Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

moimoi

#57951 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 27/03/2026 12:25
drug_profi wrote: 27/03/2026 11:33 Da. Imaš talibanski sistem vrijednosti gdje bi sve te umjetnine i artefakti bili pregaženi tenkovima namjerno, a plemeniti metali pretopljeni.
Imaš i drugu krajnost gdje se svaki artefakt iz prošlosti, bio to običan odvaljen kamen ili komad obrađenog drveta, štiti prijekim zakonima.

I imaš neku sredinu između toga.
Skeptik poput mene bi rekao da su talibani organizovani, obuceni, i pusteni da gaze tenkovima upravo od tih sta stite tekovine prijekim zakonima.

Valjda smo to naucili kad je glavosjeca iz Sirije primljen uz sve pocasti kod ovih sta stite prijekim zakonima.
A nije mozda razlog sto imas vjerske fanatike kojima je svaka skulptura tj prikaz covjeka, zivotinje.. sve sto ima oci- haram?
tovarish

#57952 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tovarish »

moimoi wrote: 27/03/2026 11:41 Boga pitaj koliko je samo stecaka zavrsilo u temeljima necijih kuca. :roll:
Ne samo kuća, nego i u ogradama, ispod kukuruzana, pa čak i u temeljima džamija, poput bijeljinske. Našli ih tokom rekonstrukcije džamije nakon rata.
dr_Evil

#57953 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 27/03/2026 12:31
drug_profi wrote: 27/03/2026 11:33 Da. Imaš talibanski sistem vrijednosti gdje bi sve te umjetnine i artefakti bili pregaženi tenkovima namjerno, a plemeniti metali pretopljeni.
Imaš i drugu krajnost gdje se svaki artefakt iz prošlosti, bio to običan odvaljen kamen ili komad obrađenog drveta, štiti prijekim zakonima.

I imaš neku sredinu između toga.
Skeptik poput mene bi rekao da su talibani organizovani, obuceni, i pusteni da gaze tenkovima upravo od tih sta stite tekovine prijekim zakonima.

Valjda smo to naucili kad je glavosjeca iz Sirije primljen uz sve pocasti kod ovih sta stite prijekim zakonima.
A nije mozda razlog sto imas vjerske fanatike kojima je svaka skulptura tj prikaz covjeka, zivotinje.. sve sto ima oci- haram?
Ne, jer'vo to isto stanovnistvo je zivjelo pored tih skulputura valjda hiljadama godina, i nije im palo na pamet da u tom formatu ih unistavaju. Bilo je to haram i prije ovih sumirovih skidaca glave, a vjerujem da su u nekim perioda vjeru zasigurno upraznjavali stroze nego mi.
dr_Evil

#57954 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

tovarish wrote: 27/03/2026 12:32
moimoi wrote: 27/03/2026 11:41 Boga pitaj koliko je samo stecaka zavrsilo u temeljima necijih kuca. :roll:
Ne samo kuća, nego i u ogradama, ispod kukuruzana, pa čak i u temeljima džamija, poput bijeljinske. Našli ih tokom rekonstrukcije džamije nakon rata.
Pa prosle godine su autoceste natovarile na prikolicu i otjerale 4-5 stecaka. Kaze smetaju :D
moimoi

#57955 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 27/03/2026 12:35
moimoi wrote: 27/03/2026 12:31

Ne, jer'vo to isto stanovnistvo je zivjelo pored tih skulputura valjda hiljadama godina, i nije im palo na pamet da u tom formatu ih unistavaju. Bilo je to haram i prije ovih sumirovih skidaca glave, a vjerujem da su u nekim perioda vjeru zasigurno upraznjavali stroze nego mi.
Eis :D
Kao da nisi iz Mo tj hercegovine, pa ne znas kako se poLampire ljudi.
Osim toga.. ko zna koliko ie toga poruseno u ime vjera.. raznik ;)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57956 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 27/03/2026 12:29Naravno da je moje subjektivno misljenje da je to neprocjenjivo blago, naslijedje, i da moramo uraditi sve da ocuvamo isto. Mi smo naucili sta znaci kad ti neko drugi pise historiju, tvoju predstavlja kao svoju ili odvlaci tvoje blago bez pitanja npr. Glasinacka kolica.

Historija je postala politika, umjetnost je postala politika, a pisana rijec je postala oruzje dok je treblala biti orudje.

