Quad core ryzeni su poprilično loši za gejming, r3 je sr4nje a Quad r5 se ne isplate dok je r5 1600 preskup, itekako će biti bolji od ryzena, K modeli će rasturati, izgleda da će do povećanja broja jezgri doći već sa zen+ sljedeće godine a ne sa zen-om 2.Qler wrote:Ma pored AMD-a Intel sada nema sta da trazi
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
DaShip
#5801 Re: PC gamerske konfiguracije
- Averus
#5802 Re: PC gamerske konfiguracije
Okani se bolan, dobro jeRaigor Stonehoof wrote:pital se sta ona venomous tuAverus wrote:Šta drugo očekujete kad dođete na temu gdje smo Čmoljo i ja
- Maharadza
#5803 Re: PC gamerske konfiguracije
U ovoj našoj rupi je sve preskupo tako da to nije nikakvo mjerilo za bilo šta! A kada pogledamo u neku normalnu zemlju, tamo se r5 1600 može naći ispod 200 EUR što je itekako isplativo uzimajući u obzir da se može kombinovati sa B350 pločom (koja će te dosta jeftinije izaći nego neka z270 ploča za intel CPU) a opet imaš mogućnost OC-a!DaShip wrote:Quad core ryzeni su poprilično loši za gejming, r3 je sr4nje a Quad r5 se ne isplate dok je r5 1600 preskup, itekako će biti bolji od ryzena, K modeli će rasturati, izgleda da će do povećanja broja jezgri doći već sa zen+ sljedeće godine a ne sa zen-om 2.Qler wrote:Ma pored AMD-a Intel sada nema sta da trazi
-
DaShip
#5804 Re: PC gamerske konfiguracije
Po tom ispada da r5 1400 košta 140€.Nebitne su naše cijene, radi se o tome da 6 core procesori još nisu dovoljno jeftini, a to će se promijeniti sa coffee lakeom (i5 8400).R5 1600 je trenutno više za entuzijaste nego za prosječne gejmere.Maharadza wrote:U ovoj našoj rupi je sve preskupo tako da to nije nikakvo mjerilo za bilo šta! A kada pogledamo u neku normalnu zemlju, tamo se r5 1600 može naći ispod 200 EUR što je itekako isplativo uzimajući u obzir da se može kombinovati sa B350 pločom (koja će te dosta jeftinije izaći nego neka z270 ploča za intel CPU) a opet imaš mogućnost OC-a!DaShip wrote:Quad core ryzeni su poprilično loši za gejming, r3 je sr4nje a Quad r5 se ne isplate dok je r5 1600 preskup, itekako će biti bolji od ryzena, K modeli će rasturati, izgleda da će do povećanja broja jezgri doći već sa zen+ sljedeće godine a ne sa zen-om 2.Qler wrote:Ma pored AMD-a Intel sada nema sta da trazi
- Maharadza
#5805 Re: PC gamerske konfiguracije
https://www.mindfactory.de/product_info ... 59710.htmlDaShip wrote:Po tom ispada da r5 1400 košta 140€.Nebitne su naše cijene, radi se o tome da 6 core procesori još nisu dovoljno jeftini, a to će se promijeniti sa coffee lakeom (i5 8400).R5 1600 je trenutno više za entuzijaste nego za prosječne gejmere.Maharadza wrote:U ovoj našoj rupi je sve preskupo tako da to nije nikakvo mjerilo za bilo šta! A kada pogledamo u neku normalnu zemlju, tamo se r5 1600 može naći ispod 200 EUR što je itekako isplativo uzimajući u obzir da se može kombinovati sa B350 pločom (koja će te dosta jeftinije izaći nego neka z270 ploča za intel CPU) a opet imaš mogućnost OC-a!DaShip wrote: Quad core ryzeni su poprilično loši za gejming, r3 je sr4nje a Quad r5 se ne isplate dok je r5 1600 preskup, itekako će biti bolji od ryzena, K modeli će rasturati, izgleda da će do povećanja broja jezgri doći već sa zen+ sljedeće godine a ne sa zen-om 2.
