Chmoljo wrote: ↑27/03/2026 12:02
dr_Evil wrote: ↑27/03/2026 11:17
Chmoljo wrote: ↑27/03/2026 11:04
I individualnog entuzijazma, pored gramzivosti i pohlepe. Na kraju krajeva, taj zapadni snobizam je i dao vrijednost mnogim starinama koje su domicilni smatrali bezvrijednim.
Ionako je glavnina plemenitih metala vec promijenila vlasnika i prije dolaska zapadnih kolonizatora
A realno mozda su i bile bezvrijedne. Jednostavno uspostavljen neki drugi sistem vrijednosti.
Zar je posudje iz neolitskog naselja u butmiru bezvrijedno?
Kamoli ostaci rukotvorina napredne civilizacije...
Nekim naravno jesu, ali to je drugo stanje svijesti. Ja ipak mislim da ti ne pripadas tome.
Naravno da je moje subjektivno misljenje da je to neprocjenjivo blago, naslijedje, i da moramo uraditi sve da ocuvamo isto. Mi smo naucili sta znaci kad ti neko drugi pise historiju, tvoju predstavlja kao svoju ili odvlaci tvoje blago bez pitanja npr. Glasinacka kolica.
Historija je postala politika, umjetnost je postala politika, a pisana rijec je postala oruzje dok je treblala biti orudje.
Jednostavno sam htio reci da zasigurno postoje i postojala su drustva gdje to nije imalo vrijednost. To ih ne cini primitivnim, niti zaostalim, ali su imali drugaciji sistem vrijednosti gdje se mozda vise gledalo dusevno ili se billo usmjereno na buducnost. Kao sto kaze moj avatar kod nas je proslost neizvjesnija od buducnosti(Latina Perovic).