika trenutno ima previse taksi vozila. Taksija nema jer se svako danas vozi sa njim, niske cijene, gradski prevoz nepouzdan...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5806 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Cuj niske cijene, svako se vozi. Koji kurac ba pricate?
Alternativac1

#5807 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Alternativac1 »

dzeno123 wrote:
Radi se na smanjenju broja taksija, po broju stanovnika trenutno ima previse taksi vozila. Taksija nema jer se svako danas vozi sa njim, niske cijene, gradski prevoz nepouzdan...
Malo su ti nepovezane misli... :)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5808 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by japin_mutapi »

vala se i vozi svako taxijem
Hakiz

#5809 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

Sarajevo1970 wrote:
Hakiz wrote: Vozim se ja taksijem i priča mi lik u stilu, da smo u Sloveniji, relacija koju me vozi bi koštala 90 Eura a ne 10 KM koliko košta ovdje.
Ma laze ba. Hajd da uzmemo neku prosjecnu voznju od5 kilometara i prosjecne plate.
Ja bas isao avionom prije par dana u Ljubljanu pa se tamo morao vozati taksijem.

U Ljubljanu: Pocetna=€1.40 + svaki kilometar=€1.00, znaci €6.40 totalno.
Prosjecna plata im €1000, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.06% od plate.

U Sarajevu: Pocetna=1.50KM + svaki kilometar=1.00KM, znaci 6.50KM totalno.
Prosjecna* plata nam 850KM, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta nam neki 0.07% od plate.
*Govorim o ovima koji radu legalno fulltime, ne huso koji radi na crnom kod fike za 400KM

Znaci na kraju je tamo cak i malo jeftinije nego ovdje.

Jos nekoliko gradova koje znam na pamet:

London: Pocetna=£2.60 + svaki kilometar=£3.90, znaci £22.10 totalno.
Prosjecna plata im £1650, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 1.3% od plate.

Vaduz: Pocetna=sFr6.00 + svaki kilometar=sFr3.50, znaci sFr23.50 totalno.
Prosjecna plata im sFr7000, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.3% od plate.

Frankfurt: Pocetna=€3.50 + svaki kilometar=€1.75, znaci €12.25 totalno.
Prosjecna plata im €2200, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.5% od plate.

Amsterdam: Pocetna=€2.98 + svaki kilometar=€2.19, znaci €13.93 totalno.
Prosjecna plata im €2100, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.6% od plate.

Praha: Pocetna=25CZK + svaki kilometar=19.90CZK, znaci 124.50CZK totalno.
Prosjecna plata im 22.500CZK, znaci voznja od 5 kilometara taksijem kosta im neki 0.5% od plate.

Evo me ispade sad keo taxi-rain-man fakat. :lol:
Ma, naravno. Ali nije i poenta u tačnom iznosu, poenta je da se žali kako su im cijene male, rade za male pare. Kao da ne zna gdje živi.

Ti si odlično ovo napisao. Stvar je u tome da su u relativnim iznosima (procentima) cijene taksija u Sarajevu slične onima u Evropi. Problem je u tome što u apsolutnim iznosima (sumi novca koju taksista dobije za vožnju) to je manje nego po Evropi jer smo siromašniji (0,07% na 425 Eura/850 KM je manje od 0,07 % na 1.000 Eura/2.000 KM).
Last edited by Hakiz on 09/09/2017 14:30, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#5810 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ultima_palabra »

Pa bujrum neka proda licencu i auto i pokrene neki drugi biznis. Ali kurko, ne postoji lik koji je to uradio.
Hakiz

#5811 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

ultima_palabra wrote:Pa bujrum neka proda licencu i auto i pokrene neki drugi biznis. Ali kurko, ne postoji lik koji je to uradio.
I to im uvijek kažem kada počnu da se žale. Krene jadikovka i tada ih pitam što onda to rade i zašto niko nije odustao od taksiranja i krenuo u drugi posao. Ili ušute (nekada i ljutito) ili krene "Ne znam drugo, radim ovo 30 godina" i slično.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5812 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

Lakseg posla, a da je vise parali i da si sam svoj gazda,nema.
Edin H.

#5813 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Alternativac1 wrote:
dzeno123 wrote:
:D
dječak sa šibicama

#5814 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

un1ted wrote:Cuj niske cijene, svako se vozi. Koji kurac ba pricate?
Klasicna taxo prica, muka im sto ne mogu voznju nabesati na 20 km relacija stanica-Bascarsija.