https://www.mindfactory.de/product_info ... 59712.html
I ako taj intel-ov 6-core bude jeftiniji od R5 1600, matične za intel CPU su uvijek skuplje tj. nemaš jeftinije alternative kao što AMD ima sa B350 chipset-om, a da opet imaš mogućnost Overclock-a!
http://www.pcworld.com/article/3213387/ ... oards.htmlFacepalm: Intel's upcoming Coffee Lake CPUs won't work with today's motherboards
"Iako je Coffee Lake baziran na istom 14nm procesu + koristi isti chipset kao KabyLake/Skylake, ipak ti kupi novu matičnu jaro" - by Intel!
-
DaShip
#5806 Re: PC gamerske konfiguracije
Pa intel i ima jeftinije matične, h110 ploče se mogu naći čak za 110 km dok b350 košta minimalno 160 km.Maharadza wrote: https://www.mindfactory.de/product_info ... 59710.html
I ako taj intel-ov 6-core bude jeftiniji od R5 1600, matične za intel CPU su uvijek skuplje tj. nemaš jeftinije alternative kao što AMD ima sa B350 chipset-om, a da opet imaš mogućnost Overclock-a!
http://www.pcworld.com/article/3213387/ ... oards.htmlFacepalm: Intel's upcoming Coffee Lake CPUs won't work with today's motherboards
"Iako je Coffee Lake baziran na istom 14nm procesu + koristi isti chipset kao KabyLake/Skylake, ipak ti kupi novu matičnu jaro" - by Intel!
- Maharadza
#5807 Re: PC gamerske konfiguracije
Ali zato nema overclock-a, nego ti treba a) z170/270 matična i b) procesor sa "K" oznakom - by Intel!DaShip wrote:Pa intel i ima jeftinije matične, h110 ploče se mogu naći čak za 110 km dok b350 košta minimalno 160 km.Maharadza wrote: https://www.mindfactory.de/product_info ... 59710.html
-
DaShip
#5808 Re: PC gamerske konfiguracije
Pa intel i ima jeftinije matične, h110 ploče se mogu naći čak za 110 km dok b350 košta minimalno 160 km.[/quote]Maharadza wrote:
http://www.pcworld.com/article/3213387/ ... oards.html
Ali zato nema overclock-a, nego ti treba a) z170/270 matična i b) procesor sa "K" oznakom - by Intel!
A ja stvarno ne razumijem vas AMD fanove, pa šta će ti overclockanje kod Intela kada oni barem dadnu pristojne performanse na stock clocku dok se kod amd-a moraš zajebavat i na low endu da bi imao pristojne performanse, štaviše šta će svima overclockanje?Odakle potiče takav način razmišljanja da su svi overclockeri?Shvataš li da ni Intel ni amd neće davati dobre hladnjake sljedeće generacije za bilo kakvo ozbiljno overclockanje (a ne 0.2 GHz)?Intel ozbiljno vodi po pitaju ipc-a a ovi se nisu ni mogli potruditi da dignu clockove na jeftinijom procesorima (šta reći, intelov dvojezgrenac čak i bolji od amd-ovog quada
- Qler
#5809 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja imam FX-8350 8 core, i meni je jos uvijek sasvim dovoljan, a sljedeci ce biti neki Ryzen. Inace evo jedan dobar video oko Intel i AMD CPU-s
- aditon
#5810 Re: PC gamerske konfiguracije
taj procesor tebi može biti sigurno još nekoliko godina, jer realno, grafička je ta koja se mijenja često ako govorimo o gamingu. Ostale komponente se definitivno ne moraju često mijenjati.
