A nije mozda razlog sto imas vjerske fanatike kojima je svaka skulptura tj prikaz covjeka, zivotinje.. sve sto ima oci- haram?dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:25Skeptik poput mene bi rekao da su talibani organizovani, obuceni, i pusteni da gaze tenkovima upravo od tih sta stite tekovine prijekim zakonima.drug_profi wrote: ↑27/03/2026 11:33 Da. Imaš talibanski sistem vrijednosti gdje bi sve te umjetnine i artefakti bili pregaženi tenkovima namjerno, a plemeniti metali pretopljeni.
Imaš i drugu krajnost gdje se svaki artefakt iz prošlosti, bio to običan odvaljen kamen ili komad obrađenog drveta, štiti prijekim zakonima.
I imaš neku sredinu između toga.
Valjda smo to naucili kad je glavosjeca iz Sirije primljen uz sve pocasti kod ovih sta stite prijekim zakonima.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
moimoi
#57951 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- tovarish
- dr_Evil
#57953 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne, jer'vo to isto stanovnistvo je zivjelo pored tih skulputura valjda hiljadama godina, i nije im palo na pamet da u tom formatu ih unistavaju. Bilo je to haram i prije ovih sumirovih skidaca glave, a vjerujem da su u nekim perioda vjeru zasigurno upraznjavali stroze nego mi.moimoi wrote: ↑27/03/2026 12:31A nije mozda razlog sto imas vjerske fanatike kojima je svaka skulptura tj prikaz covjeka, zivotinje.. sve sto ima oci- haram?dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:25Skeptik poput mene bi rekao da su talibani organizovani, obuceni, i pusteni da gaze tenkovima upravo od tih sta stite tekovine prijekim zakonima.drug_profi wrote: ↑27/03/2026 11:33 Da. Imaš talibanski sistem vrijednosti gdje bi sve te umjetnine i artefakti bili pregaženi tenkovima namjerno, a plemeniti metali pretopljeni.
Imaš i drugu krajnost gdje se svaki artefakt iz prošlosti, bio to običan odvaljen kamen ili komad obrađenog drveta, štiti prijekim zakonima.
I imaš neku sredinu između toga.
Valjda smo to naucili kad je glavosjeca iz Sirije primljen uz sve pocasti kod ovih sta stite prijekim zakonima.
- dr_Evil
#57954 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa prosle godine su autoceste natovarile na prikolicu i otjerale 4-5 stecaka. Kaze smetaju
-
moimoi
#57955 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Eisdr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:35Ne, jer'vo to isto stanovnistvo je zivjelo pored tih skulputura valjda hiljadama godina, i nije im palo na pamet da u tom formatu ih unistavaju. Bilo je to haram i prije ovih sumirovih skidaca glave, a vjerujem da su u nekim perioda vjeru zasigurno upraznjavali stroze nego mi.
Kao da nisi iz Mo tj hercegovine, pa ne znas kako se poLampire ljudi.
Osim toga.. ko zna koliko ie toga poruseno u ime vjera.. raznik
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#57956 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ne čini ih primitivnim, ali je u svijetu koji se oslanja na materijalizam također za očuvanje tradicija neophodna i materijalna historijska ostavština.dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:29Naravno da je moje subjektivno misljenje da je to neprocjenjivo blago, naslijedje, i da moramo uraditi sve da ocuvamo isto. Mi smo naucili sta znaci kad ti neko drugi pise historiju, tvoju predstavlja kao svoju ili odvlaci tvoje blago bez pitanja npr. Glasinacka kolica.
Historija je postala politika, umjetnost je postala politika, a pisana rijec je postala oruzje dok je treblala biti orudje.
Jednostavno sam htio reci da zasigurno postoje i postojala su drustva gdje to nije imalo vrijednost. To ih ne cini primitivnim, niti zaostalim, ali su imali drugaciji sistem vrijednosti gdje se mozda vise gledalo dusevno ili se billo usmjereno na buducnost. Kao sto kaze moj avatar kod nas je proslost neizvjesnija od buducnosti(Latina Perovic).
na kraju krajeva, nije slučajno da Izrael sistemski zatire ostatke kulture i svega što podsjećan na palestinu.
da ne govorimo da je uništenje kulturne matrijalne zaostvštine jedna od popratnih pojava genocida, a taj čin uništavanja sam od sebe je prepoznat kao ratni zločin Rimskim statutom.