A propala im i ona ideja sto su pompezno najavljivali prije par mjeseci, kako nece biti voznje ispod 5 km. Jebu ih privatnici, i neka ih jebu.
dzeno123

#5815 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

Alternativac1 wrote:
dzeno123 wrote:
Poenta, po glavi stanovnika ima propisan broj taksija. Zato sad evo da hoces izaci na taksi moras kupiti dvije licence.
Sodom1

#5816 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Sodom1 »

U drzavi je sve nakaradno , pa sto bi bilo to uredjeno :run: :run:
Mišo_Kovač

#5817 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Mišo_Kovač »

Uber je jedino rješenje za bogalje iz sa taksija... :izet:
ultima_palabra

#5818 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ultima_palabra »

Mišo_Kovač wrote:Uber je jedino rješenje za bogalje iz sa taksija... :izet:
Jebo 92. kakve bi ovi barikade postavili...
rumenige_brajtner

#5819 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by rumenige_brajtner »

dječak sa šibicama wrote:
rumenige_brajtner wrote:u ponedjeljak naveče, oko pola 2, zovem crveni taksi. javlja se onaj dispečer, kojijevećkuac, i ko iz topa kaže "nema vozila"?!! al nije ni probao da prozove nekoga, nego odma on. reko, kako znaš boga ti, nisi nikog ni pitao, ni prozvao, šuti debil i spusti slušalicu. dakle, i crveni su postali govnari.
Crveni ima na ekranu racunara pozicije svih taxija, vjerovatno je odmah vidio da u tvojoj blizini nema nikoga.

E nisam znao za to, al mozda je mogao rec nesto u tom smislu, ili da cu cekat 20 min, sta znam, jbg
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5820 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Neka postave, prvi put bi politicari i policija imala punu podrsku raje :) Uber ce taxi dignuti na veci nivo, a korisnicima ponuditi vise benefita po nizim cijenama. Toga se uhljeb boji...

Onaj ko radi vec sada posao kako i treba, ne boji se ni 10 ubera.
Saka

#5821 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Ma nisu ni iz Uber-a cvjećke. Često su čak i skuplji od regularnog taxija. Samo što imaju manje mogućnosti za prevare jer se plaća preko aplikacije i ne mogu odbiti vožnju. Al imaju i oni svoje marifetluke, prihvate vožnju pa lafo ne mogu naći pa ponište, pa čekaš pola sata, nestane ti interneta skinu ti pare jer si kao ti poništio itd.

Sve u svemu nisu krivi taksisti, svako će krasti kad mu se dopusti. Krive su inspekcije koje nikad nikog nisu kaznile što je odbio vožnju. Kad jednom oduzmu licencu loli koji odbije vožnju da vidiš kako će svi s pjesmom da te voze. Do tad nema šanse da će taxe same od sebe da se poprave.
Mišo_Kovač

#5822 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Mišo_Kovač »

"Ko je sataxi/gras poznavao, ni pakao mu neće teško pasti"... daj ti meni te uberove marifetluke i privatizirani gras, samo da ne gledam više oblu, kocku, ćošku i inu sandžačko-seljačku bratiju... :D
dječak sa šibicama

#5823 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

rumenige_brajtner wrote:
dječak sa šibicama wrote:

E nisam znao za to, al mozda je mogao rec nesto u tom smislu, ili da cu cekat 20 min, sta znam, jbg
Vjerovatno je imao gomilu poziva pa i njemu dokurcilo sto nema vozila :D

Oni imaju "cipove" u autima, posto je gazda vlasnik vozila, uvijek znaju gdje se vozila nalaze. Sjecam se da je Zuti imao i kamere u vozilima, pratio je svaki pokret vozaca, da slucajno ne zabusavaju... ne znam je li tako i u crvenom. Mislim da nije, znam par vozaca koji tamo rade ili su radili, zadovoljni su odnosom sa firmom. Sto se za nekadasnje vozace Zutog ne moze reci, njih su bas izrabljivali.
Kod Crvenog rade na procenat, pa im se i isplati sto vise raditi i zaraditi.

Koliko sam ja shvatio, dispecer zna gdje su vozila ali ne moze im odrediti ili narediti da idu na odredjeni poziv jer ne zna ima li musteriju i slicno. Ima ona jedna zenska u centrali, non stop se svadja sa vozacima :D vozaci imaju odredjenu autonomiju ali definitivno ne smiju zjake hvatati, ako ih gazda ulovi da zabusavaju ili odbijaju voznje, noga mu je. Tako sam ja cuo, pa sad :D

Taxe su djubrad u vecini, Crveni kakav je god, ima posteniji odnos do putnika. Cuj ti njima logike "nije taxi za svakoga", taxi je putnicki prevoz i nije taxino da bira ko ce mu uci u taxi. On smije odbiti samo pijanog covjeka ili tako neka ekstremna situacija.
Taj neki "ja sam hadzija, vi ste siromasna raja" stav, to je samo posljedica esdeaovsko seljacke politike koja vlada nekadasnjom metropolom. On je kurcina, a ne hadzija, i to sto svi vozaju dobra kola govori samo da im se itekako isplati biti taksista. Nego stoka bi da nista ne radi, da imaju tri voznje na dan po 40-50 km, da cuvaju auta i da sjede po standovima i naprdjuju o dnevnoj politici.

Samo kukaju a sve se nova vozila kupuju.
orinoco

#5824 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by orinoco »

Zašto taxi-vozilo stane na saobraćajnici kad hoće, stane gdje hoće, da uzme putnika ili da ostavi putnika? Ima li to pravo?
MOSALJOZE

#5825 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by MOSALJOZE »

Sarajevo1970 wrote:
Bas to.
Ja da bi znao gdje je koja ulica, sutra bi kupio licence i poceo raditi. Bi bogami.
E jest i to mudro slovo naučiti :-)
Post Reply