- travar
#5811 Re: PC gamerske konfiguracije
Ali zato nema overclock-a, nego ti treba a) z170/270 matična i b) procesor sa "K" oznakom - by Intel!DaShip wrote:Pa intel i ima jeftinije matične, h110 ploče se mogu naći čak za 110 km dok b350 košta minimalno 160 km.Maharadza wrote:
A ja stvarno ne razumijem vas AMD fanove, pa šta će ti overclockanje kod Intela kada oni barem dadnu pristojne performanse na stock clocku dok se kod amd-a moraš zajebavat i na low endu da bi imao pristojne performanse, štaviše šta će svima overclockanje?Odakle potiče takav način razmišljanja da su svi overclockeri?Shvataš li da ni Intel ni amd neće davati dobre hladnjake sljedeće generacije za bilo kakvo ozbiljno overclockanje (a ne 0.2 GHz)?Intel ozbiljno vodi po pitaju ipc-a a ovi se nisu ni mogli potruditi da dignu clockove na jeftinijom procesorima (šta reći, intelov dvojezgrenac čak i bolji od amd-ovog quada
AMD ti bar daje opciju za OC (nešto što danas svako može uraditi za par minuta) na bilo kojem Ryzen-u i na bilo kojoj ploči/chipsetu. Odakle takav način razmišljanja da je samo bitno imati dobre performanse u igrama gdje cijena intel sistema ne opravdava tih nekoliko FPS-ova u odnosu na Ryzena?
Tehnologija napreduje, a koliko je intel kočio, vidi se po tome da poslije ryzena štancaju procesore na sve strane.
Još imam 2500K, btw.
-
DaShip
#5812 Re: PC gamerske konfiguracije
A ja stvarno ne razumijem vas AMD fanove, pa šta će ti overclockanje kod Intela kada oni barem dadnu pristojne performanse na stock clocku dok se kod amd-a moraš zajebavat i na low endu da bi imao pristojne performanse, štaviše šta će svima overclockanje?Odakle potiče takav način razmišljanja da su svi overclockeri?Shvataš li da ni Intel ni amd neće davati dobre hladnjake sljedeće generacije za bilo kakvo ozbiljno overclockanje (a ne 0.2 GHz)?Intel ozbiljno vodi po pitaju ipc-a a ovi se nisu ni mogli potruditi da dignu clockove na jeftinijom procesorima (šta reći, intelov dvojezgrenac čak i bolji od amd-ovog quadatravar wrote:Ali zato nema overclock-a, nego ti treba a) z170/270 matična i b) procesor sa "K" oznakom - by Intel!DaShip wrote:Pa intel i ima jeftinije matične, h110 ploče se mogu naći čak za 110 km dok b350 košta minimalno 160 km.Maharadza wrote:
AMD ti bar daje opciju za OC (nešto što danas svako može uraditi za par minuta) na bilo kojem Ryzen-u i na bilo kojoj ploči/chipsetu. Odakle takav način razmišljanja da je samo bitno imati dobre performanse u igrama gdje cijena intel sistema ne opravdava tih nekoliko FPS-ova u odnosu na Ryzena?
Tehnologija napreduje, a koliko je intel kočio, vidi se po tome da poslije ryzena štancaju procesore na sve strane.
Još imam 2500K, btw.[/quote]
Nisi baš u pravu, upravo kod AMD-a moraš klokati da bi dobio performanse koje su približne intelovim stock postavkama u nekim primjenama tako da sa amd-om trošiš više, šta mi vrijedi opcija klokanja ako intel nudi bolje performanse bez klokanja, doduše trenutno ništa nemaju osim Pentiuma (koji gazi r3) a coffee lake je sljedeća velika stvar, ovo većinom ne vrijedi za 1600 i 1700, ali Quad core procevi su ti koji su slabi.