Jednostavno sam htio reci da zasigurno postoje i postojala su drustva gdje to nije imalo vrijednost. To ih ne cini primitivnim, niti zaostalim, ali su imali drugaciji sistem vrijednosti gdje se mozda vise gledalo dusevno ili se billo usmjereno na buducnost. Kao sto kaze moj avatar kod nas je proslost neizvjesnija od buducnosti(Latina Perovic).
ne čini ih primitivnim, ali je u svijetu koji se oslanja na materijalizam također za očuvanje tradicija neophodna i materijalna historijska ostavština.

na kraju krajeva, nije slučajno da Izrael sistemski zatire ostatke kulture i svega što podsjećan na palestinu.

da ne govorimo da je uništenje kulturne matrijalne zaostvštine jedna od popratnih pojava genocida, a taj čin uništavanja sam od sebe je prepoznat kao ratni zločin Rimskim statutom.
dr_Evil

#57957 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 27/03/2026 12:41
Eis :D
Kao da nisi iz Mo tj hercegovine, pa ne znas kako se poLampire ljudi.
Osim toga.. ko zna koliko ie toga poruseno u ime vjera.. raznik ;)
Svakako stoji to sto velis, ali nema drzavnog udara niti pobune bez vanjskog elementa, pogotovo u toj velicini. NIko ga ni u nas ne bi srusio, niti bi mu na pamet palo da nije bilo vanjskog elementa.

Ovo je veci projekt, mnogo veci nego sto mi u ovom trenutku shvatamo, mirise na neko novo prekrajanje historije, vidit cemo... sto se mene tice svi ti vozaci Toyota po pustinji su ovi Pezicevi.
Chmoljo

#57958 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

jesi čitao Zovem se crvena od Pamuka? :D

radnja se vrti oko ilustratora u vrijeme osmanlija, i njihovim trvenjima o prikazivanju čovjeka, perspektive, vjerskim ograničenjima sa povremenim osvrtom i komparaciju sa zapadnim umjetnicima.

interesantno zaista, kad se raspravljaju da se ne koristi realna perspektiva, jer bi se moglo desiti da džukela na ilustraciji bude veća od sultana, samo zato što u perspektivi sultan stoji dalje od hajvana.

a sultan baš i ne mari za perspektivu, pa bi zbog tog mogla i glava letiti.
dr_Evil

#57959 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 27/03/2026 12:49

radnja se vrti oko ilustratora u vrijeme osmanlija, i njihovim trvenjima o prikazivanju čovjeka, perspektive, vjerskim ograničenjima sa povremenim osvrtom i komparaciju sa zapadnim umjetnicima.

interesantno zaista, kad se raspravljaju da se ne koristi realna perspektiva, jer bi se moglo desiti da džukela na ilustraciji bude veća od sultana, samo zato što u perspektivi sultan stoji dalje od hajvana.

Ma sta citao, imao sam osjecaj da varam sam sebe s tom knjigom. Imali smo neki love/hate odnos. Prvo se zaletim po 40-50 stranica, pa onda necu da je gledam po mjesec dana, onda me opet privuce, nesto mi privlacno na njoj, pa se citamo kao ludi, i onda je opet odbacim, i tako dok nismo do kraja iscrpili jedno drugo.

Meni je najzanimljiviji dio bio oko inflacije i laznih mletackih dukata :D

Ali jopet, eto prodje taj period tih velikih ilustratora, prikaza realnosti, ociju, mjera, i niko opet nije to rusio, a mogao je. Vise je bilo zapostavljeno ono sto nije davno vec opljackano. Mozda jedan od boljih primjera koje pamtimo je kad je sultan u 13. stoljecu sam naredio da se otvori piramida, mada neki kazu da je pokusao srusiti.

P.S. mislim da je problem bio da dzamija mora biti u nekom odnosu, na sultana i na dzukelu, nije sultan sam :D
Chmoljo

#57960 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 27/03/2026 12:52
Chmoljo wrote: 27/03/2026 12:49

Ma sta citao, imao sam osjecaj da varam sam sebe s tom knjigom. Imali smo neki love/hate odnos. Prvo se zaletim po 40-50 stranica, pa onda necu da je gledam po mjesec dana, onda me opet privuce, nesto mi privlacno na njoj, pa se citamo kao ludi, i onda je opet odbacim, i tako dok nismo do kraja iscrpili jedno drugo.

Meni je najzanimljiviji dio bio oko inflacije i laznih mletackih dukata :D

Ali jopet, eto prodje taj period tih velikih ilustratora, prikaza realnosti, ociju, mjera, i niko opet nije to rusio, a mogao je. Vise je bilo zapostavljeno ono sto nije davno vec opljackano. Mozda jedan od boljih primjera koje pamtimo je kad je sultan u 13. stoljecu sam naredio da se otvori piramida, mada neki kazu da je pokusao srusiti.

P.S. mislim da je problem bio da dzamija mora biti u nekom odnosu, na sultana i na dzukelu, nije sultan sam :D
Aaa, to kako su podvaljivani lazni dukati, da bi se udarilo na olatni promet carstva, tako nesto...

Ma dobro, nije da to sve nije imalo uticaja, morao je Kemica da dodje da ih odvoji od nematerijalnog svijeta i malo ih priblizi dunjaluku, inace bi i oni rascerupani bili.

