40% velis? Gdje ja godine protraci,sto prije ne rece.konjislav wrote:Ja sam trade-a licno sa forex-om i cryptovalutama, htio sam i sa dionicama, ali je bilo komplikovano napraviti racun i sve srediti da se to radi, da sam bio odustao od toga. Bio sam dobar nekih 3000 - 4000 na ulogu od 3000 KM, sto je oko 100% - 133% profit u zadnje 2 - 2.5 godine, sto ispadne oko 40% zateznog (compound) profita na nivou godine. Jako dobro, mada licno planiram i vise ulagati, ali ne bih ja licno trade-ao nego bih ulagao u investicione fondove, vanguard ili blackrock (medju najboljim i najvecim u svijetu). Ovi su sto se kaze "industry standard" i generalno imaju veci return on investment (povrat investicije) nego ovi indexi koje sam spomenuo na prosloj stranici, tj. S&P 500, NASDAQ, Dow Jones, DAX, Nikkei.Rockefeller wrote:Procito
Takodjer postoje i drugi investicioni fondovi kao i pregrst drugih infromacija koje se mogu naci na:
https://seekingalpha.com - informacije vezane za dionice i u koje se moze ulagati
https://www.tipranks.com/analysts/top - investicioni fondovi u koje se moze ulagati
Ove ja pratim, mada postoji ih koliko hoces.
Takodjer sam par puta koristio funkciju pracenja tudjih trade-ova, znaci kada nego kupi neki forex par, ja ga pratim i uradio isto sto i on u roku od par sekundi. Tu sam isto uzeo neke pare, i ugasio nakon 20-tak dana i pokupio sve pare i stavio na racun.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
#5801 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5802 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ala velmoža na temi Tramp je za vas socijalni slučaj 
- konjislav
#5803 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Odes na taj drugi link koji sam ja postavio i vidis da to uopste nije nemoguce. Oni rade na duge staze i ljudi su profesionalci za razliku od mene.HAVANA wrote:40% velis? Gdje ja godine protraci,sto prije ne rece.konjislav wrote:Ja sam trade-a licno sa forex-om i cryptovalutama, htio sam i sa dionicama, ali je bilo komplikovano napraviti racun i sve srediti da se to radi, da sam bio odustao od toga. Bio sam dobar nekih 3000 - 4000 na ulogu od 3000 KM, sto je oko 100% - 133% profit u zadnje 2 - 2.5 godine, sto ispadne oko 40% zateznog (compound) profita na nivou godine. Jako dobro, mada licno planiram i vise ulagati, ali ne bih ja licno trade-ao nego bih ulagao u investicione fondove, vanguard ili blackrock (medju najboljim i najvecim u svijetu). Ovi su sto se kaze "industry standard" i generalno imaju veci return on investment (povrat investicije) nego ovi indexi koje sam spomenuo na prosloj stranici, tj. S&P 500, NASDAQ, Dow Jones, DAX, Nikkei.Rockefeller wrote:Procito
Takodjer postoje i drugi investicioni fondovi kao i pregrst drugih infromacija koje se mogu naci na:
https://seekingalpha.com - informacije vezane za dionice i u koje se moze ulagati
https://www.tipranks.com/analysts/top - investicioni fondovi u koje se moze ulagati
Takodjer sam par puta koristio funkciju pracenja tudjih trade-ova, znaci kada nego kupi neki forex par, ja ga pratim i uradio isto sto i on u roku od par sekundi. Tu sam isto uzeo neke pare, i ugasio nakon 20-tak dana i pokupio sve pare i stavio na racun.Mogo sam pecat sad.
Ja sam npr. napravio taj 100-133% profit u nekih 2-3 mjeseca, ali sam racunao citav period od kada sam poceo trade-ati. A od tada nisam trade-ao vec godinu dana.
- animals
#5804 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ljudi moji, zene moje...
svaka budala zna da je bolje imati stan ili kucu u vlasnistvu..
naravno ako imas mogucnosti..i deset i petnest stanova..
tako da je bezvezno raspravljati sta je bolje..
svak zna sta su mu mogucnosti i po tome se ravna..
-
gidra
#5805 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
đesi brokeru, nemaju svi afiniteta za igranje po berzama, zapravo velika većina i nemakonjislav wrote:Ja sam trade-a licno sa forex-om i cryptovalutama, htio sam i sa dionicama, ali je bilo komplikovano napraviti racun i sve srediti da se to radi, da sam bio odustao od toga. Bio sam dobar nekih 3000 - 4000 na ulogu od 3000 KM, sto je oko 100% - 133% profit u zadnje 2 - 2.5 godine, sto ispadne oko 40% zateznog (compound) profita na nivou godine. Jako dobro, mada licno planiram i vise ulagati, ali ne bih ja licno trade-ao nego bih ulagao u investicione fondove, vanguard ili blackrock (medju najboljim i najvecim u svijetu). Ovi su sto se kaze "industry standard" i generalno imaju veci return on investment (povrat investicije) nego ovi indexi koje sam spomenuo na prosloj stranici, tj. S&P 500, NASDAQ, Dow Jones, DAX, Nikkei.Rockefeller wrote:Procito
Takodjer sam par puta koristio funkciju pracenja tudjih trade-ova, znaci kada nego kupi neki forex par, ja ga pratim i uradio isto sto i on u roku od par sekundi. Tu sam isto uzeo neke pare, i ugasio nakon 20-tak dana i pokupio sve pare i stavio na racun.