- Maharadza
#5813 Re: PC gamerske konfiguracije
Nikakav AMD fan, nego gravitiram onome koji nudi više za keš, nekada je to bio Athlon i njega sam imao, pa kasnije se intel opet vratio pa sam na i5 prešao, a isto sa grafičkim kartama, trenutno imam 1060-ku iako sam mogao uzeti za isti keš RX480 i dobiti još 2GB više video memorije (8GB vs 6GB koliko 1060-ka ima) ali se na kraju odlučio za zeleni tabor čisto zbog ubjedljivo manje potrošnje i grijanja, tako da sam daleko od nekog' "fanboy"-a, štaviše, taj epitet tebi mogu pripisati gledajući kako silovito braniš plavi brend!DaShip wrote: A ja stvarno ne razumijem vas AMD fanove, pa šta će ti overclockanje kod Intela kada oni barem dadnu pristojne performanse na stock clocku dok se kod amd-a moraš zajebavat i na low endu da bi imao pristojne performanse, štaviše šta će svima overclockanje?Odakle potiče takav način razmišljanja da su svi overclockeri?Shvataš li da ni Intel ni amd neće davati dobre hladnjake sljedeće generacije za bilo kakvo ozbiljno overclockanje (a ne 0.2 GHz)?Intel ozbiljno vodi po pitaju ipc-a a ovi se nisu ni mogli potruditi da dignu clockove na jeftinijom procesorima (šta reći, intelov dvojezgrenac čak i bolji od amd-ovog quada).Ipak im čestitam na tome što su uspjeli nagovoriti sviju da "samo" samo overclockaju i da "samo" imaju najbrži RAM za pristojne performanse.
I kao svaki fanboy, uzimaš ono što ti odgovara i to ponavljaš kao papagaj ignorišući šta ti ljudi govore tj. niko ne tvrdi da intel nije bolji za gaming, npr i5 7600K ima bolje performanse od r5 1600 ako govorimo striktno o gaming-u (a već ako ćeš streaming uraditi je sasvim obrnuta situacija) ALI to dobijaš po MNOGO većoj cijeni tj. skuplja te izađe i matična kao i procesor!
Last edited by Maharadza on 10/08/2017 15:34, edited 3 times in total.
- aditon
#5814 Re: PC gamerske konfiguracije
ne kontam šta se svi natežete s tim jel intel i amd. što se tiče procesora s ryzenom amd je napravio pravu stvar pa sad imaju procesore koju su ili jednaki ili bolji od intel ekvivalenata.
međutim sve to na stranu, ono bitno je da je amd imao i ima daleko povoljniji hardware i to bi jedino mjerilo trebalo biti jer u konačnici svi mi kupujemo hardware radi jedne ili dvije operacije. qlerov 8350 će sve vrtiti i u narednih nekoliko godina to nema sumnje. Ne treba mu ni coffie lake ni skylake ni ryzen niti koja druga p.materina. Ne znam kakvu grafu ima ali to je jedini dio koji će u bližoj budućnosti morati nadograditi da bi moga npr igrati najnovije naslove. samo stari procesori (od prije desetak godina) su bottleneck za današnje grafe...ali fanova koji bi se pobili iz jednog il drugog tabora će vazda biti..
međutim sve to na stranu, ono bitno je da je amd imao i ima daleko povoljniji hardware i to bi jedino mjerilo trebalo biti jer u konačnici svi mi kupujemo hardware radi jedne ili dvije operacije. qlerov 8350 će sve vrtiti i u narednih nekoliko godina to nema sumnje. Ne treba mu ni coffie lake ni skylake ni ryzen niti koja druga p.materina. Ne znam kakvu grafu ima ali to je jedini dio koji će u bližoj budućnosti morati nadograditi da bi moga npr igrati najnovije naslove. samo stari procesori (od prije desetak godina) su bottleneck za današnje grafe...ali fanova koji bi se pobili iz jednog il drugog tabora će vazda biti..