Al vec smo debelo u offu.
zigson

#57961 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zigson »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dom-nar ... /260327117

Izginuli svi amin.
Jebem ti dom naroda vise
axe22

#57962 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by axe22 »

zigson wrote: 27/03/2026 13:36 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dom-nar ... /260327117

Izginuli svi amin.
Jebem ti dom naroda vise
Ja se sjecam da je NJIVA. tvrdio da SNSD nece blokirat, otkud sad ovo.
peca777

#57963 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

Svaka im cast. Sto bi ukidali, kakve probleme imaju?
drug_profi

#57964 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Dom naroda je najgora prepreka u ustavu da ova drzava ikako profunkcionise.
On se mora jasno ograniciti na iskljucivo vitalne etnicke interese, i to ih egzaktno pobrojati koji su.
Inace predstavnicki dom usvaja zakone i picimo dalje.
axe22

#57965 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by axe22 »

peca777 wrote: 27/03/2026 13:45 Svaka im cast. Sto bi ukidali, kakve probleme imaju?
Narod ih izabrao, narod ih drzi na vlasti, oni samo rade ono zbog cega su izabrani. Da uzimaju pare i pisaju po ostalima.

Ne treba u njima gledat krivce nego u glasackom tijelu.
muha_sa

#57966 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

zigson wrote: 27/03/2026 13:36 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dom-nar ... /260327117

Izginuli svi amin.
Jebem ti dom naroda vise
Rade po instrukcijama Beograda i Zagreba--nastavak bez oružja :-)
peca777

#57967 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

muha_sa wrote: 27/03/2026 13:53 Rade po instrukcijama Beograda i Zagreba--nastavak bez oružja
:lol: :lol: :lol: hahah vazda lakse kriviti druge. Uvijek nam je kriv neko tamo anamo.

Samo dizi, mjera mu bila 5KM pa da se prebacim na trolu

Ako rade po instrukcijama B i Z, sta radimo mi Bosnjaci? Po cijm instrukcijama su terminalni prazni, zalihe prazne?
Last edited by peca777 on 27/03/2026 13:54, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#57968 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nezz zasto nasi intelektualci ne zele da prihvate da smo mi zapravo konsocijacijska demokratija
evo ovo ponasanje i generalno sam sistem doma naroda je nista drugo nego konsocijacija
muha_sa

#57969 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

peca777 wrote: 27/03/2026 13:54
muha_sa wrote: 27/03/2026 13:53 Rade po instrukcijama Beograda i Zagreba--nastavak bez oružja
:lol: :lol: :lol: hahah vazda lakse kriviti druge. Uvijek nam je kriv neko tamo anamo.

Samo dizi, mjera mu bila 5KM pa da se prebacim na trolu

Ako rade po instrukcijama B i Z, sta radimo mi Bosnjaci? Po cijm instrukcijama su terminalni prazni, zalihe prazne?
Cek da se i ja nasmijem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
peca777

#57970 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

Dok se smjeskas, deder mi odgovori:

Po cijm instrukcijama su terminalni prazni, zalihe prazne?
muha_sa

#57971 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

peca777 wrote: 27/03/2026 13:58 Dok se smjeskas, deder mi odgovori:

Po cijm instrukcijama su terminalni prazni, zalihe prazne?
Ulicarskim rijecnikom cu ti odgovorit :D boli me kurac za gorivo-nek bude 10 maraka a kilo brašna 5 što se mene tice--preživio sam sa dvoje djece cjelu opsadu grada bez da su mi pomogli merhamet, karitas, adra il neko sa vana i evo me živ zdrav sa normalnom djecom.

Trideset godina koce napredak ove zemlje po instrukcijama Beograda i Zagreba :-)
O našim govnima ne bih slovo da napišem jer nisu vrijedni :-)

Kontare li sad :?
talijan97

#57972 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Dom naroda ne bi bio problem da se zloupotrebe adekvatno sankcionišu.
BAK-eV

#57973 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

talijan97 wrote: 27/03/2026 14:11 Dom naroda ne bi bio problem da se zloupotrebe adekvatno sankcionišu.
Stvarno ne razumijem, zasto se Bosnjaci zale na DN.

Kako to samo nas Bosnjake steti, ako Srbi ili Hrvati koce nesto u DN a njih ne steti?
Chmoljo

#57974 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 27/03/2026 13:54 nezz zasto nasi intelektualci ne zele da prihvate da smo mi zapravo konsocijacijska demokratija
evo ovo ponasanje i generalno sam sistem doma naroda je nista drugo nego konsocijacija
zato što to priprosti puk izjednači sa konfederalizmom.

vjeruj mi... samo zato što slično zvuče.
talijan97

#57975 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 27/03/2026 13:54 nezz zasto nasi intelektualci ne zele da prihvate da smo mi zapravo konsocijacijska demokratija
Još kad ga našpricaš legitimnim predstavljanjem
Post Reply