jednostavno pitanje za vas i ove trolere koji tvrde da je bolje rentati nego kupiti, ili ne daj bože igrati se svojim novcem po bjelosvjetskim berzama.
Nemaš marke za kupovinu stana, imaš 30 godina ali si solventan i sposoban si narednih 15 godina. (valjda ćeš godinama biti zreliji i mudriji i povećavati svoje prihode a ne tapkati u mjestu, a opet imaju raznorazna osiguranja mimo hipoteke u slučaju smrti ili bolesti, znam slučajeva gdje su se hladno otpisivali ogromni krediti)
Živiš u stanu pored SCC-a, kirija 1000 KM + režije, isti taj stan gazda prodaje tebi za 200k, uz današnje fiksne kamatne stope na 15 godina za ratu ti treba 1390 KM. Ovdje se ne radi o sirotinji, sirotinja svakako i ovi sa jednom početnom budžetskom platom od 1000+ KM ne uzimaju stanove tek tako lahko, nego o nekome ko uzima 3000-5000 KM, posao + rad privatno, bez početnog kapitala.
slučaj 1) za 15 godina ta osoba će imati stan koji će vrijediti obzirom na lokaciju 250k-300k KM, platit će 50k kamate (mizerno, nisu više ni kamate u Bosni skupe i idu najviše do 4%, ali vrlo lahko se može završiti i od 2,5% do 3%). Obzirom na fiksnu kamatu i vrijednosti za koliko će porasti cijena nekretnine biće na nuli ali IMATI svoj stan... znači nešto što vrijedi 250k KM.
slučaj 2) za 15 godina * 12 mjeseci * 1000 KM rente = u minusu 180k KM.
A i u bankama ne rade babaroge i vazda su spremni na racionalne dogovore, i u slučaju ne do bog nepredviđenih životnih okolnosti vazda taj stan možeš prodati, kredit zatvoriti razliku ostaviti u džep.
Jebo mater ako je iko od vas u životu marke okrenuo, podnio zahtjev za kredit, čast izuzetcima.
-
moonca
#5806 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Budala nekada ne vidi -opasnost-...svaka budala zna da je bolje imati stan ili kucu u vlasnistvu..
- konjislav
#5807 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.animals wrote:Ljudi moji, zene moje...
-
sumirprimus
#5808 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ma jbo pare, daje mira i tisine 
- konjislav
#5809 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja bih da se ispravim. Bolje je ulagati u dionice i druge finansijske instrumente, ali ne licno, nego putem investicionih fondova. Ovo ja licno planiram da radim umjesto da ja licno trgujem.
I tu naci neke od najboljih, ja sam vec 2 naveo u prethodnim postovima.
-
moonca
#5810 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nema pravila-- u skupe nekretnine se isplati -ko moze priustiti-- cekati bolje vrijeme za prodaju/ preprodaju.
- Radio Sarajevo
#5811 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
А шта је тачно опасност? Да ти одузму кућу коју свакако немаш ако нешто ренташ?moonca wrote:Budala nekada ne vidi -opasnost-...svaka budala zna da je bolje imati stan ili kucu u vlasnistvu..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5812 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Veći je i rizik.konjislav wrote: Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.
Da si nekom prije 10 godina rekao da proda dionice FDS, kamenom bi te gađao.
Danas ne vrijede ni 100- dio tadašnje vrijednosti što će reći da je mnogi izgubio veći dio uloga.
Uostalom, kriza od 2008. godine je pokazatelj da su mnogi istu iskoristili i kupovinom nekretnina ozbiljne novce zaradili, dok je većina krvarila i imala ogromne gubitke.
- animals
#5813 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bolje je imati nego nemati..konjislav wrote:Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.animals wrote:Ljudi moji, zene moje...
pricamo o obicnim ljudima koji zele na zapad..
a ne o berzovnim strucnjacima..
sad ce ljudi koji gledaju kako da ispale vani i nadju kakav takav solidan posao,
odmah cim odu u Njemacku da ulazu u dionice..
