Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#5776 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Tomahawk11 wrote:Ovaj Unitrade....to dodje tamo kod pumpe Braca Mujic?!
Da, prodjes pumpu i prva desno, prije Energoinvesta...
Lord Vader

#5777 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Legle jučer TS860 Conti u dimenziji 195/65/15, nisam htio čekati duže, već su dnevne temp ispod 15 stepeni.

Prvi utisci, dosta udobna guma, nije uopšte bučna. Detaljniju analizu javim s prvim kišama i snijegom. :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5778 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Tomahawk11 wrote:Ovaj Unitrade....to dodje tamo kod pumpe Braca Mujic?!
Prodjes bracu Mujic, i skrenes desno, al' prije samog semafora, gdje je onaj plac sa polovnim autima funny i ides nekih 200 m otprilike, ul. Pijacna

Sent from my C6603 using Tapatalk
Tomahawk11
Globalni moderator

#5779 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Hvala, ado-šampion i konektovan :thumbup:
Teufik

#5780 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Lord, neka te dobro sluze te TS860 [emoji106] Kod mene su TS850 u dim. 205/55/16 Fenomenalne gume.

Sent from my LG G5 using Tapatalk
r_faruk

#5781 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

.
Lord Vader

#5782 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Teufik wrote:Lord, neka te dobro sluze te TS860 [emoji106] Kod mene su TS850 u dim. 205/55/16 Fenomenalne gume.

Hvala majstore :thumbup:
Kataklinger

#5783 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Kataklinger »

Teufik wrote:Lord, neka te dobro sluze te TS860 [emoji106] Kod mene su TS850 u dim. 205/55/16 Fenomenalne gume.

Kod mene takodje TS850 u istoj dimenziji....cekaju da ih obujem na svoj fijaker :)
Me_again

#5784 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

xamp wrote:
Me_again wrote:
Optimist wrote:

Ove 225 gume su vjerovatno sa nekog Mercedesa.

A i ja razmisljam da je kako ubosti ove neke AllSeason gume, da se ne mora mijenjati svake godine.
Allseason je buducnost, samo treba tehnologija jos malo da se popravi. Ovo ostalo je sve gnjavaza i naprdjivanje. A i zime su sve slabije.
Ono sto se meni filozofski dopada kod Allseason guma je nemogucnost da te vrijeme iznenadi. Vise puta sam sa ljetnim gumama naletio na kolovoz pokriven snijegom, npr na Austrijskim planinama, a saobracaj te tjera da brze vozis. Sa Allseason tu nema brige, mozemo pricati da su losije od pravih zimskih guma (jos uvijek ali vidjeti cemo) ali su od ljetnjih 500 % bolje.
Allseason je ok za Spaniju i neke slicne zemlje, ali kod nas nece nikad Allseason moci ponuditi ono sto nudi gume ljeto - zima (citaj ih odvojeno) :D
Arhaično razmišljanje, ovako se govorilo i za put na mjesec u neko tamo vrijeme. No, budučnost (i to bliska) će pokazati.
Me_again

#5785 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Dozer wrote:Ja se ne bih bas kladio u to...
Inace, vozim vec 25 g., presao preko milion km vangradskim cestama, od cega oko 70% na obicnim cestama (magistralne i sl., ne autoputevi), a gradsku kilometrazu i ne racunam. Sve to u raznim vozilima - od malih auta tipa Peglice, Yuge, Yarisa itd., preko srednjih tipa Golfova, Renoa, Opela, Toyota, itd., zatim raznih dzipova poput Santa Fea, Sorenta, Cheerokija i sl., pa sve do giganata poput Suburbana. Stil voznje mi je malo brzi (ne agresivniji), pa sam najcesce u onih 5% najbrzih na cesti (a ne trkam se, nego mi je jednostavno ritam takav). Izmedju ostalog, jedno vrijeme sam vozio i blinde, sto glavno, sto chase, sto advance vozila. Oni koji znaju o cemu pricam, znaju i kakva je to voznja.