-
DaShip
#5815 Re: PC gamerske konfiguracije
Šta amd nudi više što se tiče r3 i quad r5 procesora?Da, nudi više jezgri i threadova ali ta jezgra i threadovi kao da nisu tu.Usput, nisam fan niti jedne tvrtke ali ne mogu podnijeti preuveličavanje amd-a, da, shvatili smo svi, 1600 i 1700 procesori rasturaju ali sve ostalo je slabo, koliko sam samo puta vidio "ryzen je odličan, samo kupi 3200 MHz RAM i klokni ga na 4 GHz i biće sjajan"Maharadza wrote:Nikakav AMD fan, nego gravitiram onome koji nudi više za keš, nekada je to bio Athlon i njega sam imao, pa kasnije se intel opet vratio pa sam na i5 prešao, a isto sa grafičkim kartama, trenutno imam 1060-ku iako sam mogao uzeti za isti keš RX480 i dobiti još 2GB više video memorije (8GB vs 6GB koliko 1060-ka ima) ali se na kraju odlučio za zeleni tabor čisto zbog dosta manje potrošnje i grijanja, tako da sam daleko od nekog' "fanboy"-a, štaviše, taj epitet tebi mogu pripisati gledajući kako silovito braniš plavi brend!DaShip wrote: A ja stvarno ne razumijem vas AMD fanove, pa šta će ti overclockanje kod Intela kada oni barem dadnu pristojne performanse na stock clocku dok se kod amd-a moraš zajebavat i na low endu da bi imao pristojne performanse, štaviše šta će svima overclockanje?Odakle potiče takav način razmišljanja da su svi overclockeri?Shvataš li da ni Intel ni amd neće davati dobre hladnjake sljedeće generacije za bilo kakvo ozbiljno overclockanje (a ne 0.2 GHz)?Intel ozbiljno vodi po pitaju ipc-a a ovi se nisu ni mogli potruditi da dignu clockove na jeftinijom procesorima (šta reći, intelov dvojezgrenac čak i bolji od amd-ovog quada).Ipak im čestitam na tome što su uspjeli nagovoriti sviju da "samo" samo overclockaju i da "samo" imaju najbrži RAM za pristojne performanse.
- aditon
#5816 Re: PC gamerske konfiguracije
pa što se onda sikiraš bezveze, kupi Intel i to je to. Ryzen je bezveze, skontali smo. Hvala ni infu.DaShip wrote:Šta amd nudi više što se tiče r3 i quad r5 procesora?Da, nudi više jezgri i threadova ali ta jezgra i threadovi kao da nisu tu.Usput, nisam fan niti jedne tvrtke ali ne mogu podnijeti preuveličavanje amd-a, da, shvatili smo svi, 1600 i 1700 procesori rasturaju ali sve ostalo je slabo, koliko sam samo puta vidio "ryzen je odličan, samo kupi 3200 MHz RAM i klokni ga na 4 GHz i biće sjajan"
- Maharadza
#5817 Re: PC gamerske konfiguracije
DaShip wrote:
Šta amd nudi više što se tiče r3 i quad r5 procesora?Da, nudi više jezgri i threadova ali ta jezgra i threadovi kao da nisu tu.Usput, nisam fan niti jedne tvrtke ali ne mogu podnijeti preuveličavanje amd-a, da, shvatili smo svi, 1600 i 1700 procesori rasturaju ali sve ostalo je slabo, koliko sam samo puta vidio "ryzen je odličan, samo kupi 3200 MHz RAM i klokni ga na 4 GHz i biće sjajan"Maharadza wrote:Nikakav AMD fan, nego gravitiram onome koji nudi više za keš, nekada je to bio Athlon i njega sam imao, pa kasnije se intel opet vratio pa sam na i5 prešao, a isto sa grafičkim kartama, trenutno imam 1060-ku iako sam mogao uzeti za isti keš RX480 i dobiti još 2GB više video memorije (8GB vs 6GB koliko 1060-ka ima) ali se na kraju odlučio za zeleni tabor čisto zbog dosta manje potrošnje i grijanja, tako da sam daleko od nekog' "fanboy"-a, štaviše, taj epitet tebi mogu pripisati gledajući kako silovito braniš plavi brend!DaShip wrote: A ja stvarno ne razumijem vas AMD fanove, pa šta će ti overclockanje kod Intela kada oni barem dadnu pristojne performanse na stock clocku dok se kod amd-a moraš zajebavat i na low endu da bi imao pristojne performanse, štaviše šta će svima overclockanje?Odakle potiče takav način razmišljanja da su svi overclockeri?Shvataš li da ni Intel ni amd neće davati dobre hladnjake sljedeće generacije za bilo kakvo ozbiljno overclockanje (a ne 0.2 GHz)?Intel ozbiljno vodi po pitaju ipc-a a ovi se nisu ni mogli potruditi da dignu clockove na jeftinijom procesorima (šta reći, intelov dvojezgrenac čak i bolji od amd-ovog quada).Ipak im čestitam na tome što su uspjeli nagovoriti sviju da "samo" samo overclockaju i da "samo" imaju najbrži RAM za pristojne performanse.