- muha_sa
#5814 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislavekonjislav wrote:Ja bih da se ispravim. Bolje je ulagati u dionice i druge finansijske instrumente, ali ne licno, nego putem investicionih fondova. Ovo ja licno planiram da radim umjesto da ja licno trgujem.
jebo li te nik
jeNNa zamolba od moje malenkosti
-
moonca
#5815 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dok jesnom ne smrkne -drugom ne svane..
- animals
#5816 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Na tim dionicama zaradjuju ljudi koji su spremni da te pare i izgube..Tomahawk11 wrote:Veći je i rizik.konjislav wrote: Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.
Danas ne vrijede ni 100- dio tadašnje vrijednosti što će reći da je mnogi izgubio veći dio uloga.
Uostalom, kriza od 2008. godine je pokazatelj da su mnogi istu iskoristili i kupovinom nekretnina ozbiljne novce zaradili, dok je većina krvarila i imala ogromne gubitke.
- mirsek
#5817 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel znas neke sigurnije dionice koje imaju pozitivan rast godinama ili cak decenijama ? Jer po nekom generalnom pravilu sto je veci rizik veci je i povrat na investiciju, tako je i na trzistu vrijednosnih papira.konjislav wrote:Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.animals wrote:Ljudi moji, zene moje...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5818 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Rekao sam već, veća je dobit, ali i neuporediv rizik.animals wrote: Na tim dionicama zaradjuju ljudi koji su spremni da te pare i izgube..
Dakle, jesi li kockar u duši ili igrač na sigurno...
- konjislav
#5819 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ove nase dionice ili dionice nekih manjih kompanija ne uzimam uopste u obzir. Samo Sjeverno-Americko, Europsko i Azijsko trziste i njihove dionice, sve ostalo ni gledati, a kamoli kupovati i prodavati.Tomahawk11 wrote:Veći je i rizik.konjislav wrote: Bolje ulagati u dionice (i ostale finansijske instrumente) nego kupovati kucu. Veci je (generalno) povrat investicije.
- animals
#5820 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Poenta ove teme je izgleda, da onaj koji misli za Njemacku...
da odmah uzme milion kredita..
od toga da jednu trecinu uzme stan, a ostalo dionice..
i to one sa sto vecim rizikom..jer tako ce brzo otplatiti i stan i kredit..
da odmah uzme milion kredita..
od toga da jednu trecinu uzme stan, a ostalo dionice..
i to one sa sto vecim rizikom..jer tako ce brzo otplatiti i stan i kredit..
- animals
#5821 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam kockar u dusiTomahawk11 wrote:Rekao sam već, veća je dobit, ali i neuporediv rizik.animals wrote: Na tim dionicama zaradjuju ljudi koji su spremni da te pare i izgube..
Dakle, jesi li kockar u duši ili igrač na sigurno...
ali koji redovno na kocki pusi..
- konjislav
#5822 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze li "Kod nas u Nemacku?"muha_sa wrote:konjislavekonjislav wrote:Ja bih da se ispravim. Bolje je ulagati u dionice i druge finansijske instrumente, ali ne licno, nego putem investicionih fondova. Ovo ja licno planiram da radim umjesto da ja licno trgujem.
I tu naci neke od najboljih, ja sam vec 2 naveo u prethodnim postovima.![]()
jebo li te nik![]()
nešto mi muka kad procitam konjislav
![]()
jeNNa zamolba od moje malenkostikad odeš i kad nam se javiš na forum nemoj da te cujem da kažeš KOD NAS U NJEMACKOJ
-
gidra
#5823 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koja ubleha majko moja
Priča je renta VS kupovina.
Priča je o ljudima koji nemaju keš (a ne o oplodnji šteka ili štednje putem berze ili drugih instrumenata), keš trebaš posuditi od banke ili lihvara.
Banka će uz hipoteku vrlo rado dati novac za kupovinu nekretnine, za igranje po berzama neće.
Za trgovinu dionicama ima ova opcija kod lihvara uz povoljnu kamatu....
Priča je renta VS kupovina.
Priča je o ljudima koji nemaju keš (a ne o oplodnji šteka ili štednje putem berze ili drugih instrumenata), keš trebaš posuditi od banke ili lihvara.
Banka će uz hipoteku vrlo rado dati novac za kupovinu nekretnine, za igranje po berzama neće.
Za trgovinu dionicama ima ova opcija kod lihvara uz povoljnu kamatu....
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5824 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
2008. godine su propale kompanije za koje bi ti najveći ekonomski stručnjaci ruku u vatru stavili. Toliko.konjislav wrote: Ove nase dionice ili dionice nekih manjih kompanija ne uzimam uopste u obzir. Samo Sjeverno-Americko, Europsko i Azijsko trziste i njihove dionice, sve ostalo ni gledati, a kamoli kupovati i prodavati.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5825 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobro je dok gubiš onoliko koliko si spreman podnijeti.animals wrote:
Ja sam kockar u dusi![]()
ali koji redovno na kocki pusi..
Nemoj se samo zaduživati