- dr_Evil
#57957 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Svakako stoji to sto velis, ali nema drzavnog udara niti pobune bez vanjskog elementa, pogotovo u toj velicini. NIko ga ni u nas ne bi srusio, niti bi mu na pamet palo da nije bilo vanjskog elementa.
Ovo je veci projekt, mnogo veci nego sto mi u ovom trenutku shvatamo, mirise na neko novo prekrajanje historije, vidit cemo... sto se mene tice svi ti vozaci Toyota po pustinji su ovi Pezicevi.
- Chmoljo
#57958 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
jesi čitao Zovem se crvena od Pamuka?dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:35
Ne, jer'vo to isto stanovnistvo je zivjelo pored tih skulputura valjda hiljadama godina, i nije im palo na pamet da u tom formatu ih unistavaju. Bilo je to haram i prije ovih sumirovih skidaca glave, a vjerujem da su u nekim perioda vjeru zasigurno upraznjavali stroze nego mi.
radnja se vrti oko ilustratora u vrijeme osmanlija, i njihovim trvenjima o prikazivanju čovjeka, perspektive, vjerskim ograničenjima sa povremenim osvrtom i komparaciju sa zapadnim umjetnicima.
interesantno zaista, kad se raspravljaju da se ne koristi realna perspektiva, jer bi se moglo desiti da džukela na ilustraciji bude veća od sultana, samo zato što u perspektivi sultan stoji dalje od hajvana.
a sultan baš i ne mari za perspektivu, pa bi zbog tog mogla i glava letiti.
- dr_Evil
#57959 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma sta citao, imao sam osjecaj da varam sam sebe s tom knjigom. Imali smo neki love/hate odnos. Prvo se zaletim po 40-50 stranica, pa onda necu da je gledam po mjesec dana, onda me opet privuce, nesto mi privlacno na njoj, pa se citamo kao ludi, i onda je opet odbacim, i tako dok nismo do kraja iscrpili jedno drugo.Chmoljo wrote: ↑27/03/2026 12:49jesi čitao Zovem se crvena od Pamuka?dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:35
Ne, jer'vo to isto stanovnistvo je zivjelo pored tih skulputura valjda hiljadama godina, i nije im palo na pamet da u tom formatu ih unistavaju. Bilo je to haram i prije ovih sumirovih skidaca glave, a vjerujem da su u nekim perioda vjeru zasigurno upraznjavali stroze nego mi.![]()
radnja se vrti oko ilustratora u vrijeme osmanlija, i njihovim trvenjima o prikazivanju čovjeka, perspektive, vjerskim ograničenjima sa povremenim osvrtom i komparaciju sa zapadnim umjetnicima.
interesantno zaista, kad se raspravljaju da se ne koristi realna perspektiva, jer bi se moglo desiti da džukela na ilustraciji bude veća od sultana, samo zato što u perspektivi sultan stoji dalje od hajvana.
Meni je najzanimljiviji dio bio oko inflacije i laznih mletackih dukata
Ali jopet, eto prodje taj period tih velikih ilustratora, prikaza realnosti, ociju, mjera, i niko opet nije to rusio, a mogao je. Vise je bilo zapostavljeno ono sto nije davno vec opljackano. Mozda jedan od boljih primjera koje pamtimo je kad je sultan u 13. stoljecu sam naredio da se otvori piramida, mada neki kazu da je pokusao srusiti.