Da si barem rekao "nisu tu samo za gaming.." jer se U SVAKOJ DRUGOJ SITUACIJI (uključujući gaming+streaming) itekako osjeti tj. ryzen dominira!
-
DaShip
#5818 Re: PC gamerske konfiguracije
Šta amd nudi više što se tiče r3 i quad r5 procesora?Da, nudi više jezgri i threadova ali ta jezgra i threadovi kao da nisu tu.Usput, nisam fan niti jedne tvrtke ali ne mogu podnijeti preuveličavanje amd-a, da, shvatili smo svi, 1600 i 1700 procesori rasturaju ali sve ostalo je slabo, koliko sam samo puta vidio "ryzen je odličan, samo kupi 3200 MHz RAM i klokni ga na 4 GHz i biće sjajan"Maharadza wrote:
Nikakav AMD fan, nego gravitiram onome koji nudi više za keš, nekada je to bio Athlon i njega sam imao, pa kasnije se intel opet vratio pa sam na i5 prešao, a isto sa grafičkim kartama, trenutno imam 1060-ku iako sam mogao uzeti za isti keš RX480 i dobiti još 2GB više video memorije (8GB vs 6GB koliko 1060-ka ima) ali se na kraju odlučio za zeleni tabor čisto zbog dosta manje potrošnje i grijanja, tako da sam daleko od nekog' "fanboy"-a, štaviše, taj epitet tebi mogu pripisati gledajući kako silovito braniš plavi brend!
[/quote]
Čovječe jel' ti mene zajebavaš?Lijepo sam rekao šta nude više što se tiče r3 i Quad r5 procesora a ti opet spominješ taj r5 1600.Pogledaj gamers nexus benchmarke, quad r5 čak i kad su klokani sa 3200 MHz memorijom su ponekad slabiji od zaključanih i5-ica sa 2400 ramom, to je manje za više novca.
Pa želim da mi ovi koji se kunu u ryzene objasne kako je procesor koji zahtijeva više novca i ručnog rada sa lošijim performansama bolji izbor?I nemoj opet spominjati hexa I octa coresI procove jer o njima ni ne pričam.aditon wrote: pa što se onda sikiraš bezveze, kupi Intel i to je to. Ryzen je bezveze, skontali smo. Hvala ni infu.
- Qler
#5819 Re: PC gamerske konfiguracije
Imam R9 270x i ona mi je usko grlo, 16GB RAM-a i ssd guraju ostatak 
-
caseytron
#5820 Re: PC gamerske konfiguracije
Dobra je to graficka, zavisi za sta, za 1080p gaming nije uskor grloQler wrote:Imam R9 270x i ona mi je usko grlo, 16GB RAM-a i ssd guraju ostatak
- Maharadza
-
DaShip
#5822 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima hrpa takvih kanala koje definitivno ne bih zvao pouzdanim, pogledaj gamers nexus I hardware unboxed pa se zapitaj ko laže.Maharadza wrote:https://youtu.be/EX8BVbaCULs
1300x @ 120 EUR vs 7600K @ 215 EUR
Ryzen best-buy definitivno!
-
febo_acm
#5823 Re: PC gamerske konfiguracije
Sasvim solidan procesor za 120€ je odlicna ponuda i moze se nazvati best buy. Naravno to ne znaci da je to extra za gaming i neki ozbiljan rad, ali ako se ne varam to je u cjenovnom rangu nekog i3 
-
DaShip
#5824 Re: PC gamerske konfiguracije
Pentium g4560 je best buyfebo_acm wrote:Sasvim solidan procesor za 120€ je odlicna ponuda i moze se nazvati best buy. Naravno to ne znaci da je to extra za gaming i neki ozbiljan rad, ali ako se ne varam to je u cjenovnom rangu nekog i3
-
febo_acm
#5825 Re: PC gamerske konfiguracije
i to je jako dobra stvarDaShip wrote: Pentium g4560 je best buy