Kako se moze i pretpostaviti, sve sam to vozio na raznim gumama. Sto markama, sto dimenzijama, sto namjenama. Drugim rijecima - nisam bas neiskusan po pitanju voznje, a ni guma.
I upravo radi svega ovoga i pitam za misljenje nekoga ko ima bar 30% tog mog nekakvog iskustva. Bez uvrede bilo kome, ali malo je besmisleno hvaliti ili kuditi neku gumu, a da se s njom nije preslo bar 10.000 u namjenskim vremenskim uslovima i na razlicitim cestama, kao i ako se nema dovoljno iskustva i s drugim gumama s kojima bi se moglo praviti poredjenje.
direstraits0078 wrote: Vozio sam u dimenziji 205/55 R16, na G7, sasvim ok u ljetnjim mjesecima, nisam u toku koliko su presle, ali nisu bile nove kad sam vozio. Mogu pogledati, ima evidencija na kojoj km su stavljene na vozilo. Mislim da cu slijedece sedmice opet imati priliku sjesti u isto auto, pa cu vidjeti koliko je km presla do sada, i ocijeniti eventualno na nizim temperaturama i kisi.
Hvala na ovom odgovoru.
U sustini, ako nije starija od 3 godine i nije presla vise od 15-ak K, trebalo bi da je dobra. Sudim po sastavu i šari, koji su dosta slicni Alpinu 5, a Alpin 5 u dimenzijama 205/55/16 i 215/55/17 se meni pokazala kao odlicna guma i na snijegu i na mokrom i na suhom, na temp. od -15 do 5-7. Uz to je i vrlo tiha.
Vec na temp. od 13-14 i vise pocinje da bruji, ali to je i normalno jer nije predvidjena za te temperature i tu se ona vec pocinje topiti, kao i svaka druga zimska guma (osim Eskimo S3. To je k'o traktorska, nista joj ne mozes ni na 30+ :D).

E, upravo radi ovoga i pitam da li neko ima iskustva s ovom CrossClimate. Jeste da je ovo nova guma, ali Michelin je, po meni, vrhunska guma generalno i tesko da bi oni izbacili nesto sto ne zadovoljava minimalno nekakve srednje standarde po svim paramterima.
Evo Dozeru, bez infantilnog prepucavanja ko je koliko vozio itd, ali stoji činjenica da ja vozim bar desetak godina više od tebe, i to vrlo aktivno.
Poštujem tvoje mišljenje i kao takvo smatram da je na mjestu, ali u prošlom i pomalo sadašnjem vremenu. Dolazi vrijeme kada su cjelogodišnje gume sve bolje i bolje a zime sve blaže. Siguran sam da su, opet ponavljam, Allseason gume budučnost. Ne za sport, naravno, ali sigurno da za svakodnevnu normalnu vožnju.
A hajmo malo i u krajnost - u vremenima finansijske preopterečenosti kreditima za stan i slično vozio sam Savine S3 ljeti a bogami i zimi. A opet, kada sam bio mlad nisam ni znao da postoje zimske gume. I šta se loše desilo - ništa. Sve je ok ako malo prilagodiš vožnju i reflekse uslovima vožnje.
Puno je ovdje naprdjivanja, po izjavama mnogih mogao bi i Sebastian Loeb dosta toga naučiti o gumama a što do sada nije znao.
Što se tiče tvog komentara o Sava S2 gumama, potpisujem boldirano - ultimativna guma za snijeg, može Alpin, Continental i ostali mahati ušima.
Me_again

#5786 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

_BataZiv_0809 wrote:Koje su prednosi zimske voznje na celicnim felgama :-?
Velike, onima što imaju "fake" alu felge koje čim ugledaju so odmah se ljušte.