P.S. mislim da je problem bio da dzamija mora biti u nekom odnosu, na sultana i na dzukelu, nije sultan sam
- Chmoljo
#57960 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Aaa, to kako su podvaljivani lazni dukati, da bi se udarilo na olatni promet carstva, tako nesto...dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:52Ma sta citao, imao sam osjecaj da varam sam sebe s tom knjigom. Imali smo neki love/hate odnos. Prvo se zaletim po 40-50 stranica, pa onda necu da je gledam po mjesec dana, onda me opet privuce, nesto mi privlacno na njoj, pa se citamo kao ludi, i onda je opet odbacim, i tako dok nismo do kraja iscrpili jedno drugo.Chmoljo wrote: ↑27/03/2026 12:49jesi čitao Zovem se crvena od Pamuka?dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 12:35
Ne, jer'vo to isto stanovnistvo je zivjelo pored tih skulputura valjda hiljadama godina, i nije im palo na pamet da u tom formatu ih unistavaju. Bilo je to haram i prije ovih sumirovih skidaca glave, a vjerujem da su u nekim perioda vjeru zasigurno upraznjavali stroze nego mi.![]()
Meni je najzanimljiviji dio bio oko inflacije i laznih mletackih dukata![]()
Ali jopet, eto prodje taj period tih velikih ilustratora, prikaza realnosti, ociju, mjera, i niko opet nije to rusio, a mogao je. Vise je bilo zapostavljeno ono sto nije davno vec opljackano. Mozda jedan od boljih primjera koje pamtimo je kad je sultan u 13. stoljecu sam naredio da se otvori piramida, mada neki kazu da je pokusao srusiti.
P.S. mislim da je problem bio da dzamija mora biti u nekom odnosu, na sultana i na dzukelu, nije sultan sam![]()
Ma dobro, nije da to sve nije imalo uticaja, morao je Kemica da dodje da ih odvoji od nematerijalnog svijeta i malo ih priblizi dunjaluku, inace bi i oni rascerupani bili.
Al vec smo debelo u offu.
-
zigson
-
axe22
#57962 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja se sjecam da je NJIVA. tvrdio da SNSD nece blokirat, otkud sad ovo.zigson wrote: ↑27/03/2026 13:36 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dom-nar ... /260327117
Izginuli svi amin.
Jebem ti dom naroda vise
-
peca777
#57963 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Svaka im cast. Sto bi ukidali, kakve probleme imaju?
- drug_profi
#57964 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dom naroda je najgora prepreka u ustavu da ova drzava ikako profunkcionise.
On se mora jasno ograniciti na iskljucivo vitalne etnicke interese, i to ih egzaktno pobrojati koji su.
Inace predstavnicki dom usvaja zakone i picimo dalje.
On se mora jasno ograniciti na iskljucivo vitalne etnicke interese, i to ih egzaktno pobrojati koji su.
Inace predstavnicki dom usvaja zakone i picimo dalje.
-
axe22
- muha_sa
#57966 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Rade po instrukcijama Beograda i Zagreba--nastavak bez oružjazigson wrote: ↑27/03/2026 13:36 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dom-nar ... /260327117
Izginuli svi amin.
Jebem ti dom naroda vise
-
peca777
#57967 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Samo dizi, mjera mu bila 5KM pa da se prebacim na trolu
Ako rade po instrukcijama B i Z, sta radimo mi Bosnjaci? Po cijm instrukcijama su terminalni prazni, zalihe prazne?
Last edited by peca777 on 27/03/2026 13:54, edited 1 time in total.
- Tvrtko II Kotromanić
#57968 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
nezz zasto nasi intelektualci ne zele da prihvate da smo mi zapravo konsocijacijska demokratija
evo ovo ponasanje i generalno sam sistem doma naroda je nista drugo nego konsocijacija
evo ovo ponasanje i generalno sam sistem doma naroda je nista drugo nego konsocijacija
- muha_sa
#57969 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
peca777
#57970 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dok se smjeskas, deder mi odgovori:
Po cijm instrukcijama su terminalni prazni, zalihe prazne?
Po cijm instrukcijama su terminalni prazni, zalihe prazne?
- muha_sa
#57971 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ulicarskim rijecnikom cu ti odgovorit
Trideset godina koce napredak ove zemlje po instrukcijama Beograda i Zagreba
O našim govnima ne bih slovo da napišem jer nisu vrijedni
Kontare li sad
-
talijan97
#57972 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dom naroda ne bi bio problem da se zloupotrebe adekvatno sankcionišu.
-
BAK-eV
- Chmoljo
#57974 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
zato što to priprosti puk izjednači sa konfederalizmom.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑27/03/2026 13:54 nezz zasto nasi intelektualci ne zele da prihvate da smo mi zapravo konsocijacijska demokratija
vjeruj mi... samo zato što slično zvuče.
-
talijan97
#57975 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Još kad ga našpricaš legitimnim predstavljanjemTvrtko II Kotromanić wrote: ↑27/03/2026 13:54 nezz zasto nasi intelektualci ne zele da prihvate da smo mi zapravo konsocijacijska demokratija