155_mm wrote:Tijana_NS wrote:[quote="Arteta
Ne zive Rusi samo na Krimu.
Ne zive, ali je Krim zila kucavica ruske dominacije na Crnom moru.
ma krim je najneinteresantni za rusiju. i ako se pripoji rusiji sta ce rusija sa time dobiti u strateskom smislu. jedno veliko NISTA jer je i do sad imala sve to joj treba. ali ce za to izgubiti veliki dio ukrajine koji ce pripasti NATO-u a to je mnogo veca stvar od krima.
vladimiru nista nije krenulo kako je planirao. mislio je da ce ukrajina pasti u kaos i da se on pojavi kao spasioc a nije se dogodilo.
pojavila se vlada koju je cak i zapad prihvatio kao legitimu iako je desnicarska. sigurno se tome nije nadao. mislio je da ce uspijeti isprovocirati ukrajinske vojnike da se zapuca pa da pod okriljem uvodjenja reda i mira u ukrajini dogura na poljsku granicu. jedino sad preostaje samoinicijativno "oslobadjanje" ukrajine ali nema se za to muda jer bi se lako mogla preci crvena linija.
stvarno je usrao stvar.[/quote]
Rusija ima sa Ukrajinom potpisan ugovor o koriscenju vojnih baza na Krimu do 2042. god. Krim je za rusku vojsku izuzetno znacajan. Medjutim, kada su videli da se vlast moze srusiti na ulici, ko im daje garancije da jednostrano ta ista vlast nece prekinuti ugovor sa Rusijom.
Ti kazes, novu Vladu je priznala cak i EU, ali stvari ne stoje bas tako. Nisu se oni ni od kud pojavili, vec su instalirani od strane EU. Nakon potpisanog dogovora Janukovica i opozicije o prevremenim izborima, a
garanti su bili ministri iz Poljske, Francuske i Nemacke, opozicija vec sutradan izlazi na ulicu i uspostavlja novu Vladu. Nedemokratski, naravno.
Ovi iz EU se naprave budalama, pa brze-bolje priznaju novu Vladu sa neonacistima kao legitimnu. Ali jbg, ne mogu i Putina napraviti budalom, nije on ni Sloba, ni Gadafi ni Sadam da mogu sa njim da se zajebavaju.
Po istoj logici, ukoliko moze opozicija da preuzme vlast na ulici, mogu i stanovnici na Krimu i istocnoj Ukrajini da odbace tu istu Vlast i postave svoje paralelne institucije. A vecinsko stanovnistvo na istoku i Krimu je pravoslavno ukrajinsko i rusko, i jedni i drugi okrenuti ka Moskvi.
Ne znam ja da li su se malo previse svi zaigrali, pa nece mogi lako izaci iz te igre, nadam se da nije tako. Ali mi je jedno sad jasno, Ukrajina ce ili ostati neutralna, ili uci u NATO, ali ne cela... A Ukrajina bez istocnog dela zemlje jednostavno ne moze da opstane.