Zime i zime sam prošao na alu felgama bez problema. Naravno, original alu felgama.
Qler

#5787 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

I ja sam uvijek na alu felgama bio zimi... evo sad sam stavio zimske gume i felge, 2013 kupio Conti TS850... posto sam malo sa njima prelazio, jos su super.
Haris.ba

#5788 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Haris.ba »

xamp wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Koje su prednosi zimske voznje na celicnim felgama :-?
To sto ne placas montazu i balans svaki put kad ih mijenjas. Takodjer, mnoge je strah nekih VELIKIH rupa koje ne vide ispod snijega da im ne naleti auto.
Pored toga, nema nikakvih drugih prednosti.
Meni je ludost staviti gume na auto koje su stajale pola godine bez balansiranja.
Dady

#5789 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dady »

Haris.ba wrote: Meni je ludost staviti gume na auto koje su stajale pola godine bez balansiranja.
Potpisujem
Jednom mi se to desilo i to u ovlaštenom servisu gdje su gume bile skladištene.
Niko mi ništa nije rekao a sve mi je bilo jasno kada sam izašao na autoput. Prvi izlaz i traži vulkanizera da uradi balansiranje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Qler

#5790 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Ja stavio sad zimske, samo skinuo ljetne felge stavio zimske, pritisak provjerio i na autoput... 120km/h nista ne trese, ne lupa, ne vuce, ne cima....

A kad budem vracao ljetne moram ih balansirati jer ih je onaj u Lukavici balansirao katastrofa... mislim dobro su balansirane ali je nabacao tegova bruku...
ado-šampion

#5791 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Zasto je ludost staviti gume/tockove koje su stajale pola godine bez balansiranja?
holowey

#5792 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

ado-šampion wrote:Zasto je ludost staviti gume/tockove koje su stajale pola godine bez balansiranja?
vozene pola godine, pola godine stajale... na stranu po kakvim su putevima vozene, pitanje je da li su skladistene kako treba, da li su gubile pritisak te da li je to uticalo na balans... balans bar jednom godisnje i miran si...
Dozer

#5793 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Me_again wrote: Evo Dozeru, bez infantilnog prepucavanja ko je koliko vozio itd, ali stoji činjenica da ja vozim bar desetak godina više od tebe, i to vrlo aktivno.
Poštujem tvoje mišljenje i kao takvo smatram da je na mjestu, ali u prošlom i pomalo sadašnjem vremenu. Dolazi vrijeme kada su cjelogodišnje gume sve bolje i bolje a zime sve blaže. Siguran sam da su, opet ponavljam, Allseason gume budučnost. Ne za sport, naravno, ali sigurno da za svakodnevnu normalnu vožnju.
A hajmo malo i u krajnost - u vremenima finansijske preopterečenosti kreditima za stan i slično vozio sam Savine S3 ljeti a bogami i zimi. A opet, kada sam bio mlad nisam ni znao da postoje zimske gume. I šta se loše desilo - ništa. Sve je ok ako malo prilagodiš vožnju i reflekse uslovima vožnje.
Puno je ovdje naprdjivanja, po izjavama mnogih mogao bi i Sebastian Loeb dosta toga naučiti o gumama a što do sada nije znao.
Što se tiče tvog komentara o Sava S2 gumama, potpisujem boldirano - ultimativna guma za snijeg, može Alpin, Continental i ostali mahati ušima.
Upravo sam radi toga i napisao koliko vozim, sta sve, na cemu sve i kako. Ne u cilju da se hvalim necim, nego naprosto radi diskusije i izbjegavanja nekakvih natezanja i prepucavanja.

Ali, ja i govorim da je All-Seasson guma nesto sto nama ovdje moze vec sada valjati... Nisam nista drugo ni rekao... Samo upitah da li neko ima relevantno iskustvo s ovim novim Michelinom...

A Sava S2... Eh... Meni nikad nece biti jasno zasto tu gumu nikada nisu pravili u dimenzijama preko 14".... Ja i sada, kada me neko upita sta da kupi, a ako ima 14-ke ili 13-ke, kazem - S2, i deri ih 3 god. All Seasson. Dalje od njih nema.
S3 sam takodjer vozio, u dimenziji 205/55(60)/16 i, najiskrenije - to je pretvrda guma. Bez naprdjivanja, samo prenosim svoja iskustva s njom, i licno misljenje, ali ona da bi valjala zimi na suhoj ili mokroj cesti (bez snijega), i na temp nizoj od 6-7 stepeni, a pogotovo na minusima, mora biti na 0,3-0,5 bara nizem pritisku od fabrickog predvidjenog za auto.
Tek tada sam imao puni osjecaj kontrole i prianjanja, kao i upravljivosti na cesti. Vozio sam ih na 2 auta, Megane 1.6 16V i Passat 2.0 TDI, dvije sezone, i sa svakim presao po 10-11.000.
Logicno, ubrzavanje na takvom pritisku ide malo sporije (nista drasticno sporije), i potrosnja goriva je nesto veca (ne u litrima, naravno), ali je zato zaustavljanje prilicno bolje, kao i upravljlivost u okukama.
Naprosto, gazni sloj na S3 je pretvrd, sto se moze bez problema utvrditi fizickim poredjenjem s drugim zimskim gumama tipa Michelina, Dunlopa ili Contija, tj. pritiskom prstima na gazni sloj.

E sad, kao sto i sam kazes - finansije diktiraju sve u zivotu, pa tako i gume. A kad su prioriteti preusmjereni na nesto bitnije, onda nesto drugo mora trpiti, pa je logicno da su to stvari na kojima se pri koristenju moze povesti malo vise racuna, kao sto su gume. I tu se u potpunosti slazemo i razumijemo :thumbup:

===

Sto se balansiranja guma tice, ja to radim na svakih 10 K. A pri montazi/zamjeni ljetnih/zimskih - obavezno.
Razlozi su vrlo jednostavni - osim bucnih i neugodnih vibracija koje se desavaju s nebalansiranim gumama pri vecim brzinama, te vibracije se takodjer prenose i na kugle, lafete, homokineticke i kineticke zglobove, poluosovine i krajnice, kao i na letvu volana. Logicno, sve to moze dovesti do slabljenja nekog sarafa, ili loma nekog od dijelova. Zasto to sebi raditi...?
Tomahawk11
Globalni moderator

#5794 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

4 x Sava 185 60 14 = 265,00 KM.
Ja zadovoljan.
Unitrade
supercali

#5795 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Dodje mi da na svoje auto stavim 14-e jbt
NediM17

#5796 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Image

Pozdrav sa Romanije.
Pauza

#5797 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Pauza »

NediM17 wrote:Image

Pozdrav sa Romanije.
Auuu ja u petak moram ovim putem a gume mi 4x ljetnje dubina šare 3mm :D

Kupujem Tigar Winter 1 jer su extra povoljne. Cijena sad diktira. Kakve god bile bolje su od ovih koje vozim. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5798 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Jesu li Tigar bas toliko smece koliko se moze zakljuciti iz nekih prica :roll:
ranger

#5799 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ranger »

_BataZiv_0809 wrote:Jesu li Tigar bas toliko smece koliko se moze zakljuciti iz nekih prica :roll:
kolega ih gonja i ljeti i zimi, vec par setova, nikad se nije zalio ni za sta, ali lik vozi fino, ne brza ne luduje nego bas fino. sad ne znam kako bi se ponasale na nekom bijesnom autu i jos bijesnijem vozacu.
pepeljara

#5800 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pepeljara »

_BataZiv_0809 wrote:Jesu li Tigar bas toliko smece koliko se moze zakljuciti iz nekih prica :roll:
Pa eto, ako vozis po gradu, ne kocis naglo ok je guma :) Ako krenes van grada, onda je to "smece" skromno :D
Post Reply